CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hendrix

#501 Re: CARINA U BiH

Post by Hendrix »

Pitanje za Poznanika...
Naručio bih zvučnu kutiju gitarsku pa me interesuje u koju kategoriju spada ona u tarifama. Našao sam tarife za zvučne kutije za muzičke instrumente, 5% carina ali onda vidim na drugim mjestima veće tarife za zvučnike.

E sad kako vi svrstavate zvučnu kutiju gitarsku sa zvučnicima unuta ugrađenim?

Ako bi išla ova sa 5% , to bi onda na kraju bilo 5% + 17% PDV + pregled...ima li još koja tarifa da se dodaje?

Hvala unaprijed. :)
poznanik

#502 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Hendrix wrote:Pitanje za Poznanika...
Naručio bih zvučnu kutiju gitarsku pa me interesuje u koju kategoriju spada ona u tarifama. Našao sam tarife za zvučne kutije za muzičke instrumente, 5% carina ali onda vidim na drugim mjestima veće tarife za zvučnike.
E sad kako vi svrstavate zvučnu kutiju gitarsku sa zvučnicima unuta ugrađenim?
Ako bi išla ova sa 5% , to bi onda na kraju bilo 5% + 17% PDV + pregled...ima li još koja tarifa da se dodaje?
Hvala unaprijed. :)
Vjerovatno si u 92. Glavi pročitao Muzičku kutiju, koja ima stopu od 5%, međutim, za zvučne kutije ispravan je tarifni broj: 8518. 21 00 00 - Zvučnici, uključujući i zvučnike u zvučnim kutijama: --zvučne kutije sa jednim zvučnikom (10%) ili 8518. 22 00 00--zvučne kutije sa više zvučnika (10%).

Ne znam šta je zvučna kutija "gitarska". Ukoliko ima funkciju pojačala zvuka, onda se svrstava u tar.br. 8518.40 ili 8518.50, takođe sa 10% stopom carine. Ukoliko je samo zvučnik, onda u gornji tarifni broj.
Hendrix

#503 Re: CARINA U BiH

Post by Hendrix »

Hvala na odgovoru, propade mi plan. :D

Malo sam zbunjen jer ima različitih muzičkih kutija, zato sam i rekao gitarska jer spada u robu za muzičke instrumente,na nju priključujem gitarsko pojačalo, nije Hi-Fi ili kutija za razglas, to mi nije baš jasno bilo.

To mi je malo nejasno šta onda spada u one kutije sa stopom 5%, samo kutija bez zvučnika možda?

Ali vjerujem da bi mi 10% carinili ako budu imalo u neodumici. :)
Ateista

#504 Re: CARINA U BiH

Post by Ateista »

Hendrix wrote:Hvala na odgovoru, propade mi plan. :D

Malo sam zbunjen jer ima različitih muzičkih kutija, zato sam i rekao gitarska jer spada u robu za muzičke instrumente,na nju priključujem gitarsko pojačalo, nije Hi-Fi ili kutija za razglas, to mi nije baš jasno bilo.

To mi je malo nejasno šta onda spada u one kutije sa stopom 5%, samo kutija bez zvučnika možda?

Zar bi se to uopste moglo isplatiti, zbog velicine?

Ja kad sam gledao cak i neka skroz mala kucna pojacala, ne bi mi se isplatilo da narucujem jer bi vise kostala postarina nego samo pojacalo, bez uracunate carine... :-)
poznanik

#505 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Hendrix wrote:Hvala na odgovoru, propade mi plan. :D

Pisao si da bi poručio zvučnu kutiju, a ne muzičku kutiju, razlika je. Zvučna kutija je predmet koji može sadržavati jedan ili više zvučnika u sadržaju, ili biti bez njih i služi isključivo za reprodukciju zvuka, dok je muzička kutija "aparat" koji istovremeno i proizvodi i reproducira zvuk. Muzička kutija ima stopu od 5%, zvučne kutije 10%.
Hendrix

#506 Re: CARINA U BiH

Post by Hendrix »

@ Poznanik, hvala sad mi je jasna podjela u tarifama, mene kači 10% ovde.

@Ateista , isplati se kada je recimo nova kutija 200€ sa poštarinom, sa svim taksama dođe malo iznad 500KM a to je 300-400KM jeftinije od nove kutije ovde, sa istim zvučnicima što je meni najvažnije. Iz Njemačke je poštarina fiksno 40€ DHLom do 20kg težine, preko toga se penje na 50€ ali kažem na kraju kad sagledam opet me jeftinije izađe nego ovde da kupim.
U Njemačkoj odmah odbijaju PDV od cijene, ja mislim da je i njima 17% tako da ovde bukvalno samo carinu plaćam i taksu onu 1%, tako da u nekim slučajevima ima smisla naručiti.
Ateista

#507 Re: CARINA U BiH

Post by Ateista »

Hendrix wrote:
@Ateista , isplati se kada je recimo nova kutija 200€ sa poštarinom, sa svim taksama dođe malo iznad 500KM a to je 300-400KM jeftinije od nove kutije ovde, sa istim zvučnicima što je meni najvažnije. Iz Njemačke je poštarina fiksno 40€ DHLom do 20kg težine, preko toga se penje na 50€ ali kažem na kraju kad sagledam opet me jeftinije izađe nego ovde da kupim.
U Njemačkoj odmah odbijaju PDV od cijene, ja mislim da je i njima 17% tako da ovde bukvalno samo carinu plaćam i taksu onu 1%, tako da u nekim slučajevima ima smisla naručiti.
Pa postarina onda i ne izadje puno, ja sam uglavnom gledao preko Ebay-a i najcesce iz amerike, valjda zato izadje toliko skuplja postarina.

Jeli ti problem da mi napises link stranice sa koje narucujes? Moze i na PP.
Ja sam gledao neke njemacke stranice i nisu mi bas djelovali jeftini u poredjenju sa nasim cijenama...
poznanik

#508 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Lud i ponosan wrote:...Narucio sam amazon kindle i evo danas je paket stigo u Sarajevo. Dolazi UPS-om i naplacen je shipping u iznosu od 20$+ 109$ cijena uredjaja. Interesuje me koliko ce tacno doci carina i pdv-a, da se adekvatno pripremim, jer su mi ovi UPS-ovci mutni i imam osjecaj da ce dodati jos neke troskove. Hvala!
Za ovaj proizvod Tar.br. je 8471.30 sa pripadajućom stopom carine od 5% na carinsku osnovicu (vrijednost robe izražena u KM uz troškove transporta, takođe u KM). Na osnovicu se obračunava još i 1% carinske evidencije, a na sve zajedno pdv po stopi 17%. (ukupno c+cev+pdv=46,95 KM po današnjem kursu)

Troškovi špeditera u postupku uvoznog carinjenja su određeni unutrašnjom poslovnom politikom takve organizacije, ja ih ne znam. Robom raspolaže uvoznik i jedino on ima pravo odrediti špeditera u postupku carinjenja...
Pokerboy11

#509 Re: CARINA U BiH

Post by Pokerboy11 »

Poznanik @
Zar nisi rekao da je carina na graficku 5% Dio za kompjuter a naplatili su mi 10 % carine 17 % pdv 1 % pregled + jos nesto na 375 dolara me izalso 187 km !!!
poznanik

#510 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Pokerboy11 wrote:Poznanik @
Zar nisi rekao da je carina na graficku 5% Dio za kompjuter a naplatili su mi 10 % carine 17 % pdv 1 % pregled + jos nesto na 375 dolara me izalso 187 km !!!
Tarifna oznaka za grafičku karticu je 8473.302000 Dijelovi i pribor (osim pokrivača, kovčega za mašine i sl.) prikladni za upotrebu isključivo ili uglavnom sa mašinama iz tarifnih brojeva 8469 do 8472:– dijelovi i pribor mašina iz tarifnog broja 8471:– – elektronički dijelovi sa stopom carine 5%.

Inače, u ovoj Glavi Carinske tarife koja određuje stope carine na strojeve za automatsku obradu podataka, dijelove i pribor (bilo koje...), nigdje nije propisana stope od 10%.
shibonja

#511 Re: CARINA U BiH

Post by shibonja »

Poznanik ,koliko ce me izzaci dadzbine za sator koji namjeravam naruciti preko ebay? Cijena je cirka 1000km.pozzdrav
poznanik

#512 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

shibonja wrote:Poznanik ,koliko ce me izzaci dadzbine za sator koji namjeravam naruciti preko ebay? Cijena je cirka 1000km.pozzdrav
Ako je šator, tekstilni, porijeklom iz država EU, stopa carine mu je 3%, ako je iz jedne od država sa kojima BiH ima zaključen bilateralni trgovinski sporazum, stopa je 0%, a ako je izvan nabrojanih država, stopa za carinjenje mu je 15%.

Ostala pravila o carinjenju i formiranju carinske osnovice znaš od prije?
shibonja

#513 Re: CARINA U BiH

Post by shibonja »

poznanik wrote:
shibonja wrote:Poznanik ,koliko ce me izzaci dadzbine za sator koji namjeravam naruciti preko ebay? Cijena je cirka 1000km.pozzdrav
Ako je šator, tekstilni, porijeklom iz država EU, stopa carine mu je 3%, ako je iz jedne od država sa kojima BiH ima zaključen bilateralni trgovinski sporazum, stopa je 0%, a ako je izvan nabrojanih država, stopa za carinjenje mu je 15%.

Ostala pravila o carinjenju i formiranju carinske osnovice znaš od prije?

Hvala puno
Dr. Octagon

#514 Re: CARINA U BiH

Post by Dr. Octagon »

Želim ovdje još jednom da se zahvalim Poznaniku na nesebičnom i iscrpnom savjetu koji mi je jako pomogao.Shvatanje da u ovoj našoj komediji od države postoji još ovakvih ljudi daje nadu u kakvu takvu budućnost.Kao i čovjek koji je pomogao pri organizovanju puta za utakmicu u Parizu,Poznanik je jedan od rijetkih ljudi ovdje od kojeg se dosta može naučiti,čovjek koji svoje profesonalne vještine koristi da bi pomogao ljudima i koji je uvijek na raspolaganju .U svim segmentima društva nam treba dosta ovakvih ljudi,jedino tako nam možda bude bolje.
poznanik

#515 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Dr. Octagon wrote:Želim ovdje još jednom da se zahvalim Poznaniku na nesebičnom i iscrpnom savjetu koji mi je jako pomogao.Shvatanje da u ovoj našoj komediji od države postoji još ovakvih ljudi daje nadu u kakvu takvu budućnost.Kao i čovjek koji je pomogao pri organizovanju puta za utakmicu u Parizu,Poznanik je jedan od rijetkih ljudi ovdje od kojeg se dosta može naučiti,čovjek koji svoje profesonalne vještine koristi da bi pomogao ljudima i koji je uvijek na raspolaganju .U svim segmentima društva nam treba dosta ovakvih ljudi,jedino tako nam možda bude bolje.
Hvala...
anominan

#516 Re: CARINA U BiH

Post by anominan »

@poznanik

Imam za vas jedno pitanje u vezi carine:

htio bih da naručim preko interneta iz Amerike (USA) digitalni fotoaparat koji košta oko 350 USD, pa me interesuje da li mi možete reći koliko bi me otprilike izašla carina za njega?

zahvaljujem se unaprijed na odgovoru
medoIL

#517 Re: CARINA U BiH

Post by medoIL »

Jedno pitanjce :D , kolika je stopa na sportske preparate(proteine , kreatine) ?
poznanik

#518 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

anominan wrote:...htio bih da naručim preko interneta iz Amerike (USA) digitalni fotoaparat koji košta oko 350 USD, pa me interesuje da li mi možete reći koliko bi me otprilike izašla carina za njega?

zahvaljujem se unaprijed na odgovoru
Da li je fotoaparat ili digitalna kamera, koja ima mogućnost snimanja pojedinačnih fotografija?

Ako je predmet nabavke klasični fotoaparat, kod kojeg se snimanje vrši preko celuloidnog ili sličnog filma u roli, onda je stopa carine 10%, a ako se radi o digitalnoj kameri, onda je stopa carine 5%.

Carina se obračunava množenjem stope carine (5% ili 10%) i pdv (17%) na carinsku osnovicu, koju čine vrijednsot robe (uvećana za transportne troškove (ako su prikazani izvan cijene proizvoda) i druge troškove koji mogu nastati u korist robe), preračunata po po srednjem kursu CBBiH. Npr:

350 USD = vrijednost robe
20 USD = transport
1 USD = 1.487889 KM
Carinska osnovica = 550,52 KM
Carina 5% = 27,53 KM
PDV 17% = 98,26 KM
UKUPNO C+Ce+PDV = 125,79 KM

Na ovaj iznos treba dodati još i taksu i manipulativne troškove u BiH nastale u postupku carinjenja, i ev. ostale.
Last edited by poznanik on 15/02/2012 11:33, edited 1 time in total.
poznanik

#519 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

medoIL wrote:Jedno pitanjce :D , kolika je stopa na sportske preparate(proteine , kreatine) ?
Za određivanje tarifne oznake i stope carine za ovakve preparate potrebno je znati njihov sastav. Najvjerovatnija je stopa od 5% za carinu i 17% za pdv.
Po propisima BiH je i da ih u uvozu kontrolira tržišna i zdravstvena inspekcija, bez obzira na količinu i vrijednost.
Last edited by poznanik on 15/02/2012 11:33, edited 1 time in total.
Distortion

#520 Re: CARINA U BiH

Post by Distortion »

Kupovao sam neku duksericu i majice, 70 dolara, doslo mi za 7 dana iz Engleske na kucnu adresu (Royal Mail International). Nisam platio ni carinu ni pdv nista :shock: :shock:

Vjerovatno im je bilo mrsko gledati sta je u paketu...
motorola01

#521 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

Distortion wrote:Kupovao sam neku duksericu i majice, 70 dolara, doslo mi za 7 dana iz Engleske na kucnu adresu (Royal Mail International). Nisam platio ni carinu ni pdv nista :shock: :shock:

Vjerovatno im je bilo mrsko gledati sta je u paketu...
I ja sam imao nekoliko narudzbi iz UK(kitbag.com) i nikad nista nisam platio.Sve stigne uredno na adresu.Cak je znalo doci za manje od tri dana :D .Jednom sam narucio u 18h u srijedu,a paket dobio u subotu u 12h...
toniran

#522 Re: CARINA U BiH

Post by toniran »

zelii bih naruciti nitendo WI preko ebay , tacnije iz hong koga. Zanima me koliko ceme doci jos para porez i carina, cijena je oko 180 $ ?
duga puska

#523 Re: CARINA U BiH

Post by duga puska »

Vidim da Poznanik dere ovu materiju i da 1% nije neki iznos, ali zar nije ukinuta carinska evidencija u navedenom iznosu?
maker000

#524 Re: CARINA U BiH

Post by maker000 »

Pitao sam neki dan jednog carinika i napokon dobio informaciju iz prve ruke.
Postanski promet: Carinici imaju pravo skoro svaki paket otvoriti i zaviriti, pa kako oni odluče.
Carina se obračunava ukoliko vrijednost robe (cijena + dostava) iznosi proko 50 KM :-)
Oni stvarno nisu normalni!!! U njemačkoj i austriji nema carine do 100 Eura.
Tako da svi vi koji ste kupili nesto za 50-100$, a nije vam ocarinjeno, imali sreeeece.
Naravno carina opet zavisi jel to Carina Sarajevo Aerodrom ili Carina u hrvatskoj pošti.
U hrvatskoj pošti se moze lako dogovoriti, dok ova sarajevska samo priljepi račun uz paket :sad:
Ako nije ovako, molim vas ispravite me!
poznanik

#525 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

duga puska wrote:Vidim da Poznanik dere ovu materiju i da 1% nije neki iznos, ali zar nije ukinuta carinska evidencija u navedenom iznosu?
Jeste, prije par mjeseci, ali ostala je navika na 1%, stara 15-tak godina :-D
Post Reply