Novinarska nepismenost

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Locked
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#501 Re: Novinarska nepismenost

Post by Truba »

ja sam godinama znao dolaziti direkt na forum zaobilazeći sajt :mrgreen:
StupskaBitanga

#502 Re: Novinarska nepismenost

Post by StupskaBitanga »

Ja moram reci da je novinarstvo kod nas itekako u krizi
Novinari idu ka senzacionalizmu i ruše osnovne postulate novinarstva
Žutilo, trač nisu zabranjeni ali u tabloidima i sličnim novinama
Žalosno je kada to vidite u wanna be ozbiljnim novinama ili još gore IPP emisijama javnog sistema informisanja
Što se tiče novina držim da u BiH itekako ima prostora za novu fresh novinu koja će potuci ovo sivilo
Iako postoji internet novina ima svojih prednosti a mislim da bi tiraž i prodajni učinci te nove dnevne novine bili veliki da se samo malo ozbiljnije posveti ka tome
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#503 Re: Novinarska nepismenost

Post by Truba »

pa tako je u cijelom svijetu nije samo kod nas
imaš dva sukobljena tabora

malo teksta i mnogo slika
i mnogo teksta i malo slika

šta mislite šta će se više prodavati?
poznanik

#504 Re: Novinarska nepismenost

Post by poznanik »

StupskaBitanga wrote:...Što se tiče novina držim da u BiH itekako ima prostora za novu fresh novinu koja će potuci ovo sivilo...
Ovo čekam više od 10 godina
karanana

#505 Re: Novinarska nepismenost

Post by karanana »

Black swan wrote:ja sam godinama znao dolaziti direkt na forum zaobilazeći sajt :mrgreen:
ja to i sad poprilicno cesto radim. samo sad ponekad odem na sajt da vidim zadnjih 10 aktivnih tema jer su na forumu ukinuli da se po podformima moze vidjeti koja je tema zadnja aktivna. to su vjerovatno i uradili da te natjeraju da odes na sajt.
Erzsebet

#506 Re: Novinarska nepismenost

Post by Erzsebet »

dr.gog wrote:
stochar wrote: znaci, nezvanicno? mislim, seres ak neko objavi informacije 'iz pouzdanih izvora' a da ih ne imenuje, cak tvrdis da je vecina toga pokupljeno na forumu, i onda ti dodjes i hladno iznosis neke podatke jer 'znas neke ljude u sa-x'. odakle znas da ti 'ljudi u sa-x' imaju pristup takvim informacijama koje ti sad ovdje skriven iza nicka i bez ikakve odgovornosti objavljujes?
:D Ma polako druže...Tehnička mogućnost uspoređivanja posjeta i interaktivnosti korisnika unutar sajta postoji, što JESTE različito od popularnosti i JESTE važno(pitaj one koje znaš sa sa-x :D )...ali daj da ne idem daleko vidim da si loš nešto :roll:

Nije TEBI niko rekao da copypasteaš forumske postove, jel..A samo mi nemoj reći da se to ne radi, i da nema rada preko foruma. Ima druže, itekako ima, i ne vidim ništa loše u tome ako se ponaša fer i korektno. Znati da neko ima pristup informacijama te vrste nije nikakvo zlo, niti je zlo objaviti tako nešto, anonimno ili ne, osim ako je zlo to što tebe ta priča nervira.

Činjenica da je sax forum kao zajednica korisnika sajta popularnija od same suhoparne i prilično jednolične minimalističke stranice nije ništa loše.

Nervozu možda nekada izaziva notorna činjenica da je ta popularnost foruma stečena radom koji košta tačno 0 KM, uz minimum glavobolja i bilo kakve uredničke odgovornosti onih čiji sajt jeste :wink: .

Sajt je čitan, tačno se zna koliko i za to ne treba "znati# bilo koga, već izvući pare od toga i dati dobre plate rudarskim konjima koji kreiraju sadržaj.

Pozdrav, gog.
Plata koju oni tamo daju novinarima je 600 KM, plus topli obrok, sto izađe oko 800 na kraju, a radi se prilično mnogo. S obzirom kakve uslove nude, a koliko ustvari imaju, nije ni čudo što im novinari ne znaju ijekavizme, jednačenja itd. Naravno, čast izuzecima poput Stočara, ali Sa-X i Avaz nisu mnogo različiti.
Banksy

#507 Re: Novinarska nepismenost

Post by Banksy »

poznanik wrote:
StupskaBitanga wrote:...Što se tiče novina držim da u BiH itekako ima prostora za novu fresh novinu koja će potuci ovo sivilo...
Ovo čekam više od 10 godina
Svi čekamo.
Nažalost, u Bosni nema ni interesa, ni novca, ni znanja, ni kadra, ni tržišnog, politički neuslovljenog marketinga kojim bi pokrili troškove.
Michun

#508 Re: Novinarska nepismenost

Post by Michun »

moram da pitam: koje su bube na kraju...bubamare, bumbari ili cVele :D :?
amrica

#509 Re: Novinarska nepismenost

Post by amrica »

Michun wrote:moram da pitam: koje su bube na kraju...bubamare, bumbari ili cVele :D :?
http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/111020009

:-D
HomeArt

#510 Re: Novinarska nepismenost

Post by HomeArt »

Avazovo lansiranje mobitela :D

Image
dezurni_ucenik

#511 Re: Novinarska nepismenost

Post by dezurni_ucenik »

HomeArt wrote:Avazovo lansiranje mobitela :D

Image
Garant ce biti ovako

:lol:
branimir stulic

#512 Re: Novinarska nepismenost

Post by branimir stulic »

b
StupskaBitanga

#513 Re: Novinarska nepismenost

Post by StupskaBitanga »

nemojte mi Lejlu Zvizdić
kakvih ima ona je odlična
i super vodi sve u svemu(emisiju)
poznanik

#514 Re: Novinarska nepismenost

Post by poznanik »

StupskaBitanga wrote:Ja moram reci da je novinarstvo kod nas itekako u krizi
Novinari idu ka senzacionalizmu i ruše osnovne postulate novinarstva
Žutilo, trač nisu zabranjeni ali u tabloidima i sličnim novinama...Što se tiče novina držim da u BiH itekako ima prostora za novu fresh novinu koja će potuci ovo sivilo
Iako postoji internet novina ima svojih prednosti a mislim da bi tiraž i prodajni učinci te nove dnevne novine bili veliki da se samo malo ozbiljnije posveti ka tome
Na žalost...umjesto fresh novina, još jedno "sivilo" prelazi u "žutilo"... :(

Image
Magarece_godine

#515 Re: Novinarska nepismenost

Post by Magarece_godine »

HomeArt wrote:Avazovo lansiranje mobitela :D

Image
koje bi bile alternative, ali da se suština ne mjenja ? dakle "mobitel će biti u prodaji..." ne može kao i "mobitel će se naći"
"
poznanik

#516 Re: Novinarska nepismenost

Post by poznanik »

Magarece_godine wrote:koje bi bile alternative, ali da se suština ne mjenja ? dakle "mobitel će biti u prodaji..." ne može kao i "mobitel će se naći""
Šta se mobitel ima nalaziti :D ... Prodaja mobitela će početi... je ispravnije :oops:
Magarece_godine

#517 Re: Novinarska nepismenost

Post by Magarece_godine »

poznanik wrote:
Magarece_godine wrote:koje bi bile alternative, ali da se suština ne mjenja ? dakle "mobitel će biti u prodaji..." ne može kao i "mobitel će se naći""
Šta se mobitel ima nalaziti :D ... Prodaja mobitela će početi... je ispravnije :oops:
Zato sam i napisao da ne može "mobitel će se naći"... "Prodaja mobitela će početi" suštinski nije isto kao i "lansiranje mobitela"... Lansiranje nekog proizvoda, nužno ne znači njegovu prodaju ... Možda početak distrubucije ...

Uglavnom, meni je ljepše "lansirati" nego "izbaciti" ...
karanana

#518 Re: Novinarska nepismenost

Post by karanana »

koriste terminologiju koja je prihvatljiva u engleskom jeziku i bukvalno je prevode. "launch" se koristi kao rijec za pocetak prodaje necega.
lilla7

#519 Re: Novinarska nepismenost

Post by lilla7 »

Vjerovatno su mislili upotrijebiti riječ plasiran, ali im se omaklo koje slovo :D
StupskaBitanga

#520 Re: Novinarska nepismenost

Post by StupskaBitanga »

poznanik
To sa Sanom je naša tužna realnost mislim San je uvijek naginjao tabloidu samo su sada sve karte bačene na stol
A slogan Prvi BH tabloid :-) :-) :-)
Strašno
stochar

#521 Re: Novinarska nepismenost

Post by stochar »

Image
amrica

#522 Re: Novinarska nepismenost

Post by amrica »

stochar wrote:Image

:lol: :lol: :lol: :lol:

garant fbi :D
stochar

#523 Re: Novinarska nepismenost

Post by stochar »

amrica wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol:

garant fbi :D
CIA snajka, CIA...
Richard Peti

#524 Re: Novinarska nepismenost

Post by Richard Peti »

:shock: :shock: :shock:

mogo sam im i ja poslat, pisalo ovako nesto: sifra_je_pusi_kurac :lol: :lol: :lol: :lol:

kakvi likovi
StupskaBitanga

#525 Re: Novinarska nepismenost

Post by StupskaBitanga »

ovo vijest :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Locked