Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Locked
GAU 8

#501 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by GAU 8 »

bogumil-8 wrote:I koliko je to po "Bušmanovoj" matematici ( koju on ima pred sobom), i koja nije po matematici 7 razreda osnovne škole? Neći ja da ispisujem "vaše brojke" ( ja sam svoje brojke ispisao).
pa ct. Busman je vec odgovorio na to pitanje. (Ako se ne varam, to je onda 5m u Busmanovom, odnosno fotonovom inercijalnom sistemu, respektivno)

Nije to "Busmanova" matematika, vec opcepoznate fizikalne cinjenice.
bogumil-8

#502 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by bogumil-8 »

Po tome znači da je PC' = 5m = BC' ?!
Image, nešto mi ta "kontrakcija" prevelika?! Je li CC' = 10 m ?! U zadatku i pitanju nisam ni pominjao ISR!
Last edited by bogumil-8 on 18/10/2010 13:59, edited 1 time in total.
GAU 8

#503 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by GAU 8 »

bogumil-8 wrote:Po tome znači da je PC' = 5m = BC' ?!
Image, nešto mi ta "kontrakcija" prevelika?!
Burazeru, i brzina je povelika, sto jest jest :P Samim tim je i "kontrakcija" velika.

Moras gledati stvari iz pojedinih inercijalnih sistema. U Busmanovom sistemu gdje je BC' = 5m, PC' NIJE 5m
Znaci tvoja izjava gore nije relevantna. PC' nije jednako BC' u jednom te istom inercijalnom sistemu.

Ako ti to ne prihvatas, to je sasvim OK. Ali to je cinjenicno stanje.
Sta bi tek da laprdamo o kvantnoj mehanici, bi li i tu trpao Newtona i mehaniku materijalne tacke :P
bogumil-8

#504 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by bogumil-8 »

GAU 8 wrote:
bogumil-8 wrote:Moras gledati stvari iz pojedinih inercijalnih sistema. U Busmanovom sistemu gdje je BC' = 5m, PC' NIJE 5m
Pa dobro, nije ono što sam "izmjerio", a koliko je to onda neko drugo ("Bušmanovo") PC'?!
GAU 8

#505 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by GAU 8 »

bogumil-8 wrote:
GAU 8 wrote:
bogumil-8 wrote:Moras gledati stvari iz pojedinih inercijalnih sistema. U Busmanovom sistemu gdje je BC' = 5m, PC' NIJE 5m
Pa dobro, nije ono što sam "izmjerio", a koliko je to onda neko drugo ("Bušmanovo") PC'?!
Sta je ovo, kviz? :D
Mislim da si sada i ti na redu da nesto napises.

Ne brini, ako pogrijesis, odmah cu te ispraviti. Znaci koliko je Busmanovo PC'?
Bušman

#506 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by Bušman »

bogumil-8 wrote:I koliko je to po "Bušmanovoj" matematici ( koju on ima pred sobom), i koja nije po matematici 7 razreda osnovne škole? Neću ja da ispisujem "vaše brojke" ( ja sam svoje brojke ispisao: PC' = ct = 5m , PB = vt = 3m PC' + PB = BC' = ct + vt = 8m).
I nisam koristio "male brzine" ( za koje "važi Njutnova mehanika")!
Matematika 7. osnovne ne vazi za ne-euklidsku i riemannovu geometriju kakva je u STR. I normalno je da ti ne ide kontanje ovih stvari.
Ma ja, nisi koristio male brzine, a uzimas velicine od 5m, 3m i 8m. Svaka ti cast. Nemamo vise sta razgovarati, jer ocito ne razumijes fiziku. Nije fer prema meni da ja razgovaram i gubim vrijeme sa osobom koja ne zna matematiku na nivou koji je potreban da se razumije vrlo slozena teorija kao sto je STR.

Baj baj vam svima, ja vise nemam snage ni vremena da se bavim bogumilovim iluzijama. Ceka me doktorski studij i imam puno posla na nekim projektima i ne mogu vise izmisljati nacine kako da uvjerim bogumila da ne razumije STR i probleme kozmologije koje STR (i OTR) uspjesno rjesava.

EDIT: Ako neko hoce, nek prevede onaj video sa neke od prethodnih stranica (objasnjenja prof. Wittmana), jer su jako dobro objasnjenje koje bogumilu nedostaje da bi razumio zasto je STR dobra teorija.
bogumil-8

#507 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by bogumil-8 »

Odgovor (Bušmane) ti je u duhu cijele STR! Bježiš kada si "doćeran do duvara"!
O STR sam više iščitao nego što možeš i zamisliti (zato ti i kažem da STR nije naučno utemeljena i da je to promašena teorija). Vidiš kako pada na očiglednim i provjerivim sadržajima!
Last edited by bogumil-8 on 18/10/2010 14:26, edited 1 time in total.
Lunizz

#508 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by Lunizz »

Bogumil pasa moj solarni aj ti meni objasni sta si zelio postici kad si otvarao temu?Nije mi to jasno.Jel dokazujes nesto novo oces nobelovu nagradu ili ne kontam sta?
bogumil-8

#509 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by bogumil-8 »

Mnogo što šta "želim postići" ( to sam i ispisao negdje ranije), a ovdje, u kontekstu nekoliko prethodnih stranica, tebi dajem jedno od obrazloženja ( ciljeva): Želim pokazati da STR, kao ni Lorencove ("boost") formule za transformaciju koordinata nisu suprotni Njutnovoj mehanici, Euklidovoj geometriji i našem (ljudskom), "intuititivno formiranom" , shvatanju prostora i vremena!
Još kraće: Branim Njutna, a nipodaštavam Ajnštajna ( po pitanjima prostora i vremena)!
Last edited by bogumil-8 on 18/10/2010 14:33, edited 1 time in total.
GAU 8

#510 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by GAU 8 »

bogumil-8 wrote:Mnogo što šta "želim postići" ( to sam i ispisao negdje ranije), a ovdje, u kontekstu nekoliko prethodnih stranica, tebi dajem jedno od obrazloženja ( ciljeva): Želim pokazati da STR, kao ni Lorencove ("boost") formule za transformaciju koordinata nisu suprotni Njutnovoj mehanici, Euklidovoj geometriji i našem (ljudskom), "intuititivno formiranom" , shvatanju prostora i vremena!

Ovo je isto kao da si rekao Zemlja je ravna ploča, nije geoidnog oblika. Nikog ne zanima sto ti ne vidis da je Zemlja okrugla i sto ne vjerujes da su fotografije iz satelita vjerodostojne. Zivot tece dalje.

STR nije suprotna Newtonovoj mehanici. Ona je nadopuna iste, za slucajeve kada nase ljudsko intuitivno formirano shvatanje prostora i vremena prestaje da fercera.

nego da nastavimo s nasim upitnikom.
Koliko iznosi PC' u Busmanovom inercijalnom sistemu?
bogumil-8

#511 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by bogumil-8 »

Ja sam napisao da je PC' = ct = 5m. Šta je u Bušmanovim zapisima nisam provirivao i ne mogu ti odgovoriti!?
Naše "intuititivno formirano" shvatanje prostora i vremena NIKAD NE PRESTAJE DA FERCERA ( laže te Albert Ajnštajn)!
GAU 8

#512 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by GAU 8 »

bogumil-8 wrote:Ja sam napisao da je PC' = ct = 5m. Šta je u Bušmanovim zapisima nisam provirivao i ne mogu ti odgovoriti!?
Naše "intuititivno formirano" shvatanje prostora i vremena NIKAD NE PRESTAJE DA FERCERA ( laže te Albert Ajnštajn)!
OK, a kako da znam da ti ne lazes?

PC' = ct = 5m vazi za "posmatraca" U inercijalnom sistemu leteceg Bušmana to ne vazi.

Samo jos trebas reci da li to znaci da ne znas odgovor, ili da ne zelis cisto iz protesta da kazes koja je to vrijednost.
bogumil-8

#513 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by bogumil-8 »

PC' nije "leteća dužina", već dužina ostvarena u "mirujućem ISR", u odnosu na "nepokretnu tačku P".
Stvarno ne znam šta je Bušman mislio i izračunao za BC'( nije ni po kojoj teoriji)! Da je bar promijenio trajanje vremenskog intervala.
janje_

#514 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by janje_ »

bogumil-8 wrote:...nipodaštavam Ajnštajna ( po pitanjima prostora i vremena)!
sapienti sat..
GAU 8

#515 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by GAU 8 »

bogumil-8 wrote:PC' nije "leteća dužina", već dužina ostvarena u "mirujućem ISR", u odnosu na "nepokretnu tačku P".
Stvarno ne znam šta je Bušman mislio i izračunao za BC'( nije ni po kojoj teoriji)! Da je bar promijenio trajanje vremenskog intervala.
Ti opet u "mirujuci sistem".
To smo apsolvirali. Tu je PC' = 5m i gotovo.

Daj sada vec jednom predji na stvar. Kolika je PC' duzina za Bušmana u ovom eksperimentu?

Mala digresija. Ti tvrdis da je ljudska intuicija pouzdana stvar.
"Intuicija" kako je ti zoves uopste nije pouzdana stvar. Nemoj mi reci da nisi jednom vidio bar u novinama raznorazne opticke varke. To je upravo zato jer je mozak istreniran ne vidi stvari onako kako je vec naviknuo na osnovu ranijih ikustava.

A kad si to ti iskusio ista brze od recimo 1000-2000 km/h?? Sto je jos uvijek zanemarivo u odnosu na c???
I kako onda da formiras sliku o tome???

To je isto kada daltonisti pokusavas opisati crvenu / zelenu / plavu boju.
Znaci nemas pojma sta se desava sa tobom i svijetom oko tebe kada predjes tih nekih 10-20% brzine c
airedale

#516 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by airedale »

GAU 8 wrote:
bogumil-8 wrote:PC' nije "leteća dužina", već dužina ostvarena u "mirujućem ISR", u odnosu na "nepokretnu tačku P".
Ti opet u "mirujuci sistem".
To smo apsolvirali. Tu je PC' = 5m i gotovo.

Daj sada vec jednom predji na stvar. Kolika je PC' duzina za Bušmana u ovom eksperimentu?

Mala digresija. Ti tvrdis da je ljudska intuicija pouzdana stvar.
"Intuicija" kako je ti zoves uopste nije pouzdana stvar. Nemoj mi reci da nisi jednom vidio bar u novinama raznorazne opticke varke. To je upravo zato jer je mozak istreniran ne vidi stvari onako kako je vec naviknuo na osnovu ranijih ikustava.

A kad si to ti iskusio ista brze od recimo 1000-2000 km/h?? Sto je jos uvijek zanemarivo u odnosu na c???
I kako onda da formiras sliku o tome???

To je isto kada daltonisti pokusavas opisati crvenu / zelenu / plavu boju.
Znaci nemas pojma sta se desava sa tobom i svijetom oko tebe kada predjes tih nekih 10-20% brzine c
A neces to saznati to je za Sprecu ko da zrtvuje kraljicu u partiji saha, jedino ako je 100 % siguran da dobija mec zrtvovace je :lol:
4m3l

#517 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by 4m3l »

Hvala ti boze sto si mi dao ovo malo pameti :) :lol: :lol:
Bušman

#518 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by Bušman »

bogumil-8 wrote:Odgovor (Bušmane) ti je u duhu cijele STR! Bježiš kada si "doćeran do duvara"!
O STR sam više iščitao nego što možeš i zamisliti (zato ti i kažem da STR nije naučno utemeljena i da je to promašena teorija). Vidiš kako pada na očiglednim i provjerivim sadržajima!
Nisam "doceran do duvara", naprotiv, obzirom da si priznao da ne citas sta pisem govori dovoljno o tebi, a ne o meni. Odlazim zato sto nemam vremena da se zajebavam sa tobom (mozda i zbog onoga da pametniji popusta, dzaba ti to tvoje preseravanje kad ti ga niko u naucnom svijetu priznati isto kao sto ne priznaju inteligentan dizajn kao naucnu teoriju). Jednostavno imam previse posla da crtam razne grafike i sheme, pisem razne formule itd. koje ti neces ni procitati. Boli me neka stvar vise, zivi u svojim iluzijama, umrijet ces sa njima. Meni je samo bio cilj da tvoje iluzije neka druga, opasnija budala ne pokupi. I mislim da sam uspio, sto zahvaljujem i ostalim ljudima na ovoj temi koji imaju barem malo pameti.
bogumil-8

#519 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by bogumil-8 »

Bušman wrote:Nisam "doceran do duvara",
Jesi, jesi! "Prićerah cara do duvara" crtežom, konkretnim brojkama. Za dvije različite dužine si napisao isti zakon puta: PC' = ct i BC' = ct. Kako je to "van pameti" pitao sam te konkretno za veličinu mjernog broja dužine duži BC' i nisi niti ćeš ikada ispisati. Tako to rade "ljubitelji" Alberta Ajnštajna. Uvijek smisle neku "eskivažu"! Draža im je "šuplja priča"od konkretnih brojki!
Nakon ovoga želio sam isforsirati "tvoju matematiku" na prečniku sfere 2r = 2ct = CC' i pokazati kako "tvoja matematika" barata nestvarnim i imaginarnim sadržajima.
Last edited by bogumil-8 on 18/10/2010 16:41, edited 1 time in total.
GAU 8

#520 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by GAU 8 »

bogumil-8 wrote:
Bušman wrote:Nisam "doceran do duvara",
Jesi, jesi! "Prićerah cara do duvara" crtežom, konkretnim brojkama. Za dvije različite dužine si napisao isti zakon puta: PC' = ct i BC' = ct. Kako je to "van pameti" pitao sam te konkretno za veličinu mjernog broja dužine duži BC' i nisi niti ćeš ikada ispisati. Tako to rade "ljubitelji" Alberta Ajnštajna. Uvijek smisle neku "eskivažu"!
Nije tacno.
Busman ti je odgovorio, a i ja kasnije.

PC' = ct i BC' = ct. Ti kazes to nije tacno.
Nema problema, samo TI moras to i da dokazes.

Zato nisi odgovorio na moje pitanje.

Ko je zapravo straznjicom uz duvar :P
bogumil-8

#521 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by bogumil-8 »

GAU 8 wrote:
Nije tacno.

Zakon puta kaže da istom (konstantnom) brzinom c za isto vrijeme ostvarujemo jednaku razdaljinu!
Različite dužine istom brzinom ostvarujemo za različita vremena. Ni po kakvom zakonu istom brzinom za isto vrijeme nije moguće ostvariti različite dužine puta. Nikako nije moguće i PC' = ct = 5m i BC' = ct = 8 m !
Imaš (zadano) c = 3 x 10^8 m/s i t= (5/3) x 10^-8 s.
Last edited by bogumil-8 on 18/10/2010 16:53, edited 1 time in total.
GAU 8

#522 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by GAU 8 »

bogumil-8 wrote:
GAU 8 wrote:
Nije tacno.

Zakon puta kaže da istom (konstantnom) brzinom c za isto vrijeme ostvarujemo jednaku razdaljinu!
Različite dužine istom brzinom ostvarujemo za različita vremena. Ni po kakvom zakonu istom brzinom za isto vrijeme nije moguće ostvariti različite dužine puta.
Tacno. Ali zaboravio si na kontrakciju duzine. Bušman vidi dužinu koja je BC' = ct dok posmatrac u tacki P vidi BC' = ct + vt
bogumil-8

#523 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by bogumil-8 »

Očekivao sam od njega neku takvu "finesu" sa kontrakcijom dužine, zato sam ga i pitao za konkretnu brojku dužine BC' ( po njegovoj matematici).
Po mojoj matematici ne postoji ni "kontrakcija dužine" niti "dilatacija vremena"! Obje dužine obistinjene su u "mirujućem" ISR, brzine u "mirujućem" ISR, vrijeme u "mirujućem" ISR - sistem u kojem je "pukla petarda"!
GAU 8

#524 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by GAU 8 »

bogumil-8 wrote:Očekivao sam od njega neku takvu "finesu" sa kontrakcijom dužine, zato sam ga i pitao za konkretnu brojku dužine BC' ( po njegovoj matematici).
Po mojoj matematici ne postoji ni "kontrakcija dužine" niti "dilatacija vremena"!
Pa ovaj, mozes ocekivati sta zelis, ali postoji realna stvarnost, i alternativna stvarnost u kojoj moze da vrijedi svasta nesto.

Poenta je da matematicki model mora da se prilagodi fizikalnoj stvarnosti, a ne obratno.
Zamisli da neko kaze: "U mojoj geografiji Zemlja je ravna ploha u obliku diska, ona je centar univerzuma, itd."

Da li to mijenja stvarno cinjenicno stanje, da je Zemlja geoid i da je dio suncevog sistema??
Tako ni tvoja matematika ne mijenja cinjenicu da su kontrakcija duzine i diletacija vremena stvarni.

Pozdrav.
bogumil-8

#525 Re: Specijalna teorija relativnosti - bez tajni

Post by bogumil-8 »

Ja u svojo sobi "vidim" dužine PC' = ct = 5m i PB = vt = 3m i "vidim 5m + 3m = 8 m i ne može biti stvarnije od toga. To što ti tvrdiš da postoji( kontrakcija dužine ili dilatacija vremena) ne vidiš ni ti niti itko to može vidjeti. To se uvijek odnosi za "tamo nekog" i za "tamo negdje" ( tebi i meni ostaje samo izbor da vjerujemo/ne vjerujemo). Traži od Bušmana konkretne brojke, pa ćeš vidjeti koliko to iznosi i da to nikako neće ostati "zanemarivo malo" ( dilataciju ili kontrakciju morao bi zapaziti!).
Ovo je Ajnštajnova ( i moja) formula: Image, koju ja malo i "dopunjujem" Image Po Ajnštajnovom postulatu ( a i po mojoj A = c) mora važiti i ova formula: Image. Da li se ovdje dužina "dilatira" ili "kontrahira"?!
Međutim, Ajnštajnova "dilatacija", odnosno "kontrakcija" odnosi se na ovu dužinu ct' !?
Last edited by bogumil-8 on 18/10/2010 17:56, edited 3 times in total.
Locked