Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bingov buraz
#501 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nisam uspio naci celicne felge za moje auto pa sam morao nabaciti zimske gume na aluminijske felge koje koristim i ljeti,vulkanizer je rekao da je to ok ali cuo sam od vise ljudi da ne valja zimi voziti na aluminijskim pa sam u dilemi...pomagajte drugovi 
- respo
#502 Re: Dolazi zima - zimske gume
mozes ti voziti
samo se nemoj preko ivicnjaka i tako te neke stvari
ako vozis po gradu u krugu trice nikakvih problema
- bingov buraz
#503 Re: Dolazi zima - zimske gume
To znaci ima veze sa mekocom aluminija na niskim temperaturama ako sam dobro uhavizao...jedan tip mi rece da i sol koju bacaju nagriza aluminij pa da ne zovem mythbusterserespo wrote:mozes ti voziti
- respo
#504 Re: Dolazi zima - zimske gume
pa aluminijum je i ljeti sto se tice sigurnosti i svega toga u podredjenom polozaju u odnosu na celicne
aluminijske felge najvise vadi tezina i dizajn
kad udaris felgom na ivicnjak bilo zimi bilo ljeti alu ce se iskriviti celicna nece
a pitanje gdje imas vece sanse udariti u nesto ljeti ili zimi?
celicne su preporucljive posebno zimi ako je voznja normalna a ne da trazis performanse
aluminijske felge najvise vadi tezina i dizajn
kad udaris felgom na ivicnjak bilo zimi bilo ljeti alu ce se iskriviti celicna nece
a pitanje gdje imas vece sanse udariti u nesto ljeti ili zimi?
celicne su preporucljive posebno zimi ako je voznja normalna a ne da trazis performanse
- bingov buraz
#505 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jasno mi je to,naucio iz iskustvarespo wrote: kad udaris felgom na ivicnjak bilo zimi bilo ljeti alu ce se iskriviti celicna nece
U svakom slucaju zahvaljujem na odgovoru
- respo
#506 Re: Dolazi zima - zimske gume
pa eto nije bas posebno osjetljiv al je osjetljiv naravno
a i veca je mogucnost da ces udariti zimi nego ljeti osim ako ne divljas
kao sto rekoh moze se voziti ako normalno vozis i ako pazis al eto preporucljivo je celicne
sto zbog prakticnosti sto zbog te sigurnosti
samo mjenjas felge umjesto sto mjenjas gume i ostecujes ih svaki put kad ih skidas stavljas
a i veca je mogucnost da ces udariti zimi nego ljeti osim ako ne divljas
kao sto rekoh moze se voziti ako normalno vozis i ako pazis al eto preporucljivo je celicne
sto zbog prakticnosti sto zbog te sigurnosti
samo mjenjas felge umjesto sto mjenjas gume i ostecujes ih svaki put kad ih skidas stavljas
-
sLLayer
#507 Re: Dolazi zima - zimske gume
uzeo sam dvije tigar u guma pro dimenzija 165/70 r13 56KM, ljudi su stvarno usluzni i nisam se vise zadrzao od 10min, htio sam uzeti jos 2 vredestein al nisu imali u ponudi pa cu u savu..
- slobodni armirach
#508 Re: Dolazi zima - zimske gume
VIŠE LJUDI veze nema o aluminijumu, to su mahalske price, aluminijske legure se koriste vec par decenija, a ne od jucer da se ima nekakav strah od loma i pucanja na niskim temperaturama.bingov buraz wrote:Nisam uspio naci celicne felge za moje auto pa sam morao nabaciti zimske gume na aluminijske felge koje koristim i ljeti,vulkanizer je rekao da je to ok ali cuo sam od vise ljudi da ne valja zimi voziti na aluminijskim pa sam u dilemi...pomagajte drugovi
Ne proizvodi mahala aluminijske felge, koje mogu samo ljeti a zimi nikako.
Moderne alu felge su napravljene za sve uvjete i temperaturne razlike. Ja koristim alu felge 12 mjeseci godisnje i nikakav problem.
jedina upotreba celicnih felgi zimi, je laksa montaza i demontaza, ljeto-zima.
jos malo pa cete strucnjaci poceti upozoravati kako su uske gume bolje od tvojih standardnih 205/55 R16, da na kraju ne postavis 175 na 13 cola. Inace u auto industriji se same budale i debili rade, pa tako u servisnim knjizicama daju koji profil je za ljeto a koji za zimu. Vjerovatno u servisnim knjigama pise da kad dodje zima pitaj komsiluk koje gume da stavis. I kao dodatna napomena da nijedan proizvodzac gume ne radi tvoj profil zimske gume 205/55 R16.
- Aurea Mediocritas
#509 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jest', vala, armirachu, 100% si u pravu! I meni je vise dozlogrdilo ljudima objasnjavati šta je ispravno a sta nije.
- respo
#510 Re: Dolazi zima - zimske gume
nije u pitanju temperaturaslobodni armirach wrote:VIŠE LJUDI veze nema o aluminijumu, to su mahalske price, aluminijske legure se koriste vec par decenija, a ne od jucer da se ima nekakav strah od loma i pucanja na niskim temperaturama.bingov buraz wrote:Nisam uspio naci celicne felge za moje auto pa sam morao nabaciti zimske gume na aluminijske felge koje koristim i ljeti,vulkanizer je rekao da je to ok ali cuo sam od vise ljudi da ne valja zimi voziti na aluminijskim pa sam u dilemi...pomagajte drugovi
Ne proizvodi mahala aluminijske felge, koje mogu samo ljeti a zimi nikako.
Moderne alu felge su napravljene za sve uvjete i temperaturne razlike. Ja koristim alu felge 12 mjeseci godisnje i nikakav problem.
jedina upotreba celicnih felgi zimi, je laksa montaza i demontaza, ljeto-zima.
jos malo pa cete strucnjaci poceti upozoravati kako su uske gume bolje od tvojih standardnih 205/55 R16, da na kraju ne postavis 175 na 13 cola. Inace u auto industriji se same budale i debili rade, pa tako u servisnim knjizicama daju koji profil je za ljeto a koji za zimu. Vjerovatno u servisnim knjigama pise da kad dodje zima pitaj komsiluk koje gume da stavis. I kao dodatna napomena da nijedan proizvodzac gume ne radi tvoj profil zimske gume 205/55 R16.
nego mogucnost krivljenja felge od ivicnjak ili nesto trece kad udaris
jeli veca mogucnost zimi da to uradis ili ljeti?
i jeli jaci celik od aluminijuma?
ako se aludiralo i na mene ja licno nisam rekao da ne moze voziti zimi
moze naravno ako vozis samo po ravnici jer cim uz brdo niz brdo veca mogucnost je da proklizes i iskrivis felgu
uvjerio se svojim ocima kako su ljudi krivili alu felge
o dimenzijama niko ne prica koliko vidim to je individualno hoces li staviti isti profil ili manji
a posebna prednost celik alu je da ne moras skidati gume pa opet stavljati na istu felgu i tako po nekoliko puta
to samo moze stetiti gumi
ovo govorim iz iskustva mog i ostalih ljudi koje znam
- Pitar s Kariba
#511 Re: Dolazi zima - zimske gume
nisam pratio temu otpočetka, a puno mi sad da čitam sve, pa ne znam je li pitanje bilo ranije...
ugalavnom imam dvije zimske protekt gume, nove, šare odlične ... njih sam stavio naprijed .. e sad, neki te protekt gume hvale , neki kude .. ima li kakvih iskustava s njima?
nazad sam stavio dvije MS vrederstein, ali korišene već 2-3 sezone, s tim što ja i ne vozim puno, jedino što na more odem i to je to, ovo po gradu više-manje ...
ugalavnom imam dvije zimske protekt gume, nove, šare odlične ... njih sam stavio naprijed .. e sad, neki te protekt gume hvale , neki kude .. ima li kakvih iskustava s njima?
nazad sam stavio dvije MS vrederstein, ali korišene već 2-3 sezone, s tim što ja i ne vozim puno, jedino što na more odem i to je to, ovo po gradu više-manje ...
- kreso_atac
#512 Re: Dolazi zima - zimske gume
protekt je uglavnom lutrija... pogotovo za snijega. moze biti super, a moze i nula.
-
maxell_sarajevo
#513 Re: Dolazi zima - zimske gume
Taj koji ih hvali nema pojma o zivotu!
Protekt guma
Protekt guma
- kreso_atac
#514 Re: Dolazi zima - zimske gume
protekt koji se radi u BiH (phenix) sam imao priliku voziti na 4x4 vozilu, bile su malo vece dimenzije i agresivni profil, i po blatu su bile dobre, iznenadjujuce. Ali napominjem po blatu! zbog dobrog profila ciscenje je zadovoljavajuce, pa moze proci. Po snijegu naravno taj agresivni profil ne bi prosao dobro, a kakvi su ostali ne znam, i kakva je guma kvalitativno, to ne mogu nista reci. U svakom slucaju ja ne bih rizikovao i uvijek na snijeg idem sa provjerenim - bfg winter slalom, michelin cross terrain itd.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#515 Re: Dolazi zima - zimske gume
"Los taJming"

-
frngla
#516 Re: Dolazi zima - zimske gume
michelin alpin kupio ove sezone 4 kom. auto je k'o voz jebeni
u pitanju je skoda fabia, dimenzije guma su 165/70- 14, vrijede svake marke 
-
Fiki29
#517 Re: Dolazi zima - zimske gume
frngla wrote:michelin alpin kupio ove sezone 4 kom. auto je k'o voz jebeniu pitanju je skoda fabia, dimenzije guma su 165/70- 14, vrijede svake marke
-
sLLayer
#518 Re: Dolazi zima - zimske gume
koliko si ih platio i gdje si kupio ?frngla wrote:michelin alpin kupio ove sezone 4 kom. auto je k'o voz jebeniu pitanju je skoda fabia, dimenzije guma su 165/70- 14, vrijede svake marke
-
frngla
#519 Re: Dolazi zima - zimske gume
guma pro, oko 480 KM s nekim popustom za gotovinu (montaza, balansiranje gratis)sLLayer wrote:koliko si ih platio i gdje si kupio ?
-
rusmir.ba
#520 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sazvakana tema ali posto imam jos 2 dana fore mozda neko napise dobro ili lose iskustvo.
Stavljam nove prednje zimske, 185 60 14, zadnje su S3 Eskimo u odlicnom stanju pa da preskocim ovaj put.
Dilema:
S3 Eskimo x88KM
America x75KM
Debica x 75KM
Ima li neko jos koji prijedlog tog cjenovnog ranga do 90tak KM?
Tipa kleber ili uniroyal??
Hvala
Tigar i protekt jedino ne bih razmatrao za sada.
Stavljam nove prednje zimske, 185 60 14, zadnje su S3 Eskimo u odlicnom stanju pa da preskocim ovaj put.
Dilema:
S3 Eskimo x88KM
America x75KM
Debica x 75KM
Tipa kleber ili uniroyal??
Hvala
Last edited by rusmir.ba on 08/12/2010 10:30, edited 1 time in total.
- citroen
#521 Re: Dolazi zima - zimske gume
ja bi prije tigar nego te america,mora da ih je kina majka sazvakala.Pogledaj sportivu snow win,ona je odlicna guma i uklapa se u tvoj budzet.rusmir.ba wrote:Sazvakana tema ali posto imam jos 2 dana fore mozda neko napise dobro ili lose iskustvo.
Dilema:
S3 Eskimo x88KM
America x75KM
Debica x 75KM
Hvala
-
rusmir.ba
#522 Re: Dolazi zima - zimske gume
Naijzglednija opcija Barum Polaris, oko 76KM u Robni promet d.o.o.
Vidjao sam ih na novim pasatima, kod taxista, imao je i kolega ljetne i bio zadovoljan, pa valjda su i ove OK?
Eto ako neko ima neka napise, imaju i savine 87KM al ove mi nekako bolje zvuce
Vidjao sam ih na novim pasatima, kod taxista, imao je i kolega ljetne i bio zadovoljan, pa valjda su i ove OK?
Eto ako neko ima neka napise, imaju i savine 87KM al ove mi nekako bolje zvuce
-
aMeR_BH
#523 Re: Dolazi zima - zimske gume
Od tih ponudjenih ja bih isao na Barum Polaris ili Debica Frigo
Amerika = Kina, Sportiva = nema cak ni svoju web stranicu
Amerika = Kina, Sportiva = nema cak ni svoju web stranicu
-
rusmir.ba
#524 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ima li gdje kakav test za Sportiva i sl?
Na ADAC sam nasao ovaj Barum iz 2009. i po njima je bio preporucljiv, neka sredina.
Na ADAC sam nasao ovaj Barum iz 2009. i po njima je bio preporucljiv, neka sredina.
-
maxell_sarajevo
#525 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja sam prosle godine u Makbelu kupio ove Sportiva snow win i nisu lose bile, isao svaki vikend na planinu nijednom nisam sa njima proklizao, uglavnom nisu lose, sad sam ih stavio na zadnju osovinu, a naprijed nove UG7+.