Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
esso_sa

#501 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

sparky wrote:Znas kako je lako naci mjenjac od vr-a. Sve su bosnje podrobile :) nego, zaboravih da pitam. Spomenuo si od G4 mjenja 02J. Jel njemu otnaka kucista EVS i dolazio je 1.8t iz vw grupacije?
EVS ti je 02J mjenjac, i jedan je od mjenjaca koji su dolazili na cetvorkama sa 1.8T (AUM) motorima
Evo omjeri:

1. 3,300
2. 1,944
3. 1,308
4. 1,029
5. 0,837
FD. 3,684

Mozes tumbati brzine izmedju CDA i EVS, unutra je sve isto, samo se kucista za nijansu razlikuju. :thumbup:

Ja bi ti dodatno predlozio, ako ostanes na 02A mjenjacu, da stavis saltebl i toranj (birac brzina sa tegom) od 02J. Ova kombinacija je dosta manje "klimava" u odnosu na originalni 02A toranj/saltebl, puno preciznije bira brzine a sve ide "saraf na saraf"
Sebi sam ovo napakovao i preporodio se :thumbup:
l33t

#502 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by l33t »

problem sa brisacima, nece da stanu, googlao sam i saznao par informacija.

kad ih upalim nece stati ukoliko ne ugasim auto i ne pogodim trenutak, onda odrade jos 1 ciklus i parkiraju se.
je li problem u releju 99 ili nesto sa motorm brisaca tj "park switch-om" ?
romeomoraprezivjeti

#503 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by romeomoraprezivjeti »

condy wrote:
romeomoraprezivjeti wrote:

Je ko majstor?:-D i ja imam gotovo isti problem,jedni kazu grijaci,drugi dizna,treci da je sve u redu. Mozda i ja pocnem sipati kakvo ulje u rezervoar,ne bi li se motor smirio?!:-)
Imaš dvije mogućnosti. Prva je primjeniti ono što sam napisao i nasuti litar atf ulja na više od pola rezervoara goriva ako nemaš FAP filter i dobro pročepit auto na bržoj cesti Ili druga mogućnost ti je, voziti ko i do sada, slušati zvuk motora ko da je traktor i nevjerovat drugima koji su takav problem rješili za manje od 10 KM, bez vozanja auta jednom, drugom, trećem majstoru, bez naglabanja, ovo, ono, ...na tebi je :)
Ma nista ne kosta nasuti atf u rezervoar,to je najlakše. Poenta je,kako nema postenog majstora,kojí ce se posvetiti svom poslu,i pronaci kvar. Auto trese nakon paljenja,kad je hladan motor,i pocesto zapuši. Nekad se desi da upali i ne trese,i bez dimne zavjese,:-D i radi bez poteskoca kad je hladan,al' to je u rijetko.:-) Jos nisam naisao na isto misljenje majstora,a bio sam kod dosta njih. Svi imaju svoje teorije,al' samo teórije. Sutra idem u nabavku atf-a,jednó burence od 100l zbavim,da vidim kako ce ici citros s njim.:-)

Sretno i javi ako rjesis problem.

Pravi majstor je onaj koji se posveti svom poslu.

Znam majstora iz Zenice, koji radi samo Citroene. Fanatik je kad su u pitanju ta vozila. Obožava ih, svi mu u porodici imaju samo ta vozila :D

Zove se Eno, tel. 061 787 870. Probaj vidjeti sa njima, ako ovo ne pomogne sa ATF uljem.

@ condy
Hvala na informaciji,pokusam za pocetak sa atf-om.
sparky

#504 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sparky »

esso_sa wrote:
sparky wrote:Znas kako je lako naci mjenjac od vr-a. Sve su bosnje podrobile :) nego, zaboravih da pitam. Spomenuo si od G4 mjenja 02J. Jel njemu otnaka kucista EVS i dolazio je 1.8t iz vw grupacije?
EVS ti je 02J mjenjac, i jedan je od mjenjaca koji su dolazili na cetvorkama sa 1.8T (AUM) motorima
Evo omjeri:

1. 3,300
2. 1,944
3. 1,308
4. 1,029
5. 0,837
FD. 3,684

Mozes tumbati brzine izmedju CDA i EVS, unutra je sve isto, samo se kucista za nijansu razlikuju. :thumbup:

Ja bi ti dodatno predlozio, ako ostanes na 02A mjenjacu, da stavis saltebl i toranj (birac brzina sa tegom) od 02J. Ova kombinacija je dosta manje "klimava" u odnosu na originalni 02A toranj/saltebl, puno preciznije bira brzine a sve ide "saraf na saraf"
Sebi sam ovo napakovao i preporodio se :thumbup:
mucos gracias senjor Eso :D
zdruzdjo

#505 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zdruzdjo »

Nudge wrote:Evo i mog problema, svaki savjet je dobrodošao.

Vozim Golfa 4 1.4 benzin, kod mene je skoro 4 godine. Dosad sam sipao na EP Čengić Vila
ili na petrolu na stupu.
Nedavno odlučim do poguram domaće privrednike i naspem na hifi u buća potoku (benzin 95).

Evo počelo auto da trese i slabije vuče, ne vidim šta bi drugo moglo biti uzrok. Upali regularno i može se voziti, ali je vidljiva promjena.

Ostalo mi je još možda 3/4 rezervoara. Da li da to sve potrošim ili da izbacim to gorivo i naspem drugo? Trebam li odma i filtere promijeniti ili sipati neke aditive?
nije da ih hvalim, boli me briga iskreno za njih, ali do sada nisam imao problema sa njima. sipam na par lokacija. petrol rajlovac, gasprom kod vise, hifa buca potok, hifa nedzarici.
eto da idem nekim starim iskustvima na EP pumpama sam znao najcesce "zglajzati". zadnji put kod vijecnice i tada sam rekao sebi nikad vise.
ali eto da ne ogrijesis "dusu" baci pogled na svijecice i kablove.

ja sam nedavno kupio auto i diskretno mi je povremeno znao zastucati malo kad dodajem gas izmedju 1600 i 2000 obrtaja. auto je islo i vuklo i potrosnja bez problema
svjecice savrsene ali.....
neko prije mene je mjenjao svjecice i stavio champion isto sve ali se razlikovao u zavrsnom slovu od onih koje idu po katalogu.
zamjenio. radi ko sat.
moze biti da ti se nesto poklopilo sa sipanjem na drugoj pumpi. ne tvrdim ali.......
AS_sa

#506 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by AS_sa »

Ljudi imam jedan problem. Evo o cemu se radi: mijenjao sam desni aksijalni ležaj koji se skroz bio raspao.. nakon mjenjanja auto mi je pocelo vuci u lijevu stranu ono bas osjetno, uopste ne drzi pravac.. E sad da li bi trebao ove aksijalne mijenjati u paru i desni i lijevi ili je mozda spura poremecena skidanjem amortizera ??
LeKo

#507 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LeKo »

AS_sa wrote:Ljudi imam jedan problem. Evo o cemu se radi: mijenjao sam desni aksijalni ležaj koji se skroz bio raspao.. nakon mjenjanja auto mi je pocelo vuci u lijevu stranu ono bas osjetno, uopste ne drzi pravac.. E sad da li bi trebao ove aksijalne mijenjati u paru i desni i lijevi ili je mozda spura poremecena skidanjem amortizera ??
Obično je praksa da se mjenjaju u paru, pa onda na optiku trapa. Probaj uraditi optiku, ako nešto ne bude štimalo svakako će te vratiti da doradiš što treba.
limenka2014

#508 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by limenka2014 »

Skoro kad sam dosipao ulje primjetio sam da mi je pomjesao vodu i ulje, tj na slivniku i na cepu gdje se sipa ulje izbacilo mi je one bijele tragove, nasuo sam novo ulje i par dana vozio nije mi se pojavilo, danas gledam ulje normalno otvorim kad puf opet bijele naslage..sumnjam na dihtung glave, ali auto normalno vuce,pali ujutro iz prve nema nikakvog verglanja a i voda je uredna ne trosi previse. Voda je isto cista tu nije nista pomjesalo. Sta mislite sta je upitanju?
LeKo

#509 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LeKo »

limenka2014 wrote:Skoro kad sam dosipao ulje primjetio sam da mi je pomjesao vodu i ulje, tj na slivniku i na cepu gdje se sipa ulje izbacilo mi je one bijele tragove, nasuo sam novo ulje i par dana vozio nije mi se pojavilo, danas gledam ulje normalno otvorim kad puf opet bijele naslage..sumnjam na dihtung glave, ali auto normalno vuce,pali ujutro iz prve nema nikakvog verglanja a i voda je uredna ne trosi previse. Voda je isto cista tu nije nista pomjesalo. Sta mislite sta je upitanju?
Kratke relacije.
limenka2014

#510 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by limenka2014 »

LeKo wrote:
limenka2014 wrote:Skoro kad sam dosipao ulje primjetio sam da mi je pomjesao vodu i ulje, tj na slivniku i na cepu gdje se sipa ulje izbacilo mi je one bijele tragove, nasuo sam novo ulje i par dana vozio nije mi se pojavilo, danas gledam ulje normalno otvorim kad puf opet bijele naslage..sumnjam na dihtung glave, ali auto normalno vuce,pali ujutro iz prve nema nikakvog verglanja a i voda je uredna ne trosi previse. Voda je isto cista tu nije nista pomjesalo. Sta mislite sta je upitanju?
Kratke relacije.

Jesu tacno...od kuce na kafu,sa kafe kuci i svaki dan....Nego da li je dihtung upitanju?
bleee_sa

#511 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bleee_sa »

limenka2014 wrote:
LeKo wrote:
Kratke relacije.

Jesu tacno...od kuce na kafu,sa kafe kuci i svaki dan....Nego da li je dihtung upitanju?
Pa pogledaj dihtung dekla da li je masan, da li ti curi igdje ulje, obično kad je to u pitanju curenje bude negdje na ćoškovima...
Pogledaj da li ti na hladnjaku negdje curi, kol'ko često dosipaš vodu?
limenka2014

#512 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by limenka2014 »

A vidi skoro sam uzeo auto nekih mjesec dana, tada sam mijenjao onaj neki dio ne znam kako se tacno zove sto pokrece hladnjak, tada mi je dosut antifriz i vode, i prije par dana sam dosuo, vodu koliko vidim ne trosi uopste nenormalno, potrosnja vode je sasvim normalna, ulje isto, jedini problem mi je taj bio kad sam otvorio krater za ulje i vidio bijele naslage...
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#513 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Romeo 80 »

Provjeri i da li ti nabija kompresiju u crijeva rashladne tečnosti. Upali motor i opipaj crijeva od hladnjaka. Ne smiju biti tvrda. To je jedan od simptoma lošeg dihtunga glave motora.
limenka2014

#514 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by limenka2014 »

Romeo 80 wrote:Provjeri i da li ti nabija kompresiju u crijeva rashladne tečnosti. Upali motor i opipaj crijeva od hladnjaka. Ne smiju biti tvrda. To je jedan od simptoma lošeg dihtunga glave motora.

Hvala ti pogledacu
l33t

#515 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by l33t »

l33t wrote:problem sa brisacima, nece da stanu, googlao sam i saznao par informacija.

kad ih upalim nece stati ukoliko ne ugasim auto i ne pogodim trenutak, onda odrade jos 1 ciklus i parkiraju se.
je li problem u releju 99 ili nesto sa motorm brisaca tj "park switch-om" ?
bump
limenka2014

#516 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by limenka2014 »

Romeo 80 wrote:Provjeri i da li ti nabija kompresiju u crijeva rashladne tečnosti. Upali motor i opipaj crijeva od hladnjaka. Ne smiju biti tvrda. To je jedan od simptoma lošeg dihtunga glave motora.

Pogledao sam nisu tvrda
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#517 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Romeo 80 »

Vjerujem da nije ništa ozbiljno i vjerovatno zbog čestih hladnih startova dolazi do pojave tih bijelih tragova, pogotovo zato što nemaš drugih simptoma. Odvezi malo dužu relaciju, pa vidi kako se ponaša ili najbolje posjeti kakvog poštenog mehaničara. :)
direstraits0078

#518 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

Koje vozilo, koji motor, koje ulje?
limenka2014

#519 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by limenka2014 »

direstraits0078 wrote:
Koje vozilo, koji motor, koje ulje?

Ford fiesta, motor 1.1 benzin...ulje nasuto univerzalno 15W-40 i nakon toga dosuto pola litre 10W-40 neke divlje marke
530i

#520 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Univerzalno, divlje...čemu to? Dobro taj auto ikako vozi... Ako već nisi siguran šta i kako treba idi nekom krštenom majstoru i sve će ti reći i uraditi.
limenka2014

#521 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by limenka2014 »

530i wrote:Univerzalno, divlje...čemu to? Dobro taj auto ikako vozi... Ako već nisi siguran šta i kako treba idi nekom krštenom majstoru i sve će ti reći i uraditi.

A napisao sam divlje jer se nisam sjetio tacnog naziva sad pade na pamet nasuto je petrol 10W 40..a prvo je bilo universal 15W 40
limenka2014

#522 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by limenka2014 »

530i wrote:Univerzalno, divlje...čemu to? Dobro taj auto ikako vozi... Ako već nisi siguran šta i kako treba idi nekom krštenom majstoru i sve će ti reći i uraditi.

A napisao sam divlje jer se nisam sjetio tacnog naziva sad pade na pamet nasuto je petrol 10W 40..a prvo je bilo universal 15W 40
Sodom1

#523 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Sodom1 »

Romeo 80 wrote:Vjerujem da nije ništa ozbiljno i vjerovatno zbog čestih hladnih startova dolazi do pojave tih bijelih tragova, pogotovo zato što nemaš drugih simptoma. Odvezi malo dužu relaciju, pa vidi kako se ponaša ili najbolje posjeti kakvog poštenog mehaničara. :)
:D :D :D :izet:
basicm

#524 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

Gdje ima kupiti kvalitetne kompresije, majstor mi je rekao da mi trebaju dva pakovanja?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#525 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

ima kupiti kompresije u strojoradu,pakovana je u kantama po 20 kg :)
Post Reply