Horde Zla

Sve o FK Sarajevo...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
mekaba

#501 Re: Horde Zla

Post by mekaba »

North jarane
Ja se napalio na derbi bas ko` nekad "al sho je najgore niko mi ba ne vjeruje" :lol: :lol: Slaba je liga tacno ali ipak treba ici na tekme.Kad je stadion pust onda i igraci nemaju volje jbg. Karte nisu skupe i ja ocekujem 2o-tak hiljada.
Ja sam svojevremo isao na svaku tekmu bukvalno.Sjecam se jedne tekme sarajevo-bor posjeta 250 ljudi.Kijametski dan snijeg i kisa zajedno a oblaci se spustili do zemlje.Ja s jaranom pravac stadion Kosevo a majke ostadose uplakane :lol: .Komsiluk se ibretio hahaaa :-) . Zeljovci nam krv popili zbog slabe posjete a za 7 dana Zeljo-Napredak 150 dusa hahaa .Najlosija posjeta u istoriji YU lige :lol: :lol: :lol:
ultras malta

#502 Re: Horde Zla

Post by ultras malta »

Molio bih nekoga od starijih a ima vas hvala Bogu dosta ovdje da ucinite meni mladjem uslugu.Volio bih da neko od vas postavi sliku sa transparentom bilo kojeg naselja iz Novog Sarajeva a volio bih (ako je postojao ikada) sa natpisom Dolac-Malta da stoka vidi koje glavni u NS-u.Hvala i nastavite mojne sad da stajete.
kotace

#503 Re: Horde Zla

Post by kotace »

ultras malta wrote:Molio bih nekoga od starijih a ima vas hvala Bogu dosta ovdje da ucinite meni mladjem uslugu.Volio bih da neko od vas postavi sliku sa transparentom bilo kojeg naselja iz Novog Sarajeva a volio bih (ako je postojao ikada) sa natpisom Dolac-Malta da stoka vidi koje glavni u NS-u.Hvala i nastavite mojne sad da stajete.
Ne treba ti slika ,poslije Alpasina,Malta je imala najjacu ekipu Hordi.Dobra ekipa,ludi ... :thumbup:
Reglan

#504 Re: Horde Zla

Post by Reglan »

Je li neko odavde bio na zapadu sa onom starijom ekipom? I bakljadu su napravili kada i mi na sjeveru.Imali svoje transove cak su se i izgleda na nekoga zaletili :D
ultras malta

#505 Re: Horde Zla

Post by ultras malta »

arshavin wrote:Je li neko odavde bio na zapadu sa onom starijom ekipom? I bakljadu su napravili kada i mi na sjeveru.Imali svoje transove cak su se i izgleda na nekoga zaletili :D
Znam da je bila anketa izmedju starijih gdje ce ici tj na koju tribinu za derbi ali mislim i dalje sam pri tom stavu da je njima svima mjesto na SJEVERU.Oni su tu mladost proveli kao sto je mi sad provodimo ali ipak su trebali sa nama...
Max Bunker

#506 Re: Horde Zla

Post by Max Bunker »

arshavin wrote:Je li neko odavde bio na zapadu sa onom starijom ekipom? I bakljadu su napravili kada i mi na sjeveru.Imali svoje transove cak su se i izgleda na nekoga zaletili :D
Ma ufurali u lozu i nekome nesta hebali. Nakon toga izasli.
kotace

#507 Re: Horde Zla

Post by kotace »

Malo si kotradiktoran u svom komentaru @ultra malta.Anketiranje autentičnih hordaša nije završeno u cjelosti, već je od njih 130 ukupno predviđenih ( 30-tak ih je ubijeno u vrijeme opsade grada), svoje mišljenje u pismenoj formi dalo nešto više od polovine. Nakon blic analize se može iznijeti nezvaničan zaključak , da većina njih utakmice našeg kluba prati sa zapadne tribine, tačnije sjeverozapadnog dijela. I to se treba poštovati. To je ujedno i smjer kretanja hordaša , nakon što ''prerastu '' sjevernu tribinu. A stepenicama koje su oni prošli , drugi tek idu ili će ići.Oni žele da se na jednom mjestu nalaze sa hordašima svoje generacije. S druge strane ako neko ne može da prati izuzetno dinamičan tempo navijanja ''90 minuta'' , poštenije je da to samom sebi kaže a ne da mu to kaže neko od onih koji to mogu.
A fizička odvojenost od tribine na kojoj su kako kažeš ''provodili mladost'' ( i ne samo to ...) nije mjerilo stvari, srcem su oni tamo gdje ono želi biti. Zajedno sa vama mogu biti na istoj tribini, stadiona koji pripada protivničkom timu. I sve ide svojim tokom... :wink:

Samo dobra igra našeg kluba nedostaje.Ipak, gotovanje u Travniku je pozitivan primjer. Da te ne peglam , kako smo svojevremeno 1986/87 na utakmici Kup-a sa Travnikom imali situaciju da nam tadašnja milicija skida i cijepa možda i prvi transparent sa nazivom naše navijačke grupe ...[/quote]
Potpis,to je to .Ni A. Sidran ne bi bolje sastavio ...Poz od stare raje :thumbup:
ultras malta

#508 Re: Horde Zla

Post by ultras malta »

Malo si kotradiktoran u svom komentaru @ultra malta.Anketiranje autentičnih hordaša nije završeno u cjelosti, već je od njih 130 ukupno predviđenih ( 30-tak ih je ubijeno u vrijeme opsade grada), svoje mišljenje u pismenoj formi dalo nešto više od polovine. Nakon blic analize se može iznijeti nezvaničan zaključak , da većina njih utakmice našeg kluba prati sa zapadne tribine, tačnije sjeverozapadnog dijela. I to se treba poštovati. To je ujedno i smjer kretanja hordaša , nakon što ''prerastu '' sjevernu tribinu. A stepenicama koje su oni prošli , drugi tek idu ili će ići.Oni žele da se na jednom mjestu nalaze sa hordašima svoje generacije. S druge strane ako neko ne može da prati izuzetno dinamičan tempo navijanja ''90 minuta'' , poštenije je da to samom sebi kaže a ne da mu to kaže neko od onih koji to mogu.

A fizička odvojenost od tribine na kojoj su kako kažeš ''provodili mladost'' ( i ne samo to ...) nije mjerilo stvari, srcem su oni tamo gdje ono želi biti. Zajedno sa vama mogu biti na istoj tribini, stadiona koji pripada protivničkom timu. I sve ide svojim tokom... :wink:

Samo dobra igra našeg kluba nedostaje.Ipak, gotovanje u Travniku je pozitivan primjer. Da te ne peglam , kako smo svojevremeno 1986/87 na utakmici Kup-a sa Travnikom imali situaciju da nam tadašnja milicija skida i cijepa možda i prvi transparent sa nazivom naše navijačke grupe ...[/quote]

Da malo sam kontradiktoran u postu ali samo zato sto sam se zapetljao ali misao je bila cista,vama veteranima koji niste ukopali ugled Hordi zla i kojima je cist obraz je mjesto pored mladjih na sjeveru...
I ne peglas/peglate,meni je cast pricati sa nekim iz starije generacije.Uzdravlje.
chsk

#509 Re: Horde Zla

Post by chsk »

Sarajmen wrote:U prvi plan dolaze prije svega sličnosti i gotovo da i nije važno ko je onaj do vas-iznad vas-pored vas koji pjeva ...on je isti kao i vi. U ovom slučaju se ovo odnosi i na one do vas. A skraćenica od imena navijačke grupe na zastavi ,vrlo autentično i jasno govori ko su.

A lijepo je čuti naše zajedničke pjesme sa sjevera... :thumbup:
Onaj osjećaj kada se svi zagrlimo i zaorimo "Mi smo Horde zla..." :thumbup:
mekaba

#510 Re: Horde Zla

Post by mekaba »

Ne kontam u cemu je problem?????? Ko, sta, HZ ,pitari,stari ,mladi?????Idem na tekme kao bolesnik Sarajeva od svoje 8 godine.Staro Kosevo.Navijaci bili smjesteni na tadasnjoj centralnoj tribini i nismo imali nikakvo ime.Jednostavno navijaci Sarajeva a jacina se mjerila brojem zastava.Sto vise zastava i transparenata to bolji navijaci.I tada se pjevalo ali vrlo cesto je znao i cijeli stadion zapjevati.Stariji ljudi su nas gotivili kad nas vide sa Zastavom i kapom SA.Davali su sitnih para za kospice ili kukuruz.Belaji su bili rijetki a u njima su ucestvovali uglavnom bas ovi stariji gledaoci koji nisu imali obiljezja kluba na sebi.Navijaci sa zastavama su uglavnom bila djeca a ako bi neko nasrnuo na nas onda su stari ustajali u odbranu obraza.Sjecam se jednom velikog belaja kada su ovi stari nabrzili sa tribine miliciju koja je htjela da istjera 10-tak navijaca Sarajeva.Tadasnja vrlo zajebana milicija nije imala nista drugo nego da se pokupi pred masom od 5000 ljudi.
Na renoviranom stadionu kosevo smjestili smo se prvo na istok da bi kasnije preselili na sjever.Ja sam licno na sjeveru bio par godina a onda se vratio na istok.Razlog su bile godine.Mladji dolaze a stariji se fataju istoka.Pitari nisu nikada bili organizovani kao neka podgrupa a i ime je nastalo spontano jer su nas uglavnom zeljovci tako zvali.Pitari, HZ i oni navijaci SA sa centralne tribine starog koseva su potpuno isti.Svi mi volimo bordo i svi smo mi na kraju krajeva HZ.Ja barem tako gledam na ove stvari.Pa ja sam svojevremeno kao dijete sjedio u kafanama sa starijim ljudima i jeo pecenje samo zato sto sam imao zastavu i kapu SA. Jbt. kad se sjetim nisi mogao proc a da te ne zovu: "Mali hodi vamo" a onda tanjir sa mesom i COCTA + sitnih para da se nadje.To je bio jako dobar obicaj tadasnjih starijih ljudi :thumbup: :thumbup: Ja danas kad sam u SA radim isto kad vidim klince sa obiljezjem FK SA.
Ma svi smo mi HZ.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#511 Re: Horde Zla

Post by -LIBERO- »

Buraz cijenom tvoje iskustvo,godine i sve ostalo al' mislim da si blago pomjesao enke pojmove.

Svi smo mi navijaci Sarajeva..NARAVO. vecina nas zivi za taj klub,taj nam je klub nacin zivota ...i to se SVI SLAZEMO.

Samo je cinjenica da svi mi,bez obzira na ljubav prema klubu,ne izrazavamos voje emocije sa tribina na isti nacin. Ima ljudi koji jednostavno dodju,uvijek na istun stolicu zapada ili istoka,recimo,i sami onako "tiho" za sebe gledju svoj klub,uzivaju u igri,golovima..sjecaju se svih sastava ,i minuta nekih bitnih golova.
Ima raje koji kao na neko svetiste hipnotisano idu svaku tekmu Sarajeva sa svojom ekipicom,prije tekme se malo i popije :D ,ili cak i ne,prica se o taktici sa rajom...zauzme se redovno mjesto na istoku i zapadu ...zna se i bucan biti,cak nekda i ispratiti neku pjesmu sa sjevera.

Ali ima raje koji svoju ljubav prema klubu artikulisu kroz organizovanu anvijacku skupinu,sto se u navijackom svijetu naziva ultra navijacku skupinu. Svoju artikulaciju i podrsku usmjeravaju kroz kolektivnu podrsku....pjesme,zastave,barjaci,baklje...i sl. nekima od njih je jako bitno da maticna grupa i tribina budu u dobrom elementu. Uz zelju da klub pobjedi na terenu,tu je jako izrazena zelja i da se dominira naspram suparnickih navijaca i u tom nekom navijackom barometru i poredjenju.

E ta ultra skupina koja prati i podrazva Sarajevo su Hz. Niko ne akze da oni vise ili manje vole svoj klub od recimo ovih primjera navijaca u prvom dijelu moga teksta,samo cisto imaju malo drugaciji izrazaj te ljubavi.

Sve je to sasvim jasno,niko tu ne moze reci da neko vise ili manje voli sarajevo,cisto je stvar u razlicitosti artikulisanja podrske i privrzenosti svome klubu.

Nismo svi Hz,nismo svi pitari..ali svi smo jedna velika bordo familija :thumbup:
mekaba

#512 Re: Horde Zla

Post by mekaba »

-LIBERO- wrote:Buraz cijenom tvoje iskustvo,godine i sve ostalo al' mislim da si blago pomjesao enke pojmove.

Svi smo mi navijaci Sarajeva..NARAVO. vecina nas zivi za taj klub,taj nam je klub nacin zivota ...i to se SVI SLAZEMO.

Samo je cinjenica da svi mi,bez obzira na ljubav prema klubu,ne izrazavamos voje emocije sa tribina na isti nacin. Ima ljudi koji jednostavno dodju,uvijek na istun stolicu zapada ili istoka,recimo,i sami onako "tiho" za sebe gledju svoj klub,uzivaju u igri,golovima..sjecaju se svih sastava ,i minuta nekih bitnih golova.
Ima raje koji kao na neko svetiste hipnotisano idu svaku tekmu Sarajeva sa svojom ekipicom,prije tekme se malo i popije :D ,ili cak i ne,prica se o taktici sa rajom...zauzme se redovno mjesto na istoku i zapadu ...zna se i bucan biti,cak nekda i ispratiti neku pjesmu sa sjevera.

Ali ima raje koji svoju ljubav prema klubu artikulisu kroz organizovanu anvijacku skupinu,sto se u navijackom svijetu naziva ultra navijacku skupinu. Svoju artikulaciju i podrsku usmjeravaju kroz kolektivnu podrsku....pjesme,zastave,barjaci,baklje...i sl. nekima od njih je jako bitno da maticna grupa i tribina budu u dobrom elementu. Uz zelju da klub pobjedi na terenu,tu je jako izrazena zelja i da se dominira naspram suparnickih navijaca i u tom nekom navijackom barometru i poredjenju.

E ta ultra skupina koja prati i podrazva Sarajevo su Hz. Niko ne akze da oni vise ili manje vole svoj klub od recimo ovih primjera navijaca u prvom dijelu moga teksta,samo cisto imaju malo drugaciji izrazaj te ljubavi.

Sve je to sasvim jasno,niko tu ne moze reci da neko vise ili manje voli sarajevo,cisto je stvar u razlicitosti artikulisanja podrske i privrzenosti svome klubu.

Nismo svi Hz,nismo svi pitari..ali svi smo jedna velika bordo familija :thumbup:
Ma kontam ja tebe samo sto je tebi tesko razumjeti nas starije.U svakom slucaju ti si lagano na putu prema istoku a kad aBd. stignes sve ce ti se samo kazati :lol: :lol: Nek si ti meni redovan na Hasetu a za ostalo cemo lahko. :thumbup:
Sa_u_srcu

#513 Re: Horde Zla

Post by Sa_u_srcu »

Ili lakse za objasniti....

SVI HORDASI JESU NAVIJACI SARAJEVA, ALI NISU SVI NAVIJACI SARAJEVA HORDE ZLA...
Kolekcionar033

#514 Re: Horde Zla

Post by Kolekcionar033 »

Zato i postoji UNFKS za sve navijace, a ne samo za hz ili npr samo za pitare! To je to !
Pitar s Kariba

#515 Re: Horde Zla

Post by Pitar s Kariba »

Meni se nekako ne sviđa ta podjela na Pitare i HZ na način na koji se ovdje to iznosi, tj. ja sam to zamišljao malo drugačije. Pitar ili Pitari, nisu nikad bili organizovana navijačka grupa ili pokret u onom smislu u kojem je to danas prisutno, i u onom smislu u kojem su to danas HZ. Sa te strane jasna je i razumljiva želja i namjera raje koja fura danas taj fol da kroz HZ naglasi i definiše svoju pripadnost grupi i posebnost u odnosu na ostatak navijača. To je sve ok i ja to razumijem iako nisam dio toga, ali po meni, za tako nešto, nije neophodno potpuno odvajanje, negiranje i odricanje od pitarstva i tog imena, čak i u formalnom smislu. Pitari i pitarstvo nikada nisu zaživili kao neka grupa, niti izgradili neki poseban navijački pravac da bi to sad moglo na bilo koji način da ugrozi današnje pravce i furke HZ. Pitar je samo i jednostavno naziv za navijača FKS, koji, iskreno, ne znam ni kako je nastao, ali se vremenom usvojio i od strane drugih i od strane nas samih. Meni to djeluje sasvim spontano i prirodno, jer samo ime je lijepo i simpatično i odražava simboliku i povezanost sa gradom, tradicijom, mentalitetom sarajevskim i bosanskim. Dakle, Pitar je ima koje je vremenom, prirodno i spontano zaživilo, prilijepilo se i saživilo sa Sarajevom i njegovi navijačima. Nema razloga da se to mijenja i briše! Kasnije je to ime iskorišteno za neki prvi pokušaj organizovanja koje će poslije prerasti u HZ i tek sa tim imenom dobiti pravi zamah i oblik. Tako da ne postoji nikakav rivalitet, opasnost ili ugroženost između ovih termina. Na kraju krajeva i svi ostali uglavnom to imaju .. npr. Purgeri-BBB, Cigani-Delije, Rođeni-Red Army .. itd..
Pitari su navijači FKS, HZ i Hordaši su organizovana navijačka ultra grupa sa sjevera i to je to. Dakle, karikirano, Hordaš je ustvari radikalni i ultra Pitar :D
To je moje mišljenje!
north

#516 Re: Horde Zla

Post by north »

U subotu veče biće jedan zanimljiv dokumentarac na FTV o navijačkim skupinama ex yuge i huliganizmu.....

Radi ga ekipa iz 60 minuta, a prema prvim najavama moglo bi biti zanimljivo, jer će između ostalog biti riječi i o HZ.....
Dammme

#517 Re: Horde Zla

Post by Dammme »

Večeras u 20:30 na Eurosportu 2 Dinamo Dresden igra za ulazak u cvajtu.
north

#518 Re: Horde Zla

Post by north »

Dammme wrote:Večeras u 20:30 na Eurosportu 2 Dinamo Dresden igra za ulazak u cvajtu.
Svaka čast za info!!!
Topla voda

#519 Re: Horde Zla

Post by Topla voda »

north wrote:
Dammme wrote:Večeras u 20:30 na Eurosportu 2 Dinamo Dresden igra za ulazak u cvajtu.
Svaka čast za info!!!
hvala na infu :thumbup:
ultras malta

#520 Re: Horde Zla

Post by ultras malta »

north wrote:U subotu veče biće jedan zanimljiv dokumentarac na FTV o navijačkim skupinama ex yuge i huliganizmu.....

Radi ga ekipa iz 60 minuta, a prema prvim najavama moglo bi biti zanimljivo, jer će između ostalog biti riječi i o HZ.....
Stoka novinarska sta drugo da kazem,pricat ce kako su navijaci samo politicki motivisani,kako su huligani kako su iz interesa tu gdje jesu.Nista cudno od novinara i od FTV-ea..Stoko crknite.
zlajapravaraja

#521 Re: Horde Zla

Post by zlajapravaraja »

Bio sam sinoc na stadionu u Drezdenu, ali na gostujucoj tribini 8-)

Znao sam da su se Horde (i sam od malih nogu navijam za FCS) sprijateljili sa Dinamovim navijacima (Ultrasima, s kim vec...), ali sam mislio da je to prolazna stvar...

Kad sinoc: na sred Dinamove tribine ogroman trans HZ, a negdje oko 20. minute je neko pored njega izvjesio i zastavu sa Ljiljanima! Srce ko Trebevic! Tesko mi nekako pade za ove "svoje" navijati :-?
A za dodatnu reklamu medju gostujucim Ultrasima sam se licno pobrinuo.

Uglavnom: Dynamo je zaheban, ovdje vazi za daleko najopasniju skupinu, ne samo u Njemackoj, nego cak u citavoj Evropi, a o politickim orijentacijama ne bih.
Osiguranje sinoc za nasih nekih 500-injak dusha koje se su se usudile otici tamo :mrgreen: je bilo, sta reci: glomazno!

Nego, htjedoh reci da imam jos nekoliko karata za Dynamovu tribinu za uzvratnu tekmu u utorak.
Ako neko zna neke Hordase koji su trenutno u Njemackoj, nemaju kartu, a htjeli bi da gledaju utakmicu uzivo, neka mi se jave licno ili preko vas na PP, pa cemo srediti to. Dynamo je dobio oko 2.000 karata, ali potraznja sigurno premasuje i 20.000. Karte u medjuvremenu vrijede nekoliko stotina Eura, ali to nije u skladu sa mojim moralnim nacelima :-? tako da bi mi ovo bio daleko veci sevap :)

Poz

P.S. Evo i kompletan snimak utakmice, s tim da je 2. poluvrijeme na pocetku,...

Mr Hiccup

#522 Re: Horde Zla

Post by Mr Hiccup »

zlajapravaraja wrote:
Bio sam sinoc na stadionu u Drezdenu, ali na gostujucoj tribini 8-)

Znao sam da su se Horde (i sam od malih nogu navijam za FCS) sprijateljili sa Dinamovim navijacima (Ultrasima, s kim vec...), ali sam mislio da je to prolazna stvar...

Kad sinoc: na sred Dinamove tribine ogroman trans HZ, a negdje oko 20. minute je neko pored njega izvjesio i zastavu sa Ljiljanima! Srce ko Trebevic! Tesko mi nekako pade za ove "svoje" navijati :-?
A za dodatnu reklamu medju gostujucim Ultrasima sam se licno pobrinuo.

Uglavnom: Dynamo je zaheban, ovdje vazi za daleko najopasniju skupinu, ne samo u Njemackoj, nego cak u citavoj Evropi, a o politickim orijentacijama ne bih.
Osiguranje sinoc za nasih nekih 500-injak dusha koje se su se usudile otici tamo :mrgreen: je bilo, sta reci: glomazno!

Nego, htjedoh reci da imam jos nekoliko karata za Dynamovu tribinu za uzvratnu tekmu u utorak.
Ako neko zna neke Hordase koji su trenutno u Njemackoj, nemaju kartu, a htjeli bi da gledaju utakmicu uzivo, neka mi se jave licno ili preko vas na PP, pa cemo srediti to. Dynamo je dobio oko 2.000 karata, ali potraznja sigurno premasuje i 20.000. Karte u medjuvremenu vrijede nekoliko stotina Eura, ali to nije u skladu sa mojim moralnim nacelima :-? tako da bi mi ovo bio daleko veci sevap :)

Poz

P.S. Evo i kompletan snimak utakmice, s tim da je 2. poluvrijeme na pocetku,...

imaces mahanje sa suprotne tribine u utorak.

p.s. ja cu bit onaj sto je najgori.
Obuca9

#523 Re: Horde Zla

Post by Obuca9 »

Mahni mojim :D

Probi više glavu s tim mahanjem
BegA_

#524 Re: Horde Zla

Post by BegA_ »

hz__semir wrote:Mahni mojim :D

Probi više glavu s tim mahanjem
:lol: :lol: :lol:
Kolekcionar033

#525 Re: Horde Zla

Post by Kolekcionar033 »

A ne ide u Zvornik, ja konto kupovaces pive u Interexu na granici :) Razocarao si nas :P
Post Reply