Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Individualism18

#501 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Individualism18 »

Enna_Hasecic wrote:Što se tiče prijemnog ispita i ja mislim isto jer da to još uvijek postoji malo bolji učenici bi se ipak upisivali na Filozofski fakultet, ali šta je tu je. Najgore je što studenti sa Filozofije tako loše pričaju o svom fakultetu, a druge fakultete uzdižu i govore kako je kod njih sve savršeno funkcioniše... to tako jednostavno ne ide. :-?
Ja nisam nigdje napisala da je na drugim fakultetima bolje jer ja ne idem na druge fakultete i ne znam kako je njima. Mogu iz različitih iskustava meni bliskih osoba, počevši od brata i sestre, zaključiti gdje je lakše, gdje je teže, kakvi su gdje profesori, ali nije moje da pričam o tome jer nisam direktno upoznata s time. Ja ne mogu hvaliti svoj fakultet, ne mogu pričati kako je stanje savršeno, kada je daleko od toga. Koliko sam ja vidjela iz tvojih prijašnjih postova, ti još ne ideš na fakultet, tako da sačekaj da počne nastava i prođe početni entuzijazam, pa ćeš vidjeti da je sve što sam napisala realno stanje mog fakulteta, a i obrazovanja uopće. Nije ovo nikakvo "loše pričanje" već realna situacija. Ja sam napisala da ovo što studiram volim mnogo i to je nešto što me jako ispunjava, ali bila bih mnogo sretnija da se uvedu neki realni kriteriji na fakultetu, da postoji neki sistem ocjenjivanja, da se malo organiziraju svi - od studentske službe do dekanata. :) Idemo u OT, jer ovo nije tema o Filozofskom fakultetu. U svakom slučaju želim ti puno sreće i da te što duže drži taj brucoški entuzijazam. :)
Ali-sa

#502 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Ali-sa »

Ovo što ti pričaš potpuno je besmisleno. Ne moraš njoj govoriti:"Brucoš si, pa čekaj da počnu predavanja", ja sam evo završila prvu godinu, pa mi je sva OK, doduše ne sve, neorganizovanost je velika mana cijelog fakulteta, a što se tiče odsjeka za bhs i odsjeka za KNBiH ima profesora koji su tu da prenesu svoje znanje, koji žele da studenti nešto znaju, posebno profesori i asistenti sa odsjeka za bhs, što je naravno i bitnije, jer književnost možeš izučavati i sama, možeš i jezik ne kažem da ne možeš, ali o književnosti možeš puno više naučiti sama nego što će te profesori naučiti za vrijeme predavanja. Ako imaš tako dobar prosjek kao što kažeš što ne odeš vani studirati i eto rješenja, ako ti već naš fax ne valja. Profesori i asistenti sa ova dva odsjeka su odliči, naravno ima pokoji izuzetak, ali više je onih koji su dobri u svome poslu.
Boateng

#503 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Boateng »

.
Last edited by Boateng on 14/07/2015 07:23, edited 1 time in total.
Logovan

#504 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Logovan »

Enna_Hasecic wrote:
cadburry wrote:1. Medicina (bolesno za pojam jednog inžinjera :D)
2. Elektrotehnika
3. Građevina
4. Arhitektura
5. Mašinstvo
6. Stomatologija
7. Farmacija
8. Saobraćaj
9. PMF
....
100. Filozofski fakultet
101. Političke nauke
102. Javna uprava
Ma jašta, majstore stavi ti Filozofiju na zadnje mjesto, a ko će ti dijete sutra podučavati i ko će mu biti profesor, možda inžinjer mašinstva ?
Ako se vodiš ovom logikom onda za sve fakultete isto možeš reći, tj. u istom smislu.
Eluveitie

#505 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Eluveitie »

Meni su smješni ovi koji govore da je njihov fax aman težak. Onda ti sine, i nisi za toga, ako ti je tako jako jako teško. :)

Ono kad si za toga, inače ti ide, uz neko normalno zalaganje i rad. :D
Boateng

#506 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Boateng »

.
Last edited by Boateng on 14/07/2015 07:23, edited 1 time in total.
iceman2010

#507 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by iceman2010 »

Ljutio se neko ili ne neki fakulteti zahtjevaju strozije kriterije i samim tim su ozbiljniji od drugih. Recimo neki fakulteti nemaju vanredni studij. Zamisli da te operise doktor koji je u 40-toj godini zivota vanredno zavrsio medicinu. Ili da neki veci, znacajan most projektuju i na njemu rade arhitekta i gradjevinac koji su na slicne nacine zavrsili svoje fakultete?! Ni etf nema vanredni studij. Zbog ozbiljnosti posla i onaj redovni je ozbiljniji i stroziji jer u nekim stvarima ne smije biti vrdanja. Neka mi oproste ovi sa politickih i sa filozofskog, ali ne mogu se porediti sa zdravstvenim (medicina, farmacija, stomatologija) niti sa tehnickim (etf, gradjevina, arhitektura, masinstvo). Ovde bi izdvojio iz ove grupe Saobracajni. Ne bih ovom prilikom obrazlagao zbog cega, ali imam svoj razlog. Fino je biti politicki korektan i nastojati da nekog me uvrijedis, ali cinjenice su cinjenice.

Sent from my LT18i using Tapatalk 2
guber90

#508 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by guber90 »

Eluveitie wrote:Meni su smješni ovi koji govore da je njihov fax aman težak. Onda ti sine, i nisi za toga, ako ti je tako jako jako teško. :)

Ono kad si za toga, inače ti ide, uz neko normalno zalaganje i rad. :D
Jest, samo sto je to normalno zalaganji i rad na nekim fakultetima 2 sata dnevno, a na nekim 10, minimum.
kike-tike

#509 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by kike-tike »

iceman2010 wrote:Ljutio se neko ili ne neki fakulteti zahtjevaju strozije kriterije i samim tim su ozbiljniji od drugih. Recimo neki fakulteti nemaju vanredni studij. Zamisli da te operise doktor koji je u 40-toj godini zivota vanredno zavrsio medicinu. Ili da neki veci, znacajan most projektuju i na njemu rade arhitekta i gradjevinac koji su na slicne nacine zavrsili svoje fakultete?! Ni etf nema vanredni studij. Zbog ozbiljnosti posla i onaj redovni je ozbiljniji i stroziji jer u nekim stvarima ne smije biti vrdanja. Neka mi oproste ovi sa politickih i sa filozofskog, ali ne mogu se porediti sa zdravstvenim (medicina, farmacija, stomatologija) niti sa tehnickim (etf, gradjevina, arhitektura, masinstvo). Ovde bi izdvojio iz ove grupe Saobracajni. Ne bih ovom prilikom obrazlagao zbog cega, ali imam svoj razlog. Fino je biti politicki korektan i nastojati da nekog me uvrijedis, ali cinjenice su cinjenice.

Ima ljudi koji nisu vandredni a zavrse faks u 40:), i doktori su, inžinjeri itd.

U svakom slučaju, mislim da fulate bit , bit fakulteta po meni je izbacivati kvalitetan kadar, osobe koji će biti stručnjaci u svojoj oblasti i tako doprinjeti razvoju države. A ljudi koji su stvarno stručnjaci, uče i rade po 10 sati dnevno, bio to novinar, filozof ili doktor.
julisiz es grant

#510 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by julisiz es grant »

iceman2010 wrote:Ljutio se neko ili ne neki fakulteti zahtjevaju strozije kriterije i samim tim su ozbiljniji od drugih. Recimo neki fakulteti nemaju vanredni studij. Zamisli da te operise doktor koji je u 40-toj godini zivota vanredno zavrsio medicinu. Ili da neki veci, znacajan most projektuju i na njemu rade arhitekta i gradjevinac koji su na slicne nacine zavrsili svoje fakultete?! Ni etf nema vanredni studij. Zbog ozbiljnosti posla i onaj redovni je ozbiljniji i stroziji jer u nekim stvarima ne smije biti vrdanja. Neka mi oproste ovi sa politickih i sa filozofskog, ali ne mogu se porediti sa zdravstvenim (medicina, farmacija, stomatologija) niti sa tehnickim (etf, gradjevina, arhitektura, masinstvo). Ovde bi izdvojio iz ove grupe Saobracajni. Ne bih ovom prilikom obrazlagao zbog cega, ali imam svoj razlog. Fino je biti politicki korektan i nastojati da nekog me uvrijedis, ali cinjenice su cinjenice.

Valjda zato i ne postoji vanredni studij na medicini ;)
seksan

#511 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by seksan »

1.medicina
2 sumarski
3. poljoprivredni
4. farmacija
5. veterinarski
6. ekonomski
7. PMF

Sve ostalo je za moj pojam lahko, i ne vidim razlog sto uopste ima obnavljaca!
Boateng

#512 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Boateng »

.
Last edited by Boateng on 14/07/2015 07:22, edited 1 time in total.
zduhac

#513 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by zduhac »

Fargas wrote:
cyprus wrote:
kaka123 wrote:dodan je :-D zaboravih
Haj kad si tako fin, da nabrzaka odokativno sastavim svoju listu :oops:

1. MEDICINSKI FAKULTET
2. ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET
3. MAŠINSKI FAKULTET
4. ŠUMARSKI FAKULTET
5. ARHITEKTONSKI FAKULTET
6. FARMACEUTSKI FAKULTET
7. STOMATOLOŠKI FAKULTET
8. POLJOPRIVREDNO - PREHRAMBENI FAKULTET
9. GRAĐEVINSKI FAKULTET
10. PRAVNI FAKULTET
11. PRIRODNO MATEMATICKI FAKULTET
12. FAKULTET ZA SAOBRAĆAJ I KOMUNIKACIJE
13. VETERINARSKI FAKULTET
14. PEDAGOŠKI FAKULTET
15. MUZIČKA AKADEMIJA
16. FILOZOFSKI FAKULTET
17. AKADEMIJA LIKOVNIH UMJETNOSTI
18. EKONOMSKI FAKULTET
19. FAKULTET ZDRAVSTVENIH STUDIJA
20. FAKULTET ZA KRIMINALISTIKU, KRIMINOLOGIJU I SIGURNOSNE STUDIJE
21. FAKULTET SPORTA I TJELESNOG ODGOJA
22. AKADEMIJA SCENSKIH UMJETNOSTI
23. FAKULTET POLITIČKIH NAUKA

PS Oni koji smatraju da moja lista ne odgovara stvarnosti, nek me ne napadaju, stvarno na 90% ovih fakulteta nisam kročio :D
Stomatoloski treba da bude na drugom mjestu..

Pa ti si gora sto se uopce kacis na ova rangiranja fakulteta. Toliko o tebi kao ozbiljnom stomatologu. Obicna egocentricnost na djelu. Fakultete je ruzno prije svega stavljati na neke rang liste. Ok Hirurg zaradi dobro jos ako si plasticni hirurg jos bolje... Tamo negdje prime manje negdje vise studenata. I dodje jedan Fahrija Karkin zaradi za mejsec dana 50 hiljada KM na rocistima i sta sad trebam ja reci pravni fakultet je na prvom mjestu ? Ili pogledamo profesora Zgodica kalsicni primjer jednog Politologa koji ubija pare na svakom koraku... To je sto se tice finansijske moci odredjenih zanimanja. Sto se tice tezine sistema skolovanja... Pa eto na stomatologiji i medicini kazu ubija histologija ako sam dobro upamtio, ili anatomija, farmakologija i sta vec ... Na pravu razvaljuje Stvarno, nekoga unistava profesor od pocetka i na rimskom pravu, ustavno je takodjer prica za sebe i ima jos tu pokoji predmet koji tjera covjeka na rub zivaca. Na Politickim naukama koje toliko omalovazavaju ljudi samo zbog masovnog upisa na iste, ok bujrum kod Zgodica i da vidimo kako ce se ko provesti, i Kurtcehajic profesor je pegla i prica za sebe, Hanka Vajzovic na najlaksem predmetu zagorcava zivot studentima koje uhvati u svoju masineriju... Pa je li vi msilite u zivotu ovako prolaziti sa nekim rang listama ? Dragi moji svaki fakultet ima grupu od dva tri profesora koji ce vas satrati i provuci kroz sito i reseto dok ne polozite taj predmet. Nije ovdje u pitanju jeste li ozbiljan pravnik, stomatolog ili nesto trece kada krenete rangirati fakultete, u pitanju je da li ste ozbiljan akademski gradjanin i predstavnik te zajednice. Na kraju krajeva djaba ti sve da mi nabrojis nedace studenata stomatologije kad dodje jedan Karkin ili Omar mjesecar i ubije pare na rocistima, ili Zgodic koji zgazi pare na svakom koraku na cistom savjetovanju kao politolog...Dalje je bzvz ulaziti u raspravu jer je degutantno raspravljati o ovome. Sve je kako se snadjes u zivotu i kako te nafaka posluzi. Neko ce sa 3 godine fakulteta obrnuti pola miliona a neko ce sa 6 godina stomatologije i jos ako obnovi koju godinu raditi za 1200 KM i djaba mu sve. I jos cu dodati za kraj, vidim i filozofe omalovazavate, pa oni su teski sami od sebe :D... Taj fakultet moras upisati samo ako imas taj chok... Ne vrijedi mijesati zanimanja i govoriti ovdje je teze tamo je lakse... Pa ja se u srednjoj saobracajnoj skoli ne bi mogao snaci izgubio bi godinu jer jednostavno, lajik sam za to !
Zatamnjena stakla

#514 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Zatamnjena stakla »

Sociologija.
fixer

#515 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by fixer »

Svi misle ekonomija lagana. Postoje dijelovi ekonomije koji su uzasno teski. Neka neko pokusa zavrsiti finansijski inzenjering pa neka kaze. :D Ali ako se spominje marketing, morat cu se sloziti da je to lagano.

http://sfi.epfl.ch/mfe/curriculum
Eluveitie

#516 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Eluveitie »

seksan wrote:1.medicina
2 sumarski
3. poljoprivredni
4. farmacija
5. veterinarski
6. ekonomski
7. PMF

Eh moj seksane, ti očito nisi čuo za neke fakulete. :)
Tesla10

#517 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Tesla10 »

Da li će neki fakultet biti lagan ili težak, to zavisi od samoga studenta. Nekome će matematika ići bolje od medicine, neko će se bolje snalaziti na elektrotehnici nego na filozofiji i vice versa. Dakle, težina fakulteta nije konstantna, jer ta "težina" zavisi od zainteresiranosti i želje studenta za studiranjem toga studija.
seksan

#518 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by seksan »

Boateng wrote:
2 sumarski
3. poljoprivredni
4. farmacija
5. veterinarski
6. ekonomski
7. PMF

Blago tebi kad ti elektrotehnika, mašinstvo i arhitektura spadaju u lahke fakultete.
Sta je tu tesko? Kod veterinara ti je na primjer tesko kad ti baci jednu kost i ti moras reci od koje zivotinje je, na kojem djelu se nalazi, lat naziv i sve ostalo, isto za biljcice, samo ti baci list, ili granu, ili korijen i ti moras znati od koga je.. za razliku od fakulteta gdje se samo nekakve formulice moraju nabubati i to je to.. a na ovom drugom crtas! :thumbup:

Farmacija je isto teska. medicinu sam ja zavrsila, tacnije odsjek seksologija. :thumbup: prve dvije godine sam ucila isto ono sto svi uce.. tek kasnije se preusmjeravas! :thumbup:

Meni je Fehim Dedagic predavao matematiku, jedan od najgorih profesora.. ciji je princip zasto lahko kad muze tesko! Koji osim svoga nacina rjesavanja zadataka ne priznate nikakav drugi! Nikad u zivotu pala nisam jer se matematika samo vjezba a ne buba se! Nekoliko od stotina do hiljada studenata kod njega svake godine kako medju obnavljacima tako i vjecnim studentima. Kod svakoga je najgori profesor, kod mene je najbolji!
Erased

#519 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Erased »

FJU je najtezi. Upise 50 zavrsi 55. :run:
sophieEl

#520 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by sophieEl »

seksan wrote:
Boateng wrote:
2 sumarski
3. poljoprivredni
4. farmacija
5. veterinarski
6. ekonomski
7. PMF

Blago tebi kad ti elektrotehnika, mašinstvo i arhitektura spadaju u lahke fakultete.
Sta je tu tesko? Kod veterinara ti je na primjer tesko kad ti baci jednu kost i ti moras reci od koje zivotinje je, na kojem djelu se nalazi, lat naziv i sve ostalo, isto za biljcice, samo ti baci list, ili granu, ili korijen i ti moras znati od koga je.. za razliku od fakulteta gdje se samo nekakve formulice moraju nabubati i to je to.. a na ovom drugom crtas! :thumbup:

Farmacija je isto teska. medicinu sam ja zavrsila, tacnije odsjek seksologija. :thumbup: prve dvije godine sam ucila isto ono sto svi uce.. tek kasnije se preusmjeravas! :thumbup:

Meni je Fehim Dedagic predavao matematiku, jedan od najgorih profesora.. ciji je princip zasto lahko kad muze tesko! Koji osim svoga nacina rjesavanja zadataka ne priznate nikakav drugi! Nikad u zivotu pala nisam jer se matematika samo vjezba a ne buba se! Nekoliko od stotina do hiljada studenata kod njega svake godine kako medju obnavljacima tako i vjecnim studentima. Kod svakoga je najgori profesor, kod mene je najbolji!
:lol: evo :thumbup: bravo :thumbup:
Bambi_na_kofeinu

#521 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Bambi_na_kofeinu »

Nije bolest sve što boli :lol:
rinna0304

#522 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by rinna0304 »

seksan wrote:
Boateng wrote:
2 sumarski
3. poljoprivredni
4. farmacija
5. veterinarski
6. ekonomski
7. PMF

Meni kod Fehima nije bilo tesko bar dok je Zlatko bio asistent zadaci normala nista sto se nije moglo rijesit .. al sam cula da im je ovaj novi asistent zeznut pravo :D
Ricken

#523 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Ricken »

Za ozbiljne ljude, sve što rade, rade posvećeno. Težina zavisi od talenta i afiniteta. Nekome je teška matematika na ETF-u, a vrsni matematičar možda nikad ne bi mogao položiti sociologiju. Da nekažem da bi većina bila neupotrebljiva na muzičkoj akademiji.

Međutim, puno je bitnije pitanje šta nam fakulteti daju, i kakve profesionalce naprave od nas.

Faks sam završio prije 10 godina, i mogu reći da u tom periodu su najviše u karijerama napravili prijatelji koji su završili Ekonomiju i ETF, te u prosjeku najbolje žive. Tu su još i farmaceuti čiji su poslovi u pravilu vrlo kvalitetni.

Pravnici i građevinci imaju nešto više problema doći do posla, ali su pristojno plaćeni, jednom kada pronađu posao.

Prijatelji sa medicine, stomatologije i arhitekture žive najviše od budućih očekivanja, dok prijatelji sa ostalih fakulteta žive ispod prosjeka, ili su socijalni slučajevi. Pogotovo prijatelji sa Političkih nauka i Fakulteta za sport.

Ovom prilikom naglašavam da nepoznajem nikoga sa Saobraćajnog fakulteta, šumarstva, PMF-a te ovih umjetničkih fakulteta.
Desnik

#524 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Desnik »

Ricken wrote:Za ozbiljne ljude, sve što rade, rade posvećeno. Težina zavisi od talenta i afiniteta. Nekome je teška matematika na ETF-u, a vrsni matematičar možda nikad ne bi mogao položiti sociologiju. Da nekažem da bi većina bila neupotrebljiva na muzičkoj akademiji.

Međutim, puno je bitnije pitanje šta nam fakulteti daju, i kakve profesionalce naprave od nas.

Faks sam završio prije 10 godina, i mogu reći da u tom periodu su najviše u karijerama napravili prijatelji koji su završili Ekonomiju i ETF, te u prosjeku najbolje žive. Tu su još i farmaceuti čiji su poslovi u pravilu vrlo kvalitetni.

Pravnici i građevinci imaju nešto više problema doći do posla, ali su pristojno plaćeni, jednom kada pronađu posao.

Prijatelji sa medicine, stomatologije i arhitekture žive najviše od budućih očekivanja, dok prijatelji sa ostalih fakulteta žive ispod prosjeka, ili su socijalni slučajevi. Pogotovo prijatelji sa Političkih nauka i Fakulteta za sport.

Ovom prilikom naglašavam da nepoznajem nikoga sa Saobraćajnog fakulteta, šumarstva, PMF-a te ovih umjetničkih fakulteta.
Lijepo rečeno, s tim da je kod doktora stomatologije i medicine vrijeme ključni faktor.
Doktori su upravo sa protokom vremena cijenjeniji i priznatiji u svojoj struci.
Ne svi naravno, ali većina sasvim sigurno.
Ricken

#525 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Ricken »

Desnik wrote:
Ricken wrote:Za ozbiljne ljude, sve što rade, rade posvećeno. Težina zavisi od talenta i afiniteta. Nekome je teška matematika na ETF-u, a vrsni matematičar možda nikad ne bi mogao položiti sociologiju. Da nekažem da bi većina bila neupotrebljiva na muzičkoj akademiji.

Lijepo rečeno, s tim da je kod doktora stomatologije i medicine vrijeme ključni faktor.
Doktori su upravo sa protokom vremena cijenjeniji i priznatiji u svojoj struci.
Ne svi naravno, ali većina sasvim sigurno.
Naravno to sam i mislio. S tim da su ulaganja u ta zvanja jako velika, i kod nas bojim se totalno neisplativa, bez obzira što smo mi društvo koje volimo prozivati heroje u bijelom za korupciju, zaboravljajući da je korupcija dvosmjerna ulica. Definitvno zanimanje koje moraš iznimno voliti da bi se bavio s tim i bio sretan. Jer nije moguće biti kompletna osoba, a ne voliti i uživati u poslu koji radiš. Zanimanje je nešto što te određeuje ne samo kao profesionalca nego i kao individualca u društvu.
Post Reply