WELCOME TO BIH![/quote]
Nazivati nekog kurvinim sinom i omalovazavati citave skupine ljudi, a pri tome druge nazivati divljacima?
Da se ja pitam, mnogi bi ovdje bili manji od makovog zrna i placali bi skolovanje djece onih koji su se izborili za ovu drzavu koja nije nefunkcionalna zahvaljujuci njima, nego neradnicima koji su zasjeli u skupe kozne fotelje i uredjuju kancelarije stilskim namjestajem kao ona ljankase Palavra - a sve se nema para.[/quote]
Slažem se sa tobom. Uglavnom nisu borci krivi zbog pogrešnog rada političara, ali su krivi što takav rad trpe i što ga ne sankcioniraju, ako su mogli da se bore ginu bivaju ranjeni i da se opet bore da bi odbranili narod i državu nisu to radili da bi ih drugi svojim smicalicama doveli na prosijački štap.
Trebali su borci posle rata uvesti neko boračko tijelo koje bi nadziralo rad političara i na vrijeme odstranjivali korumpirane, kriminalne i nesposobne. Pa u svakoj normalnoj organizaciji se poduzimaju mjere protiv gubitaka i škarta ali kod nas se je u ratu dozvolilo da komandni kadar upravlja bez obzira na štetu i nastavak tog je da i političari rade svakakve glupost bez da razmišljaju o posljedicama po narod i državu, važno im je da se nezamjere drugim političarima i za njih sve će biti u redu mogu nastaviti sa pljačkom naroda jer je i pljačka kad uzimaš platu a neradiš za šta si plaćen. Pa moji dragi borci ako se neizborite da se u državi moraju donijeti nekakva pravila i po njima se postupati nema nikakve budućnosti za vaša pokoljenja. Možete se vi sad izboriti za koju crkvicu da preživite nadajući se sutra boljem ali vjerujte to bolje bez vaše stvarne borbe sigurno neće doći.
A potpuno je neispravno da se borite za preživljavanje nemisleći o vašoj budućnosti i vaše djece.
Zato treba zahtijevati da se omogući stvaranje radnih mjesta za sve borce i njihove famelije a naravno i svim ostalim građanima u ovoj državi. Borci trebaju umjesto boračkih udruženja zahtijevati od vlasti da naprave slobodne firme ili da donesu zakone i omoguće borcima da ih oni sami naprave a koje neće plaćati nikakve poreze i dađbine već će sva sredstva biti usmjerena u razvoj preduzeća i za plate zaposlenih koje nebi mogle biti iznad određenog prosjeka u državi. A stvorene firme bi bile vlasništvo svih zaposlenih i opet do određenog limita koji nebi mogao ići preko nekog prosjeka koji bi bio vezan za situaciju u državi.
Bez pravog riješenja svi mi i naša pokoljenja pretvorićemo se u moderne robove koji zavise od bog zna koga i moći će uvijek odlućivati kako će kome biti bez obzira na njegove psihičke i fizičke sposobnosti kao i njegovu želju da pošteno radi.
Još da kažem da će neki izaći sa argumentima da se nemože dozvoliti borcima stvaranje takvih preduzeća, jer kako će se puniti buđet, e pa treba ih pitati kako sad kad nezaposleni borci koji nerade i neproizvode pune buđet, pa samo ga prazne, a stvarajući boračke firme nešto bi se proizvodilo i to se nebi trebalo uvoziti i samim tim bi sredstva koja se sad izdvajaju za uvoz stajala u državi i preko potrošnje bi se mogla sliti u buđet, dok u drugom slučaju jednom kad izađu van nema ni feninga u buđet. Imamo toliko dobre zemlje i ostalih resursa kao i veoma mnogo slobodnih sazi koje smo voljni pretvoriti u radne ali moramo se izboriti za uslove u kojima čemo od svog rada moći živjeti nečekajući ničiju milostinju, ja lično sam bio borac od prvog do zadnjeg dana rata, nisam do sad od države tražio ništa iako sam triputa ranjavan, uslijed tog bio paralizovan ispod pojasa i imam nekih posljedica ali nisam se borio ni za kakav novac već za narod i opstanak. Nadam se da me neće ova vlast primorati da i ja krenem stopama ostalih boraca i tražim da naplatim borbu i pretrpljeno i izgubljeno u toj borbi. Jer opet to naplaćujem od onog naroda za čiji sam se opstanak borio i žao bi mi bilo da nešto što sam svojevoljno dao sad naplaćujem.