KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
AF81

#501 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by AF81 »

ahmedovski wrote:Mene zanima procedura kada se poslodavac prijavi za taj projekat, da li mu može biti odobreno prije nego završi Javni poziv, ili se te prijave razmatraju nakon zavrsetka javnog poziva?
Ako neko prihvati da me zaposli, a zavod ne odobri nista opet ...
Našao sam poslodavca...ne smijem se ni radovat...sve mi je jos nekako daleko :roll:
Ne moze mu biti odobreno dok se ne zavrsi procedura..znaci kad se zavrsi javni poziv (traje 30 dana) onda ide odabir firmi, a to zna trajati po mjesec dana..a moze se desiti da ne prodje firma, jer meni se desilo da nisu prosli prosle godine.
didi_sa

#502 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by didi_sa »

ahmedovski wrote:Mene zanima procedura kada se poslodavac prijavi za taj projekat, da li mu može biti odobreno prije nego završi Javni poziv, ili se te prijave razmatraju nakon zavrsetka javnog poziva?
Našao sam poslodavca...ne smijem se ni radovat...sve mi je jos nekako daleko :roll:

I ja imam isti problem i mene to zanima.
bailaor

#503 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by bailaor »

AF81 wrote:
Ne moze mu biti odobreno dok se ne zavrsi procedura..znaci kad se zavrsi javni poziv (traje 30 dana) onda ide odabir firmi, a to zna trajati po mjesec dana..a moze se desiti da ne prodje firma, jer meni se desilo da nisu prosli prosle godine.
Jel ti bila privatna firma?
ahmedovski

#504 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ahmedovski »

ja znam slucajeve koji su radili vec po 3-4 mjeseca i samo cekali taj poziv da budu prijavljeni, znaci neke firme su sigurne da ce proc
AF81

#505 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by AF81 »

bailaor wrote:
AF81 wrote:
Jel ti bila privatna firma?
Nije bila privatna firma, to je nesto kao neki savez - udruga :) ..nisu imali sve po ps-u :-)
hurmasica

#506 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by hurmasica »

Mene interesuje da li neko zna kakva je prolaznost skola kada ona trazi pripravnike preko projekta? Koliko najvise se jednoj firmi odobri pripravnika?
sssa

#507 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by sssa »

hurmasica wrote:Mene interesuje da li neko zna kakva je prolaznost skola kada ona trazi pripravnike preko projekta? Koliko najvise se jednoj firmi odobri pripravnika?
i mene to zanima!? prijavila sam se u jednu skolu da odradim pripravnicki, a nemam pojma kakve su njima sanse i kakva im je prolaznost na ovom konkursu, takodje sam se nadala da ce se odma znati kome je odobreno, al izgleda da procedura moze i potrajati... :roll:
tvoja JA

#508 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by tvoja JA »

hurmasica wrote:Mene interesuje da li neko zna kakva je prolaznost skola kada ona trazi pripravnike preko projekta? Koliko najvise se jednoj firmi odobri pripravnika?

jednoj firmi se najvise odobri 2 pripravnika.
Ne znam kakva je prolaznost skola, to su javne ustanove na drzavnom budzetu, ne treba im puno papirologije.
Meni su u zavodu rekli da procedura odabira /odobravanja moze potrajati i mjesec dana nakon zatvaranja javnog poziva.
Zato strpite se!!!
english girl

#509 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by english girl »

dakle ti si nasla skolu u kojoj bi radila pripravnicki i sada samo cekas da izadje konkurs???
kod mene je tako, ali ga nikako docekati...ja sam se raspitala da je u skoli malo lakse oko papirologije, nije bas neka procedura...kada se ocekuje da izadje konkurs ?

p.s. tek sam sada po ovim postovima vidjela da je u sa kononu vec izasao konkurs, je li tako? ako jeste sorry, my mistake...u drugim kantonima se jos ceka :(
Eleonora

#510 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Eleonora »

Javne ustanove i državne institucije koje posluju preko trezora, uz Zahtjev, dostavljaju samo rješenje o registraciji, odnosno osnivanju.
Dok privatne firme moraju dostaviti puno vise dokumenata.
Prednost imaju i firme koje su svoje pripravnike i zaposlile, jer se u Zahtjevu moraju navesti imena i prezimena osoba koje su ostale u stalnom radnom odnosu.

Na prvu, cini se da se samo mora naci poslodavac, tj. firma koja ce vas uzeti kao pripravnika ( prednost imaju drzavne ), no medjutim procedura je puno komplikovanija.
tvoja JA

#511 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by tvoja JA »

Da,
firme moraju zadrzati bar 80 % pripravnika (U RADNOM ODNOSU) koji su finansirani posredstvom zavoda iz ranijih poziva .
Ponovo, ovo se ne odnosi na drzavne institucije!!!
bubschen

#512 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by bubschen »

ja sam našla instituciju koja bi me primila kao pripravnika al su mi rekli da sačekam da prođe rok za javnni poziv i onda će oni objaviti konkurs za primanje pripravnika..uzeli su moje podatke i kažu da će me nazvati iz kadrovske e sad hmmmm ja sam mislila da kad nađeš poslodavca i on prođe na birou to je to al evo sad treba konkurs pa opet ako prođeš na konkursu e svašta.....
english girl

#513 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by english girl »

bubschen wrote:ja sam našla instituciju koja bi me primila kao pripravnika al su mi rekli da sačekam da prođe rok za javnni poziv i onda će oni objaviti konkurs za primanje pripravnika..uzeli su moje podatke i kažu da će me nazvati iz kadrovske e sad hmmmm ja sam mislila da kad nađeš poslodavca i on prođe na birou to je to al evo sad treba konkurs pa opet ako prođeš na konkursu e svašta.....

moze li mi neko reci u kojim je novinama izasao konkurs i kojeg datuma????
T.P.

#514 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by T.P. »

Ja sam "nasla" (ko ce im vjerovati) poslodavca, radi se o drzavnoj instituciji (mislim na nivou drzave), ali sad ne znam kako to tacno ide.....u mom kantonu nisu izasli nikakvi javni pozivi za poslodavce (vidim u drugim kantonima izlaze), a nisam vidjela ni da je Federalni zavod za zaposljavanje objavio javni poziv za zaposljavanje mladih (kao sto je objavio za zaposljavanje povratnika, roma isl).....pa sad me zanima zna li mi neko pomoci :-D da li trebam cekati javni poziv u mom kantonu, ili od Federalnog zavoda, ili...??? Zaboraviti na ovo? :-D :-D Do kad se uopste treba to sve realizovati?
bubschen

#515 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by bubschen »

konkurs tj. poziv poslodavcima da se prijave izašao je 9 marta koliko se ja sjećam ali poslije ovoga treba da izađu konkursi za primanje pripravnika preko biroa to bi trebalo biti negdje u aprilu možda sredinom aprila treba pratiti u dnevnim novinama oslobođenje,avaz...
Eleonora

#516 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Eleonora »

T.P. wrote:Ja sam "nasla" (ko ce im vjerovati) poslodavca, radi se o drzavnoj instituciji (mislim na nivou drzave), ali sad ne znam kako to tacno ide.....u mom kantonu nisu izasli nikakvi javni pozivi za poslodavce (vidim u drugim kantonima izlaze), a nisam vidjela ni da je Federalni zavod za zaposljavanje objavio javni poziv za zaposljavanje mladih (kao sto je objavio za zaposljavanje povratnika, roma isl).....pa sad me zanima zna li mi neko pomoci :-D da li trebam cekati javni poziv u mom kantonu, ili od Federalnog zavoda, ili...??? Zaboraviti na ovo? :-D :-D Do kad se uopste treba to sve realizovati?
A koji je tvoj kanton?!
AF81

#517 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by AF81 »

T.P. wrote:Ja sam "nasla" (ko ce im vjerovati) poslodavca, radi se o drzavnoj instituciji (mislim na nivou drzave), ali sad ne znam kako to tacno ide.....u mom kantonu nisu izasli nikakvi javni pozivi za poslodavce (vidim u drugim kantonima izlaze), a nisam vidjela ni da je Federalni zavod za zaposljavanje objavio javni poziv za zaposljavanje mladih (kao sto je objavio za zaposljavanje povratnika, roma isl).....pa sad me zanima zna li mi neko pomoci :-D da li trebam cekati javni poziv u mom kantonu, ili od Federalnog zavoda, ili...??? Zaboraviti na ovo? :-D :-D Do kad se uopste treba to sve realizovati?
Pa najbolje ti je koji zavod prije objavi da onda oni predaju za tebe..svejedno ti je jel kantonalni ili federalni jer te svakako isto placaju, i ja mislim da je ista procedura za oba zavoda :wink: ..
hurmasica

#518 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by hurmasica »

Hajd ako neko ima kakvu jaku stelu na biru da mi progura ovaj pripravnicki nek mi se javi, placam
english girl

#519 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by english girl »

AF81 wrote:
Pa najbolje ti je koji zavod prije objavi da onda oni predaju za tebe..svejedno ti je jel kantonalni ili federalni jer te svakako isto placaju, i ja mislim da je ista procedura za oba zavoda :wink: ..

ista situacija kao i kod mene :( ja konkretno govorim za ze-do kanton, a ti? svaki dan cekam taj konkurs ali nista, na birou su samo konkursi za zaposlavanje zena preko nekih organizacija, roma, povratnika,ili financiranje prilikom otvaranja firme :( teta koja radi u birou mi je rekla da ce taj konkurs sigurno izaci ali nista :(
hurmasica

#520 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by hurmasica »

english girl wrote:
AF81 wrote:

ista situacija kao i kod mene :( ja konkretno govorim za ze-do kanton, a ti? svaki dan cekam taj konkurs ali nista, na birou su samo konkursi za zaposlavanje zena preko nekih organizacija, roma, povratnika,ili financiranje prilikom otvaranja firme :( teta koja radi u birou mi je rekla da ce taj konkurs sigurno izaci ali nista :(
Tako je i kod nas u Sarajevu isto bilo. PRvo su izasli ovi projekti za rome, zene, samofinansiranje u sl. pa je tek zadnji nakon mjesec dana izasao za pripravnike. Projekat ce sigurno izaci samo je pitanje kada.
english girl

#521 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by english girl »

da, nadam se da ce tako i kod nas biti :( zalosno je da ljudi jedva nekako dodju do poslodavca i onda cekaju konkurs koji ce izaci zavisno od volje drugih, ccc, ali eto...nema nam druge nego cekati i nadati se. u svakom slucaju, ko prvi vidi konkurs, nebitno za koji kanton, neka objavi i trazi mustuluka :)
T.P.

#522 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by T.P. »

english girl wrote:da, nadam se da ce tako i kod nas biti :( zalosno je da ljudi jedva nekako dodju do poslodavca i onda cekaju konkurs koji ce izaci zavisno od volje drugih, ccc, ali eto...nema nam druge nego cekati i nadati se. u svakom slucaju, ko prvi vidi konkurs, nebitno za koji kanton, neka objavi i trazi mustuluka :)
I ja sam u ze-do :-) Znaci rekli su ti da ce biti? Meni su rekli "eto....prica se nesto, ne znamo". A zanimljivo je da vec 7-8 mjeseci u citavom kantonu ne traze pripravnike, ni vezano za ovaj program niti uopste. Ja bar ne znam da li sam u tom periodu jedan konkurs vidjela....ali eto valjda ne treba odustajati :-) :-D :)
vuneni

#523 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by vuneni »

Pozdrav.
Ja sam na svu srecu takoder nasao poslodavca ,rijec je o udruzenju:)
Medutim ,citajuci po forumu nisam nasao jednu bitnu stvar ,a to je kolika je plata pripravnika ?
U javnom pozivu sluzbe za zaposljavanje kantona Sarajevo se navodi da je plata 600KM za VSS i VŠS .Medutim da li se to odnosi samo na platu pripravnicima ili su to izdaci za doprinose i zdravstveno osiguranje uracunati u tih 600KM ?
Dakle ,da li se pored toga dobiva recimo topli obrok i kupon,odnsono da li je ovh 600KM samo plata ?
Jer citajuci po netu ,sam naisao na informaciju da je inace plata pripravnika 20do30%umanjena u odnosu na dato radno mjesto(dakle kada bih bio u regularnom radnom odnosu) .
english girl

#524 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by english girl »

T.P. wrote:
english girl wrote:da, nadam se da ce tako i kod nas biti :( zalosno je da ljudi jedva nekako dodju do poslodavca i onda cekaju konkurs koji ce izaci zavisno od volje drugih, ccc, ali eto...nema nam druge nego cekati i nadati se. u svakom slucaju, ko prvi vidi konkurs, nebitno za koji kanton, neka objavi i trazi mustuluka :)
I ja sam u ze-do :-) Znaci rekli su ti da ce biti? Meni su rekli "eto....prica se nesto, ne znamo". A zanimljivo je da vec 7-8 mjeseci u citavom kantonu ne traze pripravnike, ni vezano za ovaj program niti uopste. Ja bar ne znam da li sam u tom periodu jedan konkurs vidjela....ali eto valjda ne treba odustajati :-) :-D :)
naravno da ne treba odustajati...meni su rekli da samo pratim u novinama "nasa rijec", tu ce izaci konkurs i to je to...eto ja se u to uzdam i molim boga da to vise krene.
mirsek

#525 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by mirsek »

vuneni wrote:Pozdrav.
Ja sam na svu srecu takoder nasao poslodavca ,rijec je o udruzenju:)
Medutim ,citajuci po forumu nisam nasao jednu bitnu stvar ,a to je kolika je plata pripravnika ?
U javnom pozivu sluzbe za zaposljavanje kantona Sarajevo se navodi da je plata 600KM za VSS i VŠS .Medutim da li se to odnosi samo na platu pripravnicima ili su to izdaci za doprinose i zdravstveno osiguranje uracunati u tih 600KM ?
Dakle ,da li se pored toga dobiva recimo topli obrok i kupon,odnsono da li je ovh 600KM samo plata ?
Jer citajuci po netu ,sam naisao na informaciju da je inace plata pripravnika 20do30%umanjena u odnosu na dato radno mjesto(dakle kada bih bio u regularnom radnom odnosu) .
Tih 600 ti je tkz. bruto 2 plata, sa svim davanjima...ako ti iznosi 600 KM trebao bi na ruke da dobijes oko 370 KM bez toplog obroka i prevoza..topli obrok i prevoz ti placa poslodavac od sebe i njegov iznos zavisi od poslodavca do poslodavca..
Post Reply