Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
realna do boli

#501 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by realna do boli »

dallton wrote:
realna do boli wrote:
Kapisla wrote:REALNOJ DO BOLA
a koja je to vaša kuća?
Moja kuca..moja domovina i mjesto gdje sam zivjela i zivim je Bi H.
:bih:
a kako se zove stranka kojoj pripadas? po nazivu ona bi mogla biti i stranka u japanskoj kuci, s obzirom na koristenje neodredjenih naziva
To je vec stvar opce kulture i nacitanosti, ako nista nisi zakljucio iz ovih dvadesetak stranica, ja ti tu ne mogu pomoci. Sve je tvoj izbor.
p.s.
Recenica se zapocinje velikim slovom , iza upitnika opet ide veliko slovo.
Last edited by realna do boli on 27/03/2010 20:16, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#502 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by jeza u ledja »

Sad se jos zamjera stranci zbog neodredjenog i 'nepatriotskog' naziva. :-)

Ha, ludo. :roll:

Jebiga 'Stranka demokratske akcije' je valjda konciznije. :|
realna do boli

#503 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by realna do boli »

Za petnaest minuta treba pogasiti svjetla. Planeta Zemlja ne mora patiti radi nasih navika.
Odjavljujem se na sat vremena.
Last edited by realna do boli on 27/03/2010 20:21, edited 1 time in total.
ma ja, neka je

#504 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by ma ja, neka je »

Manojlo1 wrote:
@"ma ja, neka je"...a odspavalo se malo...neka,neka...
E, nemoj mi zamjeriti ,nisam procitao tvoj post, iako si ga meni uputio...Jbg pokusao sam , vjeruj... al' previse je patetican i predug (vjerovatno si jos bunovan onako frisko razbudjen)...
Bilo kako bilo, lijepo sto si se potrudio... :)
Slusaj, znas kako je poslije spavanja, onako bunovnom neko ti treba da ti skine jel', prEtisak, ti podletio i posluzio. Izvini za patetiku, pravo da ti kazem nije mi ni bilo da se fokusiram na tebe, vise mi je bilo da mi neko skine onaj, jel', prEtisak. Hvala. Nego, gdje si naucio ono sa jezikom da me ispravljas? Ono ti je dobro, trebamo ono ponovit' jos par puta, nekako mi godi to, jel', ispravljanje.
A da sam se potrudio nebi se ti zalio da sam patetican, ali nekad je tako, u zurbi, pa sta ti podleti. Nadam se da ces se i sljedeci put naci negdje u blizini, ako nista zbog onog jezika i ispravljanja.

ps
nemoj po monitoru ni samarati ni pljuvati, opet si ti to platio i opet ces ti to trebati i ocistiti na kraju. Eto, jedan mali savjet kao da ne ispadne da sam te iskoristio i ostavio, jel', 'nako..
Pedja Kojovic

#505 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

bosnolog

Moje je misljenje, nakon sto sam procitao vase stavove i na drugim temama ovog foruma, da se vasi i principi Nase stranke razlikuju toliko da su nekompatibilni. Naravno, procitao sam mali dio vasih preko 3000 postova i mozda grijesim.
Odgovore na sva vasa pitanja mozete pronaci ili citajuci moje ranije postove na ovom forumu ili na nasoj web stranici.
Ako vam nesto ne bude jasno ja cu vam probati odgovoriti.

Gasim racunar...na par sati.
p.k.
dallton

#506 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by dallton »

jeza u ledja wrote:Sad se jos zamjera stranci zbog neodredjenog i 'nepatriotskog' naziva. :-)

Ha, ludo. :roll:

Jebiga 'Stranka demokratske akcije' je valjda konciznije. :|
zna se sta je sda eto vidis i po nazivu - stranka koja je a) nacionalisticka i b) nema veze s bih...uostalom, oni su gubitnici za arhivu

Da ne bude da sam neodredjen s pitanjima (a sve u skladu s Dejtonom, je li) evo jos jedan niz:

1. S obzirom da je osnovno, srednje, i visoko obrazovanje u entitetima uredjeno defakto kao nacionalno, kako NS planira da uredi prvenstveno javne univerzitete (a potom i nize nivoe obrazovanja) na nacin da se obrazovanje u bilo kojem entitetu odvija na nacin koji garantuje da nece dolaziti do diskriminacija u obrazovanju, plus da su programi univerziteta uravnotezeni najprije izmedju sebe a onda i sa ECTS sistemom tako da se recimo studentima omogucava slusanje predmeta na razlicitim univerzitetim u Bih u toku skolovanja i takodje omogucava jednako priznavanje diploma u cijeloj BiH?
Isto pitanje se odnosi na rad agencije za akreditaciju i visoko obrazovanje - kakva je to po vama agencija i da li bi njen trebao biti unaprijedjen i ako da kako, a u okviru Dejtona?

2. Na koji nacin planirate rjesiti pitanje jednake sigurnosti za sve u cijeloj BiH a s obzirom na postojanje entitetskih policija koje su u velikom procentu jednoetnicke? Naravno, sve u okviru Dejtona.

3. Kako planirate ukinuti postojanje krsnih slava kao obiljezja ustanova u pcu, buduci da ste bili aktivni u osudi slicnog ponasanja u sarajevskim obdanistima? Da li ste ikada dali neku izjavu osudjujuci takvu praksu? Opet, sve u okviru Dejtona.

4. Kako planirate rjesiti pitanje pravne neujednacenosti prakse nizih i visih sudova u oba entiteta, s obzirom da trenutni Ustavni Sud nema nadleznost i jurisdikciju nad svim pitanjima koja spadaju u nadleznost entiteta, sto vodi pravnoj nesigurnosti i ugrozavanju individualno zagarantovanih prava na jednaku zastitu pred zakonom (zagarantovane Evropskom Konvencijom o Ljudskim Pravima, koja ima supremaciju nad Dejtonom, a na osnovu Dejtona samog)? Naravno, u okvirima Dejtona.

5. Kako vidite buduce aktivnosti OS BIH, s obzirom na mogucnost pristupanja NATO? Na koji nacinplanirate rijesiti pitanje vojne imovine a u skladu s Dejtonom? Slicno pitanje se odnosi i na drzavnu imovinu.

6. Da li se zalazete da se npr. gradovim Samac i Brod vrati prefiks Bosanski, i ukoliko je odgovor potvrdan kako to planirate uciniti u okviru Dejtona? Ukoliko je odgovor negativan, mozete li pojasniti zasto?
ma ja, neka je

#507 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by ma ja, neka je »

Pedja Kojovic wrote:bosnolog

Moje je misljenje, nakon sto sam procitao vase stavove i na drugim temama ovog foruma, da se vasi i principi Nase stranke razlikuju toliko da su nekompatibilni. Naravno, procitao sam mali dio vasih preko 3000 postova i mozda grijesim.
Odgovore na sva vasa pitanja mozete pronaci ili citajuci moje ranije postove na ovom forumu ili na nasoj web stranici.
Ako vam nesto ne bude jasno ja cu vam probati odgovoriti.

Gasim racunar...na par sati.
p.k.
Eh, moj Pedja. Covijek ti daje mogucnost da kroz odgovore prebacis kompletne stavove Vase stranke na internet (ona za sta bi te zoomke, kao prvo izbrisao sve a onda sve zavisi od dobre volje, jal' opomenuo jal' banirao. To doduse i zavisi i od dana u sedmici,vikendom ti je 50/50 (zavisi od provoda) a radnim danima zavisi od proslog vikenda. Eto, moderacijo, necu vise, :sax: ), a ti ga upucujes na vas portal. Vidio sam da se razumijes u ekonomiju, ali izgleda da ti je marketing slaba strana. Bilo koji politicar sa zapada bi bosnologu poslao godinu dana pretplatu na lokalni Starbucks zbog ovako opsirnog pitanja, medjutim "balkanac" treba da "ispadne" pametan a ne da se pokaze kao takav. Sudeci po ovome ja se stvarno ne bojim da cete ista pametno napraviti jer vi ustvari ni neznate prepoznati sansu ni kada golmana nema na golu.
ahuseino

#508 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by ahuseino »

Sto vise citam, sve vise padam u depresiju...

Vidm pitanja su "kako cete ovo, kako cete ono...?"

Isto k'o da izazivate Pedju na dvoboj, dajete mu izazov...

Pa valjda bi bolje pitanje bilo "kakav je vas stav po tom i tom pitanju...?". Mislim, ako stranka ima volju, program, platformu, bilo koja, a ako je zadatak nemoguc koliko je nemoguc u BIH, pitanje postaje, kako NS moze to nesto uraditi bolje od neke druge.. stranke. A po tom pitanju onda treba pogledati ostale stranke kako i koliko su prisutne, te radel' sta na drugom entitetu, i kolike im sanse ostaju da sta postignu.

Sigurno se nece na silu promjeniti nacional-etnicki skolski program, niti sta kontrolirane mase misle. Stvari treba MODIFIKOVATI, ako ne valja nas lokalni skolski program, a da valja - ne valja, mozda preuzeti kakav stranski...

Pitanja sto pocinju KAKO... treba postaviti sve i jednoj stranci, pa onda usporediti odgovore. Mislim da je jasno da ni jedna stranka nema cime da se pohvali, a jedna mlada i nova stranka barem moze pokazati da ima manje neuspjeha.

Kako vec rekoh, Gordijski cvor se moze prerezati na samo jedan nacin - razlazom...
... a ako ce se raspetljavat' onda to nece ici na ho-ruk, nego organski, iznutra, postepenim mjenjanjem... sigurno ne s onim more of the same...

Danas je ozvaniceno to sto jeste, kako to poreci? Prije davanja odgovora (po ljudski eticnim rezonima), upitati se da li je tako zapravo moguce, te takodjer se zapitati sta je to sto ja stvarno hocu...
elffas

#509 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by elffas »

Kako god, ali po mom poimanju i prioritetima, ova stranka je u prednosti nad ostalim samo zbog jedne stvari: Najmanji broj lopova u svojim redovima.
Pametnom dosta.
ahuseino

#510 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by ahuseino »

elffas wrote:Kako god, ali po mom poimanju i prioritetima, ova stranka je u prednosti nad ostalim samo zbog jedne stvari: Najmanji broj lopova u svojim redovima.
Pametnom dosta.
... opet...
Mog jarana otac je govorio - stari se vec nakrali... dok se ovi novi nakradu.. valja ponovo... :-)
Drvosjeca iz Dejcica

#511 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ja imam samo jedno pitanje za ovog druga iz Nase stranke.

Kada cete druze molim vas izbaciti Aminu iz radnicke menze JKP Rad, ta se zenutina nemere vise trpit. Fala ljepo.
dallton

#512 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by dallton »

ahuseino wrote:Sto vise citam, sve vise padam u depresiju...

Vidm pitanja su "kako cete ovo, kako cete ono...?"

Isto k'o da izazivate Pedju na dvoboj, dajete mu izazov...

Pa valjda bi bolje pitanje bilo "kakav je vas stav po tom i tom pitanju...?". Mislim, ako stranka ima volju, program, platformu, bilo koja, a ako je zadatak nemoguc koliko je nemoguc u BIH, pitanje postaje, kako NS moze to nesto uraditi bolje od neke druge.. stranke. A po tom pitanju onda treba pogledati ostale stranke kako i koliko su prisutne, te radel' sta na drugom entitetu, i kolike im sanse ostaju da sta postignu.

Sigurno se nece na silu promjeniti nacional-etnicki skolski program, niti sta kontrolirane mase misle. Stvari treba MODIFIKOVATI, ako ne valja nas lokalni skolski program, a da valja - ne valja, mozda preuzeti kakav stranski...

Pitanja sto pocinju KAKO... treba postaviti sve i jednoj stranci, pa onda usporediti odgovore. Mislim da je jasno da ni jedna stranka nema cime da se pohvali, a jedna mlada i nova stranka barem moze pokazati da ima manje neuspjeha.

Kako vec rekoh, Gordijski cvor se moze prerezati na samo jedan nacin - razlazom...
... a ako ce se raspetljavat' onda to nece ici na ho-ruk, nego organski, iznutra, postepenim mjenjanjem... sigurno ne s onim more of the same...

Danas je ozvaniceno to sto jeste, kako to poreci? Prije davanja odgovora (po ljudski eticnim rezonima), upitati se da li je tako zapravo moguce, te takodjer se zapitati sta je to sto ja stvarno hocu...
pa evo ti odgovor - upravo pitam KAKO jer stavove svih ostalih stranaka znam, i sve one imaju STAVOVE a nijedna ne kaze KAKO

a pitanje KAKO postavljam isto tako u vezi Dejtona - cisto me zanima kako stvari za koje sam ja gore pitao misli NS provesti u praksi a u okvirima Dejtona - eto je to, imas gore sve nabrojane stvari koje ce biti ili jesu bitne, pa me zanima pomocu kojih procedura ce se provesti reforme na nekim od gornjih pitanja u okviru Dejtona (za koji se ja takodje zalazem)...

A pitanja u postu koji sam postavio ranije se odnosilo na stavove NS o primjeni Ev. Konv. koja je u skladu s Dejtonom, valjda se to moze pitati jer se ne mozemo cjenkati s pravima
Vitezanin

#513 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Vitezanin »

Haha na ovih 20ak stranica raspravljanja (raspravljanja?) oko NS-a mentalitet ovdašnjih ljudi jasno izlazi do izražaja: stvarima koje se još nisu pokazale u pravome smislu , dakle, onako kako bi trebale biti, se već u startu uništavaju. E to je dio naše svakodnevnice. Malo se zapitajte : mi krkani, Balkanci, poluživotinje, ...na sve što se događa, kreće oko nas, na nešto novo btw, gledamo kako da to isto iskasapimo, uništimo. Odmah! I u politici je isto tako. Ove životinje na vlasti nas uče da se tako ponašamo. Nažalost, oni koji se ne žele tako ponašati bivaju potopljeni od mase. Ali neki i uspiju. ;-)
ahuseino

#514 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by ahuseino »

Iskreno, cuo sam sa nekoliko strana, kaze 'razocarali se u Nasu Stranku'... Samo nista konkretno, kako, zasto, kada... cime...

Cini mi se da polako pocinjem praviti sliku tog razocarenja...

Ono sto mogu do sada da sudim je da ce NS moci da kaze da je nesto postigla onog trenutka kada uspije da SVIJU razocara...

Ponavljam dva nacina rjesenja problma:

1) Razlaz

2) Nesto potpuno novo... Sve pootpustati, sve razjebat'... Ono sto su stari i mudri zajebali prije haman 20 godina dati djeci da urade kako njima za buducnost treba.

Ima li ko od ovih legacy pripadnika da moze pojasniti sta sadasnja garnitura, ili klupna u pripremama, ima bolje da ponudi od NS.

Do sada samo cujem negativno navodjenje na minsko polje, i briljantno razotkrivanje falinki. Ali ne cujem nikakve kredibilne alternative, pozicije, strategije, taktiku...

Ne branim, nego me interesuje... samo konkretno, ne floskulativno... jel' moze?... iko?...

Cuvajte bratstvo i jedinstvo majkuvambozju... :thumbup:
ma ja, neka je

#515 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by ma ja, neka je »

ahuseino wrote:Iskreno, cuo sam sa nekoliko strana, kaze 'razocarali se u Nasu Stranku'... Samo nista konkretno, kako, zasto, kada... cime...

Cini mi se da polako pocinjem praviti sliku tog razocarenja...

Ono sto mogu do sada da sudim je da ce NS moci da kaze da je nesto postigla onog trenutka kada uspije da SVIJU razocara...

Ponavljam dva nacina rjesenja problma:

1) Razlaz

2) Nesto potpuno novo... Sve pootpustati, sve razjebat'... Ono sto su stari i mudri zajebali prije haman 20 godina dati djeci da urade kako njima za buducnost treba.

Ima li ko od ovih legacy pripadnika da moze pojasniti sta sadasnja garnitura, ili klupna u pripremama, ima bolje da ponudi od NS.

Do sada samo cujem negativno navodjenje na minsko polje, i briljantno razotkrivanje falinki. Ali ne cujem nikakve kredibilne alternative, pozicije, strategije, taktiku...

Ne branim, nego me interesuje... samo konkretno, ne floskulativno... jel' moze?... iko?...

Cuvajte bratstvo i jedinstvo majkuvambozju... :thumbup:
Pazi, imas jedan odlican vic da opise nasu situaciju. Radi se o krojacu i kupcu odijela. Nakon par proba odijelo je bilo zavrseno i kupac dolazi da plati i pokupi ga. Oblaci ga jos jednom i primjecuje da je jedna nogavica malo kraca, jedno rame malo nize a suprotni rukav kraci. Pozali se krojacu na sta mu ovaj odgovori, "Neboj se, to su samo kozmeticke greske, vidjet ces. Evo, malo cucni na tu nogu gdje ti je nogavica kraca, podigni to rame koje je spustenije i automatski ces eliminisati onaj kraci rukav na drugoj strani". Kupac to uradio, pogledao se u ogledalo i odijelo mu stoji savrseno. Izadje na ulicu samo da bi cuo "Vidi onog degena sto mu odijelo dobro stoji".
Citava prica R BiH se slozila u ovaj vic. Skrojeno nam je odijelo za kretene, odijelo koje je nametnuto a ne nas izbor, odijelo ko god da ga nosa izgleda kreten. Tako i prvi saf politicara i rezervna klupa Pofalickog, svi oni da bi izgledali dobro u tom odijelu moraju postati kreteni. Neki ce i pristati, samo da dodju u prvi saf, nekom je rezervna klupa Pofalickog uspijeh u zivotu. Reci ti meni, sta moze kreten danas uraditi u politici? Nista, jer nece niko sa njim da prica, s razlogom. Ipak, na kraju, nije politika za kretene, ustvari nije ona politika koja drzi do sebe i svojih stavova.
Nadam se da ti je sada jasnije zasto nema kredibilne alternative, kakav kredibilitet ocekujes od sistema koji od svakog od nas pravi kretene, ili u najmanju ruku pokusava da nas prikaze kao takve. Kakvu strategiju ocekujes i u kom smjeru od onih koji pristanu da izgledaju kao kreteni samo da bi bili u prvom safu ili na rezervnoj klupi Pofalickog? Pa njihova je taktika jasna, oni je i pokazuju i nagovaraju i druge da je to jedini put, majkuimboziju!

ps
ova tiletova upadica ti je prava, to sam potpuno zaboravio.
Pedja Kojovic

#516 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Damir Miljević na čelu "Naše stranke" u RS-u

Ekonomist Damir Miljević iz Banje Luke imenovan je danas za predsjednika Odbora "Naše stranke" za Republiku Srpsku.
U toj stranci uvjereni su da predstavlja alternativu sadašnjoj vlasti u RS i BiH.

Kao prednosti "Naše stranke" u odnosu na druge političke subjekte izdvojili su to što, po svom programskom opredjeljenju i demokratskom statutu, ne liče ni na jednu drugu stranku, nisu spremni na kompromise po cijenu samo ostanka na vlasti, a neće koristiti ni nacionalističku retoriku u predizbore svrhe.

Predsjednik "Naše stranke" Bojan Bajić najavio je i mogućnost fomiranja "trećeg bloka" političkih stranaka RS-a.

Bajić precizira da su o tome već razgovarali s predsjednicima Demokratske partije Draganom Čavićem, Nove socijalističke partije Zdravkom Krsmanovićem, predstavnicima "Narodne stranke Radom za boljitak" i još nekim.

On se nada da bi te stranke u narednih mjesec do dva mogle dogovoriti o zajedničkom nastupu na oktobarskim izborima.
(FENA)
Pedja Kojovic

#517 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

ma ja neka ja

Nase politike koje odgovaraju na pitanje KAKO su sada u raspravi unutar stranke. Kada ih kongres stranke, kao najvise tijelo usvoji polovinom aprila, bice objavljenje u javnosti. Tada cemo na ovom forumu moci razgovarati o njima.
(Ustavni principi, Agrarna reforma i ruralni razvoj, reforma zdravstva, reforma socijalnog sektora, Javne investicijie, itd)

Neke od ovih tema smo, kao uvod u javnu raspravu, predstavili na 10 tribina koje smo organizovali po BiH.
Evo jednog od upitnika...

UTJECAJ POLITIČKIH ODLUKA NA ZDRAVSTVENE USLUGE
Prvi Problem:
• Zašto bi čovjek imao pravo i mogućnost izbora automehaničara, kada mu se pokvari automobil, a nema pravo izabrati ljekara kada se razboli, ordinaciju ili bolnicu gdje će se liječiti?
• Zašto zdravstvene usluge pružene građanima nisu prenosive između dva entiteta? Ako se ne nalazite u „svom“ entitetu i dobijete gripu (razbolite se) zašto se morate vratiti „u svoj entitet“ da bi vam bila pružena medicinska usluga?

Dilema:
Da li svi stanovnici u BiH, bez obzira na mjesto prebivališta, trebaju imati pravo da biraju gdje će se liječiti?
DA/NE

Drugi Problem:
• Zašto bi stanovnici koji žive u gradovima, zbog otežavajućeg pristupa seoskim naseljima, imali bolju zdravstvenu uslugu? Svi smo jednaki pred bogom i državom?
• Zašto taj problem tako posmatrati, on se jednostavno rješava: izgradimo putnu infrastrukturu na selima i povežemo seoska naselja sa gradskim centrima, a u seoskim naseljima organizirati samo primarnu zadravstvenu uslugu;

Dilema:
Da li mislite da je država svim stanovnicima, bez obzira da li stanuju u gradovima ili selima, dužna da pod jednakim uslovima obezbjedi medicinsku uslugu? Razmislite! Sve se to plaća vašim novcem!
DA/NE

Treći Problem:
• Zašto stanovnici nemaju pravo da izaberu ljekara koji radi u javnim ili privatnim ordinacijama, za svaku uslugu?
• Zašto nije izjednačen status javnog i privatnog sektora u BiH. Ako smo zemlja sa javnim i privatnim sektorom zašto oni ne bi bili izjednačeni?

Dilema:
Da li ste za to da svi stanovnici imaju pravo izabrati ljekara za svaku uslugu, bez obzira da li je u pitanju privatna ili javna ordinacija?
DA/NE

Četvrti Problem:
• Mnogi se pitaju zašto ljekari mogu da rade u isto vrijeme u javnim i privatnim ordinacijama i na taj način mogu da zloupotrebljavaju svoju poziciju prema pacijentu?
• Zašto bi vodoinstalater imao pravo da radi poslije radnog vremena privatno ako redovno plaća porez, a ljekar ne?

Dilema:
Da li je neophodno zakonom regulisati da ljekari mogu raditi samo u javnim ili samo u privatnim ordinacijama?
DA/NE

Peti Problem:
• Zašto država prepušta građane, kojima je potrebna vrhunska medicinska usluga u inostranstvu, da samostalno kroz humanitarne akcije prikupljaju sredstva od stanovnišva za liječenje, dovodeći i njih i stanovnike u moralnu dilemu?
• Zašto država ne organizuje prikupljanje sredstava? Svi stanovnici su jednaki po Ustavu. Zdravi i bolesni?

Dilema:
Da li ste za međusobnu solidarnost između zdravih i bolesnih, između više ili manje bolesnih?
DA/NE

Šesti Problem:
• Mnogi misle da postoje zloupotrebe u pružanju medicinskih usluga, utjecaju farmaceutskih lobija ili pristupa lijekovima sa esencijalnih lista. Takođe postoji rašireno mišljenje da se ovi problemi ne mogu rješavati tako lako!
• Mnogi misli da su stanovnici u različitim kantonima ili entitetima „postali taoci“ političkih elita u konzumaciji jednakog pristupa medicinskim uslugama?

Dilema
Da li smatrate da je neophodno, zbog nedostatka povjerenja, formirati i osposobiti neovisno tijelo za nadgledanje kvaliteta zdravstvenih usluga i trošenja sredstava u zdravstvu.
DA/NE

Sedmi Problem:
• Zbog nepovjeranja u liste čekanja mnogi su mišljenja da je neophodno uspostaviti sistem garancija u pružanja liječenja u određenom roku, za sve dijagnoze.
• Postoji mišljenje da se broj lica koji čeka na liječenje povećava, a u nekim oblastima gdje su te liste najduže smatra se da je neophodno uvesti dodatni dvosmjenski rad da bi se ubrzala usluga.

Dilema:
Da li smatrate da je neophodno uspostaviti sistem garancija za pružanje liječenja u određenom roku.
DA/NE

Osmi Problem:
• Zdravi zubi nikada ne smiju biti privilegija nekolicine. Liječenje zuba djece i liječenje zuba omladine, doprinjeće da u državi imamo stanovnike sa zdravim zubima.
• Stanovnici BiH sve više postaju krezava nacija. Kako bi se to izbjeglo neophodno je uvođenje zaštitite od visokih troškova za liječenje zuba lica preko 65 godina.

Dilema:
Smatrate li da niko ne treba da iz ekonomskih razloga odustane od posjete zubnom lekaru. Država treba pregled zuba učiniti što jeftinijim i omogućiti bolju zaštitu od visokih troškova za liječenje zuba.
DA/NE

Ako ste u svim odgovorima zaokružili DA onda se uključite u političku akciju da to postignemo. Prvi korak su vaši komentari ili prilozi argumentacije kako naše odgovore i politike treba formulisati. Mi ćemo vam pomoći da u zajedničkoj akciji ostvarimo ono što želimo svi: izgraditi normalan ambijent za naš život i život naše djece.

p.k.
Realist-idealist

#518 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Realist-idealist »

Pedja Kojovic wrote:dallton :
...''Sta nas vise briga za sta se srbi zalazu ili ne i sta hoce ili nece, imamo silu argumenata na svojoj strani (a ako zatreba i argument sile), dejton koji neda pcu legitimitet i zasto ne bismo nastavili da ih napadamo? ''...
Talicni Tom :
''Sta nas briga , mi imamo Republiku Srpsku i silu argumenata na svojoj strani (ako pokusaju silom, uzvratit cemo) ...a ako nastave i dalje da nas napadaju, kao sto to rade zadnjih petnaest godina ,opet cool ... u tom slucaju BiH će se i onako poput zrelog bostana raspasti sama od sebe .''

Manojlo1 u prethodnom postu ovim citatima na neki nacin sumira stvar.
Stranke koje ih ( izrecene stavove i prijetnje) zastupaju su na vlasti od 2006., a neke i duze.
Nasa stranka je stranka dijaloga i konkretnih ekonomskih i socijalnih rjesenja i njeni clanovi su ljudi koji ne zele i u naredne cetiri godine da zive u ekonomskom i socijalnom ponizenju i strahu od ovakvih prijetnji.
Nasa stranka nema konkretna rjesenja za goruca ustavno-pravna pitanja u Bosni i Hercegovini i "njeni clanovi" baska ko i svi mi ce nastaviti da zive "u eknomoskom i socijalnom ponizenju" sve dok postoji prvo decentralizacija na dva entitetska nivoa koji predstavljaju slabo uvezan ekonomski (za politicki i da ne govorim) prostor od kojih jedna gura iskljucivo separatisticku politicku ekonomiju i dva, dok postoji federacija decentralizirana na kantone koji usisavaju novac.
Stavovi da "RS treba ukinuti" ili da se "BiH treba raspasti" su politika stranaka na vlasti.
Onima kojima je do sada bilo dobro i misle da zemlja ide u dobrom pravcu trebaju opet glasati za njih.
Ja razumijem tebe zasto tebi nije opste ni opcija da se RS treba ukinuti i zasto poistovjecujes ove dvije politike jednu fasisticku (BiH se treba raspasti) sa drugom antifasistickom i humanistickom (RS kao etnocentricni genocidni sustav treba nestati) ali ti treba da shavtis neke od nas da nikad necemo nasjesti na vasu suplju pricu. Nema sto su "oni" na vlasti sa time sto "oni" koriste jednu pozitivnu tezu o ukidanju RS-a u svoje uske ciljeve. Samo zato sto oni ne valjaju ne znaci da vi valjate.
Nasa stranka je stranka koja nudi promjene.
Ukratko. Ako vam je dobro, onda nista...
Ukratko i udugo vasa stranka nije dala konkretna rjesenja za ni jedno goruce pitanje u ovoj zemlji tako da ce te se srozati na razinu strankica poput LDS-a il BOSS-a, uzeti nekolko mijesta u parlamentu i mirna Srpska (pardon mirna Bosna).
I jos jedna sitnica...
Stranke koje cine vladajucu koaliciju imaju izmedju 127 i 300 uposlenih ljudi u stranci. Svaka od njih, u okviru svoje sluzbe za odnose sa javnoscu, ima odjeljenje koje se iskljucivo bavi "internet propagandom", odnosno, imaju ljude koji "kontrolise diskusije na forumima". Njihov primarni zadatak je insistiranjem na nepomirljivm stavovima u diskusijama i dalje sire defetizam "nista se nece i ne moze promjeniti" i tako odrze apatiju glasaca.
To im je posao i ljudi ga posteno rade.

p.k.
WOW, eh nek nam je i to receno. Mislim, jer NS-ovi wanna-be politicari nas smatraju hajvanima ovdje pa da nam moze!? Ko biva, pazite se djeco ovdje neki sire defetizam, nacionalizam i td. I ranije si pokusavao postiranjem clanka o tome kako su parlamentarci sramotno podigli sebi penzije podici rejting NS-u. Ne moze da se dize strancki rejting istincanjem negetaivnosti.

Za razliku od vas ti ljudi koji "posteno" rade svoj posao su uspjesni jer ti svoj ocigledno ne uspijevas da izvrsis do kraja ali ne mogu da te krivim licno jer kako ces opste ponuditi kvalitetne odgovore na nasa pitanja kada predstavljas jednu nezrelu politicku opciju koja nema plan i program. Tako, nista vam drugo ne ostaje nego da zamazujete oci narodu pricom protiv korupcije, radnim mjestima itd
Realist-idealist

#519 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

realna do boli wrote:ТРЕЋИ БЛОК ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА У СРПСКОЈ?

У Бањалуци је данас конституисан Одбор "Наше странке" за Републику Српску, за чијег је предсједника изабран Дамир Миљевић.

Извор: РТРС

Предсједник "Наше странке" Бојан Бајић изјавио је да ће ова странка на предстојећим парламентарним изборима представљати алтернативу и да постоји могућност фомирања трећег блока политичких странака РС.

"До сада смо разговарали са лидером ДП Драганом Чавићем, Нове социјалистичке партије Здравком Крсмановићем, Лијановићима и неколицином локалних покрета", рекао је Бајић, изразивши наду да ће у наредних мјесец, два све бити прецизирано.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да "Наша странка", по свом програмском опредјељењу и демократском статуту, не личи ни на једну другу странку.
Cisto informacije radi.
Haha eee tugo i jadu bosno nasa lijepa. Kad su ti danasnji demokrati i liberali do jucerasnji cetnici, saradnici i saborci Karadzica kojeg ovdje hvali nasa lijepa mladez ujedinjena protiv nacionalizma. I ovo je neki "treci blok" u srpskoj... pih kako mi ne dodje u glavu ranije otiso bi i ja u tu srpsku mozda me prime.

Neko od nas ovdje ocigledno nije nenormalan ili mi koji smo "nacionaliste" ili vi koji ste slijepci? Jesam li ja normalan i je li to jucer bilo kad su tri prva rodjaka u matere mi zapaljena ziva u Rogatici? Znatel kako su zapaljeni? Stavljene su im gume preko tijela dok su isprebijeni i zavezanih ruku i nogu morali da lagano dogorijevaju a miris ljudskog mesa se sirio ulicama Rogatice?

Je li to tako davno bilo Boze mili da su u Foci i Visegradu cetnicke falange klale i palile bosnjacke civile a i po kojeg srbina koji je svog komsiju bosnjaka htio spasiti? Treba li danas da vjerujem jednom Cavicu koji je mentor, demagog i jedan od uspostavljitelja cetnickog entiteta ili mozda jednom Krsmanovicu koji je bio vojnik u armiji koja je popalila one moje daidze?

Sram nek bude sve trovace nase svijesti i pljuvave u nase kolektivno sjecanje. Sram nek bude sve vas koji pokusavate da predstavite zivotinje koje su se presvukle iz svojih cetnickih uniformi u odijela i kravete evropskog kroja kao demokrate i ljude od suzivota! Prije cu glasati za Dodika jer je on otvoren u svom politickom programu i stalno me podsjeca sta je to Republika Srpska!
Realist-idealist

#520 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Pedja Kojovic wrote:Mozda nekog zanima...
Tarik Haverić, politolog, za Poglede govori o narednim izborima, kraju modela „dogovora naroda", ethnosu i demosu...
Kada se prije četiri godine pojavila Vaša studija Ethnos i demokratija. Slučaj Bosne i Hercegovine, prošla je sasvim nezapaženo. Nedavno su, međutim, u parlamentu Federacije pale „teške riječi", kada se jedan poslanik poslužio navodom iz Vašeg teksta: otprilike, već i sama činjenica postojanja stranke muslimanskog naroda bila je dovoljna da se Bosna raspadne...

„Senzacije" te vrste traju dan-dva, pa ih smijene neke nove. Drukčije i ne može biti u zakonodavnom tijelu koje je propustilo da donese nekih 110 zakona, čiji se članovi lako usaglašavaju samo oko očuvanja i povećanja svojih naknada, i odbijaju da raspravljaju o nezakonitim aktivnostima agencija koje su u njihovoj nadležnosti. Oni, naprosto, ne rade ništa, a svoje postojanje povremeno pravdaju operetnim „odbranama časti" svaki svoga naroda. Pa je, valjda, došao red i na mene, da mi navuku uši.
A spomenuti navod je, naravno, tačan, iako donekle nepotpun. Pišem ja još i da je, u društveno-političkom kontekstu Jugoslavije 1989-1990, osnivanje Raškovićeve stranke u Hrvatskoj (za kojim su uslijedile i SAO) logično vodilo današnjoj situaciji u kojoj je Hrvatska ispražnjena od Srba; i da se broj Hrvata u BiH nije prepolovio zbog Daytona, već zbog osnivanja HZ Herceg-Bosna. Ne znam samo zašto bi u toj suicidalnoj logici etničkog organiziranja radi zaštite etnije Muslimani bili izuzetak. Nečija pileća pamet je odlučila da osnuje stranku kako bi zaštitila svoj narod, i državu za koju je taj narod vezivao svoju sudbinu. Efekat je sasvim suprotan: narod je doživio genocid, velik dio preživjelih rasturio se po svijetu, a država je u permanentnoj institucionalnoj krizi. Kraj priče. A ko hoće, nek' se vrijeđa...
Kakve bezvezarije i gluposti od naseg vrlog politologa. Al drago mi je Pedja, sve vise i vise se otkrivas pa se konacno mozemo upoznati. Nije nicija "pileca pamet" kriva za genocid! To je namjreno i apsurdno izvrtanje teza od strane ljudi cija ideoloska nepomirljivost sa politikom rahmetli Alije Izetbegovica ih tjera u najgore vrste manipulacije koje oda mozete ti i tebi slicni prodavati djeci po forumu. Genocid nije "efekat" politike SDA (ma kolko ti mrzio tadasnju SDA), to je u kontradiktornosti sa svim poznatim faktorima na terenu. To je lahko dokazati najobicnijim komparativnim pristupom koji dokazuje da je vjeciti cilj velikosrpske ideologije bilo istrebljenje muslimana sa ovih prostora: naime nije postojala SDA 1939-42 kad su se desili najgnusniji zlocini nad muslimanima od strane drazinih i ljoticevih cetnika. Genocid je neodvojiv od agresije a znamo da je agresija na Hrvatsku pocela prije nego li u BiH. Uzrok agresije tamo nije bila SDA, etnicko ciscenje Vukovara nije se desilo jer je tamo Alija drzao vlast i definirao strateske ciljeve svog naroda, drzanje srpske krajine i knina od cetnickih dobrovoljaca i vojske jugoslavije nije bio "efekat" alijine niti bilo cije politike vec je to sve bila smisljena strategija koju je Srboslavija provodila u ime velikosrbizma, na ustrub drugih naroda. Tako dolazimo i do rezultata te agresivne ideologije i politike - genocid nad bosnjacima u Bosni. Sama cinjenica da su dvije stvari se desile simultano u historiji ne dokazuje da je jedna uzrokovala drugu (corelation doesn't mean causation).

Ovakvu pricu razni haveri i haverici mogu mozda tebi prosipati al nikako ljudima koji su dublje zainteresirani na povijest i koji umiju bolje da reklamiraju svoje stavove od pukok citiranja, uprostenog odgovaranja na pitanja forumasa itd. Najbolje je da niste ni odlucili da uzimate barem bi ostala neka fama o vama kao o ozbiljnim politickim sudionicima. Ovako samo dokazujete koliko ste maliciozni prema tekovinama bosanskog otpora i kolko svjesno il nesvjesno nebitno, sluzite cetnickim interesima.

Za kraj ponavljam, Bosna i Hercegovina i sve njene patriote bez obzira na narodnost treba da se ponosi Alijom Izetbegovicem za njegove politicke i ratne zasluge.
Kapisla

#521 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Kapisla »

Dok god u NS (Ničijoj Stranci)glavnu riječ vodi najveći muljator u Sarajevu i majstor za prevare Fadil Šero osoba o kojoj sve možete saznati ako izvršite pretragu sa njegovim imenom na googlu ja vam NEĆU vjerovati da su vaše nakane časne. A SVI MI ZNAMO KO JE Fadil Šero.On je u NS kao i ostali iz vrha te nazovi pol-partije samo radi NOVCA. š ta je on to kvalitetno u životu uradio da bi bio na toj poziciji? On je 100% negativac i nemoralna osoba a to će svako ko izvrši pretragu i pročita ono što su o njemu tamo napisali,ljudi koji ga znaju, da se i uvjeri. Dalje po ČEMU JE ZASLUŽAN TAJ OD NEKOLICINE SAMOZVANIH INTELEKTUALACA postavljeni predsjednik ns Bojan Bajić, da bi se dobila slika nekakve multi...partije.Bio je član SDPa i vlasnik NVO Luna iz Rudog čija je ladja kao propali projekt ravoja turizma u tom gradiću nasukana na obali jezera. Takodje Bajić je za taj projekt uz Šerinu asistenciju dobio velike novce koje je potrošio a da nije nikome za to položio račune.Po meni oni su ljudi koji su naučili živjet na tudji račun i od tudjih para. Fadil posjeduje u Sarajevu dosta nekretnina i ,gle čuda,u istom onom Rudom odakle je tamozvani Kapetan Bele Ladje ima i vikendicu u kojoj sa Bojanom smišlja nove načine kako da bez muke znoja i rada dodju do novca. Zbog toga i jesu osnovali strankicu. Šta je to kvalitetno uradio teolog Boris Divković pa da bude postavljen na poziciju potpredsjednika NS. Ništa nije uradio nego je tu zbog multi...Ili samozvani intelektualac Enver Kazaz i njegova nevjenčena supruga Amina Imširpašić. takodje tu je i jad od čovjeka na poziciji organizacionog sekretara Muamer Hodjić koji je poznat po tome da nema pojma i da ne zna ništa osin što ja vjeran kao terijer svom gazdi Šeri. Ima te tamo i osobu koja se zove LEJLA KRUPNALIJE SOMUN koja kada bilo šta hoće rewći zamuca i onda to pročita sa papira. Ovo je samo mali dio ljudi iz vrha NS koji se tamo nalaze a ni po čemu to ne zaslužuju. nihove KVALITETE kao i sposobnosti su jako upitne!!!Ovo je jedan od razloga zbog kojeg mi se to UDRUŽENJE GRADJANA ne svidja. :evil: :bih:
Last edited by Kapisla on 28/03/2010 13:07, edited 1 time in total.
Pedja Kojovic

#522 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

realist idealist

Ja se nadam da ste vi u pravu kad kazete " ali ti treba da shavtis neke od nas da nikad necemo nasjesti na vasu suplju pricu".
Nas cilj i nije da ljude koji se ne slazu s nasim principima i programom "navucemo" da glasaju za nas. Dapace.

Vasi politicki stavovi (Koliko sam ja imao prilike da vidim iz vasih postova) su relativno bliski stavovima pojedinim strankama iz sadasnje vladajuce koalicije, ali vi vjerovatno niste zadovoljni nacinom na koji ih sprovode.
Mislim da biste umjesto da od Nase stranke trazite da promjeni svoje principe i program vise uradili ako biste pokusali uticati na one stranke koje su vam ideoloski blize. Koliko ja znam vecina stranak ima web stranicu, a neke imaju i forumu na kojima komuniciraju sa clanovima i simpatizerima.

Mi mislimo da je BiH kao zemlja sretnih ljudi okrenutih buducnosti ne samo moguca nego i ostvariva u narednom periodu (2010-2014) i smatramo da mi (Nasa stranka) imamo znanje i metode da je takvom napravimo.
Naravno, postoji jos najmanje 180 politickih stranaka i nebrojeni broj nezavisnih kandidata u BiH koje isto tako misle.
Glasaci ce u oktobru imati priliku da odluce cija im platforma nudi najvise.

Ja, licno, smatram da bi bilo nepravedno da se podizanjem nacionalisticke i ratno huskacke retorike sadasnja vlast amnestira od odgovornosti za ekonomski i socijalni krah (Mislim da ne pretjerujem) nase zemlje i ponovo osvoji vlast.
Postoje, naravno, ljudi kojima je u ovakvom sistemu dobro i oni ce vjerovatno glasati protiv promjena ili, jednostavno, nece glasati. U svakom slucaju , ja mislim da gradjani BiH u ovom trenutku ( A ni prije, bogami ) nemaju "vlast kakvu zasluzuju". Mislim da zasluzuju bolje od ovoga sto su imali do sada. Puno bolje.
Da li je to "bolje" Nasa stranka? Mozda jeste, mozda nije. Ja mislim da jeste, vi mislite da nije.
Ali jednu stvar znam sigurno. Ako vam neko uskrati pravo da mislite da nije ili vas zbog toga diskriminira u bilo kojoj prilici Nasa stranka ce stati u odbranu vaseg prava na slobodu misljenja.

p.k.
Kapisla

#523 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Kapisla »

Realist-idealist wrote:
realna do boli wrote:ТРЕЋИ БЛОК ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА У СРПСКОЈ?

У Бањалуци је данас конституисан Одбор "Наше странке" за Републику Српску, за чијег је предсједника изабран Дамир Миљевић.

Извор: РТРС

Предсједник "Наше странке" Бојан Бајић изјавио је да ће ова странка на предстојећим парламентарним изборима представљати алтернативу и да постоји могућност фомирања трећег блока политичких странака РС.

"До сада смо разговарали са лидером ДП Драганом Чавићем, Нове социјалистичке партије Здравком Крсмановићем, Лијановићима и неколицином локалних покрета", рекао је Бајић, изразивши наду да ће у наредних мјесец, два све бити прецизирано.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да "Наша странка", по свом програмском опредјељењу и демократском статуту, не личи ни на једну другу странку.
Cisto informacije radi.
Haha eee tugo i jadu bosno nasa lijepa. Kad su ti danasnji demokrati i liberali do jucerasnji cetnici, saradnici i saborci Karadzica kojeg ovdje hvali nasa lijepa mladez ujedinjena protiv nacionalizma. I ovo je neki "treci blok" u srpskoj... pih kako mi ne dodje u glavu ranije otiso bi i ja u tu srpsku mozda me prime.

Neko od nas ovdje ocigledno nije nenormalan ili mi koji smo "nacionaliste" ili vi koji ste slijepci? Jesam li ja normalan i je li to jucer bilo kad su tri prva rodjaka u matere mi zapaljena ziva u Rogatici? Znatel kako su zapaljeni? Stavljene su im gume preko tijela dok su isprebijeni i zavezanih ruku i nogu morali da lagano dogorijevaju a miris ljudskog mesa se sirio ulicama Rogatice?

Je li to tako davno bilo Boze mili da su u Foci i Visegradu cetnicke falange klale i palile bosnjacke civile a i po kojeg srbina koji je svog komsiju bosnjaka htio spasiti? Treba li danas da vjerujem jednom Cavicu koji je mentor, demagog i jedan od uspostavljitelja cetnickog entiteta ili mozda jednom Krsmanovicu koji je bio vojnik u armiji koja je popalila one moje daidze?

Sram nek bude sve trovace nase svijesti i pljuvave u nase kolektivno sjecanje. Sram nek bude sve vas koji pokusavate da predstavite zivotinje koje su se presvukle iz svojih cetnickih uniformi u odijela i kravete evropskog kroja kao demokrate i ljude od suzivota! Prije cu glasati za Dodika jer je on otvoren u svom politickom programu i stalno me podsjeca sta je to Republika Srpska!
Kapisla

#524 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Kapisla »

Pitanje za Predraga Kojevića

DA li imaš odgovor na moje konstatacije ili se prećutno slažeš sa gore iznesenim? Mislim da jedino profesor Vijeko D. ima znanje i moralni kapaciet kao uvaženi stručnjak o ekonomskim pitanjima. A mnogi drugu kao što su Denis Gracić,Ermin Hajder,Ozren Trišić, Maje itd tu jednostavno zalutali.

A HOĆU DA VJERUJEM DA SI NA OVOM FORUMU NE SAMO ZATO DA ŠIRIŠ IDEJE TE VAŠE STRANKE NEGO I ZBOG TOGA DA ODGOVORIŠ I NA OVAKVE KONSTATACIJE :run: :evil:
Realist-idealist

#525 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Pedja Kojovic wrote:realist idealist

Ja se nadam da ste vi u pravu kad kazete " ali ti treba da shavtis neke od nas da nikad necemo nasjesti na vasu suplju pricu".
Nas cilj i nije da ljude koji se ne slazu s nasim principima i programom "navucemo" da glasaju za nas. Dapace.
Pazite, ovdje je mnogo vise u pitanju od obicnog glasanja. Ovdje se radi o redefiniranju historije tako sto se zauzima odredjeni stav prema odredjenim temama. Ja snazno kritikujem i vasu i bilo koju drugu politicku opciju koja zeli da relativizira pitanje rata u Bosni i Hercegovini jer rat koji je "otac svih stvari" je upravo "naprvio" ovakvu situaciju u Bosni i Hercegovini. Taj otac svih losih stvari je silovanje Bosne i Hercegovine stvorio jedno cudoviste zvano RS koje vi zelite da predstavite ovdje kao neupitnu! Bez obzira odakle dolazila takva poruka ja i slicni meni cemo se uvijek opirati noramalizaciji RS-a.
Vasi politicki stavovi (Koliko sam ja imao prilike da vidim iz vasih postova) su relativno bliski stavovima pojedinim strankama iz sadasnje vladajuce koalicije, ali vi vjerovatno niste zadovoljni nacinom na koji ih sprovode.
Mislim da biste umjesto da od Nase stranke trazite da promjeni svoje principe i program vise uradili ako biste pokusali uticati na one stranke koje su vam ideoloski blize. Koliko ja znam vecina stranak ima web stranicu, a neke imaju i forumu na kojima komuniciraju sa clanovima i simpatizerima.
Njihove stavove je nemoguce promijeniti, te politicke opcije o kojima je rijec moguce je samo abortirati ili nekim cudom revolucijom iznutra osvojiti (sto je nemoguce). Ali pitanje je sta ce biti nakon njih ? Nekada je i korumpirani status quo bolji od noviteta koji ce donijeti mozda neto vise ekonomskog prosperiteta a uradice mnogo gore stvari pasivistickim pristupom na pr ratnoj historiji bih te tako nebaveci se tim nebitnim stvarima prepustice cetnickim stanagama iz rs-a (sa kojima i onako zeli ne samo politicku vec i ideolosku koaliciju sto je opasno jer tu su ljudi poput cetnika Cavica) da vode odredjuju bitne segmente koji su neizbjezni a svi proizilaze iz rata: redefiniranje ustava, entitetski veto, Iskreno, itd. Kada sam na pocetku vidio ljude okupljene oko NS-a iskreno sam se ponadao da ce pokusati stvoriti pravu gradjansku alternativu u ovoj turobnoj BiH relaciji ali sam ubrzo uvidio da je zapravo rijec o necem drugom. Prvo, nemoguce je u ovoj drzavi biti nenacionalna stranka tako da mi je u glavnom smijesno naivno optiranje ljudi gradjanskog profila za politicke opcije poput recimo SDP-a cija je glasacka baza 80 bosnjacka. Vi zelite tu bazu da i dalje pocijepate ne nudeci im ama bas ni g od gradjanske opcije a nudeci im maglu i jos po neku opasnu tvrdnju poput vase koja se tice individualizacije zlocina i sl.
Mi mislimo da je BiH kao zemlja sretnih ljudi okrenutih buducnosti ne samo moguca nego i ostvariva u narednom periodu (2010-2014) i smatramo da mi (Nasa stranka) imamo znanje i metode da je takvom napravimo.
Naravno, postoji jos najmanje 180 politickih stranaka i nebrojeni broj nezavisnih kandidata u BiH koje isto tako misle.
Glasaci ce u oktobru imati priliku da odluce cija im platforma nudi najvise.
Vi mislite da je BiH zemlja sretnih ljudi mada ZNATE da je ona zemlja izuzetno nesretnih ljudi koji nisu u mogucnosti da se okrenu buducnoti jer ih jos uvijek slijede i okruzuju ZIVI duhovi proslosti koji im i dalje prijete unistenjem samo drugacijim, konacnijim metodama koje su tim opasnije sto mirnodopske.

Ja znam da vi to smatrate ali isto tako znam da vi to ne mozete jer ste namjerno izbjegli da se definisete prema ratnoj ostavstini ove zemlje koja je rezultirala sve najbitnije segementa nasih politickih i licnih zivota od ustava i nemogucnosti ekonomskog napretka pa sve do nemogucnosti pomirenja sto je rezultat poricanja genocida.
Ja, licno, smatram da bi bilo nepravedno da se podizanjem nacionalisticke i ratno huskacke retorike sadasnja vlast amnestira od odgovornosti za ekonomski i socijalni krah (Mislim da ne pretjerujem) nase zemlje i ponovo osvoji vlast.
Ja ne zelim da amnestiram odgovorne za eknomski i socijalni krah u ovoj zemlji ali zelim prvo da definiram koji su to faktori koji su donijeli do tog kraha! Niko ne negira da je vladajaca bulumenta ogrezla u korupciji i kriminalu ali pitanje je sta je to sto im je omogucilo da uzurpiraju sistem i sta je to sto ignorisu mnoge opozicione i nove politicke opcije sto nuzno dovodi do takvog kraha? Odgovor prirodno lezi u postratnom uredjenju ove zemlje tako da gospodine Pedja ja nisam siguran da i kada bi vasa stranka osvojila znacajan broj mijesta u parlamentu i vladi (recimo 30 posto) da i vi ne biste se upustili u korupciju. Stvar je u tome sto je mnogo malo postenih ljudi i ne trebaju se stvari suvise humanizirati vec se treba stvoriti sistem koji ce primorati i djavole da se ponasaju kao andjeli (sto preporucuje Kant u svom kategorickom institucionalistickom zahtjevu).

Ali ja ne vidim o kakvom je ovdje podizanju nacionalistickih tenzija i ratnom huskanju rijec? Da li je husaknje nazivanje stvari njihovim imenima? Da li je mozda problematicno sto ja naglasavam da je masa mladih ljudi koji ce sutra glasati za vas u Sarajevu i drugdje, nesjesna vaseg negativnog, nepatriotskog opredijeljenja prema BiH i tekovinama odbrambenog rata, upravo ta ista osakacena omladina kojoj je poginuo amdiza, babo, tata, kojoj je silovana sestra u ratu itd itd? Morate da shvatite sta ja govorim ovdje. Vase insistiranje na relativizaciji ratnog stanja u Bosni vodi prirodno prema vasem pomirujucem stavu prema ovom i ovakvom postratnom stanju, koji je okarakterisan aparthejdom i cetnistvom i dalje, koji je uzrok sveg zla u ovoj zemlji. I vi jednostavno zelite da ignorisete tu cinjenicu.

Postoje, naravno, ljudi kojima je u ovakvom sistemu dobro i oni ce vjerovatno glasati protiv promjena ili, jednostavno, nece glasati.
Ne mislim da je ikome (osim nekolicini na vlasti i koji su uspjeli u privatnom sektoru) dobro u ovakvom stanju a ne mislim i da moze biti s obzirom na uredjenje drzave i dalje sveprisutnom prijetnjom fasizma koji dolazi iz RS-a.
U svakom slucaju , ja mislim da gradjani BiH u ovom trenutku ( A ni prije, bogami ) nemaju "vlast kakvu zasluzuju". Mislim da zasluzuju bolje od ovoga sto su imali do sada. Puno bolje.
Da li je to "bolje" Nasa stranka? Mozda jeste, mozda nije. Ja mislim da jeste, vi mislite da nije.
Ne, ja ne mislim. Ne samo da nije NS ta koja moze postici "puno bolje" nego ne moze ni jedna politicka opcija postici da nam bude puno bolje ni na cijeloj ni na dijelovima Bosne i Hercegovine. Jer cak i da imamo ekonomski napredak kakvom tezimo i dalje cemo trositi basnoslovne cifre na odrzavanje kantonalnog uredjenja drzave a politicari iz rs-a ce trositi novac za slabljenje drzave i lobisticke grupe ne bi li konacno postigli svoj cilj. Tako gospodine Pedja morate da uvidite i da priznate sebi da ne mozete u ovakvom sistemu da promijenite nista bitno te time samo prodajete maglu narodu da moze biti puno bolje. Na slican nacin kao sto je Haris Silajdzic prodavao Bosnu bez entitetskih granica apelirajuci na nacionalni osjecaj obespravljenih i onih kojima je ucinjena nepravda, vi danas apelirate jos licemjernije na egzistencijalne (ekonomske) osjecaje ovog jadnog naroda obecavajuci mu ono sto ne moze biti. Prvo i da osvojite neki broj mijesta ne mozete nista znacajno promijeniti jer niste sami osim mozda ako ocekujte da ce te dobiti blizu 50 posto pa postaviti vase ministre i ljude na bitne pozicije!? Postoji jos jedan bitniji faktor zasto je ta nemogucnost (puno boljeg zivota) upravo zakon u ovoj zemlji: nema uspjesne ekonomije bez ujedinjenog ekonomskog prostora i politicke stabilnosti koja kod nas ne postoji. A nece postojati sve dok se ne otvore oci i dok se ne nametne i domacem i svjetskom mnijenju redefiniranje bosne i hercegovine kao najbitniji faktor i kao causa sine qua non.
Ali jednu stvar znam sigurno. Ako vam neko uskrati pravo da mislite da nije ili vas zbog toga diskriminira u bilo kojoj prilici Nasa stranka ce stati u odbranu vaseg prava na slobodu misljenja.
Svakako, u to ne sumnjam. Zastao bih i ja u vasu odbranu svih prava koja su vam zagarantovana ustavom.
Locked