Pedja Kojovic wrote:realist idealist
Ja se nadam da ste vi u pravu kad kazete " ali ti treba da shavtis neke od nas da nikad necemo nasjesti na vasu suplju pricu".
Nas cilj i nije da ljude koji se ne slazu s nasim principima i programom "navucemo" da glasaju za nas. Dapace.
Pazite, ovdje je mnogo vise u pitanju od obicnog glasanja. Ovdje se radi o redefiniranju historije tako sto se zauzima odredjeni stav prema odredjenim temama. Ja snazno kritikujem i vasu i bilo koju drugu politicku opciju koja zeli da relativizira pitanje rata u Bosni i Hercegovini jer rat koji je "otac svih stvari" je upravo "naprvio" ovakvu situaciju u Bosni i Hercegovini. Taj otac svih losih stvari je silovanje Bosne i Hercegovine stvorio jedno cudoviste zvano RS koje vi zelite da predstavite ovdje kao neupitnu! Bez obzira odakle dolazila takva poruka ja i slicni meni cemo se uvijek opirati noramalizaciji RS-a.
Vasi politicki stavovi (Koliko sam ja imao prilike da vidim iz vasih postova) su relativno bliski stavovima pojedinim strankama iz sadasnje vladajuce koalicije, ali vi vjerovatno niste zadovoljni nacinom na koji ih sprovode.
Mislim da biste umjesto da od Nase stranke trazite da promjeni svoje principe i program vise uradili ako biste pokusali uticati na one stranke koje su vam ideoloski blize. Koliko ja znam vecina stranak ima web stranicu, a neke imaju i forumu na kojima komuniciraju sa clanovima i simpatizerima.
Njihove stavove je nemoguce promijeniti, te politicke opcije o kojima je rijec moguce je samo abortirati ili nekim cudom revolucijom iznutra osvojiti (sto je nemoguce). Ali pitanje je sta ce biti nakon njih ? Nekada je i korumpirani status quo bolji od noviteta koji ce donijeti mozda neto vise ekonomskog prosperiteta a uradice mnogo gore stvari pasivistickim pristupom na pr ratnoj historiji bih te tako nebaveci se tim nebitnim stvarima prepustice cetnickim stanagama iz rs-a (sa kojima i onako zeli ne samo politicku vec i ideolosku koaliciju sto je opasno jer tu su ljudi poput cetnika Cavica) da vode odredjuju bitne segmente koji su neizbjezni a svi proizilaze iz rata: redefiniranje ustava, entitetski veto, Iskreno, itd. Kada sam na pocetku vidio ljude okupljene oko NS-a iskreno sam se ponadao da ce pokusati stvoriti pravu gradjansku alternativu u ovoj turobnoj BiH relaciji ali sam ubrzo uvidio da je zapravo rijec o necem drugom. Prvo, nemoguce je u ovoj drzavi biti nenacionalna stranka tako da mi je u glavnom smijesno naivno optiranje ljudi gradjanskog profila za politicke opcije poput recimo SDP-a cija je glasacka baza 80 bosnjacka. Vi zelite tu bazu da i dalje pocijepate ne nudeci im ama bas ni g od gradjanske opcije a nudeci im maglu i jos po neku opasnu tvrdnju poput vase koja se tice individualizacije zlocina i sl.
Mi mislimo da je BiH kao zemlja sretnih ljudi okrenutih buducnosti ne samo moguca nego i ostvariva u narednom periodu (2010-2014) i smatramo da mi (Nasa stranka) imamo znanje i metode da je takvom napravimo.
Naravno, postoji jos najmanje 180 politickih stranaka i nebrojeni broj nezavisnih kandidata u BiH koje isto tako misle.
Glasaci ce u oktobru imati priliku da odluce cija im platforma nudi najvise.
Vi mislite da je BiH zemlja sretnih ljudi mada ZNATE da je ona zemlja izuzetno nesretnih ljudi koji nisu u mogucnosti da se okrenu buducnoti jer ih jos uvijek slijede i okruzuju ZIVI duhovi proslosti koji im i dalje prijete unistenjem samo drugacijim, konacnijim metodama koje su tim opasnije sto mirnodopske.
Ja znam da vi to smatrate ali isto tako znam da vi to ne mozete jer ste namjerno izbjegli da se definisete prema ratnoj ostavstini ove zemlje koja je rezultirala sve najbitnije segementa nasih politickih i licnih zivota od ustava i nemogucnosti ekonomskog napretka pa sve do nemogucnosti pomirenja sto je rezultat poricanja genocida.
Ja, licno, smatram da bi bilo nepravedno da se podizanjem nacionalisticke i ratno huskacke retorike sadasnja vlast amnestira od odgovornosti za ekonomski i socijalni krah (Mislim da ne pretjerujem) nase zemlje i ponovo osvoji vlast.
Ja ne zelim da amnestiram odgovorne za eknomski i socijalni krah u ovoj zemlji ali zelim prvo da definiram koji su to faktori koji su donijeli do tog kraha! Niko ne negira da je vladajaca bulumenta ogrezla u korupciji i kriminalu ali pitanje je sta je to sto im je omogucilo da uzurpiraju sistem i sta je to sto ignorisu mnoge opozicione i nove politicke opcije sto nuzno dovodi do takvog kraha? Odgovor prirodno lezi u postratnom uredjenju ove zemlje tako da gospodine Pedja ja nisam siguran da i kada bi vasa stranka osvojila znacajan broj mijesta u parlamentu i vladi (recimo 30 posto) da i vi ne biste se upustili u korupciju. Stvar je u tome sto je mnogo malo postenih ljudi i ne trebaju se stvari suvise humanizirati vec se treba stvoriti sistem koji ce primorati i djavole da se ponasaju kao andjeli (sto preporucuje Kant u svom kategorickom institucionalistickom zahtjevu).
Ali ja ne vidim o kakvom je ovdje podizanju nacionalistickih tenzija i ratnom huskanju rijec? Da li je husaknje nazivanje stvari njihovim imenima? Da li je mozda problematicno sto ja naglasavam da je masa mladih ljudi koji ce sutra glasati za vas u Sarajevu i drugdje, nesjesna vaseg negativnog, nepatriotskog opredijeljenja prema BiH i tekovinama odbrambenog rata, upravo ta ista osakacena omladina kojoj je poginuo amdiza, babo, tata, kojoj je silovana sestra u ratu itd itd? Morate da shvatite sta ja govorim ovdje. Vase insistiranje na relativizaciji ratnog stanja u Bosni vodi prirodno prema vasem pomirujucem stavu prema ovom i ovakvom postratnom stanju, koji je okarakterisan aparthejdom i cetnistvom i dalje, koji je uzrok sveg zla u ovoj zemlji. I vi jednostavno zelite da ignorisete tu cinjenicu.
Postoje, naravno, ljudi kojima je u ovakvom sistemu dobro i oni ce vjerovatno glasati protiv promjena ili, jednostavno, nece glasati.
Ne mislim da je ikome (osim nekolicini na vlasti i koji su uspjeli u privatnom sektoru) dobro u ovakvom stanju a ne mislim i da moze biti s obzirom na uredjenje drzave i dalje sveprisutnom prijetnjom fasizma koji dolazi iz RS-a.
U svakom slucaju , ja mislim da gradjani BiH u ovom trenutku ( A ni prije, bogami ) nemaju "vlast kakvu zasluzuju". Mislim da zasluzuju bolje od ovoga sto su imali do sada. Puno bolje.
Da li je to "bolje" Nasa stranka? Mozda jeste, mozda nije. Ja mislim da jeste, vi mislite da nije.
Ne, ja ne mislim. Ne samo da nije NS ta koja moze postici "puno bolje" nego ne moze ni jedna politicka opcija postici da nam bude puno bolje ni na cijeloj ni na dijelovima Bosne i Hercegovine. Jer cak i da imamo ekonomski napredak kakvom tezimo i dalje cemo trositi basnoslovne cifre na odrzavanje kantonalnog uredjenja drzave a politicari iz rs-a ce trositi novac za slabljenje drzave i lobisticke grupe ne bi li konacno postigli svoj cilj. Tako gospodine Pedja morate da uvidite i da priznate sebi da ne mozete u ovakvom sistemu da promijenite nista bitno te time samo prodajete maglu narodu da moze biti puno bolje. Na slican nacin kao sto je Haris Silajdzic prodavao Bosnu bez entitetskih granica apelirajuci na nacionalni osjecaj obespravljenih i onih kojima je ucinjena nepravda, vi danas apelirate jos licemjernije na egzistencijalne (ekonomske) osjecaje ovog jadnog naroda obecavajuci mu ono sto ne moze biti. Prvo i da osvojite neki broj mijesta ne mozete nista znacajno promijeniti jer niste sami osim mozda ako ocekujte da ce te dobiti blizu 50 posto pa postaviti vase ministre i ljude na bitne pozicije!? Postoji jos jedan bitniji faktor zasto je ta nemogucnost (puno boljeg zivota) upravo zakon u ovoj zemlji: nema uspjesne ekonomije bez ujedinjenog ekonomskog prostora i politicke stabilnosti koja kod nas ne postoji. A nece postojati sve dok se ne otvore oci i dok se ne nametne i domacem i svjetskom mnijenju redefiniranje bosne i hercegovine kao najbitniji faktor i kao causa sine qua non.
Ali jednu stvar znam sigurno. Ako vam neko uskrati pravo da mislite da nije ili vas zbog toga diskriminira u bilo kojoj prilici Nasa stranka ce stati u odbranu vaseg prava na slobodu misljenja.
Svakako, u to ne sumnjam. Zastao bih i ja u vasu odbranu svih prava koja su vam zagarantovana ustavom.