Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
privredni kriminal ili porijeklo vile i slicne stvari ima pravosudni organ neka to rijesava ako ima osnove,.. ovo sto Srbija radi je gazenje po BiH i nasim ranama kao i nasem dostojanstvu,.......
Slazem se .. baska odgovornost za sve drugo, baska ovo.
Danas Ganic, sutra Divjak ... prekosutra svi koji su pucali u ratu, naravno, na ovoj strani ...
Asana wrote:Na stranu sta ja mislim o s...u koji je tema ove emisije, kao o covjeku ... ne ulazeci je li on ili nije taj koji je odgovoran za dogadjaje u Dobrovoljackoj ... moram reci, nije lako biti suvremenik velikih dogadjaja, i svjedok izmjena koje im donosi vrijeme.
U jednom trenutku stvarnosti dio si populacije koju granatiraju mjesec dana, djeca blijeda vire iz podruma, momci iz susjedstva pripremaju molotovljeve koktele... vojska koja granatira hapsi predsjednka drzave, drama na radio stanicama... u obliznjoj kasarni jos uvijek vojska, pregovara se da odu, hoce li ponijeti ili ostaviti oruzje... ne znamo sta se desava, gledamo kako tenk prolazi ulicom u jednom smjeru, pa se ceka kolona u drugom smjeru...
Jesu li to okolnosti u kojima je zlocin zapucati na vojsku koju svi stanovnici grada u tom trenutku vec dozivljavaju kao neprijatelja kojem se ne moze vjerovati... na vojsku koja je suprotno dogovoru ponijela oruzje i - kazu - pokusala ga upotrijebiti? Je li krivi nervozni mladi vojnici u kamionu, je li kriva losa odluka njihovog generala, jesu li krivi nervozni mladi ljudi oko kamiona... jesu li krivi njihovi komandanti... ko je prvi trznuo, ko je i u kojem vremenskom intervalu odlucio da (se) povuce obarac? Milenko, mozes li shvatiti tu situaciju i dalje govoriti o ratnom zlocinu, izjednacavati ga sa planiranim hladokrvnim pucanjem na civile?
Jezim se kad pomislim da sam mogla i ja biti dio grupe koja bi u jednom trenutku "trznula" i frcnula molotovljev koktel ... i pocinila ratni zlocin usmrtivsi dete u tenku?
Kad su se toliko iskrivila mjerila, da je pucanje na neprijateljsku vosku u sred okupiranog grada zlocin, zbog kojeg drzava u kojoj se to nije desilo, koja tvrdi da nema nista s tim ratom, ima pravo da krivi, optuzuje i trazi nekoga, bilo koga, zbog tog zlocina?
odgovor bi bio, da...mogu zamisliti komplet situaciju u gradu, jer sam tada (ko i sad) i bio u njemu...mogu zamislit napetost, nepovjerenje...borbu, ja poceo slucajno, ti uzvratio, hmmm, tesko...jer takvog sto nije ni bilo, o dobrovoljackoj pricam, konkretnoj situaciji...uostalom ko sam ja da to pricam...sta se cekalo 15 godina da se to jednom rascisti...
-1425 dana je trajala opsada Sarajeva( najduza opsada jednog grada u istoriji modernog ratovanja)
- 329 granata dnevno je padalo na Sarajevo
-3777 granata je rokord naime toliko je granata ispaljeno na Sarajevo 22 jula 1993
-1601 dijete je ubijeno.
Ko ce za ovo odgovarati?
Dosta je vise ponizavanja,dosta je vise izjednacavanja zrtve i agresora. Kada cujem pojedine likove kako pametuju prilikom njihovih istupanja u medijima muka mi je. A najgore od svega jeste forsiranje price kako je rat poceo zbog napada na kolonu JNA i kako smo mi za sve krivi.
Kako da ne! A svaki gradanin ovoga grada vrlo dobro zna sta je na svojim ledima i sopstvenoj kozi izdrzao.
Samo je pitanje dana kad ce biti slijedece hapsenje...Zalosno!
milenko wrote:
mislim na bih tuzilastvo, ne na srbijansko...
konkretan pritisak i jasni zahtjevi i naravno jaki dokazi. ako je iko ispolitizirao svoje žrtve onda su to uradili Srbi iz RS-a. svaki pritisak u vezi ovih stvari bio je da bi se ostvario neki drugi cilj. znači, teška politizacija. osim toga, već milion puta rečeno, ne znam u šta su gledali oni tužitelji u Haagu kad su propustili nešto što vide u Srbiji.
Kad dodje Ganic kuci, da vise nikud nije mrdnuo da se ovoliko ne sekiramo(malo sale).Al´materemi ja se pojedo ko´lko je ovo ne pravedno da agresorska drzava fata nase ljude po svijetu pogotovo Prof. Ganica u kojeg sam gledao ko u Boga na pocetku rata.
pa jel sada pola nasih ljudi treba da budu ograniceni kretanjem samo federacijom BiH. na zalost u ovom trenutku je tako. a pravi zlocinci hodaju od rusije do spanije.
Od tolikih Radoncica, Cerica, Tihica, Lagumdzija... cija su usta uvijek "puna Bosne i patriotizma" i koji se "jedini" bore za sve Bosance (Bosnjake) i Hercegovce, jedino Sanela Jenkins uradi konkretnu stvar: bez velikih rijeci i velike pompe uplati djevojka kauciju za Ganica. SVAKA CAST SANELA!!! potez za pamcenje.
Ovo sa Ganicem nije nista.
Srbija uskoro hapsi aktuelnog ministra spoljnih poslova Francuske Bernara Kusnera za ratni zlocin trgovine ljudskim organima Srba sa Kosova. Francuski ministar je upravo u posjeti Srbiji i Srpskoj Juznoj pokrajini pa mu je Jeremic priredio jos jedan diplomatski skandal nevidjenih razmjera.
Optuziti francusku drzavu da je zlocinacka i da su njene diplomate trgovali ljudskim organima nije isto sto i optuziti Ganica. Francuski ministar inostranih poslova je na te optuzbe tako popizdio da je u kamere izjavio nesto sto bi rijetko koji diplomata izjavio.
Mozda oslobadjanu Ganica vise doprinese francuska nego bih diplomatija.
brucos7 wrote:Od tolikih Radoncica, Cerica, Tihica, Lagumdzija... cija su usta uvijek "puna Bosne i patriotizma" i koji se "jedini" bore za sve Bosance (Bosnjake) i Hercegovce, jedino Sanela Jenkins uradi konkretnu stvar: bez velikih rijeci i velike pompe uplati djevojka kauciju za Ganica. SVAKA CAST SANELA!!! potez za pamcenje.
Da mogu uplatio bih i ja, al ovako i ja kazem :"Sanela svaka ti cast".
citam zapise stranih medija ovih zdanjih dana, i komentare citatelja. Svi su zalegli na tu pricu: "ah, ko zna sta se tamo sve desavalo; garant je za nesto kriv, pa pobogu ne hapsimo nevine ljude"itd.
Ganica ce pustiti, u to ne sumnjam, ali poenta citavog ovog hapsenja nije ni bila da se Ganic deportuje niti da mu se sudi. Ovo je fino smisljena PR kampanja, jako dobro uhodane srpske medijske masinerije.
Mlaka reakcija nasih drzavnika, i javnih licnosti je ne samo zabrinjavajuca i nedopustiva. Ovo nema veze sa Ganicem, ovo je nanovo pisanje istorije.
Mislim, ne moze me niko ubijediti da je "timing" slucajan. Ganic sparta po evropi svakih par sedmica. Ali ne, uhapsiti ga na bas taj dan, na dan nezavisnosti drzave koju vecinu europljanja nisu zeljeli, na dan kada onaj krvolok ponovo postire nebuloze o samo-unistivackom pohodu muslimanske rulje, o 500 godin odbrane, o islamsko teroristickim urotama....
Evo malo podsjecanje, cisto onako da znamo kako smo posmatrani u Europi tada, a ja vjerujem da se osnove nisu promjenile od 92' na ovamo:
Author: Taylor Branch
Pending the release (if ever) of the former US president's official White House tapes, this extract from a recent book by his close friend and confidant documents only too credibly - and shockingly - the depths to which French and British policy towards Bosnia sank during the 1992-5 war.
On Bosnia, the president said his government first had been divided over proposals for direct intervention to stop the infamous spasms of violence, the ethnic cleansing, that had plagued the former Yugoslavia since the end of the Cold War. He said General Powell and others had recommended against various military options, arguing that air attacks were tempting and safe but could not compel a truce, and that ground troops would be exposed among hostile foreigners in difficult terrain. Within weeks, the new administration had explored ideas to relax the international embargo on arms shipments to the region, reasoning that the embargo penalized the weakest, most victimized nation of Bosnia-Herzegovina. Unlike its neighbours in Serbia and Croatia, the heavily Muslim population of Bosnia was isolated without access to arms smuggled across the borders. The Bosnian government wanted the embargo lifted so its people could defend themselves, thereby opening a chance for military balance among the antagonists that could lead to a political settlement.
Clinton said US allies in Europe blocked proposals to adjust or remove the embargo. They justified their opposition on plausible humanitarian grounds, arguing that more arms would only fuel the bloodshed, but privately, said the president, key allies objected that an independent Bosnia would be ‘unnatural’ as the only Muslim nation in Europe [sic]. He said they favoured the embargo precisely because it locked in Bosnia's disadvantage. Worse, he added, they parried numerous alternatives as a danger to the some eight thousand European peacekeepers deployed in Bosnia to safeguard emergency shipments of food and medical supplies. They challenged US standing to propose shifts in policy with no American soldiers at risk. While upholding their peacekeepers as a badge of commitment, they turned these troops effectively into a shield for the steady dismemberment of Bosnia by Serb forces.
When I expressed shock at such cynicism, reminiscent of the blind-eye diplomacy regarding the plight of Europe's Jews during World War II, President Clinton only shrugged. He said President François Mitterrand of France had been especially blunt in saying that Bosnia did not belong, and that British officials also spoke of a painful but realistic restoration of Christian Europe. Against Britain and France, he said, German chancellor Helmut Kohl among others had supported moves to reconsider the United Nations arms embargo, failing in part because Germany did not hold a seat on the UN Security Council. Clinton sounded as though he were obliged to start over. He groped amid these chastening constraints for new leadership options to stop Bosnia's mass sectarian violence.
Excerpted from The Clinton Tapes: wrestling history with the President, by Taylor Branch, Simon & Schuster, New York, September 2009
Evo sta o cijelom slucaju kaze Bakir Izetbegovic za B92:
"Neki zločin se tamo jeste desio, al' ga sasvim sigurno nije učinio Ganić, niti je odgovoran Ejup Ganić za njega. Jeste tamo bilo stradanja ljudi, ali će tužilac svoje reći. Nije Ejup, ja ga lično poznajem. Znam u to vreme kako je radio", kaže Izetbegović.
Last edited by VjecitiStudent on 03/03/2010 13:45, edited 1 time in total.
Mozda je najbolji komentar na hapsenje Ganica dao "Daily Telegraph" gdje u jednom clanku govore da je Britanija samo pijun u hapsenju te da Ganic nije ubica vec covjek koji je zauzdavao ubice. Kompletan clanak mozete pronaci ovdje:
"Ironija njegovog hapšenja u Londonu je ta što se povukao iz političkog života zbog optužbi svojih bivših saveznika u Sarajevu da je suviše pro-srpski orijentisan" čemu Daily Telegraph dodaje da, ne samo da nikakvi dokazi protiv Ganića nisu pronađeni, već da je nasuprot tome, "on uvijek pokušavao da zauzda svoje sunarodonike u njihovim ubilačkim namjerama".
S druge strane, Ganić je smetao Srbima jer je kao "obrazovani i na engleskom jeziku veoma elokventan predstavnik svog naroda, rušio njihovu tezu da je rat u Bosni bio posljedica muslimanske zavjere protiv jedinstvene hrišćanske Evrope", piše u srijedu Daily Telegraph.
Trebalo je biti Ganic tih dana,...
I danas,ko i sa Jurisicem,Srbija je zadnja koja ima pravo POZIVAT se na pravo i pravdu,pogotovu kada je u pitanju drzava BIH.
Otkud Ganicu lova,to je sada nevazno, i pitanje za tuzilastvo BIH...Ovdje se radi o nastavku agresije,sve manje je hladni,a sve vise postaje pravi rat...
A ovo,sto nam neprijateljski nastrojena srbija vec dvadeset godina radi,nadam se sto bi rekli u kuduzu "bećo kad tad"da ce im doci na naplatu...
i te kako ima sa temom i Ganic i Bernar Kusner imaju diplomatske pasose...
srbija za ratni zlocin pocinjen na teritoriji Albanije tereti aktuelnog ministra inostranih poslova francuske
Udarna vijest na srbijanskim medijima je taj diplomatski skandal napravljen na Kosovu
Srbijanski novinar pred svim svjetskim kamerama naziva ministra francuske drzave zlocincem i grubo ga vrijedjauci i povezujuci ga sa trgovinom ljudskim organima, jer je Bernar Kusner lijecnik na sta je Bernar popizdio....
i u ostalom moze se vidjeti ovdje
Tipicna srpska podvala http://www.b92.net/video/video.php?nav_ ... _id=415164
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Mozda je najbolji komentar na hapsenje Ganica dao "Daily Telegraph" gdje u jednom clanku govore da je Britanija samo pijun u hapsenju te da Ganic nije ubica vec covjek koji je zauzdavao ubice. Kompletan clanak mozete pronaci ovdje:
Fakat dobar clanak. Meni je najzanimljivije da se i 'Iron Lady' oglasila:
A spokesman said: "She is deeply concerned. It is a mark of her regard for him that he is one of the relatively limited number of people she has met recently. She is worried about the precedents that these arrest warrants represent to visiting statesmen to London and absolutely urges a quick resolution."
Robin Harris, Lady Thatcher's former speech writer, said: "The idea that Serbia can now just actually indict and seek the extradition to Serbia of people who were, in fact, of course defending the local population against Serb-inspired aggression as long ago as 1992 on Bosnian rather than Serbian territory; and that actually such a request should be even given any kind of proper consideration at all by the British courts is to me quite astonishing,"
Ni za Britance ovo nije bas bezazlena stvar. Mislim da ce se na kraju ovo zavrsiti dvostrukim autogolom Srbije. S nama ce pogorsati i onako lose odnose, ali ce pogorsati i odnose sa Britancima.
Jos jedan pogled na ovo iz britanskog ugla, evo sta pise Charles Crawford, nekadasnji ambasador VB u BiH:
The big policy question raised by Lady Thatcher is a good one. What are the limits of freedom?
On the one hand, we want to be open to foreigners (including political leaders) visiting here both as tourists and on business.
On the other, we do not want foreigners coming here to escape justice when they are wanted in their own countries for alleged crimes.
Plus we do not want unjust regimes to insist that foreigners on UK soil be sent back home to face trumped-up charges.
Plus we do not want to annoy generally friendly foreign states whose ideas of democracy are, hem, less sophisticated than ours by implying that they are incapable of running a fair trial.
Plus we do not want to be the world's default option for anyone wanting a job and free benefits and claiming to be an asylum seeker.
Nor do we want our legal system to be abused through politically motivated 'lawfare' by 'activists' issuing arrest warrants for foreign leaders they don't like.
Oh, and we also want to see all war crimes suspects brought to justice.
And we do not want to waste our time trying to fathom out in nano-level which countries are capable of running a fair trial or not, in general and in particular cases. Since almost none are (we suspect).
Which is why we want to make it fairly easy to extradite people to especially trustworthy international state partners in the EU and beyond, whose motives and ability to dispense justice are deemed (by us) to be (more or less) above suspicion. That means you, Serbia - and Bosnia and Herzegovina too!
Not to forget that we want to keep politics out of the courts.
Except that we do not want the courts taking decisions for tedious narrow legal reasons which could screw us in our international dealings.
Hence we have an odd hybrid system with detailed rules laid down for how extraditions are to be run by the courts but with ultimate authority lying with the Home Secretary (whose own criteria for stopping an extradition approved by the courts are tightly defined).
And did I mention the Human Rights Act?
Phew. Does anyone care to rank these policy considerations in priority order?
No. I thought not.
Mr Ganic's case ticks a number of these boxes simultaneously, which is why the line coming from Robin Harris is open to question.
Plus huffing and puffing that it is wrong to look at extraditing someone 'who was only defending his country' is a perverse reading of what happened, namely an attack on a convoy including UN vehicles which was trying to leave Sarajevo under a deal agreed by the Bosnian leadership including Mr Ganic himself. Watch the videos.
Prekinuti sve odnose sa Srbijom, dosta je vala više...
evo kažu da je Boriša Arnaut stupio na dužnost ambasadora, predao akreditive... pa zašto, čemu....
mislim da je neophodno prekinuti diplomatske odnose ( i sve druge) sa Srbijom i podići tenzije do usijanja...pa kud puklo da puklo... jer ovome nema kraja, oni ne prestaju.
I još nešto, moramo izaći van..
jebote zivot, u hrvatskoj u splitu, bjelovaru, zadru, osijeku....masakrirali se momci jos dok je JNA zaista bila JNA. srbi ne smiju ni da pisnu. ganic dogovorio i dopustio tada 99% srpskoj vojsci i rezervistima i onima koji su dan ranije probali da zauzmu grad i predaju ga karadzicu, da izadju iz mat pozicije i on se optuzuje da je ratni zlocinac.
ja bih mu sudio ali zato sto je pustio tolike neprijateljske vojnike da odu sa svom opremom i naoruzanjem i da tog istog dana ta ista vojska pocne ponovo bombardovat grad. to je sve trebalo skinut do gaca i pustiti da trci uz bistrik do trebevica u zamjenu za jos jedno 20ak kamiona oruzja. ta neprijateljska vojska i naoruzanje je vise vrijedila od zivota jednog naivnog starca.
brucos7 wrote:Od tolikih Radoncica, Cerica, Tihica, Lagumdzija... cija su usta uvijek "puna Bosne i patriotizma" i koji se "jedini" bore za sve Bosance (Bosnjake) i Hercegovce, jedino Sanela Jenkins uradi konkretnu stvar: bez velikih rijeci i velike pompe uplati djevojka kauciju za Ganica. SVAKA CAST SANELA!!! potez za pamcenje.
Da mogu uplatio bih i ja, al ovako i ja kazem :"Sanela svaka ti cast".
Sanela je zena od jednog od najbogatijih ljudi u Engleskoj,Tacnije njen muz je bankar tek toliko da se zna.A data je izjava da samo onaj ko ima Englesko drzavljanstvo moze poloziti kauciju.
U svakom slucaju HVALA.