posto je tebi izgleda lakse metar u guzicu nego cenat u glavu evo ti jedan skolski primjer ispod:osa wrote:čemu onda konstantno isticanje kšc-a kao primjera da je hrvatima u multietničkoj zenici i sarajevo omogućeno obrazovanje na hrvatskom jeziku, pa i sam reče to su katolički centri, ne hrvatski, a kad se postavi pitanje o školovanju preko islamske zajednice, onda sam ja bezobrazan, o nedosljednosti.....
dakle, ovdje covjeku ocigledno nije jasno da taj ksc podrazumijeva osnovnu i srednju skolu, ali eto, on bi da se pravi pametan. no, koliko vidim nece nam biti u stanju odgovoriti, zato cu se vratiti na gornji quote.Teška prdimahovana wrote:Vidim da si stari gradski vuk. Već sam uzbuđen, nije lako.
Može jedno pitanje?
Gdje bih ja na primjer da živim tako u nekom većem gradu, recimo našem lijepom glavnom upisao svoje dijete da ući školski program na hrvatskom jeziku, što mu je zakonom zajamčeno. Znaš ono: osnova-temelj, četverica-četvorica, incidencija-pojavnost, karakteristika-značajka, šehid-poginuli branitelj, bešika-mjehur i te špice. Ima li jarane takve škole tamo, ili nije baš preporučljivo djecu odvajati od ''većine'', pa makar i ne bilo po zakonu.
P.S. Samo nemoj o Katoličkom školskom centru- uTušiše s njim. Nego onako, neka obična osnovna škola.
osa, sad cu biti prost koliko je to moguce. dakle, ako imas nastavnika/profesora koji prica hrvatski on ce drzati nastavu na hrvatskom, analogno vazi i za druge jezike. dakle ako nastavnik/profesor prica bosanski nastava na bosanskom i ako nastavnik/profesor prica na srpskom nastava ce biti na srpskom. takodjer znam nekoliko slucajeva gdje su nastavnici/profesori iz crne gore pa je nastava na crnogorskom i niko se ne zali.
ovdje je dakle rijec o kapacitetima sa kojim se raspolaze. tako ces vjerovatno u zepcu i vitezu naci nastavu na vecinski hrvatskom jeziku, i analogno u drugim sredinama. gdje vecinski narod kvantitativno proizvodi vise nastavnog kadra, pa se nastava odvija na tom jeziku. opcija koja ostaje ucenicima (ili njihovim roditeljima) je da odaberu koji naziv predmeta ce se upisati u diplomu. vise od toga jednostavno nije moguce.
ne mozes u mjestima gdje imas 3-5 ili cak i 10 ucenika koji bi zeljeli nastavu na iskljucivo jednom jeziku nesto takvo obezbijediti kada se cak i dio izmjestenih skola ukida zbog manjka ucenika. takvi onda prevaljuju put i do 7-8 kilometara do skole, nerijetko i bez prevoza, a ti moralises o potrebi koristenja jezika. nastupati u drzavi koja jedva sastavlja kraj s krajem i iz mjeseca u mjesec ne moze da obezbijedi dovoljno novca za opstanak neki nivo gdje ce se po svakom uceniku obezbijediti 10 nastavnika/profesora po potrebi je iluzorno i potpuno besmisleno.
naravno, ti sve ovo znas, ali bitno je da se tupi o necemu. jos bih samo volio za kraj da napokon prestanes pominjati zenicu u ovakvom kontekstu, jer o istoj imas znanje prosjecnog amerikanca, iako ti je ista bliza nego dijelovi tvoje drzave. zato ili prestani da je pominjes ili je posjeti, obidji, razgledaj i pitaj ljude sta te interesuje. moja ponuda da te ugostim ostaje, jer vjerujem da bi napokon mogao i progledati malo.