Regionalna liga Ex-Yu

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Da li ste za kreiranje Ex-Yu regionalne fudbalske/nogometne lige

Da
71
55%
Ne
50
38%
Neznam
9
7%

Total votes: 130

elSaik

#501 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by elSaik »

Ima li ko da ovdje o sportu, a ne politici, priča? Ivica Osim, bog nad bogovima u domenu fudbala, je za regionalnu ligu. Znači, ta tema je prekucana. Sada je samo pitanje u kakvom formatu bi se igralo.

@cyprus - ukidanje europskih takmičenja ne bi ukinulo niti jednu nacionalnu ligu. Nijednu jedinu.

Što se posjeta tiče, ne sumnjam da je bilo po 5-6 hiljada protiv Zvezde. Na Koševu. :mrgreen:

PS Mislim da komentare o regionalnoj ligi ne bi smjeli davati ljudi koji ne prate trenutno domaća fudbalska prvenstva.
Hodidid

#502 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by Hodidid »

Koje klubove hoce Osim da vidi u toj ligi i po kojim kriterijumima bi bili odabrani?

Olimpije, Osijeka, Vojvodine, Radnickog iz Nisa, Crvene Zvezde nema ni na mapi ali pretpostavljam da bi imali sigurna mjesta u toj ligi ako nista drugo zbog imena i lobiranja jakih interesnih grupacija. Sponzori? Kakvi crni sponzori. Zanosite se idejom da bi na Grbavici ili Kosevu bilo 20 000 gledalaca da gleda "veliku cetvorku". Nema bolan vise velike cetvorke. Kako to ljudima nije jasno.

Dinamo i Partizan kako tako guraju kao klubovi a ovo ostalo je bogu plakati.
cyprus

#503 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by cyprus »

elSaik wrote:@cyprus - ukidanje europskih takmičenja ne bi ukinulo niti jednu nacionalnu ligu. Nijednu jedinu.
Ne bi, ali bi unazadilo sve ijednu, tačnije oduzelo bi im značaj koji sada imaju... Kad su evropska takmičenja već tako nebitna, što nijedna članica FIFA-e i UEFA-e ne isključi se iz članstva i kaže: ma jebo i vas i vaša pravila, nama to ne treba :-) :-)
elSaik

#504 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by elSaik »

cyprus wrote:
elSaik wrote:@cyprus - ukidanje europskih takmičenja ne bi ukinulo niti jednu nacionalnu ligu. Nijednu jedinu.
Ne bi, ali bi unazadilo sve ijednu, tačnije oduzelo bi im značaj koji sada imaju... Kad su evropska takmičenja već tako nebitna, što nijedna članica FIFA-e i UEFA-e ne isključi se iz članstva i kaže: ma jebo i vas i vaša pravila, nama to ne treba :-) :-)
Kakve sad članstvo u UEFA i FIFA ima veze sa europskim klupskim takmičenjima? I ne vidim zašto bi se iko isključivao kada mu učestvovanje donosi fine pare? :? Ti isto dijete pa ne znaš da se euro takmičenja igraju upravo zbog toga - para. Europa donosi novac, a sve ostalo se traži u domaćem prvenstvu. Sad, ako ti spadaš u one koji smatraju da se fudbal igra ili trebati igrati samo zbog novca onda svakako Europa jeste bitnija od nacionalnog. Ja ne spadam.
cyprus

#505 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by cyprus »

A zbog čega bi se igrala regionalna liga nego zbog para i ničeg drugog? :-) Meni je problem ovo boldirano. Jedini aspekt ove regionalne lige bi bio revijalno-finansijski...

A kontinentalna takmičenja se ne igraju samo zbog para (iako to jeste jedan od glavnih razloga)... Fudbal je fenomen koga ne možeš staviti samo u granice jedne države, zato postoje kontinentalna takmičenja... Kontinentalna takmičenja su SISTEM koji ima svoj smisao i održivost. Bez tog sistema bi fudbal izgubio svoj smisao. Da, govorim iz svoje perspektive, odnosno onako kako ja gledam na fudbal (koji je za mene prvenstveno sistem), ali svi mi govorimo iz svoje percepcije... Ja bi recimo kad bi se ukinuo evropski klupski sistem u ovom obliku, vjerovatno bih prestao da pratim fudbal, jer bi za mene izgubio smisao...
slobodni armirach

#506 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by slobodni armirach »

Regionalna liga NIKAD,
neka vrsta turnirskog takmicenja OK, s tim da se ukljuce i ostale balkanske drzave.

niko od ovih klubova nemoze da normalno funkcionise u svojim drzavama jer nemaju PARA. Jedan Dinamo je primorana da radi prepravljanje svog imena radi dugova, a Dinamo je financijski trenutno najjaci.

ono sto mi najvise smetalo jeste da bi gledali skandiranje ratnim zlocincima i vrijedjanje po nacionalnoj osnovi, koji bi priredili gostujuci navijaci uz jaku podrsku lokalnih domorodackih snaga.
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#507 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by bordo gandalf »

slobodni armirach wrote:Regionalna liga NIKAD,
neka vrsta turnirskog takmicenja OK, s tim da se ukljuce i ostale balkanske drzave.

niko od ovih klubova nemoze da normalno funkcionise u svojim drzavama jer nemaju PARA. Jedan Dinamo je primorana da radi prepravljanje svog imena radi dugova, a Dinamo je financijski trenutno najjaci.

ono sto mi najvise smetalo jeste da bi gledali skandiranje ratnim zlocincima i vrijedjanje po nacionalnoj osnovi, koji bi priredili gostujuci navijaci uz jaku podrsku lokalnih domorodackih snaga.
Sve se to da srediti, smisliti neke rigorozne kazne za klubove ciji navijaci urade nesto od gore navedenog...znaci prije svega oformiti neki komitet koji bi odredio neki pravilnik i sta jos treba pa onda tek krenuti sa ligom
JEDRILICA

#508 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by JEDRILICA »

Regionalna liga je interesantna za klubove iz Srbije i Hrvatske.

Nama to nije interesantno jer bi postali filijale njihovih klubova.

Drugo,
Nadati se da ce novi NS smanjiti ligu i napraviti je normalnom. U tom slucaju bi imali rivalitet i posjecenost na stadionima. Skoro svaka utakmica bi bila derbi.

Tek kada bi razvili nasu ligu i digli je na nivo veci nego sto su susjedne lige, onda bi mogli da razgovaramo o regionalnoj.
palermo

#509 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by palermo »

JEDRILICA wrote:Regionalna liga je interesantna za klubove iz Srbije i Hrvatske.

Nama to nije interesantno jer bi postali filijale njihovih klubova.
Drugo,
Nadati se da ce novi NS smanjiti ligu i napraviti je normalnom. U tom slucaju bi imali rivalitet i posjecenost na stadionima. Skoro svaka utakmica bi bila derbi.

Tek kada bi razvili nasu ligu i digli je na nivo veci nego sto su susjedne lige, onda bi mogli da razgovaramo o regionalnoj.
:thumbup: za čitav post

Davali nam škart, a uzimali što valja.
elSaik

#510 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by elSaik »

cyprus wrote:A zbog čega bi se igrala regionalna liga nego zbog para i ničeg drugog? :-) Meni je problem ovo boldirano. Jedini aspekt ove regionalne lige bi bio revijalno-finansijski...

A kontinentalna takmičenja se ne igraju samo zbog para (iako to jeste jedan od glavnih razloga)... Fudbal je fenomen koga ne možeš staviti samo u granice jedne države, zato postoje kontinentalna takmičenja... Kontinentalna takmičenja su SISTEM koji ima svoj smisao i održivost. Bez tog sistema bi fudbal izgubio svoj smisao. Da, govorim iz svoje perspektive, odnosno onako kako ja gledam na fudbal (koji je za mene prvenstveno sistem), ali svi mi govorimo iz svoje percepcije... Ja bi recimo kad bi se ukinuo evropski klupski sistem u ovom obliku, vjerovatno bih prestao da pratim fudbal, jer bi za mene izgubio smisao...
Pa ne kontam zašto je problem da se igra samo zbog para. Nije problem u europskim takmičenjima niti vidim što bi ih iko ukidao i slično. Uopšte mi nije jasno što guraš takve ideje kada o tome i ne pišem!? Govorim ti samo da europsko takmičenje nije bitnije od domaćeg prvenstva. Manchesteru je bitnije biti prvak Engleske nego osvojiti Ligu prvaka. Ne mogu jasnije napisati nikako.
jeza u ledja

#511 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by jeza u ledja »

elSaik wrote:
cyprus wrote:A zbog čega bi se igrala regionalna liga nego zbog para i ničeg drugog? :-) Meni je problem ovo boldirano. Jedini aspekt ove regionalne lige bi bio revijalno-finansijski...

Pa ne kontam zašto je problem da se igra samo zbog para. Nije problem u europskim takmičenjima niti vidim što bi ih iko ukidao i slično. Uopšte mi nije jasno što guraš takve ideje kada o tome i ne pišem!? Govorim ti samo da europsko takmičenje nije bitnije od domaćeg prvenstva. Manchesteru je bitnije biti prvak Engleske nego osvojiti Ligu prvaka. Ne mogu jasnije napisati nikako.
Zlobnici bi rekli da je to zato sto ManU vise zaradi ucestvujuci u EPL nego u CL.
cyprus

#512 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by cyprus »

elSaik wrote:Manchesteru je bitnije biti prvak Engleske nego osvojiti Ligu prvaka. Ne mogu jasnije napisati nikako.
U najmanju ruku to dvoje ima podjednak značaj... U suprotnom bi onda klubovima bilo svejedno hoće li završiti 2. ili 17...
PasHon1

#513 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by PasHon1 »

rashtiman wrote:
slobodni armirach wrote:Regionalna liga NIKAD,

Sve se to da srediti, smisliti neke rigorozne kazne za klubove ciji navijaci urade nesto od gore navedenog...znaci prije svega oformiti neki komitet koji bi odredio neki pravilnik i sta jos treba pa onda tek krenuti sa ligom
Zasto bi neko htio da igra takvo takmicenje, kad su kazne gotovo 100% sigurne. A i tesko da bi se moglo isfinansirati takmicenje dovoljno, da bi svi veliki klubovi htjeli da ucestvuju. (Ako bi se vec igrao turnir, koji klubu nece biti od velikog znacaja)
iskustvo11

#514 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by iskustvo11 »

Pa šta mislite da klubovi olako daju izjave da nemaju ništa protiv regionalne lige. Ono što je većini ovde promaklo to je poimanje novca odnosno generalnog sponzora i nedostatak tog segmenta.
Istina je posve drugačija. Najmanji je problem naći sponzore za ligu. Uostalom i Ina-Mol i Gaspetrol su odavno jasno naznačili da bi rado bili glavni pokrovitelji regionalne lige ali pod uvjetom da politika uradi svoje.
To znači snažna politička i svaka druga potpora projektu i sankcioniranje mogućih incidenata u samom začetku.
Cifra kojom barataju upućeni za glavno sponzorstvo je po 5 miliona eurića od strane dva glavna sponzora.
Sasvim pristojna cifra za ova podneblja tako da bi i žestoki protivnici u nekim klubovima rado prigrlili recimo milion eura za naslov prvaka.
elSaik

#515 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by elSaik »

cyprus wrote:
elSaik wrote:Manchesteru je bitnije biti prvak Engleske nego osvojiti Ligu prvaka. Ne mogu jasnije napisati nikako.
U najmanju ruku to dvoje ima podjednak značaj... U suprotnom bi onda klubovima bilo svejedno hoće li završiti 2. ili 17...
:mrgreen: Pa baš suprotno. Bitnije im je da li biti 2. ili 17. u prvenstvu nego 2. ili 17. u Ligi prvaka. :mrgreen:
cyprus

#516 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by cyprus »

Zajebavaš? :idea:
Jack Be Nimble

#517 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by Jack Be Nimble »

Sve zavisi od kalibra. Man U je vazno LS i EPL, mozda je navijacu vaznije EPL, ali ako cemo u brendu pricati onda je LS vazniji. Tottenham samo gleda da se docepa 4tog mjesta. Prije je bilo uzmi prvo mjesto i ides u evropu sljedece sezone. Sada se timovi bore da dodju do 4tog mjesta, onda sljedece godine nada im je da prezime u evropi i opet osiguraju 4to mjesto u ligi. Uopste ne pokusavaju da uzmu ligu ili ls.

Danas je najbolji fudbal u LS i opcenito klupski fudbal. Sto se LS tice mora se sacekati februar/mart da bi se vidio taj fini fudbal, ali ipak to je spetakl postao.

Svjetsko prvenstvo :zzzz: . Jedino EP jedino internacionalno prvenstvo da necemu valja, ali kada prosire broj timova na 24 i to ce postati malo zesce sranje.
Goblin

#518 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by Goblin »

To je i problem ,jer tu nema para. Kakve pare u susretu sa Koprom,Mariborom,Osijekom i slicnim livadicima,samo duboki beskrajni minusi u klupskim kasama.
Regionalna liga nema finansijske buducnosti ,znaci nema nikakve buducnosti. :D :D :D
jeza u ledja

#519 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by jeza u ledja »

Goblin wrote: To je i problem ,jer tu nema para. Kakve pare u susretu sa Koprom,Mariborom,Osijekom i slicnim livadicima,samo duboki beskrajni minusi u klupskim kasama.
Regionalna liga nema finansijske buducnosti ,znaci nema nikakve buducnosti. :D :D :D
Pare se obicno ne dobijaju samo od pojedinacnih utakmica u ligi, vec od TV prava i sponzorskih ugovora koji se na pocetku sezone dogovore. Pare od ulaznica u jacim ligama su samo trecina ukupnih dobitaka.

Ovisi kako u kojim zemljama, u Italiji i Francuskoj, pa i u Njemackoj pare od ulaznica za jace klubove su manje od petine ukupne zarade. U Engleskoj gdje su cijene paprene, postotak od ulaznica se krece oko 30-40 posto.

Doduse, Ex-Yu liga bi se prije mogla porediti sa Rusijom, Ukrajinom, Turskom, mozda Rumunijom i Poljskom. Ne znam kakvi su tamo odnosi zarada.
Baudelaire

#520 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by Baudelaire »

Ja ću ponoviti par pitanja koja sam i ranije postavljao, i koja su po mom mišljenju glavna prepreka ovakvoj ligi.

1. Kako će takva liga obezbijediti 6 mjesta u Ligi prvaka, i 18 mjesta u Kupu Uefa, koliko trenutno imaju klubovi koji su igrali ex-Yu ligu?

2. Pod pretpostavkom da se ovo pod 1 ne ostvari, a neće, koliki će biti interes za takmičenje revijalnog karaktera? Odnosno, da pomatramo hipotetički, pošto vi ovo vidite kao ligu a ne kao turnir, ona bi trebala da se proteže tokom cijele sezone, dakle da se igra paralelno sa domaćom ligom. Zamislite da Partizan i Zvezda 20.03. igraju derbi u prvenstvu Srbije, a 23.03. u ovoj regionalnoj ligi. Borba je za titulu i u domaćem i u regionalnom prvenstvu između ova dva kluba, samo što im domaće garantuje izlazak u Evropu a regionalno jok. Gdje bi igrala po vašem mišljenju prva postava, a gdje juniori?

3. Usko vezano za drugo pitanje, koliki će biti interes publike za takmičenje revijalnog karaktera, odnosno za takmičenje u kojem im neće biti zagarantovano da vide najbolje igrače svoje ili protivničke ekipe?

4. Iskustva sa regionalnim ligama drugih članica Uefe pokazuju da je ovo neodrživo. Royal liga koja je ionako bila nebitna se raspala, ona gore baltička liga je također pred propadanjem, interes nikakav. S druge strane, nemoguće je da Uefa napravi iznimku u slučaju ex-Yu lige i da dozvoli da se klubovi iz ove lige kvalifikuju u europska takmičenja, jer se Uefa bori protiv toga.

Eto malo duži post, ali uglavnom sumira stvarnu situaciju i ono što ja vidim kao prepreke ovom vidu takmičenja. Kad se svi ovi problemi riješe, kad neko ponudi adekvatnu soluciju, onda ću i ja biti za ovo takmičenje, do tad samo Bosnian Premiership.
Mikado

#521 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by Mikado »

Eborg

#522 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by Eborg »

Samo se ne vidi jesu li zapalili "sandžačke" ili "bosanske" ljiljane. :D

Idiotizam pa hajd'.
Tomahawk11
Globalni moderator

#523 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by Tomahawk11 »

Srbi i Bugari prave regionalnu ligu bez bh. i hrvatskih klubova

Sa-X :-)
elSaik

#524 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by elSaik »

Tomahawk11 wrote:Srbi i Bugari prave regionalnu ligu bez bh. i hrvatskih klubova

Sa-X :-)
U toj su se ligi trebali takmičiti klubovi iz sredine tabele fudbalskih prvenstava zemalja u regiji. Cilj ovakve lige je poboljšati kvalitet fudbala. Također, svi klubovi bi imali veliku finansijsku korist.
Baudelaire

#525 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by Baudelaire »

Ja i dalje nikako ne mogu da shvatim odakle se vade zaključci o finansijskoj dobrobiti klubova u takvoj ligi ili takvim ligama.
Last edited by Baudelaire on 31/10/2011 17:12, edited 1 time in total.
Post Reply