Snajperisti u Sarajevu..
- felipe kajetano
#501 Re: Snajperisti u Sarajevu..
pa neke zestoke borbe da je bilo nije, u odnosu na ono sto ce uslijediti kasnije.......ovdje je vise bila u pitanju stvar organizacije nego li kolicine oruzja u rukama....bilo je oruzja samo sto iz mnogih pusaka nije zapucano
....to je bilo sve na ho-ruk...kao neki blickrig.
- kamen spoticanja
#502 Re: Snajperisti u Sarajevu..
to i jeste odgovor na ono tvoje pitanje zasto se pucalo iz ak47 s prozora...upravo zato sto se bilo sigurno da je konacna pobjeda stvar sljedeca 2-3 dana...no eto oteglo se...a i letilo s prozora...kako neko rece bez detaljne istragefelipe kajetano wrote:pa neke zestoke borbe da je bilo nije, u odnosu na ono sto ce uslijediti kasnije.......ovdje je vise bila u pitanju stvar organizacije nego li kolicine oruzja u rukama....bilo je oruzja samo sto iz mnogih pusaka nije zapucano....to je bilo sve na ho-ruk...kao neki blickrig.
-
kv99
#503 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sta to kazes, samo "male grupice i crvene beretke "? Jel u te "male grupe" racunas i kasarne pune tenkova i ukopanu artiljeriju oko gradova vec mjesecima prije ? Ili npr Uzicki i Titogradski korpus na "vojnoj vjezbi " u Bosni i Hercegovini ? Izmjestenu tehniku i jedinice iz Slovenije i Hrvatske ? " Dobrovoljce " i ostale jedinice organizovane, opremljene i pod komadnom DB Smrdije ? Da li svih onih stotinjak tenkova, haubica, aviona, helikoptera brojis u to oruzje ?felipe kajetano wrote:Dobro...nije tajna da se oruzje dijelilo, cesto bez bilo kakvog reda i smisla, nekim ljudima koji su bili totalno nezainteresovani za bilo sto...nedavno mi je jedan Sarajlija pricao kako su mu ostavili pusku u gepek od auta pa sirota nije znao sta da radi sa njom, jedva je se rijesio...
Nego....mene interesuje kako je moguce da neko dere sa prozora iz kalasa a da ostane neprijemecen u zgradi sa 50-100 stanova, za pretpostaviti da je okolina isto puna stambenih zgrada![]()
Offtopic
Postoji fama da je oruzje dijeljeno velikom broju Srba, ovo govorim za mjesto iz kojeg sam ja, prije rata je dijeljeno samo pouzdanim clanovima SDS-a, cinjenica je da se veliki broj Srba odazvao pozivu za mobilizaciju JNA pa je i na taj nacin bilo dosta oruzja po kucama, imali su ga i muslimani koji su bili u rezervi.Tek sa pocetkom rata je doslo do masovnog dijeljenja oruzja jer je vec pocela obavezna mobilizacija.Zauzimanje gradova su radile male grupe aktivista SDS-a i "crvene beretke".Znalo se ko od Bosnjaka ima oruzje jer su im Srbi i prodali tako da su neke propisno prejebali.
- karanana
#504 Re: Snajperisti u Sarajevu..
covjece, na 1:54 pogled golim okom na trg ispred katedrale sa agresorskog polozaja. pa kamenjem su mogli dobaciti tamo a ne snajperom. kad skontas kako su nas imali na oku, malo su nas i poubijali. ovaj dio ispred katedrale nije bio ni snajperisan tako cesto jelde a nu pogleda.argyle wrote:Negdje u okolini Sarajeva
- felipe kajetano
#505 Re: Snajperisti u Sarajevu..
naravnokv99 wrote: Sta to kazes, samo "male grupice i crvene beretke "? Jel u te "male grupe" racunas i kasarne pune tenkova i ukopanu artiljeriju oko gradova vec mjesecima prije ? Ili npr Uzicki i Titogradski korpus na "vojnoj vjezbi " u Bosni i Hercegovini ? Izmjestenu tehniku i jedinice iz Slovenije i Hrvatske ? " Dobrovoljce " i ostale jedinice organizovane, opremljene i pod komadnom DB Smrdije ? Da li svih onih stotinjak tenkova, haubica, aviona, helikoptera brojis u to oruzje ?
Okosnica su bile Bozoviceve "beretke" pa tek onda militarizovani SDS-ovci a JNA je bila tek da pripomogne ako nesto podje po zlu, nista posebno nije koristen arsenal JNA, par minobackih granata na neka mjesta i to je to..
- poznanik
#506 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Odvadi malo @karanana...karanana wrote:covjece, na 1:54 pogled golim okom na trg ispred katedrale sa agresorskog polozaja. pa kamenjem su mogli dobaciti tamo a ne snajperom. kad skontas kako su nas imali na oku, malo su nas i poubijali. ovaj dio ispred katedrale nije bio ni snajperisan tako cesto jelde a nu pogleda.
-
kv99
#507 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Svaki grad je zauzet po istom scenariju. Prvo je JNA blokirala gradove , postavila artiljeriju i jedinice na takticki vazna mjesta pa su se onda poslije toga pojavili "dobrovoljci " naoruzani , opremljeni i pod komandom DB Smrdije. Ako njima zapne onda na scenu stupa JNA sa artiljerijom i tenkovima tako da nije istina da su samo "male grupe " zauzimale gradove vec su te manje grupe bile samo vrh ledenog brijega. Kazes da je Doboj pao tako reci bez borbe a ne kazes da je u Doboju i okolini bila jedna od najvecih koncentracija jedinica i opreme tzv JNA. Tada je bilo pitanje da li ce Tuzla moci da se odbrani a tebi kao cudno sto se nije moglo jurisati na vec ukopanu artiljeriju oko Dobojafelipe kajetano wrote:naravnokv99 wrote: Sta to kazes, samo "male grupice i crvene beretke "? Jel u te "male grupe" racunas i kasarne pune tenkova i ukopanu artiljeriju oko gradova vec mjesecima prije ? Ili npr Uzicki i Titogradski korpus na "vojnoj vjezbi " u Bosni i Hercegovini ? Izmjestenu tehniku i jedinice iz Slovenije i Hrvatske ? " Dobrovoljce " i ostale jedinice organizovane, opremljene i pod komadnom DB Smrdije ? Da li svih onih stotinjak tenkova, haubica, aviona, helikoptera brojis u to oruzje ?, jbg svaki grad je zauzet poseban nacin, u istocnoj Bosni je to drugacije islo nego u Posavini i Krajini, mislim na ona mjesta koja su pala takoreci bez borbe npr.Doboj.
Okosnica su bile Bozoviceve "beretke" pa tek onda militarizovani SDS-ovci a JNA je bila tek da pripomogne ako nesto podje po zlu, nista posebno nije koristen arsenal JNA, par minobackih granata na neka mjesta i to je to..
Ukratko lična karta:
Februar 1992. mobilisan u rezervni sastav 13.Partizanske Brigade
1.Mart 1992. prvi borbeni zadatak,izbijanje na prevoj "Smetovi" u rejonu planine Vlašić.
Od Aprila 1992 angažovan u borbenim zadacima na Kupreškoj visoravni,kao pripadnik ID voda.
Od Maja 1993. do kraja rata angažovan u 2.IDO "ORLOVI GRMEČA" u zoni odgovornosi 2.KK.
Odsutan iz jedinice od Jula-Decembra 1994. zbog ranjavanja.
Većinu borbenih dejstava proveo na Bihaćkom dijelu ratišta.
-
kv99
#508 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Upucan mu PASP na 1200 margyle wrote:Negdje u okolini Sarajeva
-
Desert Wind
#509 Re: Snajperisti u Sarajevu..
jbg mozda koristi glicerinsko punjenje u mecima 
- felipe kajetano
#510 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Eh...ovaj je vec dobro zakasniokv99 wrote: Ukratko lična karta:
1.Mart 1992. prvi borbeni zadatak,izbijanje na prevoj "Smetovi" u rejonu planine Vlašić.
Od Aprila 1992 angažovan u borbenim zadacima na Kupreškoj visoravni,kao pripadnik ID voda.
Od Maja 1993. do kraja rata angažovan u 2.IDO "ORLOVI GRMEČA" u zoni odgovornosi 2.KK.
Većinu borbenih dejstava proveo na Bihaćkom dijelu ratišta.
Slazemo se u vecini stvari, ja sam bio samo precizniji kad sam naveo da su zauzimanje stanica milicije, radio-stanica i sl.objekata radile ove grupe, JNA odnosno vec srpska vojska nije sa zivom silom ucestvovala u tome.Bar u Doboju, jer o njemu sam pisao, pretpostavljam da je isti metod koristen i na nekim drugim mjestima.
A mudzahedini, Leopardi i Avaksi su zaista ucestvovali u ratu, ne znam cemu cudjenje
-
kv99
#511 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ti kao i obicno ili slabo citas ili se slabo sjecas. Ja sam ti podebljao njegov PRVI BORBENI ZADATAK u Bosni i Hercegovini koji je kao sto vidis bio 1 Marta 1992 kada je u okviru jedinica tzv JNA zauzeo strateski vazan prevoj. To je izvedeno na isti nacin kao i u drugim mjestima pa je iza toga bilo dovoljno da "male grupice " po gradovima usetaju u stanice milicije i opstinske zgrade. JNA, srpska vojska ili kako vec ih zoves je i te kako bila ukljucena jer su te "male grupice " i JNA bila jedna te ista oruzana formacija, sa istom komadnom , istim ciljevima i ta tzv JNA je preuzimala na sebe direktno borbene djelatnosti tamo gdje se "male grupe " pokazu nedovoljne sto znaci da su i te kako bile ukljucene sa zivom silom ili ti mislis da su one tenkove i artiljeriju opsluzivali roboti ?felipe kajetano wrote:Eh...ovaj je vec dobro zakasniokv99 wrote: Ukratko lična karta:
Većinu borbenih dejstava proveo na Bihaćkom dijelu ratišta., mobilazacija je pocela zescim tempom mislim u oktobru, a vec u junu/julu je bilo sve na nogama.
Slazemo se u vecini stvari, ja sam bio samo precizniji kad sam naveo da su zauzimanje stanica milicije, radio-stanica i sl.objekata radile ove grupe, JNA odnosno vec srpska vojska nije sa zivom silom ucestvovala u tome.Bar u Doboju, jer o njemu sam pisao, pretpostavljam da je isti metod koristen i na nekim drugim mjestima.
A mudzahedini, Leopardi i Avaksi su zaista ucestvovali u ratu, ne znam cemu cudjenje?....ajde da vise ne zachatavamo ima drugi topic o tome....izvinjenje svima.....@dozer nastavi
I ranije si naveo da su i srbi i bosnjaci iz rezervnog sastava imali oruzje kod kuce sto nije istina. Rezervni sastav je imao ne-borbenu opremu kod kuce ali je oruzje bilo u skladistima TO pa se prisjeti sta je bilo sa njima od 1990 . Krajem 1991 i pocetkom 1992 je pocelo dijeljenje oruzja preko JNA, prvo provjernim kadrovima iz SDS-a a poslije i sire i to se nadovezuje na ovu pricu sa snajperistima. Oni su naruzavani od JNA , sa naoruzanjem JNA, prema naredbi koja je isla preko JNA . Nisu tu bili samo snajperi, bilo je tu svasta ali je bilo onako kako je @dozer naveo i sto vi negirate.
P.S a gdje si ti to vidio mudzahedine naoruzane sa leopardima i avaksima ? Da nije na "SRNI "
- felipe kajetano
#512 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ako pod borbenim zadatkom racunas zaposjedanje nekih tacaka bez klasicnog borbenog dejstva onda da....o nekim stvarima nemas blage veze al' te ne sprecava da polemises o njima...aj' zdra'o 
-
kv99
#513 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Tako se hvalio "srpski borac" kako mu je ratni put poceo vec 1 Marta 1992 pa se njemu obrati da li je bio borbeni zadatak ili ne ali nije to poenta vec je poenta da su cetnici preko JNA vec prije otvorene agresije zauzimali kljucne tacke . Poenta je ono sto ti i ostali salonci negirate . Tvrdis da su "male grupice " sastavljene od pripadnika SDS-a i crvenih Beretki bile te koje su okupirale gradove ali namjerno izostavljas da su oni bili samo dio svih onih jedinica i tehnickih sredstava koje ste imali na raspolaganju. Mozes ovdje pokusati da prodas maglu kao i onaj snajperista sa 1200 m ali pricate malo drugu pricu izmedzu se. Preko Tzv JNA je islo planiranje, naoruzavanje i zauzimanje gradova i podrucja a u to je bilo ukljuceno i naoruzavanje snajperista i 5 kolone koja je bila i te kako aktivna ne samo u Sarajevu vec i sire.felipe kajetano wrote:Ako pod borbenim zadatkom racunas zaposjedanje nekih tacaka bez klasicnog borbenog dejstva onda da....o nekim stvarima nemas blage veze al' te ne sprecava da polemises o njima...aj' zdra'o
Da jednu pricu prodajete ovdje a drugu sa sastrane vidi se i po tvom kolegi iz Doboja @drug bevc ili chicka kao na jednom drugom forumu. Pogledaj malo kako on opisuje situaciju u Doboju pa ga pitaj ko je naoruzao citav njegov vod vec u januaru a Srbima iz Maglaja i Gracanice vec u aprilu da odu na Ozren
chica 053 kaže:
a sta mislis? u ratu u bih se moglo svasta kupiti.da su srbi htjeli zauzeti maglaj, uzeli bi kao sto su i doboj, maja 92 za 2-3 sata bez i jedne zrtve.maglajskim srbima je ranije receno ( april) da se izvuku na ozren kao i gracanickim.pocetkom 92 citav ozren je bio naoruzan..ja prvu pusku dobio u ljeto 91 a rat poceo godinu kasnije.mi smo u doboju vec u januaru imali jedinice spremne da zauzmu grad.a plan je izrađen i ranije.doduse i tvoji su imali nekakve planove al sve je to bilo talasika.TO i patriotska liga su na pocetku bili naouruzani kao jace lovacko udruzenje. a mi smo imali i dosta ljudi koji su ispekli zanat po hrvatskoj + oruzja kakvog hoces.
chica 053
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2010.
Postova: 35 [i]moj komsija bosnjak kupio nekav zagi automat u aprilu 92 (uvalio mu nekakav hrvat iz bih koji je ratovao po cro za 700 DM) i onako se malo kurcio pred komsilukom.kao on je zaduzen da odbrani nasu zgradu, sa jos 2-3 sa nekakvim pistolijma i lovackim puskama.a mi vec ranije imamo oformljen vod za nasu zgradu .navece nesto dezuraju i slicne gluposti.kad je vidio braću kako se vece prije napada grupisu i polako bez borbi zauzimaju pozicije, lik strugno .pusku ostavio svom starom pa covjek pravo najebo kad su mu nasli.
a da smo vas granatirali onako pravo idiotski, jesmo jbg
pravilo je bilo da na vasu jednu na doboj, mi roknemo po desetak na maglaj,tesanj,gracanicu itd.jbg moglo se.
a da smo cvjecke, nismo, pokazali smo da smo stoka kolektivno.ko je kome mogao suknuti i sukno mu je.zato nam je ovako.
poz iz doboja [/i]
-
fixer
#514 Re: Snajperisti u Sarajevu..
argyle wrote:Negdje u okolini Sarajeva
Slabo smo...nismo nigdje napravili masakar.
Nekad podsvijest prica puno prije svijesti. Da ne naglasavam da je iskrenija. Eh, pocinjeno se moze okarakterizirati kao "slabo" jedino u usporedbi sa zeljama, koje su, ipak, morale biti puno vece u usporedbi sa ostvarenim rezultatima. Nije se slabo masakriralo, ni kvalitativno, ni kvantitativno.
-
drug bevc
#515 Re: Snajperisti u Sarajevu..
kv99 wrote:Tako se hvalio "srpski borac" kako mu je ratni put poceo vec 1 Marta 1992 pa se njemu obrati da li je bio borbeni zadatak ili ne ali nije to poenta vec je poenta da su cetnici preko JNA vec prije otvorene agresije zauzimali kljucne tacke . Poenta je ono sto ti i ostali salonci negirate . Tvrdis da su "male grupice " sastavljene od pripadnika SDS-a i crvenih Beretki bile te koje su okupirale gradove ali namjerno izostavljas da su oni bili samo dio svih onih jedinica i tehnickih sredstava koje ste imali na raspolaganju. Mozes ovdje pokusati da prodas maglu kao i onaj snajperista sa 1200 m ali pricate malo drugu pricu izmedzu se. Preko Tzv JNA je islo planiranje, naoruzavanje i zauzimanje gradova i podrucja a u to je bilo ukljuceno i naoruzavanje snajperista i 5 kolone koja je bila i te kako aktivna ne samo u Sarajevu vec i sire.felipe kajetano wrote:Ako pod borbenim zadatkom racunas zaposjedanje nekih tacaka bez klasicnog borbenog dejstva onda da....o nekim stvarima nemas blage veze al' te ne sprecava da polemises o njima...aj' zdra'o
Da jednu pricu prodajete ovdje a drugu sa sastrane vidi se i po tvom kolegi iz Doboja @drug bevc ili chicka kao na jednom drugom forumu. Pogledaj malo kako on opisuje situaciju u Doboju pa ga pitaj ko je naoruzao citav njegov vod vec u januaru a Srbima iz Maglaja i Gracanice vec u aprilu da odu na Ozren![]()
chica 053 kaže:
a sta mislis? u ratu u bih se moglo svasta kupiti.da su srbi htjeli zauzeti maglaj, uzeli bi kao sto su i doboj, maja 92 za 2-3 sata bez i jedne zrtve.maglajskim srbima je ranije receno ( april) da se izvuku na ozren kao i gracanickim.pocetkom 92 citav ozren je bio naoruzan..ja prvu pusku dobio u ljeto 91 a rat poceo godinu kasnije.mi smo u doboju vec u januaru imali jedinice spremne da zauzmu grad.a plan je izrađen i ranije.doduse i tvoji su imali nekakve planove al sve je to bilo talasika.TO i patriotska liga su na pocetku bili naouruzani kao jace lovacko udruzenje. a mi smo imali i dosta ljudi koji su ispekli zanat po hrvatskoj + oruzja kakvog hoces.
chica 053
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2010.
Postova: 35 [i]moj komsija bosnjak kupio nekav zagi automat u aprilu 92 (uvalio mu nekakav hrvat iz bih koji je ratovao po cro za 700 DM) i onako se malo kurcio pred komsilukom.kao on je zaduzen da odbrani nasu zgradu, sa jos 2-3 sa nekakvim pistolijma i lovackim puskama.a mi vec ranije imamo oformljen vod za nasu zgradu .navece nesto dezuraju i slicne gluposti.kad je vidio braću kako se vece prije napada grupisu i polako bez borbi zauzimaju pozicije, lik strugno .pusku ostavio svom starom pa covjek pravo najebo kad su mu nasli.
a da smo vas granatirali onako pravo idiotski, jesmo jbg
pravilo je bilo da na vasu jednu na doboj, mi roknemo po desetak na maglaj,tesanj,gracanicu itd.jbg moglo se.
a da smo cvjecke, nismo, pokazali smo da smo stoka kolektivno.ko je kome mogao suknuti i sukno mu je.zato nam je ovako.
poz iz doboja [/i]
niđe veze sa mnom ja bio na drugojačijim mirnodopskim zadatcima. bio sam kuvar i čitav rat od borova, istočne slavonije pa u nasoj bosni ponosnoj do 95 raznosio pice i ćevape po liniji čojk moj.
- Dozer
#516 Re: Snajperisti u Sarajevu..
1. Ovo je prilicno lako pitanje, a odgovor je, bar sto se tice prvih par mjeseci '92, sljedeci: po zakonu - policija, u realnosti - svako. Na zalost, stanje na terenu tih dana je bilo vise nego konfuzno, kao sto se zna. Pucalo je sa svih strana, i izvana i iznutra, nije se znalo ko pije, a ko placa, postojale su mnoge grupe i grupice koje su se nazivale kojekakvim imenima i same sebe dodavale u TO, ZL ili PL, a svi su reagovali na sve. U principu, stanje je bilo takvo da je i regularna policija, realno, bila u rasulu, a Vikiceva Specijalna, iako jedina organizovana, nije imala ni izbliza kapaciteta da se odazove na svaku mogucu prijavu gradjana o snajperima iz zgrada unutar grada. U takvoj situaciji logicno je da su u svakom naselju ulogu "policije" preuzele te neke TO, ZL i PL grupe koje su vrsile i pretrese. Tek tamo nekad krajem maja ovo je stavljeno pod nekakvu kontrolu i omjer pretresa se obrnuo u korist policije, koja je tada sigurno odradjivala preko 80% tih pretresa. Koliko god neko mislio da su pretresani samo srpski stanovi, taj grijesi. U vecini slucajeva to jeste tacno, sto je i sasvim logicno, medjutim bilo je i podosta pretresenih nesrpskih stanova.Woody wrote:@Dozer
OK, da sravnamo malo stvari. Vidim da si bio aktivni istražitelj snajperista u gradu u prime-time. Jbg ja sam na Poljinama i u Otesu imao drugih briga u to vrijeme.
Molim te odgovori mi na sljedeća pitanja:
1. Ko je imao ovlaštenja da vrši pretres po kućama? Ovo pitam jer je tada svako sebi davao za pravo da to čini
2. Šta se radilo sa osobama u čijoj kući su se otkrivala MTS? Odgovor na ovo mogu zamisliti samo u najgorim noćnim morama. BTW neki Jukini kreteni su bacili "snajperistu" sa balkona u neboderu u ul. M. Pijade (sadašnja Bolnička), vjerovatno nakon opsežnog ispitivanja, prikupljenih dokaza i sudske presude nakon isteka žalbe
3. Ko je useljavao u stanove gdje su pronađena ubojna sredstva? Sigurno nisu višečlane izbjegličke porodice iz I. Bosne
2. Ne moras nista zamisljati. Jeste, bilo je slucajeva da je poneko i poletio sa nekog sprata nakon sto mu je nadjen MTS, najcesce nesto sa optikom, i jos cesce PASP. Medjutim, ni ovo nije nimalo iznenadjujuce ako se stvari postave na nacin na koji se tada i jesu postavljale: prethodnih par dana u naselju je od snajperskih metaka pogodjeno X ljudi, a naselje se ne vidi ni sa jednog dijela okupirane teritorije. Logican zakljucak - puca neko iz naselja. Sta onda ocekivati od nekoga kome je mozda neko pogodjen par dana ranije, nego da istog, kada ga pronadju, trehnu sa njegovog vlastitog balkona? Znam za slucaj na Alipasinom, kao sto znam i za slucaj kod pijace Ciglane, u onim plavim neboderima. I tu je jedan poletio sa 13 sprata, a bacen je od strane rahmetli Dzilde i to nakon trece dojave i pretresa. U prva 2 pretresa mu nisu nista nasli, nego tek u trecem i to slucajno - PASP je bio sakriven u stoku sobnih vrata, koji je otkriven totalno bez veze tako sto je neko od teritorijalaca kundakom svoje puske slucajno zakacio taj stok, koji se onda samo otvorio. Koliko znam, majmun je pucao po pijaci Ciglane i pogodio je par ljudi. Da stvar bude gora, pucao je iz svog stana u kojem su istovremeno bili i njegova zena i dvoje djece...za ovo stvarno treba biti umobolan, zar ne...? Desavanje je bilo u aprilu '92.
U svakom slucaju, ovo nije nesto sto je policija tolerisala, a jos manje radila, i ovo su bili zaista rijetki slucajevi (ja licno ne znam za neke druge osim ova 2). Velika vecina ovako uhvacenih je bila propisno namlacena, ali i predata policiji, a kasnije i razmijenjena.
3. U te stanove je useljavao ko je stigao, ali vecinom, iako ti je mozda nevjerovatno, jesu neke izbjeglice. Naravno, reprezentativniji stanovi su bili "rezervisani" za "podobne", iz kojih su izbjeglice, ako su se kojim slucajem i uselile, bile preseljavane u neke manje reprezentativne stanove. Ovo se sve zna, i tu nema nikakve potrebe za umotavanjem.
- Šapat
#517 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Precizno, nema sta. I istinito. Ko je bio u Sarajevu tih dana, i ko zeli realno sagledavati sta se desavalo, na ovo nema sta dodati.
- smurf
#518 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ne hvalite previse dozera, uobrazit ce se pa ce nas prestati podsjecati 
Salim se naravno, svaka ti cast dozer pa sve fino srocis, cak i na brojne provokacije odgovoris iznoseci cinjenice
Neko napisa da su u njegovoj mahali na pocetku pripadnici TO dijelili oruzje, hajde da i to cujem, samo sam vezan za vise sarajevskih mahala i naselja i nesto ne znam da je neko dobio oruzje a nije bio pripadnik pokreta otpora
Recimo na Dobrinji nije bilo veze koje ime nosis i koje si vjeroispovijesti, trebao si se izvuci iz podruma, prijaviti kao i ostala raja i ucestvovati u pronalazenju mts-a a samim tim i zaduziti isti. Ne znam ni jednog Srbina, ali znam po prilican broj pravoslavaca koji su bili sa rajom. Na Bistriku ili na Kovacima ne znam za takve iz prostog razloga sto su bili rijetki i bilo bi lijepo kada se ne bi "provociralo" jer je tema vezana za Sarajevo i da ne iskacemo iz iste.
Naravno da je bilo i imena karakteristicnih za druge vjeroispovijesti koji su bili protiv nas, evo vec duze vrijeme se pokusavam sjetiti... mislim da je Muhidin... u DIII-a kod kojeg smo nasli sakriven PASP sa pasivom i jos koje cim... Navodno je motiv bio novac, u glavnom smo nasli i desetak cahura, pribor za ciscenje koji je bio upotrebljavan, a cijev nije bila ociscena
Nije bio bacen sa balkona, uredno je sproveden u improvizovanu pritvorsku jedinicu... Bilo je svega, u to vrijeme na Dobrinji koja je prema popisu brojala 40.000 stanovnika, mjesec i po' dana nakon pocetka "cirkusa" TO sa jedinicom VP broji cca 120 naoruzanih pripadnika, opkoljena sa svih strana i logicno je bilo da ti "akreditirani" vrse pretrese, mobilizaciju i izuzimanje mts-a. Savjest mi ne dozvoljava da pricam/pisem o necemu sto ne znam, ali ponos i Dg. mi ne dozvoljavaju da sutim
A da, zamalo da zaboravim, jedan Srbin, komsija mi je dao svoj pistolj za koji nije imao nikakve papire, covjek dobio nekada davno na poklon, a bio je neupotrebljiv jer je bio nekada davno podmazan Boga dragog pitaj cime i toliko se prljavstine nakupilo da je mehanizam za okidanje bio potpuno blokiran. Sreca njegova, jer da nije bilo tako i da su mu isti nasli... Ovako je covjek u poznim godinama sjedio po vazdan sa zenama i nije mu moglo biti bolje u ona zla vremena
Salim se naravno, svaka ti cast dozer pa sve fino srocis, cak i na brojne provokacije odgovoris iznoseci cinjenice
Neko napisa da su u njegovoj mahali na pocetku pripadnici TO dijelili oruzje, hajde da i to cujem, samo sam vezan za vise sarajevskih mahala i naselja i nesto ne znam da je neko dobio oruzje a nije bio pripadnik pokreta otpora
Recimo na Dobrinji nije bilo veze koje ime nosis i koje si vjeroispovijesti, trebao si se izvuci iz podruma, prijaviti kao i ostala raja i ucestvovati u pronalazenju mts-a a samim tim i zaduziti isti. Ne znam ni jednog Srbina, ali znam po prilican broj pravoslavaca koji su bili sa rajom. Na Bistriku ili na Kovacima ne znam za takve iz prostog razloga sto su bili rijetki i bilo bi lijepo kada se ne bi "provociralo" jer je tema vezana za Sarajevo i da ne iskacemo iz iste.
Naravno da je bilo i imena karakteristicnih za druge vjeroispovijesti koji su bili protiv nas, evo vec duze vrijeme se pokusavam sjetiti... mislim da je Muhidin... u DIII-a kod kojeg smo nasli sakriven PASP sa pasivom i jos koje cim... Navodno je motiv bio novac, u glavnom smo nasli i desetak cahura, pribor za ciscenje koji je bio upotrebljavan, a cijev nije bila ociscena
Nije bio bacen sa balkona, uredno je sproveden u improvizovanu pritvorsku jedinicu... Bilo je svega, u to vrijeme na Dobrinji koja je prema popisu brojala 40.000 stanovnika, mjesec i po' dana nakon pocetka "cirkusa" TO sa jedinicom VP broji cca 120 naoruzanih pripadnika, opkoljena sa svih strana i logicno je bilo da ti "akreditirani" vrse pretrese, mobilizaciju i izuzimanje mts-a. Savjest mi ne dozvoljava da pricam/pisem o necemu sto ne znam, ali ponos i Dg. mi ne dozvoljavaju da sutim
A da, zamalo da zaboravim, jedan Srbin, komsija mi je dao svoj pistolj za koji nije imao nikakve papire, covjek dobio nekada davno na poklon, a bio je neupotrebljiv jer je bio nekada davno podmazan Boga dragog pitaj cime i toliko se prljavstine nakupilo da je mehanizam za okidanje bio potpuno blokiran. Sreca njegova, jer da nije bilo tako i da su mu isti nasli... Ovako je covjek u poznim godinama sjedio po vazdan sa zenama i nije mu moglo biti bolje u ona zla vremena
-
drug bevc
#519 Re: Snajperisti u Sarajevu..
smurf wrote:Ne hvalite previse dozera, uobrazit ce se pa ce nas prestati podsjecati
Salim se naravno, svaka ti cast dozer pa sve fino srocis, cak i na brojne provokacije odgovoris iznoseci cinjenice![]()
Neko napisa da su u njegovoj mahali na pocetku pripadnici TO dijelili oruzje, hajde da i to cujem, samo sam vezan za vise sarajevskih mahala i naselja i nesto ne znam da je neko dobio oruzje a nije bio pripadnik pokreta otpora![]()
Naravno da je bilo i imena karakteristicnih za druge vjeroispovijesti koji su bili protiv nas, evo vec duze vrijeme se pokusavam sjetiti... mislim da je Muhidin... u DIII-a kod kojeg smo nasli sakriven PASP sa pasivom i jos koje cim... Navodno je motiv bio novac, u glavnom smo nasli i desetak cahura, pribor za ciscenje koji je bio upotrebljavan, a cijev nije bila ociscena![]()
Nije bio bacen sa balkona, uredno je sproveden u improvizovanu pritvorsku jedinicu... Bilo je svega, u to vrijeme na Dobrinji koja je prema popisu brojala 40.000 stanovnika, mjesec i po' dana nakon pocetka "cirkusa" TO sa jedinicom VP broji cca 120 naoruzanih pripadnika, opkoljena sa svih strana i logicno je bilo da ti "akreditirani" vrse pretrese, mobilizaciju i izuzimanje mts-a. Savjest mi ne dozvoljava da pricam/pisem o necemu sto ne znam, ali ponos i Dg. mi ne dozvoljavaju da sutim![]()
e da sam i ja mogao rat tako provesti.muzevi na liniji a ja da sjedim sa zenama........
- Dozer
#520 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Moj smurfe...ne brini, necu se ja uobrazavati. A nemam ni zasto. Provokacije me ne tangiraju ni najmanje, jer ja vrlo dobro znam sta sam vidjeo, slusao, dozivio i prezivio i tih dana, a sviih ostalih. Od pocetka do kraja. I tu bas i nemam pardona, pogotovo ne u slucaju kada mi neko prica o necemu, a cak se i kroz slova koja tipka vidi da nema pojma o cemu prica jer je, u najboljem slucaju, slusao nekad nekoga pa sad prepircava. Ili jos gore - iz toga je kreirao svoju sliku svega.
O onima koji o svemu pricaju na bazi propagandi iz tog vremena, zaista je suvisno i pricati. Isto kao i o onima koji su tada imali 5-6-10 godina, a danas prosipaju pamet kao da sve znaju jer su bili tu negdje, a ne kontaju da nisu imali dovoljno svijesti da zaista shvate sve sto se desavalo na nacin na koji se i jeste desavalo.
Ovakve i ne krivim radi toga jer to je sasvim logicno.
Ove koji su imali skoro pa punoljetstvo tada, te '92, da ne govorimo o onima koji jesu bili punoljetni, a danas im jos uvijek nije jasno sta je i kako je bilo, a i sta je i kako je danas, njih mogu samo zaliti. I to je sve.
O onima koji o svemu pricaju na bazi propagandi iz tog vremena, zaista je suvisno i pricati. Isto kao i o onima koji su tada imali 5-6-10 godina, a danas prosipaju pamet kao da sve znaju jer su bili tu negdje, a ne kontaju da nisu imali dovoljno svijesti da zaista shvate sve sto se desavalo na nacin na koji se i jeste desavalo.
Ovakve i ne krivim radi toga jer to je sasvim logicno.
Ove koji su imali skoro pa punoljetstvo tada, te '92, da ne govorimo o onima koji jesu bili punoljetni, a danas im jos uvijek nije jasno sta je i kako je bilo, a i sta je i kako je danas, njih mogu samo zaliti. I to je sve.
- smurf
#521 Re: Snajperisti u Sarajevu..
E bas ti hvala sto me zalis
Opet se ja malo salim dozer, ama ja sa tek navrsenih osamnaest godina tada fakat nisam znao 'dje sam supalj, kao i vecina mojih vrsnjaka. Neki su imali "srecu" pa su se bojali svojih roditelja i neko vrijeme ostali u kuci, neki su srljali ko muhe bez glave pa danas nisu sa nama na kafi... Ali pisao sam o tome na drugim temama a vezanim za protekli period, ja znam da nisam imao pojma u sta se upustam. Mnoge stvari sam skontao nakon ihihi godina, mnoge vjerovatno necu ni skontati... Znam samo da se tih dana nadvilo zlo nad mojom mahalom i da mi je neko pokusao zabraniti da izadjem iz kuce - e pa nije uspio. Ja znam da sam pobjednik, jer sam ziv, jer imam jos uvijek raju, jer...
Ma bjez ba, navih se, nisam ja ti da se mogu skoncentrisati po ovom pitanju
Opet se ja malo salim dozer, ama ja sa tek navrsenih osamnaest godina tada fakat nisam znao 'dje sam supalj, kao i vecina mojih vrsnjaka. Neki su imali "srecu" pa su se bojali svojih roditelja i neko vrijeme ostali u kuci, neki su srljali ko muhe bez glave pa danas nisu sa nama na kafi... Ali pisao sam o tome na drugim temama a vezanim za protekli period, ja znam da nisam imao pojma u sta se upustam. Mnoge stvari sam skontao nakon ihihi godina, mnoge vjerovatno necu ni skontati... Znam samo da se tih dana nadvilo zlo nad mojom mahalom i da mi je neko pokusao zabraniti da izadjem iz kuce - e pa nije uspio. Ja znam da sam pobjednik, jer sam ziv, jer imam jos uvijek raju, jer...
- Aphex_
#522 Re: Snajperisti u Sarajevu..
A ko će ti ga znati. Znam samo o pricama da mi je metak prosao kraj glave, kazu kao znak upozorenja ( Sarajevo 94.)
- Aphex_
#523 Re: Snajperisti u Sarajevu..
I svaka tebi čast zbog toga! Optimista, optimista...smurf wrote:E bas ti hvala sto me zalis![]()
- Dozer
#524 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ma nemam ja namjeru vrijedjati nikoga i ni zbog cega, to si valjda skont'o
Svi smo mi, bez obzira na svoje godine u to vrijeme, u sve ono usli grlom u jagode. Nisam ni ja bio puno stariji od tebe, ali sam, eto, imao nekakvu (ne)srecu da sam poprilicno hodao po bivsoj Jugi, od Vardara pa do Triglava, kako i pjesma kaze. I to je tako bilo sve do pocetka '92, tako da sam imao priliku i ranije cuti i vidjeti sta se sprema, iako se nisam nadao da ce se i desiti. Ali...@ebi ga...
Medjutim, sve to mi je "pomoglo" da do kraja shvatim sta je i kako je jos '93. Mozes puno toga naci u mojim ranijim postovima, iz ranijih godina. Ne volim govoriti "rekao sam" ili "bio sam u pravu", ali danas isplivavaju stvari o kojima sam ja pricao i prije 10-12 godina, a i na ovom forumu pisao prije par godina. Na zalost, u svemu sam bio u pravu u tim procjenama, koje se ticu razloga otpocinjanja svega, predratnih dogovora, razloga nastajanja etno-nacionalistickih partija, narodnih homogenizacija, talova oko raspodjele teritorija i svega drugog, uzroka trajanja rata od 4 godine, itd. itd.
Prognozirao sam i buducnost za sve nas u BiH, ima po mojim postovima, ali necu o tome ovdje...off topic je.
- Šapat
#525 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Imas dvije verzije - dobru i losu. Na koju da se bacimo?