Neelix wrote:nisi me shvatio, nisam rekao da ocjenjujes izbor pjesama na osnovu tvog licnog ukusa u muzici, nego da na osnovu toga sto ti abbina pjesma zvuci drugacije odsvirana od strane benda, a ne na sintizajzeru, ili kako se vec svirala u originalu, ti zakljucujes da je full house kvalitetan bend. kad skupina od pjevaca, gitariste, basiste i bubnjara svira pjesmu maidena koja je tako svirana i u originalu, onda je puno manji prostor za improvizaciju nego u pjesmi jedne abbe, koja je u originalu izvodjena na potpuno drugi nacin, jel tako?
Ne.
Da bih objasnio šta sam htio da kažem ilustriraću sa različitim pristupima koje su uzeli različiti bendovi u nedjelju:
- "Forever storm" je na moje uživanje virtuozno odsvirao "One" od Metallice, od-do, bez i jedne varijacije (uz manju nesigurnost na vokalu). Dokazali su da znaju skinuti i odsvirati, ali to nije jedina stvar koja se ocjenjuje - niko od nas nažalost još uvijek ne zna kako stvarno zvuči i šta svira taj bend kada ne skida tuđe stvari, jer im je za ovu nedjelju cijeli posao završio tandem Hetfield/Urlich, a onu prethodnu Harris/Murray. Da bude gore po bend, najutjecajniji član žirija nažalost nije ni čuo tu pjesmu (mislim, fakat je to ignorantski od Zeleta, pa tu pjesmu je moja mati čula preko sto puta - istina nikada svojom voljom), pa je davao nesigurne komentare "a ovo je neka vaša slobodnija obrada, jel'?". Gitarista se zove Miloš i Zele mu je dao kompliment da je bolji od Hammeta - to možda i jeste istina, jer čovjek može odsvirati Hammetove sole, ali sve dok ovako sviraju nikada nećemo znati da li je stvarno bolji (koliko god mu Zele imponovao, to je ipak nagađanje, jer Zele nikada nije čuo Hammeta uživo) i ako je bolji, koliko je bolji.
- "Sky Wings" su odsvirali "Show must go on" od Queen-a. I oni su uzeli pristup "skini od-do". Nažalost, kako nisu virtuozi kao "Forever Storm", sve je zvučalo mlako, a pjevač nije izvukao kako treba Fredijeve vokale i jebiga - zasluženo su nalijepljeni. E sad, većina ljudi i ne može pjevati kao Freddy Mercury, ali ako ne može što onda kojeg vraga uopšte skidaju pjesmu? Što je ili ne slobodnije obrade tako da je svi mogu otpjevati/odsvirati bez greške, ili ako se bave samo skidanjem bez autorskog šmeka, što ne skinu nešto drugo? Sedmicu prije su isto tako pokušavali da skinu "Poison" Alice Coopera, i isto tako nije ni na šta ličilo. Istjerao bih ih prije onih pankerica, koje se nažalost nisu žanrovski uklopile - u njihovom se žanru više cijene muda nego virtuoznost, a one muda (naravno ona figurativna) svakako imaju.
- "Full House" su nastupili sa totalnom rock obradom stare pjesme od ABBA. Kako su i prošli put svirali totalnu obradu (Dine Dvornika), ne znamo kakvi su u skidanju stvari, i da li bi nešto znali identično odsvirati kao original. Međutim, sigurno znamo da su jak bend koji pjesmama koje svira daje vlastiti pečat. Kada je vještina sviranja u pitanju, vjeruj mi da žiri, a posebno Zele (izdvajam ga jer se on sam izdvojio kao najutjecajniji član) znaju da ocijene sviranje i kada stvar nikad nisu čuli - eto Zele nije čuo "One" pa je mogao ocijeniti da je Miloš vanserijski gitarista - i uvjeren sam da isto tako može ocijeniti umijeće Ladislava iz "Full House-a" - iako naravno nikada nije čuo njihovu interpretaciju te pjesme. U tom pogledu Miloš nema nikakvu prednost nad Ladislavom pred žirijem. Međutim, čuo si Zeletove komentare nakon "Full House" nastupa - konkretno, govorio je Ladislavu koji bi pristup on uzeo da je obrađivao tu stvar, nimalo mu ne uzevši za zlo to što je on uzeo drugi pristup. Govorio mu je kao autor autoru - a taj (zasluženo) povlašteni tretman kakav Ladislav ima kod žirija, Miloš nikad neće imati sve dok njegov "Forever Storm" nastavi sa pristupom doslovnog skidanja stvari, i dotle će biti samo "dobar si gitarista, možeš svirati Hammetove pjesme". Nakon nastupa "Full House-a" Zele je rekao još nešto, što je takođe i poenta cijelog mog posta - rekao je (parafraziram) kako "nije samo bitno da se dobro odsvira, nego i to da se unese nešto vlastitog, prepoznatljivog, a to Full House sigurno imaju i zato prolaze".
Eto u tome je cijela stvar. Da sam bio subjektivan, "Forever Storm" bi sigurno dobio i od mene najveće pohvale jer su momački odsvirali meni dragu stvar, i to bez greške, ali jednostavno ne mislim da skidanje i doslovna interpretacija tuđih stvari čini dobar bend. Predviđam da će "Full House", ako ne pobijedi, sigurno ići do samog finala. Vjerujem da će i "Forever Storm" završiti na kraju, jer ipak dobro sviraju, ali eto objasnio sam koga lično preferiram i zašto.
Jedina stvar koja mi se ne sviđa je ista ona koju je prigovorio i MUNAFIK - to što se u konceptu ovog show-a ipak više cijeni instrumentalna virtuoznost nego "srce u junaka", pa smo tako ostali samo sa metal bendovima, a nisu zastupljeni drugi pravci kao npr. punk, noise, grunge, hard core, čak i death, post-rock, reggae, industrial, zašto ne rap, i stotinu drugih muzičkih pravaca kojima dobra solaža nije nešto čemu teže. Ovakav show bi u svoje vrijeme izbacio Sonic Youth, Smashing Pumpkinse, Sex Pistolse, čak i Rolling Stonese, Ramonese (bili bi nogirani na prvoj audiciji, nakon prve pjesme), Girlschool, Nirvanu, The Knacks, Joy Division i sto drugih bendova koje znamo i volimo a nemaju furku "daj da pokažem kako sam naštrebao ovaj solo".