Carrington-Cutileiro plan
- Junuz Djipalo
#501 Re: Carrington-Cutileiro plan
Da ja malo pojasnim, ne mislim da će nestat BiH, samo mislim da neće skoro bit onakva kakvu je Bošnjaci zamišljaju.
Funkcionalnija BiH sa malo više zadovoljnijih ljudi. Do koje treba doći kompromisom čak i sa Srbima iz RS...
Uglavnom zaboravimo nakon postignutog dogovora malo na nacionalne tenzije okrenemo se kao i svaka zemlja drugim problemima a onda jednog dana onaj dio koji bude najnapredniji i najbogatiji neka podjarmi druge.
Ako srpskiili hrvatski dio bude napredan i bogat, vući će radnike Bošnjake iz bošnjačkog dijela i opet će se Bošnjaci vratit u većem broju. Inače se bez rata i neće baš proširit po RS...
Ako bude bošnjački sami će Srbi tražit spajanje. I opet riješen problem.
A opet postoji i ratna opcija no za nju treba čekat kao što su i Srbi čekali da prilike u svijetu dozvole rat.
Moguće je energiju usmjerit u puno korisnije stvari.
No u svakom slučaju ova priča u prazno i konstantno ponavljanje nikome ne koristi.
A riskira se mogućnost da MZ dopizdi cijela priča, prestane upumpavat lovu pa će bit umjesto ugodnog sjedenja u ovim onim institucijama ići brat šumske plodove za 2 KM/Kg i da naprosto uzmu linijar i kažu dosta je bilo, ovo tebi, ovo tebi, ovo tebi i pa, pa.
Tako je već jednom riješeno razgraničenje na ovom prostoru. Linijarom...
Funkcionalnija BiH sa malo više zadovoljnijih ljudi. Do koje treba doći kompromisom čak i sa Srbima iz RS...
Uglavnom zaboravimo nakon postignutog dogovora malo na nacionalne tenzije okrenemo se kao i svaka zemlja drugim problemima a onda jednog dana onaj dio koji bude najnapredniji i najbogatiji neka podjarmi druge.
Ako srpskiili hrvatski dio bude napredan i bogat, vući će radnike Bošnjake iz bošnjačkog dijela i opet će se Bošnjaci vratit u većem broju. Inače se bez rata i neće baš proširit po RS...
Ako bude bošnjački sami će Srbi tražit spajanje. I opet riješen problem.
A opet postoji i ratna opcija no za nju treba čekat kao što su i Srbi čekali da prilike u svijetu dozvole rat.
Moguće je energiju usmjerit u puno korisnije stvari.
No u svakom slučaju ova priča u prazno i konstantno ponavljanje nikome ne koristi.
A riskira se mogućnost da MZ dopizdi cijela priča, prestane upumpavat lovu pa će bit umjesto ugodnog sjedenja u ovim onim institucijama ići brat šumske plodove za 2 KM/Kg i da naprosto uzmu linijar i kažu dosta je bilo, ovo tebi, ovo tebi, ovo tebi i pa, pa.
Tako je već jednom riješeno razgraničenje na ovom prostoru. Linijarom...
- osa
#502 Re: Carrington-Cutileiro plan
zar bi bih bila ovakva kakva je i zar bi mi uopće vodili ovakve razgovore, da ovo što si boldirao u mom tekstu nije točno.hercegovac_pravi wrote:Dobar ti ovaj postosa wrote: agresivnih namjera nema, doduše namjera ima, ali djela nema, jer ste nejaki, slabi i neodlučni, ponekad i lijeni, željeli bi da mz-a napravi bošnjačku državu, ali ne ide to tako..... Pravis istu katastrofalnu gresku kakvu je napravio cuveni quartet Tudjma/Milosevic i Boban/Karadjic. Podcjenjujes i omalovazavs Bosnjake kao narod, upravo u tome lezi tajna poraza retrogradnih snaga u BiH.
P.S. Ukoliko je ovo gore boldirano tacno...nisam siguran sta je to sto tebe dovodi na ovaj forum ? Sigurno nije diskusija sa nejakim, slabim, neodlucnim....... ah da i ponekad lijenim ....osobama (aka Bosnjacima) ????? Koji si ti nacista .....ali pravo lice ispliva kad tad....ne moze se sakriti.
- Junuz Djipalo
#503 Re: Carrington-Cutileiro plan
Kakva je razlika između slabi i nejaki?osa wrote:zar bi bih bila ovakva kakva je i zar bi mi uopće vodili ovakve razgovore, da ovo što si boldirao u mom tekstu nije točno.hercegovac_pravi wrote:Dobar ti ovaj postosa wrote: agresivnih namjera nema, doduše namjera ima, ali djela nema, jer ste nejaki, slabi i neodlučni, ponekad i lijeni, željeli bi da mz-a napravi bošnjačku državu, ali ne ide to tako..... Pravis istu katastrofalnu gresku kakvu je napravio cuveni quartet Tudjma/Milosevic i Boban/Karadjic. Podcjenjujes i omalovazavs Bosnjake kao narod, upravo u tome lezi tajna poraza retrogradnih snaga u BiH.
P.S. Ukoliko je ovo gore boldirano tacno...nisam siguran sta je to sto tebe dovodi na ovaj forum ? Sigurno nije diskusija sa nejakim, slabim, neodlucnim....... ah da i ponekad lijenim ....osobama (aka Bosnjacima) ????? Koji si ti nacista .....ali pravo lice ispliva kad tad....ne moze se sakriti.
A lijeni, zanimljivo da nema razlike u volji za radom kad su "naši"ljudi u inozemstvu a tu u BiH je druga priča.
Ima cijela tema o mentalitetu na ovom forumu negdje...
A ovo o neodlučnosti je fakt.
-
hercegovac_pravi
#504 Re: Carrington-Cutileiro plan
Uh izvini Biljana....nisam te prepozno odma.......osa wrote:zar bi bih bila ovakva kakva je i zar bi mi uopće vodili ovakve razgovore, da ovo što si boldirao u mom tekstu nije točno.hercegovac_pravi wrote:Dobar ti ovaj postosa wrote: agresivnih namjera nema, doduše namjera ima, ali djela nema, jer ste nejaki, slabi i neodlučni, ponekad i lijeni, željeli bi da mz-a napravi bošnjačku državu, ali ne ide to tako..... Pravis istu katastrofalnu gresku kakvu je napravio cuveni quartet Tudjma/Milosevic i Boban/Karadjic. Podcjenjujes i omalovazavs Bosnjake kao narod, upravo u tome lezi tajna poraza retrogradnih snaga u BiH.
- osa
#505 Re: Carrington-Cutileiro plan
zar bi bih bila ovakva kakva je i zar bi mi uopće vodili ovakve razgovore, da ovo što si boldirao u mom tekstu nije točno.[/quote]Junuz Djipalo wrote:
Dobar ti ovaj post.... Pravis istu katastrofalnu gresku kakvu je napravio cuveni quartet Tudjma/Milosevic i Boban/Karadjic. Podcjenjujes i omalovazavs Bosnjake kao narod, upravo u tome lezi tajna poraza retrogradnih snaga u BiH.
Kakva je razlika između slabi i nejaki?
A lijeni, zanimljivo da nema razlike u volji za radom kad su "naši"ljudi u inozemstvu a tu u BiH je druga priča.
A ovo o neodlučnosti je fakt.[/quote]
nikakva, produkt brzog tipkanja, a može biti recimo slabi na na kvadrat, lijeni se nije odnosilo na radne navike nego na pravljenje države(stavi u kontekst teme).
-
palermo
#506 Re: Carrington-Cutileiro plan
Neodlučnost se negdje tumači i kao strpljenje iliti sabur......sve ti je relativnoJunuz Djipalo wrote:
-
hercegovac_pravi
#507 Re: Carrington-Cutileiro plan
Kakva je razlika između slabi i nejaki?osa wrote:zar bi bih bila ovakva kakva je i zar bi mi uopće vodili ovakve razgovore, da ovo što si boldirao u mom tekstu nije točno.hercegovac_pravi wrote:Dobar ti ovaj postosa wrote: , jer ste nejaki, slabi i neodlučni, ponekad i lijeni, željeli bi da mz-a napravi bošnjačku državu, ali ne ide to tako..... Pravis istu katastrofalnu gresku kakvu je napravio cuveni quartet Tudjma/Milosevic i Boban/Karadjic. Podcjenjujes i omalovazavs Bosnjake kao narod, upravo u tome lezi tajna poraza retrogradnih snaga u BiH.
A ovo o neodlučnosti je fakt.[/quote]
Da li smo to i mi trebali biti divljaci kao vi pa da nas ti i takvi kao ti smatrate odlucnim ???? Neka hvala radije cu biti cista obraza i neodlucan vec biti "divljak i odlucan"
- osa
#508 Re: Carrington-Cutileiro plan
ocjenu o čistom obrazu bi ipak trebali donijeti drugi ili je tebi dovoljno što sam imaš takvo mišljenje o sebi.hercegovac_pravi wrote:
Da li smo to i mi trebali biti divljaci kao vi pa da nas ti i takvi kao ti smatrate odlucnim ???? Neka hvala radije cu biti cista obraza i neodlucan vec biti "divljak i odlucan"
-
hercegovac_pravi
#509 Re: Carrington-Cutileiro plan
Da u pravu si sto se tice ocjene o "cistom obrazu". Vidis...... tu je ocjenu vec donio Medjunarodni Sud Pravde koji mi nije sudio za "udruzeni zlocinacki poduhvat".osa wrote:ocjenu o čistom obrazu bi ipak trebali donijeti drugi ili je tebi dovoljno što sam imaš takvo mišljenje o sebi.hercegovac_pravi wrote:
- Junuz Djipalo
#510 Re: Carrington-Cutileiro plan
Može se reći da su i Hrvati bili strpljivi i čekali i čekali vrijeme kad će se riješit gospodara prvo jednih pa drugih pa trećih ai četvrtih.palermo wrote:Neodlučnost se negdje tumači i kao strpljenje iliti sabur......sve ti je relativnoJunuz Djipalo wrote:
Isto vrijedi iza Srbe čekali su 500 godina i dočekali.
Ali isto vrijedi i za Palestince, Baske, Bretonce i za mnoge druge za koje uopće ne znamo, svi oni su u prošlosti imali priliku u jednom trenutku postat pravi narod sa svojom državom a nisu jer su ili htjeli previše ili bili saburli i neodlučni...
- osa
#511 Re: Carrington-Cutileiro plan
bogami ni meni, znači li to da imam čist obraz, mašalah.hercegovac_pravi wrote:Da u pravu si sto se tice ocjene o "cistom obrazu". Vidis...... tu je ocjenu vec donio Medjunarodni Sud Pravde koji mi nije sudio za "udruzeni zlocinacki poduhvat".osa wrote:ocjenu o čistom obrazu bi ipak trebali donijeti drugi ili je tebi dovoljno što sam imaš takvo mišljenje o sebi.hercegovac_pravi wrote:
- osa
#512 Re: Carrington-Cutileiro plan
čini li se to meni ili ti predlažeš hercegovcu_pravom da još malo pričeka, neka, neka, "tko čeka taj dočeka, ali se i načeka".Junuz Djipalo wrote:Može se reći da su i Hrvati bili strpljivi i čekali i čekali vrijeme kad će se riješit gospodara prvo jednih pa drugih pa trećih ai četvrtih.palermo wrote:Neodlučnost se negdje tumači i kao strpljenje iliti sabur......sve ti je relativnoJunuz Djipalo wrote:
Ali isto vrijedi i za Palestince, Baske, Bretonce i za mnoge druge za koje uopće ne znamo, svi oni su u prošlosti imali priliku u jednom trenutku postat pravi narod sa svojom državom a nisu jer su ili htjeli previše ili bili saburli i neodlučni...
-
hercegovac_pravi
#513 Re: Carrington-Cutileiro plan
bogami ni meni, znači li to da imam čist obraz, mašalah.[/quote]hercegovac_pravi wrote:Da u pravu si sto se tice ocjene o "cistom obrazu". Vidis...... tu je ocjenu vec donio Medjunarodni Sud Pravde koji mi nije sudio za "udruzeni zlocinacki poduhvat".osa wrote:ocjenu o čistom obrazu bi ipak trebali donijeti drugi ili je tebi dovoljno što sam imaš takvo mišljenje o sebi.hercegovac_pravi wrote:
kako nije ..????? Pa sta onda ekipa iz bivse HZHB sjedi u Hagu ????? Vidis kroz njih sudi tebi kao ucesniku udruzenog zlocinackog poduhvata ........
-
hercegovac_pravi
#514 Re: Carrington-Cutileiro plan
Vidis meni se cini da govori vama da malo sacekate...neka...neka.....dijelite Bosnu 200 godina ali "tko čeka taj dočeka, ali se i načeka"osa wrote:čini li se to meni ili ti predlažeš hercegovcu_pravom da još malo pričeka, neka, neka, "tko čeka taj dočeka, ali se i načeka".Junuz Djipalo wrote:Može se reći da su i Hrvati bili strpljivi i čekali i čekali vrijeme kad će se riješit gospodara prvo jednih pa drugih pa trećih ai četvrtih.palermo wrote:
Neodlučnost se negdje tumači i kao strpljenje iliti sabur......sve ti je relativno
- osa
#515 Re: Carrington-Cutileiro plan
[quote="hercegovac_pravi
bogami ni meni, znači li to da imam čist obraz, mašalah.[/quote]
kako nije ..????? Pa sta onda ekipa iz bivse HZHB sjedi u Hagu ????? Vidis kroz njih sudi tebi kao ucesniku udruzenog zlocinackog poduhvata ........[/quote]
na koji način si ti povezao mene i ekipu iz hzhb i moram ti reći ako ne znaš, suditi i osuditi su dva različita pojma, a u krajnjem slučaju, šta da ih i osude, ljudi radili loše i loše prošli (ako budu osuđeni), nisam primjetio da se i jedna osuda nekog u hagu reflektirala na današnji život, barem bitno, ili ti znaš neku, pa mi reci.
bogami ni meni, znači li to da imam čist obraz, mašalah.[/quote]
kako nije ..????? Pa sta onda ekipa iz bivse HZHB sjedi u Hagu ????? Vidis kroz njih sudi tebi kao ucesniku udruzenog zlocinackog poduhvata ........[/quote]
na koji način si ti povezao mene i ekipu iz hzhb i moram ti reći ako ne znaš, suditi i osuditi su dva različita pojma, a u krajnjem slučaju, šta da ih i osude, ljudi radili loše i loše prošli (ako budu osuđeni), nisam primjetio da se i jedna osuda nekog u hagu reflektirala na današnji život, barem bitno, ili ti znaš neku, pa mi reci.
- osa
#516 Re: Carrington-Cutileiro plan
Vidis meni se cini da govori vama da malo sacekate...neka...neka.....dijelite Bosnu 200 godina ali "tko čeka taj dočeka, ali se i načeka"[/quote]hercegovac_pravi wrote:
čini li se to meni ili ti predlažeš hercegovcu_pravom da još malo pričeka, neka, neka, "tko čeka taj dočeka, ali se i načeka".
neko kaže dijelimo, neko opet kaže jedini se borimo za bosnu, kome vjerovati, puljiću ili ceriću.
-
hercegovac_pravi
#517 Re: Carrington-Cutileiro plan
kako nije ..????? Pa sta onda ekipa iz bivse HZHB sjedi u Hagu ????? Vidis kroz njih sudi tebi kao ucesniku udruzenog zlocinackog poduhvata ........[/quote]osa wrote:[quote="hercegovac_pravi
bogami ni meni, znači li to da imam čist obraz, mašalah.
na koji način si ti povezao mene i ekipu iz hzhb i moram ti reći ako ne znaš, suditi i osuditi su dva različita pojma, a u krajnjem slučaju, šta da ih i osude, ljudi radili loše i loše prošli (ako budu osuđeni), nisam primjetio da se i jedna osuda nekog u hagu reflektirala na današnji život, barem bitno, ili ti znaš neku, pa mi reci.[/quote]
Povezao sam te jednostavno ....... svojim izjavama se deklarises kao nacista sto je i to rukovodstvo bilo, proklamujes istu "politicku etnicke segregacije" sto je i bivsa HZHB promovisala. Jel dovoljno ili treba da listam dalje ?????? Vidis to "ljudi radili lose pa prosli lose" ne pije vode. jer ovdije vise odgovara tvrdnja "rukovodstvo provodilo nacisticku ideju pa zato prosli lose" a gdje su to svoje istomisljenike vodili?? U udruzeni zlocinacki poduhvat" koji su sljedbenici izvrsavavali. Eto vidis kako je jednostavno objasniti kako se sudi tebi u Haskom procesu.
Last edited by hercegovac_pravi on 23/09/2009 01:24, edited 1 time in total.
-
hercegovac_pravi
#518 Re: Carrington-Cutileiro plan
neko kaže dijelimo, neko opet kaže jedini se borimo za bosnu, kome vjerovati, puljiću ili ceriću.[/quote]osa wrote:Vidis meni se cini da govori vama da malo sacekate...neka...neka.....dijelite Bosnu 200 godina ali "tko čeka taj dočeka, ali se i načeka"hercegovac_pravi wrote:
čini li se to meni ili ti predlažeš hercegovcu_pravom da još malo pričeka, neka, neka, "tko čeka taj dočeka, ali se i načeka".
Do tebe je...razmisli pa skontaj kome ces vjerovati.
-
hadzofield
#519 Re: Carrington-Cutileiro plan
palermo wrote:Neodlučnost se negdje tumači i kao strpljenje iliti sabur......sve ti je relativnoJunuz Djipalo wrote:
negdje...
A sta se ceka??
Da opet dodje neka turska da nam pravi vodovodne mreze?
Da opet dodje neka austrija da nam pravi zeljeznicu?
Da opet dodje neki tito pa da nam pravi drzavu??
- Junuz Djipalo
#520 Re: Carrington-Cutileiro plan
Sad je na potezu nacionalni zanos. Većina nema kruha jest ali za Bosnu sve. Slično je bilo u Hr 90-ih. Dok nisu ljudi skužili da postoji jedan slojčić ljudi koji bere pare na tome a drugi siromaše. Pa je euforija malo pala, pogotovo stalno odgađanje ulaska u EU. Pa su za to krivi bili prvo Hrvati BiH a potom i Dalmatinci i Slavonci, no uglavnom razvila se svijest da nije dovoljno to što je Hrvatska nastala nego je jako bitno ako ne i bitnije kakva je ona. Preslikano na BiH. Nije bitno da Bošnjaci dobiju Bosnu nego kakva je država u kojoj žive. S obzirom da se trendovi samo presele iz Hrvatske u BiH sa zakašnjenjem od desetak godina za očekivat je i manje razmišljanja o BiH a više o vlastitoj bošnjačkoj komponenti i kakva je ona zapravo.hadzofield wrote: negdje...
A sta se ceka??
Da opet dodje neka turska da nam pravi vodovodne mreze?
Da opet dodje neka austrija da nam pravi zeljeznicu?
Da opet dodje neki tito pa da nam pravi drzavu??
I mislim da za razliku od dosadašnje situacije su Srbi i Hrvati ti koji trebaju čekat. Ni jednima ni drugima Bošnjaci ne mogu ništa ako nema iseljavanja. A kuknjava ga povećava barem kod Hrvata. A što se nataliteta tiče Hrvati se nemaju čega bojat samo treba zaustavit iseljavanje.
Ekonomski Hrvati solidno stoje. Matica ih više tako rado i ne prihvaća i nema druge nego okrenut se hrvatskim područjima u BiH. I to i jest slučaj, jer evo i na ovom forumu je inflacija Hrvata.
Treba čekat, čim im stalno govore sabur, strpljivo, znači da je veliko nestrpljenje ako nije i veće kod Bošnjaka nego kod drugih. Ne mogu više Srbe ni nacrtane vidjet a teško je gledat svako veče Dodu kako se smiješi sa TV. Iako je čovjek potekao iz reformista dakle po defaultu nije nacionalist. Ali svaki Srbin ili Hrvat je nacionalist po defaultu ako je to što je za većinu Bošnjaka.
Da je Bošnjacima doista do zajedničke BiH brzo bi se našao dogovor, vjerujem da bi čak i Srbi spremni na ustupke pogotovo ako ih MZ pritisne.
Treba bit tih, ne pravit probleme, pogotovo ne MZ, okrenut se ekonomiji na kraju krajeva to i jest najvažnije, ako neko baš ne može čekat uvijek je tu Srbija ili Hr. Dosadit će Bošnjacima slušat hrvatski na FTV, dosadit da moraju zapitkivat za puno stvari i druge, poželjet će jako brzo svoju državu pa kolika god bila. Već je vrapcima jasno da od Haretovog 100% nema ništa.
Zato i postoji strah od popisa, puno bi se toga pokazalo, da bez obzira što Sarajevo kipi od ljudi to baš i nije slučaj sa ostatkom BiH, da su Bošnjaci i dalje ispod 50%, da natalitet i nije takav da se može "poklopit" ni Hrvate a kamo li Srbe a samim tim da nema baš oslanjanja na budućnost.
I čini se da bi to moglo završit poput srpskih ideja 90-ih za koje niti jedan Srbin nije mislio da će završit, bez Krajine, Kosova a i s puno manjom srpskom republikom od prvotno zamišljene.
A ova je priča slična toj. Moglo bi se završit sa scenarijem na koji mnogi sad ne bi mogli pomislit.
Sabur kjafiri doći će vakat...
No pročitana je to priča evo i ovdje na ovom forumu...
A danas bi bilo zanimljivo pitat Bošnjake Bugojna i Travnika da li bi radije živjeli u Hrvatskoj ili u Bosni. Mogu se kladit da je sve veći broj onih koji bi odabrali prvu opciju i kako vrijeme odmiče bit će ih sve više ako ni zbog čeg drugog a ono zbog para. A ko zna ne bi me iznenadilo ni da na nekom od sljedećih bošnjačkih sabora i postanu Hrvati. Kad čovjek pogleda kako je skrojena Federacija pomisli da je to i zamišljeno Daytonom. Uostalom nisu Dalmatinci manji Dalmatinci zato što su i Hrvati pa ne bi bili ni Bosanci manji Bosanci ako su i Hrvati.
Samo ne treba provocirat ni Bošnjake ni MZ. Sila tu ne pomaže, kod naših ljudi samo ih ujedini i stvori se otpor.
Možemo kako god hoćemo ali i Srbi i Hrvati imaju jednako pravo na prostor BiH ili dio njega, kojoj god državi pripadao. Samo treba sačekat da i drugima to uđe u uši, pritom sila ne pomaže ali brzo će to bit.
-
Geronimo81
#521 Re: Carrington-Cutileiro plan
Ukines RS prekrsio si dejton i ode sve u 3 pm.nokia6170 wrote:Odlukom parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine, bas kao sto je i usvojen amandman za Brcko. Entiteti se tu formalno-pravno ne moraju nista pitati...e sad ces ti meni reci da poslanici koji dolaze iz RS-a nikad nece za to glasati...to je trenutno tako, ali je bitno da postoji formalno-pravna mogucnost da se to ucini..znaci otvorena vrata, sto se ne moze reci za podjelu Bosne i Hercegovine, cije granice cak moraju cuvati i sama Srbija i Hrvatska, dok nemaju obavezu da stite unutrasnje uredjenje Bosne i Hercegovine.Geronimo81 wrote:De mi reci kako se moze ukinuti RS ?
Bitno je imati pravnu mogucnost i otvorena vrata za djelovanje. Ta vrata postoje kad je ukidanje RS u pitanju.
p.s. najbolji primjer ti je clan ustava koji dozvoljava prenos nadleznosti sa entiteta na drzavu. Sve aktivnosti OHR-a su bile zasnovane na tom clanu..pa cak i vrlo cesto upitno pravno, bez odobrenja samih entiteta...ali de facto stanje pokazuje drugacije...znas onu staru...dok psi laju, karavani prolaze.
-
hadzofield
#522 Re: Carrington-Cutileiro plan
Mozda bi nekome... nekakav sukob i odgovarao... ko zna? mozda svoje frustracije misle izlijeciti u nekom novom sukobuGeronimo81 wrote:Ukines RS prekrsio si dejton i ode sve u 3 pm.nokia6170 wrote:Odlukom parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine, bas kao sto je i usvojen amandman za Brcko. Entiteti se tu formalno-pravno ne moraju nista pitati...e sad ces ti meni reci da poslanici koji dolaze iz RS-a nikad nece za to glasati...to je trenutno tako, ali je bitno da postoji formalno-pravna mogucnost da se to ucini..znaci otvorena vrata, sto se ne moze reci za podjelu Bosne i Hercegovine, cije granice cak moraju cuvati i sama Srbija i Hrvatska, dok nemaju obavezu da stite unutrasnje uredjenje Bosne i Hercegovine.Geronimo81 wrote:De mi reci kako se moze ukinuti RS ?
Bitno je imati pravnu mogucnost i otvorena vrata za djelovanje. Ta vrata postoje kad je ukidanje RS u pitanju.
p.s. najbolji primjer ti je clan ustava koji dozvoljava prenos nadleznosti sa entiteta na drzavu. Sve aktivnosti OHR-a su bile zasnovane na tom clanu..pa cak i vrlo cesto upitno pravno, bez odobrenja samih entiteta...ali de facto stanje pokazuje drugacije...znas onu staru...dok psi laju, karavani prolaze.
zaboravljajuci koliko smo SVI najebali u proslom ratu barem mislim za obican narod .... niko nije dobio nista a svi smo mnogo toga izgubili
Problemi u BiH nisu nastali potpisivanjem dejtona... problemi su nastali ranije
-
Geronimo81
#523 Re: Carrington-Cutileiro plan
Eh nekima treba i sto godina da to skontajuhercegovac_pravi wrote:koliko se može primjetiti, srbi samostalnost uopće ne drže prioritetom, bar za sada, prioritet je rs u ovom kapacitetu, etnička čistoća( već postigli) i opstruiranje (zakonitim) otežavanje funkcioniranja bih, što rade uspješno, dakle , ne vidim otkud ideja da "oni moraju napasti", ne moraju i neće, oni nisu "donji".osa wrote:Opet ti galijasevicu proturas jednu te istu pricu " bosnjaci moraju da napadnu " a nekoliko puta ti je objesnjeno da to nije istina. Bosnjaci ne trebaju da onemoguce odcejepljenje RS tako sto ce jurisati na BL ili Bijeljinu vec bas obrnuto. Cetnici su ti koji treba da krenu u jurise i oni su ti koji trebaju da napadnu, da zauzmu , da ubiju, da protjeraju. Sve nije onako kako ti krkan i Sanu kljuka. Da je stanje na terenu kao 1996-98 onda bi i mogli da kazetet da imate sve preduslove za nezavsinost ali ta su vremena prosla. Sada za nezavisnost MORATE da uzmete pusku u ruke , ne da se branite vec da napadate. Takvi kao ti bi najradije zeljeli da vam se ispune planovi tako da cetnici dobiju nezavsinost na miran nacin a kvislinzi da dobiju preko toga begovat gdje ce Seha, Mustafa, Gasi i co imati apsolutnu vlast.kv99 wrote:]
pa da.. tako nekako ... i ti isti srbi ce opstruirati sve sto ide na stetu RS-a
jednostavno oni vise ne moraju ratovati izuzev ako bosnjaci ne napadnu njih u slucaju da proglase otcjepljenje
a ja kazem da je i takva ideja suluda jer ne mozes stanovnika bijeljine braniti od njega samog, zar ne?
Zasto prozivate hadžu da je Galijašević kad istinu kaze (ne mislim na njegova misljenja o dijeljenju BiH)
Srbi su sve postigli i nema sanse da se rs moze ukinuti bez rata .[/quote]
Da li vi stvarno mislite da su Srbi ratovali u BiH da bi ostali u istoj ????? Ali da stavim tvoj citat :"Eh nekima treba i sto godina da to skontaju
Pa ratovali su za Srpsku republiku bosnu i hercegovinu.Nisu uspjeli ali su dosta izvukli preko dejtona.Mislis dace tako lako srbi prekriti dejton i pokusati se prikljuciti srbiji ? To ce da urade samo ako im europa dozvoli na svoju ruku nece ni pokusati.Imaju RS i cuvace je koliko god mogu a bez krsenja dejtona nemoze se ni ukinuti.Imaju etnicki cista podrucja posto se nitko nevraca u RS za par godina dok ovi starci (sto su se vratili)umru imace 99% cistu teritoriju.Samo ekonsomsko jacanje federacije ,prestanak napada na RS (jer jacaju onog papka dodika) i povratak izbjeglica mogu da nesto promjene .
-
Geronimo81
#524 Re: Carrington-Cutileiro plan
Mozda bi nekome... nekakav sukob i odgovarao... ko zna? mozda svoje frustracije misle izlijeciti u nekom novom sukobuhadzofield wrote:Ukines RS prekrsio si dejton i ode sve u 3 pm.nokia6170 wrote:Odlukom parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine, bas kao sto je i usvojen amandman za Brcko. Entiteti se tu formalno-pravno ne moraju nista pitati...e sad ces ti meni reci da poslanici koji dolaze iz RS-a nikad nece za to glasati...to je trenutno tako, ali je bitno da postoji formalno-pravna mogucnost da se to ucini..znaci otvorena vrata, sto se ne moze reci za podjelu Bosne i Hercegovine, cije granice cak moraju cuvati i sama Srbija i Hrvatska, dok nemaju obavezu da stite unutrasnje uredjenje Bosne i Hercegovine.Geronimo81 wrote:De mi reci kako se moze ukinuti RS ?
zaboravljajuci koliko smo SVI najebali u proslom ratu barem mislim za obican narod .... niko nije dobio nista a svi smo mnogo toga izgubili
Problemi u BiH nisu nastali potpisivanjem dejtona... problemi su nastali ranije[/quote]
Pa dobro malo se europa igrala crtanja karata i republika u bosni i hercegovini pa je sa dejtonom mozda napravila mali predah .Uglavnom bice onako kako odluce Englezi,Francuzi,Njemci i SAD.Ako ponovo zakuhaju ja odo pravac EU nisam lud da gubim zivot nizasto
-
hercegovac_pravi
#525 Re: Carrington-Cutileiro plan
Hebote pa zar stvarno imate takvo plitko pamcenje....pa kad prije zaboraviste onu cuvenu "Svi Srbi u jednoj Drzavi" ...... ili onu drugu "Gde je jedan Srpski grob tu je Srpska zemlja"....... ili SANU memorandum koji ocitava i zadaje jasne ciljeve veliko-srpske ekspanzije.......ili da listamo jos......Geronimo81 wrote: Pa ratovali su za Srpsku republiku bosnu i hercegovinu.Nisu uspjeli ali su dosta izvukli preko dejtona.Mislis dace tako lako srbi prekriti dejton i pokusati se prikljuciti srbiji ? To ce da urade samo ako im europa dozvoli na svoju ruku nece ni pokusati.Imaju RS i cuvace je koliko god mogu a bez krsenja dejtona nemoze se ni ukinuti.Imaju etnicki cista podrucja posto se nitko nevraca u RS za par godina dok ovi starci (sto su se vratili)umru imace 99% cistu teritoriju.Samo ekonsomsko jacanje federacije ,prestanak napada na RS (jer jacaju onog papka dodika) i povratak izbjeglica mogu da nesto promjene .
Eto za to se ratovalo. Samo da podsjetim.
Isto tako, vi uporno tvrdite da Srbi u PC-u nece zapoceti sukob jer ce izgubiti Dayton..... ali jedino zaboravljate da se potezi politike pc-a odredjuju u Beogradu. Zar je tesko shvatiti da ce zbog gubitka Kosova traziti kompenzaciju ???? Zar je tesko shvatiti i sagledati sta se desava u Srbiji trenutno i ciji je to produkt (Status Vojvodine, nemiri u Sandzaku, incidenti u Presevskoj dolini, klecanje drzave pred neo-nacistima =cetnickim organizacijama....i mnogo toga drugog) ?????
Sto se tice Hrvata u predstojecem periodu.......nista ....niti ce sta pomoci niti ce sta odnemoci......jednostavno odrzavat ce status quo kakav sada odrzavaju. U sustini to ti je to.