Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
minjonja

#501 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

Karabaja wrote:Eno neka akcija u Mercatoru, kupiš hrane za 4,5 KM i dobiješ gratis malu kesicu, te mogućnost da kockom osvojiš neku od nagrada (hrane, još hrane, ogrlicu i još neke hrane) :) uz to možeš svog ljubimca poslati na neki mail i onda ga oni stave na plakat :) mislim da su i sutra tu a i za dvije sedmice.
jaoooooo

spicaaaaaaa

hvala ti!!!

sutra cu jedno 10 puta morati nesto slucajno do mercatora da vidim nesto :D

jel u svim mercatorima?
Karabaja

#502 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Karabaja »

minjonja wrote:
Karabaja wrote:Eno neka akcija u Mercatoru, kupiš hrane za 4,5 KM i dobiješ gratis malu kesicu, te mogućnost da kockom osvojiš neku od nagrada (hrane, još hrane, ogrlicu i još neke hrane) :) uz to možeš svog ljubimca poslati na neki mail i onda ga oni stave na plakat :) mislim da su i sutra tu a i za dvije sedmice.
jaoooooo

spicaaaaaaa

hvala ti!!!

sutra cu jedno 10 puta morati nesto slucajno do mercatora da vidim nesto :D

jel u svim mercatorima?
:) ne znam, ja sam bi na socijalnom, a i za to sutra nisam 100% siguran :sad:
minjonja

#503 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

da imam auto sad bi otisla :D
Baby

#504 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Baby »

Ja večeras bila u Merkatoru na socijalnom i nema nikakve akcije ,ništa ne piše???
Karabaja

#505 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Karabaja »

dobio sam info da su promoterke radile do 19:00
Skyfox

#506 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Skyfox »

Macka mi povraca cesto u zadnje vrijeme.
Za razliku od drugih macaka kod nje je to stvarno rijetkost jednom u dva mjeseca i to bude gusto, sad je tecnoi povraca i ujutro i navecer skoro svaki dan i ako je niko ne vidi sama polize... To traje vec otprilike 6 dana. Ima trave, njena uobicajena hrana. Ne hrani se nasom hranom, znaci koliko znamm nista se nije promijenilo oko ishrane...
Ne izgleda mi da je iritira dlaka???
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#507 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by anjusha »

sto prije je vodi veterinaru. pls. mozda je nesto pojela sto joj iritira zeludac, mozda je zakacila neki virus, a i da nije nista od povracanja moze da dehidrira. zato- vet- fast!
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#508 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by anjusha »

Skyfox, sta je bilo sa macom? Ne javljas se nesto...
Skyfox

#509 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Skyfox »

anjusha wrote:Skyfox, sta je bilo sa macom? Ne javljas se nesto...
...od cetvrtka ili petka vise ne povraca, ponasa se skroz uobocajeno i sada je posmatram. Jaranica mi je vet i po simptomima preporucila je da je posmatram jos par dana. Imam Harisov broj a vjerovatno sutra je vodim u Vetlife posto danas ne rade...
U svakom slucaju zasad zadrzava hranu...

Javim update :)
suncica24

#510 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

Ja imam pitanjce.
Naime, zavjese su mi vjecito, vec nekih mjesec dana, iscupane s prozora. Ja postavim, ONO iscupa! Ja postavim, naruzim ga, poprskam, ONO ode u cosak, ja se okrenem ONO ih opet iscupalo... I tako u krug cijeli dan :x
Ima li nesto cim bi ih mogla poprskati ili tako nesto, da mu smeta, pa da se ne priblizava?
exploit

#511 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by exploit »

Ljudi imam jedan problem.

Prije 5 mjeseci udomila sam malu macu. Prije, mjesec dana, prvi put sam ga pustila ispred zgrade i da upozna teritoriju a i da smiri nerve u februaru. Od tada je izlazio 4-5x i uvijek se sam vracao.
Prije dva dana je izasao i nije ga bilo cijeli dan. Pred vece smo ga izasli traziti i dragi ga je vidjeo na suprotnoj strani ulice, sepa na zadnju nogicu :( medjutim dok je on dosao do njega, mali je vec otisao negdje. U naselju ima dosta porusenih zgrada, mogao bi se zavuci bilo gdje. Sve smo macke skontali po komsiluku ali njega nema nigdje.

Negdje sam procitala da se mace vracaju. Mislim, vracaju i nakon par dana odsustva. Da li je neko imao slicnu situaciju? Crknut cu od brige :(
Karabaja

#512 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Karabaja »

Ako se toliko brineš što ga puštaš vani? Mačka koja živi na ulici u većini slučajeva nikad ne preživi duže od godinu-dvije.. ili je zgazi auto, ili razderu psi ili se otruje lošom hranom iz kontejnera... Ako si već u mogućnosti da ga držiš u kući, bolje ga je kastrirati i nek provede lijep i dug mačiji život na trosjedu :)
minjonja

#513 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

exploit wrote:Ljudi imam jedan problem.

Prije 5 mjeseci udomila sam malu macu. Prije, mjesec dana, prvi put sam ga pustila ispred zgrade i da upozna teritoriju a i da smiri nerve u februaru. Od tada je izlazio 4-5x i uvijek se sam vracao.
Prije dva dana je izasao i nije ga bilo cijeli dan. Pred vece smo ga izasli traziti i dragi ga je vidjeo na suprotnoj strani ulice, sepa na zadnju nogicu :( medjutim dok je on dosao do njega, mali je vec otisao negdje. U naselju ima dosta porusenih zgrada, mogao bi se zavuci bilo gdje. Sve smo macke skontali po komsiluku ali njega nema nigdje.

Negdje sam procitala da se mace vracaju. Mislim, vracaju i nakon par dana odsustva. Da li je neko imao slicnu situaciju? Crknut cu od brige :(
imas negdje dokumentovan slucaj ovdje na ovom podforumu kako je nekom macak pobjegao i vratio se nakon vise mjeseci. ne znam da li mu je bilo dovoljno 5 mjeseci da se nauci na vas i da skonta da vi dajete hranu. nadam se da jeste. ako je tako, onda ce se vratiti. poljepi par letaka sa njegovom slikom i reci da je izgubljen. kad ga uhvatis, kastriraj ga da se to ne bi desavalo i čipiraj ga da ako opet pobjegne i neko ga nadje, moze vet provjeriti ciji je.
exploit

#514 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by exploit »

moderator wrote:Iskreno, i treba da crkavas od brige.Ako je mala maca bila u stanu 5 mjeseci, ona vise nije MACKA vec ljubimac, i velika je sansa da se nece snaci vani jer vise ne zna da lovi vec zna da je rucak ceka serviran.
Isto vazi za pse.Karabaja ti je fino napisao, i ako budes dovoljno sretna da ga nadjes, kastriraj ga i kad si ga vec udomila, ne pustaj ga vise vani.Izvini, ali mene obuzme ljutnja kada vidim da neko udomi zivotinju i onda "pusti da se ispuse". Pa lamentira zbog stradanja :( Log off, idi trazi macku i sljedeci put pamet u glavu.
Da, shvatila sam da sam pogriješila.
Polijepila sam i plakate, a i tražimo je redovno.
Ako je nađem odmah idemo veterinaru na kastriranje i čipovanje
minjonja

#515 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

ima li iko ovo da mi posudi?

Image

treba mi da uhvatim jednu macku. dvije sam uhvatila i sterilizirala, ostala je samo jos jedna. pridje samo na metar i po i ni makac vise. ovo bi mi super doslo. nesto mi se ovo ne kupuje jer mi nece nikad vise u zivotu trebati, ali eto ako moram, kupicu.
A71

#516 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by A71 »

@exploit što ne postaviš macinu sliku na izgubljeno-nađeno, lokaciju gdje je izgubljena i svoj broj pa ako je ko slučajno vidi da ti javi. Na taj način povećavaš šansu da se nađe mačić.Javi ako si je u međuvremenu našla.
Skyfox

#517 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Skyfox »

minjonja wrote:ima li iko ovo da mi posudi?

Image

treba mi da uhvatim jednu macku. dvije sam uhvatila i sterilizirala, ostala je samo jos jedna. pridje samo na metar i po i ni makac vise. ovo bi mi super doslo. nesto mi se ovo ne kupuje jer mi nece nikad vise u zivotu trebati, ali eto ako moram, kupicu.

Ja sam to napravio sad se vise nesjecam za sta ali je jednostavno. Trebaju ti tri stvari, metalna vjesalica, oklagija za jufke i vreca od krompira.
Od vjesalice napravis krug, nasijes iglom i debelim koncem otvor vrece na preoblikovanu vjesalicu i zakucas eksercicem na oklagiju. Mozes omotati i selotepom... realno 10min posla. Sretno :)
minjonja

#518 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

Skyfox wrote:

Ja sam to napravio sad se vise nesjecam za sta ali je jednostavno. Trebaju ti tri stvari, metalna vjesalica, oklagija za jufke i vreca od krompira.
Od vjesalice napravis krug, nasijes iglom i debelim koncem otvor vrece na preoblikovanu vjesalicu i zakucas eksercicem na oklagiju. Mozes omotati i selotepom... realno 10min posla. Sretno :)
ej hvala ti puno. pokusavu ovo napraviti, samo cu morati skontati neki fazon da ova zica od vjesalice bude stabilnija. prelahko ce se to saviti, a ova maca je prepreprevise strasljiva da ce se tako bez borbe predati :D

samo da pohvalim catsan pijesak :D nikad ga sebi ne bih sama kupila jer je preskup, ali sam ga dobila od jedne zene na poklon jer uvijek njene mace cuvam kad ode negdje. pijesak je stvarno predobar. posto sad kod sebe imam samo jednu macku, dovoljno mi je dva do tri puta sedmicno pijesak ocistiti. nimalo ne smrdi, sve se fino upije. samo se govanca izvade i svi sretni :D dugo traje, sve smradove upija, nije bolesno naparfemisan kao sto neki znaju biti i senadi se svidja :D
Skyfox

#519 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Skyfox »

minjonja wrote:
Skyfox wrote:

ej hvala ti puno. pokusavu ovo napraviti, samo cu morati skontati neki fazon da ova zica od vjesalice bude stabilnija. prelahko ce se to saviti, a ova maca je prepreprevise strasljiva da ce se tako bez borbe predati :D

samo da pohvalim catsan pijesak :D nikad ga sebi ne bih sama kupila jer je preskup, ali sam ga dobila od jedne zene na poklon jer uvijek njene mace cuvam kad ode negdje. pijesak je stvarno predobar. posto sad kod sebe imam samo jednu macku, dovoljno mi je dva do tri puta sedmicno pijesak ocistiti. nimalo ne smrdi, sve se fino upije. samo se govanca izvade i svi sretni :D dugo traje, sve smradove upija, nije bolesno naparfemisan kao sto neki znaju biti i senadi se svidja :D
ja mislim da sam s ovom mojom majstorijom lovio ribe u ratu ili tako nesto i bilo je pravo cvrsto :D
bitno ti je sam da joj prebacis mrezu preko glave. Pokusavaj sa hranom da je namamis..

inace ovdje se svi loze na DM pijesak i fakat jeste kvalitetan...
allyssa

#520 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by allyssa »

Da li neko zna da li se u Sarajevu mogu kupiti Bayerove Advocate ampule za (pse) i mačke :?:
Hvala unaprijed!
http://www.advocate-spot-on.com/

Exploit, u vrijeme u koje ga uobičajno hraniš, obilazi šire područje oko zgrade i zovi ga, možda ga i nađeš... premali je on mačak da bi se radilo o tjeranju (5.mjeseci ?), samo se izgubio...
da se radi o mačku koji je već izlazio, rekla bih ti da će se sigurno pojaviti, ako nije nastradao, samo je vrijeme relativna stvar (2-3-7-10 dana, do sada maksimum mog mačka,koji iako ima bastu krstari krajem ... ;)
Skyfox

#521 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Skyfox »

Ako neko zna u kojem DM-u ima njihov pijesak za macke nek podijeli info. Prodavacica mi sad rece da trenutno nema ni u jednom u SA i kad stigne plane za dva sata... nigdje veze...
vox-populi

#522 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by vox-populi »

Moze li mi neko reci cijenu tog pijeska u DM-u u Sarajevu? Pretpostavljam da se radi o Dein Bestes Ultra Klumpstreu. Hvala.
kido

#523 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kido »

vox-populi wrote:Moze li mi neko reci cijenu tog pijeska u DM-u u Sarajevu? Pretpostavljam da se radi o Dein Bestes Ultra Klumpstreu. Hvala.
Cijena tog pijeska u DM u Mo je 7.5 KM za 10l, a čini mi se da ima i manje pakovanje, 6-7l oko 5KM.
suncica24

#524 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

Opet ja imam jedno pitanjce :)

Naime, moj maci bi trebalo polako da prelazi sa junior na hranu za odrasle.
Medjutim, on odbija svaku hranu sem whiskas juniora - mislim na vlaznu hranu.
Inace prilicno malo jede, kutijicu i pol vlazne hrane i odnedavno voli suhu, opet whiskas i to samo sa okusom tunjevine, ali ovdje nije fol da malo jede, nego pomirise, proba i ostavi.

Sad, probala sam i sa royalom (vjerovali ili ne, nece), i sa friskies, i sa DM hranom (koju je prije volio) i sa vise ne znam cim, ali nece. Cak i pomjesam malo sa ovom, da ga prevarim, ali jok.
Ima li neko ideju kako ga prebaciti na hranu za odrasle i koja hrana bi mogla upaliti?
hana_montana

#525 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by hana_montana »

nigdje ne mogu da nadjem onu pastu za mace,upomoccccc!!!!
Post Reply