Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zonbirile

#501 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

iz svega izloženog se vidi da je sistem truba i da odgovara upraviteljima i PEV,a ne riješava krucijalne problem-nema para.Kao što rekoh,sijalice,po koja ruže pred ulazom,uložak za bravu.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#502 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

DinoZe wrote:Pozdrav svima,

ima li neko iskustva sa soliterima, tj zgradama od 15 pa na vise spratova.
Ja zivim u takvom jednom na Malti.
Mi stanari smo imali temu o saniranju fasade. Cifra na koju se doslo da bi se fasada uradila odnosno ponude su bile basnoslovne. Milion i nesto KM. :-)
Kada smo pitali ponudzace za kredit oni su nam rekli, sada imate dobro uplacivanje sredstava ali ko nama garantuje da cete vi za 5-10 godina isto toliko uplacivati. Ljudi prodaju stan, dodzu drugi nece da placaju. Neki ne placaju od pocetka nikako itd.
Moje pitanje je, dali iko od vas zivi u soliteru i dali je mozda rijesio obnovu fasade do sada?
Velike zgrade bi trebale formirati Kućni savjet, a ako je fasada oštećena u ratu, vidi šta je @Bellica napisala kome se podnosi prijava putem upravitelja za sanacije usljed ratnih oštećenja.

@zonbi, Hbga, birali smo ''sposobne i nepodmitljive'' ministre, pa je sistem takav kakav jeste, truba.
Sadašnji ministar, Čedo Omladinac-SDA, je i blizak kriminalcima što se vidi po tome da je u slučaju Mirha Pelak i ostali bio svjedok odbrane. Ne tvrdim da je i on kriminalac, ali je barem upoznat sa njihovim projektima.
Garden of illusion

#503 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Garden of illusion »

PipiDugaDevetka wrote:@Garden of illusion,
Objasni @coloture-u (Coloture=Fudbaler FK Građanskog iz Mančestera gdje mu igra i rođeni brat Jaja-ture) kako da promijene PEV-a koji ''nema vremena''. Ima vremena za primanje 15% od svih uplata za određeni mjesec, ali eto, nema za popravak krova.

@Pipi ima na jedno 5 stranica ove teme opisan način kako smijeniti PEV-a kojim stanari nisu zadovoljni,mogao je do sada pročitati, da se ne ponavljamo :wink:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#504 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Garden of illusion wrote:
Objasni @coloture-u (Coloture=Fudbaler FK Građanskog iz Mančestera gdje mu igra i rođeni brat Jaja-ture) kako da promijene PEV-a koji ''nema vremena''. Ima vremena za primanje 15% od svih uplata za određeni mjesec, ali eto, nema za popravak krova.

@Pipi ima na jedno 5 stranica ove teme opisan način kako smijeniti PEV-a kojim stanari nisu zadovoljni,mogao je do sada pročitati, da se ne ponavljamo :wink:
Niko ne čita dugačke teme i dugačke postove, pa povremeno treba ponoviti to kako se mijenja PEV.

p.s.
Ovu ''propagandu'' i introdukciju gradjana u upraviteljstvo bi trebali ''odraditi'' plaćeni ljudi čiji je to posao. Na primjer, gospodja Alma iz Ministarstva stambenih poslova KS. Imaju pristup el. medijima. Zapravo, već su potrošili pare iz budžeta za to štampajući tenderli knjižice sa tekstom Zakona. Naravno, upravitelji ne dostavljaju te knjižice gradjanima, EV.
Bellica

#505 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

DinoZe wrote:Pozdrav svima,

ima li neko iskustva sa soliterima, tj zgradama od 15 pa na vise spratova.
Ja zivim u takvom jednom na Malti.
Mi stanari smo imali temu o saniranju fasade. Cifra na koju se doslo da bi se fasada uradila odnosno ponude su bile basnoslovne. Milion i nesto KM. :-)
Kada smo pitali ponudzace za kredit oni su nam rekli, sada imate dobro uplacivanje sredstava ali ko nama garantuje da cete vi za 5-10 godina isto toliko uplacivati. Ljudi prodaju stan, dodzu drugi nece da placaju. Neki ne placaju od pocetka nikako itd.
Moje pitanje je, dali iko od vas zivi u soliteru i dali je mozda rijesio obnovu fasade do sada?
A jesi li ih pitao "Ko garantuje da necemo uplacivati i vise nego do sada?" Ko ne placa, platit ce, ima pravna procedura i za to. Ja ne zivim u soliteru, nisam obnavljala fasadu jer nema potrebe, zgrada je relativno nova, ali morat cu jednog dana, za nekoliko godina. Ono sto ti mogu reci je da za sve radove iznad npr. 500KM trebaju 3 ponude, ako vam taj prvi nije htio izaci u susret, nadjite jos 2-3 ponude, porazgovarajte i s njima i s upraviteljima, a ako je steta ratna, onda proctaj moj post na prethodnoj stranici, tamo pise sta se radi u tom slucaju, kako se prijavljuje i kako se dobiju sredstva, mislim da ne bi trebalo biti problema, vidim da smo na istoj opstini, a znam i da se na nasoj opstini jos uvijek uspijesno izdvajaju sredstva za sanaciju ratne stete.
Bellica

#506 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Garden of illusion wrote:
coloture wrote:može li mi neko pomoći? živim na k. brdu i upravitelj mi je hetig nesretni. pev nam nije nešto ažuran jer taksira i nema puno vremena. upravitelj nam je fol nešto s vanjske strane krečio i zavio nas u crno!sfušerio i naplatio i sada smo u nekom njihovom kreditu, tačnije u minusu! meni kisnuo krov, protopilo mi u banji, ravan krov, malo jače kiše i nađe put voda a ja zadnji gore na etaži. zvao hetig oni snimili, kažu ne znaju šta je vidjeće dok nađu firmu...tako vrijeme prolazilo a komšiji protopilo i ja moro sam srediti stanje i dati cca. 1000KM! sADA meni ne pušta hvala Bogu, al voda našla put do mog prvog komšije, koji se neki dan s njima samo što nije za vratove! Zvali ih više puta al nisu došli ni nakon pola godine, šta ću moro sam platiti firmu da mi to sredi. Inače šteta je nastala zbog njihovog fušeraja i krpljenja, peo sam se gore i kao laik odmah skonto gdje mi pušta.to su mi rekli i ljudi koje sam sam angažirao. pitanje za one koji su imali iskustva glasi: KAKO JA MOGU SVOJE PARE NAPLATITI OD NESRETNOG I FUŠERAJSKOG HETIGA, KAD ZAKON TO NE POZNAJE, VEĆ IDE UPRAVITELJIMA SKROZ NA RUKU! samo im plaćaj, što ja i činim redovno, šta ću zakon ih štiti, iako dvoje mojih komšija nakon fušeraja im nikako ne plaćaju kao ni pomenuti komšija do mene,o čemu su ih i pismeno obavijestili, tako se dug gomila na kartici, a zajednički dijelovi zgrade propadaju! je li rješenje mijenjati upravitelja i kojeg izabrati ili mijenjati povjerenika? Predavali smo i u MZ I U Općinu i u Kanton zahtjeve za fasadu koja još od rata nije dotaknuta pa su na njoj vidljive rupe od granata ko da je jučer rat stao! isa je stvar i sa krovom koji zahtjeva obnovu al ni jedan ni drugi zahvat nije preskup, kad bi bilo bar malo dobre volje i kad bi nas neko uvrstio u Plan sanacije ili kad bi kojim čudom upravitelj lobirao da dobijemo sanaciju od jedne od spomenutih instanci. bruka je to mi smo u centru a ko da smo još u ratu!pomozite forumaši!bellice dolazi da nas spasiš! zahvalni stanar!
P.S. Ima li išta u zakonu što štiti stanare a tereti za nerad upravitelje? osim suda koji te dođe više para i zdravlja i pitanje je opet jesil u pravu i hoćeš li to moći naplatit od šugavaca!
Prvo idi do HETIGA i pitaj ljude koja je procedura za refundaciju troškova i investiranje sredstava od strane etažnih vlasnika u zajedničke elemente zgrade kod zgrada gdje su oni upravitelji. Inače je ovo prva stvar koju trebaš obaviti ako imaš u planu ulaganja u zajedničke elemente.Najbitnija stvar je da ti NISU u mogućnosti isplatiti na ruke uložena novčana sredstva,već jedino te osloboditi naknade za plaćanje u iznosu uloženih sredstava.Znači ovih tvojih 1000 KM bi te, u prosjeku od iznosa tvoje mjesečne naknade, oslobodilo plaćanja za nekih 5-10 godina. Vidi šta će ti u HETIG-u reći, ali bi ti procedura trebala biti ovakva:
-potrebni su ti svi računi (obavezno iz kase ili faktura ukoliko je neka firma izvođač radova, ne nota računi) koji se odnose na popravku krova (materijal i u rijeđim slučajevima radna snaga (pošto najčešće ljudi nemaju račune za "ruke"))
-potpisi odnosno saglasnost minimalno 2/3 etažnih vlasnika da ti se refundiraju uložena sredstva za krov. Postotak potpisanih stanara ti zavisi od upravitelja do upravitelja, neki traže i 100% potpisa, neki potpise i JMB potpisanih etažnih vlasnika itd. znači opet moraš pitati svog upravitelja
-dopis naslovljen na upravitelja zajedno sa kopijom računa i spiskom potpisanih EV u kojem tražiš refundaciju troškova
-svaki ali svaki upravitelj će ti umanjiti iznos uloženih sredstava za 10%-20% u zavisnosti od vlastitog pocenta koji uzimaju za upravljanje i održavanje, jer ako se stanari svojim potpisom odriču tvoje uplate na njihov račun upravitelj po zakonu ima pravo da zadrži svoj procenat za upravljanje
Ovo su stvari koje inače moraš obaviti PRIJE izvođenja radova(tada umjesto računa ide predračun) i tad ne bi trebalo biti problema oko refundacije a ako to radiš nakon izvedenih radova šanse su ti 50-50.
Ja odmah da kazem NIKADA mu Hetig nece refundirati ulozena sredstva, moze se zaliti kome hoce, ici 1000X, ali nece mu to napraviti, oni ne znaju raditi s gradjanstvom, ne znaju suradjivati, smao ce se covjek jos vise napatiti i iznervirati, ja jos samo polazem nadu da je zgrada osigurana, tad bi se nesto i moglo napraviti, a ovim tvojim putem, jako tesko, ja bih voljela kad bi moglo, daj Boze.
Bellica

#507 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Evo ja cu, da podsjetim kako ide promjena PEV, dakle, uzme se papir, zapisnik iz firme koja odrzava zgradu, popisu se svi EV, napise se firma koja odrzava zgradu i ime novog PEV, s tim papirom se ide od stana do stana, moze i sastanak da se organizuje pa da se novi PEV reklamira, da kaze sta obecava, sta ce uraditi za zgradu...Moraju se potpisati stanari njih 51% da su saglasni da im taj neko drugi bude predstavnik i taj spisak mora biti uredno ispunjen i potpisan jer ide u ministarstvo, ali prije toga se odnese kod upravitelja zgrade i od narednog mjeseca, novi PEV pocinje da radi i njegovo ime i broj telefona stoje na analitickoj kartici ulaza.
U pravu si Pipi, davno smo pisali ovu proceduru kako promijeniti PEV :)
Bellica

#508 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

zonbirile wrote:iz svega izloženog se vidi da je sistem truba i da odgovara upraviteljima i PEV,a ne riješava krucijalne problem-nema para.Kao što rekoh,sijalice,po koja ruže pred ulazom,uložak za bravu.
A gdje su nove instalacije, remont liftova, popravke na krovu...? I to je besplatno doslo je li? Samo upravitelji i PEV "ubiru" naknade, malo sutra, ja bih voljela da je ovo tvoje tacno, nikada ne bih morala raditi, imala bih dovoljno novca za cijeli mjesec.
coloture

#509 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by coloture »

hvala vam svima na savjetima. koristi'e mi. iz ovog svega da se zaključiti da će se PEV-ovi po gradu morati organizirati ili po svojim MZ tražiti da se zakon promijeni u korist etažnih vlasnika. Mi u ulazu pošto nas većina radi mogli bi se organizovati i sami izvršiti popravke potrebne, da nije zakon to onemogućio. Zato sam sad kad su novi došli u kanton da se pokrene ta procedura. Bellice, javiću ti kad saznam jesmo li osigurali zgradu u što sumnjam i ostale stvari koje si mi iscrpno pojasnila.Krov mislim da nije oštećen ratom, al bi se moglo možda nešto izmuljat da se kao takav prikaže, a fasada je ko oslobođenje bruka!Razmislićemo i o promjeni PEV-a o čemu je kod nas bilo već govora, problem je neće nimko da se bakće sa hetigom, kad vidi kakvi su!inače plaća nas 80% stanarinu u ulazu, što je dovoljno i za novog upravitelja a možda i poslušamo belliicu pa to bude oki!nek nam je svima Bog na pomoći, jer date život za stan i onda vam neko pravi fušeraj i ne da vam da uživate u tom svom malom svijetu za koji ste čitav svoj život radili!
PipiDugaDevetka

#510 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

coloture wrote:hvala vam svima na savjetima. koristi'e mi. iz ovog svega da se zaključiti da će se PEV-ovi po gradu morati organizirati ili po svojim MZ tražiti da se zakon promijeni u korist etažnih vlasnika. Mi u ulazu pošto nas većina radi mogli bi se organizovati i sami izvršiti popravke potrebne, da nije zakon to onemogućio. Zato sam sad kad su novi došli u kanton da se pokrene ta procedura. Bellice, javiću ti kad saznam jesmo li osigurali zgradu u što sumnjam i ostale stvari koje si mi iscrpno pojasnila.Krov mislim da nije oštećen ratom, al bi se moglo možda nešto izmuljat da se kao takav prikaže, a fasada je ko oslobođenje bruka!Razmislićemo i o promjeni PEV-a o čemu je kod nas bilo već govora, problem je neće niko da se bakće sa hetigom, kad vidi kakvi su!inače plaća nas 80% stanarinu u ulazu, što je dovoljno i za novog upravitelja a možda i poslušamo belliicu pa to bude oki!nek nam je svima Bog na pomoći, jer date život za stan i onda vam neko pravi fušeraj i ne da vam da uživate u tom svom malom svijetu za koji ste čitav svoj život radili!
Ovo, da ''čitav život dadneš za stan'' i ''neće niko da se bakće sa hetigom'' je kontradiktorno!?

Ako nećeš da čuvaš, paziš i održavaš domaćinski svoje vlasništvo, ne znam šta onda drugo da radiš!? :-)

Vozilicu svako čuva, pazi, na vrijeme registruje, gleda da kupi garažu blizu stana, a svoj stan i svoju zgradu,...eto, ''neće niko da se bakće'', nema se vremena,...

Svako ko je državljanin BiH, punoljetan (Ne mora biti stanar ili vlasnik etaže u zgradi) MOŽE BITI predstavnik EV.

Ima sposobnih ljudi, mladjih penzionera, omladine koja bi jedva dočekala ovaj vid posla i zarade. Petnaest posto naknade mjesečno za PEV-a nije malo. Naročito ako je veća zgrada sa više stanova/etaža.
Bellica

#511 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

coloture wrote:hvala vam svima na savjetima. koristi'e mi. iz ovog svega da se zaključiti da će se PEV-ovi po gradu morati organizirati ili po svojim MZ tražiti da se zakon promijeni u korist etažnih vlasnika. Mi u ulazu pošto nas većina radi mogli bi se organizovati i sami izvršiti popravke potrebne, da nije zakon to onemogućio. Zato sam sad kad su novi došli u kanton da se pokrene ta procedura. Bellice, javiću ti kad saznam jesmo li osigurali zgradu u što sumnjam i ostale stvari koje si mi iscrpno pojasnila.Krov mislim da nije oštećen ratom, al bi se moglo možda nešto izmuljat da se kao takav prikaže, a fasada je ko oslobođenje bruka!Razmislićemo i o promjeni PEV-a o čemu je kod nas bilo već govora, problem je neće nimko da se bakće sa hetigom, kad vidi kakvi su!inače plaća nas 80% stanarinu u ulazu, što je dovoljno i za novog upravitelja a možda i poslušamo belliicu pa to bude oki!nek nam je svima Bog na pomoći, jer date život za stan i onda vam neko pravi fušeraj i ne da vam da uživate u tom svom malom svijetu za koji ste čitav svoj život radili!
Nema na cemu, promijenite vi PEV i upravitelje i sve ce se to rijesiti, placate uredno, dobra je naplativost i sta, trebate da trpite sve to. Ako mogu nekako pomoci, nekim savjetom npr. javi mi, sve sam to prosla, pa znam kako vam je svima u ulazu.
zonbirile

#512 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

Bellica wrote:
zonbirile wrote:iz svega izloženog se vidi da je sistem truba i da odgovara upraviteljima i PEV,a ne riješava krucijalne problem-nema para.Kao što rekoh,sijalice,po koja ruže pred ulazom,uložak za bravu.
A gdje su nove instalacije, remont liftova, popravke na krovu...? I to je besplatno doslo je li? Samo upravitelji i PEV "ubiru" naknade, malo sutra, ja bih voljela da je ovo tvoje tacno, nikada ne bih morala raditi, imala bih dovoljno novca za cijeli mjesec.
---------------------------------------------------
pa očito ne klapa,dovoljno je pogledati grad.Instalacije!,krov!,pa ne rade se svaki dan ,na svakoj zgradi.Poenta je u 25% fiksnog troška,od ionako malih serdstava.Tvoj primjer dobrog rada,ne može anulirati besmisao ostaloga koncepta,jer kada je u pritanju novac,nema privole,samo prisila i kaznene odredbe.Pa to i jeste dumina,hajmo reći 20KM po stanu,ali puta 5000 stanova,to je 100.000 ,a 10% je 10 000KM.Čista igra velikih brojeva.To je garantovani input,ostalo je što se "zavrne".
Garden of illusion

#513 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

coloture wrote:Krov mislim da nije oštećen ratom, al bi se moglo možda nešto izmuljat da se kao takav prikaže...
@Coloture nema potrebe da "muljate" da je krov oštećen ratom, prije ćete dobiti donaciju za krov ukoliko nije ratna šteta, zvuči besmisleno ali je tako, vjeruj mi. Obratite se službi za hitne intervencije kod vaše Općine,preko upravitelja.Ono što daje prioritet kod ovakvih prijava jeste stepen oštećenja odnosno ukoliko curenje sa krova ide na elektroinstalacije i po mogućnosti u nekoliko stanova, napišite u koliko. Ovdje morate navesti istinite podatke jer će vam opštinari napraviti uviđaj i onda odrediti koliko je hitna sanacija i u skladu s tim donirati sredstva.Iznenadio bi se kako brzo nekad znaju reagovati i donirati sredstva.
Garden of illusion

#514 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote:Ja odmah da kazem NIKADA mu Hetig nece refundirati ulozena sredstva, moze se zaliti kome hoce, ici 1000X, ali nece mu to napraviti, oni ne znaju raditi s gradjanstvom, ne znaju suradjivati, smao ce se covjek jos vise napatiti i iznervirati, ja jos samo polazem nadu da je zgrada osigurana, tad bi se nesto i moglo napraviti, a ovim tvojim putem, jako tesko, ja bih voljela kad bi moglo, daj Boze.
Bellice znam da Sarajevostan poštuje ovu proceduru u potpunosti,provjereno, za HETIG nisam sigurna, ali sam išla na to da ako je obaveza za jednog upravitelja valjda bi trebala biti i za druge :-)
zonbirile

#515 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

joj,koliko smrdi u stambenoj oblasti,do neba.Po kojoj logici opština plača,opravku krova na stambenoj zgradi,a vlasniku privatne kuće ne?Pa zar u gruntu nisu izjednačeni EV i vlasnici kuća.Pa vlasnici kuća plačaju porez na imovinu,veći od izdvajanja za održavanje upraviteljima.Koliko je apsurda u toj neuređenoj oblasti???
Garden of illusion

#516 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

@Zonbirile majka mi ima privatnu kuću i ne plaća nikakav porez na nju, još uvijek. Ti pretpostavljam ne živiš u BiH-a?
zonbirile

#517 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

Garden of illusion wrote:@Zonbirile majka mi ima privatnu kuću i ne plaća nikakav porez na nju, još uvijek. Ti pretpostavljam ne živiš u BiH-a?
-----------------------
živim i plačam porez čak i na garažz.Poenta je da smo isto opterečeni ,EV održavanjem,ja porezom,s tim kada curi krov svakog boli qurac za to,a ovde spominjete opštinu,da vam popravlja krov,opet i od mojih sredstava.Sjećam se Juge onda je glavni adut bilo,jest u pravu si,ali kuća je tvoja ,možeš je prodati.Eto dođosmo na isto i stan se može prodati,nastranu da su kupljeni u otkupu za papiriće(certifikate),sada još krov na teret svih opravljati.Samo objasni što je krov iznad EV opštinski problem,a iznad mene ,moj.
Garden of illusion

#518 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Izvini zonbirile ali mi objasni o kakvom porezu koji plaćaš na kuću i garažu je riječ, zanima me na osnovu čega i konkretno kome plaćaš?

Izdvajanje sredstava iz budžeta općina i budžeta Kantona za opravke na zgradama je propisalo Ministarstvo,tačno na osnovu čega zaista mi nije poznato.
PipiDugaDevetka

#519 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

zonbirile wrote: -----------------------
živim i plačam porez čak i na garažz.Poenta je da smo isto opterečeni ,EV održavanjem,ja porezom,s tim kada curi krov svakog boli qurac za to,a ovde spominjete opštinu,da vam popravlja krov,opet i od mojih sredstava.Sjećam se Juge onda je glavni adut bilo,jest u pravu si,ali kuća je tvoja ,možeš je prodati.Eto dođosmo na isto i stan se može prodati,nastranu da su kupljeni u otkupu za papiriće(certifikate),sada još krov na teret svih opravljati.Samo objasni što je krov iznad EV opštinski problem,a iznad mene ,moj.
Slažem se da SVI trebaju plaćati porez na nekretnine, pa i ja na moj privatni stan, privatnu garažu, zemlje nemam, ali i na zemlju treba plaćati porez, naročito na obradivo zemljište koje se ne obradjuje. Nesposobna država nije u stanju da uvede porez na privatne stanove (kuće), pa ga zbog toga i nema.

Javni je interes da se hitno popravi neki kvar zbog kojeg mogu stradati ljudi (Krov curi i voda ide na el. instalaciju).
To su ti opštinski fondovi za hitne intervencije koje svaka opština u Kantonu SA mora imati prema Zakonu o održavanju zaj. dijelova zgrada i upravljanju zgradama.

Kantonalni fond za popravku oštećenja nastalih u ratu već godinama radi jer je javni interes da se sve oštećeno u ratu (nema krivice vlasnika) popravi. To što poslijeratna vlast nije znala ili nije htjela tužiti odgovorne za ratnu štetu nije tema ove diskusije.

Stanovi otkupljeni ''za certifikate'' su daavnooo otplaćeni još prije rata. Konkretno, u mojoj porodici se bilo nakupilo oko 150 godina radnog staža, a samo jedan stan. Računaj da je stavka za SIZ (Samoupravna zajednica ) za stambenu izgradnju u platama koje su se primale u socijalizmu bila jedna od najvećih, plus Fondovi za solidarnu stambenu izgradnju, plus socijalistički Sarajevostan je naplaćivao ''kiriju'' u okviru stambenog prava. Sto puta je moj stan otplaćen prije nego li su Bičakčić/Ganić uveli otkup stanova za ''certifikate''.

Slažem se da rupa na krovu privatne kuće i rupa na krovu privatne zgrade (kolektivno privatno vlasništvo) treba imati isti tretman ako voda koja curi i u oba slučaja može ugroziti nečije živote.

Isto tako, vlasnici privatnih kuća moraju plaćati deratizaciju kao što to plaćaju vlasnici privatnih zgrada (1 kesica otrova = oko 3KM). Nonsens je vršiti deratizaciju nekog naselja ako uništavanje glodara nije sveobuhvatno. Trenutno se baš tako radi. U mom naselju, privatne kuće odmah do privatnih zgrada. Ekipe za deratizaciju dolaze u zgrade i naplaćuju preko upravitelja, a za privatne kuće, nema otrova i deratizacije.

Izabrali smo na izborima, pa kako je grah padao na izborima, tako su ''kuče'' sa razbacanim grahom i poredane.
Sami smo birali i izabrali.
Idu lokalni izbori 2012., pa treba imati na umu greške u stambenoj politici. One se reflektuju generacijama poslije počinjenja.
zonbirile

#520 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

PipiDugaDevetka wrote:
zonbirile wrote: -----------------------
Slažem se da SVI trebaju plaćati porez na nekretnine, pa i ja na moj privatni stan, privatnu garažu, zemlje nemam, ali i na zemlju treba plaćati porez, naročito na obradivo zemljište koje se ne obradjuje. Nesposobna država nije u stanju da uvede porez na privatne stanove (kuće), pa ga zbog toga i nema.

Javni je interes da se hitno popravi neki kvar zbog kojeg mogu stradati ljudi (Krov curi i voda ide na el. instalaciju).
To su ti opštinski fondovi za hitne intervencije koje svaka opština u Kantonu SA mora imati prema Zakonu o održavanju zaj. dijelova zgrada i upravljanju zgradama.

Kantonalni fond za popravku oštećenja nastalih u ratu već godinama radi jer je javni interes da se sve oštećeno u ratu (nema krivice vlasnika) popravi. To što poslijeratna vlast nije znala ili nije htjela tužiti odgovorne za ratnu štetu nije tema ove diskusije.

Stanovi otkupljeni ''za certifikate'' su daavnooo otplaćeni još prije rata. Konkretno, u mojoj porodici se bilo nakupilo oko 150 godina radnog staža, a samo jedan stan. Računaj da je stavka za SIZ (Samoupravna zajednica ) za stambenu izgradnju u platama koje su se primale u socijalizmu bila jedna od najvećih, plus Fondovi za solidarnu stambenu izgradnju, plus socijalistički Sarajevostan je naplaćivao ''kiriju'' u okviru stambenog prava. Sto puta je moj stan otplaćen prije nego li su Bičakčić/Ganić uveli otkup stanova za ''certifikate''.

Slažem se da rupa na krovu privatne kuće i rupa na krovu privatne zgrade (kolektivno privatno vlasništvo) treba imati isti tretman ako voda koja curi i u oba slučaja može ugroziti nečije živote.

Isto tako, vlasnici privatnih kuća moraju plaćati deratizaciju kao što to plaćaju vlasnici privatnih zgrada (1 kesica otrova = oko 3KM). Nonsens je vršiti deratizaciju nekog naselja ako uništavanje glodara nije sveobuhvatno. Trenutno se baš tako radi. U mom naselju, privatne kuće odmah do privatnih zgrada. Ekipe za deratizaciju dolaze u zgrade i naplaćuju preko upravitelja, a za privatne kuće, nema otrova i deratizacije.

Izabrali smo na izborima, pa kako je grah padao na izborima, tako su ''kuče'' sa razbacanim grahom i poredane.
Sami smo birali i izabrali.
Idu lokalni izbori 2012., pa treba imati na umu greške u stambenoj politici. One se reflektuju generacijama poslije počinjenja.
------------------------------------------------
ne bih diskusiju spustio na ravan ličnog primjera,ali samo 20% ljudi je stanovalo u društvenim stanovima.Iz dohotka se izdvajalo 7%,što je na godišnjem nivou cca 1 plata,možemo li reći 1m2 stana-teško.Neka bude 1m2 stana za 40g,stan od 40m2.Dvoje 80m2.Stan plačen OK.A koliko je slučajeva da je radilo jedno,da se otišlo u penziju sa 25g i stanom pod miškom.Koliko su neki puta mjenjali stan,imali 2 komada.Vidiš i moji roditelji skupili sa mnom 100g staža i to prije rata,niko nije dobio stan,napravili kući uz kredit od 30% pripadajućeg stana i kredit isplatili 70g kada rata nije došla na paklo cigareta.Gdje je njihovo izdvajanje,ili svih onih van gradova koji su radili i stanovali u vlastitom mukom izgrađenoj kući.Bilo je predloga da se dijele prikupljeni certifikati iz otkupa,ovim jadama što ne dobiše stan.Nije prošlo-po zakonu.Smiješno je @garden.. čpozivatiu se na qurčev kantonalni zakon,pa i Hitler je imao zakon o rasama.Pričamo o apsurdima,ne o zakonitosti,koja se temelji na lopovluku istih koji u stanovima i stanuju.Apsurdi se i dalje forsiraju kroz zakone,pa i kretenluk o otkupu stanova,prije restitucije,što će nas u Strazburu koštati milijardi.
PipiDugaDevetka

#521 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

zonbirile wrote: ------------------------------------------------
ne bih diskusiju spustio na ravan ličnog primjera,ali samo 20% ljudi je stanovalo u društvenim stanovima.Iz dohotka se izdvajalo 7%,što je na godišnjem nivou cca 1 plata,možemo li reći 1m2 stana-teško.Neka bude 1m2 stana za 40g,stan od 40m2.Dvoje 80m2.Stan plačen OK.A koliko je slučajeva da je radilo jedno,da se otišlo u penziju sa 25g i stanom pod miškom.Koliko su neki puta mjenjali stan,imali 2 komada.Vidiš i moji roditelji skupili sa mnom 100g staža i to prije rata,niko nije dobio stan,napravili kući uz kredit od 30% pripadajućeg stana i kredit isplatili 70g kada rata nije došla na paklo cigareta.Gdje je njihovo izdvajanje,ili svih onih van gradova koji su radili i stanovali u vlastitom mukom izgrađenoj kući.Bilo je predloga da se dijele prikupljeni certifikati iz otkupa,ovim jadama što ne dobiše stan.Nije prošlo-po zakonu.Smiješno je @garden.. čpozivatiu se na qurčev kantonalni zakon,pa i Hitler je imao zakon o rasama.Pričamo o apsurdima,ne o zakonitosti,koja se temelji na lopovluku istih koji u stanovima i stanuju.Apsurdi se i dalje forsiraju kroz zakone,pa i kretenluk o otkupu stanova,prije restitucije,što će nas u Strazburu koštati milijardi.
Oduvijek je bilo nepravde, pa i u Titinom socijalizmu. Važni ljudi, funkcioneri, Titini borci mijenjali su stan samo zbog toga što im je dosadilo u određenom naselju stanovati ili im je prvi komšija bio previše bučan,...

Međutim, postojala je mogućnost izbora po firmama: Ili da uzmeš kredit (U policiji gdje sam ja zaradio penziju, svake godine je bilo kredita) za rješavanje stambenog pitanja, pa onda, da te rata tog kredita dođe u visini cijene kutije cigareta, ili da dobiješ stan na korištenje (stanarsko pravo).

Prema tome, bolje je bilo za mene da sam se ''uvalio'' u kredit jer ovako, ostade smi samo stan što sam naslijedio od roditelja. Gdje su još ostali članovi moje primarne porodice? Svi izvisiše za stan, a i propustiše kredite.

Upraviteljska odgovornost:
Image
Last edited by PipiDugaDevetka on 03/02/2011 15:05, edited 1 time in total.
zonbirile

#522 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

PipiDugaDevetka wrote:
Oduvijek je bilo nepravde, pa i u Titinom socijalizmu. Međutim, postojala je mogućnost izbora po firmama: Ili da uzmeš kredit (U policiji gdje sam ja zaradio penziju, svake godine je bilo kredita) za rješavanje stambenog pitanja, pa onda, da te rata tog kredita dođe u visini cijene kutije cigareta, ili da dobiješ stan na korištenje (stanarsko pravo).

Prema tome, bolje je bilo za mene da sam se ''uvalio'' u kredit jer ovako, ostade smi samo stan što sam naslijedio od roditelja. Gdje su još ostali članovi moje primarne porodice? Svi izvisiše za stan, a i propustiše kredite.
--------------------------------------------------------------
nije tako,jer kredit je bio samo 30% pripadajućeg stana.Znači 70% si u startu donji i da ne vratiš kredit prema onom ko je dobio stan.Sem toga do 70-tih rata je bila realna.I to nije bila nepravda nego svjesna utopija,kojea je odgovarala crvenoj buržoaziji.Slično je i danas.Ne daj bože zemljotresa ,ili sličnog sve bi zgrade popravili,privatne ,za uši.Dokle ide taj dronjaluk,poslije rata na Otesu,sve sredili,za poslovne prostore ni brojilo nisu davali,nego da se extra plati.
PipiDugaDevetka

#523 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

zonbirile wrote: --------------------------------------------------------------
nije tako,jer kredit je bio samo 30% pripadajućeg stana.Znači 70% si u startu donji i da ne vratiš kredit prema onom ko je dobio stan.Sem toga do 70-tih rata je bila realna.I to nije bila nepravda nego svjesna utopija,kojea je odgovarala crvenoj buržoaziji.Slično je i danas.Ne daj bože zemljotresa ,ili sličnog sve bi zgrade popravili,privatne ,za uši.Dokle ide taj dronjaluk,poslije rata na Otesu,sve sredili,za poslovne prostore ni brojilo nisu davali,nego da se extra plati.
Moj šef u policiji svake godine bio na listi za kredite, 30% + 30% + 30% = 90% i za 5 godina sve tri rate kredita 3 kutije cigara! Sad, tako je bilo povoljno u policiji, a za druge firme, ne znam.
zonbirile

#524 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

PipiDugaDevetka wrote:
zonbirile wrote: --------------------------------------------------------------
Moj šef u policiji svake godine bio na listi za kredite, 30% + 30% + 30% = 90% i za 5 godina sve tri rate kredita 3 kutije cigara! Sad, tako je bilo povoljno u policiji, a za druge firme, ne znam.
------------------------------------------------
rekoh ti ne možemo lično,generalno je bilo hinjski.konačno i tvoj šef dobio samo 90%,plus rate bar u startu nisu bile kutija cigareta.Vratio je on bar pola realne vrijednosti,znači dobio cca 45-50% u odnosu na lolui u stanu.I sada grad se brine za lolin krov,a šef opet za uši(znam reći češ neće taj brinuti,ali šta je sa pozornikom)
PipiDugaDevetka

#525 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

rekoh ti ne možemo lično,generalno je bilo hinjski.konačno i tvoj šef dobio samo 90%,plus rate bar u startu nisu bile kutija cigareta.Vratio je on bar pola realne vrijednosti,znači dobio cca 45-50% u odnosu na lolui u stanu.I sada grad se brine za lolin krov,a šef opet za uši(znam reći češ neće taj brinuti,ali šta je sa pozornikom)
Došli smo do zaključka da je sistem truba i tu se slažemo. Ja krivce vidim u bivšim ministrima, Taji Samiru Silajdžiću (SBiH), Čedomiru Lukiću - Omladincu (SDA) = prethodni i sadašnji novi ministar Ministarstva stambene politike KS, a ne u samoj ideji uvođenja upraviteljstva.

Nećemo dalje offtopičiti o prijeratnoj stambenoj politici.
Post Reply