Kakvi smo sa Akvaristikom

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
uradi sam

#501 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Qler wrote:ImageImageImage

evo kod brata akvarij, slikano nabrzinu, pa slike nisu nesto. sad je sredjeniji, pozadina namjestena, grijac je na mjestu i jos neke sitnice sredjene :D

u glavnom, skalari i neonke zive u harmoniji :D

u njemu su 6x skalari, 4x trifogasteri, 6x corridoras, 4x ancitrus, 11x neonke, po 4x gupice, xife i black molly
Nemojte me sta pogresno shvatit, ja bih izbacio pozadinu jako mi narusava citavu stvar nekako mi je skroz vjestacka izgleda ko podzid nema prirodan izgled a i malo tu tehniku poslago kako treba, sve nekako strsi, akvarij je dobar....a ako vama izgleda dobro nikom nista...LP
uradi sam

#502 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

ozd@ wrote:@strafna
kupio sam i ja tu jbl novo malawi,pa cu uzet jos neku kad stignu ribe da kombinujem.a procito sam negdje da ih je dobro povremeno hranit kuhanim graskom kojem se skine ljuskica i listovima spinata.jesil ti ikad koristio takvu hranu?
ozd pa dokle je to cikliranje jesi slozio stvari.... :-D vidi biljna prehrana ti je jako rizicna u vidu da pravis sam sebi hranu pa da je ledis da se maltretiras itd...pozeljno im je nakada ubacit malo list koji da smazu stim da imas u vidu da si im ubacio i ko zna koju bakteriju itd..ali ja sam se prestao sa tim zadavat ipak imas TETRINU hranu koja je No1 u svijetu vec ko zna po koji put...pa eto sto se muciti... :-D
zdruzdjo

#503 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

uradi sam wrote: E moj zdruzljo kakav ramiz al eto,dobro pazi ako budes se sirio sa vrstama on je mix mixova al eto ako znas sta trazis mozes probrat fine ribe...samo pazi dere sa cijenama...iz iskustva..svaka cast neka si u malawi varijanti oni su meni vrh.. :thumbup:
ma dobro vidio da se ne razumije u imena vrsta. ja donio spisak kaze on ja ti to ne znam po imenima. znam par vrsta i to je to. postujem
ja onda upirao prstom u one koje hocu i on mi govorio moze li koja sa kojom od probranih i koja je agresivna a koja nije. probrao sam ono sto sam htio i sumnjam da cu traziti ista vise. mozda da neke izbacim a ubacim neke nove, ali o tom po tom. dok se malo upoznam sa njima pa cu vidjeti.
u zamjenu za moje ribice mi je dao ove. bez marke, tako da nisam strucan da kazem o cjenama ista vise.
uradi sam

#504 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

ozd@ wrote:Image

Image

Image

hmmmm...nikako ne mogu da uploadujem sliku,neznam zasto
Image
upload na neku free stranicu na internetu nadji ima ih masa,smanji rez...i upload iam negdje je moderetorica pisala o ovome vishe...
uradi sam

#505 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

zdruzdjo wrote:
uradi sam wrote: E moj zdruzljo kakav ramiz al eto,dobro pazi ako budes se sirio sa vrstama on je mix mixova al eto ako znas sta trazis mozes probrat fine ribe...samo pazi dere sa cijenama...iz iskustva..svaka cast neka si u malawi varijanti oni su meni vrh.. :thumbup:
ma dobro vidio da se ne razumije u imena vrsta. ja donio spisak kaze on ja ti to ne znam po imenima. znam par vrsta i to je to. postujem
ja onda upirao prstom u one koje hocu i on mi govorio moze li koja sa kojom od probranih i koja je agresivna a koja nije. probrao sam ono sto sam htio i sumnjam da cu traziti ista vise. mozda da neke izbacim a ubacim neke nove, ali o tom po tom. dok se malo upoznam sa njima pa cu vidjeti.
u zamjenu za moje ribice mi je dao ove. bez marke, tako da nisam strucan da kazem o cjenama ista vise.
Taj plavi zeljovac :-D ti je Pseudotropheus Elogantus NKguyo muzijak, taj zuti sa dvije duzne pruge je Melanochromis Auratus ako se ofarba u crno on je muski, al nemora da znaci jer su oni foleri... ako je ugrozen od drugog muskog ofarba se ko zenka pa kasnije dominantni pusi foru sto se tice mrjesta :-D ostale ti nisam dobro vidio uh mislim da imas Ps. RED ZEBRU zuta glat jako agresivna jos ako su dvije onda ce ti biti sijelo ko i meni...al eto imam malo veci akvarijum i vishe riba pa je agresivnost svedena na minimum.... :thumbup:
Bekir_SA

#506 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

rumit wrote:
Bekir_SA wrote: trava je "Eleocharis acicularis ( Dwarf hairgrass )" mislim, kod Armana kupio, odo danas po Ancistruse i Koridorase, a sijamce nisam primjetio :shock: da ima a nisam nesto posebno i obracao paznju na njih... ak ih nadjem javim...
pozzzzzzzzzzzzzz :run:
Hvala ti za travu. Eleocharis mi i treba. Valjda je jos ima.
Sijamce tesko da ces primjetiti jer ih nema :sad: . Nadati se da ce doci.
nema sijamaca :sad: a ni Eleocharis acicularis :sad:
Edmond

#507 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Edmond »

Drago mi je da se otvorila tema o akvaristici na sa-x, pa evo da i ja doprinesem proširenju teme. U prilogu sam postavio slike novog akvarijuma, formiranog prije mjesec i po. Akvarijum je 60l, ribice živorotke, standardne, malo bilja,pošto nisam imao više vrsta, 2-3 plastična žbuna da se potomci imaju gdje sakriti,pošto ne vadim "gravidne" mame. :) Prije ovog akvarijuma imao sam takođe 60 litarski sa vanjskim filterom,ali sa loše urađenim poklopcem i pojavom zelenih i smeđih algi,pa sam ga rasformirao i poklonio malcu od komšije u kojem sada obitava hrčak. :) U ovom je za sada sve uredu,standardna promjena vode i ostalo,pa eto vidjet ćemo kako će se razvijati. Svaki komentar je dobrodošao. Pozz

Image

Image

Image

Image
doktor78

#508 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Lijepo, fin izbor riba, samo ja bih pod hitno izbacio to plasticno bilje, bode oci...
Da bi ubacio prave biljke (osim te valisnerie koju trenutno imas), morat ces staviti podlogu sa sitnijim pijeskom, ova je po mom misljenju prekrupna za razvijanje korijena. Ili privezi koju amazonku na taj panj i bit ce OK...
Edmond

#509 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Edmond »

Plastične su jako dobro urađene, tako da se moraš dobro zagledati da vidiš da su plastične,ali se svakako slažem s tobom da trebaju u bliskoj budućnosti ići van. Stavio sam ih radi mladih da se imaju gdje skloniti,ako prežive. Korijen ove biljke (valisnerie kako kažeš) se dobro razvija u ovom pjesku i ta mi biljka raste "k'o luda". Čini mi se da sam vidio da jedan kolega poklanja biljke koje su mu viška, pa ću se prijaviti u red čekanja. :) Ovo za amazonke na panj mi nije jasno i imam jedno pitanje, a tiče ze pozadine. Kada je prislonim na staklo, ne vidi se najbolje,a bočna se ne vidi uopšte. Onda naprskam staklo vodom, pozadina se zalijepi za staklo, istisnem mjehuriće i zalijepim selotepom na krajevima za staklo. Međutim nakon 7-8 dana počnu se pojavljivati mjehurići i podloga se "odjepljuje" sa stakla, tako da se opet ne vidi kako treba. Ima li rješenje za ovo ili se podlgoda stavlja na drugi način ? Podloga je standardna plastificirana tapeta sa licem (biljke i plava pozadina) i naličjem ( obično neka tropska šuma sa korijenom,kao ova moja) pozz
doktor78

#510 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Edmond wrote: Ovo za amazonke na panj mi nije jasno
Sorry, do mene je, mislio sam na anubias, biljku koja nema klasicni korijen, nego rizom, pa se ne sadi u podlogu, vec se pricvrscuje za panj ili kamen. U pocetku raste prilicno sporo, ali nakon 2-3 mjeseca adaptacije pocinje fino da se razvija. Ima cvrste zelene listove, i voli sjenovite dijelove akvarijuma.
Amazonka27

#511 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Amazonka27 »

ma nemoj da vas amazonka veze za radijator :D
doktor78

#512 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Amazonka27 wrote:ma nemoj da vas amazonka veze za radijator :D
:D :D :D
uradi sam

#513 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

STA JE SA AKVARIJEM NEMA TE NIGDJE AMAZONKO... :x DE nam okaci temu u vrh vidis da je zasluzila...lp
uradi sam

#514 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Edmonde lijep je akvarij povadi plastiku i mozda skini plakat iza....ubacio jednu lijepu dobro razgranatu granu,vinove loze ....i ima da sjeva...u svakom slucaju sve pohvale. :thumbup: :thumbup:
zdruzdjo

#515 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

evo ga novi. dimenzije malo vece nego prosli. konfiguracija sobe mi ne dozvoljava neke ekstremnosti.
znaci 80x40x50 malo ribice da proplivaju.
pozdina "true nature" sedra
Image
Image

ima jos injzinjerije ali polako(obljepiti rubove da se ne vide, naci nacin da produzim usisnu cijev jer je ova kratka i ne dolazi do dna, zaljepiti traku da se ne vidi povrsina vode i dno)

usput prodajem svoj stariji aq i jos jedan
dimenzije 80x40x39,5 i 60x30x30. veci je 50 km a manji je 30 km. pa eto ako je ko zainteresovan booyroom
doktor78

#516 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Ne razumijem se u ciklide, ali ovo mi izgleda jako lijepo. Je li ovo kupovna pozadina ili DIY?
rumit

#517 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Edmonde, fino ovo kod tebe izgleda.
Kao sto ti ljudi rekose rijesi se plastika. Nije samo zbog izgleda vec se i ribice mogu povrijediti na nju. Kad ti se vallisneria i ludwiga razrastu imace ribice gdje da se kriju. Ako budes kakve izmjene radio stavi sitniji pijesak.
rumit

#518 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Zdruzdjo dobrob si ovo sredio. Svaka cast.
Nek si se kutariso onog kamenja. Drvo ti je odlicno. Jel mangro?
Jedono mala zamjerka za sljunak. Mislim da bi tvojim ciklidima odgovarao sitniji.
uradi sam

#519 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

zruzljo druze akvarij i pozadina su jako dobri sljunak na dnu ti nevalja nista kupi dunavac sitni jer im je jako potreban i najbolji je
to su ribe koje uvijek nesto kopaju, slazu, itd..... panjugu izbaci zakiseljava vodu,i truhne bez veze nepotrebna stvar kod Mbuna..i dosta vecih kamenica na dno jako potreban za mrjest i da se mogu skrivati sto im je jako bitno jer ovako su podlozne stresu onda nastupa BLOAT i chao...to ti je kod malavaca pravilo...A filtracija ja vidim otprilike da je EX-700 tetratec jako lose za malawi...radi na jacoj filtraciji...lp
Amazonka27

#520 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Amazonka27 »

uradi sam wrote:
STA JE SA AKVARIJEM NEMA TE NIGDJE AMAZONKO... :x DE nam okaci temu u vrh vidis da je zasluzila...lp

tema je okacena na "ne propusti" :D Uzivajte i nastavite ukrasavati temu sa slikama vasih ribica :)

akvarij je jos uvijek samo jedna staklena kocka :)
zdruzdjo

#521 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

uradi sam wrote:zruzljo druze akvarij i pozadina su jako dobri
hvala
uradi sam wrote:sljunak na dnu ti nevalja nista kupi dunavac sitni jer im je jako potreban i najbolji je
gdje i znas li okvirno cjenu. u tom slucaju ovaj sad sto je unutra ce biti problem izvaditi ali boze moj. moram naci nacin

uradi sam wrote:panjugu izbaci zakiseljava vodu,i truhne bez veze nepotrebna stvar kod Mbuna..
jeli ovo esencijalno i pod moranje ili onako. mislim jeli im smeta zdravlju.

uradi sam wrote: dosta vecih kamenica na dno jako potreban za mrjest i da se mogu skrivati sto im je jako bitno jer ovako su podlozne stresu onda nastupa BLOAT i chao...to ti je kod malavaca pravilo...
bloat znam da je bolescura ali kako napada simptomi i sl. sto se tice mrijesta kod mene i ne moraju. cak mogu reci i da me to ne interesuje.

uradi sam wrote:A filtracija ja vidim otprilike da je EX-700 tetratec jako lose za malawi...radi na jacoj filtraciji...lp
a filter sam planirao staviti neki unutrasnji.i prije sam ga imao ali mi je pukao kabl na njemu pa nikako da se nakanim. cistio sam ga jednom u dvije sedmice.
pa valjda ce im biti dosta. imam gotov staklenko ali jednostavno nemam mjesta da stavljam njega iza. uzeti cu neki od onih tetra unutrasnjih
milenko

#522 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by milenko »

uhhhh, dva dana iscitavao ovih 20-ak strana, i moram priznat svasta naucio, jos i ono za pocetnike sa akvarij.net. :) ..za sada o akvaristici samo skupljam teoriju, a prakticiranje u neko dogledno vrijeme...
za sada me zanima jedna, mozda za vas banalna stvar, al' za mene uvijek nocna mora...odes negdje na 10-15 dana, a nemas kome kljuceve ostaviti...kako se to rijesava????
doktor78

#523 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

milenko wrote:uhhhh, dva dana iscitavao ovih 20-ak strana, i moram priznat svasta naucio, jos i ono za pocetnike sa akvarij.net. :) ..za sada o akvaristici samo skupljam teoriju, a prakticiranje u neko dogledno vrijeme...
za sada me zanima jedna, mozda za vas banalna stvar, al' za mene uvijek nocna mora...odes negdje na 10-15 dana, a nemas kome kljuceve ostaviti...kako se to rijesava????
Dobrodosao!
Tvoj pristup je i najbolji, prvo se dobro opremiti znanjem, pa onda krenuti u formiranje akvarijuma, da ne ucis na sopstvenim greskama kao ja i pretpostavljam i mnogi drugi na ovom forumu.
Sto se tice hranjenja ribica za vrijeme odsustva, postoje 2 rjesenja:
1. Ako su ribice redovno hranjene prije odlaska na put, mogu bez problema izdrzati 6-7 dana bez hrane
2. Postoji specijalna hrana za takve slucajeve, a dolazi u obliku tableta koje se jako sporo rastvaraju u vodi i na taj nacin obezbjedjuju izvor hrane za period tvog odsustvovanja
milenko

#524 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by milenko »

doktor78 wrote:
milenko wrote:uhhhh, dva dana iscitavao ovih 20-ak strana, i moram priznat svasta naucio, jos i ono za pocetnike sa akvarij.net. :) ..za sada o akvaristici samo skupljam teoriju, a prakticiranje u neko dogledno vrijeme...
Dobrodosao!
Tvoj pristup je i najbolji, prvo se dobro opremiti znanjem, pa onda krenuti u formiranje akvarijuma, da ne ucis na sopstvenim greskama kao ja i pretpostavljam i mnogi drugi na ovom forumu.
Sto se tice hranjenja ribica za vrijeme odsustva, postoje 2 rjesenja:
1. Ako su ribice redovno hranjene prije odlaska na put, mogu bez problema izdrzati 6-7 dana bez hrane
2. Postoji specijalna hrana za takve slucajeve, a dolazi u obliku tableta koje se jako sporo rastvaraju u vodi i na taj nacin obezbjedjuju izvor hrane za period tvog odsustvovanja
bolje vas nasao :-D
e vidis to nisam znao, ustvari, negdje sam procitao, onako usput spomenuto, za neke hranilice, il' tako nekako...
i jos nesto me zanima oko svjetlosti, ovde neko napisa 8-9 sati, na nekim sajtovima procitah i do 12 sati, vjerovatno se misli na vrijeme "vjestacki" upaljenog svijetla, e sad, kako ne mislim u podrumu drzat', sto ce rec' valja racunat i na spoljnu dnevnu svjetlost, koji je to vremenski interval u 24h...po nekoj mojoj logici, to bi trebalo biti, ako uzmemo 12 sati, od 12h(popodne)-24h(ponoc)...jer koliko znam biologiju, i biljkama valja disati (asimilacija), tj. valja im i mraka...
doktor78

#525 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Ne racunaj na spoljnju svjetlost, jer se pretpostavlja da ces akvarijum postaviti na mjesto koje nece biti izlozeno direktnoj suncevoj svjetlosti. 12 sati osvjetljenja akvarijuma je maksimum, ali uz ispunjene druge uvjete, tj. da imas puno biljaka u akvarijumu, da im dodajes CO2 i tekuce gnojivo. Ako bilo sta od navedenog nedostaje, imaces slucaj kao kod mene - pojavu algi.
Post Reply