Istina o invalidima

Locked
BajrinNajmladji

#501 Re: Istina o invalidima

Post by BajrinNajmladji »

NERATNE, CIVILNE OSOBE SA ONESPOSOBLJENJEM (INVALIDI)!

Osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja iznosi 80% od najniže cijene rada utvrđene Kolektivnim ugovorom socijalnih partnera za područje Federacije BiH.

Pravo na osobnu invalidninu i ortopedski dodatak ne mogu ostvariti osobe čiji ukupni prihod po članu domaćinstva prelazi iznos od 60% od osnovice iz članka 13. ovog zakona (u daljem tekstu: prihodovni cenzus).

Pod ukupnim prihodom u smislu prethodnog članka podrazumijevaju se :
-plaće i druga primanja iz radnog odnosa;
-starosne, invalidske i porodične mirovine, kao i naknade za fizičku onesposobljenost po propisima o mirovinskom i invalidskom osiguranju;
-primanja ostvarena po propisima o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, kao i po odredbama zakona o civilnim žrtvama rata;
Radi ostvarenja prava na osobnu invalidninu osobe sa invaliditetom razvrstavaju se prema utvrđenom postotku oštećenja organizma u pet grupa i to:

I grupa - osobe sa invaliditetom sa 100% oštećenja organizma,
II grupa - osobe sa invaliditetom sa 90% oštećenja organizma
III grupa - osobe sa invaliditetom sa 80% oštećenja organizma,
IV grupa - osobe sa invaliditetom sa 70% oštećenja organizma,
V grupa - osobe sa invaliditetom sa 60% oštećenja organizma

Mjesečni iznos osobne invalidnine određuje se u postotku od osnovice definirane u članku 12 ovog zakona i to:

Grupa Postotak
I 40% od osnovice
II 30% od osnovice
III 20% od osnovice
IV 15% od osnovice
V 10% od osnovice

Pravo na osobnu invalidninu ne može ostvariti osoba sa invaliditetom koja ovo pravo ostvaruje ili može ostvarivati po propisima o: pravima branitelja i članova njihovih obitelji, zaštiti civilnih žrtava rata kao i lica sa invaliditetom - osiguranici koja ostvaruju ili mogu ostvariti naknadu za tjelesnu onesposobljenost po propisima o mirovinsko-invalidskom osiguranju.

Mjesečni iznos dodatka za njegu i pomoć od drugog lica određuje se u postotku od osnovice iz članka 12. ovog zakona i to:
- I grupa 100% od osnovice
- II grupa 50% od osnovice

Pravo na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica ne može ostvariti osoba smještena u ustanovu socijalne zaštite ako su troškovi smještaja u cijelosti pokriveni iz sredstava kantonalnog, odnosno općinskog proračuna.

Osobe kod kojih je, rješenjem nadležnog organa, potreba za njegom i pomoći od drugog lica utvrđena nakon 65. godine života, ovo pravo ostvaruju sukladno sa propisom kantona iz sredstava kantonalnog ili općinskog proračuna.

Ortopedski dodatak određuje se u mjesečnom iznosu u visini od 7% od osnovice iz članka 12. ovog zakona.
Nekako sam doznao šta stoji u Nacrtu Zakona o prihodima osoba sa invaliditetom, šta se to sprema neratnim, civilnim osobama sa onesposobljenjem.

Zna li neko kolika je NAJNIŽA CIJENA RADA UDTVRĐENA KOLEKTIVNIM UGOVOROM ZA 2009. g. ZA FBiH?

Pretpostavimo da je to satnica u iznosu od 2KM.

2KM x 8radnih sati x 22radna dana u mjesecu = 352KM mjesečno.
Osamdeset posto od ove sume je 0,8 x 352 = 281,6 KM OVA CIFRA JE OSNOVICA ZA PRORAČUN SVE TRI NAKNADE

Šezdeset posto od ove sume je iznos koji osoba sa onesposobljenjem u svojoj porodici NE SMIJE preći po članu porodice
da bi ostvarila pravo na primanje naknade za onesposobljenost (Lična invalidnina) = 0,6 x 281,6 KM = 170 KM

NAPOMINJEM DA JE OVO SAMO NACRT ZAKONA O PRIHODIMA OSOBA SA ONESPOSOBLJENJEM I DA NE MORA OVO BITI USVOJENO. NAPOMINJEM DA SAM PRETPOSTAVIO (IZMISLIO) CIJENU RADA ZA SAT VREMENA.

Ja se, nažalost, moram pozdraviti sa SVIM naknadam za tri osobe u mojoj porodici s obzirom na ovakav cenzus.

Ne mogu da vjerujem da će ovo biti usvojeno, pa neće biti ni stotinjak onih koji se štite ovim pravom sa ovakvim cenzusom.
Last edited by BajrinNajmladji on 18/12/2009 17:26, edited 1 time in total.
dems

#502 Re: Istina o invalidima

Post by dems »

Bajrin naj., kako ti naprica korist od ovoga cenzusa ce imati penzioneri koji imaju najnizu penziju tj. koji imaju supruznika (najveci glumci invalida, a u stvari dobro pokretni), a njih ima najvise i oni su ti koji su ugrozili prave invalide, koji vecinom nemaju clanove svoje porodice i vecinom su sami ili nisu nosioci domacinstva. Ja konkretno imam 296,00 KM i nemam porodicu, a 15 godina sam u inv. kolicima. Koliko sam razumio kao takav sam "izvisio".
BajrinNajmladji

#503 Re: Istina o invalidima

dems wrote:Bajrin naj., kako ti naprica korist od ovoga cenzusa ce imati penzioneri koji imaju najnizu penziju tj. koji imaju supruznika (najveci glumci invalida, a u stvari dobro pokretni), a njih ima najvise i oni su ti koji su ugrozili prave invalide, koji vecinom nemaju clanove svoje porodice i vecinom su sami ili nisu nosioci domacinstva. Ja konkretno imam 296,00 KM i nemam porodicu, a 15 godina sam u inv. kolicima. Koliko sam razumio kao takav sam "izvisio".
Prvo, ovo je NACRT Zakona, drugo, izmislio sam najnižu satnicu rada. Znači, sve uzmi sa rezervom. Nadaj se i ako si neratni civilni invalid uključi se u neko udruženje, pa kolektivno predajte primjedbe, prijedloge. Ako si RVI ili CŽR, ovo se ne odnosi na tebe. Trenutno se udruženja RVI bore, protestvuju,...Vidi vijesti.
zokafesb

#504 Re: Istina o invalidima

Post by zokafesb »

Prije svega pozdrav svima, novi sam na forumu i sve pohvale.
Dali zna netko kad ce biti isplaceni civilni invalidi koji nikad nisu dobili ni marke , ja osobno sam jos krajem 2006 bio na komisiji i dobio rjesenje tako da mi se broji od 1.1.2007, bio sam i na zadnjoj reviziji i dobio rjesenje ali jos nisam ni marke dobio. Molim vas ako iko ista zna u vezi toga.
BajrinNajmladji

#505 Re: Istina o invalidima

zokafesb wrote:Prije svega pozdrav svima, novi sam na forumu i sve pohvale.
Dali zna netko kad ce biti isplaceni civilni invalidi koji nikad nisu dobili ni marke , ja osobno sam jos krajem 2006 bio na komisiji i dobio rjesenje tako da mi se broji od 1.1.2007, bio sam i na zadnjoj reviziji i dobio rjesenje ali jos nisam ni marke dobio. Molim vas ako iko ista zna u vezi toga.
@zokafesb,
Pročitaj ovaj intervju:
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=1807 wrote: • Ipak, niste uspjeli isplaćivati naknade svima koji su dobili punovažna rješenja. Zašto?

- Kroz našu bazu podataka prošlo je oko 130.000 imena. Neki ljudi su izmjenom Zakona u trećem mjesecu skinuti s prava, a to su osobe sa nižim stupnjem invaliditeta od 90 posto te određen broj ljudi starijih od 65 godina koji su imali pravo na pomoć i njegu drugog lica. No, to se nije puno odrazilo na financijske poteškoće u ostvarivanju prava. I dalje 66.000 korisnika ne prima naknadu temeljem pravosnažnog rješenja. Dug je oko 150 milijuna maraka. Mi smo predlagali redukciju koeficijenta kako bismo tim kategorijama mogli barem dio vratiti kroz retroaktivnu isplatu. Vlada je donijela zaključak da se to pokuša sanirati.

@kakavdanakneiskustvu,
Vidio sam, ali moja banka BBI, uvijek kasni, pa nisam ni zvao. Sutra ću vidjeti.

Blog zeničkih osoba sa onesposobljenjem. Obilje informacija! Izvrstan blog!
http://osobesainvaliditetom.blogger.ba/ wrote:16.12.2009.
NACRT ZAKONA O OSNOVNIM PRAVIMA OSOBA SA INVALIDITETOM

Krajem jula mjeseca je Vlada FBiH zadužila Federalno ministarstvo rada i socijalne politike da u roku 60 dana pripremi nacrte 4 zakona, koji bi trebali biti zamjena za postojeći Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i porodice sa djecom. Jedan od ta četiri zakona je Zakon o osnovnim pravima osoba sa invaliditetom. Sva četiri prijedloga zakona su bili razmatani na 125. sjednici Vlade FBiH (24.11.2009) i vraćeni su na doradu.

Obzirom da prijedlog Nacrta zakona o osnovnim pravima osoba sa invaliditetom se planira vrlo restriktivnim, jer je Vlada FBiH u svojem pismu namjere upućenom Međunarodnom monetarnom fondu, obećala uštede za finansiranje naknada osobama sa invaliditetom u značajnoj mjeri. Da je to tako, pokazuje i Nacrt budžeta FBiH, kojim je na stavci transfera za osobe sa invaliditetom, Vlada umanjila čak za 32% planirana sredstva za 2010. u odnosu na 2009. godinu.

Nacrt zakona predviđa uvođenje u prava osoba sa invaliditetom od 60 do 100%, što je pozitivno, ali se za sve korisnike uvodi prihodvni cenzus, pa tako ne bi imali prava ni po kojem osnovu osobe sa invaliditetom, koje u porodici imaju prihode cca 164 KM po osobi.

Tako će iz prava, prema prvim procjenama biti isključeno jako mnogo, a ostati u pravima maksimalno do 47.000 osoba sa invaliditetom 60-100%, najvećim dijelom osobe sa nižim procentom invalidnosti, jer većina osoba sa većim procentom invaliditeta stjecajem okolnosti zavise od pomoći i njege druge osobe pa žive u roditeljskim porodicama ili u svojim.

Nacrt zakona sadrži niz nelogičnosti, pa zato mislimo u našem Udruženju, da bi trebalo koordinirano istupiti sa primjedbama upućenim kantonalnim ministarstvima rada i socijalne politike, putem saveza udruženja osoba sa invaliditetom i naravno i direktno na federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Zainteresirana udruženja, mogu nam se javiti privatnom porukom ili u komenatru, šta kome odgovara, da im dostavimo Nacrt ovoga zakona u word formatu, da se detaljno upoznaju i da idemo zajedno dalje, jer vremena nema mnogo, obzirom da Vlada FBiH planira usvajanje ovoga Zakona najdalje do sredine februara 2010. godine, a da se u parlamentarnu proceduru uputi koncem ove ili početkom slijedeće godine.

Objavio/la mdjulbic u 21:46, 1 komentar(a), print, #
BajrinNajmladji

#506 Re: Istina o invalidima

kakavdanakneiskustvu wrote:ako je ovo približno tačno,ovo sa ovog bloga,za 164 km po članu domaćinstva,onda ja stvarno nemam riječi,kako ih nije stid,mislim na ove koji to misle provesti u stvarnost.
Pa, ovo je nacrt Zakona. Pošalji e-mail poruku Mujezinoviću, Perici Jelečeviću-ministru, Parlamentu-oba doma, Savezu udruženja invalida FBiH,...Organizuj demonstracije, pridruži se nekom od protesta (Ako imaš vremena od trke i frke životne u borbi za zaradu i njegovanje osobe sa onesposobljenjem),...

Ja ću poslati primjedbe i prijedloge, ali ću se fokusirati na svoje probleme. Uopšteno, nešto ću napisati protiv vezivanja naknade za onesposobljenje (Invalidnine), naknade za t.nj. i naknade za ortopedska pomagala sa prihodima u porodici.

Toliko ja mogu učiniti, pa na uštrb dvije moje ''ledenice'' koje njegujem, poraditi na tome da sa preostalom spoSobnošću zaradim koju KM.

Gadan vakat i zeman nastupio, lešinari lete preko Bosne.... :(

Edit:
Željno očekujem oktobar 2010.g. kada su izbori i kada JA odlučujem.
atko

#507 Re: Istina o invalidima

Post by atko »

BajrinNajmladji wrote:Željno očekujem oktobar 2010.g. kada su izbori i kada JA odlučujem.
Bojim se da ce oni ovaj zakon i sve druge koji im ne idu u prilog cuvati za 1.1.2011 hinje su to ... a ako dobiju naredne izbore onda treba obavezno da nas i tuku nismo bolje ni zasluzili :x
BajrinNajmladji

#508 Re: Istina o invalidima

@Atko,
Čuo sam to na vijestima da Udruženja šehida i poginulih, zatim još neka udruženja RVI, traže primjenu od 1.1.2011.g.
Ne znam koliko im treba da se revizija RVI napravi,...Može-biti bidne da tako eskiviraju izbornu ljutinu i osvetu biračku.
Samo, to im treba dozvoliti MMF. Još jedna stvar, Vladu je strah udruženja RVI, šehida i ostalih boračkih udruženja.

Jedina ''žrtva'' neratnih civilnih prilikom njihovog upadu na zasjedanje Parlamenta FBiH je bila ministrica obrazovanja, Meliha La Kukarača. Sjedila u prvom redu, pa joj neko od protestanata nagazio na nogu.
hamza_sa

#509 Re: Istina o invalidima

Post by hamza_sa »

Ako ste pratili sinoc na FTV "Dnevnik D", uhljup od premijera je najavio da se sigurno (sto se vlade tice) uvodi imovinski cenzus. Ovom prilikom, samo je spomenuo RVI uz obrazlozenje da ce se isti uvoditi za one ispod 60% invalidnosti. Ostale nije spominjao, sto ne znaci da i njih nece zakidati.

Takodje je spomenuo, da ce se ove godine iz budzeta izdvojiti 5 miliona KM za politicke stranke, uz obrazlozenje da ako se to ne uradi nece biti politickog zivota i bilo bi pitanje kakve bi kadrove stranke kandidovale za odredjena mjesta u zakonodavnoj i izvrsnoj vlasti. Bljak!
crni12

#510 Re: Istina o invalidima

Post by crni12 »

zna li netko da li je mozda bila uplata invalidnina????
crni12

#511 Re: Istina o invalidima

Post by crni12 »

kakavdanakneiskustvu wrote:
crni12 wrote:zna li netko da li je mozda bila uplata invalidnina????

jeste,za novembar i decembar

nisam danas provjerio na racunu,al kako dvije,,pa nedavno su bili uplatili jednu??
dems

#512 Re: Istina o invalidima

Post by dems »

Uplata za neratne invalide je bila za oktobar i novembar, ali samo za oko 2100 korisnika koji su prosli reviziju rjesenja u Fed. ministarstvu rada i soc. politike i za 7500 korisnika koji nisu do sada dobijali tj. 60% do 80% invalidnosti.
Last edited by dems on 21/12/2009 19:52, edited 1 time in total.
crni12

#513 Re: Istina o invalidima

Post by crni12 »

dems wrote:Uplata za neratne invalide je bila za oktobar i novembar, ali samo za oko 2100 korisnika koji su prosli reviziju rjesenja u Fed. ministarstvu rada i soc. politike i za 7500 korisnika koji nisu do sada dobijali tj. 60% do 80% invalidnosti.
ja sam czr 70%
zokafesb

#514 Re: Istina o invalidima

Post by zokafesb »

dems wrote:Uplata za neratne invalide je bila za oktobar i novembar, ali samo za oko 2100 korisnika koji su prosli reviziju rjesenja u Fed. ministarstvu rada i soc. politike i za 7500 korisnika koji nisu do sada dobijali tj. 60% do 80% invalidnosti.

ja sam davno dobio rjesenje sa zadnje revizijr i nista mi nije uplacemo , majku im jebem lopovsku, izgleda najbolje da se okacim bombama i nekog raznesem .
zokafesb

#515 Re: Istina o invalidima

Post by zokafesb »

Vlada FBiH je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja neizmirenih obaveza nastalih po osnovu Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom. Njime se neizmirene obaveze na osnovu pravosnažnih rješenja kojima su podnositeljima zahtjeva - osobama s invaliditetom priznata prava po osnovu Zakona o osnovama socijalne zaštite utvrđuju u visini 135.747.852.92 KM. Ovaj iznos odnosi se na neisplaćene naknade za period od 2007. godine zaključno sa 30.9.2009. godine za 39.191 korisnika.

Propisano je da će Federacija u gotovinskom iznosu u najviše 36 rata izmiriti ove obaveze najkasnije u periodu od tri godine, počevši od fiskalne 2011. godine. O načinu i visini izmirenja tih obaveza Vlada FBiH će za svaku godinu donijeti posebnu odluku, u zavisnosti od visine raspoloživih sredstava za tekuću godinu.

MOLIO BIH DA MI NETKO OVO POJASNI, KOLKO SAM JA SHVATIO MENI DUGUJU SKRB OD 2007 I DO SADA NISAM DOBIO NI MARKE, JEL OVAJ ZAKON ZNACI DA CE MI VRACAT DUG U RATAMA KROZ TRI GODINE I TO POCEVSI OD 2011. DA NAGLASIM NISAM NI ZRTVA RATA,A NI RVI .
beladona

#516 Re: Istina o invalidima

Post by beladona »

zna li iko kada će biti ner.inv.?
zokafesb

#517 Re: Istina o invalidima

Post by zokafesb »

jesu bile al samo nekima , ja znam da osobe koje su dobile rjesenja sa revzije i to su 100 postotni ,a nisu isplaceni.
beladona

#518 Re: Istina o invalidima

Post by beladona »

meni danas u banci vele da nisu ni bile ,nije mi htjela provjeriti račun pa ću opet sutra jer mi je riješenje sa revizije izdato u 9 mjesecu.
beladona

#519 Re: Istina o invalidima

Post by beladona »

hvala na informaciji sve je uredu danas sam insistirala provjeru računa i pare su legle.
BajrinNajmladji

#520 Re: Istina o invalidima

Autor: E. GORINJAC 14.12.2009. 07:52
AVAZ

Broj od 150.000 civilnih invalida koji primaju naknade u Federaciji, u odnosu na 7.000 onih koji žive u RS te 1.000 njih iz Brcko Distrikta, namece pitanje kako je to moguce, odnosno otkud tolika razlika u brojkama?

Ovo pitanje na posljednjoj sjednici Predstavnickog doma Parlamenta BiH postavio je i poslanik Sefer Halilovic.

Razlicite naknade

- Uzrok tome je što veliki broj njih živi u Republici Srpskoj, ali na papiru se vode u Federaciji, odnosno invalidnine primaju u tom entitetu. Vecina njih ne želi se vratiti u RS jer bi time, bez obzira na stepen invalidnosti, dobivali naknadu od 41 marku, dok u FBiH mogu dobiti mnogo više - kaže Zijad Arapcic, predsjednik Udruženja invalida BiH.

Zbog toga Arapcicevo udruženje traži da bude ukinut kriterij mjesta prebivališta.

- Imate situaciju da je invalidnina u Federaciji 404 marke, 270 i tako dalje, a u RS je isti iznos za sve.
Zato nema povratka u RS, zapravo ga ima, ali ne na papiru. Ti ljudi o kojima govorim uglavnom su Bošnjaci, ali ima i drugih nacionalnosti - kaže Arapcic.

Državni zastupnik Sefer Halilovic smatra da je tako veliki broj invalida u FBiH proizvela postojeca vlast "kako bi joj služili kao glasacka mašina".

Zloupotreba vlasti

- S druge strane, razlicitim iznosom naknada u RS i FBiH direktno se onemogucava povratak. Jer, nije niko lud da se vrati u RS pa da izgubi 400 maraka. Ovdje se radi o zloupotrebi vlasti da uz pomoc invalida, lažnih boraca, lažnih penzionera osiguravaju sebi glasacko tijelo. Sve to ide na štetu pravih boraca, pravih invalida i penzionera, što je teška zloupotreba vlasti - kaže Halilovic za "Avaz".

Stranacka igra SDA i SBiH O tome da li iza nedavnog protesta invalida stoji neka politicka partija, Halilovic kaže da ih "neko ocigledno jeste doveo u Parlament, držao tamo pet dana i pravio sebi politicku promidžbu".

- Nas se ovdje sada dovodi u situaciju da špekulišemo. Na sjednici Parlamenta 16. decembra trebala bi se otvoriti ta rasprava, pa cemo tada konkretnije razgovarati. Ali, u osnovi, ocigledno se radi o manipulaciji, odnosno nekoj stranackoj igri ove dvije stranke koje su na vlasti, SDA i SBiH - rekao je Halilovic.
Dobro je i ovo znati.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#521 Re: Istina o invalidima

Post by pape »

Lavice, ... :roll: ... tuzan ti pocetak Nove godine, ... :roll:
Moze li se nesto pomoci?
kone

#522 Re: Istina o invalidima

Post by kone »

zokafesb wrote:Vlada FBiH je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja neizmirenih obaveza nastalih po osnovu Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom. Njime se neizmirene obaveze na osnovu pravosnažnih rješenja kojima su podnositeljima zahtjeva - osobama s invaliditetom priznata prava po osnovu Zakona o osnovama socijalne zaštite utvrđuju u visini 135.747.852.92 KM. Ovaj iznos odnosi se na neisplaćene naknade za period od 2007. godine zaključno sa 30.9.2009. godine za 39.191 korisnika.

Propisano je da će Federacija u gotovinskom iznosu u najviše 36 rata izmiriti ove obaveze najkasnije u periodu od tri godine, počevši od fiskalne 2011. godine. O načinu i visini izmirenja tih obaveza Vlada FBiH će za svaku godinu donijeti posebnu odluku, u zavisnosti od visine raspoloživih sredstava za tekuću godinu.

MOLIO BIH DA MI NETKO OVO POJASNI, KOLKO SAM JA SHVATIO MENI DUGUJU SKRB OD 2007 I DO SADA NISAM DOBIO NI MARKE, JEL OVAJ ZAKON ZNACI DA CE MI VRACAT DUG U RATAMA KROZ TRI GODINE I TO POCEVSI OD 2011. DA NAGLASIM NISAM NI ZRTVA RATA,A NI RVI .
Znaci na osnovu ovoga,ljudi koji imaju rjesenja od 2007 godine na ovamo,nece dobiti ni feninga jos najmanje 2-3 godine,niti ce biti ubaceni u tzv.bubanj za naredne isplate,sto dalje znaci da nece dobiti ni feninga nekih 5-6 godina od izdavanja pravomocnog rjesenja.Za te ljude je najbolje da se fino skupe i tuze federaciju za isplatu duga sa pripadajucom zateznom kamatom.Izgleda da je to najbolje rjesenje za te ljude,jer ko zna koliko ce njih umrijeti,a da nece dobiti ni feninga koji im pripada......
BajrinNajmladji

#523 Re: Istina o invalidima

kone wrote: Znaci na osnovu ovoga,ljudi koji imaju rjesenja od 2007 godine na ovamo,nece dobiti ni feninga jos najmanje 2-3 godine,niti ce biti ubaceni u tzv.bubanj za naredne isplate,sto dalje znaci da nece dobiti ni feninga nekih 5-6 godina od izdavanja pravomocnog rjesenja.Za te ljude je najbolje da se fino skupe i tuze federaciju za isplatu duga sa pripadajucom zateznom kamatom.Izgleda da je to najbolje rjesenje za te ljude,jer ko zna koliko ce njih umrijeti,a da nece dobiti ni feninga koji im pripada......
Diskutujući na ovoj temi, nekim čitaocima se učinilo da bih im ja mogao pomoći pa su mi se javili na PP. Jedan od onih koji su mi se javili imao je baku, čini mi se, koja je nažalost umrla, a Ministarstvo rada i soc. politike FBiH joj (Nasljednicima) duguje nekih 5 000KM. Ja sam mu savjetovao da se mane ćorava posla da tuži Ministarstvo, nego da vrijeme i novac namijenjen tom tuženju iskoristi za nešto kreativnije.

Međutim, ova tvoja ideja za kolektivno utuživanje, t.j. angažovanje advokata je nešto novo i sviđa mi se.
Meni ne duguju ništa, a ova tema i ovaj Forum su idealno mjesto da se sakupe oni kojima Ministarstvo duguje, da bi angažovali advokata. Nekome duguju par tisuća KM, nekome 5 hiljada,...itd., pa kada bi se sakupilo dvadesetak oštećenih, angažovanje advokata i ne bi bilo skupo po oštećenom.
kone

#524 Re: Istina o invalidima

Post by kone »

BajrinNajmladji wrote:
kone wrote: Znaci na osnovu ovoga,ljudi koji imaju rjesenja od 2007 godine na ovamo,nece dobiti ni feninga jos najmanje 2-3 godine,niti ce biti ubaceni u tzv.bubanj za naredne isplate,sto dalje znaci da nece dobiti ni feninga nekih 5-6 godina od izdavanja pravomocnog rjesenja.Za te ljude je najbolje da se fino skupe i tuze federaciju za isplatu duga sa pripadajucom zateznom kamatom.Izgleda da je to najbolje rjesenje za te ljude,jer ko zna koliko ce njih umrijeti,a da nece dobiti ni feninga koji im pripada......
Diskutujući na ovoj temi, nekim čitaocima se učinilo da bih im ja mogao pomoći pa su mi se javili na PP. Jedan od onih koji su mi se javili imao je baku, čini mi se, koja je nažalost umrla, a Ministarstvo rada i soc. politike FBiH joj (Nasljednicima) duguje nekih 5 000KM. Ja sam mu savjetovao da se mane ćorava posla da tuži Ministarstvo, nego da vrijeme i novac namijenjen tom tuženju iskoristi za nešto kreativnije.

Međutim, ova tvoja ideja za kolektivno utuživanje, t.j. angažovanje advokata je nešto novo i sviđa mi se.
Meni ne duguju ništa, a ova tema i ovaj Forum su idealno mjesto da se sakupe oni kojima Ministarstvo duguje, da bi angažovali advokata. Nekome duguju par tisuća KM, nekome 5 hiljada,...itd., pa kada bi se sakupilo dvadesetak oštećenih, angažovanje advokata i ne bi bilo skupo po oštećenom.
Ne znam koliko si upucen,ali svaki advokat uzima procenat od posla.Najcesce se tako dogovara.Znaci kad bi se skupilo nekih 20-ak ljudi po recimo 10 000(visina duga),to je suma od 20 000.Troskove mislim da placa advokat,ali zato uzme 10% od ukupne sume i svima dobro.A zamisli da se skupi puno vise ljudi,koje bi to bile pare.
Ja cak vjerujem,da bi svi ti kojima se duguje toliko novca,da bi svi pristali sad da nekome daju 1000 KM,da ga taj ubaci na spisak za isplatu,odnosno da im se isplate dugovanja i jos uz to cim se tako nesto desi,fakticki su vec u bubnju za naredne isplate i onda ce iz mjeseca u mjesec dobijati redovne isplate,kao i svi drugi.Ne sumnjam da se to vec radi,znaci da ljudi daju nekima iz MInistarstva da ih ubace na spisak i tako reci se odreknu dijela novca,ali zato nakon toga imaju redovna primanje i plus naplate stara dugovanja.....
selko

#525 Re: Istina o invalidima

Post by selko »

ja sam za...... :x :x
Locked