BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Zvek

#501 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Zvek »

Radim u Kiseljaku i imam utisak da Hrvatima mozes sve da doras, ali ne diraj im u Konzum, Dukat, Vindiju, Karlovačko, Ožujsko, Kiseljak (to OK), Jamnicu, Podravku.
Tuzno.
KiSSgirl

#502 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by KiSSgirl »

Zvek wrote:Radim u Kiseljaku i imam utisak da Hrvatima mozes sve da doras, ali ne diraj im u Konzum, Dukat, Vindiju, Karlovačko, Ožujsko, Kiseljak (to OK), Jamnicu, Podravku.
Tuzno.
hahaha jest tužno ali je stvarno istina :-D
KiSSgirl

#503 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by KiSSgirl »

a po meni je najbolji domaći proizvod sir moje babe :D :D al bez zeze 8-) samo trebam neki kapital, i proizvoditi u puno većim količinama, fino pakovanje, reklamirat i eto ti praviii bosanski proizvod 8-) :-)
chuchumbamayumbe

#504 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by chuchumbamayumbe »

Mnogo dobre!!!
:thumbup:
Image
tolerantna

#505 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by tolerantna »

Suzie Q wrote:
jyqan wrote:svakodnevno kupujem u robotu jer mi je najbliži

neki dan nema sarajevske pive, ima neka holandska, tubork, laško.... pa nije sadaka prodavat sarajevsko pivo, ono je dokazano dobro

u gradu od pozorišta do maltene baščaršije sam neki dan skrenuo u 5-6 granapa tražeći običnu vodu. Ni u jednom nisam našao ništa osim jane, al je nisam htio kupit pa makar se skuho

hajvana koji kraj našeg mlijeka kupuje dukatovo treba javno objesit.

jest of topic al eto podsjeti me. imamo brendova jakih beton a nemaš ih gdje kupit, hajd merkator i razumijem, štite svoje, al ove granape i naše lance ne kontam.
ovo podvlačim, ja posebno volim onaj blic za pranje prozora s mirisom vanilije koji proizvodi tuzlanska Dita, nigdje ga nema kupiti... ne mogu vjerovati da i ono dobro što imamo netko ne forsira, ja sam ovaj Blic čak i slala tetki u Njemačku kako je dobar
POTPISUJEM
DIM

#506 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by DIM »

Vispak je meni pravo dobar od cokolada pa nadalje..
A Prevent BIH mi nije los
udrch

#507 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by udrch »

chuchumbamayumbe wrote:Mnogo dobre!!!
:thumbup:
Image
Jeli Jami naš brand, ko je vlasnik, gdje je sjedište?
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#508 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Entropio »

Mislim da je Selmanagić vlasnik Jamija (i Office Food-a). Prodao je VF Komerc Konzumu i okrenuo se ovome.
jyqan

#509 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by jyqan »

Zvek wrote:Radim u Kiseljaku i imam utisak da Hrvatima mozes sve da doras, ali ne diraj im u Konzum, Dukat, Vindiju, Karlovačko, Ožujsko, Kiseljak (to OK), Jamnicu, Podravku.
Tuzno.
Išao na roštiljanje pa mi trebale novine, nako
iza table "srednjebosanska županija" prema kiseljaku ni na jednom mjestu nisam mogao naći oslobođenje, avaz i sl.
Zvek

#510 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Zvek »

U Kiseljaku u gradu bude BH novina.
zaljepnica

#511 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by zaljepnica »

Blic za kuhinju, Dita Tuzla.

Tečni jogurt NaturaVita

Plantago čajevi.
Master.DKP

#512 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Master.DKP »

TURIZAM
HRANA
VODA
DIJASPORA
udrch

#513 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by udrch »

Entropio wrote:Mislim da je Selmanagić vlasnik Jamija (i Office Food-a). Prodao je VF Komerc Konzumu i okrenuo se ovome.
Ja koliko znam Selmanagić je vlasnik svih objekata koji su bili njegovi, on je samo prodao samoposluge i zatečenu robu, svi tržni centri su ostali njegovi..
Za 70 miliona koliko je bila transakcija nisu se ni mogli pokupovati svi objekti koje je on bio izgradio..samo ne znam dokle je došla otplata kredita, zbog toga je i morao da proda..
Ja sam se bio navikao na VF na Pofalićima, a odkad ga je KOnzum nisam nikad otišao..
kojeime

#514 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by kojeime »

A je li ono Selmanagic vlasnik firme one u Zenici cini mi se gdje su zene prije jedno godinu nesto strajkovale, pa je zakljucao prostorije u kojjima su bile tako da zene nisu mogle otici u WC, doci do vode, hrane i tako dalje, pa je bilo svakakvih belaja tada.

Ako on jeste taj, sta mislite, kupovinom domaceg prozivoda podrzati takvog lika ili ne?

To je meni stvarno dilema, nije zezancija. Ako znam da je vlasnik firme koja proizvodi domaci proizvod los covjek, maltretira radnike i tako dalje, da li da kupujem taj proizvod i pomazem mu da nastavi biti takav ili da ne kupujem taj proizvod. Ili su pri kupovini proizvoda moral i etika nebitni. Ako su nebitni, u tom slucaju nema potrebe insistirati na kupovini domaceg proizvoda, je li tako? A dok insistiramo, pokazujemo da nam moral i etika nisu nebitvi. Sta sad, kako rijesiti tu dilemu?
motorola01

#515 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by motorola01 »

kojeime wrote:A je li ono Selmanagic vlasnik firme one u Zenici cini mi se gdje su zene prije jedno godinu nesto strajkovale, pa je zakljucao prostorije u kojjima su bile tako da zene nisu mogle otici u WC, doci do vode, hrane i tako dalje, pa je bilo svakakvih belaja tada.

Ako on jeste taj, sta mislite, kupovinom domaceg prozivoda podrzati takvog lika ili ne?

To je meni stvarno dilema, nije zezancija. Ako znam da je vlasnik firme koja proizvodi domaci proizvod los covjek, maltretira radnike i tako dalje, da li da kupujem taj proizvod i pomazem mu da nastavi biti takav ili da ne kupujem taj proizvod. Ili su pri kupovini proizvoda moral i etika nebitni. Ako su nebitni, u tom slucaju nema potrebe insistirati na kupovini domaceg proizvoda, je li tako? A dok insistiramo, pokazujemo da nam moral i etika nisu nebitvi. Sta sad, kako rijesiti tu dilemu?
Mislim da to nije taj...To je robna kuca Bosna(bivsa beogradjanka)...Sumnjam da je on bio vlasnik onih gore prostora..On je drzao samo samoposlugu dole u suterenu...Ja bih prije i od takvog lika kupio naravno domaci proizvod,a Boga mi i strani,nego recimo "domaci" Marbo cips iz Laktasa...
Kljblj

#516 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Kljblj »

Quickie kroasan. Ljepši 10X od Seven Days.
mekaba

#517 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by mekaba »

kojeime wrote:A je li ono Selmanagic vlasnik firme one u Zenici cini mi se gdje su zene prije jedno godinu nesto strajkovale, pa je zakljucao prostorije u kojjima su bile tako da zene nisu mogle otici u WC, doci do vode, hrane i tako dalje, pa je bilo svakakvih belaja tada.

To zaista jeste problem koji medjutim potrosac ne moze nikako rijesiti.Kako ja kao obicni potrosac mogu znati kakvi su odnosi na relaciji vlasnik (poslodavac)-radnik u pojedinim firmama. Tu treba da se umijesa drzava i sindikati koji trebaju da stite interese drzave. Da su drzava i sindikati samo malo vise zainteresovani za ovu problematiku bilo bi daleko bolje za radnika. Na zalost radnik je prepustem sam sebi i zato se desavaju ovakve stvari. Nije tema al eto kad je nacheto da se ukljucim. Ipak mislim da domace treba biti prioritet.
kojeime

#518 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by kojeime »

U normalnom svijetu ima nacina, ovdje nema. Na primjer ima ljudi koji kupuju kafu samo od proizvodjaca koji imaju Fair Trade certifikat, to jeste certifikat da su svi u lancu, od onoga ko bere kafu na poljima do onoga ko przi i pakuje kafu, pa i do onoga ko u kaficu tu kafu servira, da su svi oni posteno placeni i nisu izrabljivani. Ovdje proizvoda sa certifikatima Fair Trade, Oxfam i slicno nema.

Znaci da nama preostaje samo jedan nacin, a to je da kada se sazna da neki gazda izrabljuje radnike bojkotovati proizvode njegove firme. A to se sazna, na primjer lokalno u gradu u kojem zivis znas da u toj i toj kafani gazda maltretira radnike, pa ne moras ici na kafu u tu kafanu.

Naravno, nekada nemas izbora pa kupis proizvod iako najradije ne bi, ali kada imas izbor, koristis ga. Jer, ako ce patriotsko djelovanje, to jeste patriotsko kupovanje nasih proizvoda od gazda koji maltretiraju radnike, krse zakone, i slicno dodatno bogatiti te gazde i ppopravljati im posao, oni se nikada nece promijeniti. Vide da im njihov sistem donosi rezultate, pa ce ga nastaviti koristititi.

Cekajuci da nase vlasti nesto urade, necemo se dobro provesti. A i u zemljama u kojima vlasti rade nesto po tom pitanju, to se radi zato jer se zna da ljudi nece takve stvari trpjeti. Pa je bolje da vlasti to rijese, nego da se raja digne na ustanak. Znaci prvo moramo sami nesto uraditi, pa onda pritisnuti vlast da se i ona ukljuci. A bojkot je najbolji nacin.
mekaba

#519 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by mekaba »

kojeime wrote:U normalnom svijetu ima nacina, ovdje nema. Na primjer ima ljudi koji kupuju kafu samo od proizvodjaca koji imaju Fair Trade certifikat, to jeste certifikat da su svi u lancu, od onoga ko bere kafu na poljima do onoga ko przi i pakuje kafu, pa i do onoga ko u kaficu tu kafu servira, da su svi oni posteno placeni i nisu izrabljivani. Ovdje proizvoda sa certifikatima Fair Trade, Oxfam i slicno nema.

Znaci da nama preostaje samo jedan nacin, a to je da kada se sazna da neki gazda izrabljuje radnike bojkotovati proizvode njegove firme. A to se sazna, na primjer lokalno u gradu u kojem zivis znas da u toj i toj kafani gazda maltretira radnike, pa ne moras ici na kafu u tu kafanu.

Naravno, nekada nemas izbora pa kupis proizvod iako najradije ne bi, ali kada imas izbor, koristis ga. Jer, ako ce patriotsko djelovanje, to jeste patriotsko kupovanje nasih proizvoda od gazda koji maltretiraju radnike, krse zakone, i slicno dodatno bogatiti te gazde i ppopravljati im posao, oni se nikada nece promijeniti. Vide da im njihov sistem donosi rezultate, pa ce ga nastaviti koristititi.

Cekajuci da nase vlasti nesto urade, necemo se dobro provesti. A i u zemljama u kojima vlasti rade nesto po tom pitanju, to se radi zato jer se zna da ljudi nece takve stvari trpjeti. Pa je bolje da vlasti to rijese, nego da se raja digne na ustanak. Znaci prvo moramo sami nesto uraditi, pa onda pritisnuti vlast da se i ona ukljuci. A bojkot je najbolji nacin.
Sve ovo sto si napisao stoji medjutim veliko je pitanje koliko je recimo jedna domacica ili neki penzioner informisan o ovim "desavanjima". Sto se mladjih tice mogu OK ali ovi malo stariji nece nikad biti informisani. Mislim da se bojkotom stvara kofuzija kod ljudi koji su poceli kupovati domace proizvode poslije niza godina stihijskog kupovanja.Prvo provedes kampanju "Kupuj domace" a poslije tog istog pozivas na bojkot.To iritira potrosaca vjeruj mi.
kojeime

#520 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by kojeime »

Vjerujem da iritira. Pa nista, onda cu nastaviti da kupujem domaci proizvod koji je napravljen u firmi u kojoj mi radi brati ili sestra ili roditelj ili dijete, neprijavljen, ima minimalac koji dobije svaka 3 ili 4 mjeseca, radi po 10 i vise sati dnevno i to tri i vise sedmica bez dana odmora, godisnjeg odmora ima 7 dana i to ako gazda dozvoli.
mekaba

#521 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by mekaba »

kojeime wrote:Vjerujem da iritira. Pa nista, onda cu nastaviti da kupujem domaci proizvod koji je napravljen u firmi u kojoj mi radi brati ili sestra ili roditelj ili dijete, neprijavljen, ima minimalac koji dobije svaka 3 ili 4 mjeseca, radi po 10 i vise sati dnevno i to tri i vise sedmica bez dana odmora, godisnjeg odmora ima 7 dana i to ako gazda dozvoli.
Pa jbg. zivot ne moze se potrosac boriti za prava radnika. :sad:
kojeime

#522 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by kojeime »

mekaba wrote:
kojeime wrote:Vjerujem da iritira. Pa nista, onda cu nastaviti da kupujem domaci proizvod koji je napravljen u firmi u kojoj mi radi brati ili sestra ili roditelj ili dijete, neprijavljen, ima minimalac koji dobije svaka 3 ili 4 mjeseca, radi po 10 i vise sati dnevno i to tri i vise sedmica bez dana odmora, godisnjeg odmora ima 7 dana i to ako gazda dozvoli.
Zasto ne moze? Danas ja kao potrosac pomognem radniku kada se on bori za svoja prava, sutra taj radnik pomogne meni kada se ja borim za svoja prava.

Ili si ti u pravu, bolje da se svako bori sam za sebe, da niko nikome ne pomaze, i svima ce biti bolje.
mekaba

#523 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by mekaba »

kojeime wrote:
mekaba wrote:
Zasto ne moze? Danas ja kao potrosac pomognem radniku kada se on bori za svoja prava, sutra taj radnik pomogne meni kada se ja borim za svoja prava.

Ili si ti u pravu, bolje da se svako bori sam za sebe, da niko nikome ne pomaze, i svima ce biti bolje.
Jedno je kad ja i ti ovdje "pricamo" a realnosti su sasvim druge.Borba na ovaj tvoj nacin je cista utopija al eto prihvatam tvoj nacin razmisljanja.
Ricken

#524 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Ricken »

Sevdah :D
Pitar s Kariba

#525 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Pitar s Kariba »

StupskaBitanga wrote:
ivooasd wrote:
ins wrote:Ovo je najteze proizvesti kvalitetno, pa zato moj glas ide za:

Image
:D
Prije ćeš naci iglu u plastu sijena nego DITa proizvode u SA marketima
Rijetko skoro nikako ne mogu naci dita proizvode
Stvarno, zna li iko gdje u Sarajevu mogu naći ARIX?! Mjesecima ga već tražim i nigdje ga nema! :x :x :x
Post Reply