Sarajevo kojeg više nema
- UltrasNaBaterije
- Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu
#501 Re: Sarajevo kojeg više nema
...bio red za ulje, brašno i mlijeko.
...bila vožnja na par nepar.
...bilo svima dobro, a pogotovo Srpskim činovnicima i snajkama.
...bila gužva u tramvajima, i sad je.
...bio Nele šupak sad ga više nema, smrdi mu Baščaršija.
...bilo pravo dobro.
...ma bilo je prelijepo, imali smo ficu, peglicu i stojadina.
U Sarajevu je sad ljepši život, normala da će vama starijima vaša mladost biti bolja, pogotovo nakon onog sranja od rata i početka od nule. Ali Sarajevo je bilo SRUŠENO! i kulturno i urbano i granatama. Tako da nemate pravo da kukate, je.bo to, pokušajte svojim primjerom da popravite nešto a ne da serete o tome kako je bilo bolje.
Gledajuci Sarajevo sada i tamo 98 godine, napredak je i više nego očit, duh grada se pomalo vraća. Prdonje su htjele demokratiju, sad će demokratija da vas malo kara.
...bilo pravo dobro.
U Sarajevu je sad ljepši život, normala da će vama starijima vaša mladost biti bolja, pogotovo nakon onog sranja od rata i početka od nule. Ali Sarajevo je bilo SRUŠENO! i kulturno i urbano i granatama. Tako da nemate pravo da kukate, je.bo to, pokušajte svojim primjerom da popravite nešto a ne da serete o tome kako je bilo bolje.
Gledajuci Sarajevo sada i tamo 98 godine, napredak je i više nego očit, duh grada se pomalo vraća. Prdonje su htjele demokratiju, sad će demokratija da vas malo kara.
- chuchumbamayumbe
#502 Re: Sarajevo kojeg više nema
Koliko je dugo bila voznja par-nepar, i kada?!UltrasNaBaterije wrote:...bio red za ulje, brašno i mlijeko.
...bilo pravo dobro.
Da, bilo svima dobro, ne samo srpskim cinovnicima i snajkama
Bila guzva u tramvajima, ali nisu ljudi ginuli u njima.
Bio Nele shupak, a svi mu se smijali? I sada Nele shupak? Ma haaajde, molim te.
Bilo pravo dobro.
Da, imali smo ficu, peglicu, stojadina, golfa, bubu, pezejca, tristaca...Bile su to godinekada nije bilo Touarega, Q7 (ili vec koji), Kawasakija i ostalih delegata.
Sarajevo je bilo sruseno granatama, ali nije bilo sruseno urbano ni kulturno. Ocito je da baljezgas i lupas. Ja svojim primjerom pokusavam da popravim nesto, koliko je u mojoj moci, a tebi je izgleda OK.
Nisu prdonje htjele demokratiju, nego su ovi danasnji htjeli ovo sto imaju, slobodu religije, tradiciju svoju i ostalo sto su pod plastom kvazi demokratije donijeli.
Konstatacija ti je besmislena, a i izjave, bas onako argumentovane i u danasnjem "urbanom" stilu.
Jednom rjecju, nemas ti pojma.
- UltrasNaBaterije
- Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu
#503 Re: Sarajevo kojeg više nema
Meni ce moja mladost biti dobra, koliko i tebi tvoja, to je sigurno i to je potpuno subjektivno. Ne možeš ti usaditi u ljudima nešto što oni nisu od same mladosti i djetinstva naučili??
Uostalom boli me tuki šta misliš, ja sam svoje rekao.
- chuchumbamayumbe
#504 Re: Sarajevo kojeg više nema
Ne pokusavam ja nikome da nista usadjujem, nego ti pokusavas da izvrces nesto i da pricas o necemu kada se jos nisi bio ni rodio.UltrasNaBaterije wrote:Meni ce moja mladost biti dobra, koliko i tebi tvoja, to je sigurno i to je potpuno subjektivno. Ne možeš ti usaditi u ljudima nešto što oni nisu od same mladosti i djetinstva naučili??
Nemoj se bezveze zalijetati, uhvati se plejke i derneka.ba, tamo ces lakse pronaci nekoga ko ce ti klimati glavom i diviti se tvojoj mudrosti i iskustvu.
Djecace, stradavas u zabludi i neznanju, ali mi je drago da si ipak sretan i zadovoljan.
Zelim ti prelijepo djetinjstvo i mladost, da ga u zdravlju i rahatluku prozivis.
Premlad si da te boli to izmedju nogu, cuvaj ga, mozda ti zatreba kada porastes.
- respo
#505 Re: Sarajevo kojeg više nema
ne znam samo sto se zamarate tim sarajevo kojeg vise nema
prije bih rekao mladosti moje koje vise nema i mjesta gdje smo isli izlazili itd
i da nije bilo rata isto bi bilo
uzmite sarajevo 50-ih 70-ih i 80-ih
nije definitivno isto
u 50-im hit bio sjediti na klupi 1 u 70-im na klupi 2 u 80-im na trotoaru
svaka generacija ce imati svoj zal za proslim
tako da ne znam zasto petljate to sa politikom i desavanjima koja su se desila
i okrenite se ljudi naprijed pravite a ne sta je bilo pa nema
to nek ostanu lijepa sjecanja
prije bih rekao mladosti moje koje vise nema i mjesta gdje smo isli izlazili itd
nije definitivno isto
-
bebeSa
#506 Re: Sarajevo kojeg više nema
Slazem se...respo wrote:ne znam samo sto se zamarate tim sarajevo kojeg vise nema
nije definitivno isto
samo nesto ne znam kako ce i gdje ova moja djeca, kojima je vec vrijeme da izlaze da se druze i da se zaljubljuju... mi smo imali TA mjesta, oni danas bukvalno: TV, PS, Kino, Klizanje" plafon, nema dalje... Na zalost, imaju po jednu ili dvije drugarice, koje ne zive u istom kvartu pa su izlasci subotom setnja beskrajna po Titovoj. Nemaju mjesto gdje im je raja jer nema raje, nema mjesta u gradu za koje one ne znaju, ali komentari Boze sacuvaj: "Tamo sminka, Tamo narodnjaci, Tamo papci, Tamo mafioze, Tamo sponzoruse... itd isl. A ja onda sretna sto su u kucnoj atmosferi
Zar se dusa ovog grada bas toliko promjenila?
-
salihh
#507 Re: Sarajevo kojeg više nema
kako si ti opterecen, djecaceseln wrote:Kako se samo toga nismo sjetili.salihh wrote: bellawa, ne daj da ti slazu kako nekada nije bilo tuca ili pucnjave (dobro, pucnjave manje)... oooo, kakve su nekada tuce bile, kako su nozevi sijevali... vjeruj mi da je sada sigurnije nego ranije... ja se sjecam da je 80tih svaku noc bilo nekakvo ganjanje s kojekakvima po gradu... svaku noc je bila tuca...![]()
Naravno da je sada bolje, jer je nova vlast.
- astala_vistala
#508 Re: Sarajevo kojeg više nema
Nas grad je izgubio svoju dusu 1992 godine...od tada nas grad je zatrovan..ovde sad seljaci iz nekakvih čaprćića kolo vode......ovaj grad je umro !
-
salihh
#509 Re: Sarajevo kojeg više nema
ma nek si nam ti ziv i zdrav... hebo grad, nije ni bio cemuastala_vistala wrote:Nas grad je izgubio svoju dusu 1992 godine...od tada nas grad je zatrovan..ovde sad seljaci iz nekakvih čaprćića kolo vode......ovaj grad je umro !
- chuchumbamayumbe
#510 Re: Sarajevo kojeg više nema
salihh ba, uz duzno postovanje, kada si napisao "vjeruj mi da je sada sigurnije nego ranije", to je bilo to, pa ko se ne bi nasmijao i prokomentarisao!? Presmijesno!salihh wrote:kako si ti opterecen, djecaceseln wrote:Kako se samo toga nismo sjetili.salihh wrote: bellawa, ne daj da ti slazu kako nekada nije bilo tuca ili pucnjave (dobro, pucnjave manje)... oooo, kakve su nekada tuce bile, kako su nozevi sijevali... vjeruj mi da je sada sigurnije nego ranije... ja se sjecam da je 80tih svaku noc bilo nekakvo ganjanje s kojekakvima po gradu... svaku noc je bila tuca...![]()
Naravno da je sada bolje, jer je nova vlast.
Ali da ne idemo presiroko i off topic, gradjani, samo uzivajte, rata nece biti, a i sigurnije je nego sto je nekada bilo!
A i to sto kazes, nije bio neki grad, ko ga hebe, sada je kasaba, bas po mjeri vecini njegovih novokomponovanih gradjana, idila cista, sta bi covjek vise mogao da pozeli...
-
salihh
#511 Re: Sarajevo kojeg više nema
nista se nije promjenilo... i u moje doba je bilo raje koja nije znala kud' ce sa sobom...bebeSa wrote:Slazem se...respo wrote:ne znam samo sto se zamarate tim sarajevo kojeg vise nema
nije definitivno isto
samo nesto ne znam kako ce i gdje ova moja djeca, kojima je vec vrijeme da izlaze da se druze i da se zaljubljuju... mi smo imali TA mjesta, oni danas bukvalno: TV, PS, Kino, Klizanje" plafon, nema dalje... Na zalost, imaju po jednu ili dvije drugarice, koje ne zive u istom kvartu pa su izlasci subotom setnja beskrajna po Titovoj. Nemaju mjesto gdje im je raja jer nema raje, nema mjesta u gradu za koje one ne znaju, ali komentari Boze sacuvaj: "Tamo sminka, Tamo narodnjaci, Tamo papci, Tamo mafioze, Tamo sponzoruse... itd isl. A ja onda sretna sto su u kucnoj atmosferi
Zar se dusa ovog grada bas toliko promjenila?
- chuchumbamayumbe
#512 Re: Sarajevo kojeg više nema
Sve se promijenilo.
Jedino jos Miljacka tece kao nekada, i brda okolo se ne mrdaju, ostalo se sve promijenilo.
Jedino jos Miljacka tece kao nekada, i brda okolo se ne mrdaju, ostalo se sve promijenilo.
-
salihh
#513 Re: Sarajevo kojeg više nema
spasoje, nemoj da me povlacis za jezik... pustu suplju o novokomponovanim... nemoj da se svadjamo bezze, ja znam da su gori papci 92 izasli na brda nego sto su ovi sto su s njih sisli u grad... a ja znam sta tebi smeta, a znas i ti...chuchumbamayumbe wrote:...
salihh ba, uz duzno postovanje, kada si napisao "vjeruj mi da je sada sigurnije nego ranije", to je bilo to, pa ko se ne bi nasmijao i prokomentarisao!? Presmijesno!
Ali da ne idemo presiroko i off topic, gradjani, samo uzivajte, rata nece biti, a i sigurnije je nego sto je nekada bilo!
A i to sto kazes, nije bio neki grad, ko ga hebe, sada je kasaba, bas po mjeri vecini njegovih novokomponovanih gradjana, idila cista, sta bi covjek vise mogao da pozeli...
ja ti ponovo garantujem da je sada, u prosjeku, za obicnog insana / omladinca sigurnije nego onda...
ja sam kao tinejdzer primio nekoliko mara na pravdi boga samo sto sam prolazio kvartom kada se raji iz tog kvarta nije svidjalo da im neko prodje pored zgrade, a bogami sam i ja s svojom rajom ucestvovao u nekoliko sacekusa, nako iz dosade i obijesti...
znam da smo prvih godinu dana izlazaka u grad (bilo nam 16 ili tako nekako) non stop bjezali od nekoga ili ganjali nekoga... hebote, imali jarana koji je, onako naocit bio, a curice ga gotivile... pa na kraju vise nismo ni htjeli izlaziti s njim, vazda ga neko oko parkuse i bb-a ganja...
te udri hasisara, pankera, metalca, sminkera, mantilasa... ti ili nisi imao dovoljno godina pa ne znas ili nisi ni izlazio...
Last edited by salihh on 28/12/2009 23:26, edited 1 time in total.
-
salihh
#514 Re: Sarajevo kojeg više nema
ljudi su isti, ali to je vec filozofija...chuchumbamayumbe wrote:Sve se promijenilo.
naravno da se promjenilo sta ti ljudi rade, sta ih interesuje, sta im je cool i dobra zabava... pa pustimo danasnju omladinu da uziva u onome u cemu vec uzivaju... i oni ce se nekada sjecati ovih dana i kontati kako je nekada dobro bilo a vidi ovo sada... ja znam da se moj rahmetli stari nije mogao nacuditi mojim izlascima, muzici... njemu to nista nije bilo jasno i mislio je da je sva omladina budalasta i da ne zna uzivati...
to sto smo mi ostarili, a mozda najbolje godine nam uzeo dabic i mladic, ne daje nam za pravo da se seremo danasnjoj mladosti u ceif...
- chuchumbamayumbe
#516 Re: Sarajevo kojeg više nema
Moj salihh, ti si izgleda bio streber pa te marali, a sada staso, pa vise nemas problema, zato ti bolje?!salihh wrote:spasoje, nemoj da me povlacis za jezik...chuchumbamayumbe wrote:...
salihh ba, uz duzno postovanje, kada si napisao "vjeruj mi da je sada sigurnije nego ranije", to je bilo to, pa ko se ne bi nasmijao i prokomentarisao!? Presmijesno!
ja ti ponovo garantujem da je sada, u prosjeku, za obicnog insana / omladinca sigurnije nego onda...
ja sam kao tinejdzer primio nekoliko mara na pravdi boga samo sto sam prolazio kvartom kada se raji iz tog kvarta nije svidjalo da im neko prodje pored zgrade, a bogami sam i ja s svojom rajom ucestvovao u nekoliko sacekusa, nako iz dosade i obijesti...
znam da smo prvih godinu dana izlazaka u grad (bilo nam 16 ili tako nekako) non stop bjezali od nekoga ili ganjali nekoga... hebote, imali jarana koji je, onako naocit bio, a curice ga gotivile... pa na kraju vise nismo ni htjeli izlaziti s njim, vazda ga neko oko parkuse i bb-a ganja...![]()
te udri hasisara, pankera, metalca, sminkera, mantilasa... ti ili nisi imao dovoljno godina pa ne znas ili nisi ni izlazio...
Salim se ba, i ja sam cijeli zivot proveo i provodim na Alipasinom, i vazda je bilo marisanja, izmedju A-B-C faza, Svrakinog, tada jos i nije bilo ni Dobrinje, ni Vojnickog ni Mojmila.
Ali niko tada nije ginuo, niko nije potezao oruzje, najopasniji su bili letva, bokser, kojekakvi lanci i nun-chake, i cakije. I to je to. Kao sto sam vec jednom napisao, lemali se pankeri, metalci, hasisari, sminkeri, i to je to, ali nije bolan bolan nikada bilo ovoliko nasilja, ovoliko izlazaka policije, ovoliko krvi i zalosti u porodicama, nikad ovoliko upotrebe oruzja, bombi, paljevina, reketarenja, sta dalje da ti nabrajam...
Znao se Borsalino na Alipasinom, znalo se ko tamo ide i ko su opasni momci, ali nikad nije bilo ovoliko kriminala. Pa svaki dan se opljacka najmanje 5 kladionica (dobro, onda nije ni bilo kladionica), ali ih danas ima i ima vise kriminala.
A danas bolan svaki klinac nosa babinu utoku, nose u skolu, droge na svakom koraku, nema niko raspekta za policiju, nema respekta ni za roditelje, a kamoli za koga drugoga,...Nije nikako isto, moj salihh
- chuchumbamayumbe
#517 Re: Sarajevo kojeg više nema
Kada bi ova mladjarija danas imala bar recinu postovanja i respekta od onoga sto smo mi imali, bar trecinu bila dobra od onoga koliko god smo bi mili losi, ja bih bio presretan!
Pa, hebemu misha, danas nastavniku jebavaju majku na casu ako im ne upise ocjenu, prijete, ljudi se plase, dokle je to doslo...
Sjecas li se nas u skoli?
Ovaj danasnji nemoral, raspustenost i krah svih vrijednosti se ne moze porediti sa vremenom kada smo mi bili "aktuelni".
Strah me ba sutra za moje ono dvoje malih, kada ih posaljem u skolu uskoro, pa u srednju akobogda, pa ko da idu 93 sa Dobrinje na Katedralu, eto toliko me je strah!
Pa, hebemu misha, danas nastavniku jebavaju majku na casu ako im ne upise ocjenu, prijete, ljudi se plase, dokle je to doslo...
Ovaj danasnji nemoral, raspustenost i krah svih vrijednosti se ne moze porediti sa vremenom kada smo mi bili "aktuelni".
Strah me ba sutra za moje ono dvoje malih, kada ih posaljem u skolu uskoro, pa u srednju akobogda, pa ko da idu 93 sa Dobrinje na Katedralu, eto toliko me je strah!
-
salihh
#518 Re: Sarajevo kojeg više nema
drug, onda znas kakvo je alipasino bilo, a kakvo je sada... ne budi stari namcor i priznaj da je bolje sada... ono sto ja govorim jeste da je sigurnije hodati sada nego je bilo ranije... mozda i zbog toga sto marisanje vise nije fol, pa se i ne zakuhava kao ranije...chuchumbamayumbe wrote:Moj salihh, ti si izgleda bio streber pa te marali, a sada staso, pa vise nemas problema, zato ti bolje?!salihh wrote:spasoje, nemoj da me povlacis za jezik...chuchumbamayumbe wrote:...
znam da smo prvih godinu dana izlazaka u grad (bilo nam 16 ili tako nekako) non stop bjezali od nekoga ili ganjali nekoga... hebote, imali jarana koji je, onako naocit bio, a curice ga gotivile... pa na kraju vise nismo ni htjeli izlaziti s njim, vazda ga neko oko parkuse i bb-a ganja...![]()
Salim se ba, i ja sam cijeli zivot proveo i provodim na Alipasinom, i vazda je bilo marisanja, izmedju A-B-C faza, Svrakinog, tada jos i nije bilo ni Dobrinje, ni Vojnickog ni Mojmila.
Ali niko tada nije ginuo, niko nije potezao oruzje, najopasniji su bili letva, bokser, kojekakvi lanci i nun-chake, i cakije. I to je to. Kao sto sam vec jednom napisao, lemali se pankeri, metalci, hasisari, sminkeri, i to je to, ali nije bolan bolan nikada bilo ovoliko nasilja, ovoliko izlazaka policije, ovoliko krvi i zalosti u porodicama, nikad ovoliko upotrebe oruzja, bombi, paljevina, reketarenja, sta dalje da ti nabrajam...
Znao se Borsalino na Alipasinom, znalo se ko tamo ide i ko su opasni momci, ali nikad nije bilo ovoliko kriminala. Pa svaki dan se opljacka najmanje 5 kladionica (dobro, onda nije ni bilo kladionica), ali ih danas ima i ima vise kriminala.
A danas bolan svaki klinac nosa babinu utoku, nose u skolu, droge na svakom koraku, nema niko raspekta za policiju, nema respekta ni za roditelje, a kamoli za koga drugoga,...Nije nikako isto, moj salihh
u pravu si za oruzje, ja da se pitam uveo bih britanski zakon, oruzje moze imati samo specijalna policija i vojska... sve drugo strogo zabranjeno...
a i prije su se trafike valirale, krali se kasetofoni iz auta, tresla se stakla na samoposlugama... pa gdje ces, bolan, reci da nije bilo reketarenja, droge, gasnih pistolja,... ccccc ali nije se od toga putem medija pravio big deal, milicija to rjesavala na svoj nacin, a narod... ignorance is bliss
-
salihh
#519 Re: Sarajevo kojeg više nema
tu se slazem... ma ne mislimo mi toliko razlicito, meni samo smeta pljuvanje po gradu... sarajevo je veliki grad i zasluzuje da se postuje...chuchumbamayumbe wrote:Kada bi ova mladjarija danas imala bar recinu postovanja i respekta od onoga sto smo mi imali, bar trecinu bila dobra od onoga koliko god smo bi mili losi, ja bih bio presretan!
a ima ono staro pravilo da dobra generacija radja losu i obratno... ja se nadam da ce se i ova losa uskoro smjeniti nekom dobrom...
- chuchumbamayumbe
#520 Re: Sarajevo kojeg više nema
Ja ne znam kuda ti hodas po ALipasinom, ali mene je danas vise strah ko prodnje nego onda ko sline. A da ti ne govorim kada mi zena negdje izadje, hoce li je presresti kakav Mucista ili neko od brace. neki narkoman koji se fiksa na zadnjem spratu moje zgrade, hoce li te neko roknuti zbog cenera.
I ne pljujem ja p gradu, ja volim ovaj grad, nije grad nista kriv sto je doveden u stanje u kakvo je doveden.
Grad ne cine kule i tornjevi, skupa auta i skupe koke...
I ne pljujem ja p gradu, ja volim ovaj grad, nije grad nista kriv sto je doveden u stanje u kakvo je doveden.
-
salihh
#521 Re: Sarajevo kojeg više nema
kula i tornjeva je uvijek bilo, kao i skupih auta i koka... nisam imao nista s tim (od toga) tada, a nemam ni sada...chuchumbamayumbe wrote:Ja ne znam kuda ti hodas po ALipasinom, ali mene je danas vise strah ko prodnje nego onda ko sline. A da ti ne govorim kada mi zena negdje izadje, hoce li je presresti kakav Mucista ili neko od brace. neki narkoman koji se fiksa na zadnjem spratu moje zgrade, hoce li te neko roknuti zbog cenera.
ne znam, mozda se moja slika iskrivila, mozda se druzim s rajom koja nema takva razmisljanja pa mi se percepcija poremetila...
-
salihh
#522 Re: Sarajevo kojeg više nema
pa u ratu je najsigurnije bilo, tad je samo prava raja bila u gradu...kiki-miki wrote:Čuj sad sigurnije nego prije rata.Gdje ti bolan živiš?
Danas sjedim u tramvaju i pored mene balavac neki,nema 30kg u sebi nema šta ne priča,rođenom ocu psuje mater,dila drogu i tako.A ja -jedva čekam da izađem iz tramvaja.
p.s.meni je bilo sigurnije u ratu prohodati navečer Ferhadijom po onom mraku crnom da crnji ne može biti nego danas u po bijela dana.
- Macuser
#523 Re: Sarajevo kojeg više nema
Bio je to multietnicki grad. Grad čine ljudi. Ljudi su otišli, došli su drugi ljudi. Duh grada se promijenio. Nije više isto, nema više onog Sarajeva.
- domovinabih
#524 Re: Sarajevo kojeg više nema
Bio je to lijep normalan grad. Ali dođoše neke čike 1992, zauzeše brda oko Sarajeva, rekoše da tamo gdje ima njihovih grobova to je njihova teritorija i tako... Dođoše poslije izbjeglice, ali 95 % njih nije došlo od ¨“vruće pogače“!
Last edited by domovinabih on 29/12/2009 08:50, edited 1 time in total.
- seln
#525 Re: Sarajevo kojeg više nema
Sretna ti mladost, majstore.....UltrasNaBaterije wrote:Meni ce moja mladost biti dobra, koliko i tebi tvoja, to je sigurno i to je potpuno subjektivno. Ne možeš ti usaditi u ljudima nešto što oni nisu od same mladosti i djetinstva naučili??