Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
BlooQ.

#501 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

arzuhal wrote:
Gaia wrote:
arzuhal wrote:Ustvari, ti se nikad ne možeš odreći slobodne volje. A sve i kad bi mogla, opet bi to u svom temelju bio čin slobodne volje ;-) . Slobodna volja je naš belaj, tovar koji nosimo, naša muka, naše pravo da budemo što želimo i da radimo po svom, po svojoj pameti. Obično ljudi misle da rade po svojoj volji a zapravo primaju i usvajaju tuđa iskustva kao svoja. Nefs je duša (sklona sebi, svojoj pameti, slobodi da čini šta želi, zadovoljenju svojih prohtjeva, ma kakvi oni bili), a Ruh je duh, ono božansko spušteno u svakog čovjeka, kao trag, kao potpis (što reko Whitman). Ruh postoji u svima nama tek kao klica, kao sjeme, u hladu razgranate Duše Koja Hoće Sebe. Da bi se Duh razvio, poveo Čovjeka ka Bogu, valjalo bi sasjeći korov kojeg Duša posija. Inače će Duh postojati samo kao mogućnost, nikad odabrana, nikad ispoljena, nikad kušana. Pa, ipak, duša će nastojati da nadomjesti taj nedostatk duha i iznova će nuditi tisuće svojih šarenih izloga...
Dakle, nećeš se ti te slobode nikad morati odreći, baš kao i ja. Jedino što se ta Sloboda može odreći nas. Ona ima tu šansu :)
lijepo si ovo rekao. samo bih rekla da nije dusa ta koja "sije korov kojeg treba sasjeci" vec covjekov ego koji se boji pripojiti svojoj dusi iz straha da ga onda nece biti. covjek ima dusu, cije sjediste je u srcu, ali to ne znaci da je nje covijek svijestan niti da ju je inkorporirao u svoj zivot i tijelo.
To je tvoje mišljenje, tvoj stav i ok. Za mene je taj Ego samo prestolje duše, njen komandni centar, njeno najsvečanije odijelo u kojem zagleda sopstvenu ljepotu i veličinu. A njeno mjesto nije u srcu već grudima. Duhovnim grudima. U srcu je mjesto Spoznaje i Susreta i ne smije biti zaprljano duševnim šupljiranjima. I stalno se na tom megdanu ogledaju Vojske Srca i Vojske Duše.
šta je sa umom?
Borg-Resistence is FUTILE

#502 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

BlooQ. wrote:
Borg-Resistence is FUTILE wrote:Zar je bilo konkretnih pitanja na ovoj temi?
gdje to? :D

Nesavršenost čovjekovog tumačenja savršene Božije naravi nije mjerilo savršenstva Boga nego nesavršenstva čovjeka.
Jer je bog objavio svoju narav i namjeru za čovjeka, ali ako čovjek iz jednostavnog razloga slobode izbora ne slijdi tu uputu nego je koplicira i zanemaruje suštinu, te igra za raju, nije ni čudo da završi u Božijem obliku "nižerazrednog Vratnika" :D
znači ako se odreknem slobodne volje, i počnem slijediti uputu ima nade za upgrade na vjernik Vista? :D
NE!!
Sasvim suprotno, ako svoju slobodnu volju uposliš da radiš samo na jednom a to je da budeš ok sa Bogom, onda je skoro zagarantovano da češ biti ok sa ljudima.
Iz tog razloga Bog i neželi da prekrši INSTITUCIJU slobodne volje, jer pored lične odgovornosti pred njim, ne želi da stvori "terminatore" mašine, bezumne kreacije koje samo slušaju zapovijedi a ne i zdrav razum sa slobodnom voljomkoji su neke od odlika (mada kod ljudi u reduciranom obimu) Božanske prirode.

Mi jesmo nesavršeni, alli ta nas nesavršenost i čini tako privlačnim i poželjnim, jer primarna odlika Boga je da se obožava, a ako ga neko obožava samo zato što je to on rekao, to je suvislo, prazno i naređeno. Međutim ako je on obožavan voljom onih koje je stvorio, onda je njegova primarna odlika ispunjena u punom obliku i smislu. Zbog toga je slobodna volja kamen spoticanja mnogim filozofijama i udaljava mnoge ljude ok Boga.

Jer iskreno, mnogo je lakše slijediti naredbu nego se ponašati svaki dan u skladu sa onim što je Bog objavio kao svoj narav naum i namjeru i to slobodnom voljom.

To je zbunjujuče za mnoge ljude, pogotovu one koje su odrasli u strogo kontroliranim okruženjima, tj. koja imaju centralizam kao primarni oblik. (Komunizam, islam, pojedini redovi RKC, itd)
arzuhal

#503 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

Ne znam da li misliš na Um ili Razum. Um pripada vojsci Srca. Um je onaj intelektualni, intuitivni zor Srca. Razum, kao što ti je poznato iz psihologije, pripada duševnim sposobnostima (jer je on naš kategorijalni aparat kojim ra-zu-m-ije-vamo stvari i svijet oko sebe). Pa, ukoliko se duševni prohtjevi razlete, onda se razum nabije na volej i čovjek čini nerazumne stvari, ma koliko se čudili da inteligentan i pametna čovjek može takvo šta učiniti. U tom slučaju strast drži u šaci razum. Ukoliko se krene sa odricanjem i sputavanjem duševnih prohtjeva i želja (bilo tjelesnih ili duhovnih), razum dobija priliku da odigra partiju kako treba ;-)

#504 Re: Hajmo malo o religijama..

Gaia wrote:
BlooQ. wrote:Životinje nemaju duh pa prema tome ne traže Boga. Biljke imaju 'tijela'', životinje tijela i dušu (u mogućnosti su 'komunicirati' sa životinjama i ljudima), dok samo čovjek ima duh (i zato teži nadnaravnom, shvaćanju života i Boga).
sve sto jeste je prozeto duhom!; i mineralni, biljni, zivotinjski i svaki drugi svijet!
Nisam baš siguran da je ova izjava tačna, sa nekoliko apekata, od kojeg je samo jedan da minerali su u klasi kamena, imaju svojstva koja su njima određena, ali ne mogu donositi odluke u svoje ime, duh čovječiji i te kako može. Oni nastaju radi ljudi i njihove upotrebe u čovječanstvu a ne čovjek radi njih. Isti slučaj je sa životinjama i biljkama. Stovreni su u sklopu mnogosvrsnih ciljeva radi čovjekove upotrebe, ne obratno.

#505 Re: Hajmo malo o religijama..

arzuhal wrote:Ne znam da li misliš na Um ili Razum. Um pripada vojsci Srca. Um je onaj intelektualni, intuitivni zor Srca. Razum, kao što ti je poznato iz psihologije, pripada duševnim sposobnostima (jer je on naš kategorijalni aparat kojim ra-zu-m-ije-vamo stvari i svijet oko sebe). Pa, ukoliko se duševni prohtjevi razlete, onda se razum nabije na volej i čovjek čini nerazumne stvari, ma koliko se čudili da inteligentan i pametna čovjek može takvo šta učiniti. U tom slučaju strast drži u šaci razum. Ukoliko se krene sa odricanjem i sputavanjem duševnih prohtjeva i želja (bilo tjelesnih ili duhovnih), razum dobija priliku da odigra partiju kako treba ;-)
Ili ako se ne usmjeri i posveti samo jednom cilju. Udovoljiti Bogu radi boljeg odnodsa sa ljudima.
Jer to je ono što bi Bog (zaključujem iz mnogih ajeta i Bibliskih stihova) najviše želio. Zar ne?

Sve ovo što si rekao ima korijen u slobodnom odabiru svakog po na osob. U datom trenutku biramo da radimo (odnosno dozvojljavamo da prvlada ovo ili ono) dobro ili loše, razum ili osječanja.
Gaia

#506 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Gaia »

BlooQ. wrote:
Gaia wrote:
BlooQ. wrote:Životinje nemaju duh pa prema tome ne traže Boga. Biljke imaju 'tijela'', životinje tijela i dušu (u mogućnosti su 'komunicirati' sa životinjama i ljudima), dok samo čovjek ima duh (i zato teži nadnaravnom, shvaćanju života i Boga).
sve sto jeste je prozeto duhom!; i mineralni, biljni, zivotinjski i svaki drugi svijet!

mišliš nešto poput pojma duše svijeta ili?
nastoj analizirati i srcem, ne samo razumom. dusa je kreirala materijalni kosmos i posebno mjesto u njemu za nas, mjesto gdje istinski mozemo dozivjeti kreaciju. jer, ultimativna avantura svakog bica je kreativno manifestiranje u koje zatim uronimo. to je jedini razlog zasto je Zemlja stvorena.

mi nismo ovdje da bi spasavali svijet niti se odvojili od njega ni dostigli prosvijetljenje. mi smo ovdje da bi unutar nase osobne kreacije olichili i shodno tome u potpunosti razumijeli i dozivjeli sve sto jeste.
ljubav_aha

#507 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:Obično ljudi misle da rade po svojoj volji a zapravo primaju i usvajaju tuđa iskustva kao svoja.[/size]Haj razmisli, al' dobro razmisli o sebi i kaži koliko si puta nešto učinila ili i sad činiš, odnosno nisi učinila i sad ne činiš, jer su ti tako rekli, jer si tako pročitala, jer ti je leglo tako, mada sama nisi to lično, osobno i personalno iskusila, nemaš svoje navlastito iskustvo nečega? Mnogo je toga što mi nesvjesno usvojimo kao svoje i stvarno smo uvjereni da je tako, kao da smo to iskusili, a ustvari nismo.
novorodjence jeste tabula raza u iskustvima,a sto je sa genezom :?: pred-dis-pozicijama za usvajanje djelovanja socio fakotra :!: :?:
Ateista

#508 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:Atesito oci moje lijepe,jel to tebi tesko sto ja klanjam?nije!pa sto onda tebe briga sto se ja "smaram" ,jer ti to vidis kao bespotrebno...primjer odgoja djeteta kojeg si naveo NEMA,jer je nemoguce tako dijete odgojit kako ti velis,ali sigurno bih izabrao tu metodu,pokusavas vidim indirektno reci kao da postoji nesto sto ce dokazati nepostojanje Boga da li bi to prihvatio,posto nema dokaza za nepostojanja,onda cu reci ne bih povjerovao!pricas o iskompleksiranosti,,,neuzubillah,postedi mene bar ovakvih izjava...molim te!ako tom logikomides,onda je SVAKI ali bas SVAKI roditelj iskompleksiran,pa katkad izdegeneci dijete jer je zaboga nesto pogrijesilo,zar ne?!nepripisuj Allahu nesto sto nije tako!
ako tvoja logika neke stvari ne prihvata onda to NIJE apsolutno nikakav dokaz da to NIJE tako...tako i sa namazaom,jer previse povrsno gledas na namaz...de mi reci,iskreno da li si ikad ijednu knjigu procitao o namazau?procitaj knjigu psihologija namaza,pa ce ti neke stvari biti jasnije,mnogo jasnije!tanka je knjigca,nekih 100-njak stranica,li molim te budi iskren pa procitaj pa cemo onda nastavit pricati!! :wink:
Ma ne smeta meni sto ti to radis, tvoja stvar, samo iznosim svoje misljenje.

Knjiga koju pominjes "psihologija namaza", nisam citao, ali sticajem okolnosti znam osnovne stvari iz psihologije pa znam i neke pozitivne efekte vjerovanja i molitvi, samo sto ni jedan ozbiljan psiholog to nece pripisati bogu vec samoj ljudskoj psihi, placebo efektu i slicno.
Ateista

#509 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:Ma moje je da kazem sestro Bluu,pa ko hoce nek prihvati ko nece,ne mora...i kad kazu nema slobode volje,ma vidi koliko je ima,hoces neces... :D nisam ja dostavljac upute,ha ya...budite mi pozdravljene i pametne,pa zajedno pod ruku i hafizu Bugariju sa listom pitanja,on ako neodgovori nece niko majkemi :D

Nije ti jasno Ljubav_aha?!pa nije ni meni kad mu se rodi dijete,puca od sbnage,mashallah bebha prava,a ono ne vjeruje...a kad rob postan svjestan da nista nije njegovo,vec je samo DOBIO to na koristenje,onda gleda drugacije na svijet! vjeruj meni,samo je u pitanju snaga imana! :wink:
Tacno, imamo izbor da nesto hocemo ili necemo, ali ako bi malo dublje usli u to, opet psihologija, nista nije slucajno, svaki izbor koji covjek donese ima neku podlogu i neke razloge zbog kojih je donio taj izbor, kad odemo dalje, docicemo do samog naseg rodjenja i prvih uticaja i gena, i onda shvatis da uopste nemamo izbor, da smo samo proizvod gena i okoline, za onog ko vjeruje i bozijeg uticaja, ali sva nasa volja mora biti uslovljena necim od toga.
Ateista

#510 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

ljubav_aha wrote:
arzuhal wrote:Obično ljudi misle da rade po svojoj volji a zapravo primaju i usvajaju tuđa iskustva kao svoja.[/size]Haj razmisli, al' dobro razmisli o sebi i kaži koliko si puta nešto učinila ili i sad činiš, odnosno nisi učinila i sad ne činiš, jer su ti tako rekli, jer si tako pročitala, jer ti je leglo tako, mada sama nisi to lično, osobno i personalno iskusila, nemaš svoje navlastito iskustvo nečega? Mnogo je toga što mi nesvjesno usvojimo kao svoje i stvarno smo uvjereni da je tako, kao da smo to iskusili, a ustvari nismo.
novorodjence jeste tabula raza u iskustvima,a sto je sa genezom :?: pred-dis-pozicijama za usvajanje djelovanja socio fakotra :!: :?:
Dijete se radja sa odredjenim genima i predispozicijama, a posto je sve ostalo potpuno PRAZNO, moze samo da usvaja tudja iskustva i da svoje odluke donosi na osnovu onoga sto ima u genima i onoga sto ga nauce. Kasnije, sve njegove odluke dolaze u kombinaciji gena, onoga sto nauci i sto ima uticaj na njega, te vlastitih iskustava koja su opet bila uslovljena sa ova dva faktora. Kako god, svako je "ispao" takav kakav jeste iskljucivo zato sto je imao takve gene i sto je odrastao u okolini u kojoj je odrastao. Da sam ja imao malo drugacije gene, bio bih drugacija osoba. Da sam odrastao u malo drugacijoj sredini, opet bih bio drugacija osoba. Sve moje odluke koje sad sam donosim su zahvaljujuci tim uticajima.

To je moje misljenje, i prema njemu bilo kakva slobodna volja pada u vodu, ne mogu da zamislim ni hipoteticki mogucnost da mozemo kad se rodimo slobodno izabrati nesto, jer da bi izabrali moramo imati neke kriterije na osnovu kojih to biramo, a ako smo potpuno razni to znaci da nemamo kriterije. Ako ih imamo, to znaci da smo ih nekako naslijedili, opet nema slobodne volje, kako god, ne vdim nacin da je mozemo imati. :)
Najljepsa

#511 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

Nesavršenost čovjekovog tumačenja savršene Božije naravi nije mjerilo savršenstva Boga nego nesavršenstva čovjeka.
Jer je bog objavio svoju narav i namjeru za čovjeka, ali ako čovjek iz jednostavnog razloga slobode izbora ne slijdi tu uputu nego je koplicira i zanemaruje suštinu, te igra za raju, nije ni čudo da završi u Božijem obliku "nižerazrednog Vratnika" :D[/quote]

Odlican post :thumbup:
Najljepsa

#512 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

Ja sad imam jedno pitanje za vjernike..sta mislite da li Bog zeli da se vodimo srcem ili razumom?
Lakat Jebić

#513 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Lakat Jebić »

Najljepsa wrote:Ja sad imam jedno pitanje za vjernike..sta mislite da li Bog zeli da se vodimo srcem ili razumom?
ne znam kako bi Bog htio da se covjek vodi, al znam da se ovaj obicno vodi guzicom (da izvinete, mor'o sam)

a sad nastevite
Ateista

#514 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

Najljepsa wrote:Nesavršenost čovjekovog tumačenja savršene Božije naravi nije mjerilo savršenstva Boga nego nesavršenstva čovjeka.
Jer je bog objavio svoju narav i namjeru za čovjeka, ali ako čovjek iz jednostavnog razloga slobode izbora ne slijdi tu uputu nego je koplicira i zanemaruje suštinu, te igra za raju, nije ni čudo da završi u Božijem obliku "nižerazrednog Vratnika" :D
Odlican post :thumbup:[/quote]
A imas li kakav komentar na moj post gore? Mislim da ipak nemamo slobodu izbora, kako ti to objasnjavas?
Najljepsa

#515 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

Najljepsa wrote:Nesavršenost čovjekovog tumačenja savršene Božije naravi nije mjerilo savršenstva Boga nego nesavršenstva čovjeka.
Odlican post :thumbup:[/quote]

Naravno da okolina, roditelji I ostalo imaju uticaja na nas ali ako pogledas dva brata blizanca recimo…mogu imati razlicite zivote, razlicite poglede na svijet, razlicite interese iako su im uslovi njihovog razvoja skoro pa isti.

Ja vjerujem u slobodnu volju I smatram da nasom voljom mozemo sve da promjenimo.
Najljepsa

#516 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

Lakat Jebić wrote:
Najljepsa wrote:Ja sad imam jedno pitanje za vjernike..sta mislite da li Bog zeli da se vodimo srcem ili razumom?
ne znam kako bi Bog htio da se covjek vodi, al znam da se ovaj obicno vodi guzicom (da izvinete, mor'o sam)

a sad nastevite
kad kazes 'ovaj' ,mislis na sebe, correct?
andrija2007

#517 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Ljepotice, nema te ko kafe! :)
HAVANA

#518 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by HAVANA »

Haj nemojte više o religijama. :D
andrija2007

#519 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

HAVANA wrote:Haj nemojte više o religijama. :D
Proleteri svih zemalja, uozbiljite se! (tj. havana, uozbilji se!)
HAVANA

#520 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by HAVANA »

Neću :skoljka:
andrija2007

#521 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Onda vrati partijsku!
Najljepsa

#522 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

Pa gdje si Andrija ,druze stari:)

ma kad smo svi odgojeni pod pionirskom kapicom ,tesko nam se presaltati na religiju:)
andrija2007

#523 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Pa gdje si Andrija ,druze stari:)
[quote][/quote]

Ma suti, borim se sa nefsom, ko narodni heroj! :twisted:
Najljepsa

#524 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

andrija2007 wrote:Pa gdje si Andrija ,druze stari:)
Ma suti, borim se sa nefsom, ko narodni heroj! :twisted:
sad cu se provaliti ,ali ne znam sta je nefsom :?
HAVANA

#525 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by HAVANA »

Da nije senfom? :D
Post Reply