Pitanje za vjernike

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Updated

Post by Updated »

Spominje se Druze Macak, i to kao opasno sredstvo kazne, pa ne preporucujem tjeranje sege sa ovim stvarima:
SURA 69
4. Semud i Ad su Smak svijeta poricali
5. pa je Semud uništen glasom strahovitim,
6. a Ad uništen vjetrom ledenim, silovitim,

Pokusaj shvatit da se na ovom svijetu nalazis "na ispitu". Knjige koje sporis su obavezna literatura za ispit, teorija sa prakticnim primjerima. Mozes da ih ignorises ili negiras, ali bez nje neces daleko stici.

Druze iz Zenice, muci te sto ne mozes da spoznas Boga s ovo cula sto ti je dao, a i ne trudis se. Pitanje od cega je Bog stvorio sve, ako nije bilo niceg osim Njega, samo nosi odgovor.

I, sto rece friendly, citajte. Ako nacin zivljenja deklarisanih vjernika (talibani, i sl., pa i veliki dio vjerskih sluzbenika svih skupina) uzimate razlogom ignorisanja vjere, knjige su dostupne vise nego ikad, pokusajte sami potrazit odgovore u njima.
Pri tome, mozda nekima od pomoci mogu bit i neki dijelovi s ove stranice:
http://www.saiorg.hr/hr/home/govori/62-ch-0?&l_over=1
Macak U Cizmama

#502 Re:

Post by Macak U Cizmama »

Updated wrote:Spominje se Druze Macak, i to kao opasno sredstvo kazne, pa ne preporucujem tjeranje sege sa ovim stvarima:
SURA 69
4. Semud i Ad su Smak svijeta poricali
5. pa je Semud uništen glasom strahovitim,
6. a Ad uništen vjetrom ledenim, silovitim,

Pokusaj shvatit da se na ovom svijetu nalazis "na ispitu". Knjige koje sporis su obavezna literatura za ispit, teorija sa prakticnim primjerima. Mozes da ih ignorises ili negiras, ali bez nje neces daleko stici.

Druze iz Zenice, muci te sto ne mozes da spoznas Boga s ovo cula sto ti je dao, a i ne trudis se. Pitanje od cega je Bog stvorio sve, ako nije bilo niceg osim Njega, samo nosi odgovor.

I, sto rece friendly, citajte. Ako nacin zivljenja deklarisanih vjernika (talibani, i sl., pa i veliki dio vjerskih sluzbenika svih skupina) uzimate razlogom ignorisanja vjere, knjige su dostupne vise nego ikad, pokusajte sami potrazit odgovore u njima.
Pri tome, mozda nekima od pomoci mogu bit i neki dijelovi s ove stranice:
http://www.saiorg.hr/hr/home/govori/62-ch-0?&l_over=1
Ledeni vjetar nije led ... :shock:
nuraH

#503 Re: Pitanje za vjernike.

Post by nuraH »

Static-X wrote:
zenicanin 1979 wrote:Hajdemo poceti od pocetka.U kuranu se na samom pocetku kaze: u ime Alaha milostivog samilosnog
1)tebe Alaha gospodara svjetova hvalimo (uopste se ne daju nikakve karakteristike tih svjetova.Jesu li to narodi, planete,Na kojem su prostoru, kakvi su ti svjetovi.Pa kako cu hvaliti nekoga kao gospodara svjetova a da neznam ni o kakvim je svjetovima rijec.Zamislite da ja kazem za nekoga da je majstor pica ,a mene neko pita, a sta su to pice, a ja mu kazem ,nemam pojma.Dali bi on to moje misljenje uzeo za ozbiljno
sta ti ba ovdje nije jasno, svih svijetova znaci svijeta na kojem si sad ti i svega ostalog sto je stovreno
@zenicanin

kao prvo da ti objasnim neke osnovne stvari oko citanja i tumacenja literature!
ne znam da li uopce citas bilo kakve knjige, ali tvoje razmisljanje me navodi na zakljucak da to bas i ne radis cesto!
pri citanju bilo kakve literature: knjizevne, naucne, religijske, itd. - ne mozes izvesti zakljucak iz jedne recenice,
niti mozes upotpunosti shvatiti sta je ''pisac'' htio reci u cijeloj knjizi ako izdvojis samo jednu recenicu ili jedan njen pasos!

Sto se tice Kur'ana - ne mozes uzeti par ajeta i tumaciti sta je Gospodar htio reci!
Kur'an je vrlo kompleksna literatura i vrlo je tesko citati je a kamoli shvatati i razumijevati!
Kur'an treba proucavati i tumaciti kao cjelinu - dakle od korice do korice - a ne samo uzeti jedan ajet ili suru i
hvatati se za neke nejasnoce!
Kur'an je napisan tako da su neke stvari na njegovom pocetku samo spomenute a tek kasnije na njegovom kraju
tek objasnjenje - i to sve u odredjenom vremenu i prostoru za koji se ta stvar spominje!
neki ljudi provedu skoro citav zivotni vijek citajuci i proucavajuci Kur'an a da im opet ne bude sve upotpunosti jasno!

da si malo vise citao spoznao bi o kakvim svjetovima se radi!
naime, u Kur'anu se spominje da postoji vise svjetova!
jedan od tih svjetova jeste ovaj nas svijet kojem i mi kao ljudska bica pripadamo zajedno sa ostalim zivim bicima, zivotinjama, i dr.
postoji i drugi ''nama nevidljivi svijet'' kojem pripadaju ''nama nevidljiva bica'' a to su ''meleci'' i ''dzini'' - koji nas vide - ali mi njih ne vidimo!
nadalje, postoje i svjetovi u smislu 'dunjaluka' - kojem pripadaju i ovaj nas i ovaj nevidljivi, i 'ahiret' - svijet koji dolazi poslije dunjaluka,
odnosno poslije 'sudnjeg dana' - u tom svijetu postoje 'dzennet' i 'dzehenem'.
na tom 'drugom' svijetu tj. ahiretu - koji je za razliku ovog svijeta - vjecan - mi kao ljudi cemo za razliku od situacije na dunjaluku,
vidjeti 'nevidljivi svijet' tj. vidjecemo 'dzine' - a oni nece vidjeti nas!
dakle na dunjaluku oni vide nas a mi njih ne, ali zato na ahiretu cemo mi vidjeti njih, a oni nas ne!

to su ti eto ti 'Svjetovi' - i On je Gospodar svih tih svjetova!!!

ako ti sta nije jasno - uzmes fino Kur'an i citas ga od korice do korice!!!
PRO testant

#504 Re: Pitanje za vjernike.

Post by PRO testant »

statix wrote: .......
Gore navedeno bi trebalo biti dovoljno da se opravda moja optužba da Kur'an "plagira" drevne grčke znanosti.

Isto vazi i za Bibliju, koja je procitana ko bukvica, kao plagijatura.
Mozete i ne morate vjerovati u sve navedeno, ali nema potrebe vise da tvrdite da je covjecansvo tada bilo na nivou majmuna, kako bi covjek zakljucio citajuci neke postove.

Na kraju texta su i reference svih knjiga koje su koristene u svrhu dokazivanja ove teze, a evo i linka: http://www.answering-islam.org/Response ... embryo.htm
:wink:
Interesantno je da koristiš stranicu koja je primarno kršćanska, a u isto vrijeme misliš da je Biblija plagijat.
Da li si ikada imao priliku istraživati vjerodostojnost navoda u Bibliji iz perspektive istoriskih pronalazaka?
Ne pokušavam da Bibliju ovim prikažem kao "vjerodostojnu objavu" (za to je potrebno nešto drugo) ali kao vjerodostojan istoriski dokument, da.
statix

#505 Re: Pitanje za vjernike

Post by statix »

Da si procitao sve vidio bi da su slicnost izmedju opisa faza prvo uocili islamski ljekari koji su radili u engleskoj.
Ima li tebi logike da se kuran ispituje i kritikuje u islamskim zemljama? To ti je glupa teza, vidis da je hriscanska stranica. Mozes li to objektivno kritikovati svoje roditelje?
Jedno je sigurno, to sto su vjerske knjige predstavljale kao jedinstveno znanje u to doba, imao je zapravo svaki grk koji je pohadjao akademiju, ali oni su imali svoje bogove i svoje mitove.
A dali je bozija rjec, ne zelim da raspravljam. Mislim, ida postoji ne bi poslao knjigu, mi trebamo sami da otkrijemo smisao i vrijednost zivota, a ne da nam se nacrta, kako cemo se ponasati i sta cemo raditi.
Macak U Cizmama

#506 Re: Pitanje za vjernike.

nuraH wrote:

Sto se tice Kur'ana - ne mozes uzeti par ajeta i tumaciti sta je Gospodar htio reci!
Kur'an je vrlo kompleksna literatura i vrlo je tesko citati je a kamoli shvatati i razumijevati!
Kur'an treba proucavati i tumaciti kao cjelinu - dakle od korice do korice - a ne samo uzeti jedan ajet ili suru i
Kur'an je napisan tako da su neke stvari na njegovom pocetku samo spomenute a tek kasnije na njegovom kraju
tek objasnjenje - i to sve u odredjenom vremenu i prostoru za koji se ta stvar spominje!
neki ljudi provedu skoro citav zivotni vijek citajuci i proucavajuci Kur'an a da im opet ne bude sve upotpunosti jasno!

jedan od tih svjetova jeste ovaj nas svijet kojem i mi kao ljudska bica pripadamo zajedno sa ostalim zivim bicima, zivotinjama, i dr.
postoji i drugi ''nama nevidljivi svijet'' kojem pripadaju ''nama nevidljiva bica'' a to su ''meleci'' i ''dzini'' - koji nas vide - ali mi njih ne vidimo!
nadalje, postoje i svjetovi u smislu 'dunjaluka' - kojem pripadaju i ovaj nas i ovaj nevidljivi, i 'ahiret' - svijet koji dolazi poslije dunjaluka,
na tom 'drugom' svijetu tj. ahiretu - koji je za razliku ovog svijeta - vjecan - mi kao ljudi cemo za razliku od situacije na dunjaluku,
dakle na dunjaluku oni vide nas a mi njih ne, ali zato na ahiretu cemo mi vidjeti njih, a oni nas ne!

Ovo naprosto nije tacno. Islam se najvise interpretira iz ajta, a pocesto i iz djelova samih ajeta, tako da je to vrlo fleksibilno i daje mogucnost za bezbrojne manipulacije. Na takav nacin mozes objasniti sve sto pozelis jer se radi o neprincipijelnom vadjenju ajeta iz konteksta u kojem su pisani.
Kad bi uzeli citav Kuran kao podlogu , stvar je jos gora , jer sve sto je napisano u Kuranu se odnosi na zbivanja u periodu od nekih 20 g. Muhamedova zivota. Ajeti su direktno upuceni ljudima, grupi ljudi, plemenima, narodima iz tog vremena, takodje se govori se o konkretnim dogadjajima, te ih kao takve, mislim na ajete, ne mozes koristiti u druge svrhe.
Danasnja interpretacija Islama se ustvari zasniva na mjesavini ajeta i hadisa, koje tumaci muslimanska ulema , naravno iz svog ugla, i zavisno od potreba.
PRO testant

#507 Re: Pitanje za vjernike.

Post by PRO testant »

lingvistika wrote:
Evo jedna kur'anska prica u vezi s tim da ne Kur'an ide ispred nauke. Kad je Sulejman,.a.s., trazio:" O dostojanstvenici, ko ce mi od vas donijeti njezin prijsto prije nego sto oni doju da mi se pokore? 'Ja cu ga donijeti - rece Ifrit, jedan od dzinova - prije nego sto iz ove sjednice svoje ustanes, ja sam za to snazan i pouzdan.' 'A ja cu ti ga donijeti - rece onaj koji je ucio iz Knjige - prije nego sto okom trepnes'. I kad Sulejman vidje da je prijesto vec pored njega postavljen, uzviknu:'Ovo je blagodat Gospodara moga koji me iskusava da li cu zahvalan ili nezahvalan biti..."(An-Naml, 39-40)

Poenta - mozda ce ljudi dostici sposobnost takve brzine putovanja, namjerno kazem ljudi jer nije receno da je vjerovjesnik to uradio, niti je receno da je to dzin uradio nego onaj koji cita iz Knjige, dakle nauka, a Allah najbolje zna.
Samo jedno zapažanje.
Riječ je o "dzinu", što ga predstvlja kao duhovno biće koje je po svojim karakteristikama daleko iznad i ispred čovjeka. (bilo po Bibliji ili Quranu isto je) Te se isti mogu kretati na daleko većoj razini slobode i brzine od ljudi.
Što će reći, ne radi se o "čovjeku" kojeg je neko ili nešto teleportirao, ili na neki drugi način transportovao.
Dakle, malo si pobrkao kruške i jabuke.
Što pokazuje da ti osnovna teologija nije jača strana, kao ni zapažanja iz samog teksta.

Napominjem, nije sarkazam i nije negativna kritika, samo zapažanje.
Boddah

#508 Re: Pitanje za vjernike

Post by Boddah »

Joj kad vidim da je Chmoljo moderator odma mi se ne piše ali eto, pokušaću. Primjetio sam da se na temi koju je on danas zatvorio "Pitanja za ateiste" i preusmjerio na ovu, spominje blog "nemaboga.blogger.ba", pa bih želio da pojasnim neke stvari.

Član foruma NIN kaže:
Da se malo osvrnem na ovaj blog pa da kazem da je za kvalitetnu i argumentima potkrijepljenu kritiku religije potrebno zavidno znanje iz oblasti koje se bave porijeklom same religije i ljudske sprititualnosti (antropologija, etnografija/logija, npr.). Tog znanja na ovom blogu, koliko se meni dalo vidjeti, zaista nedostaje sto ga stavlja u istu ravan sa blogovima tipa cuda iz Kurana. Iz tog razloga preporucujem i tebi i blogerima da ako vec hocete da se vas blog shvati ozbiljno i da zaista ispitate religiju kao socijalni fenomen onda se morate malo bolje informirati u vezi porijekla religioznosti kod covjeka. Konkretno, za pocetak i kao nesto esencijalno, ako se vec zeli naprdjivati oko religije, onda se MORA biti upoznat sa radovima na ovu temu od gospode:

• Edward Burnett Tylora
• James Frazera
• Emile Durkheima
• Max Webera
• Sigmund Freuda

...za pocetak. :D

P.S. Prvu dvojicu pod OBAVEZNO! Postoji prijevod Frazerove Zlatne grane na nase jezike (jeftinija varijanta je srbijanski izdavac). Recimo, bez ove knjige je besmisleno uopste i pricati o religiji sa ovog aspekta i nadam se da ces prenijeti ove moje kritike svom drustvu. :D
Moje pitanje tebi je zašto bismo mi trebali čitati djela te gospode i potom takve sadržaje stavljali na blog? Šta ćemo mi novo otkriti svijetu kada pročitamo te knjige i kakvu korist će imati neko ko čita blog a ko ih je već pročitao. Ti si očito pogrešno shvatio o čemu naš blog govori. Mi ne kritikujemo religiju (barem ne u postovima) nego kritikujemo konkretno, sažeto ono što nam "smeta" u konkretnim religijama, što se uveliko razlikuje. Nemoj me pogrešno shvatiti, znam o čemu pričaš, imam sociologa u kući :) ali jednostavno ti hoću reći da nije u tome bit ovog bloga. Također, sumnjam na šta bi ličine rasprave na postove koji bi bili nešto kao recenzija djela, vjerovatno jako dosadna i nekonstruktivna. Postove o počecima religioznosti imamo. Dakle da zaključim, naši postovi su neoboreni (pogledajte komentare), imamo 2500 komentara na 70 postova što je puno, počeli smo od temelja religija kao što je recimo post koji definitivno ne može biti osporen niti oboren a tiče se Islama http://nemaboga.blogger.ba/arhiva/2009/07/25/2264403 . Vidiš ovo je moja ideja ovaj post, a da sam rad zasnovao na čitanju i prepričavanju niti bih mogao imati lični stav o tome jer bi sve bilo kopija, niti bih se jako zalagao za nešto što nije proizvod mog uma, nego tuđeg.
arzuhal

#509 Re: Pitanje za vjernike.

Post by arzuhal »

PRO testant wrote:
lingvistika wrote:
Evo jedna kur'anska prica u vezi s tim da ne Kur'an ide ispred nauke. Kad je Sulejman,.a.s., trazio:" O dostojanstvenici, ko ce mi od vas donijeti njezin prijsto prije nego sto oni doju da mi se pokore? 'Ja cu ga donijeti - rece Ifrit, jedan od dzinova - prije nego sto iz ove sjednice svoje ustanes, ja sam za to snazan i pouzdan.' 'A ja cu ti ga donijeti - rece onaj koji je ucio iz Knjige - prije nego sto okom trepnes'. I kad Sulejman vidje da je prijesto vec pored njega postavljen, uzviknu:'Ovo je blagodat Gospodara moga koji me iskusava da li cu zahvalan ili nezahvalan biti..."(An-Naml, 39-40)

Poenta - mozda ce ljudi dostici sposobnost takve brzine putovanja, namjerno kazem ljudi jer nije receno da je vjerovjesnik to uradio, niti je receno da je to dzin uradio nego onaj koji cita iz Knjige, dakle nauka, a Allah najbolje zna.
Samo jedno zapažanje.
Riječ je o "dzinu", što ga predstvlja kao duhovno biće koje je po svojim karakteristikama daleko iznad i ispred čovjeka. (bilo po Bibliji ili Quranu isto je) Te se isti mogu kretati na daleko većoj razini slobode i brzine od ljudi.
Što će reći, ne radi se o "čovjeku" kojeg je neko ili nešto teleportirao, ili na neki drugi način transportovao.
Što pokazuje da ti osnovna teologija nije jača strana, kao ni zapažanja iz samog teksta.

Ako ti sad JOŠ PAŽLJIVIJE pročitaš citirani dio Kur'ana, ugledaćeš da se spominje:

1- Ifrit, jedan od džina, koji tvrdi da će donijeti prijesto Belkisin prije nego ustaneš sa stolice, ukazujući na snagu i brzinu džina i
2- onaj koji je učio iz Knjige, koji nije bio džin nego čovjek (u tefsirima se spominje ime Asif ili Asaf), a nije bio vjerovjesnik, i koji će mu donijeti taj isti prijesto dok okom ne trepneš - puno brže nego Ifrit!
Dakle, nisi dobro vidio jabuku, ako već jesi krušku.
Što pokazuje da ti tefsir Kur'ana nije jača strana, a ni zapažanje iz samog teksta.

Nije sarkazam i nije negativna kritika, samo zapažanje.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#510 Re: Pitanje za vjernike

Post by dr.gog »

Priču o Blogu nastavite na podforumu blogger.ba.Komentarisanje moderacije nije dopušteno, a zatvaranje tema Chmoljo nije dužan objašnjavati kao ni ostatak ekipe.Razlog? Eto 'nako :)
Boddah

#511 Re: Pitanje za vjernike

Post by Boddah »

dr.gog wrote:Priču o Blogu nastavite na podforumu blogger.ba.Komentarisanje moderacije nije dopušteno, a zatvaranje tema Chmoljo nije dužan objašnjavati kao ni ostatak ekipe.Razlog? Eto 'nako :)
je na vidim da je iko komentarisao moderaciju :shock:
Netchko

#512 Re: Pitanje za vjernike

Post by Netchko »

Postovani vjernici, kao sto znate svim ljudima su na raspolaganju vjerske knjige bilo koje vjere pa ako je doticni koji ne vjeruje u Boga toliko pametan nek uzme knjige i nek malo procita, u Kur'anu je npr. objasnjen fenomen Big banga, fotosinteze, sazvijezdja i jos mnoga NAUCNA POSTIGNUCA iz proslosti nastala nakon objave Kur'ana. Dakle ne raspravljati se sa ateistom i njemu slicnim samo molim Boga da ih uputi i spasi.
Macak U Cizmama

#513 Re: Pitanje za vjernike.

arzuhal wrote:
PRO testant wrote:
lingvistika wrote:

Samo jedno zapažanje.

Ako ti sad JOŠ PAŽLJIVIJE pročitaš citirani dio Kur'ana, ugledaćeš da se spominje:

1- Ifrit, jedan od džina, koji tvrdi da će donijeti prijesto Belkisin prije nego ustaneš sa stolice, ukazujući na snagu i brzinu džina i
2- onaj koji je učio iz Knjige, koji nije bio džin nego čovjek (u tefsirima se spominje ime Asif ili Asaf), a nije bio vjerovjesnik, i koji će mu donijeti taj isti prijesto dok okom ne trepneš - puno brže nego Ifrit!
Što pokazuje da ti tefsir Kur'ana nije jača strana, a ni zapažanje iz samog teksta.

Diskusija ovog djela kojeg komentarisete je zapocala kad se tvrdilo da se u Kuranu pominje brzina svjetlosti ili kad su se objasnjavale Periode kao vremenske mjere u Kuranu, (kao svjet je stvoren za 6 dana odnosno 6 perioda ) ( nisam bas siguran) i kao naucni kuranski dokaz ponudjen je ova ajet . Samo da vas opomenem sta je bit ovog djela diskusije, otisli ste u pogresnom smjeru.... :)
Ateista

#514 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

nuraH wrote:
Static-X wrote:
zenicanin 1979 wrote:Hajdemo poceti od pocetka.U kuranu se na samom pocetku kaze: u ime Alaha milostivog samilosnog
1)tebe Alaha gospodara svjetova hvalimo (uopste se ne daju nikakve karakteristike tih svjetova.Jesu li to narodi, planete,Na kojem su prostoru, kakvi su ti svjetovi.Pa kako cu hvaliti nekoga kao gospodara svjetova a da neznam ni o kakvim je svjetovima rijec.Zamislite da ja kazem za nekoga da je majstor pica ,a mene neko pita, a sta su to pice, a ja mu kazem ,nemam pojma.Dali bi on to moje misljenje uzeo za ozbiljno
sta ti ba ovdje nije jasno, svih svijetova znaci svijeta na kojem si sad ti i svega ostalog sto je stovreno
@zenicanin

kao prvo da ti objasnim neke osnovne stvari oko citanja i tumacenja literature!
ne znam da li uopce citas bilo kakve knjige, ali tvoje razmisljanje me navodi na zakljucak da to bas i ne radis cesto!
pri citanju bilo kakve literature: knjizevne, naucne, religijske, itd. - ne mozes izvesti zakljucak iz jedne recenice,
niti mozes upotpunosti shvatiti sta je ''pisac'' htio reci u cijeloj knjizi ako izdvojis samo jednu recenicu ili jedan njen pasos!

A da li se medju tim svjetovima spominju i druge planete, konkretno?
Ateista

#515 Re: Pitanje za vjernike

Post by Ateista »

Netchko wrote:Postovani vjernici, kao sto znate svim ljudima su na raspolaganju vjerske knjige bilo koje vjere pa ako je doticni koji ne vjeruje u Boga toliko pametan nek uzme knjige i nek malo procita, u Kur'anu je npr. objasnjen fenomen Big banga, fotosinteze, sazvijezdja i jos mnoga NAUCNA POSTIGNUCA iz proslosti nastala nakon objave Kur'ana. Dakle ne raspravljati se sa ateistom i njemu slicnim samo molim Boga da ih uputi i spasi.
Ja pretpostavljam da ti ne zelis ulaziti u rasprave jer ne zelis uopste da dovodis u pitanje svoju vjeru, ni ne zelis da se zapitas i vjerovatno se bojis argumenata koji ti se ne bi svidjeli. S obzirom na to koliko vjera jednom vjerniku znaci u zivotu i koliko se oslanja na to, razumijem zasto to ne zelis, to je tvoje pravo i niko te ne tjera, ali ima onih koji zele o tome da raspravljaju, i oni imaju pravo na to, i jedni i drugi.

Dok nema vrijedjanja i svadjanja, ove rasprave mogu biti samo korisne i jednima i drugima, nesto se nauci i bolje se razumiju sagovornici, povecava se tolerancija i smanjuju se tenzije.

Edit: Vezano za naucna dostignuca koja su objasnjena u kur'anu, o tome se na puno tema raspravljalo. To moze biti dokaz samo onome ko slijepo vjeruje u kur'an, ali jednom ateisti koji trazi jasne i nedvosmislene dokaze nikako ne moze, samo jedno jako slobodno tumacenje uz jako puno maste. :)
nuraH

#516 Re: Pitanje za vjernike

Post by nuraH »

Netchko wrote:Postovani vjernici, kao sto znate svim ljudima su na raspolaganju vjerske knjige bilo koje vjere pa ako je doticni koji ne vjeruje u Boga toliko pametan nek uzme knjige i nek malo procita, u Kur'anu je npr. objasnjen fenomen Big banga, fotosinteze, sazvijezdja i jos mnoga NAUCNA POSTIGNUCA iz proslosti nastala nakon objave Kur'ana. Dakle ne raspravljati se sa ateistom i njemu slicnim samo molim Boga da ih uputi i spasi.
potpisujem!
PRO testant

#517 Re: Pitanje za vjernike.

Post by PRO testant »

arzuhal wrote:
PRO testant wrote:
lingvistika wrote:

Samo jedno zapažanje.

Ne bih se složio sa tobom.

Ifrit je "jedan od džina" indicira da ih je više.
"A ja ću ti donjeti reče ONAJ koji je učio iz knjige."
Indicira da je riječ o drugom džinu koji je preuzeo taj zadatak na sebe.
27. 40:
C3275. Solomon was thankful to Allah that he had men endowed with such power, and he had the throne of Bilqis transported to his Court and transformed as he desired, without Bilqis even knowing it.
C3276. If Solomon had been ungrateful to Allah, i.e., if he had worked for his own selfish or worldly ends, he could have used the brute strength of 'Ifrit to add to his worldly strength and glory. Instead of it he uses the higher magic of the Book,-Of the Spirit-to transform the throne of Bilqis for her highest good, which means also the highest good of her subjects, by the divine Light. He had the two alternatives, and he chooses the better, and he thus shows his gratitude to Allah for the Grace He had given him.

C3277. Man's gratitude to Allah is not a thing that benefits Allah, for Allah is high above all needs: it benefits a man's own soul and gives him higher rank in the life to come. Per contra, man's ingratitude will not detract from Allah's Glory and Honour or the value of Allah's generous gifts to man: for Allah is supreme in honour, glory, and generosity. Karim in Arabic involves all three significations.

Yusuf Ali's Commentary from QuranTrans
Ne spominje se nigdje ime te osobe o kojoj govoriš. Spominju se "men" = ljudi, što ovog komentatora predstavlja u kao malo opreznijeg u odnosu na druge. Jer nije spreman navesti ime teosobe. Uostalom, kako možemo znati da je riječ o osobi kada je tekst sam po sebi neodređen. A ako kontekst u prvom smislu počinje sa "Džinom" te nastavlja " A onaj koji je ..." logično je zaključiti da je riječ o drugom Džinu, a ne o osobi-čovjeku.
2- onaj koji je učio iz Knjige, koji nije bio džin nego čovjek (u tefsirima se spominje ime Asif ili Asaf),
Ovdje se spominje, ali iz teksta u Quranu je nemoguće doći do tog zaključka. Na osnovu čega je moguće tvrditi tako nešto? Na osnovu Hadisa? Kojih? Ako je interpretacija? Na osnovu kojih pozadinskih izvora, i po kojim principima?
http://www.altafsir.com/Tafasir.asp?tMa ... nguageId=2 - Tafsir al-Jalalayn, trans. Feras Hamza
Također ni na : Tafsir Ibn 'Abbas, trans. Mokrane Guezzou - http://www.altafsir.com/Tafasir.asp?tMa ... nguageId=2

Ono što proizilazi iz konteksta samog teksta jeste da je riječ o dva džina.
Ja ne vidim tekstualne vodilice ka tome, da je riječ o ljudskoj osobi.
Osnova interpretacije teksta, je zapažanje šta tekst kaže i šta ne kaže. Pa tek onda na scenu treba da stupe dodatne informacije, tipa istoriske postavke, kultura, ekonomija društvo itd.
U slučaju da postoje iste, a da ja nisam upoznat sa njima, molio bih navode za njih i slijedi moja korekcija i izvinjenje.
nuraH

#518 Re: Pitanje za vjernike.

Post by nuraH »

Ateista wrote: A da li se medju tim svjetovima spominju i druge planete, konkretno?
(Kur'an 12:4)
Kad reče Jusuf ocu svom: “O oče moj! Uistinu sam ja vidio jedanaest planeta i Sunce i Mjesec. Vidio sam ih sebi potčinjene.”

(Kur’an, 86:1,2,3) Udarajuce zvijezde - pulsari.
Sura 'Et-Tarik' pocinje neobicnom zakletvom:
1. Tako mi neba i onog što udara, a nastavlja pitanjem i odgovorom:
2. A šta znaš ti šta je to što udara,
3. Zvijezda prodorna!

objasnjenja i tumacenja nadji sam!
Last edited by nuraH on 16/12/2009 12:54, edited 2 times in total.
PRO testant

#519 Re: Pitanje za vjernike

Post by PRO testant »

Nisam u potpunosti siguran da želite ustrajati na tvrdnji da je u Qur'anu "objasnjen fenomen Big banga"
Kao jedna od okosnica evoluciske teorije, je ne pojmljivo da se koristi jedna od osnova iste, a da se protiv same nje tako žustro bori.
Malkice je :D glupo i kontradiktorno, zar ne?
Prihvatiti dio, i koristit ga kao "naučni dokaz" u procesu dokazivanja superiornosti svoje vjere i Qurana, a u cjelosti ostatak odbaciti, i smatrati totalno pogrešnim. Pogotovu kada su te dvije stvari tako uzročno povezane.
pure_love

#520 Re: Pitanje za vjernike

Post by pure_love »

licno ne vidim nista sporno u recimo darwinizmu,mozda je Bog zaista ljude stvorio tako..islam to niti spominje niti odbacuje,doduse spominje ljude koji su pretvoreni u majmune i svinje,,pa hajd ga znaj.Ima i uleme koja se slaze s tim,a recimo vecina muslimana studenata u Turskoj(preko 70%) vjeruje u evoluciju
statix

#521 Re: Pitanje za vjernike

Post by statix »

Ajde nam ispricaj kako dolazi do Big Banga, kako nastaje, zasto i kako je objasnjeno.
Pretvorio sam se u uho. 8-)
Macak U Cizmama

#522 Re: Pitanje za vjernike.

nuraH wrote:
Ateista wrote: A da li se medju tim svjetovima spominju i druge planete, konkretno?
(Kur'an 12:4)
Kad reče Jusuf ocu svom: “O oče moj! Uistinu sam ja vidio jedanaest planeta i Sunce i Mjesec. Vidio sam ih sebi potčinjene.”

(Kur’an, 86:1,2,3) Udarajuce zvijezde - pulsari.
Sura 'Et-Tarik' pocinje neobicnom zakletvom:
1. Tako mi neba i onog što udara, a nastavlja pitanjem i odgovorom:
2. A šta znaš ti šta je to što udara,
3. Zvijezda prodorna!

objasnjenja i tumacenja nadji sam!

evo ti ovo da ne trazis bezze:

11 planeta:

1. Merkur
2. Venera
3. Zemlja
4. Mars
5. Ceres
6. Jupiter
7. Saturn
8. Uran
9. Neptun
10. Pluton
11. Ksena (2003 UB)
O planetama ; Radi se o snu kojeg je sin ispricao ocu Jusufu, sto nije nikakav naucna disciplina, nikakav naucni dokaz, nisu vrsena posmatranja , zabiljeske . Ovdje se opisuje jedna obicna porodicna nesloga I poenta je da sin nebi trebao nikom svoje snove otkrivati. ...Ovakvih i slicnih pasosa mozes naci u mnogim knjigama , izvaditi ih iz konteksta , i predociti kao dokaz o postojanju 11 planeta i sl.

---------------------
Tvoj i moj Al-Tariq se ne slazu ??? ... :shock:

"86. At-Tariq - Danica
Mekka - 17 ajeta

Bismillahi rrahmani rrahim

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Tako mi neba i Danice!

A znaš li ti šta je Danica? "

Zvijezda blistava!
PRO testant

#523 Re: Pitanje za vjernike

Post by PRO testant »

pure_love wrote:licno ne vidim nista sporno u recimo darwinizmu,mozda je Bog zaista ljude stvorio tako..islam to niti spominje niti odbacuje,doduse spominje ljude koji su pretvoreni u majmune i svinje,,pa hajd ga znaj.Ima i uleme koja se slaze s tim,a recimo vecina muslimana studenata u Turskoj(preko 70%) vjeruje u evoluciju
Sporno je to da je koncept Darwinizma i evolucije dijametralno suprotan osnovnoj teološkoj postavci i učenju o Bogu kao stvoritelju i stvaraocu. I po tome se između ostalog Muslimani i Kršćani jako dobroi slažu i stoje zajedno.
A to što si ti sada reako je poakzatelj tvoga osnovnog znanja.
Ne mislim kao uvredu, samo primjetih. :D
pure_love

#524 Re: Pitanje za vjernike

Post by pure_love »

PRO testant wrote:
pure_love wrote:licno ne vidim nista sporno u recimo darwinizmu,mozda je Bog zaista ljude stvorio tako..islam to niti spominje niti odbacuje,doduse spominje ljude koji su pretvoreni u majmune i svinje,,pa hajd ga znaj.Ima i uleme koja se slaze s tim,a recimo vecina muslimana studenata u Turskoj(preko 70%) vjeruje u evoluciju
Sporno je to da je koncept Darwinizma i evolucije dijametralno suprotan osnovnoj teološkoj postavci i učenju o Bogu kao stvoritelju i stvaraocu. I po tome se između ostalog Muslimani i Kršćani jako dobroi slažu i stoje zajedno.
A to što si ti sada reako je poakzatelj tvoga osnovnog znanja.
Ne mislim kao uvredu, samo primjetih. :D

pa vidis znam sta vecina kaze,kako to vecinska ulema tumaci,i to je i sada mainstream stav,sve ostalo se ne priznaje..ali kazem da postoje drugaciji stavovi
arzuhal

#525 Re: Pitanje za vjernike.

Post by arzuhal »

PRO testant wrote: Ne bih se složio sa tobom.

Ifrit je "jedan od džina" indicira da ih je više.
"A ja ću ti donjeti reče ONAJ koji je učio iz knjige."
Indicira da je riječ o drugom džinu koji je preuzeo taj zadatak na sebe.
--------------
Ne spominje se nigdje ime te osobe o kojoj govoriš. Spominju se "men" = ljudi, što ovog komentatora predstavlja u kao malo opreznijeg u odnosu na druge. Jer nije spreman navesti ime teosobe. Uostalom, kako možemo znati da je riječ o osobi kada je tekst sam po sebi neodređen. A ako kontekst u prvom smislu počinje sa "Džinom" te nastavlja " A onaj koji je ..." logično je zaključiti da je riječ o drugom Džinu, a ne o osobi-čovjeku.
2- onaj koji je učio iz Knjige, koji nije bio džin nego čovjek (u tefsirima se spominje ime Asif ili Asaf),
Ovdje se spominje, ali iz teksta u Quranu je nemoguće doći do tog zaključka. Na osnovu čega je moguće tvrditi tako nešto? Na osnovu Hadisa? Kojih? Ako je interpretacija? Na osnovu kojih pozadinskih izvora, i po kojim principima?
-------

Ono što proizilazi iz konteksta samog teksta jeste da je riječ o dva džina.
Ja ne vidim tekstualne vodilice ka tome, da je riječ o ljudskoj osobi.
Osnova interpretacije teksta, je zapažanje šta tekst kaže i šta ne kaže. Pa tek onda na scenu treba da stupe dodatne informacije, tipa istoriske postavke, kultura, ekonomija društvo itd.
U slučaju da postoje iste, a da ja nisam upoznat sa njima, molio bih navode za njih i slijedi moja korekcija i izvinjenje.
Razlika od tvog i mog pristupa je u tome što se ti koristiš engleskim i south slavic languageom :) , a ja čitam arapski, originalni tekst.
Ja volim Kur'an i nikada ne bih lagao na Kur'an i nešto ubacivao ili oduzimao od onoga kako je tamo. Tačno je da se ne kaže za onog koji je učio iz Knjige da je čovjek, ali...
Da bi ti očito vidio vodilicu koja na to upućuje trebao bi znati makar osnove arapskog. Međutim, čak i bez toga ti mogu pokazati kako je to prevodioc riješio:

''- reče Ifrit, jedan od džinnova -''/qale 'ifritun minnel-džinni''

upravo ova kur'anska napomena ''minnel-džinni''/''jedan od džinnova'' prekida vezu sa onim sljedećim koji se spominje a to je ''onaj koji je iz Knjige učio'', koji je ljudske vrste, odnosno nije džinske, ne drugi od džinna. Upravo isticanjem da je Ifrit jedan od džinna, dešava se, u tekstu, razdvajanje dvije vrste.
Što se tiče imena Asif/Asaf, ono nam nije ni važno. Moguće da je to jedan od israilijjata, kao što se, npr. u Kur'anu spominju imenom melek Džibril i Mikail, ali ne i Azrail, nego se samo kaže melekul-mewt/melek smrti, ali je ime Azrail uzeto iz jevrejske tradicije.
Post Reply