Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
bijela

#501 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

ova stranica bi trebala biti ok jer je sluzbena stranica IZ-a, a i autor je rešpektabilan.

muslimani vjeruju da je levhi-mahfuz "knjiga" u kojoj su zapisane sve nebeske objave i inace sva Bozija odredenja, sudbine itd..
sad znaci, kur'an je zapisan u levhi mahfuz (a ono sto si boldirala Skrivenoj knjizi, Ploči memorije i na Matičnoj knjizi su njena imena, prijevodi na naski), otuda je spusten na nebo, a opet otuda ga je dzibril postepeno donosio poslaniku.

kur'an je vjecna Bozija rijec i bio je u levhi-mahfuzu i prije poslanika i objavljivanja njemu.
to trece objavljivanje se misli na donosenje muhammedu, tj.
1. levhi mahfuz
2. nebo
3. poslanik

o ovim postepenim spustanjima kur'ana znamo iz poslanikovih rijeci ili njegovih drugova

(boga mi ne znam jesam li ti rekla sto si htjela, ako sam fulala sorry :skoljka: )
Boddah

#502 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Boddah »

Evo da i ja nešto zanimljivo kopiram.

"U literaturi se melek Džibril opisuje kao ogromni melek. Mogao bi nebesa i Zemlju progutati kao lokumu. Glava mu je pod Aršom a noge na dnu sedme zemlje. Ima 1000 glava, svaka veća od dunjaluka. Svaka glava ima 1000 lica, svako lice po 1000 usta, u svakim ustima po 1000 jezika, svaki jezik tespih čini Allaha na 1000 načina tespšiha, tahmida i temdžida, a svaki jezik to čini jezikom različitim od onih drugih.

Kada se njegova usta otvore da tespih čine svi nebeski meleki na sedždu padnu, bojeći se da ih ne spali nur njegovih usta, a on tespih čini od jutra do mraka.

Te noći on oprost moli za postače ummeta Muhammedova, a.s., svim tim ustima, sve do zore.

On silazi u društvu ogromnog broja meleka, i salavat i selam donose na svakog Božijeg roba koji stojeći ili sjedeći Allaha zikr čini.
"

i recite mi vi, ako ovo nije nešto najmaštovitije što ste čuli, šta jeste? :D
Updated

#503 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Updated »

Sto se podvrtanja pantola tice,prvo je Poslanik rekao da se iz oholosti ne pusta odjeca da se vuce po podu,a drugo podvrtanje je bilo iz prakticnih razloga,zar ne?Pijesak,prasina itd...A naveo sam ti i hadis sa Ebuu Bekrom,gjde mu Poslanik kaze da ne mora podvratati,jer on ne pusta iz ohlosti pantole do ispod clanka...
:
Arapi nisu nosili pantole. To se ne moze zanemariti, jer je funkcija pantolona i arapskih odjevnih predmeta bitno drugacija.
arzuhal

#504 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arzuhal »

Rekla si @bijela sve potamam :) Al' haj da nisam bezze tipk'o :-D

Levhi Mahfuz (Tabula Secreta) ili Ploča Pomno Čuvana sadrži SVE. Doslovce SVE. Od Ezela do Ebeda, od Početka stvaranja i zbivanja sve događaje do Sudnjeg dana.
U njoj se nalaze svi detalji o svemu, svakom živom biću, svaka riječ bilo kojeg čovjeka ikada izrečena i koja će to još biti - nalazi se tamo.

Prvo je stvoreno Pero. Rečeno mu je:

- Piši!
- Šta da pišem?
- Piši sve što će se desiti do Sudnjeg dana!

U Levhi Mafuzu se tako nalaze i sve ranije objave date poslanicima Božijim. I suhufi dati Ibrahimu, i Tevrat Musau, i Zebur Davudu, i Indžil dat Isau sinu Merjeminu, i Kur'an objavljen Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem.
Tako su Božije Riječi bile prvo upisane/objavljene na Levhi Mahfuz.
Zato se to zove prvim vidom Objave ili Tenzila/Spuštanja Objave.
Pristup Levhi Mahfuzu nema niko od robova Allahovih osim onih kojima on dopusti. Tako je Džibril, alejhi-selam, imao pristup, Allahovom dozvolom, jer je on bio poslanik među melekima - on je bio dostavljač Božije Riječi svim poslanicima od ljudi, kroz cijelu hijero/povijest. On je pohodio i Ibrahima, i Musa, i Isaa, i Muhammeda, alejhimu-selam.
Sa Levhi Mahfuza je cijeli Kur'an spušten na Es-sema-u-dunja/Najbliže Nebo i to u jednoj Noći, u Noći Kadra.
To je drugi vid Tenzila/Spuštanja.
Odatle je, tokom 23 godine poslanstva Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, spuštan/objavljivan periodično Muhammedu, alejhi-salatu we selam, od prvih objavljenih riječi Ikre u pećini Hira pa sve do Oprosnog hadždža, pred samo preseljenje Poslanika na ahiret, kada su objavljeni posljednji ajeti.
ljubav_aha

#505 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:ova stranica bi trebala biti ok jer je sluzbena stranica IZ-a, a i autor je rešpektabilan.

muslimani vjeruju da je levhi-mahfuz "knjiga" u kojoj su zapisane sve nebeske objave i inace sva Bozija odredenja, sudbine itd..
sad znaci, kur'an je zapisan u levhi mahfuz (a ono sto si boldirala Skrivenoj knjizi, Ploči memorije i na Matičnoj knjizi su njena imena, prijevodi na naski), otuda je spusten na nebo, a opet otuda ga je dzibril postepeno donosio poslaniku.

kur'an je vjecna Bozija rijec i bio je u levhi-mahfuzu i prije poslanika i objavljivanja njemu.
to trece objavljivanje se misli na donosenje muhammedu, tj.
1. levhi mahfuz
2. nebo
3. poslanik

o ovim postepenim spustanjima kur'ana znamo iz poslanikovih rijeci ili njegovih drugova

(boga mi ne znam jesam li ti rekla sto si htjela, ako sam fulala sorry :skoljka: )

bijela,ali u tekstu pise da se druga faza nastavila prenosenjem informacija iz knjiga znaci,ne iz jedne knjige :!: :?:

" u Skrivenoj knjizi Kitab el-Meknun

b) u Ploči neuništive memorije - Levh el-Mahfuz

c) Matičnoj knjizi - Umu 'l-Kitab

Nesumnjivo se vidi da je prvo pohranjivanje Kur'ana kao vječne Allahove riječi bilo u Skrivenoj knjizi, Ploči memorije i na Matičnoj knjizi, te da je ovo prva objava Kur'ana.
Static-X

#506 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

Znao sam da ce Arzuhal imati odgovor :thumbup:

@Boddah odakle to iskopa?
arzuhal

#507 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arzuhal »

I @bijela je spomenula, sasvim ispravno, da su to različita imena jedne te iste Knjige.
ljubav_aha

#508 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

znaci,ovo je lapsus :!: :?:

svi spominjete samo Lavh el-Mahfuz :!: :?:

ko zna obrazloziti tekst ,hvala

arzulah,ovo je dio mog pitanja ,hvala

Faze objavljivanja Kur'ana

Postoji nepodijeljenja suglasnost u pogledu stava da je Kur'an objavljivan postepeno i da je prvo pohranjen:

a) u Skrivenoj knjizi Kitab el-Meknun

b) u Ploči neuništive memorije - Levh el-Mahfuz

c) Matičnoj knjizi - Umu 'l-Kitab

Nesumnjivo se vidi da je prvo pohranjivanje Kur'ana kao vječne Allahove riječi bilo u Skrivenoj knjizi, Ploči memorije i na Matičnoj knjizi, te da je ovo prva objava Kur'ana.

Drugo objavljivanje je preuzimanje Kur'ana iz ovih pohranjenih knjiga i njegovo prenošenje odnosno dostavljanje Muhammedu a.s. direktno
ljubav_aha

#509 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:I @bijela je spomenula, sasvim ispravno, da su to različita imena jedne te iste Knjige.

ali na stranici,postavila sam link,je drugacije objasnjenje :!: :?:
arzuhal

#510 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arzuhal »

Nije to lapsus. Mada djeluje kao da se radi o tri knjige, ustvari se radi o tri karakteristike jedne Knjige.
Ummu-l-Kitab ili Matična Knjiga je utisnuta u Levhi Mahfuz ili Ploču Pomno Čuvanu (Tabula Secreta). Ona je Meknun ili Skrivena od bilo koga osim onoga kome sam Allah Uzvišeni dopusti pristup.
KaraMfil

#511 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by KaraMfil »

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu

Po mom skromnom misljenju (A Allah SWT najbolje zna) da se radi o jednoj knjizi Lehvi Mahfuz sa opisanim atributima dakle gdje su informacije zapisane, pohranjene i sacuvane .
KaraMfil

#512 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by KaraMfil »

arzuhal wrote:Nije to lapsus. Mada djeluje kao da se radi o tri knjige, ustvari se radi o tri karakteristike jedne Knjige.
Ummu-l-Kitab ili Matična Knjiga je utisnuta u Levhi Mahfuz ili Ploču Pomno Čuvanu (Tabula Secreta). Ona je Meknun ili Skrivena od bilo koga osim onoga kome sam Allah Uzvišeni dopusti pristup.
Oops, halali @arzuhal, malo kasnim :) i dupliram izgleda
arzuhal

#513 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arzuhal »

Alejkumu selam we rahmetullahi we berekatuhu, KaraMfile :)
ljubav_aha

#514 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:Nije to lapsus. Mada djeluje kao da se radi o tri knjige, ustvari se radi o tri karakteristike jedne Knjige.

hvala,to mi je vec logicno objasenjenje,no mislim da su pogresno objasnili na stranci

"Drugo objavljivanje je preuzimanje Kur'ana iz ovih pohranjenih knjiga i njegovo prenošenje odnosno dostavljanje Muhammedu a.s. direktno" ili su eventulano mogli objasniti

kako o odkud postoji takvo vjerovanje,jer je neko napisao da vjerniic tako vjeruju,znaci,otkud narodu postoji uopste informacija o pohranjenim informacijama :?:

hvala unapred
ljubav_aha

#515 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

KaraMfil wrote:Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu

Po mom skromnom misljenju (A Allah SWT najbolje zna) da se radi o jednoj knjizi Lehvi Mahfuz sa opisanim atributima dakle gdje su informacije zapisane, pohranjene i sacuvane .

danke ,no sad sma psotavila pitanje arzulah,otkud vjerinici narod uopste znaju o Levhi Mahfuz :?:
ljubav_aha

#516 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

ok,mislim da je ovo odgovor na moje pitanje /ista stranica/

"U postepenom objavljivanju Kur'ana leži i odgovor zašto Kur'an nije zagubljen ili prepravljan"
Boddah

#517 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Boddah »

ljubav_aha wrote:ok,mislim da je ovo odgovor na moje pitanje /ista stranica/

"U postepenom objavljivanju Kur'ana leži i odgovor zašto Kur'an nije zagubljen ili prepravljan"
da, pogotovo je zanimljiva ona epizoda sa kozom, i halifom Osmanom koji je sakupio, uvezao Kur'an.
KaraMfil

#518 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by KaraMfil »

Boddah wrote:

da, pogotovo je zanimljiva ona epizoda sa kozom, i halifom Osmanom koji je sakupio, uvezao Kur'an.
:?: :?: :?:
Boddah

#519 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Boddah »

KaraMfil wrote:
Boddah wrote:

:?: :?: :?:
dosadilo mi je počinjati uzaludne rasprave, googlaj ako te interesuje
KaraMfil

#520 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by KaraMfil »

Imas pravo, svako svoje najbolje zna - ne interesuje me :!:
Vares City

#521 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Vares City »

KaraMfil wrote:Imas pravo, svako svoje najbolje zna - ne interesuje me :!:
:thumbup: ,Aferim

,...de kozu nade :?
Static-X

#522 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

:lol: :lol:
ljubav_aha

#523 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

objasnjenje objave Kur'an i kisa

Dokumentarni film o vodi. Film: Dinno Kassalo, poznati bh. reditelj Autor eseja: Prof. dr. Enes Karić (FIN)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=c4Nkrlv6OkQ [/youtube]

Boddah

#524 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Boddah »

a ja mislio vi baš sve znate, kako se postavljate, kad ono za ovako bitnu stvar niste nikada čuli....

"H. 3:1944 ''Ajet koji naređuje ubistvo kamenovanjem oženjenih/udatih koji su počinili blud, bio je ispisan na listu koji se nalazio ispod kreveta hz. Aiše. Kada je Vjerovjesnik umro i dok je hz. Aiša bila zauzeta oko njegove dženaze, kroz otvorena vrata kuće ušla je koza i pojela tu stranicu. Tako se u Kur'anu nije našla smrtna kazna kamenovanjem, ali je nastavljeno sa tim sudom.'' (Ibn Madže 36/194; Hanbel 3/61, 5/131)"

da bi objasnili ovo, počnite biti maštoviti: tri, četiri, sad! :D
arzuhal

#525 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arzuhal »

Uvijek se neki smutljivac rodi, ha ja :D

Dakle, ovo ne pišem zbog tebe @Boddah i tvoje zajebancije nego i isključivo zbog vjernika ;-)

Kada je u pitanju zamjena nekog propisa drukčijim propisom - isključivo kada je riječ o zabrani ili dozvoli nečega - u islamu postoje više vrsta derogacije/opoziva/stavljanja van snage: derogacija Kur'ana Kur'anom, derogacija Hadisa Kur'anom, pa i derogacija Kur'ana Hadisom.
Za postojanja i smisao derogacije vidimo iz 106. ajeta sure El-Bekare:

Mi nijedan propis ne promijenimo, niti ga u zaborav potisnemo, a da bolji od njega ili sličan njemu ne donesemo. Zar ti ne znaš da Allah sve može?

Najpoznatiji primjeri (postepene) derogacije, koji se najčešće navode, su ajeti o alkoholu (dozvoli i zabrani):

1 - Pitaju te o vinu i kocki. Reci: “Oni donose veliku štetu, a i neku korist ljudima, samo je šteta od njih veća od koristi.” I pitaju te koliko da udjeljuju. Reci: “Višak!” Eto, tako vam Allah objašnjava propise da biste razumjeli! (El-Bekare, 219)

Ovdje Allah ukazuje na štetnost alkohola, ali ajet još ne zabranjuje i njegovu konzumaciju.

2 - O vjernici, pijani nikako molitvu ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate...(En-Nisa, 43.)

Ovaj ajet već uvodi zabranu konzumiranja alkohola pred obavljanje namaza, ali ga ne zabranjuje u potpunosti.

3 - O vjernici, vino, kocka, kumiri i strelice za gatanje su odvratne stvari i šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite. (El-Ma’ide, 90)

I ajet koji u potpunosti derogira prethodne ajete i zabranjuje alkohol u potpunosti.

Svi ovi ajeti se nalaze u Kur'anu, ali samo ovaj zadnji VRIJEDI KAO PROPIS jer je on stavio van snage bilo kakvu konzumaciju alkohola. Dakle, valja znati nešto o derogaciji unutar islamskih propisa da bi se moglo pričat. Time što se nalazi u Kur'anu, ajet koji govori o zabrani prilaska namazu pod utjecajem alkohola ne znači slobodu da ga se pije kada ne obavljamo molitvu, jer je derogiran. A ipak se nalazi u Kur'anu.

Tako je i ajet koji se ne nalazi u Kur'anu - ajeti-redžm - derogiran hadisom. Ali samo ajet, ne i njegov propis koji se proširio na svakog oženjenog muškarca ili udatu ženu, jer su se u ajetu samo spominjali starci:

“Kad starac i starica (oženjeni i udata) učine zinaluk, kamenujte ih! To je kazna od Allaha, a Allah je silan i mudar.”

Za taj ajet su svi znali i nije bilo potrebno da nekakva koza pojede ajet, kako se @Boddah izruguje islamu i muslimanima.

Kada Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po svom nahođenju postupe. A ko Allaha i Njegova Poslanika ne posluša, taj je sigurno skrenu s pravog puta.(El-Ahzab, 36.)

Oni koji vjeruju da je Kur'an od Allaha Uzvišenog objava Muhammedu, alejhi-selam, vjeruju istom snagom da je Muhammed, alejhi-selam, sve prenio onako kako mu je objavljeno i naređeno, pa i ajet o kamenovanju te njegovu derogaciju. Svi vjernici vjeruju da ''on ne govori po hiru svome''. I nikakve ih budalaštine ne remete u njihovom vjerovanju.

Upravo zahvaljujući i autentičnim zbirkama hadisa, @Boddah i slični njemu i znaju za ovaj alučaj o ajetu o kamenovanju, kao i vjernici što znaju. S tim da to Boddahu & Co. treba za njihova verbalna i tekstualna onanisanja i ganglijske orgazme koji ih tresu u nesavladivom užitku dok postavljaju zakučita pitanja zbunjenim članovima stada i krda...
Locked