Fudbalski treneri, bili dobri ili loši, su uglavnom u stanju prepoznati nadolazeću katastrofu... čak i mi laici smo sinoć mogli skontati šta nam se sprema već negdje u trećoj minuti ali smo se tješili, pogotovo nakon onog "slučajnog" Misketovog gola. A kad to prepoznaš, onda ti je glavna misao da saniraš tu opasnost.
Očekivati od nekoga da razmišlja o drugom napadaču u trenutku dok mu se sredina doslovno ne može sastati s loptom je neozbiljno. Pogotovo uz onakav razvoj situacije, rani gol u drugom poluvremenu i Lulićevo isključenje.
To što smo mi odigrali dobro zadnjih 15 minuta u Zenici nije zbog toga što smo tad igrali sa dva napadača već što Portugalci nisu mogli održati onaj nivo presinga na onakvom terenu i jednostavno su fizički pali što je nama omogućilo da preuzmemo sredinu. I da smo samo sa Džekom igrali, opet bi u tim trenucima dominirali jer smo se manje istrošili od njih, iz prostog razloga što smo manje trčali od njih.
Sinoć to nije bio slučaj jer je puno lakše igrati po onakvom terenu, još kad imaš dobar rezultat i veliku podršku navijača, onda i trošenje kasnije dođe jer te nosa taj pozitivni adrenalin. Dodajmo tome isključenje Lulića i nema teorije da smo se mi mogli nadati istom scenariju iz Zenice.
Zbog slične situacije se nedavno pljuvalo po Manciniu (utakmica protiv Bayerna), alija mislim, da su i jedan, i drugi, postupili po fudbalskim rezonima. Nama je sinoć moglo igrati samo da održimo aktivan rezultat (-1 razlike maksimalno) do zadnjih 10-ak minuta pa da onda uvođenjem Veda probamo to promijeniti. Sve mimo toga bi bila zagarantovana katastrofa koja se nažalost, na kraju dogodila i bez toga.
Kako bi tek reagirali da Sušić, poput Fergusona, ponajboljeg napadača lige i svijeta, stavi u sredinu jer jednostavno skonta da je sredina ta koja mu škripi i da taj napadač može tu odigrati. Pa makar to značilo da tamo neki Wellbeck i Chicharito ostaju u napadu. Ali Ferguson je gigant i zna da može i mene u napad staviti ako sredina pripremi dovoljno šansi za mene, a ujedno i stopira "kidisanje"

na vlastiti gol.