Horizon wrote:Nisam mogao naci nesto slicno mom ''problemu'' pa mozda neko zna. Ovakva je situcija: Ja radim u Njemackoj i zivim ovamo. Imam ogranicen ugovor na osinu dana (Prvi ugovor), s obzirom na specificnost posla koji obavljm, produzenje ugovora nije upitno. Mene zanima posto nisam jos toliko dobar sa njemackim jezikom da bih samostalno trazio odgovor u nadleznoj sluzbi, sta mi konkretno treba da dovedem porodicu ovamo (supruga + 2 djece),, tipa kolika plata, koliki stan itd...
Ako iko ista zna, hvala unaprijed i naravno jos nesto. Mogu li ja ovamo traziti ovaj njihov djeciji dodatak, i koji je najbolji nacin da se pravda lova koju saljm porodici u Finanzamtu?
Pitati pismeno, tj. putem poste nije problem, mnogi ovdje bi ti pomogli.
To da produzenje nije upitno ne mjenja cinjenicu da imas ogranicen boravak, toliko da se i ovaj dio spomene.
(ne sto je ogranicen boravak, nego da se raspitas)
EDIT:
Raspitao sam se i evo ti smjernice, ovako je otprilike nekad bilo..
Imas pravo da pravdas novac koji saljes (u ovom slucaju skupljas sve "izvode/uplatnice"
zavisno od nacina slanja).
Obrati se Ordnungsamtu, u juznoj Njemackoj to zovu Landratsamt, treba ti Unterhaltserklärung
(potvrda o izdrzavanju) za razliku od nasih birokrata gdje ti za sve treba dokument koji je
ovjeren i ne stariji od 2 dana, njemcima je u vecini slucajeva 99,999% dovoljna obicna
kopija. Za svaki slucaj mozes pitati (kratko i direktno) npr. -Reicht eine Kopie?!
Vjencani list i rodne listove djece(int.) poneses i taj dan rijesis ono sto mozes,
onda ti zena ima hoda kod nas i posla sa socijalnim, ali na kraju se sve sredi..
Nasa socijalna sluzba potvrdi "valjda" da izdrzavas zenu, to prevedes ili mislim cak da
imas u ordnugsamtu takav formular "visejezicni" (vec je kasno da ponovo zovem i pitam)..
Sto se Kindergeld tice, ako si obican radnik nemas pravo na to. Ako si drzavni sluzbenik (Beamter)
ili imas takav status da radis pri drzavi,imas.
Moras poreznu klasu podhitno promjeniti. To ti moze poslodavac srediti ili ti sam, obratis se
Finanzamtu ili kad vec odes Landratsamtu (i ovdje kao dokaz prilozis vjencani list i rodne
listove djece).
Tamo na drugoj temi pitas u vezi osiguranja, izvadis Verpflichtungserklärung posaljes zeni
ona sa tim ode u Njemacku ambasadu i trazi vizu, onda kao sto si vec i sam nasao, odes
kod ADAC ili bilo kojeg drugog osiguranja i napravis osiguranje (nekad je bilo tako da je
porodica automatski preko tebe bila osigurana (posto ti nemas (jos nemas) stalni boravak
ovo je samo informativno. Ipak mislim da imate pravo na zajednicki zivot, ergo, istovremeno
i pravo da su ti djeca i zena preko tebe osigurani.
I najbolje za tebe je da odes i raspitas se, Ordnungsamt/Landratsamt je najbolja adresa,
i ne brini se sto nisi bas top sa njemackim jezikom, snalaze se oni i sa engleskim
i voljni su pomoci.
Eto prenio sam na najbolji moguci nacin.
I izvini sto sam napisao nesto sto nije tacno,
u vezi pravdanja novca za izdrzavanje, na pogresan nacin sam razmisljao i pristupio tvom pitanju.