Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Optimus Prime

#501 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

frla wrote:
Optimus Prime wrote:@gog

Pa napisao sam gore da niko od ateista ne iskljucuje 100% postojanje neke nadnaravne sile .
Ali ne mogu nikako a svojim razumom uskladitida bi premisa da je to bice 14 milijardi godina nakon stvaranja svemira imalo neke motive da preko andjela posalje objavu na jednu od postojecih100 kvadriliona planeta u obliku knjige, i to tamo negdje u pustinji. Jos kada uzmemo u obzira da ta knjiga nema bas nista nadnaravno u sebi.
Kako misliš da svojim ograničenim ljudskim razumom shvatiš jednu takvu Savršenu veličinu koja održava svemir i bezbroj svjetova? Samo onaj kome se Allah dž.š. smiluje to može shvatiti razumom i osjetiti srcem Njegovo postojanje.
Zasto mi stalno postavljas ta pitanja kada sam ti vise puta ponovio da ja ne vjerujem da takvo bice postoji niti vidim neku potrebu da postoji.
Sve desavanja u svemiru su u skladu sa zakonima fizike
frla

#502 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

NIN wrote: Naravno, kad su horde vjernika inficirane dogmom zapalile Aleksandrijsku biblioteku (usput raskomadali astronomkinju, matematicarku i upravnicu biblioteke Hipatiju), i to nekoliko puta!

I kazes nam da ne postoji zvanicna teorija odakle voda na Zemlji? Sa ovim svojim nam kazujes da je znanje zaista oskudno, ali ne bas ono generalno nego ono tvoje! :D

@Callahan44, redukcionizam ili ne, svodjenje vjernika pod bilo kakve kategorije je pogresno, osim da su vjernici jel'. S druge strane, svodjenje vecine ovih nasih forumasa koji sebe nazivaju vjernicima pod naucno nepismene ignorante je i vise nego ispravno jer je to svima dostupna cinejnica, sto se da vidjeti iz njihovih stavova!

Pozdrav...
Image

NIN,
Pošto ti smatraš sam sebe najpametnijim a druge konkretno vjernike "naučno nepismenim ignorantima" upitaj onda sam sebe ako nečeš več druge, kako se sjeme riže koje je posijao ovaj zemljoradnik u golu zemlju pretvorilo u ovakvo zeleno polje?
Last edited by frla on 26/04/2009 21:42, edited 1 time in total.
Shoshana

#503 Re: Pitanje ateistima

Post by Shoshana »

PeroKosoric wrote: Vjernici se uglavnomj slazu da su svete knjige direktna rijec Bozija.
Za pojedinacne vjernike ne znam.... svakakvog svijeta ima, al' svako ko imalo poznaje krscanstvo zna da se Biblija ne smatra bozjom rjecju. U krscanstvu je Isus = bozja rijec.
Callahan44

#504 Re: Pitanje ateistima

Post by Callahan44 »

frla haveru
de im ti odgovori :D

ja odoh malo traviana shutat

sistem wrote:
Callahan44 wrote:hajde samo objasni ovu rečenicu :-)
ili je makar pročitaj :D

"sve i jednom da se obori kompletno teorija evolucije, da se dokaze da postoji kreator, to opet ne znaci da:
- kreator i dalje postoji"
kreator odradio svoj posao i nestao - umro, izgorio u big bangu, izvrsio samoubistvo kad je vidio koliki je belaj napravio, dobio otkaz od nekog iznad, otisao u pustinju i umro od zedji, istekao mu rok trajanja....

/optimusu, pretece me u 30 sekundi 8-)
oldplague

#505 Re: Pitanje ateistima

Post by oldplague »

Callahan44 wrote:pitanje smisla imanentno je čovjeku
ništa prirodnije nema od pitanja 'zašto'
cijela znanost počiva baš na tom pitanju, a ne na recimo 'kako'
pitanje 'kako' određuje samo jedan djelić znanosti - tehniku
ti si to vidim riješio uz popodnevnu kaficu

zar te nikad nije zanimalo zašto baš od cijelog nama poznatog svemira
jedino na zemlji možeš popiti čašu vode
pun svemir vodika i kisika, al su se ta dva elementa baš tu kod nas spojila u tako sretnu kombinaciju
pa kako da se ne pitaš zašto baš evo ovdje?

oldplague wrote: Čovjekov život nema nikakvog smisla ni svrhe i tu potomstvo ništa ne mijenja. Naime, i potomstvo će živjeti život bez smisla i svrhe. Život je sam sebi svrha, a mi smo samo njegov medij. Zanimljivo je da vjernici ateistima prebacuju da sebe smještaju u centar svijeta, međutim biti uvjeren da tvoj život mora nužno imati uzvišenu svrhu i smisao najočitiji je egocentrizam. Naravno, nema u tome ničega lošeg, neka svako živi kako mu je lakše, jer život je brate težak.
Ne zapitam se, uglavnom zato što se ja redovno pitam gdje li se još može popiti čaša vode.
Vidiš, razlika između nas dvoje je u tome što ti VJERUJEŠ da se čaša vode može ispiti samo na zemlji, a ja u to NE VJERUJEM. :wink:
oldplague

#506 Re: Pitanje ateistima

Post by oldplague »

frla wrote:
NIN wrote: Naravno, kad su horde vjernika inficirane dogmom zapalile Aleksandrijsku biblioteku (usput raskomadali astronomkinju, matematicarku i upravnicu biblioteke Hipatiju), i to nekoliko puta!

I kazes nam da ne postoji zvanicna teorija odakle voda na Zemlji? Sa ovim svojim nam kazujes da je znanje zaista oskudno, ali ne bas ono generalno nego ono tvoje! :D

@Callahan44, redukcionizam ili ne, svodjenje vjernika pod bilo kakve kategorije je pogresno, osim da su vjernici jel'. S druge strane, svodjenje vecine ovih nasih forumasa koji sebe nazivaju vjernicima pod naucno nepismene ignorante je i vise nego ispravno jer je to svima dostupna cinejnica, sto se da vidjeti iz njihovih stavova!

Pozdrav...
Image

NIN,
Pošto ti smatraš sam sebe najpametnijim a druge konkretno vjernike "naučno nepismenim ignorantima" upitaj onda sam sebe ako nečeš več druge, kako se sjeme riže koje je posijao ovaj zemljoradnik u golu zemlju pretvorilo u ovakvo zeleno polje?
Misteeeeeriiijaaaaaa..... :shock: :-)
frla

#507 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

Callahan44 wrote:frla haveru

Kako odgovoriti nekome koga nema. Vidiš da ateisti sami sebe negiraju. Ako neko smatra da je nastao iz ništa onda njega po toj logici stvari jednostavno nema. Nemoguce je da neko ili nešto nastane iz ništa, pa tako ne mogu odgovoriti nekome ko jednostavno ne postoji. :-)
Callahan44

#508 Re: Pitanje ateistima

Post by Callahan44 »

Gože legendo
nadam se da te dobro plaćaju
ja evo ni mjesec dana, a već se smorih

dr.gog wrote:Optimuse, pratim ove dijaloge već 16 godina...

Pitanja: Koji je osnovni problem u prihvatanju činjenice da onaj drugi, sagovornik, možda uopšte ne polazi od pogrešnih premisa?

Zašto se u startu ili nakon kraćeg vremena drugomisleći dočekuje ironično? Zašto?

Da li iko od ljudi koji ne osjećaju postojanje Boga kao određene ličnosti /entiteta/sile koja upravlja beskrajnim procesima u praktično beskonačno složenom sistemu..da li iko ima ideju šta zapravo stoji iza svega?

Pitam jer u posljednje vrijeme primjećujem da se jako intenzivno radi na određivanju bilo kakvog matematičkog,logičkog ili prvenstveno rješenja Fizike na ovim pitanjima, posebno u evropskim akademskim krugovima(nažalost ne mogu pravovremeno pratiti istaknute francuske komentatore jer sa francuskim jezikom sam veze nemam, a na prevode se tradicionalno dugo čeka)

Da li sam u krivu, ako tvrdim da je jako puno istaknutih komentatora, pa i na skromnim forumima, zapravo u ćorsokaku besmislenih polemika koje najčešće završavaju uvredama?.Zašto ne možemo zakočiti kad do toga dođe :-?

Bez predubjeđenja bilo koje vrste( već nekih godinu dvije) pokušavam dokučiti koja osvjedočenja drže ljudima u njihovim uvjerenjima.Veoma često su to bolne i frustrirajuće uvrede okoline, ksenofobija, fašizam, zatucanost, agresivnost onih koji nekoga pokušavaju utjerati u pamet.Nekad je to bukvalno neprihvatanje da se NE MORA biti u pravu, i osoba unedogled ponavlja jedno te isto smatrajući se Otvaračem Očijui Razbijačem Tabua, što samo po sebi u dijalogu inteligentnih ljudi najčešće vodi u svađu zbog nametljivosti stavova i nemogućnosti sumiranja dijaloga.

Hvala unaprijed svima koji pokušaju da odgovore. :)
NIN

#509 Re: Pitanje ateistima

Post by NIN »

Callahan44 wrote:osim što su vjernici zatucani i što su dio stada, kako evo i sam kažeš
ima li BILO ŠTA da su vjernici doprinijeli LIJEPO ovome društvu i civilizaciji?
ili bi raj na zemlji bio samo da nema ovih što nam sole pamet o Bogu i moralu?
ima li BILO ŠTA dobroga u vjeri?
eto, iskreno, baš me zanima kako stvari izgledaju s druge strane
Druze, ko kaze da su vjernici zatucani? To je laz i predrasuda! Ja rekoh, kao sto mozes i sam provjeriti, da je vjernike svoditi pod bilo kakve kategorije sasvim pogresno! Da su dio stada to je i vise no cinjenica mada, termin koji se ovdje obicno koristi, da bi se ova socijalna grupacija okarakterizirala, jeste nekima problematican mada je isti upravo teoloskog karaktera, tj. koriste ga vjernici, tacnije oni koji ih predvode. I da, rekao sam to da se vecina LJUDI na ovom forumu, koji sebe smatraju vjernicima, mogu svstati pod kategoriju naucno nepismenih ignoranata, cast, naravno, izuzecima. To je jednostavno pa cinjenica, i to vrlo lako provjerljiva!

Druga je stvar da sam stvaras generalizacijske premise samim pitanjem "ima li BILO ŠTA da su vjernici doprinijeli LIJEPO ovome društvu i civilizaciji?" Ja kazem da su pojedinci, tj. LJUDI ti koji su doprinosili nasem razvoju. Naravno da je medju njima bilo onih koji su vjerovali u boga i bogove i onih koji nisu. Ako aludiras na zlatno doba islama onda o tome mozemo otvoriti zasebnu temu gdje mozemo protabiriti o doprinosu rane islamske civilizacije covjecanstvu i njenom kasnijem padu.

Pozdrav...
Optimus Prime

#510 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

frla wrote:

Kako odgovoriti nekome koga nema. Vidiš da ateisti sami sebe negiraju. Ako neko smatra da je nastao iz ništa onda njega po toj logici stvari jednostavno nema. Nemoguce je da neko ili nešto nastane iz ništa, pa tako ne mogu odgovoriti nekome ko jednostavno ne postoji. :-)
Pa ti vjerujes da si stvoren od necega sto je nastalo iz nista, znaci dodje ti ga isto.
frla

#511 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

Optimus Prime wrote:
frla wrote:

Pa ti vjerujes da si stvoren od necega sto je nastalo iz nista, znaci dodje ti ga isto.
Gdje sam to spomenuo? Što se mene tiće vjerujem u Allaha dž.š. i da je On jedini Stvoritelj uzvišeni. Vrlo jednostavno.
Optimus Prime

#512 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

frla wrote: Gdje sam to spomenuo? Što se mene tiće vjerujem u Allaha dž.š. i da je On jedini Stvoritelj uzvišeni. Vrlo jednostavno.
Pa ti vjerujes da je on nastao iz nista bez kreatora.
frla

#513 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

Optimus Prime wrote:
frla wrote: Gdje sam to spomenuo? Što se mene tiće vjerujem u Allaha dž.š. i da je On jedini Stvoritelj uzvišeni. Vrlo jednostavno.
Nemoj bolan lupati gluposti ko da sviraš bubanj u Sarajevo Drum Orchestra :-)
Allah dž.š. nije stvoren On je oduvjek, nije postao niti nastao.
Optimus Prime

#514 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

frla wrote:
Optimus Prime wrote:
kako nije nastao? Pusti ono sto pise u kuranu o tome.

Po tvojoj logici je morao nastati. Ti sam kazes da kompleksne strukture ne mogu nastati iz nista (pa citavo vrijeme trubis o tome da iz nule ne moze nastati jedinica) , a valjda i sam vjerujes da je bog vrlo kompleksan sa obzirom da je bio u stanju da stvori svemir.
NIN

#515 Re: Pitanje ateistima

Post by NIN »

frla wrote:
Optimus Prime wrote:
Daj dokaz! :D

A sta ako ovu premisu primjenimo na sam svemir, tj. da on nije stvoren nego je uvijek bio tu? Sta cemo onda?

:wink:
Crimson

#516 Re: Pitanje ateistima

Post by Crimson »

KatarinaKosaca wrote:Ta sakupljena znanja naše civilizacije bar oko svemira, nastanka i zemlje su jako oskudna i svode se gotovo na predpostavke. Ne postoji još ni zvanična teorija odakle zemlji voda, pa je jedna od predpostavki da su komete kao vodene bombe udarale u zemlju i tako su se kao stvarali okeani. Jako malo, šturo i loše to što se naziva sakupljenim znanjem civilizacije.
U pocetku nije bilo slobodnog oksigena u atmosferi, ali je bila skupina gasova, vecinom amonijak, metan i karbon dioksid, koji su se zadrzavali na planeti gravitacijom zemlje. Srecom po nas, u ranoj istoriji nas planete temperatura je naglo pala ispod 100 stepeni Celzijusa, i voda se kondezovala u okeane koje danas poznajemo.

Dalje ... i dan danas vodena para se djelom razgradjuje u atmosferi na hidrogen i oksigen, a hidrogen vrlo lako bjezi od planete jer je lagan, ali vodeni gubitak se opet nadoknadjuje na isti nacin kao i sa pocetka ove price.

Kakve crne komete?!?!?!?!
frla

#517 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

NIN wrote:

A sta ako ovu premisu primjenimo na sam svemir, tj. da on nije stvoren nego je uvijek bio tu? Sta cemo onda?

NIN,

Podsječaš me na zemljoradnika u polju, koji čupa stabljike riže iz korijena a očekuje da mu daju plod. :D

Image

Neozbiljan si ... veoma ...
Optimus Prime

#518 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

frla wrote:
NIN wrote:

NIN,

Podsječaš me na zemljoradnika u polju, koji čupa stabljike riže iz korijena a očekuje da mu daju plod. :D

Image

Preneseno na tvoj slucaj :

Ti se ponasas kao aga koji ocekuje da mu njegovi zemljoradnici koji cupaju stabiljke rize iz korijena donesu plod.
Razumijes li logiku?

Ti samo jednu nepoznanicu zamjenjujes sa drugom. Dakle kako je bog mogao nastati iz nista? Imas li odgovor ili nemas?
NIN

#519 Re: Pitanje ateistima

Post by NIN »

frla wrote:
NIN wrote:

NIN,

Image

Cuj ja neozbiljan? :lol: :lol: :lol:

Samo se ti lagano skoncentrisi na moje pitanje, a te sale i posalice ostavi sebi za kahve. :wink:
frla

#520 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

Optimuse i NIN,

:-) ...

Image
Optimus Prime

#521 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

frla wrote:Optimuse i NIN,

Image
Znaci ne mozes objasniti kako je bog nastao iz nista?
To jest kako je iz nule nastala jedinica.
frla

#522 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

Optimus Prime wrote:

Image
Odgovorio sam ti i ne pitaj me više:

Kraj diskusije ...
oldplague

#523 Re: Pitanje ateistima

Post by oldplague »

Svemir nije stvoren, On je oduvijek, nije postao niti nastao.
Kraj diskusije.
Optimus Prime

#524 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

frla wrote:
Optimus Prime wrote:

Image

Kraj diskusije ...
Je smo li se to nazivcirali?
Nisi mi odgovorio nego si samo prepisao jedan ajet iz kurana. A mene ne zanima stav iz kurana po tom pitanju nego
zelim odgovor na to kako iz nule moze nastati jedinica sa obzirom da se to u kuranu tvrdi ali se ne daje objasnjenje kako je to moguce.
Last edited by Optimus Prime on 26/04/2009 23:09, edited 3 times in total.
NIN

#525 Re: Pitanje ateistima

Post by NIN »

frla wrote:
Optimus Prime wrote:

Image

Kraj diskusije ...
Mani se ba toga. Cuj kraj diskusije, a 'vam sve proviruje ko ce sta dobacit'. :lol: Daj ti nama dokaze? Kako nesto moze uvijek postojati, dok nesto drugo ne moze nastati iz nicega?

:D
Locked