bogoljub wrote:U njegovom postu jednostavno vlada jedna harmonija liberalne demokratije koja nerazumije sta znaci boriti se za goli zivot, boriti se za to da ti sutra nedodze cionist i ne povaljati stabla maslina koje si destetine godina uzgajao, boriti se da ti nedodje buldozer i sravna ti kucu onako liberalno-demokratski.
Onaj ko izjednacava zrtvu s agresorom il je neznalica il je zlocast. Ko jos normalan moze napraviti neku logicnu vezu u ovoj temu izmedju stradanja Gazze i Homoseksualaca slobodnjaka u Izraelu?
Liberalna demokratija je vec na smetljistu istorije!
Izrael je opet pocinio zlocin!
- _veleposlanik
#501 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
-
Edin 24,5
#502 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Vec sam pisao ovaj post, ali osjecam potrebu da ga ponovim jer tema ide u pravcu izjednacavanja odgovornosti za zlocin koji se u naslovu teme jednoj strani stavlja na teret u potpunosti opravdano:
Iako mislim da dovoljno dobro razumijem prirodu izraelsko-palestinskog konflikta, jedan snazan poriv za samoodbranom unutar izraelskog naroda pod geslom "nikad vise" i "niko nas nece sacuvati do mi sami sebe", kao i duboko ukorijenjen mentalitet mucenistva unutar palestinskog naroda pod motom "do posljednje kapi krvi do palestinske slobode", ali i drugih politickih ciljeva koji u radikalnom dijelu negiraju postojanje i samog Izraela , ipak moram nazvati stvari pravim imenom:
Ovo sto Izrael radi je cisti sadizam najokrutnijeg oblika. Mi mozemo pricati sta hocemo ali za ovo sto rade ne postoji opravdanje. Bas nikakvo.
Iako mislim da dovoljno dobro razumijem prirodu izraelsko-palestinskog konflikta, jedan snazan poriv za samoodbranom unutar izraelskog naroda pod geslom "nikad vise" i "niko nas nece sacuvati do mi sami sebe", kao i duboko ukorijenjen mentalitet mucenistva unutar palestinskog naroda pod motom "do posljednje kapi krvi do palestinske slobode", ali i drugih politickih ciljeva koji u radikalnom dijelu negiraju postojanje i samog Izraela , ipak moram nazvati stvari pravim imenom:
Ovo sto Izrael radi je cisti sadizam najokrutnijeg oblika. Mi mozemo pricati sta hocemo ali za ovo sto rade ne postoji opravdanje. Bas nikakvo.
- Bosanski_kralj
#503 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Imam osjećaj da Izraelci svu svoju ljutnju zbog holokausta istresaju na Palestincima, koji sa tim nisu imali nikakve veze. Ako su sad toliki saveznici sa većinom evropljana, što im ti isti ne napraviše državu na tlu Evrope. Vi ste nama fini, dobri, ali što dalje od nas. Licemjerna evropo, glupi izraelci
- _veleposlanik
#504 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
pusti se demagogije i hipotetike, Kjajevicu... sta je sa nuklearnim arsenalom Izraela, sta je sa mini-nuklearnim bombama koje zvanicno jedino posjeduje Izrael i koje je koristio u par navrata optuzujuci "islamiste"???Kjajević Majko wrote:Trajno je okupirana desetljećima, nego ako uđu tenkovima ko zna hoće li i Hezbolah početi sa raketiranjem.jeza u ledja wrote:Izgleda, Izraelci se pripremaju za ponovno trajno okupiranje Gaze.
Kako izraelske službe kažu imaju više raketa nego 2006. preko 30 000.
ako bi, kad bi, moglo bi....
ne zelim da budem dosadan sa izricitim izjava s kojima se mnogi ne slazete, ali mislim da je ova konferencija jako bitna za shvatanje situacije, za bolju sliku o Cionizmu i svjetskom lobiju koji vlada nad nama, "slobodnom" dijelu svijeta...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p2330940
a ovo je odlican dokumentarac
http://video.google.com/videoplay?docid ... 8578139565
Last edited by _veleposlanik on 31/12/2008 01:33, edited 1 time in total.
- amrica
#505 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Bosanski_kralj wrote:Imam osjećaj da Izraelci svu svoju ljutnju zbog holokausta istresaju na Palestincima, koji sa tim nisu imali nikakve veze. Ako su sad toliki saveznici sa većinom evropljana, što im ti isti ne napraviše državu na tlu Evrope. Vi ste nama fini, dobri, ali što dalje od nas. Licemjerna evropo, glupi izraelci
A hamass je pametan kad ispali 100 raketa na nenaseljeno područje, ubije jednu osobu, bez ikakve svrhe, osim da će to prozvesti vojnu reakciju Izraela?
Ali ovo što je Izrael uradio u Gazi je van pameti, čitavu vladu treba na međunarodni sud, da im se sudi za zločin protiv čovječnosti.
- Bosanski_kralj
#506 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
eto sad su te rakete razlog napada. Da nema njih našalo bi se nešto drugo.amrica wrote:Bosanski_kralj wrote:Imam osjećaj da Izraelci svu svoju ljutnju zbog holokausta istresaju na Palestincima, koji sa tim nisu imali nikakve veze. Ako su sad toliki saveznici sa većinom evropljana, što im ti isti ne napraviše državu na tlu Evrope. Vi ste nama fini, dobri, ali što dalje od nas. Licemjerna evropo, glupi izraelci
A hamass je pametan kad ispali 100 raketa na nenaseljeno područje, ubije jednu osobu, bez ikakve svrhe, osim da će to prozvesti vojnu reakciju Izraela?
Ali ovo što je Izrael uradio u Gazi je van pameti, čitavu vladu treba na međunarodni sud, da im se sudi za zločin protiv čovječnosti.
Sad po tvome ni mi nismo trebali proglasiti ne zavisnost ni izići na referendum, samo da nas ovi ne bi napali. Samo šuti i trpi
Po meni ni ovo ispaljivanje raketa nije ništa strašno, treba nešto radikalnije.
- amrica
#507 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Pa to "ispaljivanje raketa" ne da nije ništa strašno, nego nije ništa nikako, gađanje nenaseljenih područja, koja je svrha, osim provokacije, i to glupe?Bosanski_kralj wrote:eto sad su te rakete razlog napada. Da nema njih našalo bi se nešto drugo.amrica wrote:Bosanski_kralj wrote:Imam osjećaj da Izraelci svu svoju ljutnju zbog holokausta istresaju na Palestincima, koji sa tim nisu imali nikakve veze. Ako su sad toliki saveznici sa većinom evropljana, što im ti isti ne napraviše državu na tlu Evrope. Vi ste nama fini, dobri, ali što dalje od nas. Licemjerna evropo, glupi izraelci
Sad po tvome ni mi nismo trebali proglasiti ne zavisnost ni izići na referendum, samo da nas ovi ne bi napali. Samo šuti i trpi
Davno je neko napisao:
Hamasove akcije idu u korist Izraela....
Ne pravdam Izrael, daleko od toga, treba ih žestoko kazniti, ali i te spodobe iz Hamasa isto tako...Njihovi lideri sjede u Siriji i širom svijeta i dirigiraju napadima, a njima dlaka sa glave ne može faliti dok ginu djeca po Gazi...
- _veleposlanik
#508 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
@amrica je preskocila blokadu, preskocila je checkpointe, prekid vode i hrane, nekih osnovnih potrepstina za zivot... Izrael treba da okonca ono sto je zapoceo, i ako naoko nemaju povod za novi masakar, stvorice ga uz pomoc mass medija i par ispaljenih raketa dok civili umiru od gladi... dok su jedni teroristi a ovi drugi civilizovani demokrati...Bosanski_kralj wrote:eto sad su te rakete razlog napada. Da nema njih našalo bi se nešto drugo.amrica wrote:Bosanski_kralj wrote:Imam osjećaj da Izraelci svu svoju ljutnju zbog holokausta istresaju na Palestincima, koji sa tim nisu imali nikakve veze. Ako su sad toliki saveznici sa većinom evropljana, što im ti isti ne napraviše državu na tlu Evrope. Vi ste nama fini, dobri, ali što dalje od nas. Licemjerna evropo, glupi izraelci
dok je pola kabineta Obame koji ce nam donijeti "change" cionisticki nastrojeno........ dok je 80% bankarske, medijske, hollywoodske i dr uprave cionisticki nastrojeno (tzv "napaceni jevreji iz WWII")...
i da nadovezem, mada nema veze sa ovom temom, ali jeste aktuelno (za govornike spanskog i njemackog jezika):
http://free-news.org/index03_hebreos.htm
"Germanska Nova Medicina ®" ili "Germanic New Medicine ®", otkrice Dr Ryke Geerd Hamer-a, koja pobija rak u 95% slucajeva sa prirodnim bazama, je krijuci koristena iskljucivo od strane i za "jevreje" dok je "nejevrejsko" stanovnistvo svjesno trovano kemoterapijama, koje u velikom procentu nemaju nikakvu efektivnost... (jos jedna antisemitska zavjera
- amrica
#509 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
@amrica je preskocila blokadu, preskocila je checkpointe, prekid vode i hrane, nekih osnovnih potrepstina za zivot... Izrael treba da okonca ono sto je zapoceo, i ako naoko nemaju povod za novi masakar, stvorice ga uz pomoc mass medija i par ispaljenih raketa dok civili umiru od gladi... dok su jedni teroristi a ovi drugi civilizovani demokrati..._veleposlanik wrote:[.
dok je pola kabineta Obame koji ce nam donijeti "change" cionisticki nastrojeno........ dok je 80% bankarske, medijske, hollywoodske i dr uprave cionisticki nastrojeno (tzv "napaceni jevreji iz WWII")...
i da nadovezem, mada nema veze sa ovom temom, ali jeste aktuelno (za govornike spanskog i njemackog jezika):
"http://free-news.org/index03_hebreos.htm
"Germanska Nova Medicina ®" ili "Germanic New Medicine ®", otkrice Dr Ryke Geerd Hamer-a, koja pobija rak u 95% slucajeva sa prirodnim bazama, je krijuci koristena od i za "jevreje" dok je "nejevrejsko" stanovnistvo svjesno trovano kemoterapijama, koje u velikom procentu nema nikakvu efektivnost... (jos jedna antisemitska zavjera
"i ako naoko nemaju povod za novi masakar, stvorice ga uz pomoc mass medija i par ispaljenih raketa dok civili umiru od gladi"....
Povod im je servirao Hamas, na tacni, a oni su dovoljno pametni da ga prihvate, i nisu mediji izmislili par raketa nego 70-100 raketa.
Ovo o raku i semitizmu i antisemitzmu mi je dovoljno da zaključim svaku diskusiju sa tobom....
- Bosanski_kralj
#510 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Jeli zna iko koliki je omjer snaga, u vojnom smislu, između Palestinaca i Izraela i Izraela i bilo koje arapske zemlje.
Da li je omjer Izrael-Palestina približno jednak omjeru JNA-ARBIH
Da li je omjer Izrael-Palestina približno jednak omjeru JNA-ARBIH
- Bosanski_kralj
#511 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
"i ako naoko nemaju povod za novi masakar, stvorice ga uz pomoc mass medija i par ispaljenih raketa dok civili umiru od gladi"....amrica wrote:@amrica je preskocila blokadu, preskocila je checkpointe, prekid vode i hrane, nekih osnovnih potrepstina za zivot... Izrael treba da okonca ono sto je zapoceo, i ako naoko nemaju povod za novi masakar, stvorice ga uz pomoc mass medija i par ispaljenih raketa dok civili umiru od gladi... dok su jedni teroristi a ovi drugi civilizovani demokrati..._veleposlanik wrote:[.
"http://free-news.org/index03_hebreos.htm
"Germanska Nova Medicina ®" ili "Germanic New Medicine ®", otkrice Dr Ryke Geerd Hamer-a, koja pobija rak u 95% slucajeva sa prirodnim bazama, je krijuci koristena od i za "jevreje" dok je "nejevrejsko" stanovnistvo svjesno trovano kemoterapijama, koje u velikom procentu nema nikakvu efektivnost... (jos jedna antisemitska zavjera)
Povod im je servirao Hamas, na tacni, a oni su dovoljno pametni da ga prihvate, i nisu mediji izmislili par raketa nego 70-100 raketa.
Ovo o raku i semitizmu i antisemitzmu mi je dovoljno da zaključim svaku diskusiju sa tobom....
A Izraelci odgovaraju sa 100t eksploziva.
Šta ti očekuješ od Palestinaca da se ponašaju normalno poslije 65 godina borbe. Uopšte me ne iznenađuju ovi samoubilački napadi pošto ne vidim koju oni drugu mogućnost imaju da se bore
- _veleposlanik
#512 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
ti ipak, po ustaljenim forumskim obicajima, vadis stvari iz konteksta i osvrces se na ono sto te interesuje, vodis me na svoj teren dok izbjegavas dati jasan komentar na moj post...amrica wrote: Povod im je servirao Hamas, na tacni, a oni su dovoljno pametni da ga prihvate, i nisu mediji izmislili par raketa nego 70-100 raketa.
povod servirao Hamas nakon sto palestinci umiru od gladi usred izraelske blokade... ja ovo chitam kao izazvan povod od strane cionista, ali sve zavisi od onog ko nas je naucio chitati...
a o raku, ukoliko ne razumijes navedene jezike, shvatam da i ne razumijes o cemu govorim nego po sistemu, kao sto to cini 99% "upucenih", mene etiketiras i izbjegavas komentarisati... sta ja znam, problem dakle, nije samo u shvatanju nego je i tehnicke prirode poput lingvistickih barijera (medjutim, ja ukoliko ne znam procitati odredjeni clanak na odredjenom jeziku, usutim se ili zamolim za prijevod...)
a da potvrdim "mogucnost" tih "antisemitskih" zavjera o alternativnim lijecenjima raka putem "Germanske Nove Medicine ®", imamo i interesantan podatak da u Izraelu opada oboljenje od raka na "neobjasnjiv nacin", kada smo svjedoci sirenja te bolesti u ostatku svijeta (ili se to meni chini)...
http://www.aurora-israel.co.il/articulo ... lud/16645/ (na zalost samo na spanskom)
- 2407
#513 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Moze li preporuka literature koja se tice ove teme?
Hvala unaprijed
Hvala unaprijed
- giordania
#514 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Za ovo prvo boldirano mogu samo da se nasmijemJazz_Junkie wrote:Ja vam gospodo samo mogu dati jedan savjet: ne stavljajte se na stranu jednih ili drugih. Povijest koju tumace i jedni i drugi je suplja mitologija: jedni tvrde kako im je "bog" obecao zemlju (zbog cega imaju podrsku krscanskih fundamentalista u Americi), a drugi sanjaju kako se nalaze u svetom ratu protiv "nevjernika". Ja kao Austrijanac bosanskog porijekla ili Bosanac nemam nista sa tim zemljama, nemam nista sa tamosnjim sukobom i pokusavam sa humanog gledista osuditi svako nasilje i svaku politiku koja nastoji iskorijeniti drukcije od sebe. Hamas zastupa fasisticku ideologiju tzv. "Muslimanskog bratstva" i sa njim Palestinci nece daleko doguritati niti ce zaraditi respekt na medjunarodnoj politickoj sceni. Zao mi je obicnih ljudi koji ne mogu zivjeti u miru i dostojanstvu i osudjujem svako nasilje, pa i izraelsko, ali prilicno je glupo osporavati egzistenciju Izraela, prijetiti njegovom nestanku i raketaritati zidosvska naselja kada je jasno kao dan na koji ce nacin Izrael uzvratiti. Izrael je kao nadmocna vojna sila pretjerao, posto ima mogucnost da mnoge probleme rijesi jednostavnijim metodama koje bi odnijele minimalne zrtve. Ako vodi rat protiv Hamasa, neka se sa istima obracuna i ostavi civile na miru. A Arapi moraju vec jednom shvatiti da zive u 21. vijeku i da su bajke o nekakvom dzihadu propale. Njihova odgovornost je da ne zrtvuju nevine ljude, zene i djecu i svijetu ozbiljnu dokazi da zele mir i koegzistenciju. Time i Izrael ne bi vise imao opravdanja za ove masakre, jer tu pricu o nekakvoj borbi protiv terorizma ne bi imalo kome prodavati. No, ne zaboravite jednu stvar: Izrael je bez obzira na ovaj rat demokratska drzava gdje vazi sloboda govora i tiska, gdje se homoseksualci ne vjesaju ili kamenjuju i gdje narod ima mogucnost da odluci svoju buducnost dok u arapskim zemljama sjede despoti, dinastije i diktatori. Meni je tesko gledati onu djecicu na televiziji koju krvave voze u bolnice, ali Hamas sigurno nisu osobe koji se bore za njihovu sigurnost i buducnost, jer to je jedan fasisticki pokret koji sa svojim neznanjem i tvrdoglavoscu zrtvuje tu djecu. Izrael se nazalost u svojim metodama priblizio Hamasu i ovo nasilje se mora "ravnopravno" osuditi.
Izrael i sloboda medija????????????Navodi me na zakljucak da ti stvarno precjenjujes Izraelsku demokratiju.Ne stavljas se ni na ciju stranu?Pa sasvim je jasno iz tvog posta da se itekako stavljas na stranU Izraela.Kao,pretjerali su,koriste previse sile,moraju se obracunati sa Hamasom na drugi nacin.....bla,bla....ipak uspjevas naci rijeci pohvale i za takav rezim.Onda nastavljas po Hamasu drvljem i kamenjem ne propustajuci priliku da SVE arapske vladare nazoves despotima i diktatorima.Medija cini cuda,nema sta.
Iskreno ti preporucujem da pogledas ovaj dokumentarac pa onda mozemo razgovarati o slobodi medija u divnom demokratskom Izraelu
http://video.google.ca/videoplay?docid= ... -QGm66yxDA
P.S ovo drugo boldirano je izjava godine.Mislim da si prevazisao sam sebe(imajuci u vidu tvoje dosadasnje ucesce na forumu)
-
shin
#515 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Prije tri godine situacija na ovom forumu je bila potpuno drugacija, sada su mnogi uvidjeli sta se tamo dole stvarno dogadja. Samo treba siriti istinu, ponavljam;
Ne radi se o nikakvom teroru i pms sindomu kod palestinaca. Izraelske trupe drze okupiran pojas gaze i west bank;

Stvarno vas molim da pogledate ovaj vide gore, meni je bilo muka kada sam prvi put gledao.
Ne radi se o nikakvom teroru i pms sindomu kod palestinaca. Izraelske trupe drze okupiran pojas gaze i west bank;

Stvarno vas molim da pogledate ovaj vide gore, meni je bilo muka kada sam prvi put gledao.
- giordania
#516 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
I meni je,posebno pocetak dokumentarca.
I mada sam vecinom upoznata sa situacijom u okupiranom podrucju,neke cinjenice su me zaprepastile.
100 biliona pomoci za Izrael(period od 1949-2000),drzava koja je manja od Bosne
Dva sata tekuce vode za palestince u toku sedmice
malo dalje,prelijepo uredjena villa,sa sve zelenilom okolo, koje se nemilosrdno zalijeva svakodnevno,i neizostavni bazen u dvoristu dok palestincima djele vodu u flasama
Checkpoint-prestrasno
Ali ovo filtriranje ne samo Izraelskih nego i Americkih medija....biranje rijeci pogodnih za americko uho kad se predstavlja konflikt u Izraelu....biranje podobnih novinara...."nevidljivo naseljavanje" i ostalo....nemam rijeci.
Obavezno pogledati
I mada sam vecinom upoznata sa situacijom u okupiranom podrucju,neke cinjenice su me zaprepastile.
100 biliona pomoci za Izrael(period od 1949-2000),drzava koja je manja od Bosne
Dva sata tekuce vode za palestince u toku sedmice
Checkpoint-prestrasno
Ali ovo filtriranje ne samo Izraelskih nego i Americkih medija....biranje rijeci pogodnih za americko uho kad se predstavlja konflikt u Izraelu....biranje podobnih novinara...."nevidljivo naseljavanje" i ostalo....nemam rijeci.
Obavezno pogledati
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#517 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
UN Official Calls Israel 'Apartheid'Jazz_Junkie wrote:Izrael je bez obzira na ovaj rat demokratska drzava gdje vazi sloboda govora i tiska
UN General Assembly President Miguel d'Escoto referred to Israel as an Apartheid state. Phyllis Bennis analyzes the significance of this identification as compared to South African apartheid and the popular resistance struggles worldwide that helped end it. Isreali apartheid is built into a system of roads, walls, and fences which create segregation of Palestinians and Jews both inside the West Bank and between the West Bank and Israel. Gazan Palestinians are separated from Israel and West Bank Palestinians by the siege imposed by Israel after the election of Hamas. Bennis analyses the validity of the term 'apartheid' in the case of Israel and the proposed peace plan many Arab states have presented as a possible solution
Izjava data nekoliko sedmica prije trenutne katastrofe.
Definicija Apartheida :
1 ) An official policy of racial segregation formerly practiced in the Republic of South Africa, involving political, legal, and economic discrimination against nonwhites.
2 ) A policy or practice of separating or segregating groups.
3 )The condition of being separated from others; segregation.
Sto se tice Hamasa, samo neko potpuno neupucen ili izrazito zlonamjeran ih moze staviti u istu ravan sa politikom Izraela. Da je ovo 1948, ili mozda 1978 zdusno bih podrzala tvoje stavove.
Ali, u medjuvremenu su Palestince izdali svi koji su to mogli uciniti. "Demokratski" svijet, zemlje u okolisu i na kraju krajeva njihovi vlastodrsci. Ne bih se iznenadila da su ih pred izbore podrzali isti oni koji su im nakon izbora uveli sankcije ( pogledati pod uspon i pad S. Husseina ). Oni jesu fanaticna ( po definiciji licemjerna ) grupica koja fantazira, a na terenu je situacija slijedeca : Palestinci su izolovani od samih sebe i ostatka svijeta - infrastrukturom, blokadama, zidom, check-pointima, oduzeti su im izvori navodnjavanja, zive kao zvijeri kojima se bilo kada moze desiti bilo sta - od prebijanja, zatvaranja, do zabrane pristupa bolnici i poroda na check-pointu. Ne bih se ni najmanje iznenadila da vecina boluje od Stokholmskog sindroma - svi preduslovi za to su vec odavno ostvareni.
Molim Boga da izadju iz te monstrum-drzave i nikada vise se u nju ne vrate ( onima koji ce me osuditi za ove rijeci, preporucujem da prosetaju do Gaze ).
- Latina
#518 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Evo nekoliko linkova za one koji mogu ili zele pomoci :valterbranisarajevo wrote:Nego, u Gazu se može uputiti humanitarna pomoć preko Egipta, pa bi se trebalo razmišljati i o ovome...
Medecins Sans Frontieres
Gaza Appeal - OXFAM
American Near East Refugee Aid
-
ld
#519 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
podjeljeno je to kod njihmadner wrote:Nije vrhovna duhovna vlasti nego vrhovna vlast.
To se zove kvasi demokratija, ljudi mogu birat osobe koje ne mogu kreirat politiku.
I za Blaira, de nam reci sto vise nije na vlasti?
predsjednik i parlament su nadlezni za drzavu u svim segmetnima odlucivanja i tu im se vrhovni savjet ne petlja puno,izuzev ako se uoce neke odluke koje nisu u skladu sa njihovim ustavom,zato sam i napisao da jednim dijelom su poput ustavnog suda kod nas,i kad su u pitanju odluke od vitalnog znacaja po iranski narod i drzavu poslije glasanja u parlamentu i odluke,ta odluka mora proci kroz ,,filte,, vrhovnog savjeta
pusti to sto si iscitao u zapadnim medijima,to se naziva klasicna propaganda i ti padas na te jeftine fore
sto se tice blaira,on je odletio prosle ili ove godine i to je bio splet okolnosti i vise faktora,ali nije drage volje napustio premijersku fotelju
gordon brown mu je par godina radio iza ledja da ga skine i da on zauzeme premijersku funkciju
i ispala je afera oko prodaje lordovskih titula i scotland yard je ispitivao blerove pomocnike koji su prodavali titule,a i samog blera i to mu je bio kraj
i nije ga nardo skinuo,vec zbog pritisaka browna,pritisaka unutar stranke,te afere,slabih rezultata u iraku je on odstupio sa funkciju
Last edited by ld on 31/12/2008 10:21, edited 1 time in total.
- arzuhal
#520 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
U ime Allaha, Svemilosnog, Samilosnog!Latinica wrote:UN Official Calls Israel 'Apartheid'Jazz_Junkie wrote:Izrael je bez obzira na ovaj rat demokratska drzava gdje vazi sloboda govora i tiska
UN General Assembly President Miguel d'Escoto referred to Israel as an Apartheid state. Phyllis Bennis analyzes the significance of this identification as compared to South African apartheid and the popular resistance struggles worldwide that helped end it. Isreali apartheid is built into a system of roads, walls, and fences which create segregation of Palestinians and Jews both inside the West Bank and between the West Bank and Israel. Gazan Palestinians are separated from Israel and West Bank Palestinians by the siege imposed by Israel after the election of Hamas. Bennis analyses the validity of the term 'apartheid' in the case of Israel and the proposed peace plan many Arab states have presented as a possible solution
Izjava data nekoliko sedmica prije trenutne katastrofe.
Definicija Apartheida :
1 ) An official policy of racial segregation formerly practiced in the Republic of South Africa, involving political, legal, and economic discrimination against nonwhites.
2 ) A policy or practice of separating or segregating groups.
3 )The condition of being separated from others; segregation.
Sto se tice Hamasa, samo neko potpuno neupucen ili izrazito zlonamjeran ih moze staviti u istu ravan sa politikom Izraela. Da je ovo 1948, ili mozda 1978 zdusno bih podrzala tvoje stavove.
Ali, u medjuvremenu su Palestince izdali svi koji su to mogli uciniti. "Demokratski" svijet, zemlje u okolisu i na kraju krajeva njihovi vlastodrsci. Ne bih se iznenadila da su ih pred izbore podrzali isti oni koji su im nakon izbora uveli sankcije ( pogledati pod uspon i pad S. Husseina ). Oni jesu fanaticna ( po definiciji licemjerna ) grupica koja fantazira, a na terenu je situacija slijedeca : Palestinci su izolovani od samih sebe i ostatka svijeta - infrastrukturom, blokadama, zidom, check-pointima, oduzeti su im izvori navodnjavanja, zive kao zvijeri kojima se bilo kada moze desiti bilo sta - od prebijanja, zatvaranja, do zabrane pristupa bolnici i poroda na check-pointu. Ne bih se ni najmanje iznenadila da vecina boluje od Stokholmskog sindroma - svi preduslovi za to su vec odavno ostvareni.
Molim Boga da izadju iz te monstrum-drzave i nikada vise se u nju ne vrate ( onima koji ce me osuditi za ove rijeci, preporucujem da prosetaju do Gaze ).
Ovo, da je Izrael "jedina demokratija na Bliskom istoku" i da je kao takvu treba pomagat, a što stalno papagajski ponavljaju američki i evropski demagozi, je takva gnusna laž koje se ni Herr Josef Goebbels ne bi dosjetio.
Da - u Izraelu postoji sloboda govora i nevjerovatno me podsjeća na Republiku Srpsku. Postoji sloboda za Izraelce, postoji demokratija za Izrael JEDNAKO kao što postoje i žive ideje socijaldemokratije u Ronhilovoj SNSD. Ali, Ronhil je otvoren-"socijaldemokratija koju baštini SNSD je za Srbe koji žive u RS-u". Dakle, nacional-socijala. Eto to je socijaldemokratija u RS-u, jednaka demokratiji u Izraelu. Orwell se okreće u mezaru.
Oni koji su upratili pojavljivanje ovog lika u emisijama RTRSa, nudim ovaj intervju da se bolje iznerviraju:
Rafael Izraeli: U BiH neizbježne terorističke akcije
Datum: 13.12.2008 16:00
Autor: G.Maunaga, M. Kindl
Izraelski analitičar islamskog radikalizma i profesor na Istraživačkom institutu "Truman" Hebrejskog univerziteta Rafael Izraeli u intervjuu za "Glas Srpske" kaže da su Amerikanci i Evropljani prekinuli stoljetni hrišćanski kontinuitet u centralnoj Evropi.
- Hrišćanstvo je stotinama godina bilo prisutno od Rusije, kroz centralnu Evropu, preko bivše Jugoslavije do Grčke, odnosno Egejskog mora. Sad su tu islamske zemlje BiH i Kosovo, a uskoro će im se pridružiti i Makedonija. To je klin u srcu hrišćanstva u Evropi i to je najgora stvar koju su Evropa i Amerika mogle učiniti - kaže Izraeli.
* GLAS: Tvrdite i da teroristički napad u Mumbaiju pokazuje da Zapad nije ništa naučio od sličnih akcija u Madridu, Baliju pa ni sedam godina nakon 11. septembra, te da su islamski teroristi sada u stanju da realizuju novu strategiju. Možete li pojasniti te stavove?
IZRAELI: Nakon 11. septembra "Al-Kaida" je objavila tekst u kome je pojašnjena nova strategija. Ona se zasniva na tome da se danas više ne treba boriti protiv vojnika jer Zapad u tom slučaju uvijek pobjeđuje. Navodi se da je važnije pridobiti televiziju na svoju stranu nego imati pod komandom diviziju jer se tako stvara slika u kojoj su teroristi slabija strana. U tom tekstu se kaže: "Ako ste slabi, izgubićete rat. Ali ako ste jaki, izgubićete i više, jer vas drugi vide kao onoga koji ugnjetava slabe." Najbolji primjer je Mumbaji. Teroristi su organizovali napad i pobjegli, a Indija je nemoćna. Veoma slična je situacija sa Izraelom i Palestincima. Kad Amerika odluči da u Avganistanu izvrši protivudar na talibane, cijeli svijet okrivljuje Ameriku zato što je uzvratila udarac. Ta strategija pokazala se prilično dobrom.
* GLAS: Vidjeli smo da je lažna slika agresora i žrtve u slučaju BiH postigla svoj cilj. Da li "Al-Kaida" radi nešto slično, prikazujući sebe i svoje članove kao takozvane žrtve, iako "agresor" (npr. koalicione snage) pokreću vojne kampanje tek nakon terorističkih napada?
IZRAELI: Ako se vratimo na novu strategiju terorista iz prethodnog odgovora, to je upravo njena primjena. Ako ratujete protiv Zapada na način kako to rade pobornici džihada, pridobijete javnost jer se uvijek prikažete kao žrtva. Evropa uvijek okrivljuje SAD. Evropa se plaši muslimana jer ih je na tom kontinentu sve više. I zato Evropa krivi Ameriku. Umjesto da pošalje svoje vojnike da se bore rame uz rame sa američkim, Evropa to čini na kašičicu. U Iraku se nalazi tek nekoliko stotina vojnika iz Evrope, a u Avganistanu samo 200. Što znači da najveći teret borbe snose SAD koje su u taj rat uložile mnogo novca, a njihovi saveznici ih kritikuju.
* GLAS: Kako gledate situaciju na Balkanu danas?
IZRAELI: Osnovna ideja u vrijeme kad je Amerika odlučila da pod okriljem NATO-a bombarduje Srbiju i tako se umiješa u kosovski konflikt, bila je da se Balkan razvija po modelu Turske prije 2002. godine. Tada je Turska još bila zemlja umjerenog islama. Podrškom zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije smatralo se da će se islam na Balkanu razvijati po obrascu Turske. Dogodilo se suprotno.
Prvo, 2002. godine u Turskoj je na vlast došla muslimanska fundamentalistička stranka. Njen lider Tajip Erdogan bio je u zatvoru zbog svojih džihadsko-ekstremističkih shvatanja, ali je došao na vlast. Tako je propao američki plan. Muslimanski fundamentalisti su ojačali.
U centralnoj Evropi stotinama godinama vladao je hrišćanski kontinuitet: od Rusije, kroz centralnu Evropu (Poljska, Ukrajina, Mađarska), preko prostora bivše Jugoslavije do Grčke, odnosno Egejskog mora. Amerikanci su, u saradnji sa Evropljanima, prekinuli taj kontinuitet. Zbog toga sad imate klin u srcu hrišćanstva u Evropi koga čine islamske zemlje BiH i Kosovo. Uskoro će im se pridružiti i Makedonija. Vrlo brzo će i muslimani Sandžaka, u srcu Srbije, krenuti istim putem. To je najgora stvar koju su Evropa i Amerika mogle da učine.
* GLAS: Koliko je BiH važna karika u lancu terorizma?
IZRAELI: Na sreću po sve, u BiH postoji Republika Srpska koja je snažna protivteža Sarajevu u kome je mnogo Iranaca i drugih ekstremista. Neki od njih djeluju otvoreno, a neki tajno. Svakodnevni su letovi aviona iranske vazduhoplovne kompanije između Sarajeva i Teherana. Ti avioni sigurno ne prevoze slatkiše. Mnogi koji podržavaju mudžahedine i dalje borave u Sarajevu i u drugim mjestima. Njihovu snagu teško je procijeniti. U Izraelu znamo za vođe islamističkih pokreta ili imame u sarajevskim džamijama koji izdaju proglase i pomažu muslimanskim ekstremistima sa stranim državljanstvima koji prolaze kroz Sarajevo. Mislim da bi se, što se tiče Makedonije i Kosova, situacija u budućnosti mogla pogoršati. U Makedoniji je Evropska zajednica već prisilila makedonsku vladu da dijeli vlast sa Albancima. Oni nastavljaju i da dolaze u BiH kao što su nekada naselili Kosovo i kao što to sada rade na jugu Srbije. Balkanske države su nemoćne. Ako preduzmu nešto protiv Albanaca biće optužene da su rasističke. A ukoliko ne učine ništa, jednostavno će predati svoju teritoriju osvajačima.
* GLAS: Prijeti li BiH mogućnost terorističkih akcija?
IZRAELI: To je neizbježno jer to je razlog koji opravdava postojanje džihada koji je u porastu. Islamistički pokret koji promoviše džihad jača, ali ne samo zato da bi u demografskom smislu prevladao u zemlji u kojoj se razvija. Oni žele da zavladaju Evropom, kao i to da Turska, u kojoj živi 75 miliona muslimana, postane dio Evropske unije. Ako se to dogodi, Evropa će imati ne sadašnjih osam, nego 20 odsto, dakle oko 110 miliona muslimana. To je broj koji Evropu dovodi u veliku opasnost koju ona neće moći da otkloni ako ne počne ograničavati priliv muslimanskih imigranata.
* GLAS: U kakvoj je poziciji Srpska u odnosu na Federaciju BiH i na region?
IZRAELI: BiH je sama po sebi ništa, jer je sastavljena od dvije komponente. RS je postigla ogroman napredak. Banja Luka izgleda kao i bilo koji evropski grad. Impresivno je što su ti ljudi veoma privrženi svojoj otadžbini. Da su Srbi u Srbiji postupili na ovaj način, umjesto da su ostavili Kosovo Albancima, na Kosovu bi Srbi proširili svoje oblasti. Tada problem Kosova ne bi ni postojao. Jer, teritorijalni suverenitet nije poklon, on se mora osvojiti, a zatim braniti. Ako odete, druga strana će preuzeti i pobijediti. Tu su lekciju građani Srpske veoma dobro naučili. U ekonomskom smislu, BiH zavisi upravo od Srpske koja je uspješnija i koja privlači više investitora. To bi se moglo primijeniti i na ostatak Balkana.
* GLAS: Analitičari islamskog terorizma tvrde da islamske teroriste u BiH sponzorišu neki članovi političkog vođstva bosanskih muslimana. Kakva su Vaša saznanja o tome?
IZRAELI: Nema sumnje da se za vrijeme rata događalo upravo to što tvrde analitičari. Analizirao sam "Islamsku deklaraciju" Alije Izetbegovića koja u ideološkom smislu podržava tu vrstu agresije i aktivnosti muslimana u cilju preuzimanja BiH i Balkana. Izetbegović je želio ponovno uspostavljanje Otomanske imperije. Postoji jedna hrabra novinarka iz Hrvatske koja priprema izvanredan film o džihadu u BiH. Ove sedmice će doći u Izrael da obavi sa mnom intervju za film. Kad taj film bude prikazan, vidjećete kakav je odnos postojao među različitim grupama u BiH za vrijeme i nakon rata.
Borba
* GLAS: Postoji li uopšte efikasan način borbe protiv terorizma i džihada?
IZRAELI: Postoje tri aspekta te borbe: prevencija, kazna i zastrašivanje. Prevenciju primjenjuje Izrael gradeći zid koji razdvaja palestinske teritorije od ostatka zemlje. U Izraelu provjeravanje se vrši u svakoj školi, bioskopu, supermarketu, restoranu i kafiću. Mnoge stvari se mogu i kod vas učiniti. Prevencijom možete smanjiti vjerovatnoću terorističkog napada i do 95 odsto. Ali onih pet do deset procenata uspjelih napada mogu izazvati veliku štetu. U tom slučaju treba primijeniti oštro kažnjavanje. A da biste znali koga da kaznite, trebate da imate dobre obavještajne podatke, da se ne dogodi ono što se dogodilo Americi u Avganistanu: teroristi su izvršili udar na SAD, ali SAD nije uhvatila krivce, koji su poginuli u udaru aviona u Svjetski trgovački centar. Posljednji aspekt je zastrašivanje. On se svodi na to da neprijatelj shvati da će napadi imati teške posljedice po njega.
Izrael
* GLAS: Mogu li se stalni napadi islamskih terorista na Izrael odraziti i na druge dijelove svijeta?
IZRAELI: To se već događa. Izrael je veoma uspješan u sprečavanju terorista jer su preduzeti odgovarajući koraci, kao što je izgradnja zida. Taj zid smanjio je terorističke napade na Izrael za 90 do 95 odsto. Nevjerovatno je da svijet osuđuje Izrael zbog izgradnje tog zida. Dok su teroristi izvodili napade na Izrael niko se nije bunio. Muslimanski teroristi su uvidjeli da ih niko ne osuđuje. Zato oni nemaju razloga da prekinu napade, a osude na račun Izraela ih ohrabruju.
- arzuhal
#521 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Njih je najviše strah muslimanske djece. Još nerođene.
- madner
#522 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Da vidimo, imajo pravo veta na zakone.ld wrote:podjeljeno je to kod njihmadner wrote:Nije vrhovna duhovna vlasti nego vrhovna vlast.
To se zove kvasi demokratija, ljudi mogu birat osobe koje ne mogu kreirat politiku.
predsjednik i parlament su nadlezni za drzavu u svim segmetnima odlucivanja i tu im se vrhovni savjet ne petlja puno,izuzev ako se uoce neke odluke koje nisu u skladu sa njihovim ustavom,zato sam i napisao da jednim dijelom su poput ustavnog suda kod nas,i kad su u pitanju odluke od vitalnog znacaja po iranski narod i drzavu poslije glasanja u parlamentu i odluke,ta odluka mora proci kroz ,,filte,, vrhovnog savjeta
pusti to sto si iscitao u zapadnim medijima,to se naziva klasicna propaganda i ti padas na te jeftine fore
Ustavni sud moze traziti korekciju zakona, ali ga ne moze blokirati prije uvodjenja.
Imaju pravo veta kandidata za izbore.
Ovo nema veze sa ustavnim sudom. Ako mogu birati ko moze biti izabran, onda to nema veze sa demokratijom.
Za izbore 2004 diskvalifikovali su 3600! reformista (jer su konzervativci lose prosle 2000).
2006 su diskvalifikovali sve zene za drugi dom.
Jel to propaganda?
- Latina
#523 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Upitaj nekog Palestinca - oca sta misli o tvojim rijecima. Mislis da su oni zecevi ili sta ?arzuhal wrote:Njih je najviše strah muslimanske djece. Još nerođene.
-
ld
#524 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
ama jel ti citas sta sam napisao nisam rekao da su ustavni sud,vec jednim dijelom imaju tu ulogu u odredjenim slucajevima i tako se i ponasaju i ako je zakon u suprotnosti sa njihovim islamskim ustavom naravno da ga mogu blokiratimadner wrote:Da vidimo, imajo pravo veta na zakone.ld wrote:podjeljeno je to kod njihmadner wrote:Nije vrhovna duhovna vlasti nego vrhovna vlast.
Ustavni sud moze traziti korekciju zakona, ali ga ne moze blokirati prije uvodjenja.
Ovo nema veze sa ustavnim sudom. Ako mogu birati ko moze biti izabran, onda to nema veze sa demokratijom.
Za izbore 2004 diskvalifikovali su 3600! reformista (jer su konzervativci lose prosle 2000).
Jel to propaganda?
nisam u toku ovog drugog sto si napisao,ali posto imas tendenciju da iznosis lazne podatke morao bi to da provjerim
necu da kazem da ti to namjerno,to je ipak stvar tvog odgoja kao sto si rekao sam,mozda samo prenosis ono sto procitas u times-u ili pogledas na fox-u ili cnn
- madner
#525 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Naravno ga mogu blokirati ali nisu izabrani demokratski.ld wrote:ama jel ti citas sta sam napisao nisam rekao da su ustavni sud,vec jednim dijelom imaju tu ulogu u odredjenim slucajevima i tako se i ponasaju i ako je zakon u suprotnosti sa njihovim islamskim ustavom naravno da ga mogu blokiratimadner wrote:Da vidimo, imajo pravo veta na zakone.ld wrote: podjeljeno je to kod njih
Jel to propaganda?
nisam u toku ovog drugog sto si napisao,ali posto imas tendenciju da iznosis lazne podatke morao bi to da provjerim
necu da kazem da ti to namjerno,to je ipak stvar tvog odgoja kao sto si rekao sam,mozda samo prenosis ono sto procitas u times-u ili pogledas na fox-u ili cnn
Nemam ja nista protiv da ti smatras da to dobar sistem, mada je los, samo necemo se pravit da je to sistem gdje vlada demokratija. Ahmed i nedzad nije glavni, nego je to Khomeini.
Ti nisi jos iznjeo nista osim tvog sopstvenog misljenja, mada trazis validne izvore. Podkrijepi svoje izvore, ali rekla kazala se ne pika.
A fox mi je omiljeni kanal