cyprus wrote:@Skijaš, iako vjerujem u iskrenost tvojih patriotskih stavova o jedinstvenoj i multietničkoj Bosni i Hercegovini (za razliku od stavova mnogih drugih ''patriotskih'' forumaša, u čiju dobronamjernost nisam nimalo ubjeđen), jednostavno se ni pod razno ne mogu složiti sa tvojom logikom, po kojoj je ključ uspješne politike nepopuštanje i čekanje MZ da presudi u ''našu'' korist. Ja mislim da je očito da će MZ u našem slučaju uvijek stat iza političkih snaga koje pokažu više konstruktivnosti i spremnosti za kompromis. To je evidentno da od 2006. godine, od kada su centripetalne političke snage postale jednako radikalne i nepopustljive, kao i one centrifugalne, MZ je digla ruke od aktivnog mješanja u unutrašnje prilike, pa od tada stojimo na istom mjestu i lagano tonemo u živi pijesak (svi zajedno). Kompromis naravno ne znači jednostrano popuštanje pod ultimatumima centrifugalnih političkih snaga, ali bez volje za dogovor putem konstruktivnog djelovanja, nema nikakve perspektive za pronalazak bilo kakvog rješenja...
Imaš i noviji primjer. Platformsko formiranje vlasti u FBiH je dobilo amin MZ, nakon što je Platforma prihvatila kompromisno rješenje o ministrima iz reda hrvatskog naroda, a HDZ-ovi nisu. Pa mi ti reci, šta je nagrađeno podrškom, spremnost na kompromis SDP-a i platforme ili tvrdoglavost HDZ-ova?
Kompromis je prijatelju kada obe strane popuste, ja još nisam vidio šta je to rezultat Tihićeve "mudrosti" u odnosu sa Dodikom. Sve što se uradilo, uradilo se pod presijom stranog faktora, ništa nismo dobili zbog Tihićevog popuštanja. Razumiješ ?
OK, hajde da se dogovorimo sa Dodikom ako je to već moguće. Uzmimo pitanje popisa. Sarajevo se u početku opiralo etničkoj odrednici jer ni EU to ne traži, ali se na to ipak pristalo. Sada se traži samo zadržavanje člana 48 u prijedlogu zakona. Bez tog Dodikovog popuštanja, to nije kompromis nego kapitulacija.