Vazi. Hocu i ja da budem DIOM !Abacija wrote:Dobrodosla u klub ignorisanih od tete. Ha'jmo osnovati Facebook-grupu na tu temu.suncandan wrote:Molim vas, jeste li vidjeli kako me ignorise CIRKUS PERFECTUM?
Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
-
suncandan
#501 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
- to sam ja
#502 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
@cursum
nemam vise zivaca da se ubjedjujem s tobom..ja znam da ce moje djete znati sta je pa i slaviti Bajram, Bozic, Novu Godinu i Deda Mraza, Uskrs, Vaskrs,Hanuku (na kojoj ni sama nikada nisam bila a voljela bi pravo
)
nemam vise zivaca da se ubjedjujem s tobom..ja znam da ce moje djete znati sta je pa i slaviti Bajram, Bozic, Novu Godinu i Deda Mraza, Uskrs, Vaskrs,Hanuku (na kojoj ni sama nikada nisam bila a voljela bi pravo
- amrica
#503 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
cursum_perficio wrote:. Muslimani ga ne smatraju diom svoje tradicije
ja sam svoje misljenje sto se tice vjeronauke vec iznijela. Procesljaj malo prijasnje postove.
Posto pises na pdf Sarajevo, vjerovatno se tvoja razmisljanja odnose na bh muslimane, cinjenica je da ga ovdje niko ne smatra dijelom MUSLIMANSKE tradicije, isto kao ni krscanske, nego je dio svjetske, planetarane, univerzalne tradicije...koja za cilj ima da se djeca obraduju, da žive u mašti dok još mogu, a i da coca cola i svi mogući prodavci svega i svacega zarade.
- valterbranisarajevo
#504 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Jedna slika uvijek govori više od hiljadu riječi -nažalost..
Deda Mraza protjeruju iz sarajevskih vrtića...
Tužno i neprepoznatljivo Sarajevo danas.

Deda Mraza protjeruju iz sarajevskih vrtića...

- JThomas
#505 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
nije on ukinut, samo se komisija još nije sastala...a kad će ne znamo
nekad u februaru
jadna majko naša...
jadna majko naša...
-
cursum_perficio
#506 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Tranquil, ti pricas o vise stvari, pripisujes mi neke koje uopste nisam zastupala, a onda me napadas zbog njih i drzis pridike. Ja se upravo zalazem za pravo svih, kako po pitanju DM, tako i po pitanju vjeronauke. Ne vidim nista strasno da se djeca izloze razlicitim svjetonazorima, da shvate kako postoje razliciti pogledi na svijet i da odrastaju sa sigurnoscu u svoj identitet koji se nece poljuljati niti narusiti zbog cinjenice da ljudi oko njega imaju drugaciji sklop vrijednosti. Upravo je demokratija nesto sto dozvoljava da sve te razlike postoje i opstaju jedna kraj druge i da se ne njih ne gleda kao opasnost.
Druga stvar, stav o vjeronauci i DM koji sam iznijela nije nuzno moj sopstveni stav i misljenje nego je demokratski stav zasnovan na demokratskim nacelima koja garantuju ista prava svakom gradjanu. Samim tim, ako se zeljom vecine uvodi vjeronauka u obdanista, onda se poducavanje iste mora obezbijediti za manjinu kako i za vecinu, a pronaci druga aktivnost za one koji je ne zele. To je cisti demokratski stav koji se sprovodi u svim aspektima. Tako danas i u americkim firmama imas pravo izaci petkom ranije sa posla kako bi otisao na dzumu (koja je obavezna muskarcima muslimanima), a isto tako vjernici drugih vjeroispovijesti mogu uzeti slobodan dan da obiljeze svoj praznik, itd. Znaci, nemoguce je izbaciti vjeru kompletno iz sekularnog drustva i njegovih ustanova, ali se zato mora biti principijelan kako se jedna grupa, to bi po svim prilikama bila manjina, ne bi ugrozavala. Iz tog razloga sam rekla da se ne moze donijeti argument koji ce dozvoliti DM a zabraniti vjeronauku, jer je to cisto nedemokratski prilaz problemu. To sto se neki ovdje slomise dokazivati kako DM nije vjerski nego ljubavni obicaj ne mijenja stav ni najmanje. Isto kao sto petogodisnje dijete ne moze shvatiti da postoje razliciti svjetonazori po kojim se neko moli ovom a neko onom bogu, tako nece moci ni shvatiti da ovaj cikica nije isti onaj Sv. Nikola koji dolazi za Bozic i donosi poklone krscanima, nego je neki univerzalni donosioc ljubavi djeci na Balkanu.
Znaci, moje primarno zalaganje je da se uzmu u obzir svaciji osjecaji, zelje i zahtjevi, te da se to radi principijelno i u skladu sa demokratskim nacelima. Ako nece biti nikakvog obiljezavanja vjerskih praznika u obdanistima, jer su djeca premala da to shvate na pravi nacin, onda nece biti ni vjeronauke ni DM. Ako se ipak djeca zele poduciti nekim vjerskim obredima, onda se to mora raditi na nacin koji nece uvrijediti nikog, koji ce uzeti u obzir svacije osjecaje, vjerske i nevjerske. Eh sad, da li ce to znaciti odvajanje svakog i poducavanje onog ucenja kojoj doticna grupica pripada ili poducavanje svjetskih religija svima zajedno je nesto sto se moze i treba razraditi, a zavisi puno i od drustva u kojem se doticna pitanja razmatraju. Ako se DM uvodi svakom kako ne bi doslo do razdvajanja, onda nek i drugi vjerski obredi budu takve prirode, pa tako nek se djeca poducavaju ilahijama za Bajram. Ne vidim ni tu nista lose, zaboga to su samo pjesme o ljubavi, dobrim ljudima i miru, ne?
Na kraju, ja uopste ne zelim niti smatram potrebnim odgajati svoje dijete u nekoj iluziji da medju ljudima ne postoje razlike. To je cista laz i zamajavanje. Dijete treba odgajati da zna ko je, da zna svoj identitet, da zna ispoljavati svoje vjerske i druge obicaje, da se ne stidi svog porijekla, i da zna kako postoje razliciti pogledi i ljudi razlicitih vrijednosti sa kojim ce da zivi, da se susrece i dijeli ovaj komad Zemlje.
Druga stvar, stav o vjeronauci i DM koji sam iznijela nije nuzno moj sopstveni stav i misljenje nego je demokratski stav zasnovan na demokratskim nacelima koja garantuju ista prava svakom gradjanu. Samim tim, ako se zeljom vecine uvodi vjeronauka u obdanista, onda se poducavanje iste mora obezbijediti za manjinu kako i za vecinu, a pronaci druga aktivnost za one koji je ne zele. To je cisti demokratski stav koji se sprovodi u svim aspektima. Tako danas i u americkim firmama imas pravo izaci petkom ranije sa posla kako bi otisao na dzumu (koja je obavezna muskarcima muslimanima), a isto tako vjernici drugih vjeroispovijesti mogu uzeti slobodan dan da obiljeze svoj praznik, itd. Znaci, nemoguce je izbaciti vjeru kompletno iz sekularnog drustva i njegovih ustanova, ali se zato mora biti principijelan kako se jedna grupa, to bi po svim prilikama bila manjina, ne bi ugrozavala. Iz tog razloga sam rekla da se ne moze donijeti argument koji ce dozvoliti DM a zabraniti vjeronauku, jer je to cisto nedemokratski prilaz problemu. To sto se neki ovdje slomise dokazivati kako DM nije vjerski nego ljubavni obicaj ne mijenja stav ni najmanje. Isto kao sto petogodisnje dijete ne moze shvatiti da postoje razliciti svjetonazori po kojim se neko moli ovom a neko onom bogu, tako nece moci ni shvatiti da ovaj cikica nije isti onaj Sv. Nikola koji dolazi za Bozic i donosi poklone krscanima, nego je neki univerzalni donosioc ljubavi djeci na Balkanu.
Znaci, moje primarno zalaganje je da se uzmu u obzir svaciji osjecaji, zelje i zahtjevi, te da se to radi principijelno i u skladu sa demokratskim nacelima. Ako nece biti nikakvog obiljezavanja vjerskih praznika u obdanistima, jer su djeca premala da to shvate na pravi nacin, onda nece biti ni vjeronauke ni DM. Ako se ipak djeca zele poduciti nekim vjerskim obredima, onda se to mora raditi na nacin koji nece uvrijediti nikog, koji ce uzeti u obzir svacije osjecaje, vjerske i nevjerske. Eh sad, da li ce to znaciti odvajanje svakog i poducavanje onog ucenja kojoj doticna grupica pripada ili poducavanje svjetskih religija svima zajedno je nesto sto se moze i treba razraditi, a zavisi puno i od drustva u kojem se doticna pitanja razmatraju. Ako se DM uvodi svakom kako ne bi doslo do razdvajanja, onda nek i drugi vjerski obredi budu takve prirode, pa tako nek se djeca poducavaju ilahijama za Bajram. Ne vidim ni tu nista lose, zaboga to su samo pjesme o ljubavi, dobrim ljudima i miru, ne?
Na kraju, ja uopste ne zelim niti smatram potrebnim odgajati svoje dijete u nekoj iluziji da medju ljudima ne postoje razlike. To je cista laz i zamajavanje. Dijete treba odgajati da zna ko je, da zna svoj identitet, da zna ispoljavati svoje vjerske i druge obicaje, da se ne stidi svog porijekla, i da zna kako postoje razliciti pogledi i ljudi razlicitih vrijednosti sa kojim ce da zivi, da se susrece i dijeli ovaj komad Zemlje.
- valterbranisarajevo
#507 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Kako će djeca shvatiti zašto su "tete" čovjeka koji im je malo prije toga podijelio slatkiše i igračke izbacile "preko vrata"? 
-
cursum_perficio
#508 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Mislim da su i previse fino postupile prema njemu uzimajuci u obzir da je tu bio nelegalno. U Americi se covjek koji nelegalno gazi po tudjoj imovini moze ubiti. 
- valterbranisarajevo
#509 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Tuđa imovina??? Ma nemoj. Nije to privatno obdanište nego državno i financira ga, a i platu ovoj koja ga tjera, između ostalih vjerovatno i ovaj čovjek. A to što su neki umislili da su sarajevska obdaništa nečija privatna "prčija" gdje će oni radiit šta hoće i još primati platu iz budžeta - nema šanse.. 
- amrica
#510 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
vrtić nije privatno vlasništvo teta!
Niti arzijino, kako to ne možeš shvatiti?
Gdje li ti živiš?
Niti arzijino, kako to ne možeš shvatiti?
Gdje li ti živiš?
-
cursum_perficio
#511 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
[quoteTuđa imovina??? Ma nemoj. Nije to privatno obdanište nego državno i financira ga, a i platu ovoj koja ga tjera, između ostalih vjerovatno i ovaj čovjek. A to što su neki umislili da su sarajevska obdaništa nečija privatna "prčija" gdje će oni radiit šta hoće i još primati platu iz budžeta - nema šanse.. ][/quote]
et' i tebi jedan ljuti.....ostalo..blah...
- valterbranisarajevo
#512 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
hajde PA PA Arzija, ko se posljednji smije i tako dalje i tako bliže...
- pustopoljina
#513 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
ne znam da li je neko vec pisao isto...svejedno:nauka o vjeri...mislim...nauka? vjera? NAUKA o VJERI? meni to malo paradoksalno? ili je do mene?
- amrica
#514 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
argument:
blah...
tztztztztzt, ko sve danas zna koristiti komp i internet
blah...
tztztztztzt, ko sve danas zna koristiti komp i internet
-
cursum_perficio
#515 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
vama se sve mora crtati....ako je obdaniste zabranilo djedu da udje u njeg, onda je on tu nelegalno i treba se izbaciti, milom ili silom...Po vasoj logici bi svako mogao da se usece u bilo koju instituciju kada i kako mu se cefne? Mogao je djed biti ko zna kakav ludak koji je htio maltretirati maloljetnu djecu, a tete su trebale da ga mole i poljupcima ubijede da izadje. Ovdje se jedan tako preobukao u isto odijelo kao taj (vjerovatno puka slucajnost jer ovaj ovdje nije sigurno cuo za balkanskog dedu nego imitirao sv. nikolu) upao u kucu i pobio 9 osoba....Vi, koji se tako zalazete za sigurnost i srecu nase djecice sigurno ne bi trebali smatrati nelegalno upadanje bilo kakvih nepoznatih likova u obdanista kao nesto pohvalno.
- since1921
- Location: Navijati za Sarajevo stvar je geografije a za ZELJU stvar filozofije
#516 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Arzija podnesi ostavku red je 
- amrica
#517 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
cursum_perficio wrote:vama se sve mora crtati....ako je obdaniste zabranilo djedu da udje u njeg, onda je on tu nelegalno i treba se izbaciti, milom ili silom...Po vasoj logici bi svako mogao da se usece u bilo koju instituciju kada i kako mu se cefne? Mogao je djed biti ko zna kakav ludak koji je htio maltretirati maloljetnu djecu, a tete su trebale da ga mole i poljupcima ubijede da izadje. Ovdje se jedan tako preobukao u isto odijelo kao taj (vjerovatno puka slucajnost jer ovaj ovdje nije sigurno cuo za balkanskog dedu nego imitirao sv. nikolu) upao u kucu i pobio 9 osoba....Vi, koji se tako zalazete za sigurnost i srecu nase djecice sigurno ne bi trebali smatrati nelegalno upadanje bilo kakvih nepoznatih likova u obdanista kao nesto pohvalno.
Obdanište, kao Javna ustanova pri Ministarstvu obrazovanja i nauke mora tražiti odobrenje od istog ministrastva da donese odluku o zabrani bilo čijeg ulaska u prostorije JU.... I Ministarstvo to mora odobriti i javno oglasiti.... A koliko znam, takve odluke nema, osim tvoje ideje da je vrtić, koji plaćaju roditelji, i dijelom ministarstvo nezavisno od volje roditelja i ministarstva
A nešto mi se čini da je arzija trubila u zadnje vrijeme da DMnije zabranjen, ee, sad ili ona laže ili ti imaš problema sa percepcijom?
Fakat, nisi osoba sa kojom se može argumentirano rasparavljati, ... zato adio....
-
cursum_perficio
#518 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
pa u cemu je onda problem, ako nije zabranjen..o cemu vi trubiti dan noc?A nešto mi se čini da je arzija trubila u zadnje vrijeme da DMnije zabranjen, ee, sad ili ona laže ili ti imaš problema sa percepcijom?
to od osobe koja je doprinijela dva smajlija i tri recenice na cijelu diskusiju mi zaista ne predstavlja nista..Fakat, nisi osoba sa kojom se može argumentirano rasparavljati, ... zato adio....
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#519 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Problem je u ovome!cursum_perficio wrote:pa u cemu je onda problem, ako nije zabranjen..o cemu vi trubiti dan noc?A nešto mi se čini da je arzija trubila u zadnje vrijeme da DMnije zabranjen, ee, sad ili ona laže ili ti imaš problema sa percepcijom?
to od osobe koja je doprinijela dva smajlija i tri recenice na cijelu diskusiju mi zaista ne predstavlja nista..Fakat, nisi osoba sa kojom se može argumentirano rasparavljati, ... zato adio....

- homo_sapiens
#520 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Zar zaista misliš da dijete od tri, četiri godine može da spozna različitost među ljudima, da može da shvati različite svjetonazore? Pa ta djeca jedva da znaju svoja imena, a ti i slični bi da im punite glavu vašim ideologijama, zarad ostvarenja vaših ideja i ciljeva. Vjeronauka u vrtićima, zapravo - odgoj u vjeri, nije ništa drugo do oblik najstrašnijeg zločina nad mladim ljudskim bićem, nevinim, željnim igre i spoznaje samog sebe, a ne kojekakvih ideologija, koje rezultiraju samo produbljenju jaza među ljudima i stvaranju još većih netrpeljivosti. Ja tu ne vidim demokratiju."cursum_perficio"
Tranquil, ti pricas o vise stvari, pripisujes mi neke koje uopste nisam zastupala, a onda me napadas zbog njih i drzis pridike. Ja se upravo zalazem za pravo svih, kako po pitanju DM, tako i po pitanju vjeronauke. Ne vidim nista strasno da se djeca izloze razlicitim svjetonazorima, da shvate kako postoje razliciti pogledi na svijet i da odrastaju sa sigurnoscu u svoj identitet koji se nece poljuljati niti narusiti zbog cinjenice da ljudi oko njega imaju drugaciji sklop vrijednosti. Upravo je demokratija nesto sto dozvoljava da sve te razlike postoje i opstaju jedna kraj druge i da se ne njih ne gleda kao opasnost.
Ovdje je i nastao problem što nije želja većine da vjeronauka u vrtićima bude uvedena, dakle, koristiš zamjenu teza da bi opravdala nečije ciljeve. Samo je nekolicina zagovornika vjeronauke u vrtićima, počev od Arzije, koja to (vjerovatno) radi po nečijem nalogu, do ostatka duboko religioznih roditelja koji ispred očiju ne vide ništa drugo osim Allaha.Druga stvar, stav o vjeronauci i DM koji sam iznijela nije nuzno moj sopstveni stav i misljenje nego je demokratski stav zasnovan na demokratskim nacelima koja garantuju ista prava svakom gradjanu. Samim tim, ako se zeljom vecine uvodi vjeronauka u obdanista, onda se poducavanje iste mora obezbijediti za manjinu kako i za vecinu, a pronaci druga aktivnost za one koji je ne zele. To je cisti demokratski stav koji se sprovodi u svim aspektima.
- tranquil
#521 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Demokratija ovo, demokratija ono, puna usta demokratije, a pokazuješ da nemaš osnovno shvatanje tog pojma, i dalje ga vežeš za slijepo provođenje volje većine i po svjetonazoru većine - dakle ako većina kaže da je Djed Mraz hrišćanski svetac, šta ko ima da se raspravlja i protivriječi, tako će biti bez obzira koliko to netačno bilo, a za manjinu ćemo odrediti onako kako mi hoćemo i koliko im mi dozvolimo. I ja i ti smo potrošili previše vremena na raspravu a ja ne želim da idem dalje, imamo različita poimanja demokratije i ja sam rekao većinu onoga što sam imao u prethodnom postu na ovoj temi. Večeras sam na BHT gledao lika koji je pravdao ukidanje prefiksa "bosanski" iz imena nekih gradova u BiH zato što je eto volja većine, čije osjećaje taj prefiks vrijeđa. I ja i ti znamo kolika je to budalaština, ali eto vidiš šta se dešava kada ljudi nasumice određuju šta je pogodno za većinu a šta nije, i onda te odluke sprovode jer za to imaju izabran mandat. Vidim te istu takvu kao tog lika, kao nekog ko se krije iza pojma "demokratija" kojeg je do pola svario samo da bi jednom kada se dočepa vlasti (većinski, demokratski naravno) gazio sve što mu ne odgovara.cursum_perficio wrote:Tranquil, ti pricas o vise stvari, pripisujes mi neke koje uopste nisam zastupala, a onda me napadas zbog njih i drzis pridike. Ja se upravo zalazem za pravo svih, kako po pitanju DM, tako i po pitanju vjeronauke. Ne vidim nista strasno da se djeca izloze razlicitim svjetonazorima, da shvate kako postoje razliciti pogledi na svijet i da odrastaju sa sigurnoscu u svoj identitet koji se nece poljuljati niti narusiti zbog cinjenice da ljudi oko njega imaju drugaciji sklop vrijednosti. Upravo je demokratija nesto sto dozvoljava da sve te razlike postoje i opstaju jedna kraj druge i da se ne njih ne gleda kao opasnost.
- amrica
#522 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
@tranquil
pitanje je kakva je to njena "vecina", sve lupa apstraktno, bez ijednog dokaza, a sta joj se ne svidja, preskoci....
pitanje je kakva je to njena "vecina", sve lupa apstraktno, bez ijednog dokaza, a sta joj se ne svidja, preskoci....
-
cursum_perficio
#523 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
LOL. Tako nekako opisuje svako onog drugog ko se ne slaze s njim. On je protiv mene, jer ima drugacije misljenje. Demokratija jeste bazirana na principu glasa vecine, s tim da se prava manjine moraju cuvati. Ti sada hoces da nasilno uvedes neko pravilo i smatras ga ispravnim jer ga zastupa manjina, a ne vidis da se bahatije ponasas nego bilo kakva imaginarna tiranska vecina u koju mene trpas. Ja izlazem da se dozvoli toj manjini da ima Djeda i da im se omoguci proslava tog praznika, a ti se ljutis jer ta manjina ne samo da ga hoce da sprovodi, nego hoce da natjera i onu vecinu da to isto radi, protiv njene volje. I ja sam nasilna vecina a ti mirna, tolerantna, puna ljubavi manjina. MIsilm, kome ti mazes oci? O kakvoj ti demokratiji pricas? I koju ti manjinu stitis? Onu koja se poklapa sa tvojim vidjenjima ili onu koja to zaista jeste? Na osnovu kojih kriterija ces zakljuciti da li je nesto ispravno, demokratsko ili sta vec? Svaka interpretacija je subjektivne naravi i iz tog razloga podlijeze glasu naroda kako bi se vidjelo da li ima podrsku vecine ili ne. Glas vecine odredjuje da li je nesto ispravno ili ne, to je relativnost demokratije. Ako hoces apsolutnu istinu i zakone, onda ti nema druge nego da zivis u vjerski uredjenoj drzavi. Do tada se moras pomiriti sa vladavinom vecine koju samo dobra volja, humanost i motivacija da uspostavi neku pravdu cuva od cinjenja bilo kakvog nasilja nad manjinom.
- tranquil
#524 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
E hvala ti većino na toj dobroj volji što mi ne činiš nikakvo nasilje.cursum_perficio wrote:LOL. Tako nekako opisuje svako onog drugog ko se ne slaze s njim. On je protiv mene, jer ima drugacije misljenje. Demokratija jeste bazirana na principu glasa vecine, s tim da se prava manjine moraju cuvati. Ti sada hoces da nasilno uvedes neko pravilo i smatras ga ispravnim jer ga zastupa manjina, a ne vidis da se bahatije ponasas nego bilo kakva imaginarna tiranska vecina u koju mene trpas. Ja izlazem da se dozvoli toj manjini da ima Djeda i da im se omoguci proslava tog praznika, a ti se ljutis jer ta manjina ne samo da ga hoce da sprovodi, nego hoce da natjera i onu vecinu da to isto radi, protiv njene volje. I ja sam nasilna vecina a ti mirna, tolerantna, puna ljubavi manjina. MIsilm, kome ti mazes oci? O kakvoj ti demokratiji pricas? I koju ti manjinu stitis? Onu koja se poklapa sa tvojim vidjenjima ili onu koja to zaista jeste? Na osnovu kojih kriterija ces zakljuciti da li je nesto ispravno, demokratsko ili sta vec? Svaka interpretacija je subjektivne naravi i iz tog razloga podlijeze glasu naroda kako bi se vidjelo da li ima podrsku vecine ili ne. Glas vecine odredjuje da li je nesto ispravno ili ne, to je relativnost demokratije. Ako hoces apsolutnu istinu i zakone, onda ti nema druge nego da zivis u vjerski uredjenoj drzavi. Do tada se moras pomiriti sa vladavinom vecine koju samo dobra volja, humanost i motivacija da uspostavi neku pravdu cuva od cinjenja bilo kakvog nasilja nad manjinom.
Sada vidim koliko je sati. Dakle ako većina lupeta i proglašava Djeda Mraza za hrišćanskog sveca bez obzira na to što to nema veze sa životom niti historijom niti religijom moram da se poklopim. Sutra ako proglasite da je npr. muzika sa instrumentima hrišćanski/paganski običaj, moram se poklopiti, jer je to volja većine. Bilo šta što vi proglasite je tačno i ne dolazi u pitanje. Koncerti će se moći održavati za manjinu, pod uslovom da je dovoljno tiho da većina ne čuje i ne bude time "izložena neprijatnostima".
Stvarno, šta je iduće? Bahata većina demonstrira silu, svako malo se nešto ukida i to se naziva "demokratija".
- amrica
#525 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
živa bila, ti si zrela da odes kod cike u bijelom