Imate i moje slaganje sa vama ali sve dok je rata u tim navedenim ili drugim zemljama nece ni doci do poboljsanja jer muskarci su tamo godinama naviknuti samo da ratuju bilo plemenski bilo pod uticajem interesa drugih drzava i kada ih jedna strana sila na neki nacin privuce sebi i iskoristi njihovo saucesnistvo (priblizavanjem tako svjetskim izvorima nafte) da istjeraju prijasnjeg okupatora kao SSSR-a a kasnije ih izda time sto ih kao tzv. saveznik isto tako okupira,tada iz tih ljudi ne govori vjera i ljubav prema Bogu i ljudima te smatraju da njima nista drugo ne preostaje u toj porusenoj divljini, pustinji, nego mrznja i poriv za osvetom! Oni gaje drogu/opijum koji je jedini nacin u toj porusenoj zemlji da dodju do novca i oruzja iako najveci dio novca ne dobije Afganistanac nego onaj koji dila sa drogom! U svakom slucaju to je zabranjeno po vjeri kao sto rece tanana iako je u opijatima i neka korist samo veca je steta pa su zbog toga zabranjeni islamom!piupiu wrote:I tu se slazem, a posebno oko podvucenog,tanana wrote:Slazem se da postoje mnogobrojni primjeri prisile i ugrozavanja ljudskih prava,ali onda tema ne bi trebala biti hijab nego vjerski ekstremizam,koji ne postoji samo u islamu.
Ja kao vjernica sam protiv svakog vida prisiljavanja u vjeri,protiv svakog oduzimanja ili ugrozavanja prava na vlastiti izbor,jednostavno jer islam tako uci.Nema prisile u vjeru.
Ali...Ja nemam potrebu da se na bilo koji nacin pravdam ili ublazavam efekat koji prouzrokuje moja vjera ili hijab,to nije modni detalj,to je moje vjersko i ljudsko pravo.Dakle je ne branim svoje vjerske osjecaje jer nema potrebe i ne osjecam se ugrozeno time sto je nekim osobama hijab izraz seljakluka i primitivnosti.Ne zelim se ovdje nadmudrivati po tom pitanju i hvala Allahu dz.s pa moja prava ne brane takvi.Ja kao vjernica u vecinski muslimanskoj zemlji imam sva ali apsolutno sva prava,sto je mozda nepoznanica za one koji misle da je islamski svijet, najblaze receno, okrutan prema zeni.Dakle,ja po zakonu imam sva prava koja ima i muskarac ali i privilegije koje oni nemaju.
Opet kazem,uvijek se u pitanje dovode Afganistan i ostali totalitarni rezimi koje, btw,i ostatak islamskog svijeta vidi na isti nacin kao i bilo ko izvan njega.Nije tema ljudska prava nego hijab-mahrama.Dakle pod mahramom ne smatram nacin oblacenja u spomenutim zemljama.Jedno je interesantno,kada se pomenu te zemlje i ljudska prava odnosno prava zene,svi odma pomisle na prisilu u pokrivanju.Da li je ikad iko pomislio na razloge zasto se oblace ili ispravnije zamotavaju bas tako.Da li ste ikad pomislili na,izmedju ostalog,klimatske uslove?Zenama u tim zemljama gdje je klima okrutna nije in izlagati kozu suncu i vjetru nego bas suprotno.Pokusavaju je zastititi sto je vise moguce.Hajde da ostavimo po strani njihovo oblacenje.Ja licno mislim da bi te zene vise voljele da se smanji velika stopa siromastva,ukinu ugovoreni brakovi,dominacija muskarca prema zeni,ispravi nepravda prema njima i po meni najveci problem,zabrani uzgajanje opojnih sredstava,sto je po islamu strogo zabranjeno.Prema tome,za mene Afganistan nije nikakva slika islama,cak stavise u mnogome se kosi sa vjerskim zakonima.Za sve ovdje prisutne borce za ljudska prava:zene u Afganistanu i inim rezimima su zrtve dominacije muskaraca a ne islama.Usput receno,primjer S.Arabije pokazuje da se i u takvim rezimima nesto mjenja na bolje.Ja licno,da sam u mogucnosti, radije bih trosila svoju energiju pomazuci mnogobrojnim zenama u Bosni koje su zrtve nasilja u porodici,bila ona pokrivena ili ne.
Ponosna sam vjernica,vjera se nosi u srcu a ne na glavi,prema tome ne sudite svakoj pokrivenoj muslimanki po onima koje maramu stave iz raznoraznih drugih razloga.Pravi vjernik nikad nece doci u iskusenje da sudi ili omalovazava drugog vjernika.. Pardon ako smo otisli previse u offtopic, ja se ukljucih na prosloj strani.
Ta korist je drugi nacin, da se opijum iskoristi u pozitivne svrhe kao sto je medicina (ublazavanje bolova kod bolesnika) ali da bi se Afganistan preorjentisao tu je potreban mir! Samo sto nekome to mozda nije u interesu!
Zene i prava zena u ratnim vremenima se u takvim abnormalnim situacijama uopste ne uzimaju u obzir(ili veoma malo) kako od njihovih muskaraca tako ni od stranaca okupatora. Svjedoci smo sta se desilo nasim zenama u Bosni za vrijeme ovog proslog rata a i poslije. Zene, majke, starice muslimanke, pokrivene, pod hidzabom, maramom ili ne su mjesecima silovane zajedno sa svojim maloljetnim cerkama samo iz razloga sto su muslimanke i jer je rat, pa mnogi silnici smatraju da je u ratu sve dozvoljeno.