Neadekvatna wrote:Grof Rajevski pita Tolstoja: "Lave Nikolajeviču, otkud ja znam da ima Bog?" Tolstoj: "Sergeje Rajevski, ti si naučnik i gledao si kroz mikroskop?"
„Da“ reče grof,
pa će Tolstoj: „Jesi li se ikada pitao zna li onaj mikrob da ti postojiš?"
Biseri mudrosti
- kole101
#501 Re: Biseri mudrosti
- inspektorica javert
#502 Re: Biseri mudrosti
chinese_water wrote:Sta me ne ubije, nek' pokusa ponovo!
JA!
- inspektorica javert
#503 Re: Biseri mudrosti
oplakahtherrarrius wrote:"Boj' se ovna,boj' se govna pa kad ces zivjeti"
-
Valbon_1
#504 Re: Biseri mudrosti
"Isus Krist je Carstvo Bozje donio na zemlju, ali ga nisu razumjeli, namjesto Carstva Bozjeg u nama, osnovali su carstvo svecenika" (Kant)
-
patrius
#505 Re: Biseri mudrosti
A sta onda veli grof: "Naravno da ne zna, niti ga se tice, ali covjek niti ne tvrdi da je stvoritelj i "milostivi, samilosni" gospodar mikroba. Dakle, prilicno supljikavo".Neadekvatna wrote:Grof Rajevski pita Tolstoja: "Lave Nikolajeviču, otkud ja znam da ima Bog?" Tolstoj: "Sergeje Rajevski, ti si naučnik i gledao si kroz mikroskop?"
„Da“ reče grof,
pa će Tolstoj: „Jesi li se ikada pitao zna li onaj mikrob da ti postojiš?"
Ili znameniti LNT hoce da kaze da je bog kao znanstvenik u laboratoriju, pa nas posmatra pod mikroskopom?
-
sammo
#506 Re: Biseri mudrosti
Originalno: boj se ovna, boj se govna, nikad u sumu...therrarrius wrote:"Boj' se ovna,boj' se govna pa kad ces zivjeti"
-
Valbon_1
#507 Re: Biseri mudrosti
"Dualizam nije najvisa ljudska filozofija, ali je dualizam najvisi oblik zivota. Ako su razdvojene, religija vuce u zaostalost, a nauka u ateizam" (Alija Izetbegovic)
"Metafizika je stvarnost, ali u jednoj drugoj dimenziji" (pastor Wilhelm Busch)
"Ni prirodna znanost ne moze izaci na kraj sa sobom bez odredjene doze metafizike" (Max Planck)
"Metafizika je stvarnost, ali u jednoj drugoj dimenziji" (pastor Wilhelm Busch)
"Ni prirodna znanost ne moze izaci na kraj sa sobom bez odredjene doze metafizike" (Max Planck)
-
JAsoniC
#508 Re: Biseri mudrosti
onaj koji nista ne zeli je neunistiv 
-
PalaSa Marsa
#509 Re: Biseri mudrosti
Nisam dobio nista od onog sto sam trazio, ali dobio sam sve sto mi je trebalo.
Zivi zivot bez straha i suoci se sa preprekama i znaj, .. da ih sve mozes savladati.

Zivi zivot bez straha i suoci se sa preprekama i znaj, .. da ih sve mozes savladati.
-
PalaSa Marsa
#510 Re: Biseri mudrosti
Ponekad su poteskoce upravo ono sto trebamo u zivotu…
Kad bi nas Bog oslobodio od svih prepreka, osakatio bi nas.
Nikad ne bismo postali onoliko snazni koliko mozemo biti.
Kad bi nas Bog oslobodio od svih prepreka, osakatio bi nas.
Nikad ne bismo postali onoliko snazni koliko mozemo biti.
- Lady Bella
#511 Re: Biseri mudrosti
Evo nešto od Rainer Maria Rilke u mom slobodnom prevodu:
Naši su najveći strahovi kao zmajevi koji čuvaju naša najveća blaga.
Naši su najveći strahovi kao zmajevi koji čuvaju naša najveća blaga.
- Zlata M.
#512 Re: Biseri mudrosti
"Nemoj samo k'o ona, sto je molila Boga da joj porod bude lak, kao kad koka snese jaje ... pa joj Bog dragi ispunio zelju ... haman se razgulila pri porodu."
( moja rahmetli nena
)
( moja rahmetli nena
-
Shoshana
#513 Re: Biseri mudrosti
ti mene podsjeti na ono 'dobro pazi sta se bogu molis - mogla bi ti se molba uslisiti'Zlata M. wrote:"Nemoj samo k'o ona, sto je molila Boga da joj porod bude lak, kao kad koka snese jaje ... pa joj Bog dragi ispunio zelju ... haman se razgulila pri porodu."![]()
( moja rahmetli nena)
- Lady Bella
#514 Re: Biseri mudrosti
Ovo me gore posjeti na priču sa proročanstvima u Delphiu, poznatu iz grčke antike.
Dva grčka kralja u dva različita istorijska perioda išli su tamo da traže savjeta da li da krenu u rat ili ne.
Proročice su obadvojici rekle nešto u smislu: ako kreneš u rat uništićeš jedno veliko kraljevstvo.
Oba ta kralja su započeli rat interpretirajuću proročanstvo u svoju korist - međutim kraljevstva koje su uništili
bila su njihova sopstvena.
Dva grčka kralja u dva različita istorijska perioda išli su tamo da traže savjeta da li da krenu u rat ili ne.
Proročice su obadvojici rekle nešto u smislu: ako kreneš u rat uništićeš jedno veliko kraljevstvo.
Oba ta kralja su započeli rat interpretirajuću proročanstvo u svoju korist - međutim kraljevstva koje su uništili
bila su njihova sopstvena.
- Zlata M.
#515 Re: Biseri mudrosti
+ ne misli nikad da je nekom drugom lakse nego tebi ... jer ne znas kako mu je.Shoshana wrote:ti mene podsjeti na ono 'dobro pazi sta se bogu molis - mogla bi ti se molba uslisiti'Zlata M. wrote:"Nemoj samo k'o ona, sto je molila Boga da joj porod bude lak, kao kad koka snese jaje ... pa joj Bog dragi ispunio zelju ... haman se razgulila pri porodu."![]()
( moja rahmetli nena)
- Zlata M.
#516 Re: Biseri mudrosti
"Nächstenliebe ist Eigennutz unter dem Deckmäntelchen des Altruismus....Es gibt zwei Arten von Egoismus. Bei der ersten habe ich Freude daran, mir selbst zu gefallen. Das nennt man im allgemeinen Selbstbezogenheit. Bei der zweiten Art habe ich Freude daran, anderen zu gefallen. Das wäre eine raffinierte Form des Egoismus. Die schlechteste Art von Nächstenliebe ist die, etwas zu tun, um kein schlechtes Gewissen zu haben..Sie wollen, dass die Leute gut von Ihnen denken....Wenn Sie einwenden, Sie täten manchmal etwas, um andere nicht zu verletzen, glaube ich Ihnen nicht..Wenn wir jemand verletzen, bekommen die anderen eine schlechte Meinung von uns. Sie werden uns bald nicht mehr schätzen, werden schlecht von uns reden, und das mögen wir nicht!"
A. de Melo, bezobrazan kao i uvijek.
... ova mu je najjaca :
So ist es: Wenn man etwas entsagt, ist man ihm für immer verhaftet. Wenn man gegen etwas ankämpft, ist man ihm für immer verbunden. Solange man gegen etwas ankämpft, gibt man ihm Macht. Man gibt ihm soviel Kraft, wie man dafür aufwendet, es zu bekämpfen.
A. de Melo, bezobrazan kao i uvijek.
... ova mu je najjaca :
So ist es: Wenn man etwas entsagt, ist man ihm für immer verhaftet. Wenn man gegen etwas ankämpft, ist man ihm für immer verbunden. Solange man gegen etwas ankämpft, gibt man ihm Macht. Man gibt ihm soviel Kraft, wie man dafür aufwendet, es zu bekämpfen.
- respo
#517 Re: Biseri mudrosti
a najjace je to da ne znam njemacki
- Wutkica
#518 Re: Biseri mudrosti
"Istina postoji. Izmišljati se može samo laž"
Meša S.
"Ono sto sam naucio,vise ne znam.Ono sto jos znam, dokucio sam sam.
R.Chamfort
Meša S.
"Ono sto sam naucio,vise ne znam.Ono sto jos znam, dokucio sam sam.
R.Chamfort
- Zlata M.
#519 Re: Biseri mudrosti
...opJosti.respo wrote:a najjace je to da ne znam njemacki
Milosrdje
Postoje dvije vrste egoizma.
Kod prve mi cini zadovoljstvo, svidjati se sebi.U principu se to naziva samoapsorpcijom.
Kod druge vrste mi se svidja - svidjati se drugima.To bi bio, dakle, prefinjeni oblik egoizma.
Najgora vrsta milosrda je, ciniti nesto da bi se izbjegla necista savjest ... zelite da ljudi imaju dobro misljenje o vama.Ako mi proturijecite, da ponekad cinite neke stvari da ne bi povrijedili druge, necu vam povjerovati ... jer, kad nekog povrijedimo, ljudi o nama sticu los sud.Onda nas prestaju cijeniti i pocinju lose pricati o nama, a to je ono sto mi ne volimo.
...'najjaca'
Cim se neke stvari odreknemo, postajemo njeni zarobljenici. I ostajemo zauvijek vezani sa onim protiv cega se borimo.Dokle god se protiv neceg borimo, dajemo mu moc.
... toliko moci, koliko ulazemo u tu borbu.
P.S. u nastavku 'najjace' kaze :
"Ne odricite se stvari. Pustite da vam same ispadnu iz ruke."
(et'...
- respo
#520 Re: Biseri mudrosti
cak i svrbljivoj guzi prst je potreban
"willy van der paksu"
"willy van der paksu"
- Wutkica
#521 Re: Biseri mudrosti
"Mi smo ničiji. Uvijek smo na nekoj međi, uvijek nečiji miraz. Vjekovima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro nećemo znati ko smo."
Ljudi preziru sve one koji ne uspiju, a mrze one koji se uspnu iznad njih; Navikni se na prezir ako želis mir, ili na mržnju ako pristaneš na borbu...
‚‚Pobuna! Je li to samo reč, ili je misao? Ako je misao, onda je moja misao, ili moja zabuda. Ako je zabluda teško meni; ako je istina, teško meni još više.‚‚"
Meni je dovoljan Meša S.
Ljudi preziru sve one koji ne uspiju, a mrze one koji se uspnu iznad njih; Navikni se na prezir ako želis mir, ili na mržnju ako pristaneš na borbu...
‚‚Pobuna! Je li to samo reč, ili je misao? Ako je misao, onda je moja misao, ili moja zabuda. Ako je zabluda teško meni; ako je istina, teško meni još više.‚‚"
Meni je dovoljan Meša S.
-
Strpljiva
#522 Re: Biseri mudrosti
Treba otimati radost danima sto bježe; na svijetu mrijeti je lako, živjeti je teže.
Majakovski
Majakovski
- kamen spoticanja
#523 Re: Biseri mudrosti
"Za mene je svaki čovjek findžan zašećerene kahve. Ako je kahva gorka, to znači da šećer nije pomiješan. Dakle, samo malo treba promiješati i eto slatke kahve. Ako ne promiješamo biti će gorko. E, ja prilazim tom šećeru kojeg ima u svakom čovjeku: i u Muji, i u Jozi, i u Jovanu, i u...Hansu, i u Davidu..." ( Sulejman Bugari )
- Zlata M.
#524 Re: Biseri mudrosti
kamen spoticanja wrote:"Za mene je svaki čovjek findžan zašećerene kahve. Ako je kahva gorka, to znači da šećer nije pomiješan. Dakle, samo malo treba promiješati i eto slatke kahve. Ako ne promiješamo biti će gorko. E, ja prilazim tom šećeru kojeg ima u svakom čovjeku: i u Muji, i u Jozi, i u Jovanu, i u...Hansu, i u Davidu..." ( Sulejman Bugari )
- Zlata M.
#525 Re: Biseri mudrosti
Die negativen Gefühle gibt es nur in Ihnen, nicht in der Wirklichkeit. Hören sie ruhig damit auf, die Wirklichkeit ändern zu wollen. Hören sie damit auf, andere ändern zu wollen. Wir verwenden unsere ganze Zeit und Kraft auf den Versuch, äußere Umstände verändern zu wollen; unsere Ehefrauen, Chefs, Freunde, Feinde – eben die anderen – umzukrempeln. Wir müssen nichts ändern. Die negativen Gefühle gibt es nur in Ihnen. Niemand auf der Welt hat die Macht, Sie unglücklich zu machen. Es gibt nichts auf der Welt, das die macht besäße, Ihnen zu schaden oder Sie zu verletzen: kein Ereignis, keine Umstände, keine Situation, auch kein anderer Mensch. Aber niemand hat es Ihnen gesagt; vielmehr erzählt man Ihnen das Gegenteil...man hat Sie über diese Selbstverständlichkeit im Unklaren gelassen...wenn Sie mit dem Knie an den Tisch stoßen, macht das dem Tisch nichts. Er bleibt das, was er sein soll – ein Tisch. Der Schmerz ist in Ihrem Knie, nicht im Tisch.
A.de Melo
A.de Melo