TV Kantona Sarajevo

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#501 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by sabina1 »

Iako rijetko pratim sportske vijesti i sport uopšte,na TVSA ih redovno gledam kada uređuje i vodi Bikić Muhamed.
Šta ću ljudi , uželila sam se Top Liste Nadrealista a mrzim reprize , pa ja fino pregledam Muhameda i živa se presavijem od smijeha od svih mogućih grešaka: gutanja slova,apačkog akcenta te rečenica bez završetka.
:lol:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#502 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by sabina1 »

nosara wrote:
bogoljub wrote:NEKA NAMA TV SA!
Kada je usporedim sa hayatom ponovni izbor mi ponovo TV SA.
Na hayatu sve šminker do šminkera. Voditeljice da ne pričam.
Ramazanski program je sve u svemu puno bolji od hayatovog.
Imaju onu vjersku notu koju ne gube. Na hayatu ramazanski program izgleda ovako: Uvod priča-joooj da vidimo šta ima u kuhinji, Idemo malo do istanbula da vidimo šta to oni jedu-? Malo se jelo, malo se pilo, e deder sad malo muzike, Joj što je nekako fin ovaj Ramazan, cccc! Gosti šminkeri takodje,valjda da neodudaraju od voditeljica.

Tv sa ima itekako bolje emisije. Političke, kulturne, obrazovne pogotovu.
A narocito ako je u pitanju bliza istorija, odnosno period od '45. do '90.... Sto o tome ima divnih emisija... Onako, kritickih... :-)

Par puta sam, gledajuci "tarih", dosao u iskusenje da razbijem televizor... Prokleti partizani... :lol:
:thumbup:
nellington

#503 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by nellington »

tvsabina wrote:Iako rijetko pratim sportske vijesti i sport uopšte,na TVSA ih redovno gledam kada uređuje i vodi Bikić Muhamed.
Šta ću ljudi , uželila sam se Top Liste Nadrealista a mrzim reprize , pa ja fino pregledam Muhameda i živa se presavijem od smijeha od svih mogućih grešaka: gutanja slova,apačkog akcenta te rečenica bez završetka.
:lol:
On je pored toga što je autor brojnih knjiga, magistar, pravnik i sportista, također i samouki oftamolog, bavi se otvaranjem očiju Safetu Sušiću :lol:
plemba

#504 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by plemba »

kad smo kod jezika sta je onda sa nastavcima u padezima
u zadnje vrijeme se zna cuti na tv-u:

genitiv: koga? čega? (recimo koga ili čega nema)

fahro - fahra (trebalo bi valjda fahre)
dzeko - dzeka (trebalo bi valjda dzeke)
meho - meha (trebalo bi valjda mehe) itd

koliko ja znam to nema veze sa bosanskim jezikom, ali cijela istocna bosna i hercegovina tako govori. jel nam se to sad namecu nove norme pravopisa. nisam u toku, ako je doslo do izmjena nastavaka u padezima nek mi neko pojasni.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#505 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by Pera Trta »

plemba wrote:kad smo kod jezika sta je onda sa nastavcima u padezima

koliko ja znam to nema veze sa bosanskim jezikom, ali cijela istocna bosna i hercegovina tako govori. jel nam se to sad namecu nove norme pravopisa. nisam u toku, ako je doslo do izmjena nastavaka u padezima nek mi neko pojasni.
To što se tako govori u jednom dijelu naše zemlje, ili da budem precizniji, to što se U SARAJEVU ne govori tako, ne znači i da je nepravilno.
5 0 5

#506 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by 5 0 5 »

Pera Trta wrote:

To što se tako govori u jednom dijelu naše zemlje, ili da budem precizniji, to što se U SARAJEVU ne govori tako, ne znači i da je nepravilno.
Nema Sarajevo ništa sa gramatikom. Ili jeste gramatički pravilno ili nije. Nema trećeg. Rekao bih da, ovo gore jeste gramatički nepravilno (po gramatici sh-hs jezika, koji sam ja učio. Možda u bosanskom jeziku padeži imaju nova (ili drukčija) pravila, a ako imaju molim te pojasni).
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#507 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by Pera Trta »

Ako se već pozivaš na sh jezik, onda i Crnogorci, kao nekadašnji dio tog jezika, pričaju svi nepravilno (Mila, Jova, Blaža...)...pomiri se sa činjenicom da su ljudi u istočnoj Bosni uvijek govorili istočnom (srpskom ili crnogorskom) varijantom tog jezika, čisto zbog geografske povezanosti...na isti način kao što se u mnogim dijelovima zapadne Srbije govorilo ijekavskim. Nema to veze sa padežima.
5 0 5

#508 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by 5 0 5 »

Pera Trta wrote:Ako se već pozivaš na sh jezik, onda i Crnogorci, kao nekadašnji dio tog jezika, pričaju svi nepravilno (Mila, Jova, Blaža...)...pomiri se sa činjenicom da su ljudi u istočnoj Bosni uvijek govorili istočnom (srpskom ili crnogorskom) varijantom tog jezika, čisto zbog geografske povezanosti...na isti način kao što se u mnogim dijelovima zapadne Srbije govorilo ijekavskim. Nema to veze sa padežima.
Ima veze sa gramatikom i dijalektima. Meni su samo bitna pravila. Ko kakvim dijalektima priča po regiji je bitno, ali ne znači da je i gramatički pravilno. U Zagrebu kažu KAJ umjesto ŠTO a kada to napišu onda je to gramatički nepravilno. Kužiš. Jer je odavno odlučeno da štokavski dijalekt bude i zvanični (u HR). Tako i onaj iz istočne Bosne nauči u školi pravilno, u to sam siguran. A to što u svakodnevnom govoru izgovara nepravilno, to je već druga stvar. Misliš li da se padeži u istočnoj Bosni uče drugačije u školi nego u Sarajevu, Bihaću ili Livnu, na primjer?

P.S.
Ovdje je bila rasprava o padežima i sl.
Imaš i ovaj link (forum na b92)
http://www.boske.rs/stranice/padezi.html
CGJ (forum)
http://www.kozarac.com/Pravopis/pravopis.htm
Pera Trta

#509 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by Pera Trta »

Nigdje ne piše da O na kraju riječi mora preći u E u pri promjeni.
Znam ja da to nema veze sa gramatičkim čistunstvom, već mnogima "starim" Sarajlijama bode uši i oči sve što ih podsjeća na stari kraj :)
Neelix

#510 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by Neelix »

knjizevno se ne kaze se Meha, Ibra, Dina, i koliko god se ti upinjao da to pobijes, tako ce uvijek biti ;)
Pera Trta

#511 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by Pera Trta »

Neelix wrote:knjizevno se ne kaze se Meha, Ibra, Dina, i koliko god se ti upinjao da to pobijes, tako ce uvijek biti ;)
Molim izvor, ali da nije forumska rasprava.
neki

#512 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by neki »

Pera Trta wrote:
Neelix wrote:knjizevno se ne kaze se Meha, Ibra, Dina, i koliko god se ti upinjao da to pobijes, tako ce uvijek biti ;)
Gramatika bosanskog jezika
Pisac: Dževad Jahić, Senahid Halilović, Ismail Palić
Izdavač: Dom štampe Zenica
Godina: 2000
Pera Trta

#513 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by Pera Trta »

A zašto se zove TitOVA, a ne TitINA ulica?
Jara

#514 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by Jara »

505sCrtom wrote:
Ima veze sa gramatikom i dijalektima. Meni su samo bitna pravila. Ko kakvim dijalektima priča po regiji je bitno, ali ne znači da je i gramatički pravilno. U Zagrebu kažu KAJ umjesto ŠTO a kada to napišu onda je to gramatički nepravilno. Kužiš. Jer je odavno odlučeno da štokavski dijalekt bude i zvanični (u HR). Tako i onaj iz istočne Bosne nauči u školi pravilno, u to sam siguran. A to što u svakodnevnom govoru izgovara nepravilno, to je već druga stvar. Misliš li da se padeži u istočnoj Bosni uče drugačije u školi nego u Sarajevu, Bihaću ili Livnu, na primjer?
Izvin'te me na smetnji - podvučeno nema veze s gramatičkom nepravilnošću.
Ovdje se često brkaju pojmovi gramatika, pravopis, govor...
Neelix

#515 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by Neelix »

Pera Trta wrote:A zašto se zove TitOVA, a ne TitINA ulica?

Zato sto je Tito, a ne Tiiiiiiiiito. Nije Tiiiiiiitova ulica, nego Titova.

(za razliku od Meeeeho, Iiiiiiiiibro, Diiiino...)
Pera Trta

#516 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by Pera Trta »

Neelix wrote:

To ti sad iz glave, jel? :)
shlauf

#517 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by shlauf »

neki wrote:
Pera Trta wrote:
Gramatika bosanskog jezika
Pisac: Dževad Jahić, Senahid Halilović, Ismail Palić
Izdavač: Dom štampe Zenica
Godina: 2000
"Dom štampe" Zenica je u stečaju pa samim tim ništa od gramatike. :-)
Neelix

#518 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by Neelix »

Pera Trta wrote:
Neelix wrote:

To ti sad iz glave, jel? :)
:-) sto si tvrdoglav bezze, kad i sam znas da je tako.
Been

#519 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by Been »

Meni je bio super snimak one tribine gdje su govorili Kljujić, Lazović i Ganić. :)
van Basten

#520 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by van Basten »

ja sam u školi od nastavnice čuo da gramatički najpravilnije u čitavoj Yugi pričaju ljudi iz istočne Hercegovine (Gacko, Bileća...). Druga je stvar koliko nama taj govor para uši.
to znači - pravilno je da neko kaže da navija za željA, iako ćemo svi koji to čujemo automatski puknuti u smijeh :D
Neelix

#521 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by Neelix »

odakle ti je nastavnica?

pretpostavljam iz gackog, bilece... :D
ja.neron

#522 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by ja.neron »

van Basten wrote:ja sam u školi od nastavnice čuo da gramatički najpravilnije u čitavoj Yugi pričaju ljudi iz istočne Hercegovine (Gacko, Bileća...). Druga je stvar koliko nama taj govor para uši.
to znači - pravilno je da neko kaže da navija za željA, iako ćemo svi koji to čujemo automatski puknuti u smijeh :D
meni nije niko rekao već sam se u ratu uvjerio u to kad se u moju zgradu doselila porodica iz Gacka nisam mogao da vjerujem da su iz hercegovine i da ne otežu već pričaju bez ikakvog naglaska i haman kao iz čitanke
Russs

#523 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by Russs »

Been wrote:Meni je bio super snimak one tribine gdje su govorili Kljujić, Lazović i Ganić. :)
:thumbup: :thumbup: :bih: :bih:
plemba

#524 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by plemba »

Pera Trta wrote:

jezik sam ja ucio negdje drugo, ne u sarajevu tako da ti ova opaska bas i ne ide najbolje.

da se razumijemo, uopste nije problem sto ljudi tako govore, to je dijalekt i nema tu rasprave. spletom okolnosti imam dosta veza sa ljudima iz istocne bosne i hercegovine, ljudi tako govore meni ne smeta. ono sto je problem jeste sto se to koristi na televizijama, javnim emiterima. pa majku mu zar nebi trebalo da se koristi kljiževni jezik na tv-u. il cemo svak po svom pricat na tv-u. ne bih da ulazim u rasprave od kulina bana do danasnjih dana ali ako pravopis i gramatika kazu da nije fahra već fahre (a kazu gramatika i pravopis), apelujem da se u javnim medijima to primjenjuje.
van Basten

#525 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by van Basten »

Neelix wrote:odakle ti je nastavnica?

pretpostavljam iz gackog, bilece... :D
bome sam ja osnovnu završio u "onoj" državi, a njeno porijeklo nisam ispitivao.
nije ona ni nas tjerala da tako pričamo, to joj je bio komentar na sličnu diskusiju na času
Post Reply