Cekaj prijatelju, prvo, zasto ti za mene razmislja Boga ti?!Vec u prvoj recenici mi se ne svidja "Tvoj mentalitet", kako ti to znas kakav je moj mentalitet?!Hoces reci, drugim rijecima, da bi ja ubica bio da u Kur`anu ne pise da je zabranjeno ubiti covjeka neduznog, ili da sam ja toliko glup da ne rezonujem neke stvari pa to striktno iz Kur`ana crpim?!Mojne bit smijesan... :oops:Pola ti je posta "Ti bi ovo uradio ti bi ono..." kao da me licno znas pa ovo pises, nemoj molim te, jer mrzim kad ljudi pretpostavljaju i za mene razmisljaju tj kako bi se ja ponasao...Gat'Gor wrote:
Evo gdje se mi razlikujemo.
Tvoj mentalitet je: "nepise u mojoj knjizi da ubijam, i zato neubijam".
Moj mentalitet je: "cak i kad bi pisalo da ubijam, ja ponovo nebi ubijao".
Znaci moj glavni kompas je moje srce, obraz, mozak i karakter. A ti samo radis ono sto pise, bez obzira sta je to. To meni zvuci kao robot. Ti uopste nisi vise vazan kao osoba onda, jer tvoja knjiga je iznad svega toga u tebi, iznad tvog mozga, srca, duse itd. i ti ces slusati tu knjigu do zadnje. Sta je razlika izmedju toga i kad ljudi slijepo prate politicara? Drzavu? Vjerskog lidera?
Sad ti kazes "ako si vjernik, onda vjerujes sve 100%, nemozes birati". Ti pricas kao da ti nemas izbora, nego da budes vjernik te vjere. Kao da te neko tjera. Naravno da trebas da razmislis o takvim ozbiljnim stvarima kao ubistvo. Naravno da treba da pitas. Naravno da treba da se suprostavis. Budi covjek, imaj malo muda. Ako Papa sutra kaze Katolicima da je vrijeme da se "nevjernici muslimani" ociste sa planete, po tvojoj logici, katolici treba da poslusaju. Da vrse genocid na muslimanima. Ti kazes "nemogu ja praviti svoju religiju". Pa razmisli malo o tome. Nemozes ti praviti ono sto odgovara tebi, tvom srcu i tvojoj dusi? NE, TACNO TO TREBA DA URADIS. Da naces NAJBOLJI PUT za TEBE. Da SRETAN BUDES. A nemislim da ces biti sretan ako moras ubiti rodjaka ili brata ako on promjeni vjeru. Uostalom, ako to je to veliki grijeh, nek mu Bog sudi, i nek ga Bog kazni. Ne drzava i ljudi.
Moj problem je ovo. Ti ces mene sutra ubiti ako ti knjiga to kaze. Ako ja uradim nesto "pogresno", i to se kaznjava smrcu u tvojoj vjeri, ti ces mene ubiti. Cak i ako sam ti prijatelj, ti ces mene ubiti. Jer ti si dobar vjernik. I to je nevjerovatno.
Evo pitanja. Kako promjeniti zlo ako niko nesmije da kaze da je zlo? To hocu reci, ako ima nesto grozno u nekoj vjeri, kako da se to promjeni, ako nesmijes da "biras"? Znaci moze biti najgora stvar na svijetu, ali mora se slusati, nemoze se promjeniti. Pa onda jarane, nemozes se ljutiti kad neko kaze da su ti ljudi zaostali, da su opasni itd.. Jer onda JESU. Negovorim o muslimanima, nego bilo kojima. Bilo kojim dogmama koje se prate 100% bez pitanja. KAKO DA SE ISTA POBOLJSA AKO SE NESMIJE PRIZNATI DA NESTO NEVALJA.
ps. nemoj na sve ovo odgovoriti sta pise i sta nepise u Kuranu, nego razumi post kao generalna kritika takvog misljenja. Hipoteticki ako moras. I samo da znas ja postujem sve, niko meni nesmeta. Familija su mi muslimani, ali ja nisam vjernik. Problem pocne kad necija vjera pocne da utice na MOJ zivot.
Druga stvar, nemoj mi ovdje pricati o drugim vjerskim knjigama, jka govorim striktno o Kur`anu u kojem ne moram strahovati da cu dobiti naredjenje da krenem na neduzonog, da ubijem neduznog, da ukradem, da silujem i slicno, je li to jasno?!Jeste! Idemo dalje...O svojoj vjeri pisi i u njoj trazi crne stvari, ali od Kur`ana samog ne moras strahovati!
Ako nesto u NEKOJ vjeri grozno ima, onda ga mijenjaj, ali islam ne diraj, jer groznoga nema, savrsena vjera!Naravno da islam ne mozes mijanjti kako je tebi cejf ili bilo kome drugom, mozes prihvatiti ili odbiti, treceg nema...Kazes da je tebi glavni kompas "mozak, srce, obraz i karakter" a sta je to meni kao vjerniku Boga ti?!Knjiga je li?!Pa zar me ta Knjiga na zlo naveodi?!Da?Nadji gdje...