Haris.ba wrote:illuminated wrote:To se inace ovako radi: Fond emituje min. 50.000.000 KM obveznica, koje garantuje drzava, i napravi dvije nove Dobrinje. E onda se moze nesto ocekivati.
A ovako, potkrovlje tamo, zgradica ovamo....to je samo bacanje prasine u oci dok profiteri kupe kajmak.
Pa dovljno je pogledati da je cijena stanova u Istocnom Sarajevu godinama niza oko 500KM...isti celik, isti beton, isti radnici...?
ma bljak.
sad je ocigledno da i investitori kalkulisu al trebace jos par mjeseci da voda polako pocne ulaziti u usi...i onda ce doci prava korekcija cijena...
Kod nas nikad uhafizati jos dugo narod nece da trzisne cijene cesto ne osnivaju se samo na osnovu ponude i potraznje.
Ako je Istocno Sarajevo jeftino, bujrum pa tamo (tamo daju zemlju "budzasto", samo nek se gradi - geopoliticki,socijalni ekonomski razlozi; a u Sarajevu je malo drugacija situacija). U Americi dok je bum gradnje kuca trajao vrijedila je krilatica: "Samo se zemlja napraviti ne moze". A krilatica "lokacija, lokacija, lokacija" je uvijek vrijedila. Ako neko misli da graditelji stanova "kupe kajmak", nek kupe zemlju i prave kucu, ili se poortace sa drugim ljudima i prave zgradu. Nece niko za tebe nista uraditi. Obveznice, pa gradnja ide u funkcionalnim drzavama. Kod nas je jos tranzicija , stvaranje pravne drzave i civilnog drustva. Ne ide sve kako bi trebalo.
P.S.
Neko napisa kako Mostar ima najbolju klimu. Ja barem ne bih mogao ziviti gdje moras biti kuci tokom ljetnih dana. U Sarajevu hocu crknuti, a kamo li dole. I u Sarajevu ce se napraviti autoput, kao i u Mostaru, pa ni more nece biti tako daleko. Mostar ima losu infrastrukturu (voda, smece, grijanje). Nema naznaka da ce se praviti veliki industrijski kompleksi. A bez posla nista.
ok I get it. Prvo, moram reci da nije mali broj ljudi koji su zamjenili stan na federalnoj dobrinji za dobrinju 4 i stavili par desetina hilljada u dzep.
ako je razlika u zemljistu onda bi trebalo uvesti porez na gradjevinsko zemljiste po zonama A, B, C, D...kao u nekim zemljama da zemljiste nije sredstvo za ucjenu, pa da imamo da je kvadrat na stupu 1000KM !? To lokacija i zemlja ce naravno uvijek da vrijedi, i Ferhadija ce biti Ferhadija, mada je Sarajevo rupa, tamo ce cijena ostati ista ali nije to tema emisije. Tema smo ja, komi, i ostali kojima treba stan, negdje.
Pa naravno da su cijene rezultat ponude i potraznje. To je i malom djetetu jasno. Ali u sve se desava pod sljedecim uslovima:
1. Jadna i bijedna infrastruktura usljed nesposobne i korumpirane vlasti.
Primjer: Ogromno zemljiste lezi na Reljevu, Dobrosevicima, Doglodima, Otesu, Hrasnici...stotine hektara zemljista. medjutim losa infrastruktura jednostavno tjera i ljude i investitore.
Da se napravi: planirana zicara na Igman, da prodje tramvaj Ilidza - Hrasnica - DObrinja, Tunel kroz Hum za VOgoscu, jednostavno kad covjek kupi stan negdje da je u centru za 10min sa autom, vidio bi onda kako cijene padaju. Gadi mi se kad vidim jednog te istog lika, sa jednim te istim placom, na market.ba i pokusava da ga proda po 1000KM po kvadratu. Opet, nije on kriv, kriva je vlast - > on peca nekog idiota koji ce da mu plati.
Da ima porez na to, toga bi bilo mnogo manje.
2. Na berzi postoji sva infrastruktura da se prikupi kapital izdavanjem obveznica. Ako je dvorana u Laktasima napravljena tako, ako mnoge banke na SASE, USPJESNO, izdaju pakete po 6.000.000 KM zasto ne bi Fond Za Izgradnju mogao isto. Ja bih odmah kupio 20.000KM...Nego se ovako pate, naprave stan, prodaju ga za 2000KM, i zaradu podijele porodicama sehida. Treba i to, ali su totalno neefikasni i smijesni....pa jedan privatnik napravi vise stanova od njih.
Jesmo zemlja u tranziciji ali to nije argument. Moze se kad se hoce.
3. Lopovluk u urbanizmu i korupcija. Urbanisticko planiranje ne postoji. Korupcija. Ne mozes nista zavrsiti dok ne podmazes u opstini, pa tako ni plac, ni dozvole itd.
U cijenu stana moras uracunati i "stranacke urbaniste". Onda naravno imas cijene stanova koji su skuplji nego u svjetskim metropolama.
3.1. Razni talovi. Pa ne moze Razvojna Banka FBIH dati pare za nesto drugo kad je sef svom drugu Radoncicu, medijskoj artiljeriji u Bosnjaka dala 22.000.000KM, da napravi neboder s kojeg ce da gleda na okolne cerge i barake. BH urbanizam i korupcija u jednom.
Jos idiot kaze da ne smije da objavi imena klijenata kao da je njegova banka a ne drzavna ...sic!
Evo ja bih odmah napravio manju zgradu sa prijateljima ali kako kad moram cekati mjesecima dozvole i dati brdo love mita. Drugacije ne ide.
Eto ukratko, moja tri zapazanja koja mi padose na pamet. Sigurno je da je trziste kompleksnije i da trba uvaziti jos mnoge stvari:
Industrija gradj. materijala (monopol dvije cementare koje imamo i ko dirigiraju cijene), cijene gradj. zeljeza, radne snage...
Ali sve u svemu, cijena ide dole. I to samo zbog jednog razloga. Dijaspora je stala sa kupovinom. NIti kupuje nekretnine niti servisira vanjsko-trgovinski deficit. Kriza ce tek da se osjeti u trecem i cetvrtom kvartalu 2009. Onda ce sve da se trese.