Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
MAN-lion's coach

#501 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by MAN-lion's coach »

.......
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 01:02, edited 1 time in total.
DoctorSa

#502 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by DoctorSa »

MAN-lion's coach wrote:Neću da offtopičarim pogledaj ga koliko je nepismen.Afrikati i ostalo,dijeca i sl.?? :D
Bio ja pismen ili ne, nikad ne znaš da možeš baš meni doći u ruke :-D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#503 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by PipiDugaDevetka »

DoctorSa wrote:
MAN-lion's coach wrote:Neću da offtopičarim pogledaj ga koliko je nepismen.Afrikati i ostalo,dijeca i sl.?? :D
Bio ja pismen ili ne, nikad ne znaš da možeš baš meni doći u ruke :-D
Polupismeni su najopasniji,...Ja se bojim jer mi je vrijeme mrijeti,...Vrijeme mi je po bolnicama pomoć tražiti,...Da mi je pobjeći u materinu utrobu, tamo sam bio najzaštićeniji,...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#504 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by PipiDugaDevetka »

MAN-lion's coach

#505 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by MAN-lion's coach »

.....
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 01:01, edited 1 time in total.
felichi

#506 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by felichi »

ja bih samo napomenuo da se kod nasih ljekara nemar, nebriga, javasluk i amaterizam javlja
kako u drzavnoj tako i u PRIVATNOJ PRAKSI.

nedavno sam 'narucen' na jednu intervenciju i cekao sam doktoricu SAT VREMENA!!
u privatnoj ordinaciji za svoje pare. poslije sat vremena i strasne guzve koja se stvorila
gospodja je lagano otkoracala na kaficu jel su dosli neki prijatelji po nju.

ljut i razocaran, otisao sam kod drugog doktora. nakon toga i kod treceg. obojica su rekla isto
'pa to ti uopste ne treba'. rijec je o navlakusi da se uzmu pare. PAZITE SE I PRIVATNE PRAKSE!!!
modesti

#507 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by modesti »

Kada sam rodila dijete naučila sam dosta stvari (ne iz silne želje):
- da pročitam nalaze DKS, urina i biohemije i da znam da li su OK (s obzirom na uzrast)
- da pročitam rentgenske nalaze, nalaze UZV-a
- da prepoznam lomove kostiju
- da počnem uspostavljati dijagnoze prije odlaska kod doktora
- da pretpostavim terapiju koju će mi dijete dobiti nakon uspostavljene dijagnoze
- da znam postaviti pametno pitanje
- da znam da se posvađam na mrtvo ime bez pardona
- da znam da se zahvalim na vrlo ljubaznom dobivenom odgovoru

Mislim da je to glupost teška jer niti sam medicinkse struke niti me nešto specijalno interesuje ali nakon nekih ružnih iskustava sam skontala da nema zezanja i vjerovanja u ono što se kaže ili se smatra da se zna.

@DoktorSa, još si mlad i zelen. Ne misli da je neka profesija mnogo bitnija od druge i da imaš neka prava koja nema onaj sa SSS ili NSS koji radi za 1200 KM (što ti je posebno zasmetalo). Nema veze šta radiš, bitno je kako radiš 8-)
DoctorSa

#508 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by DoctorSa »

modesti wrote:Kada sam rodila dijete naučila sam dosta stvari (ne iz silne želje):
- da pročitam nalaze DKS, urina i biohemije i da znam da li su OK (s obzirom na uzrast)
- da pretpostavim terapiju koju će mi dijete dobiti nakon uspostavljene dijagnoze

Mislim da je to glupost teška jer niti sam medicinkse struke niti me nešto specijalno interesuje ali nakon nekih ružnih iskustava sam skontala da nema zezanja i vjerovanja u ono što se kaže ili se smatra da se zna.

@DoktorSa, još si mlad i zelen. Ne misli da je neka profesija mnogo bitnija od druge i da imaš neka prava koja nema onaj sa SSS ili NSS koji radi za 1200 KM (što ti je posebno zasmetalo). Nema veze šta radiš, bitno je kako radiš 8-)

Pa baš mi je drago da tebi ne treba doktor. Eto ga jedan pacijent manje koji lijeci sam sebe.
Samo kako očitavaš RTG, UZ??? S papira ili sa RTG snimka i sa UZ sondom? Ako je ovo drugo, onda bi te mogli zaposliti kao specijalistu na radiologiji. A kad je u pitanju krvna slika, biohemija? Da li je to čitanje kao što večina čita i kad vidi da mu je sve u rasponu normalnih vrijednosti??????? A ne zapita se o komenzatornim i dekomenzatornim promjenama u organizmu, nalazi super (kako on vidi) a ljekar mu kaže niste vi dobro, i tu ljekar nema pojma.
Kao što vidim možeš da radiš i kao Internista, jer postavljaš dijagnoze, daješ terapije....uostalom kad razmislim trebalo bi zatvoriti Medicinski faklultetk, a proširiti pravni.
I da, ako ti nešto ne odgovara, svađaš se na mrtvo ime, a ako odgovara onda HVALA.

Možda ja jesam mlad, al zelen nisam. A opet u drugu ruku, što smo stariji više nam pacijenti vjeruju, i više se traže stariji doktori, dok u drugim profesijama je obrnuto. :lol: Mi ne moramo pupmati sise da bi i dalje ostali službenici na nekim šalterima :lol:
mneme

#509 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by mneme »

DoctorSa wrote:
modesti wrote:Kada sam rodila dijete naučila sam dosta stvari (ne iz silne želje):

Pa baš mi je drago da tebi ne treba doktor. Eto ga jedan pacijent manje koji lijeci sam sebe.
Samo kako očitavaš RTG, UZ??? S papira ili sa RTG snimka i sa UZ sondom? Ako je ovo drugo, onda bi te mogli zaposliti kao specijalistu na radiologiji. A kad je u pitanju krvna slika, biohemija? Da li je to čitanje kao što večina čita i kad vidi da mu je sve u rasponu normalnih vrijednosti??????? A ne zapita se o komenzatornim i dekomenzatornim promjenama u organizmu, nalazi super (kako on vidi) a ljekar mu kaže niste vi dobro, i tu ljekar nema pojma.
Kao što vidim možeš da radiš i kao Internista, jer postavljaš dijagnoze, daješ terapije....uostalom kad razmislim trebalo bi zatvoriti Medicinski faklultetk, a proširiti pravni.
I da, ako ti nešto ne odgovara, svađaš se na mrtvo ime, a ako odgovara onda HVALA.

Možda ja jesam mlad, al zelen nisam. A opet u drugu ruku, što smo stariji više nam pacijenti vjeruju, i više se traže stariji doktori, dok u drugim profesijama je obrnuto. :lol: Mi ne moramo pupmati sise da bi i dalje ostali službenici na nekim šalterima :lol:

Joj,'doktore' ne defeciraj,mame ti mile! zvucis mi vise k'o student,nego k'o ljekar,jer sam i sama okruzena tim kvazi velicinama... pravo si frustriran,i kao vecina muskaraca na medicini, ne bi ni vidio zenskog spolnog organa da ti nije prvo vjezbi na ginekologiji,a kasnije bijelog mantila...spusti loptu malo,majke ti...sa tim stavomneces nigdje dogurati...znas onu "primum non nocere"... fakat si me 'doktore' izbacioiz cipela!
mneme

#510 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by mneme »

DoctorSa wrote:

Naravno,da ne moramo...Na pitanje jednom uvazenom ass na internoj medicini kako da dobijem specijalizaciju iz interne,rekao mi je : "Prvo,moras imati visok prosjek,drugo morasbiti borbena, trece-otac ti mora biti clan odgovarajuce stranke,cetvrto-UDAJ se pametno!".
Prvo-prosjek mi je 9.3,drugo-vrijedna,borbenai ostalo,trece-nemam oca,a i da je zivsigurno ne bi bio ni ujednoj od ovih stranaka, cetvrto-nece me niko gu**ti za specijalizaciju,vec lagano idem iz ove zemlje...
Strpljiva

#511 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by Strpljiva »

DoctorSa wrote: Mi ne moramo pupmati sise da bi i dalje ostali službenici na nekim šalterima :lol:
Ovaj je proš'o kroz fakultet, al' dal' je fakultet kroz njega :roll:
modesti

#512 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by modesti »

@DoktorSa:
Radi vrlo kvalitetnih stručnih mišljenja od strane nekih doktora sam sa djetetom radi pogrešne terapije ležala par dana na Pedijatriji, dobila mišljenje da bebu od 9 mjeseci moram odvesti na Hematološko jer nešto nije OK sa trombocitima iako se kasnije ispostavilo da je normalno da bebe do 1 godine imaju povišen nivo trombocita. Dalje neću ni spominjati.
Znaš kako je, ko se u mlijeko oprži i u jogurt puše. Osim toga, meni itekako treba ljekar ali onaj koji zna šta radi i onaj koji zna pričati sa mnom, tj.sa pacijentom.

A način na koji se obraćaš meni i još nekima je zaista degutantan i vrijedan samo prezira. U pravi si ti, nisi ti mlad i zelen kako sam pomislila u prvom momentu, ti si mlad ali duboko iskompleksiran i misliš da će bijeli mantil napraviti od tebe silu.
A sada odoh u nadi da te nikada neću sresti ni u ambulanti ni privatno :run:
DoctorSa

#513 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by DoctorSa »

mneme wrote:
DoctorSa wrote:

Naravno,da ne moramo...Na pitanje jednom uvazenom ass na internoj medicini kako da dobijem specijalizaciju iz interne,rekao mi je : "Prvo,moras imati visok prosjek,drugo morasbiti borbena, trece-otac ti mora biti clan odgovarajuce stranke,cetvrto-UDAJ se pametno!".
Prvo-prosjek mi je 9.3,drugo-vrijedna,borbenai ostalo,trece-nemam oca,a i da je zivsigurno ne bi bio ni ujednoj od ovih stranaka, cetvrto-nece me niko gu**ti za specijalizaciju,vec lagano idem iz ove zemlje...

Ako niko, onda ja znam koliko si ti borbena i sve to :-D Mislim znam ko si, jer mi je ovaj sklop rečenice apsulutno poznat.
Ljubim ja tebe:) i volim najviše:))) i nemoj da ideš, ustvari idi, goni govna od kojih se ne može doci do posla.

Evo dragi koji sikchete na doktore, omogucite ovoj djevojci peticiom specijalizaciju ako želite vrhunskog stručnjaka, znam šta vam govorim
Last edited by DoctorSa on 08/05/2010 23:23, edited 1 time in total.
DoctorSa

#514 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by DoctorSa »

modesti wrote:@DoktorSa:
Radi vrlo kvalitetnih stručnih mišljenja od strane nekih doktora sam sa djetetom radi pogrešne terapije ležala par dana na Pedijatriji, dobila mišljenje da bebu od 9 mjeseci moram odvesti na Hematološko jer nešto nije OK sa trombocitima iako se kasnije ispostavilo da je normalno da bebe do 1 godine imaju povišen nivo trombocita. Dalje neću ni spominjati.
Znaš kako je, ko se u mlijeko oprži i u jogurt puše. Osim toga, meni itekako treba ljekar ali onaj koji zna šta radi i onaj koji zna pričati sa mnom, tj.sa pacijentom.

A način na koji se obraćaš meni i još nekima je zaista degutantan i vrijedan samo prezira. U pravi si ti, nisi ti mlad i zelen kako sam pomislila u prvom momentu, ti si mlad ali duboko iskompleksiran i misliš da će bijeli mantil napraviti od tebe silu.

>To što ja gledam stvari objektivno nikome se na forumu ne sviđa. I kad Vam se ne sviđa neču više da pričam. A vidim kako ste reagovali na moja pitanja?! I na kraju to što kažete da se nadate da me nečete sresti u ordinaciji je .......no comment. Pričate o meni a i ne znate moje sposobnosti.
SaMMra

#515 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by SaMMra »

DoctorSa wrote:S obzirom da su se svi urotili spram mene, mislim da ne bih trebao odgovarati više. Ja Vas apsulutno razumijem i sve to što ste rekli je tačno. Međutim, navodite komunikaciju s pacijentom? (Prije nego napišem bilo što, naglasit ću da nisu ljudi svi isti, pa tako ni doktori nisu svi isti. Neki su osječajni, neki su kao drvo...itd.) Zapitate li se koliko dnevno pacijenata neki ljekar ima na klinici, tipa DIP-a, KUM-a ? U prosjeku na KUMU je 100 pacijenata u 24h dežuri. Znaći po 14 minuta za svakog pacijenta bez sekunde pauze. Dok pregledate pacijenta, još ako je težak slučaj? Kako onda obezbjediti dodatno vrijeme za komunikaciju? Uposlliti više ljekara ili?
Dalje ti ljekari pored toga imaju i pacijente na klinikama, vježbe koje drže studentima Medicine, Stomatologije, Visoke zdr. škole. Znam sad će te reči sjede na 5 stolica, ali oni su jedini koji mogu vršiti edukaciju mladih budućih ljekara.
Sad sam ispao babaroga, i apsulutno ne suosjecajan sa gđom Nevenom. Smrt najbliže osobe je nešto što niko ne može zamjeniti. Ni milion tužbi, suđenja, odšteta.
U medicini se ništa ne prašta. U medicini ne postoje greške. Jer svaka greška je jedan život manje. Samo što med. neobrazovane osobe i onda kada nisu u pitanju greške to prezentiraju kao greškom, iz ma kokojih razloga. Iskreno nisam upućen u tužbe po sudovima protiv ljekara, ali me baš zanima ako znate protiv koliko se ljekara nakon STRUČNE analize dokazala krivica u BiH? Jer i ja mogu biti pacijent, niko od nas nije zašticen od bolesti.
I molio bi Vas da mi ovo protumačite, i dadnete kako psihološko, emocionalno, tako i moralno gledište za osobe koje: (više sam o ovome čitao u USA) Osoba tuži ljekara, dokaže se greška da je npr. prouzrokovao smrt (čitali ste to milion puta u novinama negdje u svijetu) i dobiju odštetu od nekoliko miliona eura/dolara.... Smatrate li da je moralno da te osobe zadrže taj novac, uživaju u novcu koje su dobili zarad smrti voljene osobe? Da li je ta osoba bila voljena? Ovdje ne mislim u slučaju da je iza neke osobe ostala žena domačica, dijete kojima treba ekonomska stabilnost. Ali mislim na ono kada ti koji su tužili su ekonomski obezbjeđeni, al eto što se ne bi kupilo auto, stan.....
Jedna greška ljekara, može da ga dovede do gubitka licence, posla za što je uložio godine i godine truda, spasio desetine života, i naravno da taj isti završi i u zatvoru. I time će se onemogučiti da on i dalje spašava živote. Mislim tema je jako delikatna, ali se činenice trebaju sagledati objektivno.
I ja isto, kad bi utvrdio grešku ljekara, naravno da bi ga tužio, ali pri tome mi ne bi bio cilj da zaradim novac, već da utvrdim sposobnost tog ljekara. NJegov potencijal, da li se to dešava u njegovoj praxi ili ne. Jer postoje greške, postoje situacije kada ste Vi nemočni.

Kako gledate na činenicu da u jednon porodici djeca zbog genetskih mutacija umiru, i ljekar na to upozori, ali roditelji se ogluše na takvo nešto, dobiju dijete i desi im se isto. I tuže ljekara? - ovo je istinit slučaj.
Imate hirurga koji godišnje uradi 100 uspješnih operacija, time omogući normalan život tim ljudima, njihovim porodicama. I desi se situacija da na jednoj u 5 godina bude nešto što ne treba da bude, desi se. Već danas rutinska operacija žučne kese ima smrtnost od 1%. Uvijek postoje slučajevi kada vi nešto ne možete predvidjeti....ali zato kao što ste rekli tu je savjest. Vi ako nemate savjest, onda ćete biti "duduk" koji uvidi da ne zna ali opet "gura" po svom. Ili ćete učiti i učiti.

I volio bi da barem neko kaže nešto o onim ljekarima, koji NE uzimaju mito, koji su osječani s pacijentima i koji znaju svoju materiju.
Zapitajte se šta bi bilo da u zdravstvu rade osobe koje rade u BH Telecomu (za koje smo se uvjerili da su još uvijek intelektualno infantilni). Da li bi tada neko preživjeo.

Eh dragi ''kolega'' sto ja nikad necu uspjeti bas zbog pojedinih korupcija..al otom potom ;).
Uglavnom ja te razumim, ovo je jako nezahvalan posao, zrtvujes se, ucis, mucis godinama, da bi na kraju svo svoje vrijeme proveo na poslu s pojedinim ljudima koji su nezahvalni i pored svega sto se cini za njih.
Naravno ima ''doktora'' koji to i nisu zasluzili da se brinu o ljudima, odonosno za koje i nije briga za pacijenta, da li je njega strah, nisu svi u mogucnosti ''dati''.., nisu ni svi tehnicari tako ravnodusi prema pacijentima..
Al opet, ima onih koji bi sve od sebe dali, i kojim skidam kapu sa glave, kojima se divim zbog kojih i dalje mislim da medicina i nije tako losa, i svaka im cast.
Smatram da je narod kriv za korupcije, je oni su ti koji cu poceli sa davanjem, medicinsko osoblje se naviklo, al naravno ima onih koji odmah u prijemnoj ambulanti kazu ''moj trud kosta'' hmmm..tuzno al istinito, ti doktori najbolje znaju kakva je njima savjest koja ce iz kopkati kad-tad.
Ja sam uvijek govorila i davala sve od sebe da pomognem kolko mogu, shvatila sam ljudi bas zbog pojedinog medicinskog kadra misle da su svi isti, i to me jako boli,al i pored toga i dalje mislim da jos uvijek ima onih koji se pridrzavaju etike..
I sve bi bilo puno bolje kada bi nase zdrastvo oformilo veci kadar, onda bi sve jednostavnije bilo, i naravno kad bi pojedine osobe bile humanije i imale vise savjesti :)
Uglavnom ''kolega'' razumim te, a isto tako i ove ljude koji su ogorceni na zdrastvo i jako losa iskustva.
pozz :))
mneme

#516 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by mneme »

Ako niko, onda ja znam koliko si ti borbena i sve to :-D Mislim znam ko si, jer mi je ovaj sklop rečenice apsulutno poznat.
Ljubim ja tebe:) i volim najviše:))) i nemoj da ideš, ustvari idi, goni govna od kojih se ne može doci do posla.

Evo dragi koji sikchete na doktore, omogucite ovoj djevojci peticiom specijalizaciju ako želite vrhunskog stručnjaka, znam šta vam govorim[/quote]

Vazda ti ispravljas krivu Drinu,ali na pogresnom mjestu.Ne brani bagru,nisu vrijedni toga.Znas i sam da je klinicki centar leglo kurvaluka i lopovluka. Cuvaj svoju pamet i upornost za nekog ko ce cijeniti tvoj rad.
Ja apsolutno razumijem ljude kad napadaju nesposobnu bagru. I sama sam zrtva 'znanja i sposbnosti' uvazene profesorice i strucnjaka,koja bi dusu prodala djavolu za 10 maraka.
Svaki posao se treba obavljati savjesno, a pogotovo ljekarski. Proslo je vrijeme kad su doktori bili bogovi i kad njihov rad nikad nije dovodjen u pitanje. Hvala Bogu,postoji internet i narod se treba edukovati po pitanju svog zdravlja,jer i najmanja greska u dijagnostici i terapiji moze zaviti u crno,ne samo jednog covjeka,vec sve ljude oko njega.
Da zakljucim,pamet u glavu, pasos u dzep i put pod noge (ovo vazi za mene),a za ostale-sretno!
dzana

#517 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by dzana »

modesti wrote:@DoktorSa:

kraljica si..
upravo je tako kako kazes - moras ti biti u stanju da procitas nalaze jer neko nije znao/htio da to malo pogleda i da onda zna protumaciti nalaze. najakse mi je kad na meni 'pogrijese' - ja se borim i mogu traziti terapiju ali kad se radi o djetetu - uffff...
dzana

#518 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by dzana »

ovo moram napisati jer sam bila svjedokom lijepog tretmana pacijenta na CUM-u i neurologiji.
primljeni smo u subotu navece na CUM, gdje su uradili sve nalaze, CT, rengen pluca, laboratorijske nalaze itd.
bili su veoma ljubazni i susretljivi. poslali su nas na neurologiju i imali smo isti tretman.
necu detaljisati o cemu se radi ali sve se desilo u subotu oko 12 navece i prijatno sam iznenadjena. nakon svih procitanih iskustava i straha sta cemo tamo dozivjeti moram napisati i ovo, izuzetno pozitivno, iskustvo.
kamen spoticanja

#519 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by kamen spoticanja »

napravih gresku pa pogledah ovu temu... :(
dragi kolega uz svo duzno postovanje jel ti zaista mislis ovo sto tipkas?
i ja sam iz medicinske branse i nazalost jako dobro znam kako medicina funkcionise kod pojedinih doktora...naglasavam pojedinih jer tako divnih ljudi ima u ovom poslu...ali zaista ne mogu da vjerujem sta ti ovde pises... :( jel to zbog mladosti ili zbog price koja cirkulise u krugovima struke(a najcesca prica ide ovako "portir u telekomu ima vecu platu od specijaliste s 20 godina staza")ali nije dobro...
mada problem jeste strasno kompleksan i tesko je utrditi ko je vise kriv u svemu ovome...sistem dakle drzava,kompletna odgojna dimenzija,medicinski kadar...svi snose krivicu...ali jedno je sigurno pacijenti nisu krivi...jer samo najvca muka natjera covjeka da da zadnji dinar doktoru koji ce svakako dobit platu za to sto radi...jedino sto je mozda krivica pacijenta je to da dovoljno nepoznaje ono sto ustvari treba i mora da dobije...no i u tom edukativnom dijelu price opet je zakazala drzava...prica o platama doktora stoji...i zaista stoji i tu je opet zakazala drzava jer s ovoliko malo kadra i ovoliko malim platama(kompariram i dalje s portirom u telekomu) tesko je doktore drzat cistim i postenim...jos kad na to dodamo korumpiranost cijelog drustva cirkus bude potpun...
i tuzno je...a covjek tu tugu najbolje shvati kad se njemu desi...
no mogu vam kazati da se rijesenja iznalaze...proces edukacije pacijenata pocinje da uzima maha a kad supak doktor(govorim o ovim korumpiranim) bude nasuprot sebe imao nekoga ko zna sta mora dobiti od doktora supak doktor ce se dobro zapitati moze li se i dalje pravit englez...
i ono sto je jos vaznije federalni parlament je upravo danas uzeo u proceduru usvajanja novi zakon o zdravstvenoj zastiti u fbih...i prava i duznosti pacijenata su jako jasno definisana...dakle prepisani su europski zakoni doslovce...a to vam ukratko znaci da cete moci tuziti doktora cak i za dusevnu bol...pa ce vrlo brzo pored bolnica javnih i privatnih poceti da nicu advokatski uredi po uzoru na europu...a onda ce supci raditi za tuzbe dok ne skontaju da im je bolje da se bave hortikulturom...
naravno ocekujte i povecenja cijena medicinskih i stomatoloskih tretmana za 500 % jer je novcano osiguravanje terapeuta neminovno...i naravno drasticno smanjenje broja privatnih medicinski ustanova...radit ce samo najkvalitetniji
svako dobro zelim :)
zonbirile

#520 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by zonbirile »

kada se konačno usvoji zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine i ako ikada dođe pravna država,onda će se vidjeti koliko doktora sa plaćom portira u Telecomu ima imovinu kado su vlasnici klinike ala Šwarcvald.Sve ostalo je prazna priča,jer nijedan portir ne vozi onakve đipove i kola,kakva su parkirana pred klinikama,sve od plate od 12000KM.Stanovi,kuće,vikendice po moru,planinama ...
DoctorSa

#521 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by DoctorSa »

kamen spoticanja wrote:napravih gresku pa pogledah ovu temu... :(
dragi kolega uz svo duzno postovanje jel ti zaista mislis ovo sto tipkas?
i ja sam iz medicinske branse i nazalost jako dobro znam kako medicina funkcionise kod pojedinih doktora...naglasavam pojedinih jer tako divnih ljudi ima u ovom poslu...ali zaista ne mogu da vjerujem sta ti ovde pises... :( jel to zbog mladosti ili zbog price koja cirkulise u krugovima struke(a najcesca prica ide ovako "portir u telekomu ima vecu platu od specijaliste s 20 godina staza")ali nije dobro...
mada problem jeste strasno kompleksan i tesko je utrditi ko je vise kriv u svemu ovome...sistem dakle drzava,kompletna odgojna dimenzija,medicinski kadar...svi snose krivicu...ali jedno je sigurno pacijenti nisu krivi...jer samo najvca muka natjera covjeka da da zadnji dinar doktoru koji ce svakako dobit platu za to sto radi...jedino sto je mozda krivica pacijenta je to da dovoljno nepoznaje ono sto ustvari treba i mora da dobije...no i u tom edukativnom dijelu price opet je zakazala drzava...prica o platama doktora stoji...i zaista stoji i tu je opet zakazala drzava jer s ovoliko malo kadra i ovoliko malim platama(kompariram i dalje s portirom u telekomu) tesko je doktore drzat cistim i postenim...jos kad na to dodamo korumpiranost cijelog drustva cirkus bude potpun...
i tuzno je...a covjek tu tugu najbolje shvati kad se njemu desi...
no mogu vam kazati da se rijesenja iznalaze...proces edukacije pacijenata pocinje da uzima maha a kad supak doktor(govorim o ovim korumpiranim) bude nasuprot sebe imao nekoga ko zna sta mora dobiti od doktora supak doktor ce se dobro zapitati moze li se i dalje pravit englez...
i ono sto je jos vaznije federalni parlament je upravo danas uzeo u proceduru usvajanja novi zakon o zdravstvenoj zastiti u fbih...i prava i duznosti pacijenata su jako jasno definisana...dakle prepisani su europski zakoni doslovce...a to vam ukratko znaci da cete moci tuziti doktora cak i za dusevnu bol...pa ce vrlo brzo pored bolnica javnih i privatnih poceti da nicu advokatski uredi po uzoru na europu...a onda ce supci raditi za tuzbe dok ne skontaju da im je bolje da se bave hortikulturom...
naravno ocekujte i povecenja cijena medicinskih i stomatoloskih tretmana za 500 % jer je novcano osiguravanje terapeuta neminovno...i naravno drasticno smanjenje broja privatnih medicinski ustanova...radit ce samo najkvalitetniji
svako dobro zelim :)

kolega ja sam jako human. eto kako sam fin dajem free savjete kao i ti na forumu. ali.....evo upravo gledam ispred sebe na stolu 5 knjiga od po 1000 strana za dio specijalistočkog..............kome, cemu? meni? a znaš i sam kroz šta smo prošli u onoj zelenoj zgradi, a ti još i u sivoj:)
bolje da smo ostali portiri :mrgreen: al i oni su korumpirani :lol: šta sad da radimo :lol:

sad će neki da kažu zašto sam upisao medicinu, pa to je human poziv. iskreno mi je žao što u moje vrijeme, prije par godina nije bila dobro razvijena tehnika da snimam vježbe. da ljudi vide šta ti doktori rade po salama. znao sam biti dosta puta sudionik kritičnih situacija, kada se okupi po 7-8 ljekara, koji se bore da spasu nekome život. Taj tajac, tišina, ja student, još uvijek neuk, lica s kojih čitaš zabrinutost, njihov STRES, zarad humanosti.

i opet naglašavam jesam human, jesam osječajan, i znam svoju materiju. oni koji su me susreli znaju kakav sam. samo što ja ovdje govorim o ne adekvatnoj plaći spram drugih koji je imaju daleko vecom a u toku radnog vremena surfaju internetom, dok ti ljudi doslovno s krvavim rukama do laktova spašavaju život!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pristave kaficu, piskaraju nešto do pauze, i onda po gradu sat vremena uživaju. pitam se koliko bi njih smjelo uraditi extrakciju zuba? 50% bi kolabiralo kad bi vidjelo tu krv:) nisu svi kao ti :D
denis.istok

#522 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by denis.istok »

Sjecas se onog vica kada Mujo brani Sulju a svako malo ga neko nalupa, pa mu na kraju Suljo kaze-zivota ti nemoj me vise braniti!

Tako je i ovdje: bolje da nisi ovo pisao, samo ljekare dodatno ukopajes i srozavas i ono malo ugleda sto je ostalo, nije niko primoran da se time bavi, a 30% ih se bavi jer su kompleksasi, 20% su zalutali u medicinu i od onih 50% je manje postenih i strucnih nego obratno.

Ne objasnjavaj sta se sve uci i koliko je strana (koja je to specijalizacija sa toliko knjiga, da nije subspecijalizacija), elektrotehnika i gradjevina su po meni mnogo tezi, pa se niko ne busa u prsa sta je polozio, zato stani malo na loptu pa onda diskutuj.
kamen spoticanja

#523 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by kamen spoticanja »

DoctorSa wrote:

kolega ja sam jako human. eto kako sam fin dajem free savjete kao i ti na forumu. ali.....evo upravo gledam ispred sebe na stolu 5 knjiga od po 1000 strana za dio specijalistočkog..............kome, cemu? meni? a znaš i sam kroz šta smo prošli u onoj zelenoj zgradi, a ti još i u sivoj:)
bolje da smo ostali portiri :mrgreen: al i oni su korumpirani :lol: šta sad da radimo :lol:

sad će neki da kažu zašto sam upisao medicinu, pa to je human poziv. iskreno mi je žao što u moje vrijeme, prije par godina nije bila dobro razvijena tehnika da snimam vježbe. da ljudi vide šta ti doktori rade po salama. znao sam biti dosta puta sudionik kritičnih situacija, kada se okupi po 7-8 ljekara, koji se bore da spasu nekome život. Taj tajac, tišina, ja student, još uvijek neuk, lica s kojih čitaš zabrinutost, njihov STRES, zarad humanosti.

i opet naglašavam jesam human, jesam osječajan, i znam svoju materiju. oni koji su me susreli znaju kakav sam. samo što ja ovdje govorim o ne adekvatnoj plaći spram drugih koji je imaju daleko vecom a u toku radnog vremena surfaju internetom, dok ti ljudi doslovno s krvavim rukama do laktova spašavaju život!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pristave kaficu, piskaraju nešto do pauze, i onda po gradu sat vremena uživaju. pitam se koliko bi njih smjelo uraditi extrakciju zuba? 50% bi kolabiralo kad bi vidjelo tu krv:) nisu svi kao ti :D
vidi kolega ne spori niko tvoju humanost a ni strucnost...u sustini svi smo ovde virtualni...ali ocito je brkanje pojmova i ono sto je najgore prihvatanje nekih pogresnih normi za normalno...jer tu pocinju problemi...kad nam korupcija postane standard otisli smo u mp3...
mada ja nisam,osim u par navrata kod nekih strucnih predavanja,nikad zalazio ni u sivu ni u zelenu zgradu(ja sam nauku ganjao po vascijelom dunjaluku)nemam nimalo sumnje da je studiranje u istim bilo gadno i jako zahtjevno...i naravno jako dobro znam kako je tesko specijalizirat...ali to nikome ne daje za pravo da se izivljava na jadnom,bijednom i sto je najtuznije bolesnom narodu...ako plate nisu ok gnjev treba okrenuti prema onima koji daju plate...dakle treba traziti od drzave...ne od sirotinje koja i ovako daje pola bruto primanja za zdravstveno osiguranje a onda mu neki hajvan trazi 500 markica za operaciju zucne kese koju je svakako duzan operisat...a onda ako parice ne legnu akutni abdomen obavi svoje... :(
zakon kaze da ljekar prica placu iz budjeta koju pune gradjani i to je vrlo prosto...za tu platu duzan je da radi najbolje kako zna i umije...ako je plata mala strajkujes dok ne dobijes vise...ili das otkaz...dakle sve jasno...i s tobom se moram slozit velika vecina kolega radi svoj posao savjesno do bola...ali nazalost postoji i onaj ljudski sljam,ona bagra koja koristi tudju muku i na taj nacin se bogati...i ti vrlo dobro znas da takvi postoje...a pred tim ne treba zatvarati oci,takve treba kovati na stub srama,a mene da se pita ni kineska antikorupcijska metoda ne bi bila previse...
naravno i meni para usi kad se kompletna struka izjednacava s korupcijom jer jednostavno nije tako...ali zbog onog kukolja tako ce biti sve dok se isti neiskorijeni...
nego cu ti dati jedan prijateljski savjet...nikad sebi nemoj dozvolit da prihvatis zlo kao nesto normalno...onda i sam postajes zao...a dobar si decko...svoje principe i standarde drzi na najvisoj letvici...i ostat ces dobar decko... ;-)
PalaSa Marsa

#524 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by PalaSa Marsa »

Kamen spoticanja i DrSarajevo, vidi vam se hajra evo i virtuelno :thumbup: :) , pa da dalje ne pricam, nekom vidis hajra i kad ga "sretnes", nekog opet vala ne valja ni srest.
Ps: Svugdje ima svega, ne treba globalizovat, ni narod, ni price, ni situacije.
zonbirile

#525 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by zonbirile »

@doctoreSa
mani drame i grčkih tragedija u svojim postovima,to je tvoj izbor i za njega si se opredjelio.Uostalom nije samo hirurg doktor i ne spašava se samo život u liječničkom životu i radu,mnogo je tu i pisanija uz plave koverte.Ne kakaj boga ti,i objasni kako portir Telecoma nema imovinu doktora,kada su na istoj plati.
Post Reply