Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
metronom wrote:Ma samo nek probaju! Nema te vlasti koja moze da nam nametne satanski krst iznad grada. Taj krst ne bi bio vjerski simbol, nego cista provokacija, prijetnja novim genocidom, opsadom i razaranjem svim stanovnicima grada Sarajeva. Mozda smo mi gradjani Sarajeva tolerantni, nekad djelujemo nezainteresovano, cak i glupo, ali kad zagusti... bude svega! Sarajevo nece biti novi Mostar!
pa sta ces ? pustit bradicu, obuci tole koje ne kupe grijeh sa ulice, sandalice i u boj za narod svoj ?
Pa slobodno se javi tim na ulici nemoj ovdje ismijavati.
Sto se tice krsta i ja sma procitao da im je prepustan jedan dio teritorije za to ali onda mora doci do kompenzacije u teritoriji.Sto se tice jos krsta nasa vlast opasno zakuhava a ne znaju na sta je Bosnjak spreman kad je pritisnut uza zid pod terminom Bosnjak mislim na sve rodoljube jer ne priznajem bosance tzv jugoslovene.
Ja sam zato da im veliki Hrvati odgovore sa jos vecim krizom pored, a kao sto to nekad neko rece, mjesec i zvijezde ipak dominiraju nocu iznad svih tih predjela, tako da nema potrebe da se sta podize od strane treceg "faktora". Sve lafo vjernici, isti oni sto su petokrake i ime Tito stavljali po brdima, sacuvaj me Boze gluposti.
Naravno da ne zaboravimo, mislim da prije toga se mora postaviti Davidova zvijezda, jer je to ipak bio drugi narod po brojnosti u Sarajevu.
Off topic: pravi potez u gradu, srusiti Upi upravnu zgradu kod pozorista i otvoriti pogled na sinagogu (BKC), dobice se i veci trg u centru grada, kao sto je i tokom gradnje sinagoge i bilo predvidjeno.
Genociasi traze konflikt, a za konfikt imamo s cime.
Srijeda 19.03.2008, 20:29
Četnici hoće krst iznad Sarajeva!
Organizacija "SPONA" iz Banjaluke i Savez logoraša RS ne odustaju od namjere da podignu krst visok 26 metara iznad Sarajeva, tačnije na Zlatištu na Trebeviću.
Najavljuju da će krst biti i osvijetljen specijalnim reflektorima "pa će se nadviti nad Sarajevom".
(san.ba)
Lajčak protiv krsta iznad Sarajeva
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak izjavio je da je postavljanje krsta na Trebeviću neprihvatljivo, te da je to neodgovorna zloupotreba žrtava i politička provokacija smišljena kako bi se stvorile međuetničke tenzije.
"Religijski simboli, korišteni na prikladan način mogu promovisati pomirenje. Međutim, vrlo često se lokacije, dimenzije ili idejna rešenja zloupotrebljavaju kako bi se namerno isprovocirao i stvorio konflikt", rekao je Lajčak.
Lajčak je rekao da su nadležni opštinski organi vlasti odgovorni za relevantne dozvole o planiranju gradnje i da od njih očekuje da deluju na način kojim se zagovara pozitivan pristup pomirenju i ne podižu tenzije.
On je istakao da je stabilna politička atmosfera jedan od preduslova tranzicije OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU i dodao da će do tada zadržati sva svoja ovlašćenja.
Predsednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić rekao je da bi u aprilu trebalo da počne izgradnja spomenika na Zlatištu iznad Sarajeva, kao znak sećanja na 5.860 poginulih srpskih boraca i civila u ovom gradu
Budući betonski krst, koji bi od 2009. godine trebao dominirati nad Sarajevom, bio bi visok 26, a širok 18 metara i po dimenzijama bi bio tek nešto manji od onog na mostarskom brdu Hum.
Takođe bi bio osvetljen reflektorima i tako vidljiv i u noćnim satima, a kompletan projekat će koštati oko 120.000 evra.
(MONDO/Srna)
AJANOVIĆ: KRST U SLAVU ČETNIČKIH UBICA
Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović, uputio je otvoreni poziv visokom predstavniku da bez odlaganja započne sa provođenjem preporuka Vijeća za implementaciju mira i odlučno se suprotstavi raspirivanju vjerske mržnje u BiH, inače će snositi punu odgovornost za negativne posljedice u slučaju da srpski nacionalisti uspiju nad Sarajevom postaviti krst u slavu četničkih ubica. Konstantni kukavičluk Miroslava Lajčaka da se suprotstavi sljedbenicima Miloševića, Karadžića i Mladića može imati pogubne posljedice po mir, što je u potpunoj suprotnosti sa dejtonskim obavezama visokog predstavnika. Sramno je i nedopustivo da visoki predstavnik nema hrabrosti ili neće da adekvatno odgovori na ponižavanje sarajevskih i bosanskih žrtava velikosrpskog fašizma, a jedini adekvatan odgovor može i mora biti uklanjanje sa funkcija i krivično procesuiranje lica koja zloupotrebom vjerskih simbola šire međunacionalnu netrpeljivost. Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović podsjeća Miroslava Lajčaka da nije visoki predstavnik Republike Srpske nego međunarodne zajednice, tako da mu ne priliči biti glasnogovornik Milorada Dodika i četničkog ravnogorskog pokreta, već zaštitnik mira u interesu svih građana BiH.
Izvor: agencije