09. 05 - dogovori za protest
- Alhemicarkaa
#501 Re: 09. 05 - dogovori za protest
Cekajte, sad mi nista nije jasno, zar se pare ne skupljaju za poziv na proteste?
Ja se slazem sa Cortom, neka od pisama su poslana i neki mediji su ih objavili. Mislim da je bespotrebno bacanje para. U svakom slucaju ja ucestvujem za poziv na proteste.
Ja se slazem sa Cortom, neka od pisama su poslana i neki mediji su ih objavili. Mislim da je bespotrebno bacanje para. U svakom slucaju ja ucestvujem za poziv na proteste.
- Šapat
#502 Re: 09. 05 - dogovori za protest
Pa kud ces bolju motivaciju od ove bolan ne bio 
- Alhemicarkaa
#503 Re: 09. 05 - dogovori za protest
Oni tu motivaciju imaju, potrebna im je motivacija da se protestima moze nesto promjeniti.Šapat wrote:Pa kud ces bolju motivaciju od ove bolan ne bio
- milivoje
#504 Re: 09. 05 - dogovori za protest
Obrati paznju na podvuceno.Alhemicarkaa wrote:Cekajte, sad mi nista nije jasno, zar se pare ne skupljaju za poziv na proteste?
NEKI!
Neki ljudi prate neke medije.
Neki ljudi su informaticki obrazovani pa imaju internet.
ALI VELIKA VECINA LJUDI CITA TAJ (kh, khh) AVAZ I KOMENTARISE OBJAVLJENE STVARI.
(sorry na CAPS-u)
- Corto Maltese
#505 Re: 09. 05 - dogovori za protest
Kud ćeš bolju motivaciju od 7000 maraka osnovne poslaničke plaće, za koju baš svi znaju, a opet niko ne izlazi na ulice!?
Nije ovdje u pitanju da nešto nekome objasniš, nego da mu ponudiš rješenje, za početak barem nadu.
Da citiram 11. tezu jednog Nijemca, čije su se riječi kroz istoriju strahovito zloupotrebljavale:
"Filozofi su do sada pokušavali da objasne svijet, a radi se o tome da svijet treba promjeniti!"
http://plamenko.blogger.ba
Nije ovdje u pitanju da nešto nekome objasniš, nego da mu ponudiš rješenje, za početak barem nadu.
Da citiram 11. tezu jednog Nijemca, čije su se riječi kroz istoriju strahovito zloupotrebljavale:
"Filozofi su do sada pokušavali da objasne svijet, a radi se o tome da svijet treba promjeniti!"
- Alhemicarkaa
#506 Re: 09. 05 - dogovori za protest
Vidi, pravo pitanje je zasto su ih neki mediji objavili, a neki ne. Naprimjer, TVSA, koja je rezimska, ih je objavila, FTV, koja je nebrojeno puta pokazala da je na nasoj strani nije. Zasto? Zato sto su procjenili da im to nece povecati gledanost, jer to ljude ne interesuje (ili ti opcepoznata stvar). Nije ih iskoristio ni Bakir, koji koristi upravo ovakve stvari u svojoj emisiji. Znaci, sirokim narodnim masama je to poznato, i bilo bi presipanje iz supljeg u prazno.
Pored toga, Savima je to iznjela i na Pinku u ZF, tako da je to otislo u javnost.
Pored toga, Savima je to iznjela i na Pinku u ZF, tako da je to otislo u javnost.
- milivoje
#507 Re: 09. 05 - dogovori za protest
I nakon svega javnost i dalje shooti?Alhemicarkaa wrote:Vidi, pravo pitanje je zasto su ih neki mediji objavili, a neki ne. Naprimjer, TVSA, koja je rezimska, ih je objavila, FTV, koja je nebrojeno puta pokazala da je na nasoj strani nije. Zasto? Zato sto su procjenili da im to nece povecati gledanost, jer to ljude ne interesuje (ili ti opcepoznata stvar). Nije ih iskoristio ni Bakir, koji koristi upravo ovakve stvari u svojoj emisiji. Znaci, sirokim narodnim masama je to poznato, i bilo bi presipanje iz supljeg u prazno.
OK
Cekam dok se javnost ne probudi.
- upravnik
#508 Re: 09. 05 - dogovori za protest
Novac za oglas u Avazu (POZIV NA PROTEST!) se već počeo skupljati...Alhemicarkaa wrote:Cekajte, sad mi nista nije jasno, zar se pare ne skupljaju za poziv na proteste?
Prvi se upisao imirza, a ja pozivam sve koji mogu učestvovati u ovome da daju svoj doprinos.
Ko god može odvojiti koju marku za ovo, neka se javi na private, uputiću ga na blagajnika koji je određen za ovu priliku.
-
imirza
#509 Re: 09. 05 - dogovori za protest
Corto Maltese wrote:Sasvim je dovoljno ova pisma odnijetu u zgradu Kantona, predati na protokol vlade KS, i time ona postaju zvanična. Što je mnogo jeftinije nego dati 1000 maraka za plačeni oglas.
Sakupljene pare iskoristiti za objavljivanja poziva na proteste, koncert ili šta se već bude organizovalo.
Tačno je da tim putem dopis ima karekter zvaničnog dokumenta, ali ne postoji adresat / subjekt/ kojem su dužni odgovoriti.
Drugo: taman da u odgovoru i priznaju sve za šta ih se proziva, i da postoji ta adresa "grupa građana", ostaje nedostupno najširoj javnosti. Opet se mora platiti objava odgovora u novinama.
S druge strane, objavljivanje PITANJA ne znači ništa. Traže se odgovori.
Držim da je, u ovom trenutku, najracionalnije investirati u oglašavanje predstojećih protesta.
- milivoje
#510 Re: 09. 05 - dogovori za protest
Podržavam.imirza wrote:
Tačno je da tim putem dopis ima karekter zvaničnog dokumenta, ali ne postoji adresat / subjekt/ kojem su dužni odgovoriti.
Drugo: taman da u odgovoru i priznaju sve za šta ih se proziva, i da postoji ta adresa "grupa građana", ostaje nedostupno najširoj javnosti. Opet se mora platiti objava odgovora u novinama.
Držim da je, u ovom trenutku, najracionalnije investirati u oglašavanje predstojećih protesta.
Ali uz uslov da se objavi i tekst koji je Šapat predložio.
S posebnom naznakom da se odgovor na pismo takodjer objavi u istim novinama.
- sunčan dan
#511 Re: 09. 05 - dogovori za protest
Po mom skromnom mišljenju ovo je u redu.milivoje wrote:Podržavam.imirza wrote:
- Corto Maltese
#512 Re: 09. 05 - dogovori za protest
Titular postoji, ako se ti ili ja ili bilo ko drugi potpiše. to je najmanji problem, u zadnja dva mjeseca sam im poslao 5-6 upita, na razna ministarstva. Na neke su odreagovali, na neke ne.milivoje wrote:Podržavam.imirza wrote:
Milivoje, ja ne plać'o objavljivanje onog izvoda iz budžeta KS, iz razloga koje je Alhemičarka navela: "Presipanje iz šupljeg u prazno"
- milivoje
#513 Re: 09. 05 - dogovori za protest
E ako ti je (nama) puno to sto ce oni NASIM parama NAMA odgovoriti...
Nemam rijeci...mislim milja je mnogo...narocito kada se za toliko para dnevno potrosi na cvijetne aranzmane...htjeli mi to ili ne.
Nemam rijeci...mislim milja je mnogo...narocito kada se za toliko para dnevno potrosi na cvijetne aranzmane...htjeli mi to ili ne.
- Mogly
#514 Re: 09. 05 - dogovori za protest
Red je bio da ste objavili ova pisma na forum na usaglašavanje prije nego ste ih poslali medijima.Šapat wrote:Moj prijedlog sadrzaja pisma sa pozivom na proteste je nize.
Da podsjetim, ali i informisem one koji to ne znaju. U proteklih 20-ak dana su Gradjani Sarajeva uputili 3 javna pisma, a upucena su svim medijima i ponegdje su cak i objavljena.
-
imirza
#515 Re: 09. 05 - dogovori za protest
Corto Maltese wrote:Titular postoji, ako se ti ili ja ili bilo ko drugi potpiše. to je najmanji problem, u zadnja dva mjeseca sam im poslao 5-6 upita, na razna ministarstva. Na neke su odreagovali, na neke ne.milivoje wrote:Podržavam.imirza wrote:
Milivoje, ja ne plać'o objavljivanje onog izvoda iz budžeta KS, iz razloga koje je Alhemičarka navela: "Presipanje iz šupljeg u prazno"
Onda ovako :
Upućivati pisma sa pitanjima i zahtjevima na način kao i do sada ( mada, dobro stoji pitanje: zašto ih nema na forumu i ko ih šalje, njihov sadržaj itd.), pa kad / ako se dobije odgovor koji ima smisla objelodaniti javnosti, učiniti to zajedno sa prethodno navedenim pitanjima na koja se odnose odgovori, o istom trošku.
Plaćati objavljivanje samo pitanja i zahtjeva nema mnogo smisla jer oni neće odgovoriti (ako odgovore) plaćenim oglasom u medijima, nego podnosiocu pisma
-
imirza
#516 Re: 09. 05 - dogovori za protest
Mada, ova prepiska, u ovom trenutku, nema mnogo smisla.
Ne može se ništa uraditi u tom smislu za predstojeće proteste, a za buduće - o tom - potom.
Čini se da je za ovaj put kasno, praznici i ostalo - to je već sutra.
Ne može se ništa uraditi u tom smislu za predstojeće proteste, a za buduće - o tom - potom.
Čini se da je za ovaj put kasno, praznici i ostalo - to je već sutra.
- milivoje
#517 Re: 09. 05 - dogovori za protest
I dalje ne mislim da je to rjesenje. Zasto? O tim pismima ce znati samo par ljudi (da ne kazem desetine): citaoci foruma i ''anam-ona''strana.imirza wrote:
Onda ovako :
Upućivati pisma sa pitanjima i zahtjevima na način kao i do sada ( mada, dobro stoji pitanje: zašto ih nema na forumu i ko ih šalje, njihov sadržaj itd.), pa kad / ako se dobije odgovor koji ima smisla objelodaniti javnosti, učiniti to zajedno sa prethodno navedenim pitanjima na koja se odnose odgovori, o istom trošku.
Plaćati objavljivanje samo pitanja i zahtjeva nema mnogo smisla jer oni neće odgovoriti (ako odgovore) plaćenim oglasom u medijima, nego podnosiocu pisma
Ako se vec doslo do toga da se skuplja novac...a trebalo bi...onda ga treba upotrijebiti u marketinsku borbu-novine. Ako sve stane na majicama, pistraljkama....Onda sve ima da ode u mp3.
- Asana
#518 Re: 09. 05 - dogovori za protest
Onda, mogu li predloziti da se pisma postave na INFO Topic, kao i na blog gradjani.sarajeva? To ce onda omoguciti svakom pojedincu da uputi dopis - e-mail sa linkom do nekog od tih pisama, i da pita, u svoje ime - da li su navodi u pismu tacni, i zatrazi odgovor na tu informaciju.Plaćati objavljivanje samo pitanja i zahtjeva nema mnogo smisla jer oni neće odgovoriti (ako odgovore) plaćenim oglasom u medijima, nego podnosiocu pisma
Onda postoji podnosilac zahtjeva, i zakonska obaveza da se na upit odgovori.
- amrica
#519 Re: 09. 05 - dogovori za protest
milivoje wrote:Obrati paznju na podvuceno.Alhemicarkaa wrote:Cekajte, sad mi nista nije jasno, zar se pare ne skupljaju za poziv na proteste?
NEKI!
Neki ljudi prate neke medije.
Neki ljudi su informaticki obrazovani pa imaju internet.
ALI VELIKA VECINA LJUDI CITA TAJ (kh, khh) AVAZ I KOMENTARISE OBJAVLJENE STVARI.
(sorry na CAPS-u)
Ako se pisma dostave na protokol, isto kao da su bacena u kontejner, procitace ih 10-ak ljudi koji vec znaju sve sto cemo napisati i odose u arhivu, znaci efekat 0 bodova, ko zna za proteste, njemu ne trebaju pisma, a to su vecina gradjana Sarajeva. Cilj je animirati ljude koji nemaju pojma o ovome (ili ja grijesim????), koji mozda su nesto vidjeli na tv, ali ne znaju sadrzaj, ciljeve i razloge. Osobno, ne citam Avaz i ne znam da li su i sta objavljivali o pretestima, ali cinjenica je, zalosna, da imaju najveci tiraz u BiH. Jedne novine procita vise ljudi, citaju se polako, po vazdan, ne moras gledati u tv i hvatati svaku rijec iz vijesti od 1-2 minuta nego natenane protabiriti sve sta pise, mozda nesto ostane i glavi.
Budimo realni, u ovoj zemlji je 20% nepismenih, jos toliko ima zavrsena 4 osnovne, za ogromnu vecinu racunar je bauk, cudoviste koje nikad nisu rukom dotakli, i stavljati neke informacije na blog, na web...i ocekivati da ce postici neki efekat medju narodom je iluzorno.
- Alhemicarkaa
#520 Re: 09. 05 - dogovori za protest
Hajmo ovako. 20% ih je nepismeno, nece znati ni procitati (onda za to 20% je tv super, a TVSA je objavila pisma). Ostali dio koji cita Avaz, zar vi zaista mislite da je Avaz najtirazniji zbog prvih stranica koje su posvecene politici? Nije, ljudi tu zele procitati najnovije traceve politicara, koji je uhvacen u steti u sred minskog polja i sl, a ono sto je stvarno bitno reci oni i ne citaju. One koje to interesuje kupuje Oslobodjenje. Oslobodjenje je objavilo dobar dio pisma, Avaz malu crticu(znaci, proslo je kroz oci citatelja). I naposlijetku, zar zaista mislite da ce onaj dio populacije na koji se cilja ovim oglasom (onaj dio koji cita Avaz i to uglavnom odozada i zaustavi se negdje oko polovine) razumjeti ovo sto je napisano? Da li ce uopce procitati? Mozda ce samo reci, opet neki proglasi neke skupstine i prevrnuti stranicu.
Za mene to je bacanje para.
- amrica
#521 Re: 09. 05 - dogovori za protest
Sa ovim dijelom se slazem, nesto sam slicno htjela napisati, mislim da su pisma koja se salju preduga, preopsirna i previse komplikovana za prosjecnog citatelja novina. Oglas bi trebao biti veliki, bez puno rijeci, samo staviti crtice, velikim slovima, boldirano, razni fontovi, u kojima ce dominirati cifre u KM, to se odmah primjeti. Eventualno napraviti neko graficko rjesenje koje upada u oci cim se otvori list. Citav list ispisan sitnim slovima ni ja necu procitati, priznajem. I to bi bilo bacanje para.Alhemicarkaa wrote:Hajmo ovako. 20% ih je nepismeno, nece znati ni procitati (onda za to 20% je tv super, a TVSA je objavila pisma). Ostali dio koji cita Avaz, zar vi zaista mislite da je Avaz najtirazniji zbog prvih stranica koje su posvecene politici? Nije, ljudi tu zele procitati najnovije traceve politicara, koji je uhvacen u steti u sred minskog polja i sl, a ono sto je stvarno bitno reci oni i ne citaju. One koje to interesuje kupuje Oslobodjenje. Oslobodjenje je objavilo dobar dio pisma, Avaz malu crticu(znaci, proslo je kroz oci citatelja). I naposlijetku, zar zaista mislite da ce onaj dio populacije na koji se cilja ovim oglasom (onaj dio koji cita Avaz i to uglavnom odozada i zaustavi se negdje oko polovine) razumjeti ovo sto je napisano? Da li ce uopce procitati? Mozda ce samo reci, opet neki proglasi neke skupstine i prevrnuti stranicu.
I postavila sam pitanje, ko je u stvari ciljana skupina ljudi koja bi se trebala informirati i animirati ovim pismima ili oglasom?
Ja nisam apriori za oglas, ali slanje pisma na protokol stvarno nemam nikakvog efekta. A ni davanje 1.000 KM Avazu mi bas nije drago.
- milivoje
#522 Re: 09. 05 - dogovori za protest
Sastaviti oglas kao sto se sastavi clanak u npr ''Expresu''.
Boldanim i velikim slovima navesto ''KO, STA I KOLIKO PARA POTROSIO'', zatim sitnim obrazlozenje, pa opet velika i boldana, pa slika...
TO narod gleda...''slika govori 1000 rijeci''
Boldanim i velikim slovima navesto ''KO, STA I KOLIKO PARA POTROSIO'', zatim sitnim obrazlozenje, pa opet velika i boldana, pa slika...
TO narod gleda...''slika govori 1000 rijeci''
-
imirza
#523 Re: 09. 05 - dogovori za protest
amrica wrote:Sa ovim dijelom se slazem, nesto sam slicno htjela napisati, mislim da su pisma koja se salju preduga, preopsirna i previse komplikovana za prosjecnog citatelja novina. Oglas bi trebao biti veliki, bez puno rijeci, samo staviti crtice, velikim slovima, boldirano, razni fontovi, u kojima ce dominirati cifre u KM, to se odmah primjeti. Eventualno napraviti neko graficko rjesenje koje upada u oci cim se otvori list. Citav list ispisan sitnim slovima ni ja necu procitati, priznajem. I to bi bilo bacanje para.Alhemicarkaa wrote:Hajmo ovako. 20% ih je nepismeno, nece znati ni procitati (onda za to 20% je tv super, a TVSA je objavila pisma). Ostali dio koji cita Avaz, zar vi zaista mislite da je Avaz najtirazniji zbog prvih stranica koje su posvecene politici? Nije, ljudi tu zele procitati najnovije traceve politicara, koji je uhvacen u steti u sred minskog polja i sl, a ono sto je stvarno bitno reci oni i ne citaju. One koje to interesuje kupuje Oslobodjenje. Oslobodjenje je objavilo dobar dio pisma, Avaz malu crticu(znaci, proslo je kroz oci citatelja). I naposlijetku, zar zaista mislite da ce onaj dio populacije na koji se cilja ovim oglasom (onaj dio koji cita Avaz i to uglavnom odozada i zaustavi se negdje oko polovine) razumjeti ovo sto je napisano? Da li ce uopce procitati? Mozda ce samo reci, opet neki proglasi neke skupstine i prevrnuti stranicu.
I postavila sam pitanje, ko je u stvari ciljana skupina ljudi koja bi se trebala informirati i animirati ovim pismima ili oglasom?
Ja nisam apriori za oglas, ali slanje pisma na protokol stvarno nemam nikakvog efekta. A ni davanje 1.000 KM Avazu mi bas nije drago.
Dobro stoje ove primjedbe, ali stvari treba gledati realno.
Ne postoji drugi način oglašavanja - nego da se plati, kakva god da je njegova forma.
Nekada su se slala pisma i dopisnice, sa simbolično plaćenom markicom, putovala dva -tri dana .... danas razmjenjujemo poruke iz sekunde u sekundu, ali za to plaćamo 30, 50, 60... KM mjesečno.
Nekad su štampani plakati i lijepljeni po fasadama, danas su to bilbordi, džambo plakati, TV spotovi itd.
Brže, efikasnije, ali i skuplje.
Na raspolaganju stoji:
PLAĆENI OGLAS - u Oslbođenju košta 600 KM bez PDV-a, najvjerovatnije je taj red veličine i u Avazu, za POLA starane.
Cijela strana košta 1000 KM.
ŠTAMPANJE PLAKATA, što košta nešto manje, ali zahtjeva mnogo aktivista za višekratno lijepljenje, kante, valjke, ljepila... ne vjerujem u to.
ŠTAMPANJE LETAKA najprostijom grafičkom tehnikom (u moje vrijeme je to bio "šapirograf") i distribucija po post. sandučićima, što je daleko najjeftinije u izradi, ali zahtijeva brigadu ljudi za distribuciju, što je upitno, a i pitanje je vremena - možda je već kasno. Grafičari 100% ne rade preko praznika. Za BiH.
NOVAC- prikupimo šta se da prikupiti, pa ćemo znati na čemu smo.
Dovoljno je da svi koji se prepisuju po forumu ulože po 30, 50, 100 KM, i imaćemo i previše.
Hoće li biti tako, vidjećemo. Ako ne bude, onda je sve ovo prazna priča.
To je već trebalo biti završeno, i novac i tekst.
TEKST - slažem se: nipošto široka elaboracija iz "Građanina"; to se dijeli na licu mjesta.
Nekoliko osnovnih, velikih poruka zbog čega građani treba da izađu na proteste, uzeti najaktuelnije ali i najdrastičnije događaje u fokus (pljačka "po zakonu", privatizacija, nacionalizirani stanovi, devizna štednja... svi imaju interes, samo treba da budu neposredno pozvani), i potom datum i mjesto. Ciljna grupa su nezadovoljni građani, dakle, manje ili više svi građani kantona (osim uposlenika Grada i Kantona), samo ih treba jednostavnim načinom informisati o čemu se radi.
I, treba skratiti ovu priču. Ističe vrijeme. Blagajna radi.
- upravnik
-
imirza