Porijeklo porodica i prezimena
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Sarah24
#501 Re: Porijeklo porodica i prezimena
..
Last edited by Sarah24 on 01/06/2013 19:59, edited 2 times in total.
-
duplooooo21
#502 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Velagici su iz Cercenije dosli???!!!
Znal ko sta o ovom??
Znal ko sta o ovom??
-
most
#503 Re: Prezimena
Halvadžije imaš u selu Lokve-Hadžići a kažu da vode porijeklo iz Nevesinja.DINKA73 wrote:Ponovni pokusaj:-))
Jel neko nesto zna o porijeklu porodica HALVADŽIJA i MALKOČ?
tHANKS,
-
most
#504 Re: Prezimena
Košarić je prezime iz Ljubuškog to znam jer mi je očeva majka Košarić.edin_k wrote:pozz svima ima li iko ista o prezimenu Košarić ..koliko sam ja saznao..porijeklom iz hercegovine,negdje oko ljubuskog.
i za prezime šošić??to je negdje oko konjica....gubelic takodjer..
-
Henny
#505 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Moze li mi neko reci nesto vise o prezimenu Keč?
- Fratris
#506 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Još jednom, vidovitost nije jača strana mene niti drugih forumaša. Kraj iz kojeg ste i vjera su prijeko potrebne da bi uopće počeo tražiti išta o nečijem prezimenu.
-
Henny
#507 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Onda se ja izvinjavam na svojoj neinformisanosti.Fratris wrote:Još jednom, vidovitost nije jača strana mene niti drugih forumaša. Kraj iz kojeg ste i vjera su prijeko potrebne da bi uopće počeo tražiti išta o nečijem prezimenu.
Ono sto ja znam ne ide daleko u proslost, porodica Keč je iz Sarajeva i muslimani su. Mada se pominjala i Foča kao mjesto rodjenja nekih od davno umrlih članova porodice.
Također, znam da ovo prezime ima i u Travniku, al ne znam da li su povezane.
Hvala unaprijed.
- Fratris
#508 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Izvinjavam se što je ton bio malo oštriji. Pokušavam stvoriti šablon da ovo sve bude lakše. Što više informacije forumaši ostave u početnoj poruci, to je lakše tražiti i manje dodatnih pitanje je potrebno.Henny wrote:Onda se ja izvinjavam na svojoj neinformisanosti.
Ono sto ja znam ne ide daleko u proslost, porodica Keč je iz Sarajeva i muslimani su. Mada se pominjala i Foča kao mjesto rodjenja nekih od davno umrlih članova porodice.
Hvala unaprijed.
U slučaju prezimena Keč, još sam imao dodatan razlog jer je prezime u Bosni tro-konfesionalno. Oko Nevesinja su pravoslavne vjere i slave Đurđevdan. Po predanju su iz okolice Nikšića u Crnoj Gori. Ranije prezime im je bilo Radulović. U Opličićima kod Čapljine su katolici, došljaci is Jasoča koji je selo malo sjevernij od Opličića. Staro prezime je Milanović. Konačno, Keči su u selu Grdijevići kod Foče muslimani. Selo je jugoistočno od grada, u predjelu Čelebići. S obzirom da u okolici Plevlje u Crnoj Gori postoji porodica Keč koja je muslimanske vjere(iako se danas većinom legalno prezivaju Kečević), vjerovatno su ovi fočanski porijeklom od njih. Matica im je selo Podtrlica ili Potrljica kraj Pljevlja. Potrljica i Grdijevići su manje od 20 km zračne linije. Nemam informacija o daljoj starini pljevaljskih Keča.
Isto tako, nemam informaciju o ikakvom srodstvu Keča tri vjere, ali mislim da nisu rod, jer je kod katolika i pravoslavnih prezime zamjena za starije. Etimološki vjerovatno dolazi od riječi keča koja označava gunj od kravlje dlake koji se stavljao ispod sedla.
-
Henny
#509 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Hvala puno na ovim informacijama i na ulozenom trudu.Fratris wrote:Izvinjavam se što je ton bio malo oštriji. Pokušavam stvoriti šablon da ovo sve bude lakše. Što više informacije forumaši ostave u početnoj poruci, to je lakše tražiti i manje dodatnih pitanje je potrebno.Henny wrote:Onda se ja izvinjavam na svojoj neinformisanosti.
Hvala unaprijed.
U slučaju prezimena Keč, još sam imao dodatan razlog jer je prezime u Bosni tro-konfesionalno. Oko Nevesinja su pravoslavne vjere i slave Đurđevdan. Po predanju su iz okolice Nikšića u Crnoj Gori. Ranije prezime im je bilo Radulović. U Opličićima kod Čapljine su katolici, došljaci is Jasoča koji je selo malo sjevernij od Opličića. Staro prezime je Milanović. Konačno, Keči su u selu Grdijevići kod Foče muslimani. Selo je jugoistočno od grada, u predjelu Čelebići. S obzirom da u okolici Plevlje u Crnoj Gori postoji porodica Keč koja je muslimanske vjere(iako se danas većinom legalno prezivaju Kečević), vjerovatno su ovi fočanski porijeklom od njih. Matica im je selo Podtrlica ili Potrljica kraj Pljevlja. Potrljica i Grdijevići su manje od 20 km zračne linije. Nemam informacija o daljoj starini pljevaljskih Keča.
Isto tako, nemam informaciju o ikakvom srodstvu Keča tri vjere, ali mislim da nisu rod, jer je kod katolika i pravoslavnih prezime zamjena za starije. Etimološki vjerovatno dolazi od riječi keča koja označava gunj od kravlje dlake koji se stavljao ispod sedla.
-
75440
#510 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Zna li neko porijeklo prezimena Vilic (muslimani), koji su nakon II. svjetskog rata se raselili, a zivjeli su u blizini Kalinovika? Hvala
-
zmaj82
#511 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Porijeklo porodice PAČARIZ iz Bjelimića (okolina Konjica)? Tražim već dugo bilo koju informaciju... Odakle vode porijeklo? Kada su došli u Bjelimiće? Eventulano njihovo ranije prezime... Unaprijed zahvalan
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#512 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Bio je u Prijepolju za vrijeme WW2 hodža Sulejman Pačariz, neka vrsta narodnog vođe muslimana, borio se protiv četnika i partizana. Ako ti Pačarizi imaju veze s njim, onda su vjerovatno i oni porijeklom iz Sandžaka, jer su migracije Bošnjaka u pravilu išle prema zapadu, i u ratovima i između njih.zmaj82 wrote:Porijeklo porodice PAČARIZ iz Bjelimića (okolina Konjica)? Tražim već dugo bilo koju informaciju... Odakle vode porijeklo? Kada su došli u Bjelimiće? Eventulano njihovo ranije prezime... Unaprijed zahvalan
-
zmaj82
#513 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Mislim da Pačarizi iz Bjelimića nemaju veze sa Sulejmanom Pačarizom. Čuo sam iz jednog izvora da vode porijeklo iz Mostara ali nikad nisam mogao da provjerim tu info. Hvala
-
zmaj82
#514 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Ako neko ima knjigu dr Jusufa Mulića "Konjic i njegova okolina: starosjedilački rodovi". Možda u njoj piše nešto o Pačarizima iz Bjelimića. Hvala
- Fratris
#515 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Prezime Pačariz dolazi od turske riječi za štetočinu.
Dr. Mulić kaže da je predak Pačariza doselio iz Bijelog Polja, vjerovatno kao isluženi vojnik. Došao je u selo Ljubuča gdje je dobio zemlji i postao rodonačelnik Pačariza.
U knjizi Milisava Lutovca "Bihor i Korita," Pačarizi se spominju u dva sela kod Bijelog Polja: Bioča i Gojeviće. Iz Bioče su preselili u Gojeviće gdje ih i danas ima, dok su u oni koji su ostali u Bioči odselili 1912. u Tursku. Oba sela se nalaze na rijeci Lim između Berana i Bijelog Polja. Rođaci su im Kneževići koji žive u Budimlji kraj Berana. Kneževići su pravoslavne vjere. Rođaci su im i pravoslavni Pačarizi u Borču između Čačka i Kragujevca koji slave Aranđelovdan. Oni su još 1920.-ih znali da su doselili s Bihora. U knjizi "Prezimena u Crnoj Gori" Vukote i Akima Miljanića, zabilježena je tradicija da su Pačarizi odvojak roda Kovačević iz plemena Vasojevića.
Dr. Mulić kaže da je predak Pačariza doselio iz Bijelog Polja, vjerovatno kao isluženi vojnik. Došao je u selo Ljubuča gdje je dobio zemlji i postao rodonačelnik Pačariza.
U knjizi Milisava Lutovca "Bihor i Korita," Pačarizi se spominju u dva sela kod Bijelog Polja: Bioča i Gojeviće. Iz Bioče su preselili u Gojeviće gdje ih i danas ima, dok su u oni koji su ostali u Bioči odselili 1912. u Tursku. Oba sela se nalaze na rijeci Lim između Berana i Bijelog Polja. Rođaci su im Kneževići koji žive u Budimlji kraj Berana. Kneževići su pravoslavne vjere. Rođaci su im i pravoslavni Pačarizi u Borču između Čačka i Kragujevca koji slave Aranđelovdan. Oni su još 1920.-ih znali da su doselili s Bihora. U knjizi "Prezimena u Crnoj Gori" Vukote i Akima Miljanića, zabilježena je tradicija da su Pačarizi odvojak roda Kovačević iz plemena Vasojevića.
- Fratris
#516 Re: Porijeklo porodica i prezimena
U knjizi "Konjic i njegova okolica: Starosjedilački rodovi," Dr. Jusuf Mulić kaže da su Vilić porijeklom iz Gračanice kod Gacka, i da su se prezivali Vila. Iz Gračanice su preselili u bilećki kraj, pa onda u Ulog kod Kalinovika, gdje prezime postaje Vilić. Vilići su u Gračanici pravoslavne vjere, a po tradiciji je jedan od njih primio islam i odselio u Bileću. Vila muslimana ime a u Rami, iz okolice Mostara. Moguće je da su u rodu s bilećkim i uloškim Vilićima. Guslar Filip Višnjić se u stvari prezivao Vilić, i po tradiciji je od gračaničkih Vilića.75440 wrote:Zna li neko porijeklo prezimena Vilic (muslimani), koji su nakon II. svjetskog rata se raselili, a zivjeli su u blizini Kalinovika? Hvala
-
zmaj82
#517 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Hvala puno !!! Svaka ti cast!
-
EdinSA
#518 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Mene interesuje porijeklo familije GRANULO isto iz Bjelimica kod Konjica? Pozdrav za zmaja82 
-
Tešnjak
#519 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Pozdrav svim forumašima!
Interesuje me porijeklo porodica Abdušinović iz Čaglići kod Tešnja. Prema predanju tamo je živio neki Abdušin ali se ne zna se od kuda je došao. Prezime je, najverovatnije, nastalo dodatkom patronimičkog sufiksa - o v i ć . (Abdušin+ović= Abdušinović). Molim sve oni koje nešto znaju o porijeklu ove porodice da se oglase.
Interesuje me porijeklo porodica Abdušinović iz Čaglići kod Tešnja. Prema predanju tamo je živio neki Abdušin ali se ne zna se od kuda je došao. Prezime je, najverovatnije, nastalo dodatkom patronimičkog sufiksa - o v i ć . (Abdušin+ović= Abdušinović). Molim sve oni koje nešto znaju o porijeklu ove porodice da se oglase.
-
Tešnjak
#520 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Postao/la limunada25 dana 18/01/2011 18:39
Amazonka27 je napisao/la:
nacho_ je napisao/la:
Elezovic ? Po Bosni su se rasirili iz dva mjesta Derventa i G.Hrasno ( opcina Neum) ali odakle su dosli tu ???
Elezovic, U Hadzicima i Pazaricu ih ima puno,a porjeklo im je sa Bjelasnice, i jos uvijek ih gore ima.
Elezovića ima i u Tešnju. Možda neko zna od kuda su se naselili u ovaj kraj ? Možda iz Hercegovine ?
nacho_ je napisao/la:
Elezovic ? Po Bosni su se rasirili iz dva mjesta Derventa i G.Hrasno ( opcina Neum) ali odakle su dosli tu ???
Elezovic, U Hadzicima i Pazaricu ih ima puno,a porjeklo im je sa Bjelasnice, i jos uvijek ih gore ima.
Elezovića ima i u Tešnju. Možda neko zna od kuda su se naselili u ovaj kraj ? Možda iz Hercegovine ?
-
Malika
#521 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Tešnjak wrote:Postao/la limunada25 dana 18/01/2011 18:39
nacho_ je napisao/la:
.
Last edited by Malika on 28/09/2012 18:16, edited 1 time in total.
-
Tešnjak
#522 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Interesuje me porijeklo porodice HALEP kao i nastanak ovog rijetkog prezimena. Porijeklo Halepa po nekima moglo bi biti iz Male Azije u što ne vjerujem. Hvala svima koji mi pomognu riješiti ovu zagonetku.
-
Great Cornholio
#523 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Elezovića ima i u Tuzli, a ti Elezovići su porijeklom iz Hercegovine. Pirić, Begović, Habul, Taslaman, Ovčina,Kozlić, Burek, Tanović,Telarević,Salman, Jerković, Žuštra su neke od muslimanskih porodica koje su u Tuzlu doselile iz istočne Hercegovine.Malika wrote:Tešnjak wrote:Postao/la limunada25 dana 18/01/2011 18:39
nacho_ je napisao/la:
Pozdrav !
Elezovici u Gronjem Hrasnu (i u selima Zabrdje,Poljice,Ubosko i Pijesci ) su jedan rod ,ali nisu u rodu sa Elezovicima iz Bugojnog,Konjica,Tesnja ,Crne Gore itd.
-
Malika
#524 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Great Cornholio wrote:Elezovića ima i u Tuzli, a ti Elezovići su porijeklom iz Hercegovine. Pirić, Begović, Habul, Taslaman, Ovčina,Kozlić, Burek, Tanović,Telarević,Salman, Jerković, Žuštra su neke od muslimanskih porodica koje su u Tuzlu doselile iz istočne Hercegovine.Malika wrote:Tešnjak wrote:Postao/la limunada25 dana 18/01/2011 18:39
nacho_ je napisao/la:
Pozdrav !
Elezovici u Gronjem Hrasnu (i u selima Zabrdje,Poljice,Ubosko i Pijesci ) su jedan rod ,ali nisu u rodu sa Elezovicima iz Bugojnog,Konjica,Tesnja ,Crne Gore itd.
Last edited by Malika on 28/09/2012 18:16, edited 1 time in total.
- gol-man
#525 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Slučajno neko, porijeklo prezimena Kasum iz Jajca