PROTESTI, 08.03.2008. god. u 13h

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Alhemicarkaa

Post by Alhemicarkaa »

komi wrote:
uvjek dobar gost wrote:... za opšte dobro....
u BiH ne postoji taj pojam opće dobro

postoji samo

nek je meni dobro i mojima za ostale me briga
Zbog toga i protestujemo, sto meni kao pojedincu nije dobro!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

uskoro bi trebali pustiti one ubice na slobodu

eto motiva za demonstracije

gdje se može pratiti jesu li kasapini na slobodi ili nisu
_mubarle_

Post by _mubarle_ »

pa sta treba da svake subote setamo...ionako su paznju obracali samo trgovci konobari iz obliznjih prodavnica i kafica. Treba promjeniti nesta. Ok nece moci radnim danom jer ce odziv biti mali,pa hajmo onda opet u subotu ali ovaj put u 7 navece (kada ide CD) blokirati cestu na jedno sat dva i reci da cemo to raditi svake naredne sedmice,pa ako ni tada ne bude odgovora onda treba ponoviti srijedu jer one setnje vise postaju blago receno glupe :x
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

uvjek dobar gost wrote:.... Ljudi... nemojmo tako...

Kad se kamenicama gađala zgrada Kantona.... šta je bilo... i kako..?

Ja se isto slažem sa većinom da su subote i šetnje nekako postale mlake i nekako me ne ispunjavaju.. ali jednostavno potreba za istim postoji... to što iste nisu masovne.. je drugi problem...
nama treba masovnost iz kojh će nastati ono sve o čemu se gore priča....
Ja bih bio najsretniji da nisam u pravu, ali mislim da se glavni cilj nije postigao... cilj je trebao biti okupljanje velikog broja pojedinaca koji su u stanju i koji su voljni povući za cijelu stvar... koji su spremni žrtvovati dio svog slobodnog vremena... za opšte dobro.... 8)
Ako se varam nek me neko demantuje....

Negativne stvari - uništavala se imovina, došli maloljetnici koji nisu ni znali zašto su tu i kamenjali su radi kamenjanja, osuđivanje velikog broja medija.

Pozitivne stvari - hitno sazivanje vanrednog sastanka u kojem se po nevjerovatno brzom postupku donio Zakon kojim se ograničava kretanja maloljetnika iza 23h + se oštro kažnjava za svako posjedovanje čakije, boksera i sl. Osim toga, vidjeli smo pravo lice Samira Silajdžića, postali smo "rulja", zaprijećeno nam je borcima i policijom - facit: US.RALI SU SE ZA SVOJE POZICIJE!!!

Nakon toga ništa više nismo postigli osim male medijske pažnje u subotnjim vijestima i u nedjeljnim dnevnim listovima.

Dakle, nisam za kamenovanje, ali npr. blokiranje institucija ili barem raskrsnica bi dalo barem 100 puta veći efekat od pjevanja i šetanja subotom.

Problem je što se preko foruma takve stvari ne mogu dogovoriti (policija bi nas lako upratila i kulturno spriječila u tome), a i svako se boji za sopstvenu guzicu.

Stagniramo, u stvari i rapidno opadamo a Samir i Semiha o ostavkama vjerovatno više i ne razmišljaju.

ALi zato smišljamo duhovite transparente, čudo jedno.
Šapat

Post by Šapat »

Izbori su zadnja opcija (ne kao takva, nego zato sto su tek za par mjeseci), ali mi ne smijemo odustajati od potenciranja ovoga sto i sada radimo. Na ovaja nacin, pa i sa malom medijskom paznjom, ipak siroj javnosti ukazujemo na nesto.

A onda, uzrokovano nasim djelovanjem, dolazi i do "izleta" prozvanih koji svoji imzjavama najcesce samo upadaju u dublju rupu, a izbori ce ih u toj rupi i ostaviti, bez mogucnosti izlaska.

Dakle - proteste ne obustavljati, nego odrzavati. Mozda da ne idemo svake sedmice, ali hajde da idemo svakih 15 dana? To nam daje fore i za bolje pripreme i sve ostalo. Uvezivanje s medijima koji su nas i do sada podrzali, a samim tim i bolje informisanje ljudi na cijeloj teritoriji i grada i kantona i drzave :).
Prenj

Post by Prenj »

ado_celo wrote:
Prenj wrote: Sta su to "prave demontracije"?
Iskazivanje bijesa i svega nagomilanog u nama. Pa ljudi dragi mirne demonstracije su onda kada imate platu 1000 KM, a hocetet 1300. U situaciji kada se borite za sigurnost svoje djece i ostale smrtno ozbiljne egzistencijalne stvari mora se napraviti haos, recimo po uzoru na Francusku ili opet se vracam na Beograd. Sjetite se kako je sutnut Milosevic.
Milosevica su rusila daleko brojnija rulja, s tim sto je cijeli dogadjaj bio vec unaprijed reziran od strane brojnih mocnih ucesnika iza scene, dok se u Francuskoj bune cijela predgradja.
Koji broj ucesnika je potreban da bi nasilje postalo legitimno, tj. oruzje vecine protiv manjine? 1, 10, 100, 10.000, 100.000, ...?
Crni Legionar

Post by Crni Legionar »

Prenj wrote:
ado_celo wrote:
Iskazivanje bijesa i svega nagomilanog u nama. Pa ljudi dragi mirne demonstracije su onda kada imate platu 1000 KM, a hocetet 1300. U situaciji kada se borite za sigurnost svoje djece i ostale smrtno ozbiljne egzistencijalne stvari mora se napraviti haos, recimo po uzoru na Francusku ili opet se vracam na Beograd. Sjetite se kako je sutnut Milosevic.

Milosevica su rusila daleko brojnija rulja, s tim sto je cijeli dogadjaj bio vec unaprijed reziran od strane brojnih mocnih ucesnika iza scene,
dok se u Francuskoj bune cijela predgradja.
Koji broj ucesnika je potreban da bi nasilje postalo legitimno, tj. oruzje vecine protiv manjine? 1, 10, 100, 10.000, 100.000, ...?
Kao prvo, Milošević nije skinut jer narodu nije odgovarala njegova politika, skinut je jer nije ispunio dato obećanje - stvaranja Velike Srbije
fat_mama

Post by fat_mama »

anakadabra wrote:
homo_sapiens wrote:jos ako narod pozovemo u radni dan, npr. cetvrtak, ili bolje petak, u podne, onda bi bilo vise efekta.

razmisljajmo zajedno
Voljela bih čuti šta drugi misle o tome!?

Mislim da bi trebalo oko 4, blokirati centar.
ado_celo

Post by ado_celo »

Prenj wrote:
ado_celo wrote:
Milosevica su rusila daleko brojnija rulja, s tim sto je cijeli dogadjaj bio vec unaprijed reziran od strane brojnih mocnih ucesnika iza scene, dok se u Francuskoj bune cijela predgradja.
Treba odnekud poceti...Glavu dajem da ce nas biti sve vise i vise ukoliko ljudi vide da se nesto mijenja. Za pocetak trebamo promijeniti svoj nacin iskazivanja nezadovoljstva. Znaci pokusali smo mirno nije islo. Ne kazem sad da trebamo zapaliti pola grada, ali za jednu notu moramo biti glasniji...nadam se da me razumijes
suncica24

Post by suncica24 »

Postoji 198 nacina za nenasilno protestvovanje (neko je to ovdje napisao, pa prosvrljah), sto bi znacilo : I BEZ KAMENICA, PALJENJA I UDARANJA SE MOZE POSTICI NESTO!
Svi smo saglasni da subota vise nije...dovoljna, ali nas pitam: DA LI SMO SPREMNI SJEDITI TRI SATA PRED KANTONOM u petak?
Ja jesam? Ostali?

PS: link za ideje je slijedeci: http://www.aforcemorepowerful.org/resou ... ethods.php
pa pogledajmo jos jednom!
Last edited by suncica24 on 04/03/2008 12:40, edited 1 time in total.
alica.k

Post by alica.k »

suncica24 wrote:Postoji 198 nacina za nenasilno protestvovanje (neko je to odje napisao, pa prosvrljah), sto bi znacilo : I BEZ KAMENICA, PALJENJA I UDARANJA SE MOZE POSTICI NESTO!
Svi smo saglasni da subota vise nije...dovoljna, ali nas pitam: DA LI SMO SPREMNI SJEDITI TRI SATA PRED KANTONOM u petak?
Ja jesam? Ostali?

PS: link za ideje je slijedeci: http://www.aforcemorepowerful.org/resou ... ethods.php
i ja!
Prenj

Post by Prenj »

ado_celo wrote: Treba odnekud poceti...Glavu dajem da ce nas biti sve vise i vise ukoliko ljudi vide da se nesto mijenja. Za pocetak trebamo promijeniti svoj nacin iskazivanja nezadovoljstva. Znaci pokusali smo mirno nije islo. Ne kazem sad da trebamo zapaliti pola grada, ali za jednu notu moramo biti glasniji...nadam se da me razumijes
Glasniji da, ali municiju, poput onih kamenica u srijedu, im ne treba olako davati.
Alfa159

Post by Alfa159 »

Ja mislim da su oni protesti subotom fakat SCHUPLJA!!!!!! Zaschto?????
Hoce demonstranti smjene!!!!!
U redu i sta onda koji su Vasi konkretni prijedlozi sto onda?????
Ne vladine organizacije (u kojoj trenutno jesam) sta su konkretno odradile
pa dajte jednom organizujte poschumljvanje brda iznad Sarajeva da vidim koliko ce se ljudi odzvati!!!! pa odradite nesto konkretno pa recite Semihi Samiru itd E vidite gospodo mi smo ovo odradili a sta ste vi danas uradili!!!!!!!!!!:))))
Ne najlakse je izaci blokirati grad i traziti ostavke bez da se zna sta poslije bez konkretnih zahtjeva tipa 50 igralista za kosarku nogomet tenis, besplatno bavljenje sportom za soc. ugrozene i tako nesto dajte konkretne zahtjeve imate i mene i jos 15 tisuca ljudi a ne 200-300.
ado_celo

Post by ado_celo »

Glasniji da, ali municiju, poput onih kamenica u srijedu, im ne treba olako davati.[/quote]

Baklje, bubnjevi, dobar grafit na nekoj vidnoj lokaciji...
sarajevo63

Post by sarajevo63 »

alica.k wrote:
suncica24 wrote:Postoji 198 nacina za nenasilno protestvovanje (neko je to odje napisao, pa prosvrljah), sto bi znacilo : I BEZ KAMENICA, PALJENJA I UDARANJA SE MOZE POSTICI NESTO!
Ja jesam? Ostali?

i ja!
SUNCICE NEMOJ ZABORAVITI DA NAS IMA MNOGO KOJI SMO SVAKE SUBOTE S VAMA I DA SE NE MOZEMO ZEZATI SA IDEJAMA I SJEDENJEM PRED KANTONOM, JA CU SPAVAT AKO TREBA AL NIJE TO TO, ISKRENO, IL SE DOGOVORIMO NPR U SUBOTU DA SJEDNEMO U PONEDELJAK ISPRED.....FAKAT SE TRUDIM DA NESTO URADIM AL RAZMISLJANJA SE RAZVODNJAVAJU...POSTIGLI SMO MNOGO, POCELI SU RADITI
SAD IH JOS TREBA SKINUTI!!!!!!!!!!!!!!!!
ado_celo

Post by ado_celo »

Alfa159 wrote:Ja mislim da su oni protesti subotom fakat SCHUPLJA!!!!!! Zaschto?????
pa dajte jednom organizujte poschumljvanje brda iznad Sarajeva da vidim koliko ce se ljudi odzvati!!!! pa odradite nesto konkretno pa recite Semihi Samiru itd E vidite gospodo mi smo ovo odradili a sta ste vi danas uradili!!!!!!!!!!:))))
Ne najlakse je izaci blokirati grad i traziti ostavke bez da se zna sta poslije bez konkretnih zahtjeva tipa 50 igralista za kosarku nogomet tenis, besplatno bavljenje sportom za soc. ugrozene i tako nesto dajte konkretne zahtjeve imate i mene i jos 15 tisuca ljudi a ne 200-300.
Simpaticna ideja, ali bojim se zakasnila nekih 30-tak godina...Radne akcije su davno izumrle, iako nikad nisam imao nista protiv. No osvijestimo se ovo su danas potpuno druga vremena i borba za blagostanje podrazumijeva skroz druga sredstva.
alphonse kauders

suncica24 wrote:Postoji 198 nacina za nenasilno protestvovanje (neko je to ovdje napisao, pa prosvrljah), sto bi znacilo : I BEZ KAMENICA, PALJENJA I UDARANJA SE MOZE POSTICI NESTO!
Ja jesam? Ostali?

Jesmo mi spremni sjediti, ali jesmo li spremni ne pobjeći čim se pojavi 10 drotova da nas "mirno i dostojanstveno" pošutaju odatle? E, to je pravo pitanje.
Mikado

Post by Mikado »

Poljoprivrednici su postavili i kamp ispred zajednickih institucija. Za godinu i po koliko su satori bili tamo, oni nisu nista uspjeli postici tim mirnim protestom. Kamp je proglasen rugom za grad o strane nase gradonacelnice i na njenu inicijativu je uklonjen. Jos i dan danas se moze vidjeti predstavnik poljoprivrednika koji po onom platou nosa onu tablu, na kojoj pise koji je dan protesta po redu. Oni su skoro godinu i nesto cekali da se pokrene izrada nacrta Zakona koji ce regulisati tu problematiku, a ni do dana danasnjeg njihovi problemi nisu rjeseni nit je pokrenuto pitanje rjesavanja. Svi u vlasti prebacuju krivicu jedni na druge.

Sarajevski protesti su za manje od 7 dana rezultirali akitivnijim radom vlasti i rjesavanjem problematike. Vlastodrsci su se nakon protesta odrzanih 13.02. posteno prepali i prihvatili se posla u strahu da se oni protesti nebi ponovili i u tezem obliku. Sa mirnim protestima subotom i oni su se smirili i ponovo ce se pocet opustat.
ado_celo

Post by ado_celo »

alphonse kauders wrote:
suncica24 wrote:Postoji 198 nacina za nenasilno protestvovanje (neko je to ovdje napisao, pa prosvrljah), sto bi znacilo : I BEZ KAMENICA, PALJENJA I UDARANJA SE MOZE POSTICI NESTO!
Ja jesam? Ostali?

Jesmo mi spremni sjediti, ali jesmo li spremni ne pobjeći čim se pojavi 10 drotova da nas "mirno i dostojanstveno" pošutaju odatle? E, to je pravo pitanje.
E to je to...Nema revolucije ni promjena bez borbe, ponekad i fizicke nazalost. Iskreno gledajuci one demonstrante bojim se da ce ih i sam Silajdzic rastjerati sa dvojicom portira. Dok recimo kad bi navijaci tako okupirali zgradu ne bi sve islo glatko i sa osmijehom na licima blokiranih untar zgrade...
vjesticanametli

Post by vjesticanametli »

Mikado tako je. E sad da ja pitam nesto. Imam osjecaj da na ovoj temi ucestvuje jako puno ljudi. Da li svi i dodete subotom ili samo sebi skracujete ovdje radno vrijeme? JA nisam vise za setnje i kad isplanirate nesto drugo zovite. Zasto se navijaci ne pojavljuju??? Dokazano je da moze mirno ali se vlasti zivo jebe za to. E pa sad treba drugacije :x
Last edited by vjesticanametli on 04/03/2008 13:00, edited 1 time in total.
ado_celo

Post by ado_celo »

vjesticanametli wrote:Mikado tako je. E sad da ja pitam nesto. Imam osjecaj da na ovoj temi ucestvuje jako puno ljudi. Da li svi i dodete subotom ili samo sebi skracujete ovdje radno vrijeme? JA nisam vise za setnje i kad isplanirate nesto drugo zovite.
Pa evo ljudi planiraju blokadu institucija hoces li ti doci da zabranis ulaz ili izlaz iz zgrade? konkretno...
alphonse kauders

vjesticanametli wrote:Mikado tako je. E sad da ja pitam nesto. Imam osjecaj da na ovoj temi ucestvuje jako puno ljudi. Da li svi i dodete subotom ili samo sebi skracujete ovdje radno vrijeme? JA nisam vise za setnje i kad isplanirate nesto drugo zovite.
Vještice, ali problem je i u ovome "kada VI isplanirate nešto". Ko smo to "MI" i ko treba da isplanira, je li iko spreman da kaže - "Da, ja sam organizovao protestno sjedenje pred Vladom"?
Naravno da nije, jer mi smo svi nekakvi poludemonstranti - "de nam vi to sve sredite, a mi ćemo naletiti ako budemo imali vremena".
I tako opet prebacujemo lopticu na druge do beskonačnosti...
vjesticanametli

Post by vjesticanametli »

ado_celo wrote:
Pa evo ljudi planiraju blokadu institucija hoces li ti doci da zabranis ulaz ili izlaz iz zgrade? konkretno...
ja sam svaki put "subotarila" i bila tu. necu vise mirno :x
Alfa159

Post by Alfa159 »

ado_celo wrote:
Alfa159 wrote:Ja mislim da su oni protesti subotom fakat SCHUPLJA!!!!!! Zaschto?????

Simpaticna ideja, ali bojim se zakasnila nekih 30-tak godina...Radne akcije su davno izumrle, iako nikad nisam imao nista protiv. No osvijestimo se ovo su danas potpuno druga vremena i borba za blagostanje podrazumijeva skroz druga sredstva.
Ma da to je to vrijeme radnih akcija proschlo haahahahahaha majke mi ovo je da se chovjek rani!!!!!!!!!!!! Pa ko nosa Tito slike Ja ili Vi a kada treba raditi to je vrijeme proschlo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Fuj samo cu to reci.
Sta je sa konkretnim zahtjevima i to vrijeme proslo.
Pa Vi radom pokazite da se nesto promjeniti moze.
Najlakse je glupirati se kao sto se svake subote cini bezrazloga, ali ja nesto kontam da organizujem demonstracije na demonstracije ja mogu u roku dva dana skupiti 100 ljudi i doci u subotu pred katedralu I OD VAS ZAHTJEVATI KONKRETNE ZAHTJEVE ZAHTJEVATI DA VIDIM STA SU NEVLADINE ORG. URADILE
Fakat me pocinje demagogija nervirati URADITE NESTO KONKRETNO!!!!!!
alphonse kauders

vjesticanametli wrote:
ado_celo wrote:
ja sam svaki put "subotarila" i bila tu. necu vise mirno :x
Neću ni ja, ali sam pič.ka koja se neće isturiti i reći "evo, ja organizujem blokiranje raskrsnica, bez straha od mogućih konsekvenci po mene, a vi dođite, sjedite i ne morate snositi nikakvu odgovornost."
Locked