ah, cuj velicina, covjek je bio mudar i sposoban i okrutan. procitaj onu biografiju koju sam nazvao pa ces vidjeti kako je bio velik....howyesno wrote:nije da ih slavim, ali strasno postujem. Sultanova ahdnama sama govori o njegovoj velicini, umu i svijesti.
mislim da je besmisleno pricati i o autenticnosti same ahdname, te kako su nemuslimani bili bili proganjani ili sl, pa da je tako za 600 godina im traga nebi bilo.
Osmanlije su ............
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
callmethebreeeze
#501 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
Last edited by callmethebreeeze on 24/12/2009 22:40, edited 2 times in total.
-
callmethebreeeze
#502 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
nadam se da se sarlo nece uvrijeditiljubav_aha wrote:ha ha ha ,pa ti si gori od menecallmethebreeeze wrote:prouci da se dozovu pameti i da ne diraju bracu kurde i moli da ih dragi allah ostavi na ovom putu demokratije i sekularizma.sarlo wrote:Ah, moram se spremati za spavanje.
Prouciti nesto za Bosnu i Turkye, dove se uoci petka primaju.
![]()
ali sta mogu kad sam ljubitelj islamske kulture i hedonizma. a istanbul je za ovakve poput mene idealan, grad pun prelijepih dzamija i kafana. ja, kako nam braca znaju derneciti to je cudo jedno. hvala im sto su nam donijeli kult kafane.
-
sarlo
#503 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
..
Last edited by sarlo on 24/12/2009 22:37, edited 1 time in total.
-
callmethebreeeze
#504 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
forum je poludio ili sam ja.

Last edited by callmethebreeeze on 24/12/2009 22:40, edited 1 time in total.
- kamen spoticanja
#505 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
hocu malo i jaljubav_aha wrote:u mom prvom postu se iskljucivo ne spominju bosnajci,"obicni ljud" koji imaju zdrav stav prema okupatorusarlo wrote:Bosnjaci ne slave okupatora, mislim da obicni ljudi imaju jedan zdrav odnos prema tome.
Bizarnim slucajevima (utakmice) treba realnu ocijenu.![]()
"obicni ljude" niko ne pita,ili se manjina ugleda na misljenje onih sa prve stranice
na koga bi se obican gradjanin bosnjak a i oni iz pocetnog posta naslonili,sad u ovakvoj konstalaciji odnosa?
ne mislis valjda ona,ne treba nam niko da mu vazalimo,ima realne i razume oslonce?
jer ako postavis ovako,vazalili smo turcima ali je bosnjak bio sretan,pa su dosli drugi pa je bio malo manje sretan,pa onda treci pa su mu lagali da je sretan
plus ono sto je ipak vaznije od svega je faktor islama
ne shvatam zasto ti je cudno?
-
howyesno
#506 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
eto rimljani, grci i svi ostali bili merhametli pravo, demokratiji kraja nije bilo.callmethebreeeze wrote:ah, cuj velicina, covjek je bio mudar i sposoban i okrutan. procitaj onu biografiju koju sam nazvao pa ces vidjeti kako je bio velik....howyesno wrote:nije da ih slavim, ali strasno postujem. Sultanova ahdnama sama govori o njegovoj velicini, umu i svijesti.
mislim da je besmisleno pricati i o autenticnosti same ahdname, te kako su nemuslimani bili bili proganjani ili sl, pa da je tako za 600 godina im traga nebi bilo.![]()
![]()
ubijao, preseljavao, nasaljevao, radio sta je htio, jer je mogao. cini mi se da je od njega jedino okrutniji bio njegov savremenik vlad drakula, e, sto je to zivotinja bila. pored njega se i mehmed doimao kao clan amnestija, drustva za zastitu okolisa i zivotinja.
da je bio blag sigurno nebi tako nesta napravio za zivota svoga i bojim se da u to vrijeme nije imao puno izbora, kao vladar. ili si krut i vladas ili blag i nema te.
uostalom , kazes da je ubijao, izvini ali ti poznajes ratove u kojima se nije ubijalo?
-
ragib
#507 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
evo jedna fina ilahija
http://www.youtube.com/watch?v=you4Pey8 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=you4Pey8 ... re=related
Last edited by ragib on 24/12/2009 22:49, edited 1 time in total.
-
callmethebreeeze
#508 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
ma, ja sam rekao da su oni bili bare-bare sa svojim savremenicima. mit o krvolocnom turcinu je nastao za vrijeme opsade beca, aqko se ne varam. mislim, turci varvari zato sto s nabijali na kolac, a ovi spaljivali na lomaci, pokretali krstaske ratove i sl. ali mehmed je volio ubiti i za vrijeme mira, neposlusnike i sl. ne znam da li je tacno, a i sjecanje me vara nakon deset sati rada, ali u ovoj biografiji ima scena koja opisuje kako je jednom kako mladic ubio covjeka iz cista mira. just to watch him die, sto bi dzoni kesh rekao.

- ljubav_aha
#509 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
howyesno,niko ne negira sultanovu pamet i niko nije pisao o progonima ne-muslimanacallmethebreeeze wrote:ah, cuj velicina, covjek je bio mudar i sposoban i okrutan. procitaj onu biografiju koju sam nazvao pa ces vidjeti kako je bio velik....howyesno wrote:nije da ih slavim, ali strasno postujem. Sultanova ahdnama sama govori o njegovoj velicini, umu i svijesti.
mislim da je besmisleno pricati i o autenticnosti same ahdname, te kako su nemuslimani bili bili proganjani ili sl, pa da je tako za 600 godina im traga nebi bilo.![]()
![]()
ubijao, preseljavao, nasaljevao, radio sta je htio, jer je mogao. cini mi se da je od njega jedino okrutniji bio njegov savremenik vlad drakula, e, sto je to zivotinja bila. pored njega se i mehmed doimao kao clan amnestija, drustva za zastitu okolisa i zivotinja, manjina i queerovacar. (doduse, ovo zadnje mu ne bi bio problem uzeci u obzir njegove sklonosti ka djeccacima)
![]()
ah callmethebreeze,kako ces to reci ,mislim ONO u zagradi,zadnja recenica
-
callmethebreeeze
#510 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
fino, volio je djecake.... ali mozda je to samo plod prljave maste mrskih kaura.

- kamen spoticanja
#511 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
callmethebreeeze wrote:ma, ja sam rekao da su oni bili bare-bare sa svojim savremenicima. mit o krvolocnom turcinu je nastao za vrijeme opsade beca, aqko se ne varam. mislim, turci varvari zato sto s nabijali na kolac, a ovi spaljivali na lomaci, pokretali krstaske ratove i sl. ali mehmed je volio ubiti i za vrijeme mira, neposlusnike i sl. ne znam da li je tacno, a i sjecanje me vara nakon deset sati rada, ali u ovoj biografiji ima scena koja opisuje kako je jednom kako mladic ubio covjeka iz cista mira. just to watch him die, sto bi dzoni kesh rekao.
ja sam igrom slucaja,ima srecu da dodjem do velikog broja tekstova iz zvanicne turske povijesti,o mehmedu fatihu
kad se odvadi nacionalfanaticni postotak plus modernoturska sekularisticka nota dosao sam do podataka da je sultan mehmed bio jako pobozan,jako sutljiv,i jako autoritativan i uvijek u ratu(recenica isla otprilike ovako"kad nije ratovao,tad je klanjao")
ovaj patka s djecacima je plod rada zapadnih orijentalista,no kazu,zanimljivo je,da kad je mehmed fatih preselio na bolji svijet,papa je naredio da sve crkve zvone neprestano 7 dana kao znak srece valjda ,sta li
-
ragib
#512 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
edit
Last edited by ragib on 24/12/2009 23:11, edited 1 time in total.
- ljubav_aha
#513 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
kamen spoticanja wrote:hocu malo i jaljubav_aha wrote:u mom prvom postu se iskljucivo ne spominju bosnajci,"obicni ljud" koji imaju zdrav stav prema okupatorusarlo wrote:Bosnjaci ne slave okupatora, mislim da obicni ljudi imaju jedan zdrav odnos prema tome.
Bizarnim slucajevima (utakmice) treba realnu ocijenu.![]()
"obicni ljude" niko ne pita,ili se manjina ugleda na misljenje onih sa prve stranice![]()
na koga bi se obican gradjanin bosnjak a i oni iz pocetnog posta naslonili,sad u ovakvoj konstalaciji odnosa?
ne mislis valjda ona,ne treba nam niko da mu vazalimo,ima realne i razume oslonce?
jer ako postavis ovako,vazalili smo turcima ali je bosnjak bio sretan,pa su dosli drugi pa je bio malo manje sretan,pa onda treci pa su mu lagali da je sretani onda su dosli cetvrti koji su na vezali ruke i dali gladni vukovima...
plus ono sto je ipak vaznije od svega je faktor islama
ne shvatam zasto ti je cudno?
cudim se sto traze oslonce umjesto da se oslone na sebe
- ljubav_aha
#514 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
kamen spoticanja wrote:callmethebreeeze wrote:ma, ja sam rekao da su oni bili bare-bare sa svojim savremenicima. mit o krvolocnom turcinu je nastao za vrijeme opsade beca, aqko se ne varam. mislim, turci varvari zato sto s nabijali na kolac, a ovi spaljivali na lomaci, pokretali krstaske ratove i sl. ali mehmed je volio ubiti i za vrijeme mira, neposlusnike i sl. ne znam da li je tacno, a i sjecanje me vara nakon deset sati rada, ali u ovoj biografiji ima scena koja opisuje kako je jednom kako mladic ubio covjeka iz cista mira. just to watch him die, sto bi dzoni kesh rekao.
![]()
ja sam igrom slucaja,ima srecu da dodjem do velikog broja tekstova iz zvanicne turske povijesti,o mehmedu fatihu
kad se odvadi nacionalfanaticni postotak plus modernoturska sekularisticka nota dosao sam do podataka da je sultan mehmed bio jako pobozan,jako sutljiv,i jako autoritativan i uvijek u ratu(recenica isla otprilike ovako"kad nije ratovao,tad je klanjao")
ovaj patka s djecacima je plod rada zapadnih orijentalista,no kazu,zanimljivo je,da kad je mehmed fatih preselio na bolji svijet,papa je naredio da sve crkve zvone neprestano 7 dana kao znak srece valjda ,sta li
a sto mislis sto je klanjao,sigurno jer je bio odgovoran za zivote,hej,treba savjest smiriti
- kamen spoticanja
#515 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
a ja se iskreno cudim da se ti tome cudis
toliko elokvencije i inteligencije u postovima a mislis da je moguce biti bosnjak na balkanu u europi i biti nezavisan?u bilo kom aspektu
ili mozda nisi iskrena?
toliko elokvencije i inteligencije u postovima a mislis da je moguce biti bosnjak na balkanu u europi i biti nezavisan?u bilo kom aspektu
ili mozda nisi iskrena?
- kamen spoticanja
#516 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
prihvatam da o islamu ne znas dovoljnoljubav_aha wrote:kamen spoticanja wrote:callmethebreeeze wrote:ma, ja sam rekao da su oni bili bare-bare sa svojim savremenicima. mit o krvolocnom turcinu je nastao za vrijeme opsade beca, aqko se ne varam. mislim, turci varvari zato sto s nabijali na kolac, a ovi spaljivali na lomaci, pokretali krstaske ratove i sl. ali mehmed je volio ubiti i za vrijeme mira, neposlusnike i sl. ne znam da li je tacno, a i sjecanje me vara nakon deset sati rada, ali u ovoj biografiji ima scena koja opisuje kako je jednom kako mladic ubio covjeka iz cista mira. just to watch him die, sto bi dzoni kesh rekao.
![]()
a sto mislis sto je klanjao,sigurno jer je bio odgovoran za zivote,hej,treba savjest smiriti![]()
ali ne prihvatam da nam o tome na ovaj nacin govoris
namazom se ne smiruje savjest
-
michio
#517 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
Da zna koliko su Moguli bili ispred svog vremena pamet bi joj stala. pusti bolan.
- ljubav_aha
#518 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
mene je iziritirala informacija koji sam nasla i koju sma postirala na prvu stranicu,divim se svima u BiH koji su spremni dozivljavati takve niskosti od svog naroda u svojoj drzavi ,a ovdje nisma uopste pisala o problemima i poziciji van granica BiHkamen spoticanja wrote:a ja se iskreno cudim da se ti tome cudis![]()
ili mozda nisi iskrena?
- kamen spoticanja
#519 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
ma u biti ja zelim da vidim sta se vrti u njenoj glavimichio wrote:Da zna koliko su Moguli bili ispred svog vremena pamet bi joj stala. pusti bolan.
te informacije su korisne
vidis da turci ponovo dolaze
mozda ce im trebat savjetnika
- ljubav_aha
#520 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
ali se smiruje dusa,pa kako neko moze dozivjeti Bog-a u sebi , sa takvim profilomkamen spoticanja wrote: prihvatam da o islamu ne znas dovoljno![]()
ali ne prihvatam da nam o tome na ovaj nacin govoris![]()
namazom se ne smiruje savjest
kako neko sa grziom savjesti moze imati mir u dusi
moje znanje o islamu tebi nije poznato,stoga ne mozes reci da nije dovoljno
Last edited by ljubav_aha on 24/12/2009 23:27, edited 1 time in total.
- kamen spoticanja
#521 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
tebe moze iritirati i to je tvoje apsolutno pravo,to da se iziritirasljubav_aha wrote:mene je iziritirala informacija koji sam nasla i koju sma postirala na prvu stranicu,divim se svima u BiH koji su spremni dozivljavati takve niskosti od svog naroda u svojoj drzavi ,a ovdje nisma uopste pisala o problemima i poziciji van granica BiHkamen spoticanja wrote:a ja se iskreno cudim da se ti tome cudis![]()
ili mozda nisi iskrena?
nema bona razgranicenja izmedju unutrasnje situacije i pozicije prema vani
bosnjacki nacionalni interes su jako veze s rep.Turskom
ti si naravno toga i svjesna
zato i jeste ovaka tema u ovakvom obliku
- kamen spoticanja
#522 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
ljubav_aha wrote: ali se smiruje dusa,pa kako neko moze dozivjeti Bog-a u sebi , sa takvim profilom
kako neko sa grziom savjesti moze imati mir u dusi
ja tebi velim da ne razumijes islam a ti ope' isto
i ko kaze da ga je grizla savjest
- ljubav_aha
#523 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
nisu bili jedini ,bilo ih je jos i prije njihovog vremenamichio wrote:Da zna koliko su Moguli bili ispred svog vremena pamet bi joj stala. pusti bolan.
- ljubav_aha
#524 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
meni je smijesno sto mi kazes da ne razumijem islamkamen spoticanja wrote:ljubav_aha wrote: ali se smiruje dusa,pa kako neko moze dozivjeti Bog-a u sebi , sa takvim profilom
kako neko sa grziom savjesti moze imati mir u dusija tebi velim da ne razumijes islam a ti ope' isto![]()
i ko kaze da ga je grizla savjest
hm,griznja savjesti,prije ili kasnije svako dodje na tobe ,nije se bez razloga molio
- kamen spoticanja
#525 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas
ah mlada damo,na namaz se prvenstveno ide na zahvalu Uzvisenomljubav_aha wrote:meni je smijesno sto mi kazes da ne razumijem islamkamen spoticanja wrote:ljubav_aha wrote: ali se smiruje dusa,pa kako neko moze dozivjeti Bog-a u sebi , sa takvim profilom
kako neko sa grziom savjesti moze imati mir u dusija tebi velim da ne razumijes islam a ti ope' isto![]()
i ko kaze da ga je grizla savjest![]()
hm,griznja savjesti,prije ili kasnije svako dodje na tobe ,nije se bez razloga molio
ako je Fatih toliko klanjao koliko kazu,imas tri pokusaja da pogodis na cemu je bio zahvalan