Zaustavite religijsku segregaciju u vrticima Sarajeva!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

ali pa kad vecina zeli da se skola zove sveti sava, demokratija, nista vi ne znate :D :D :D

dakle, demokratija je vrsiti diskriminaciju vecine nad manjinom :D da mi je jos samo vidjeti tu vecinu.

ma polozili ste test.

@danas, sta zna demokratski nastrojen gradjanin ove zemlje o tome sta je sekularizam...
danas

Post by danas »

tempora wrote:
danas wrote:
Bea_Trix wrote: dakle, vladavina vecine - ukoliko NE SKODI nekom drugom.
dokazite mi psiholoski, socioloski, pedagoski da RAZDVAJANJE djece TOKOM boravka u vrticu ne utice na njihovu svijest i ja sad kazem: bujrum.
cak i da ne skodi -- nebitno je kao argument. drzava -- sekularna drzava -- ne propagira nijednu religiju. nijednu. jer to je JEDINI nacin da se zapravo osigura sloboda religije na licnom nivou. znaci, ne finansira vjersko obrazovanje pod okriljem 'demokratije' i 'vecina se zalaze sa vjeronauk'. sami odlucite, sta je bolje za vjerski odgoj djeteta po imenu adnan kome su roditelji vjernici muslimani -- 'sekularna' skola u kojoj se bog ne smije spomenuti (ali si slobodan da dijete saljes gdje hoces o svom trosku da se vjerski obrazuje ako hoces) ili skola kojoj je voljom 'vecine' nadjenuto ime sveti sava i koja slavi (pa sa njom i mali adnan) krsnu slavu.

i uostalom -- koji vjeronauk? za nase vajne 'vjernike' model '92 -- na ovom dunjaluku postoji vise od 3 religije. :roll:

Sto ce reci da se peticija treba shvatiti kao pozitivna i kroz nju mobilisati sto vise gradjana iz svih dijelova BiH, kako bi se pokusala "ublaziti"duboko ukorijenjena segragacija, kroz prava tri konstitutivna naroda.Ovu rijec posebno prezirem.Ona je temelj svih ovih pojava.
pa ok ok...
samo gdja pinjo vice da se treba ukinuti vjerska segregacija u sarajevskim vrticima. za ostatak je zaboii lijevo mudo :) no i to je njeno pravo, ali onda nek mi ne drobi o 'svoj djeci'... ionako se nerviram oko svega.
Faust

Post by Faust »

Ne da mi se čitati cijela tema. Ukratko, moj stav: suludo je uvoditi vjeronauku u vrtiće. Vjeronauka u osnovnim školama je cirkus od predmeta. Vjerske zajednice trebaju organizovati u okvirima svojih prostorija nastavu vjeronauke za one koji to žele. Vjeronauka ne treba imati vezu sa obrazovanjem u javnim školama.
tempora

Post by tempora »

Bea_Trix wrote:ali pa kad vecina zeli da se skola zove sveti sava, demokratija, nista vi ne znate :D :D :D

dakle, demokratija je vrsiti diskriminaciju vecine nad manjinom :D da mi je jos samo vidjeti tu vecinu.

ma polozili ste test.

@danas, sta zna demokratski nastrojen gradjanin ove zemlje o tome sta je sekularizam...
To po receptu ne tako davne demokratske Njemacke? :? :(
Fair Life

Post by Fair Life »

biglebovski wrote:...
A što se vas tiće, sumnjivih u cijelu priću, prića je 100% tačna, sve se to na mala vrata uvuklo. I što je najsmješnije, učiće djecu (između ostalog, o islamskoj ekologiji, ma šta to bilo. I nije direktorica ta koja se tu išta pita, jooj!
Ovo su samo simptomi bolesti... Bolest je u drzavnom vrhu.

I sto je sad naj-naj... predskolsko obrazovanje ce biti obavezno.
danas

Post by danas »

Bea_Trix wrote: @danas, sta zna demokratski nastrojen gradjanin ove zemlje o tome sta je sekularizam...
ma to ti je 'nako, ko i komunizam, a protiv toga smo se borili i sad imamo nase demokratsko pravo da blejimo po torovima... :roll:
smayo

Post by smayo »

Bosanske vaspitnoobrazovne ustanove nisu lijepo mjesto za provesti nekoliko sati, eto sad djecicu i u vrtic tjeraju :(
tempora

Post by tempora »

smayo wrote:Bosanske vaspitnoobrazovne ustanove nisu lijepo mjesto za provesti nekoliko sati, eto sad djecicu i u vrtic tjeraju :(

Pozitivna stvar, iz mnogo razloga.Samo ne sa ovakvim mogucnostima, gdje svako sprovodi svoje sumanute ideje. :oops:
smayo

Post by smayo »

Kako za koga. Ja se nekima i danas sjetim matere :D
Fair Life

Post by Fair Life »

Ono sto je cika Jova Jovanocvic znao prije ihahaj godina mnogima je daleko
svjetlosnu godinu...

Alija

Alija, Alija, ti u zurlu sviraš,
A svirkom i pesmom u srce me diraš.
Spusti sada zurlu da jeglenišemo,
- ta to valjda smemo!

Necemo o Hristu, o proroku, svecu,
Necemo o krstu, ni o mlad mesecu;
Ni o svetom pismu, ni o Al'koranu,
- Sve što god nas deli, stavimo na stranu.

Ne pitam te šta se u mošeji uci,
Ni kako živuješ u svojojzi kuci.
Necu da te pitam - te me briga nije -
Ni šta ti se jede ni šta ti se pije.
Ne pitam te: Cija j' staza u raj kraca ?
Vec te pitam samo: Znaš li da smo braca ?

A ti cutiš, cutiš, pa misliš duboko,
A uz to ti suza navire na oko,
Ta je suza cista, sa izvora stara,
I ta suza meni jasno odgovara.

Gledaš i ti moju - jedna im je mati -,
Haj, naša ce suza opet da nas zbrati,
Ona ce da zagrli sinke jednog roda,
Mi vec osecamo da "krv nije voda".

Što su stari jadi ištetili teško,
Sve ce to prebolet srce nam viteško.
Pa kad sine sloga, zvezda naša nova,
Smirice se kosti naših pradedova.

Bice opet srece, ponosa i slave
I snage, i sjaja, i vrline prave.
Pesme naše nece naginjati placu,
- Blagoslov ce stignut zagrljenu bracu.

Uci, dakle, brate, uci decu tvoju,
Ja cu ucit moju,
Da se bratski grle, složnim duhom krepe
Pradedova svojih amanete lepe.

1891. god. Jovan Jovanovic Zmaj
Shirin

Post by Shirin »

jedini ljudi koji su diskriminirani u ovoj državi su oni rijetko normalni koji u čovjeku vide čovjeka, u djetetu dijete. I pustite djecu neka se igraju, smiju i vesele, a za kuran,bibliju i toru će biti vremena ako ih to bude zanimalo.
Dovoljno će oni brzo shvatiti šta je vjera i nacija, ipak smo mi u bosni i to će biti neizbježno...muka mi je više od tih podjela...neka barem djeca budu zajedno ako mi to već ne možemo
vektor68

Post by vektor68 »

Pitam dokle ce se samo zakoni i price o gradjanskom i multi-svakojakom uredjenju sprovoditi u Sarajevu, Mostaru (istocnom dijelu), Zenici,... kako ko sleti sa Pala, Nevesinja ili Citluka odmah primjeti neke nedostatke iil je ezan prejak ili su zvona preglasna pa pocne sa izjavama o ugrozenosti , kako je tesko , balbla, price o iseljenju itd. Zasto kako neko rece od sudionika na ovoj temi nevide balvan u svom oku a vide trn u tudjem. Dokle ce Sarajevo biti poligon za lijecenje necijih mogu slobodno reci frustracija. Znaci nije vise stvar u ovoj sramnoj nakani sto ce se desiti ili desava u vrticima, nego je problem sto se na to obaziremo samo kad je u Sa.
Zasto smatramo da je to sve normalno tu odmah iza dobrinje ili tu odmah preko carinskog mosta, tu odmah iza rondoa. Dokle ce Sarajevo skidati gace da kako ko naidje da mu ga zavuce momacki,i onda se pokrene kampanja kako treba da se tim ljudima udovolji jer je bogati sramota nadje se odmah neki fundamentalist koji se ufati za jedu recenicu lincuje i gotova stvar, a kad se vrate pod svoj kamen ili sumicu u svoju malu mahalu ili avliju onda ce smatrati da je normalno da Adnan cuci na ogradi do se neki Dragan vjerski obrazuje i jos da slavi krsne slave i sl. Ovo me podsjeca na onaj prijedlog za distrikt sarajevo u na pitanje sta ce obuhvatiti distrikt jel i Istocno sarajevo u tome , a Mile kaze neee , istocno Sarajevo je u RS. E onda to znaci da cemo se samo u tudjim avlijama igrati demokratije.....
danas

Post by danas »

vektor68 wrote:Znaci nije vise stvar u ovoj sramnoj nakani sto ce se desiti ili desava u vrticima, nego je problem sto se na to obaziremo samo kad je u Sa.
Zasto smatramo da je to sve normalno tu odmah iza dobrinje ili tu odmah preko carinskog mosta, tu odmah iza rondoa.
ja bih se sa ovim dijelom morala sloziti... znajuci da ce se sad nakupiti bukadar 'nacionalno-neopterecenih' da mi kazu -- kako 'mi' necemo da smo kao 'oni' (a oni valjda mogu i smiju biti sta god hoce, pa i fasisti), i kako treba prvo pomesti u svojoj avliji :roll: jer eto, pale i banja luka i mostar i drvar i siroki -- naravno nisu 'nasa' avlija... :-?
Homer_Simpson

Post by Homer_Simpson »

a dokle ce se sarajevo poredit sa nevesinjem,citlukom i laktasima ...

Zar je to vertikala u kojoj Sa treba da bude???
tempora

Post by tempora »

Homer_Simpson wrote:a dokle ce se sarajevo poredit sa nevesinjem,citlukom i laktasima ...

Ne, nije, ali jeste horziontala demokratskog procesa! :?
Homer_Simpson

Post by Homer_Simpson »

tempora wrote:
Homer_Simpson wrote:a dokle ce se sarajevo poredit sa nevesinjem,citlukom i laktasima ...

svejedno sta je samo smrdi...
danas

Post by danas »

tempora wrote:

te se usudjujem reci -- valjda su ovo stvari koje se ticu cijele drzave i njenog uredjenja, zakona, obrazovanja koje nudi... a ne jednog vrtica u jednom gradu i jednog sina jedne zene...

i ako moze, pobogu vise, nadjite nesto novo da zamijenite ovo izvakano "pa jel treba sarajevo da je ko citluk"... jer ovim govorite da 1) ste se navikli da je u citluku tako kako je, i 2) da vam to mozda i ne smeta nimalo. ili se njima treba da 'divimo' kako nas to posavjetova onaj in33sa ili koji li vec -- makar su ljudi posteni i kazu kako je, a ne pretvaraju se da su multikulti... kontam -- da se i 'mi' prestanemo vise 'pretvarati', uvedemo vjeronauk, preimenujemo skole u 'na allahovom putu' i slicno... mozda napokon zasluzimo 'postovanje' :?
Last edited by danas on 05/02/2008 00:10, edited 1 time in total.
vektor68

Post by vektor68 »

Naravno da necemo porediti sa nevesinjem citlukom itd samo karikiram , al zasto da se prilagodjavamo tim ljudima koji nose teret iz jednonacionalnih sredina izvini necu, ja sam odrasto pored crkve sv Ante i Careve dzamije i nesmeta mi ni ezan ni zvono ni faljen isus ni selam. a gospodi kojoj to smeta nek se prilagodi tome ili .....
lady midnight

Post by lady midnight »

ma dobro, nije svaki sekularizam jednako sekularizam :-):-)

jednom sam ovo napisala na nekoj drugoj temi, pa da ponovim:
sekularno durshtvo u sushtini znachi da legitimitet i suverenitet institucije zvane drzhava kojom je omedjeno to drushtvo bazira na principu volje naroda, a ne na principu bozhanskog odredjenja - ali uz poshtivanje vjerskih sloboda pojedinca i kolektiva.
ovo je sushtina sekularizma; kako ce na kraju krajeva izgledati taj sekularizam, odnosno kako se on sprovodi u praksi, to izgleda drugachije od drzhave do drzhave, a uslovljeno je istorijskim konstelacijama izmedju vjerskih institucija i drzhavne tradicije.

e sad, imamo nekoliko vrsta sekularizma --- pozivacu se samo na demokratske drzhave: imamo onaj u americi i francuskoj, pa i turskoj, imamo onaj u njemachkoj, holandiji, imamo onaj u engleskoj (gdje je kraljica by the way josh uvijek zvanichno poglavar i crkve i drzhave :-)).
u svim ovim zemljama se religija tretira na drugachiji nachin. koliko bi one nama mogle biti uzor? teshko je reci.

sad, da li znachi da je prinicpijelni sekularizam samo onaj u americi, recimo? ne bih rekla, pogotovo znajuci koliko religija tamo utiche na politichke odluke, te koliko je odluchujuca kod izbora. interakcija sekularizma na nivou zakona i institucija i "sekularizma" (odnosno nedostatka istog) u drushtvu je jako zanimljiva stvar. uglavnom, nedostatak vjeronauke u shkolama nije nimalo umanjio religiozitet tog drushtva.

u turskoj? ne, jer sekularna drzhava znachi ono shto sam gore rekla, ali znachi i neutralnost prema religiji, kako @danas reche. ustvari znchi afirmaciju religije (time shto joj omogucava potpunu autonomiju u privatnoj sferi). neutralnosti u turskoj nema, jer je usprkos sekularnom ustrojstvu, sunitski islam taj koji dominira na vjerskom podruchju, druge vjerske zajednice nisu ni priznate kao takve.

u njemachkoj recimo je utjecaj religije na politiku vec daleko manji nego u americi, iako bi neki mozhda rekli na prvi pogled da je njemachka kroz svoju specifichnu konstelaciju crkvenih institucija kao javnih korporacija manje sekularna. ali nije, naravno.
radi se o sekularnoj zemlji, ali vjeronauka se ovdje pohadja u shkolama, i finansira se djelimichno od strane drzhavnih poreza, a djelimichno od crkve. ta vjeronauka, ja opet ponavljam, nije nikakav kateshizam, nego vishe uvod u etiku i istoriju religije.

znam ovo iz vlastitog iskustva, pohadjala sam katolichku vjeronauku (dosadno mi bilo trchati okolo, a ja teshka shtreberka :D:D:D a protestanti mi nisu bili zanimljivi, nauka o islamu nije tada josh postojala u shkolama, iako se sad uvodi), predavana je od strane jedne fantastichne zhene, filozofa i teologa, i mogu reci da sam tu nauchila vishe o krishcanstvu negoli kroz odrastanje u multikulti BiH, gdje jesmo zhivjeli jedni sa drugima, ali slabo shta da smo znali jedni o drugima. no dopushtam da sam ja bila premlada, pa da je ovo zbog toga :D ali nisam postala katolkinja.

digresija: ovo spominjem samo da bih se vratila na doktorovu molbu da se opishu vlastita iskustva. inache sam mejtefsko dijete :D socijalistichki pionir koji je predavao hatme i pobjedjivao na titovim stazama revolucije :D no ni ovo ne bjeshe nikakav garant za moj svjetonazor koji ce se razviti kasnije :-)

kod nas u BiH je pak situacija puno slozhenija nego kod ovih zemalja koje navedoh.
na balkanu su crkve i vjerske institucije bile nosioci borbe za nacionalnu nezavisnost u 19. vijeku, odnosno nosioci kolektivnog nacionalnog identiteta u 20.om. ova se povezanost manifestirala vishe puta, a manifestira se i danas kroz samorazumjevanje vjerskih institucija kao predstavnika nacija. u jednom modernom, stabilnom gradjanskom drushtvu ovo ne bi moglo fercerati. kod nas josh uvijek funkcionishe, iz mnogo razloga.

u sekularnim demokratijama u kojima je vjeronauka predmet u shkolama, sekularizam i kooperacija crkvi sa drzhavama su se razvili evolutivnim putem. multireligioznost se, a i to negdje vec napisah, kompenzira kohezivnim djelovanjem drzhave kao osnovog referentnog sistema lojaliteta.
kod nas to nije (bio) sluchaj, nama je sekularizam nametnut poslije drugog svjetskog rata, a bez da bi se poradilo na dubinskom shvacanju samog principa sekularizma. izgleda da se posljedice toga namecanja i nedostatka edukacije osjecaju josh i danas, kada vidimo iz reakcija na bilo shta o pitanju vjere da na svim stranama vlada ignorancija i nerazumijevanje... vlada nerazumijevanje i za sushtinske principe demokratije, a kamoli shta drugo.

uglavnom, koju vrstu sekularizma da praktikuje to nashe drushtvo, drushtvo u kojem je religija jedan ochito jako, jako vazhan faktor u svakodnevnom zhivotu, u politici, drushtvo segregirano na nacionalnoj i vjerskoj osnovi... drushtvo gdje drzhava kao sistem i ne funkcionishe kako treba?
po meni, jedini ispravan princip koji bi ovdje mogao funkcionirati je onaj americhki, znachi totalno odvojiti vjerske institucije od drzhavnih, ukljuchujuci i shkole i vrtice, i omoguciti autonomiju religije u privatnoj sferi. samo tako se mozhe balansirati razlichitost i garantirati ravnopravnost.

no, ako cemo biti realisti, znamo da situacija izgleda mnogo nepovoljnije, imamo aparthejd u drushtvu koji zadire puno dublje nego shto to ikakav predmet u shkoli mozhe reflektirati.
i vjerujte mi, ovo pitanje se nece rjeshiti kako treba niti na zadovoljstvo svih, sve dok drzhava kao takva ne zazhivi, dok se ne uspostavi drzhavna kohezija na cjelokupnoj teritoriji, dok drzhavne institucije a ne kleptokratski lobiji budu ti koji ce odluchivati sudbinu gradjana, a ovi biti u stanju da ih demokratskim putem kontrolishu, dok se ne uspostavi realna i zakonska ravnopravnost svih ljudi (ukljuchujuci i one "ostale") na cijelom podruchju BiH.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Kad malo bolje razmisli: Il lijepi Tito il lijepi šerijat :D Trećeg nam nema, kakvi smo :D
danas

Post by danas »

Ahmmed wrote:Kad malo bolje razmisli: Il lijepi Tito il lijepi šerijat :D Trećeg nam nema, kakvi smo :D
a ataurk :D :P
taxi_driver

Post by taxi_driver »

danas wrote:
tempora wrote:

te se usudjujem reci -- valjda su ovo stvari koje se ticu cijele drzave i njenog uredjenja, zakona, obrazovanja koje nudi... a ne jednog vrtica u jednom gradu i jednog sina jedne zene...

i ako moze, pobogu vise, nadjite nesto novo da zamijenite ovo izvakano "pa jel treba sarajevo da je ko citluk"... jer ovim govorite da 1) ste se navikli da je u citluku tako kako je, i 2) da vam to mozda i ne smeta nimalo. ili se njima treba da 'divimo' kako nas to posavjetova onaj in33sa ili koji li vec -- makar su ljudi posteni i kazu kako je, a ne pretvaraju se da su multikulti... kontam -- da se i 'mi' prestanemo vise 'pretvarati', uvedemo vjeronauk, preimenujemo skole u 'na allahovom putu' i slicno... mozda napokon zasluzimo 'postovanje' :?

pa trebali bi.samo jedno nebi mogli.sliku muhameda staviti u ucionici iz dobro poznatih razloga :D
lady midnight

Post by lady midnight »

Ahmmed wrote:Kad malo bolje razmisli: Il lijepi Tito il lijepi šerijat :D Trećeg nam nema, kakvi smo :D

samo ti zezaj :D ali problem je u tome shto mnogi ochito josh nisu ni svjesni da postoje i ostale opcije :-):-)

p.s.
ne izjasnih se dovoljno precizno :D engleska nije po definiciji sekularna zemlja, poshto imaju drzhavnu crkvu, a kako navedoh, poglavar drzahve i ckrve je ista osoba :D no, vjera ne igra nikakvu ulogu u politichkim procesima, te se po tom pitanju mozhe govoriti o sekularizmu. sad, o kojoj vrsti sekularizma govorimo --- to je vec neshto drugo :D
danas

Post by danas »

taxi_driver wrote:
danas wrote:
tempora wrote: Ne, nije, ali jeste horziontala demokratskog procesa! :?

pa trebali bi.samo jedno nebi mogli.sliku muhameda staviti u ucionici iz dobro poznatih razloga :D
pa dobro, moze levha or something :D ili vec nesto cemo naci da parira svetom savi, krsnim slavama i tako...

za pocetak, eto mozemo otvoriti srednju skolu pod imenom islamski skolski centar -- bas se slaze sa katolicki skolski centar :oops: ali eto, u ovom sarajevu ima skola sa tim imenom, a vedrana pinjo ne napisa peticiju, niti iko drugi... niti ko skoci da vristi -- kako sarajevo nije citluk, i ne treba da budemo kao ONI :wink:

i tako... :)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

danas wrote:
a ataurk :D :P

može, može :D
Post Reply