švicarska wrote:Pozdrav,
Koliko vidim na forumu su svi prilično upoznati sa muzičkim instrumentima ,pa sam htjela zamoliti za pomoć.Sin je počeo ići na časove gitare u muzičkoj i ima neku gitaru(novu) međutim njegov profesor kaže da je ta premala i da mu treba nova.Insistira da se kupi Yamaha klasična gitara .Kako ja zaista nemam pojma o tim stvarima , htjela sam savjet koja tačno gitara treba( na piku sam gledala sve su označene nekim brojevima , znači treba mi taj broj) da li je moguće neka zamjena, odnosno koje još marke su dobre i koja bi bila realna cijena za to.Napominjem da je tek počeo svirati zato nemam namjeru da potrošim previše ( ukoliko odustane ) i da li je početniku problem svirati na polovnoj gitari.Hvala
Nije problem svirati na polovnoj gitari, ako je gitara ispravna, nema veze je li stara 5 ili 50 ili 100 godina. Ono sta je za pocetnika vazno, a narocito za dijete je da mu gitara "lezi", dakle da su dimenzije tijela gitare takve da moze udobno desnom rukom svirati, a da je vrat gitare takve debljine i sirine da moze dohvatiti sve zice pri skoloskom hvatu u sirini 4 polja (dakle palac na sredini sirine vrata i otprilike na sredini dlana). Mozete vidjeti da rok gitaristi sviraju tako da im je palac na vrhu vrata, pa da cak palcem hvataju 6. ili cak i 5. zicu (Jimi Hendrix na primjer) ali to je "nepravilno" drzanje gitare i u muzickoj skoli to nece smjeti raditi.
Dakle, sin treba sjesti na stolicu, (ako je desnjak) staviti lijevu nogu na gitarsku klupicu (ili prebaciti nogu preko noge) i staviti gitaru na lijevu nogu. Visinu stolice i klupice za nogu onda podesiti da moze udobno svirati. Vrh glave vrata gitare treba biti u visini lijevog ramena. To je skolski primjer polozaja pri sviranju klasicne, koncertne gitare.
Kada se pronadje nekoliko gitara koje velicinom tijela i vrata odgovaraju Vasem sinu, obratite paznju na to koliko su zice udaljene od vrata gitare. Sto su udaljenije, to ce biti teze i bolnije svirati. Na pocetku ce biti problem (kao i svakom gitaristi) dok jagodice prstiju lijeve ruke ne odebljaju i ocvrsnu. Ali to je proces i to je normalno.
Naravno, treba vidjeti da li je gitara dobro namjestena, kada se okinu zice i pritiskaju na svim poljima da li daju cist zvuk ili zice nesto dodiruju pa pocnu da zvone i prave "prljav" zvuk. Te se stvari mogu rijesiti, ali za pocetak je bolje kupiti gitaru koja sve to ima vec u startu rijeseno, nego traziti majstora. U prodavnici Vam mogu namjestiti neke manje smetnje. Najcesci uzrok "zvonjenja" zica je zakrivljenost vrata ili lose obradjeni pragovi na vratu gitare, ali da ne idem u detalje, to vas za sada nece interesovati.
Ako sin ide u skolu gitare, pretpostavljam da uci na klasicnoj, koncertnoj gitari. Te gitare koriste plastizne zice. Nemojte se zabuniti, slicne su akusticnim gitarama koje se ne koriste za klasicnu muziku, i koje korste metalne zice.
Ima dobrih gitara za prihvatljivu cijenu za pocetnike. mislim da bi se pristoja pocetnicka gitara mogla naci u rasponu od oko 150 Eura pa navise. Ima gitara i za 100 KM, ali ne smijem nista o njima reci. A, naravno, za pocetnika ne vrijedi platiti gitaru 400 ili 500 Eura ili cak i nekoliko hiljada ili cak i nekoliko desetaka eura koliko mogu kostati ozbiljne klasicne gitare. Mislim da se neka pristojna Yamaha, Alhambra itd mogu naci da zadovoljavaju potrebe Vaseg sina a da su prihvatljive cijene.
Ne znam gdje ste, ali ako ste u Sarajevu ili u BiH, web arese na kojima mozete vidjeti ponudu gitara i cijene su vam:
http://www.brothers-music.com/
http://www.amedex-amadeus.com
http://www.artist.ba
Kada udjete na web stranicu odete u kategoriju gitare i potkategoriju klasicne ili koncertne gitare, zavisi kako je kategorisanje na web stranici. Nemojte ici na potkategorije akusticne, elektroakusticne i elektricne gitare jer tu necete naci gitare koje trebaju Vasem sinu.
Naravno, ako sam pogrijesio i ako sin ne uci klasicnu gitaru nego mozda bas akusticnu ili neku drugu, onda trazite u njihovim potkategorijama.
Mislim da bi vam najbolji izbor bio neka Yamaha ili Alhambra. Ti proizvodjaci prave dobre instrumente u svim rangovima cijena, od jeftinih do izuzetno skupih. A dostupne su na nasem trzistu. Jer, uvoziti gitaru predstavlja problem, a najveci je mogucnost ostecenja pri transportu.
Evo, vidim da i Manuel Rodrigues gitara ima na nasem trzistu, to je isto dobar proizvodjac klasicnih gitara. Ali prilicno skup za nase uslove, a narocito za pocetnika.
I da, koliko para toliko muzike. Ili, ako je gitara skupa, ne znaci da je dobra. Ali ako je dobra, onda nije jeftina.
Sretno.
P. S. Profesoru recite da nemate Yamahu, ali ako moze gitara koju je pravio recimo Gernot Wagner. To ce mu sigurno zacepiti usta i nece vise pricati besmislice. Cuj mora Yamaha. Treba ga pitati ima li neki procenat od distributera Yamahe za svaku prodanu gitaru kada to govori.