Mislila sam da smo se napokon razumjele, ali da ti opet nesto kazem. GInekoloskim pregledom se smatra samo onaj pregled o kojem je pisao Pera, dakle pregled pod spekulima i tzv. "pregled prstima", a to je moguce uraditi samo ako je zena prije toga imala odnose. Medjutim, ako je u pitanju djevojka koja je virgo intacta onda je ovaj pregled zakonom nedozvoljen, ovakva djevojka mora doktoru potpisati odobrenje da bi je on ginekoloski pregledao i razdjevicio ili kako se to vec zove. Posto ja stalno imam neke tegobe idem redovno na ginekoloske UZ, ali pazi imas dvije vrste ginekoloskih UZ ovaj abdomenalni (preko stomaka) i vaginalni koji se radi uz pomoc sonde i njega doktor smije raditi samo zeni koja nije virgo intacta, odnosno koja je ranije imala odnose. Ja radim ovaj UZ preko stomaka zbog tegoba koje imam, hypermenorea, dismenorea npr. nekad se desavalo da mi izostanu menzesi i po nekoliko mjeseci i sve ovo je moguce izlijeciti tabletama i UZ preko stomaka. Eh sad, ako bi jednog dana u bliskoj buducnosti doslo do pogorsanja mog reproduktivnog zdravlja, ciste, CA ovarija, endometrioza, ne znam bilo sta sto ne se ne moze lijeciti na ovaj nacin i za cije lijecenje je potreban pregled pod spekulima, vaginalni UZ onda bih potpisala odobrenje, ne bi mi bio problem jer je ipak zdravlje ispred svega. Nadam se da smo se sada malo bolje razumjele i hvala jos jednom na dobroj namjeri
Ginekologija - sve o tome
Moderator: anex
-
Bellica
#501 Re: Ginekologija i vagine....
Loulou,
Mislila sam da smo se napokon razumjele, ali da ti opet nesto kazem. GInekoloskim pregledom se smatra samo onaj pregled o kojem je pisao Pera, dakle pregled pod spekulima i tzv. "pregled prstima", a to je moguce uraditi samo ako je zena prije toga imala odnose. Medjutim, ako je u pitanju djevojka koja je virgo intacta onda je ovaj pregled zakonom nedozvoljen, ovakva djevojka mora doktoru potpisati odobrenje da bi je on ginekoloski pregledao i razdjevicio ili kako se to vec zove. Posto ja stalno imam neke tegobe idem redovno na ginekoloske UZ, ali pazi imas dvije vrste ginekoloskih UZ ovaj abdomenalni (preko stomaka) i vaginalni koji se radi uz pomoc sonde i njega doktor smije raditi samo zeni koja nije virgo intacta, odnosno koja je ranije imala odnose. Ja radim ovaj UZ preko stomaka zbog tegoba koje imam, hypermenorea, dismenorea npr. nekad se desavalo da mi izostanu menzesi i po nekoliko mjeseci i sve ovo je moguce izlijeciti tabletama i UZ preko stomaka. Eh sad, ako bi jednog dana u bliskoj buducnosti doslo do pogorsanja mog reproduktivnog zdravlja, ciste, CA ovarija, endometrioza, ne znam bilo sta sto ne se ne moze lijeciti na ovaj nacin i za cije lijecenje je potreban pregled pod spekulima, vaginalni UZ onda bih potpisala odobrenje, ne bi mi bio problem jer je ipak zdravlje ispred svega. Nadam se da smo se sada malo bolje razumjele i hvala jos jednom na dobroj namjeri
-
kamilica.ba
#502 Re: Ginekologija i vagine....
Dioda,Bellica-hvala vam puno
,ipak cu se odluciti za tablete,sada samo jos da nadjem vremena od posla da odem do dr.Rakic,zena je super,tako je njezna da pregled(koji mi je prvi u zivotu) nisam ni osjetila,posto je vidjela da mi je malo neugodno,zapricavala me je govoreci mi kako imam lijepe trepavice,koju maskaru koristim i sl.
,svaka joj cast,zna da radi svoj posao 
- tech10
#503 Re: Ginekologija i vagine....
kamilica.ba wrote:,zapricavala me je govoreci mi kako imam lijepe trepavice
- Loulou
#504 Re: Ginekologija i vagine....
@Bellice, razumjele smo se, upotpunosti.Bellica wrote:Loulou,
Znam i za abdominalni i za vaginalni UZ. Radila sam i jedan i drugi.
Sad, mene zanima, (može i Pera odgovoriti), kako kod djevojke, kod koje nije bilo defloracije, dijagnosticirati npr. neku vaginalnu infekciju? Kako uzeti bris?
Propisuju li se vaginalete? Vaginalete se, koliko mi je poznato, plasiraju "na istoj dubini" kao i tampon, a tampone mogu koristiti i djevojke koje nisu prethodno imale odnos. Onda, opet, da bi se insertirale ili vaginalete ili tampon, prst (ili aplikator) je potrebno gurnuti u vaginu, dakle, isto ono što se radi tokom ginekološkog pregleda koji ste pomenuli ti i @Pera.
Pa, ako samo može pojašnjenje. Hvala.
-
Bellica
#505 Re: Ginekologija i vagine....
Loulou wrote:@Bellice, razumjele smo se, upotpunosti.Bellica wrote:Loulou,
Mislila sam da smo se napokon razumjele, ali da ti opet nesto kazem. GInekoloskim pregledom se smatra samo onaj pregled o kojem je pisao Pera, dakle pregled pod spekulima i tzv. "pregled prstima", a to je moguce uraditi samo ako je zena prije toga imala odnose. Medjutim, ako je u pitanju djevojka koja je virgo intacta onda je ovaj pregled zakonom nedozvoljen, ovakva djevojka mora doktoru potpisati odobrenje da bi je on ginekoloski pregledao i razdjevicio ili kako se to vec zove. Posto ja stalno imam neke tegobe idem redovno na ginekoloske UZ, ali pazi imas dvije vrste ginekoloskih UZ ovaj abdomenalni (preko stomaka) i vaginalni koji se radi uz pomoc sonde i njega doktor smije raditi samo zeni koja nije virgo intacta, odnosno koja je ranije imala odnose. Ja radim ovaj UZ preko stomaka zbog tegoba koje imam, hypermenorea, dismenorea npr. nekad se desavalo da mi izostanu menzesi i po nekoliko mjeseci i sve ovo je moguce izlijeciti tabletama i UZ preko stomaka. Eh sad, ako bi jednog dana u bliskoj buducnosti doslo do pogorsanja mog reproduktivnog zdravlja, ciste, CA ovarija, endometrioza, ne znam bilo sta sto ne se ne moze lijeciti na ovaj nacin i za cije lijecenje je potreban pregled pod spekulima, vaginalni UZ onda bih potpisala odobrenje, ne bi mi bio problem jer je ipak zdravlje ispred svega. Nadam se da smo se sada malo bolje razumjele i hvala jos jednom na dobroj namjeri![]()
Znam i za abdominalni i za vaginalni UZ. Radila sam i jedan i drugi.
Sad, mene zanima, (može i Pera odgovoriti), kako kod djevojke, kod koje nije bilo defloracije, dijagnosticirati npr. neku vaginalnu infekciju? Kako uzeti bris?
Propisuju li se vaginalete? Vaginalete se, koliko mi je poznato, plasiraju "na istoj dubini" kao i tampon, a tampone mogu koristiti i djevojke koje nisu prethodno imale odnos. Onda, opet, da bi se insertirale ili vaginalete ili tampon, prst (ili aplikator) je potrebno gurnuti u vaginu, dakle, isto ono što se radi tokom ginekološkog pregleda koji ste pomenuli ti i @Pera.
Pa, ako samo može pojašnjenje. Hvala.
Ne namjeravam uzeti Peri posao
- kinderlada
#506 Re: Ginekologija i vagine....
.
Last edited by kinderlada on 19/04/2012 00:44, edited 1 time in total.
-
cocochanel
#507 Re: Ginekologija i vagine....
Meni kada su propisali diane 35, ginekolog je rekao da se pije 6 mjeseci (cini mi se) pa se pravi pauza..koliko znam to je obavezno.
-
vjestica
#508 Re: Ginekologija i vagine....
Ćao! Imam veliku dilemu koju ne znam kako da riješim. Nakon čitanja postova na ovom forumu, odlučila sam da trudnoću vodim u Općoj bolnici, odnosno kod doktora Mašića ili Mišeljića (koliko sam shvatila Spahović više ne radi, u penziji je). Može li mi neko reći kako to funkcioniše. Uzmem uputnicu za ginekologa u Općoj i šta onda? Treba li prethodno da se raspitam telefonom (koliko sam shvatila na telefon se baš i ne javljaju) da li taj dan radi Mašić, odnosno da čekam da čekam dan kada on radi da bih otišla tada? Ili se i ne može birati nego da odem, pa ko bude taj dan u smjeni.
Ili svejedno, U Skerlićevoj, kako "potrefiti" da radi npr. dr. Rada Rakić? Možda postavljam laička pitanja, ali stvarno bih bila zahvalna da mi pomognete savjetom i objašnjenjem, jer ne bih išla kod privatnika, a uskoro moram otići kod nekog državnog. Pozdrav i hvala:-)
Ili svejedno, U Skerlićevoj, kako "potrefiti" da radi npr. dr. Rada Rakić? Možda postavljam laička pitanja, ali stvarno bih bila zahvalna da mi pomognete savjetom i objašnjenjem, jer ne bih išla kod privatnika, a uskoro moram otići kod nekog državnog. Pozdrav i hvala:-)
-
Bellica
#509 Re: Ginekologija i vagine....
Pozdrav,vjestica wrote:Ćao! Imam veliku dilemu koju ne znam kako da riješim. Nakon čitanja postova na ovom forumu, odlučila sam da trudnoću vodim u Općoj bolnici, odnosno kod doktora Mašića ili Mišeljića (koliko sam shvatila Spahović više ne radi, u penziji je). Može li mi neko reći kako to funkcioniše. Uzmem uputnicu za ginekologa u Općoj i šta onda? Treba li prethodno da se raspitam telefonom (koliko sam shvatila na telefon se baš i ne javljaju) da li taj dan radi Mašić, odnosno da čekam da čekam dan kada on radi da bih otišla tada? Ili se i ne može birati nego da odem, pa ko bude taj dan u smjeni.
Nisu laicka pitanja uopste, pitas nesto sto bi se svako od nas zapitao. Koliko znam Dr. Rada Rakic radi ponedjeljkom i utorkom prvu smjenu, a srijedom drugu, cetvrtkom i petkom nisam sigurna, nekad prvu nekad drugu, imas broj telefona, zoves kartoteku i pitas, a br. telefona je 033/560200, rade od 7:30h do 20:00h. Inace, svaka cast za izbor dr. Rada je najbolji ginekolog za kojeg si se mogla odluciti
A za Opcu bolnicu ili GAK moras otici kod ljekara opce prakse ili kod dr. ginekologa koji ti vodi trudnocu u Domu zdravlja, zovnes Opcu bolnicu (nisam sigurna koji im je broj telefona), pitas kad radi dr. Masic ili bilo koji drugi, ako radi prvu odes, javis se sestri, predas knjizicu i uputnicu i cekas da te prime, oni ce ti reci kad ces dolaziti na preglede, UZ, CTG i ostalo. Tada biras jednog jedinog doktora koji ce ti voditi trudnocu i tako ce biti cijelih 9 mjeseci. Taj bi te trebao i poradjati. A ako te interesuje i GAK, gore mozes otici svaki dan, svaki dan do 13:00H mozes naci bilo kojeg doktora, osim ako je negdje na kongresu ili bolovanju, ili ako dezura, tad radi iza 13:00. Mislim da je isti sistem i u Opcoj, svi rade prvu osim doktora koji dolaze iza 13:00h u dezuru.
Nadam se da sam ti bar malo pomogla, ako imas jos nekih pitanja slobodno pitaj. Sretno i lijep pozdrav
-
vjestica
#510 Re: Ginekologija i vagine....
Ćao Bellice i hvala ti. Puno si mi pomogla. U ponedjeljak odoh po uputnicu i uradiću upravo tako kao što si rekla. Jedino možda što bi prevagnulo u odnosu na dr. Rakić da mi vode trudnoću u Općoj je upravo ta mogućnost da me isti ljekar i porađa. Ali uglavnom ili Skerlićeva ili Opća i hvala još jednom 
Last edited by vjestica on 19/12/2009 20:18, edited 1 time in total.
- Baltazar_khan
#511 Re: Ginekologija i vagine....
Nadam se da vam ne kvarim temu
Samo da napišem da se bogu zahvaljujem što je stvorio taj vaš prekrasni organ
Samo da napišem da se bogu zahvaljujem što je stvorio taj vaš prekrasni organ
-
Bellica
#512 Re: Ginekologija i vagine....
Nema problema, drago mi je da nekome sluzi moje znanje. Vidi, moras voditi trudnocu i u bolnici u u Domu zdravlja, ako radis ne moze ti doktor iz bolnice voditi porodiljsko bolovanje, a ako ti npr. treba UZ ili CTG, ne moras ici u bolnicu da se guras po cekaonicama, da slusas galamu iz porodjajne sale i negativna iskustva porodilja, lijepo odes u Dom zdravlja i odradis. Ima prica i po Domovima zdravlja, ali u Skerlicevoj daju termine, odes lijepo u svom terminu i zavrsis. Dakle, moras imati ljekara koji ti vodi trudnocu u Domu zdravlja, a ovaj u bolnici vodi samo koliko ja znam ako nesto nije uredu, u svim ostalim slucajevima, trudnoca se vodi ambulantno. Ako je npr. potreban D4 UZ onda te posalju u bolnicu, ako imas gestoze ili neku drugu bolest i vjeruj mi da nema razlike, zenu poradja babica, pa vodio te Masic ili bilo ko drugi, samo eto sto bude u smjeni i to mozda. Cesto se desi da se doktor bas kad se zena treba poroditi razboli ili koristi godisnji odmor od prosle godinevjestica wrote:Ćao Bellice i hvala ti. Puno si mi pomogla. U ponedjeljak odoh po uputnicu i uradiću upravo tako kao što si rekla. Jedino možda što bi prevagnulo u odnosu na dr. Rakić da mi vode trudnoću u Općoj je upravo ta mogućnost da me isti ljekar i porađa. Ali uglavnom ili Skerlićeva ili Opća i hvala još jednom:-)
-
vjestica
#513 Re: Ginekologija i vagine....
Znaš li možda kakva je situacija na Otoci, jer mi je najbliža. Nisam ništa saznala o njima, ni loše ni dobro, odnosno čini mi se da je neko rekao da je strašna gužva i da se ne može naručivati kao u Skerlićevoj.
-
Bellica
#514 Re: Ginekologija i vagine....
Ja isto znam da se na Otoci ne moze narucivati, guzve jesu velike, ali ja mislim da trudnice imaju nekakav prioritet jer je sezona gripe. Inace dr. Naser Redzepi radi na Otoci i njega mogu samo pohvaliti kao i dr. Radu koja mi je bila profesorica u srednjoj skoli. S dr.Naserom sam naucila puno stvari u toku skolovanja, a sad sam i njegova pacijentica (nisam trudna, nisam ni udata, ali mi ponekad divljaju hormoni), jeste pomalo grub, ali je strucnjak, jako je profesionalan, opusten, ljubazan i za njega mogu reci sve najbolje, sto je dr. Rada u Skerlicevoj, to je dr. Redzepi na Otoci. Ima i drugih doktora, npr. radila sam i s dr. Vesnom Bralo, ali mi je nesto ovaj drugi dr. bolji. Inace, vise volim muske ginekologe, meni se cini da su obazriviji, razumljiviji, imaju vise strpljenja. Pa ne znam, vidi, da sam na tvom mjestu otisla bih i na jedno i na drugo mjesto, pa gdje mi se bolje svidi, doduse vrijeme nije za setnju, ali... Ja recimo idem kod dr. Redzepija privatno, predjem nekih 13-tak km autom, ali ja mu vjerujem u potpunosti, cini mi se da mi kaze da sam strasno bolesna ja se ne bih uplasila, znala bih da sam u najboljim rukamavjestica wrote:Znaš li možda kakva je situacija na Otoci, jer mi je najbliža. Nisam ništa saznala o njima, ni loše ni dobro, odnosno čini mi se da je neko rekao da je strašna gužva i da se ne može naručivati kao u Skerlićevoj.
-
vjestica
#515 Re: Ginekologija i vagine....
Upravo ću tako i uraditi, otići ću na oba mjesta, ali prvo na Otoku, jer fakat nije vrijeme za šetnju
Sad znam koga i tamo da tražim, čiju smjenu da ganjam, Redžepijevu. Hvala ti još jednom, stvarno si mi pomogla. Ja sam izgleda malo prejednostavno gledala na to. Ja mislila dođem kod famoznog Mašića, on kaže, e baš mi je drago, neka, hajte bujrum, imamo vremena, baš mi je drago što vas vidim
A u pravu si sigurno za ponašanje ljekara, odnosno za njihovu prezaposlenost iz koje proistekne nebriga i nezinteresovanost za pacijenta. Neka me u Domu zdravlja i zbog porodiljskog i razloga koje si ti navela, pa ako bude trebalo,ići ćemo i u bolnicu, ako ne prije, onda na carski.
Stvarno ti hvala još jednom
-
Bellica
#516 Re: Ginekologija i vagine....
vjestica wrote:Upravo ću tako i uraditi, otići ću na oba mjesta, ali prvo na Otoku, jer fakat nije vrijeme za šetnjuSad znam koga i tamo da tražim, čiju smjenu da ganjam, Redžepijevu. Hvala ti još jednom, stvarno si mi pomogla. Ja sam izgleda malo prejednostavno gledala na to. Ja mislila dođem kod famoznog Mašića, on kaže, e baš mi je drago, neka, hajte bujrum, imamo vremena, baš mi je drago što vas vidim
A u pravu si sigurno za ponašanje ljekara, odnosno za njihovu prezaposlenost iz koje proistekne nebriga i nezinteresovanost za pacijenta. Neka me u Domu zdravlja i zbog porodiljskog i razloga koje si ti navela, pa ako bude trebalo,ići ćemo i u bolnicu, ako ne prije, onda na carski.
Nema na cemu, drago mi je da sam pomogla, to mi je trebao biti posao
-
Karen
#517 Re: Ginekologija i vagine....
Zna li netko koliko košta kolposkopija kod spahovića?
Divanović me uputio kod njega, koliko sam shvatila odličan je doktor?
- semmy
#518 Re: Ginekologija i vagine....
meni je predprosle godine radio kolposkopiju i naplatio samo 50km..ne znam koliko je sada ( nije skup inace ni za papa test i pregled ) ali je najbolji citolog u bih...sve sto ti nije jasno u vezi nalaza slobodno ga pitaj...meni je cak i crtao da ga bolje svatim....Karen wrote:Zna li netko koliko košta kolposkopija kod spahovića?
-
lonicera
#519 Re: Ginekologija i vagine....
dugo godina se borim s gljivičnim infekcijama Candida albicans (vaginalnih i na koži) i nakon mnogih neuspješnih pokušaja, lijekova i krema tek odnedavno sam se uspjela riješiti infekcije.
U tome mi je dosta pomogla jedna lijecnica iz Engleske, a besplatan prirucnik mozete skinuti OVDJE: http://candidadieoff.info/yeast/freebook3 .
U tome mi je dosta pomogla jedna lijecnica iz Engleske, a besplatan prirucnik mozete skinuti OVDJE: http://candidadieoff.info/yeast/freebook3 .
- bokeh
#520 Re: Ginekologija i vagine....
Zašto se neke žene odluce da ih ginekolog razdjevici?
mislim ipak to boli.
jesu to one koje se nikad nisu seksale a imaju preko 30?ili?
-
duboka_misao
#521 Re: Ginekologija i vagine....
mislim da su cekale tebe ali se nisi javljao i sta ce jadne mora nekobokeh wrote:Zašto se neke žene odluce da ih ginekolog razdjevici?mislim ipak to boli.
- bez_ideje
#522 Re: Ginekologija i vagine....
Ukratko,zato sto je ginekolog malo profesionalniji od lole koji bi da ga trpa pa kako bilo.........u slucaju da postoji neki medicinski problem sa himenom 
-
shljashtecha
#523 Re: Ginekologija i vagine....
zanima me da li je iko imao iskustva sa Trihomonas vaginalis? informisala sam se i preko interneta i razgovora sa ginekologom ali bih stvarno htjela cuti i iskustva.
koliko je opasno, da li ste imale problema sa lijecenjem i u cemu se sastojala terapija oba partnera- s obzirom na to da je u mom slucaju infekcija ponovljena?
dobro bi mi doslo sto vise informacija...
p.s. pacijentica sam dr. Amre Hadzismajlovic (poliklinika Clarus), pa bih voljela cuti i komentare u vezi s njom.
koliko je opasno, da li ste imale problema sa lijecenjem i u cemu se sastojala terapija oba partnera- s obzirom na to da je u mom slucaju infekcija ponovljena?
p.s. pacijentica sam dr. Amre Hadzismajlovic (poliklinika Clarus), pa bih voljela cuti i komentare u vezi s njom.
-
narcisaa
#524 Re: Ginekologija i vagine....
Zanima me koliko su te privatne zdravstevene ustanove čiste u "bakteriološkom smislu"? Da li se i koliko često vrši dezinfekcija prostora i radnih površina a i sterilizacija instrumenata.Naime čula sam da jedna privatna poliklinika u Hrasnom ne dezinfikuje ništa a i ako to ponekad učini onda samo sa izosanom koji je i jedino dezinfekciono sredstvo u njoj. Čistačicu nemaju a jedna od sestara čisti te prostore dva puta sedmično, a inače rade svaki dan. Vlasnici nisu zdravstveni radnici pa me zanima da li je to moguće? To je kriminal zar ne?
To su razlozi zbog kojih ja privatnim praksama ne vjerujem i zbog kojih još nikada nisam bila u nekoj od njih.
Ljubaznost osoblja meni nije ispred njihove stručnosti i profesionalnosti i to pokušavam ne brkati. Zato se još uvijek grčevito i držim državnih sigurnih ustanova pa ako se nešto i desi ja sam zaštićena a u privatnoj sam zaštićena samo dok ne platim a to šta je iza fasade i koliko je prljavo zna samo "gazda".
Nemojete me krivo shvatiti ali meni je ovo ( sigurnost da upravo u nekoj od tih privatnih ambulanti neću fasovati neku zarazu kao onaj slučaj HIV-a u Tuzli) itekako važno.
To su razlozi zbog kojih ja privatnim praksama ne vjerujem i zbog kojih još nikada nisam bila u nekoj od njih.
Ljubaznost osoblja meni nije ispred njihove stručnosti i profesionalnosti i to pokušavam ne brkati. Zato se još uvijek grčevito i držim državnih sigurnih ustanova pa ako se nešto i desi ja sam zaštićena a u privatnoj sam zaštićena samo dok ne platim a to šta je iza fasade i koliko je prljavo zna samo "gazda".
Nemojete me krivo shvatiti ali meni je ovo ( sigurnost da upravo u nekoj od tih privatnih ambulanti neću fasovati neku zarazu kao onaj slučaj HIV-a u Tuzli) itekako važno.
-
melb26sa
#525 Re: Ginekologija i vagine....
shljashtecha wrote:zanima me da li je iko imao iskustva sa Trihomonas vaginalis? informisala sam se i preko interneta i razgovora sa ginekologom ali bih stvarno htjela cuti i iskustva.
koliko je opasno, da li ste imale problema sa lijecenjem i u cemu se sastojala terapija oba partnera- s obzirom na to da je u mom slucaju infekcija ponovljena?![]()
http://www.cdc.gov/STD/Trichomonas/STDF ... niasis.htm
Lijecenje je po jedna tableta za nju i jedna za njega - vazno da se oba partnera lijece u isto vrijeme.