da bi se moglo kasikom razvlaciti, trebas imati ekstra zhvaku , to se zove :damla sakızı ili falım sade sakız dodajes 1kom. kada pocinjes mljeko ubacivati ..............ali ja pravim i bez te zhvake bude ljepo .............puno srece ..........beautyfool wrote:To ispade nesto ko puding od vanile, jeli dobije onu formu da se moze kasikom razvlaciti ?Istocka wrote:@ beautyfool Evo recept za : Tavug gögsüa gurabiye cu drugom prilikom ,spremam se za put nemam vrijeme sory
![]()
Vrlo lako je napraviti, sve što vam treba: 150 gr.maslac , 1 salica brašna, 1 žličica škroba, 1,5 šalica šećera, 1 vanilin paket, 1 litra mlijeka. Rastopiti maslac u lonac , dodajte brašno i škrob , promiješati i pržiti malo. Dodajte preostale sastojke i miješati intenzivno dok smjesa ne zgusne ! Cim smjesa postigla gustinu uzeti iz sporeta i promiješati par minuta sa mikser, pozeljno je na staklenom sudu preliti i ostaviti u hladnjak da se ohladi . Ukrasiti sa cimetom ,zelenim pistacijama ili mlevenim orasima po vasem ukusu ukrasite .....i sluziti ....Zelim vam dobar tek -----Afiyet olsun
Recepti
Moderator: anex
- Istocka
#501 Re: Recepti
-
samo gost
#502 Re: Recepti
I ovako je ukusno, sigurno, ali ovo je 'yalanci tavuk gögsü' jer nema pilećih prsa unutra, koja daju još na teksturi i na okusu.Istocka wrote:@ beautyfool Evo recept za : Tavug gögsüa gurabiye cu drugom prilikom ,spremam se za put nemam vrijeme sory
![]()
Vrlo lako je napraviti, sve što vam treba: 150 gr.maslac , 1 salica brašna, 1 žličica škroba, 1,5 šalica šećera, 1 vanilin paket, 1 litra mlijeka. Rastopiti maslac u lonac , dodajte brašno i škrob , promiješati i pržiti malo. Dodajte preostale sastojke i miješati intenzivno dok smjesa ne zgusne ! Cim smjesa postigla gustinu uzeti iz sporeta i promiješati par minuta sa mikser, pozeljno je na staklenom sudu preliti i ostaviti u hladnjak da se ohladi . Ukrasiti sa cimetom ,zelenim pistacijama ili mlevenim orasima po vasem ukusu ukrasite .....i sluziti ....Zelim vam dobar tek -----Afiyet olsun
Evo jednog od linkova za takav recept: http://www.armory.com/~turkiye/turkey/g ... ukgog.html. Jedino što još treba piletinu dobro oprati "u nekoliko voda", pa čak i ostaviti preko noći u vodi da izgubi 'mesnat' okus.
- Istocka
#503 Re: Recepti
Ja sam napisala recep koju sam ja upotrebila u ovom primjeru ,a ima na sto nacina ,pa ko voli neka izvolisamo gost wrote:I ovako je ukusno, sigurno, ali ovo je 'yalanci tavuk gögsü' jer nema pilećih prsa unutra, koja daju još na teksturi i na okusu.Istocka wrote:@ beautyfool Evo recept za : Tavug gögsüa gurabiye cu drugom prilikom ,spremam se za put nemam vrijeme sory
![]()
Evo jednog od linkova za takav recept: http://www.armory.com/~turkiye/turkey/g ... ukgog.html. Jedino što još treba piletinu dobro oprati "u nekoliko voda", pa čak i ostaviti preko noći u vodi da izgubi 'mesnat' okus.
-
samo gost
#504 Re: Recepti
@Istocka: ovo nije bila kritika, daleko od toga - ti super kuhaš. Da sam prvi put kad sam probala znala da je u slatkišu piletina - nisam sigurna da bih probala. Pa eto, nije loše da se imaju obje varijante. 
-
Zoya
#505 Re: Recepti
Meni se nesto jede tikvenjara
(pita sa tikvom) pa me interesuje koju tikvu da upotrebim
Kako, sta, koliko...
-
Zoya
#506 Re: Recepti
Ima li kakvo ime ova tikva?
A reci mi trebam li ja to nesto da proprzim prvo, ili..? 
-
Zoya
#507 Re: Recepti
Prevodi ovo J.V.S.O, kako si perverzna sigurno je nesto bRezobrazno
Nego, ja bi bas one tikve ko na slici, vidjela neke u jednoj prodavnici ali ogromne, ima im mozda 5-6 kila, pa kontam sta bi mogla sa ostatkom da ucinim?
Nego, ja bi bas one tikve ko na slici, vidjela neke u jednoj prodavnici ali ogromne, ima im mozda 5-6 kila, pa kontam sta bi mogla sa ostatkom da ucinim?
-
Zoya
#508 Re: Recepti
Hmmm, znala sam da si perverzna ali ne ovoliko da neces da odgovoris i da odagnas ovu po sve bitnu informaciju..
Brinem se za tebe
Ipka, tikva je u pitanju
A te tikvice, je li dobar okus kad se sa njima pravi pita? Nisam nikad probala.
Brinem se za tebe
A te tikvice, je li dobar okus kad se sa njima pravi pita? Nisam nikad probala.
-
Zoya
#509 Re: Recepti
Haj zovnem te na nju kad je napravim pa ti sama procjeni kakva je.. Ima da ti je serviram jal ledenu jal iz pekare, kako god zelishadzinica wrote:Znas da meni oko uvijek na golemo ide, dakle, velicina je bitna.Zoya wrote: okus je isti tj slican..samo je razlika u velicini i obliku![]()
Indigo-X wrote:
pa rekla sam ti da je mashalla, i cim je tako mora valjati,..hocu reci "samo taka"
-
Zoya
-
Zoya
#511 Re: Recepti
Ejs bona, pa nakon par sedmica omlohavi, dzaba mi je, moram iskoristiti ovaj komad na nesto dobro.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#512 Re: Recepti
Ovo bi mogla biti mladjahna sakazlija.hadzinica wrote:Zoya wrote:Meni se nesto jede tikvenjara(pita sa tikvom) pa me interesuje koju tikvu da upotrebim
Kako, sta, koliko...
na kockice pa ja' na mlijecnu varijantu (2 jaja,mladi sir,kasika pavlake+ kasika kukurznog brasna( povuce vodu iz tikve da se jufka ne raskasi ,a ne osjeti se ta kasika brasna-moze i kasika griza ako nemas kuk.brasna)
ili kako ja volim,a to je tikva na kockice,mala glavica luka i punooo bibera
A ima: stambolka, misirača(egipatska), sakazlija (pakistanska); Butternut squash( dijasporska)

- hana_montana
#513 Re: Recepti
ja procitah sandžaklija

-
Strpljiva
#514 Re: Recepti
Nisam znala ovaj trik sa brašnom. Hvala hadžinicehadzinica wrote:na kockice pa ja' na mlijecnu varijantu (2 jaja,mladi sir,kasika pavlake+ kasika kukurznog brasna( povuce vodu iz tikve da se jufka ne raskasi ,a ne osjeti se ta kasika brasna-moze i kasika griza ako nemas kuk.brasna)
ili kako ja volim,a to je tikva na kockice,mala glavica luka i punooo bibera
Ja volim varijantu svih navedenih sastojaka umijesiti sa smjesom mlijeka i brašna (nešto malo gušće od smjese za palačinke). Pa sve u tepsiju, ali ne deblje od 1 cm. Ehhhhhh, pa onda sa kajmakom. Njam njam
- pustopoljina
#515 Re: Recepti
moja majka je pravila "dilju" tj. "dilja" (od one crvene s vana roza bundeve).
isjecka bundevu na ploskice i zalije jajima,sirom,vrhnjem...
a pravila je i kao slatko...kocke u vodi sa secerom i nekad neki zacin...
pravila je i pitu slanu i slatku...i pekla onako u rerni.
u austriji imaju 3670574658593062423985076078 miliona recepata da raznim tikvama i bundevama.
isjecka bundevu na ploskice i zalije jajima,sirom,vrhnjem...
a pravila je i kao slatko...kocke u vodi sa secerom i nekad neki zacin...
pravila je i pitu slanu i slatku...i pekla onako u rerni.
u austriji imaju 3670574658593062423985076078 miliona recepata da raznim tikvama i bundevama.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#516 Re: Recepti
Zoya wrote:Haj zovnem te na nju kad je napravim pa ti sama procjeni kakva je ...hadzinica wrote:Znas da meni oko uvijek na golemo ide, dakle, velicina je bitna.Zoya wrote: okus je isti tj slican..samo je razlika u velicini i obliku![]()
Indigo-X wrote:
pa rekla sam ti da je mashalla, i cim je tako mora valjati,..hocu reci "samo taka"
Pa dobro, ... je l` ovo ljubav i sex ili recepti?Zoya wrote:Ejs bona, pa nakon par sedmica omlohavi, dzaba mi je, moram iskoristiti ovaj komad na nesto dobro....
- tech10
#517 Re: Recepti
Joj, sto ga hadzinica ovdje nakiti. 
- una_bo
#518 Re: Recepti
neko je stavio recept od chocolate chip cookie pie
jako ukusan, savršen..
evo slika

jako ukusan, savršen..
evo slika

-
lol_sa
#519 Re: Recepti
TR4NX wrote:@lol_sa hvala puno (: odlicno maslinovo ulje zdravo a ne osjeti se njegov ukus xD. Pa onda moguce da smiksaju onaj sitnim suhim papricicama i maslilnovim uljem XD
Sazno sam (: za ljuti sos: maslinovo ulje, chili papričice sitno nasjeckane i paradajz sos xD mada moram jos isprobati
a ovo izgleda za onaj sos xD to me ne zanima. A nekako mi previse da onaj chili sos bude samo od onih sitnih papricica, ne znam koje koriste xD preljuto
I znas li odprilike omjere za sos od luka (:
sorry, sad vidjeh....mislim da tu nema neki omjer, pravis po svom cejfu
-
samo gost
#520 Re: Recepti
Evo ono što sam ostala dužna na temi "Šta ste vi lično kuhali...", ali mislim da je bolje da postavim ovdje. Dakle, ovako: za manjih pleh (kod mene je to 30x20), onako za pojesti odmah ili najkasnije sutra_22222_d wrote: Gost, moze li recept za ovu baklavu??????
izgleda very mmmmmmm
1/2 kg jufke;
otprilike 1/2 kg oraha ili pistaća (nepečeni, samljeveni) u koje se doda cimeta (po želji) i oko 50gr šećera;
oko 150gr putera (ne znam tačno).
Za agdu: za ovaj mali pleh meni je najbolja mjera 1 "cup" šećera (kod mene je to oko 270 gr) i 3/4 "cup" vode (oko 180ml), malo ružine vodice i 1 kašika limunovog soka.
Vrlo važan rekvizit: pleteća igla.
Otopiti puter i skinuti mu pjenu. Jufku namastiti puterom (ja premažem četkom) i na nju staviti drugu jufku. Također premazati puterom. (Daljnji postupak je bio super opisan i slikan uz recept "grčka čokoladna baklava", pravile su i neke žene sa foruma, ali sad ga ne mogu pronaći, pa ću ja probati objasniti
Dakle, uzeti pleteću iglu i postaviti je na užu stranu jufke. Preko igle prebaciti početni dio ovih sastavljenih jufki da se dobije traka od jedno 4 cm (igla ostaje da se njome mota). Na tu traku koju smo dobili na početku staviti fil (zavisno koje veličine želimo baklave - za ove posljednje što sam pravila ja sam stavljala jedno dobre 3-4 kašike fila (ne sipati preko cijele jufke, nego fino u redu postaviti na početak). Pošto je igla sad na početku i zamotana jufkom, neće biti problem smotati jufku u rolnu. Ne treba stiskati previše, ali ni ostavljati previše labavo. Kad se smota cijela rolna, onda se jufka rukama pažljivo nabere prema sredini (igla je još u sredini rolne i po njoj se nabire rolna). Onda se sa igle čiji će se krajevi sad pojaviti sa strana, tako namreškana rolnica, spusti u pleh. I tako redom, dok ne potrošimo jufke (u paketu bude 12 jufki, pa izađe 6 rolni baklave od 1/2 kg). Ovo možda zvuči komplikovano, ali je ustvari jako jednostavno .
Kad su sve rolne u plehu, izrezati baklave željene veličine, pa još preliti puterom. Peći na 180st.C (ovo zavisi od rerne) oko 30-ak minuta dok baklava ne počne 'hodati' po tepsiji i dok nije dobila željenu boju - neko voli rumeniju, neko zlatnu.
Kad je baklava pečena ostaviti da se hladi. Pripremiti sirup tako što se šećer i voda kuha 5 minuta (nakon što proključa). Zatim isključiti pa staviti par kapi ružine vodice (ovo zaista daje poseban miris) i 1 kašiku limunovog soka. Vrućom agdom zaliti hladnu baklavu (može i mlaku, moji ukućani ne mogu čekati
Eto, nadam se da sam objasnila kako sam najbolje znala, a ako šta nije jasno tu sam. Još bolje, ako ja ili neko drugi pronađe one slike "MinjeB" sa coolinarike o 'pletenju' ove baklave
-
Mikany
#521 Re: Recepti
I ja sam cekala recept za baklavu.Hvala puno.Djeluje komplikovano,a mislim kad se krene da se pravi da i nije bas.Razuvjeri me. 
- neprilagodjena
#522 Re: Recepti
Grcka cokoladna baklava mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Steta sto sam na dijeti

Steta sto sam na dijeti
-
samo gost
#523 Re: Recepti
Nije komplikovano, naprotiv jako je jednostavno. Evo uspjela sam pronaći link sa slikama na kojima se vidi korištenje pleteće igle za pravljenje baklave. Doduše ovo je drugi recept, a ja ovu baklavu za koju sam stavila recept savijam sa uže strane i redam dvije jufke jednu na drugu.Mikany wrote:I ja sam cekala recept za baklavu.Hvala puno.Djeluje komplikovano,a
mislim kad se krene da se pravi da i nije bas.Razuvjeri me.
http://www.blogoye.org/kuhinjica/53368/ ... klava.html
- CherryLips
#525 Re: Recepti
Ja molim ako neko moze staviti recept za gurabije. Gledala sam po netu ali sve izbacuje te sa medom,pa kokosom,a nigdje onih obicnih,bez ikakvih karafeka. Pitala sam moju majku ali se ne moze sjetiti (godine cine svoje);a kod nje su bile da prste pojedes....jos mi je pred ocima roza šerpa u kojoj su stajale...