Za predane Allahu dž.š.

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
liliput

#501 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by liliput »

@harisoni:
ja koliko znam, izmedju ostalog, lijepo i pozeljno je istiharu klanjati uoci ponedjeljka i uoci petka, 7 puta, tj. 7 istihara namaza, ako ne dobijes neki "znak" - bilo putem sna, ili da osjetis da to nesto trebas uraditi tako ili tako ili ..., onda pauzirati malo, pa opet 7x ...

http://www.ikre.at/cms/index.php?option ... &Itemid=48

Da ti Allah olaksa da doneses ispravnu odluku! Amin...
Motokultivator

#502 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Motokultivator »

وَإِذَا ذُكِرَ اللَّهُ وَحْدَهُ اشْمَأَزَّتْ قُلُوبُ الَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ وَإِذَا ذُكِرَ الَّذِينَ مِن دُونِهِ إِذَا هُمْ يَسْتَبْشِرُونَ
45. Kad se Allah samo spomene, grče se srca onih koji u onaj svijet ne vjeruju, a kada se spomenu oni kojima se oni pored Njega klanjaju, odjednom ih radost obuzme.

I na forumu ima puno onih koji dokazuju upravo ovo. Ja Allah.
strongwoman

#503 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by strongwoman »

Jedna veoma lijepa dova koja se uči nakon jela

"Allahu moj blagoslovi Miljenika Svog, Muhammeda a.s., njegovu časnu porodicu i Ehli bejt, Allahu moj iz neisrcpne riznice Svoje podari i obaspi Miloscu Svojom onoga ko je posio, onoga ko je požnjeo, onoga ko je na pijacu iznio, onoga ko je prodao, onoga ko je kupio, onoga ko je skuhao, onoga ko je sofru postavio, onoga ko je u Tvoje ime pojeo i Tebi se zahvalio"
bierkof

#504 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by bierkof »

liliput wrote: Allah dž.š. je rekao Davudu a.s.: "Ti hoćeš jedno, a Ja drugo i dešava se onako kako Ja hoću. Kad se prepustiš onome što Ja hoću, pružit ću ti ono što ti hoćeš. A ako se ne pokoriš Mojoj odredbi, namučit ćeš se sa onim što ti hoćeš, a ipak će biti onako kako Ja hoću."
Selam i hvala za Hisnul Muslimi, imao sam tu knjizicu u nekoliko primjeraka pa sam ih razdjelio, a ovdje gdje sam sada ne mogu opet da je nabavim. Drago mi je da ima elektronska verzija.

Imam jedno pitanje, sto se tice hadisa (vjerujem da je hadis) kojeg sam citirao gore od liliput, ovo sam procitao na jako mnogo mjesta, i u razlicitim knjigama. Molim vas da li neko zna izvor ovog hadisa jer mi je potreban. Pokusavam da nadjem ali ne mogu.

Hvala unaprijed.
liliput

#505 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by liliput »

bierkof wrote:
liliput wrote: Allah dž.š. je rekao Davudu a.s.: "Ti hoćeš jedno, a Ja drugo i dešava se onako kako Ja hoću. Kad se prepustiš onome što Ja hoću, pružit ću ti ono što ti hoćeš. A ako se ne pokoriš Mojoj odredbi, namučit ćeš se sa onim što ti hoćeš, a ipak će biti onako kako Ja hoću."
Selam i hvala za Hisnul Muslimi, imao sam tu knjizicu u nekoliko primjeraka pa sam ih razdjelio, a ovdje gdje sam sada ne mogu opet da je nabavim. Drago mi je da ima elektronska verzija.

Imam jedno pitanje, sto se tice hadisa (vjerujem da je hadis) kojeg sam citirao gore od liliput, ovo sam procitao na jako mnogo mjesta, i u razlicitim knjigama. Molim vas da li neko zna izvor ovog hadisa jer mi je potreban. Pokusavam da nadjem ali ne mogu.

Hvala unaprijed.
Alejkumusselam brate,

Vjeruj mi da ja ne znam za tacan izvor ovoga, osim sto mi to - posto je Allahov govor, izgleda kao hadis-kudsijj (ako ja dobro shvacam definiciju ovoga) - ako ne, neka me neko ispravi.

Al jedno, sto znam, da mi je ova dova toliko JAKA, i toliko uvjerljiva i toliko istinita, da je to nevjerovatno. Zato je jako volim.
Jer zaista je tako, uvjerila sam se u to , i vjerovatno cu se dok sam ziva jos uciti je i uvjeravati se u Njegovu velicinu, volju i Njegovo znanje, tj. da On najbolje zna sta je dobro za nas (a mi zaista ne znamo) i da ce nam On to i dati - kad On spozna da je vrijeme za to :)

Eto nisam ti puno pomogla, mozda se javi neko ko bolje od mene zna izvor te dove.
Allah ti dao svaki hajr
Motokultivator

#506 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Motokultivator »

"Nefs se odgaja zikrom i rijazetom - duhovnim vjezbama" (Gavs-i Bilvanisi k.s.)

*Rijazet, to jest jedenje male količine hrane koja oslabi insana.
*Rijazet, samoodricanje.
strongwoman

#507 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by strongwoman »

Jedan čovjek reče Ebu Derdi r.a.: Ostav' mi nešto u vasijjet. Reče mu: Budi milostiv prema siročetu, i primakni ga sebi, i nahrani ga od onoga čime se ti hraniš, jer sam čuo Allahova Poslanika s.a.w.s., kako kaže čovjeku koji mu je došao žaleći mu se na osorost i grubost srca, pa mu reče: „Ako hoćeš da ti srce bude mekše primakni jetima k sebi, pomiluj ga po glavi i nahrani ga od svoje hrane – to će ti omekšati srce, i potrebe namiriti!“
žena sa broja 6

#508 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by žena sa broja 6 »

liliput wrote:Citam vas :) i lijepo mi je :)

Mozda ovo neJma plaho veze s zadnja 2-3 posta :-), ali kad je rijec o dovama...uvijek mi naumpadne ova dova, Allahu ekber! - ova dova mi je tako JAKA:

Allah dž.š. je rekao Davudu a.s.: "Ti hoćeš jedno, a Ja drugo i dešava se onako kako Ja hoću. Kad se prepustiš onome što Ja hoću, pružit ću ti ono što ti hoćeš. A ako se ne pokoriš Mojoj odredbi, namučit ćeš se sa onim što ti hoćeš, a ipak će biti onako kako Ja hoću."
Moram priznati da dugo nisam pročitala nešto ovako jako, toliko toga je rečeno u ovih par rečenica...
arzuhal

#509 benim adım dertlidolap...

Post by arzuhal »

Ilahija za koju vele kako raskriljuje suštinu tesavufa. Kako bilo, jedna je od onih prvotnih, što legnu na srce, pa tu zaspu i ostaju dok im najljepši snovi dolaze...

RIZVA

#510 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by RIZVA »

O Allahu, omogući da sreća ispuni naša srca i naše kuće, a radost naše porodice. Liši nas tuge i razočarenja. Učini naše prohtjeve skromnim i u okvirima naših mogućnosti. Ne dozvoli da naše kuće liče na vile i palače, pune materijalnih dobara, a koje nesporazumi i nesloga pretvaraju u prave duševne i psihičke ruševine. Poštedi nas svađa, nesporazuma i velikih prohtjeva. Učini nas Tebi pokornim, usadi ljubav u naša srca i učini nas zadovoljnim s onim što si nam podario. Ustrajmo na Božjem putu, slijedimo Poslanika, s.a.v.s., pa će naš život, bez sumnje, sigurno biti ispunjen ljubavlju, srećom i zadovoljstvom.
liliput

#511 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by liliput »

:thumbup: Amin!
harisoni

#512 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by harisoni »

RespectLifeBH wrote:
harisoni wrote:I još nešto, zanima me da li ima neka dova (ili sura u Kur`anu) koja se uči kad imamo neku želju
Najbolje su Kur'ansko hadiske dove tj.one koje je učio i preporučivao Muhammed s.a.v.s...Ovdje imaš provjerenu zbirku Kuranskih i Hadiskih dova za skoro svaku situaciju u životu:

Image

http://www.n-um.com/files/hisnulmuslim.pdf

harisoni wrote: a efikasna je? Hvala unaprijed. :)
Za primanje dove postoje uvjeti i pravila ponašanja koja se moraju uzeti u obzir. Tu, prije svega, spada čvrsto vjerovanje u Allaha, dž. š., i iskreno obraćanje Njemu....Također postoje i određene prilike kada se dova najbolje prima, npr. kada si na sedždi Allahu dž.š i sl....Opširnije o ovome imaš na ovom linku:

http://muslimah.blogger.ba/arhiva/2008/08/11/1721611

Hvala na odgovoru. :) Ovu zbirku nemam, ali imam Veliku zbirku dova, autora Zahida Mujkanovića.Sad me zanima još ovo - navodi se u ovoj zbirci da nafilu (npr istiharu) treba klanjati do 7 puta.S druge strane, neki drugi govore kako treba klanjat 7 dana zaredom...pa sam tu malo u nedoumici :?:

Selam svima :)
arzuhal

#513 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by arzuhal »

harisoni wrote:Sad me zanima još ovo - navodi se u ovoj zbirci da nafilu (npr istiharu) treba klanjati do 7 puta.S druge strane, neki drugi govore kako treba klanjat 7 dana zaredom...pa sam tu malo u nedoumici :?:

Alejkumu selam :)

Tako je, istihara-namaz klanjaš 7 dana zaredom, recimo svaki put poslije jacije-namaza.
vazi

#514 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by vazi »

meni nekako najbliza zbirka dova od Handzica rahm.
wild roses

#515 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by wild roses »

Enes, radijallahu anhu, prenosi da je čuo Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao:"Uzvišeni Allah kaže: "Čovječe, opraštat ću ti grijehe ne obazirući se na njih sve dok Me budeš dozivao i molio. Čovječe, kada bi ti grijesi dostigli nebeske visine a potom Me zamolio za oprost, oprostio bih ti. Čovječe, kada bi Mi došao sa punom Zemljom grijeha i susreo Me bez truna širka, obasuo bih te sa isto toliko oprosta!"

:)
arzuhal

#516 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by arzuhal »

Etme...etme...etme...

Evo, ima par noći kako su me okupirali ovi stihovi...Ovo je uzdah hazreti Mevlane za njegovim Šemsom iz Tabriza, kada ga je Šems prvi put napustio, kada se Šems maknuo zbog ljubomore i zavisti drugih prema njemu i njegovom druženju sa Dželaludinom, zbog njihove ljubavi...

Evo samo dijela prevoda (preveo Muamer K.):

Čujem da se na put spremaš – nemoj!
Drugog voliš, drugi ti je srcu mio – nemoj!

Ne znaš kako je odvojen biti i šta znači stranstvovati
S čijim srcem sad se kaniš poigrati?
Nemoj!

Od mene se ne otuđi, ne odlazi neznanima
Kradomice na drugog pogleduješ – nemoj!

O mjeseče zbog kojeg i nebesa zbunjena su
ti nas rušiš i činiš nas smetenima – nemoj!

Gdje su silna obećanja o sastanku, o viđenju?
Zar ćeš sada riječ što dade pogaziti?
Nemoj!

Šta sve nisi prisezala, šta sve nisi obećala...
Od zavjeta vlastitoga sada bježiš – nemoj!

neretvanac

#517 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by neretvanac »

RIZVA wrote:O Allahu, omogući da sreća ispuni naša srca i naše kuće, a radost naše porodice. Liši nas tuge i razočarenja. Učini naše prohtjeve skromnim i u okvirima naših mogućnosti. Ne dozvoli da naše kuće liče na vile i palače, pune materijalnih dobara, a koje nesporazumi i nesloga pretvaraju u prave duševne i psihičke ruševine. Poštedi nas svađa, nesporazuma i velikih prohtjeva. Učini nas Tebi pokornim, usadi ljubav u naša srca i učini nas zadovoljnim s onim što si nam podario. Ustrajmo na Božjem putu, slijedimo Poslanika, s.a.v.s., pa će naš život, bez sumnje, sigurno biti ispunjen ljubavlju, srećom i zadovoljstvom.
Amin ja Rabbi !

Svako dobro, selam !
neretvanac

#518 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by neretvanac »

bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#519 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by bordo gandalf »

neretvanac wrote:
:thumbup:

Imam jedno pitanje da ne otvaram novu temu, od kad ide obicaj ili sta vec da kada neko umre u toj kuci da se ne pali tv 40 dana, da li je to novina koja je uvedena u islam jer prije nije bilo tehnike pa se to ne pominje nigdje
neretvanac

#520 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by neretvanac »

rashtiman wrote:
neretvanac wrote:
:thumbup:

Imam jedno pitanje da ne otvaram novu temu, od kad ide obicaj ili sta vec da kada neko umre u toj kuci da se ne pali tv 40 dana, da li je to novina koja je uvedena u islam jer prije nije bilo tehnike pa se to ne pominje nigdje
Nema veze sa islamom, kao što bi naše nene rekle "vlaški običaj"- puno smo mi tih stvari preuzeli od komšija nam, al treba gledat da se takvim ljudima jasno da do znanja da to nema veze sa islamom.
bijela

#521 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by bijela »

ljudi na razlicite nacine tuguju za odlaskom voljenih...
Motokultivator

#522 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Motokultivator »

Oprosti ja Rabb grjehe i mane
I Pravim putem okreni mene

Tebe vjerujem, Tebi robujem
U Te se uzdam na Danu sudnjem

Allahu, Allah, Allahu Allah
Allahu, Allah, Elhamdulillah

Crn od grijeha iako sam ja
Veca od srdzbe Milost je tvoja

Ljubav za Tobom, grije mi srce
Misli o Tebi vesele lice

La teknetu su rijeci Tvoje
Ne gub'te nadu u Milost moju

Najveca sreca jeste za mene
Ti zadovoljan da si od mene

Abdullah87

#524 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Abdullah87 »

arzuhal wrote:
harisoni wrote:Sad me zanima još ovo - navodi se u ovoj zbirci da nafilu (npr istiharu) treba klanjati do 7 puta.S druge strane, neki drugi govore kako treba klanjat 7 dana zaredom...pa sam tu malo u nedoumici :?:

Alejkumu selam :)

Tako je, istihara-namaz klanjaš 7 dana zaredom, recimo svaki put poslije jacije-namaza.
Istihara se može klanjati jednom a može i više puta, može više puta u jednom danu, a može dan za dan, a može svako 4 dana, nema apsolutno nikakvo pravilo za "kad" se klanja istihara;
kao ni za "koliko puta" se klanja istihara: jednom, dvaput, više puta.

Nema nikakvih predaja u vezi "kad" i "koliko puta", a ispravite me ako griješim.

Assalamu alaikum svima :thumbup:
Abdullah87

#525 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Abdullah87 »

avlami97 wrote:Ukoliko vas ponjuši pas na ulici, a krenuli ste u džamiju, da li je time pokvaren abdest? Molio bih odgovor-precizan?
Pas ne kvari abdest.

Abdest se gubi sa svim što izlazi iz dva čovjeka otvora, tvrdim snom, te curenjem krvi ili gnoja (ne bubuljica nego gnoj kao čir).
Učestala zabuna je da se abdest gubi ukoliko dotakneš psa ili pogledaš osobu suprotnog spola...
Post Reply