discus herniae

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Opal_89

#501 Re: discus herniae

Post by Opal_89 »

Drzavno u domu zdravlja, cekas termin kad se smiluju ili ganjas nekog da se malo vise smiluju. Ne znam ko te lijeci ali mislim (nesluzbeno) da ti nije dobro ni previse mirovati. Dobro bi ti dosla njihova terapija strujom, eventualno blaga masaza i stavljanje leda da ti malo podstakne cirkulaciju. Meni doslo da nabavim sebi onaj aparat, ali su cijene vrtoglave :mrgreen:
Nekome odgovara da hladi nekome da zagrije podrucje boli. Apaurini stete, mislim sve steti ali eto gledaj nesto sto ce ti pomoci a ne samo otupiti bol na par sati. Meni je neurolog propisao Oximal da pijem. Pokusaj sa tim magnezijum hloridom, ja ga i sada pijem, pa malo masiraj ledom par minuta dok ne pocne da trni, koriguj kilazu ako ti je ona problem. To nam je borba za cijeli zivot.
Dozer

#502 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Klotzina wrote:
Dozer wrote:To znaci da ti je otisao disk na desnu stranu i pravi pritisak na nerve s desne strane kicme. Kao i kod mene :D

Imas grceve u butini i/ili listu, nocu? Ako da - udri sumece magnezijuma. 7-10 dana po jednu na dan, najbolje predvecer, a onda mozes i jednu na dva dana. Prestace grcevi.
A ako ih jos nemas - imaces. I opet - magnezijum.
Vec mjesec dana lezim,pomalo se mogu kretati,doktor predlozio operaciju,vidim da su nam slicni simptomi.Pijem voltarene i apaurine.Koliko je potrebno da prodje ovo akutno stanje,tj da mogu poceti sa vjezbama i ostalim s obzirom da mi je doktor rekao da samo mirujem i koliko je u prosjeku "normalno" da traje mirovanje posto mi se oduzilo pravo ?
Ti si onda bas u slusu...
Pazi nesto... ako ti je stanje takvo da se ne mozes kretati, i ne popusta vec toliko dugo, onda ti je operacija mozda jedina opcija.
Ti simptomi su kod svakoga manje-vise isti, ali od kolicine ispupcenja diska i jacine pritiska na nerv, kao i stanja okolnih misica, zavisi koliko ce trajati.
Ja sam 2/3 zivota nesto trenirao, fizicki, pa su mi ti misici uz kicmu ostali koliko-toliko masivni, iako atrofirani nakon godina netreniranja. Ali, posto tijelo "pamti", meni je trebalo relativno malo vremena da se ti misici reaktiviraju i ojacaju, i poprave stanje kicme.

Za pocetak, pokusaj ovo sto vec rekoh:
Lezi na pod, na ledja, ruke iznad glave, i lagao se protegni do maksimuma, dok ne osjetis da ti se kicma iznad goozova razmice. Onda tu stanes 3-5 sec., pa se lagano opustis.
Pa nakon 10-ak sec. opet isto. I ovo ponovis 5-8 puta. Logicno - SVE DO MOMENTA KADA POCINJE BOL. Tu stajes.
Nakon toga odradis 5-8 istezanja "nakostrijesena maca".

Probaj s ovim vjezbicama svakih 2-3h, i par dana tako.

Takodjer, kod Al-Tawila sada postoji i tretman DTK, na koji sam ja klapao do Zagreba. Meni je taj tretman puno pomogao, tacnije toliko da mi se vratilo stopalo koje je pocelo padati.
Ranije sam opisao o cemu se radi, pa eto... Mozda da ipak pokusas prvo s tim. I vjezbanje nakon zavrsetka cijelog seta tretmana.
Klotzina

#503 Re: discus herniae

Post by Klotzina »

Dozer wrote:
Klotzina wrote:
Dozer wrote:To znaci da ti je otisao disk na desnu stranu i pravi pritisak na nerve s desne strane kicme. Kao i kod mene :D

Imas grceve u butini i/ili listu, nocu? Ako da - udri sumece magnezijuma. 7-10 dana po jednu na dan, najbolje predvecer, a onda mozes i jednu na dva dana. Prestace grcevi.
A ako ih jos nemas - imaces. I opet - magnezijum.
Vec mjesec dana lezim,pomalo se mogu kretati,doktor predlozio operaciju,vidim da su nam slicni simptomi.Pijem voltarene i apaurine.Koliko je potrebno da prodje ovo akutno stanje,tj da mogu poceti sa vjezbama i ostalim s obzirom da mi je doktor rekao da samo mirujem i koliko je u prosjeku "normalno" da traje mirovanje posto mi se oduzilo pravo ?
Ti si onda bas u slusu...
Pazi nesto... ako ti je stanje takvo da se ne mozes kretati, i ne popusta vec toliko dugo, onda ti je operacija mozda jedina opcija.
Ti simptomi su kod svakoga manje-vise isti, ali od kolicine ispupcenja diska i jacine pritiska na nerv, kao i stanja okolnih misica, zavisi koliko ce trajati.
Ja sam 2/3 zivota nesto trenirao, fizicki, pa su mi ti misici uz kicmu ostali koliko-toliko masivni, iako atrofirani nakon godina netreniranja. Ali, posto tijelo "pamti", meni je trebalo relativno malo vremena da se ti misici reaktiviraju i ojacaju, i poprave stanje kicme.

Za pocetak, pokusaj ovo sto vec rekoh:
Lezi na pod, na ledja, ruke iznad glave, i lagao se protegni do maksimuma, dok ne osjetis da ti se kicma iznad goozova razmice. Onda tu stanes 3-5 sec., pa se lagano opustis.
Pa nakon 10-ak sec. opet isto. I ovo ponovis 5-8 puta. Logicno - SVE DO MOMENTA KADA POCINJE BOL. Tu stajes.
Nakon toga odradis 5-8 istezanja "nakostrijesena maca".

Probaj s ovim vjezbicama svakih 2-3h, i par dana tako.

Takodjer, kod Al-Tawila sada postoji i tretman DTK, na koji sam ja klapao do Zagreba. Meni je taj tretman puno pomogao, tacnije toliko da mi se vratilo stopalo koje je pocelo padati.
Ranije sam opisao o cemu se radi, pa eto... Mozda da ipak pokusas prvo s tim. I vjezbanje nakon zavrsetka cijelog seta tretmana.
Ukratko da te ne peglam,prije mjesec i po tri dana se nisam mogao pomjeriti,sa inekcijama se malo oporavio i dos nisam otisao na ct idiot poceo hodati i pomalo raditi,cak par dana vozio auto po dva-tri sata i onda poslije me zakovalo u medjuvremenu nalaz da je d.hernija. Nisam ja bas zakovan za krevet,mogu ja hodati pomalo ali me noga desna boli pri hodanju nekad vise nekad manje pa zato i miruje.Prekjuce sam probao nekih 100-200 metara hodati i tako tako je bilo ali sutradan me je uzasno bolililo...
Hvala ti puno na savijetima,samo da pitam da li mi je pametnije odmah da pokusam sad sa ovim DTK ili da u domu zdravlja pocnem sa tim nekimpred fizikalnim metodama?
Jos jednom hvala ti od srca..
Opal_89

#504 Re: discus herniae

Post by Opal_89 »

Meni su fizikalne pomogle sa bolom u lijevoj nozi (kasnije sam saznala da je to taj isijas). Rekla sam negdje prije, bol je bila da sam plakala u cekaonici cekajuci da mi bilo kakvu injekciju daju. Bol je bila jaka, s vanjske strane buta i spustala se do pola lista (ne odmah nego nakon par dana patnje i naprezanja mi se bol sirila). Kazu kad se bol spusti do pete da bi trebala proci.
Prosla je godina nakon prve fizikalne terapije i bol u ledjima se povremeno vrati ali bol u nozi nije vise nikad hvala Bogu. Meni su pomogle ili vjezbe ili je ta struja sto su je prikopcali, na nogu su mi stavljali Tens a na ledja IFS. Ne znam sta su im ti termini ali ako budes krenuo na fizikalne vjerovatno ce ti to dati.
Dozer

#505 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Klotzina wrote: Ukratko da te ne peglam,prije mjesec i po tri dana se nisam mogao pomjeriti,sa inekcijama se malo oporavio i dos nisam otisao na ct idiot poceo hodati i pomalo raditi,cak par dana vozio auto po dva-tri sata i onda poslije me zakovalo u medjuvremenu nalaz da je d.hernija. Nisam ja bas zakovan za krevet,mogu ja hodati pomalo ali me noga desna boli pri hodanju nekad vise nekad manje pa zato i miruje.Prekjuce sam probao nekih 100-200 metara hodati i tako tako je bilo ali sutradan me je uzasno bolililo...
Hvala ti puno na savijetima,samo da pitam da li mi je pametnije odmah da pokusam sad sa ovim DTK ili da u domu zdravlja pocnem sa tim nekimpred fizikalnim metodama?
Ma ne peglas ba.
Odmah DTK. To ce ti predloziti i svaki neurohirurg. Ne domaci, jer domaci slabo i znaju za taj tretman, a koliko mi je poznato nigdje ga ni ne primjenjuju. Nazalost... :roll:
A vani je to vec godinama redovna praksa, da se prvo radi to, pa onda fizikalne, pa onda vjezbe. Operacija je vani zadnja opcija, ako ne pomogne nista od prethodnog, i redom kako napisah.

Dakle, zakazi pregled kod Al-Tawila (Importane), mada ni ne moras jer ti je to onda i magnet (250 KM). Posto vec imas utvrdjenu dijagnozu, ja bih odmah isao samo na DTK lumbalnog dijela. Pretpostavljam da ti je DH na S4/S5, sto je standardna (kao i kod mene).

Tretman ti traje oko 1h i 30min, od cega si prvo na blagoj masazi i zagrijavanju oko 10-ak min., pa na stolu i razvlacenju oko 30 min, a zatim na TENS-u (struja) jos 30-ak min.
Inace, TENS = Transcutaneous electrical nerve stimulation, https://en.wikipedia.org/wiki/Transcuta ... timulation
Nakon toga trebas odlezati 1-2h, sto znaci da bi te neko trebao voziti kuci, ne da to radis sam, i da se vozis lezeci (spustis sjediste i pruzis se).

Nema naglih pokreta, pogotovo ne uvrcucih u lumbalnom dijelu. Nema uzimanja bilo cega lijevom/desnom rukom s desne/lijeve strane tijela, a pogotovo ne saginjanja u takve kontre. Lijeva strana - lijeva ruka, desna strana - desna ruka. Simple.
Podizanje bilo cega nikada ledjima, nego fino savijes koljenca, spustis ruku/e, i teret dignes nogama, a ne uspravljanjem ledja. Dakle, ledja sto manje savijati i opterecavati. A teret ne bi smio biti veci od max. 10 kg. Jbg, ali ta posteda ti je nuzna da bi za 10-15 dana od kraja DTK mogao poceti s vjezbama.

Ovi tretmani kostaju, cini mi se, 80 KM / tretman. A potrebno ti ih je 5 u startu, pa ako ne budes osjetio poboljsanje nakon 7-8 dana od kraja tih 5 tretmana, onda jos 5. Nije jeftino, znam...ali je jos uvijekjeftinije nego u HR. I, po meni, vrijedi pokusati. Bolje nego ici na 50/50 s operacijom.
Ali, vjerovatno ti nece trebati. Meni je bilo doboljno tih prvih 5, a stopalo mi se vratilo nakon treceg. Tebi stopalo nije palo, koliko sam shvatio...?
Ako nije, onda si jos uvijek u boljem stanju od mene tada :wink:

Same fizikalne meni nisu pomagale (masaza, struja, magnet). Kod isijasa mogu pomoci, kao kod @Opal, ali kod DH teze.
Klotzina

#506 Re: discus herniae

Post by Klotzina »

Dozer wrote:
Klotzina wrote: Ukratko da te ne peglam,prije mjesec i po tri dana se nisam mogao pomjeriti,sa inekcijama se malo oporavio i dos nisam otisao na ct idiot poceo hodati i pomalo raditi,cak par dana vozio auto po dva-tri sata i onda poslije me zakovalo u medjuvremenu nalaz da je d.hernija. Nisam ja bas zakovan za krevet,mogu ja hodati pomalo ali me noga desna boli pri hodanju nekad vise nekad manje pa zato i miruje.Prekjuce sam probao nekih 100-200 metara hodati i tako tako je bilo ali sutradan me je uzasno bolililo...
Ma ne peglas ba.
Odmah DTK. To ce ti predloziti i svaki neurohirurg. Ne domaci, jer domaci slabo i znaju za taj tretman, a koliko mi je poznato nigdje ga ni ne primjenjuju. Nazalost... :roll:
A vani je to vec godinama redovna praksa, da se prvo radi to, pa onda fizikalne, pa onda vjezbe. Operacija je vani zadnja opcija, ako ne pomogne nista od prethodnog, i redom kako napisah.

Dakle, zakazi pregled kod Al-Tawila (Importane), mada ni ne moras jer ti je to onda i magnet (250 KM). Posto vec imas utvrdjenu dijagnozu, ja bih odmah isao samo na DTK lumbalnog dijela. Pretpostavljam da ti je DH na S4/S5, sto je standardna (kao i kod mene).

Tretman ti traje oko 1h i 30min, od cega si prvo na blagoj masazi i zagrijavanju oko 10-ak min., pa na stolu i razvlacenju oko 30 min, a zatim na TENS-u (struja) jos 30-ak min.
Inace, TENS = Transcutaneous electrical nerve stimulation, https://en.wikipedia.org/wiki/Transcuta ... timulation
Nakon toga trebas odlezati 1-2h, sto znaci da bi te neko trebao voziti kuci, ne da to radis sam, i da se vozis lezeci (spustis sjediste i pruzis se).

Nema naglih pokreta, pogotovo ne uvrcucih u lumbalnom dijelu. Nema uzimanja bilo cega lijevom/desnom rukom s desne/lijeve strane tijela, a pogotovo ne saginjanja u takve kontre. Lijeva strana - lijeva ruka, desna strana - desna ruka. Simple.
Podizanje bilo cega nikada ledjima, nego fino savijes koljenca, spustis ruku/e, i teret dignes nogama, a ne uspravljanjem ledja. Dakle, ledja sto manje savijati i opterecavati. A teret ne bi smio biti veci od max. 10 kg. Jbg, ali ta posteda ti je nuzna da bi za 10-15 dana od kraja DTK mogao poceti s vjezbama.

Ovi tretmani kostaju, cini mi se, 80 KM / tretman. A potrebno ti ih je 5 u startu, pa ako ne budes osjetio poboljsanje nakon 7-8 dana od kraja tih 5 tretmana, onda jos 5. Nije jeftino, znam...ali je jos uvijekjeftinije nego u HR. I, po meni, vrijedi pokusati. Bolje nego ici na 50/50 s operacijom.
Ali, vjerovatno ti nece trebati. Meni je bilo doboljno tih prvih 5, a stopalo mi se vratilo nakon treceg. Tebi stopalo nije palo, koliko sam shvatio...?
Ako nije, onda si jos uvijek u boljem stanju od mene tada :wink:

Same fizikalne meni nisu pomagale (masaza, struja, magnet). Kod isijasa mogu pomoci, kao kod @Opal, ali kod DH teze.
Zvao sam i narucio se,doktor dolazi u petak i subotu.Mora se obaviti pregled koji kosta 100 KM,nisu spominjali mr,ja imam ct nalaze.Receno mi je da vec u ponedeljak mogu poceti sa DTK.Isto su mi rekli kao i ti oko cijene i duzine trajanja 5 plus 5 dana eventualno.
Nije meni stopalo bilo palo samo desna noga i dva mala prsta utrnula.
Ne mogu ti opisati koliko si me obradovao sa ovim :thumbup: Nadam se da ce biti aBd ok.Zelim ti sve najbolje :thumbup:
Dozer

#507 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Ma bice to OK. Samo lakapo ;)
Ja sam sebi i kuci kupio TENS, Medicana, i dobro mi dodje ponekad da se prikacim. Vidjeces tamo kako t ofercera, samo sto je onaj njihov TENS zara.
eni83

#508 Re: discus herniae

Post by eni83 »

Imam i ja diskus herniju odradila mr pokazalo herniji l4 i l5 doktor rekao operisati ja evo lezim oko mjesec dana nemam vise bolove ali su mi cini se misici zamrli pa tako ako se krecem po kuci brzo se zamorim i trne mi noga najvise u listu i pecka malo kicma moram naglasiti da sam poprilicno strasljiva ne znam vise sta da radim kazu da ne treba ici na operaciju dokle god nemas problema sa stolicom i mokrenjem i bas jake bolove molim savjet nekoga ko ima vise iskustva da li da se vise krecem sta raditi dalje mozda vjezbe neke doktorima vise nemam kud
Dozer

#509 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Radis sve ovo gore opisano. Strasi se koliko hoces, ali to ti moze samo odmoci ;)
eni83

#510 Re: discus herniae

Post by eni83 »

Pa sta da radim mene vise nista ne boli ali me strah ustati iz kreveta jer mi nalaz pokazao tu ekstruziju diska to je taj 3 stepen nesto 9mm ne razumojem bas najbolje samo sam citala da zavisi od slucaja do slucaja nekad profruzija stvara vece probleme od ekstruzije ja sad sada umislila da mi trne i pva druga noga joj poludit cu vise
Dozer

#511 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Tako nekako. Sve je u glavi :thumbup:
SmokingMan

#512 Re: discus herniae

Post by SmokingMan »

Upiši jogu i budi uporan. 8-)
Dozer

#513 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Joga je super, ali ne za ovaj problem. Neke joga vjezbe da, ali sve nikako. Moze biti vise stete nego koristi.
Imate na rqnijim stranicama vjezbe.koje.se mogu raditi i u kuci, na podu, pa eto... Slobodno probajte.
"Nakostrijesena maca" ce vam sigurno goditi, a ostale samo do granice bola. Cim boli, tu stajete i ne gurate dalje/dublje/vise, nego samo dotle. I bez ikakvih brzina i trzaja.

Mozda sve ovo izgleda lako ovako kada se cita, ali ni izbliza tako. Dugotrajan je to oporavak, kod mene evo vec 2 god., ali sam sad dobar. Tu i tamo osjetim ledja, nakon 2-3h hodanja ili stajanja recimo, ali dovoljno je da samo malo sjednem i da budem ok.
Ako niste spremni na dugotrajnije vjezbqnje radi oporqvka, a onda i odrzavanja tog funkcionalnig stanja, onda vam je noz opcija. Ni to cesto nije trajno rjesenje, a i rezultat je cesto upitan, ali bar cete se rijesiti bola i nepokretnosti trenutno.

Logicno, ne ocekujte da cete se oporaviti nakon 3 dana vjezbanja po 6 min, jer necete. 4-6 mjeseci redovnog vjezbanja je vec neko vrijeme.u kojem.mkzete ocekivati poboljsanje, a onda to treba odrzavati.
Sa srecom, sta drugo da vam kazem....
eni83

#514 Re: discus herniae

Post by eni83 »

Hvala svima na savjetima kupila sam i onaj lumbago mider dobro dodje kad ga nosim osjecas neku sigurnost a i rekose stare nane da je dobro nositi vunene carape pa ja kupila i stucne kao kod fudbalera i evo osjecaj jr super bogami nekako manje trne noga a svakako cu se pokreniti iz kreveta i poceti sa laganim vjezbama kako DOZER rece
Opal_89

#515 Re: discus herniae

Post by Opal_89 »

eni83 wrote:Hvala svima na savjetima kupila sam i onaj lumbago mider dobro dodje kad ga nosim osjecas neku sigurnost a i rekose stare nane da je dobro nositi vunene carape pa ja kupila i stucne kao kod fudbalera i evo osjecaj jr super bogami nekako manje trne noga a svakako cu se pokreniti iz kreveta i poceti sa laganim vjezbama kako DOZER rece
Obavezno se kretati. Ne sada da se nesto preforsiras, ali ono umjereno kretanje po kuci, oko kuce, do radnje,... Sa kontrolisanim pokretima, paziti kako cucnes, kako dizes teret (minimalni teret), kako se okreces na stranu. Znam onaj strah sto dodje kad ti prodju bolovi pa se razrahatis ali imas konstantno brigu hoces li uciniti pogresan pokret pa se vratiti u krevet.
Neurologu jeste pokazatelj kriticnosti kada ne mozes kontrolisati mokrenje i stolicu kao i nemogucnost propinjanja na prste ili stajanje na petama, tad uvijek salju pacijente neurohirurgu, a zatim se zna sta dalje.
eni83

#516 Re: discus herniae

Post by eni83 »

E pa vidis mene su prvo fizijatru uputili nisam isla neurologu vec neurohirurgu al sam mogla stajati na prstima i petama imam redovno stolicu i mokrenje zato mi je i cudno da mr pokazuje los nalaz tj ekstruziju s obzirom da nemam tako velike bolove kao sto citam ovdje na forumu kakvih slicajeva ima zato se i plasim u normalu vrtatiti obavezama a misici su mi se svi upalili i ledja me bole jer skoro 24 sata lezim na njima samo malo uvece ma lijevom boku i da trne mi list i sada stopalo kad ustanem i to me plasi
Opal_89

#517 Re: discus herniae

Post by Opal_89 »

Ni ja nisam imala nijedan simptom od tih pa sam se ponadala da su pogrijesili dijagnozu :D ali sto je babi milo to joj se i snilo :lol: Uglavnom, na fizikalne sam uspjela samo zato sto sam prije termin dobila nego kod neurologa, mozda i zbog hitnosti, nemam pojma. Tako da sam vec odradila jednu sedmicu terapije prije neurologa. U nasem domu zdravlja nema neurohirurg, tako da mi je ovaj rekao da ce me poslati istom ako se jos jednom desi ta "epizoda nepokretnosti". Nakon 9-10 dana konstantnog lezanja, imala sam osjecaj da su mi misici poceli atrofirati. I svako kretanje bi mi postajalo sve teze i teze, uprkos sve manjoj boli. Onda su mi svi oko mene poceli malo s pricom da se trznem malo i zivnem, a da ti ne slazem negdje sam i procitala taj clanak, ne znam tacno prepricati, ali u smislu kako se nervi teze regenerisu ako nema kretanja i podsticanja bla bla, i to sve u kombinaciji za magnezijumom. Naravno, dve do praga boli. Ne znam kakva si sa tezinom, meni je to dodatno opterecenje i jednu kilu kad izgubim, vjeruj mi da je osjetim, a kad je dobijem kao da sam dobila 5 kg, odmah pocne bockati u ledjima.
eni83

#518 Re: discus herniae

Post by eni83 »

Nemam problema tezinom imam oko 65 kg mislim da je to ok evo jutros sam djeci napravila dorucak osjetim blago trnjenje od koljena do stopala valjda se nece pogorsati a mislim da dozer ima najvise iskustva voljela bih samo da on napise tacno svoju dijagnozu ako je snimao mr
Opal_89

#519 Re: discus herniae

Post by Opal_89 »

Da, upravu si, meni je na MR dijagnoza na L5 S1, mozda je vama ista dijagnoza pa se konsultuj s njim.
eni83

#520 Re: discus herniae

Post by eni83 »

Evo zakljucak mr: Hernijacija L5-S1 4 diska na sirokoj bazi,sa dijelom hernirane diskalne mase u desnom dorzolteralnoma aspekzu,koji u formi fokalne ekstruzije migrira kaudalno za oko 9mm u odnosu na ravan maticnog 4 diska i prikazuje signifikantnu kompromitaciju ishodisne zone i odstupa desnog S1 korena (radiks S1 komprimovan i umjereno je kompresivno deformisan) . Duralna vreca je komprimovana i redukovanog je mediosgitalnog dijametra na oko 13mm-kriterij blazeg suzenja spinalnog kanala. Suzenje IV foramena na L5-S1 IV nivou sa blazim intrforaminalnim kompromotacijama L5 korjenova u formi disko-radikularnog kontakta. Bez drugih znacajnih patoloskih promjena u LS segmentu kicme.
Dozer

#521 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Redom cu...
eni83 wrote:Hvala svima na savjetima kupila sam i onaj lumbago mider dobro dodje kad ga nosim osjecas neku sigurnost a i rekose stare nane da je dobro nositi vunene carape pa ja kupila i stucne kao kod fudbalera i evo osjecaj jr super bogami nekako manje trne noga a svakako cu se pokreniti iz kreveta i poceti sa laganim vjezbama kako DOZER rece
To onaj nekakav kao podupirac za lumbalni dio ledja? To ces koristiti samo ako hoces da se dodatno s*ebes, da izvines... Jeste, to je OK jer ti olaksa kretanje, ali je istovremeno medvjedja usluga jer onda misici ne rade kako bi trebalo, pa postepeno slabe i atrofiraju, i onda u jednom momentu bez toga ne mozes nikako. Ako je to to sto ja mislim da jeste... Daj kakvu sliku.
eni83 wrote:E pa vidis mene su prvo fizijatru uputili nisam isla neurologu vec neurohirurgu al sam mogla stajati na prstima i petama imam redovno stolicu i mokrenje zato mi je i cudno da mr pokazuje los nalaz tj ekstruziju s obzirom da nemam tako velike bolove kao sto citam ovdje na forumu kakvih slicajeva ima zato se i plasim u normalu vrtatiti obavezama a misici su mi se svi upalili i ledja me bole jer skoro 24 sata lezim na njima samo malo uvece ma lijevom boku i da trne mi list i sada stopalo kad ustanem i to me plasi
Ti si se malo vise prepala nego sto te zaista to handri, a :D
A sexanje? To nista, a? E - i to je odlicna vjezba ;) A to ti mogu na pp objasniti sta i kako, da me ovdje ne pocnu napadati da sam 'vaki-'naki :D
A to ti sve trne upravo jer si umjesto pokretanja i vjezbi - legla. Misici su ti koji drze kicmu, a njihova atrofija vodi ka slijeganju kicme po vertikali i DH. Dakle, nisi ti umislila da ti misici atrofiraju od lezanja, nego se to zaista desava. Pored ledjnih, ogromnu ulogu igraju i stomacni/trbusni misici, jer su upravo oni ti koji najvise nose nase tijelo. Bez stomacnih misica ne bismo mogli ni hodati, ni sjesti, ni ustati, ni leci... nista. A njih svi zanemaruju i najcesce vezu za onaj neki "wow" i "macho" izgled, iako su oni, zapravo, daleko od toga jer im je svrha puno ozbiljnija od pukog izgleda "ravnog stomaka". Evo i slikovito, da shvati(te)s o cemu se tu tacno radi.

Image

Zaokruzeni dio su misici koji drze kicmu u lumbalnom dijelu (ne zovu se ovako, naravno), a istu funkciju imaju i oni s prednje strane, tj. stomacni. Sjedenjem, lezanjem, i generalno nekretanjem, svi ti misici postepeno vremenom slabe, sto dovodi do slijeganja kicme po vertikali, tj. pojacanog djelovanja tezine gornjeg dijela tijela na kicmu, odnosno prsljenove, i onda se prsljenovi primicu jedni drugima u dijelu gdje su ledjni misici najslabiji (a to je upravo taj lumbalni dio naseg tijela). To onda dovodi do pojacanog pritiska na diskuse/diskove, koji su neka vrsta amortizera izmedju prsljenova i koji prsljenove drze razdvojenima kako se ne bi glodjali jedan od drugog. Kako je diskus meksi od kosti (recimo da je nesto slicno plastelinu, cisto da lakse shvatis), on se postepeno siri pod tim pristiskom, dok konacno ne stigne do nerava koji idu uz kicmu i ne pocne vrsiti pritisak na njih.
Evo i slikovito :D

Image
eni83 wrote:Nemam problema tezinom imam oko 65 kg mislim da je to ok evo jutros sam djeci napravila dorucak osjetim blago trnjenje od koljena do stopala valjda se nece pogorsati a mislim da dozer ima najvise iskustva voljela bih samo da on napise tacno svoju dijagnozu ako je snimao mr
Da, snimao MR, 2x, i dijagnoza je L4-L5-S1. To u donjem dijelu. Medjutim, osim standardnih bolova, lezanja, hodanja u formi upitnika, kao i pocetka pada desnog stopala, sto je bilo najozbiljnije, nisam imao drugih problema tipa inkontinencije. U jednom kracem momentu je bilo malo tricky s "alatom" (iskreno, zasto da se krije, jer i to je kod muskaraca jedan od najcescih problema, tj. nus pojava s ovom dijagnozom, a i kod zena moze uzrokovati isto, samo u njihovom/vasem smislu), u smislu nemogucnosti odrzavanja up stanja duze od 15-20 min, ali i to je uspjesno i brzo rijeseno, tako da su sve funkcije i dalje u Full Power modu :D
Od nedavno je i C4-C5, sto ce reci - vrat. Donji dio sam podobro sanirao, a gornji trenutno saniram ;)
eni83

#522 Re: discus herniae

Post by eni83 »

Hvala dozeru na detaljnom objasnjenju ne samo meni vec i ostalima na forumu.Sto se tice sexa tu sam za sada aktivna ali i pazljiva samo po mom navodjenju jer me strah dalje povrede.Ja sam se samo prepala snimka mr i te ekstruzije citala sam da je to neki 3 stepen za operacije zato sam dozera i pitala jel kod njega protruzija prolaps eksruzija ili ono 4 vise ne znam ni ja.Evo sada sam se vratila iz konzuma hodala sam oko 1 sat vremena i pocelo me zigati u staznjici i ledjima prepala sam se rekoh muzu sve napusti ne mogu vise idemo kuci.
Klotzina

#523 Re: discus herniae

Post by Klotzina »

Dozer wrote:Ma bice to OK. Samo lakapo ;)
Ja sam sebi i kuci kupio TENS, Medicana, i dobro mi dodje ponekad da se prikacim. Vidjeces tamo kako t ofercera, samo sto je onaj njihov TENS zara.
Bio sam danas prvi put na DTK :thumbup: Moram 10 odraditi,tako mi je doktor napisao.Ja se nadam da ce mi pomoci a tebi se ne mogu dovoljno zahvaliti,aBd cim prodje sve moram te castiti i to bas :-D :-D
Predlozili su mi uz DTK i struju za jacanje ledjnog misica.Pitao sam da li je to Tens kaze da nije,po tretmanu kosta 30 KM.Traje nekih pola sata,nisam danas to radio ali kontam da i to radim,kaze da mjenja vjezbe jacanja misica..
eni83

#524 Re: discus herniae

Post by eni83 »

Ee zaboravih pitati dozera posto me boli desna noga a citala sam od prije njegove postove osim na ledjima na kojoj je strani boku bolje lezati na lijevom ili upravo na ovom desnom naravno do granice boli? I jos nesto moze li sada kod ove ekstrizuje doci do pogorsanja mislim da predje u onaj zadnji stepan ili cula sam da kod nekih slucajeva ta masa sto je iscurila moze da "osusi" i da dodje do poboljsanja? Izvini dozer jos samo ovo pojasni i naravno slobodno opisi sto se tice poza u sexu jer to i ostale zanima a mozda im je nezgodno o tome pricati!
Dozer

#525 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Ma samo lagano teretana, pa onda redom:
1. 3-4-5 km bicikla, s max. dignutim sjedistem tako da se koljena ispravljaju do kraja, opterecenjem ne vecim od nivoa 7 i drzati obrtaje izmedju 50 i 60. Ovo je oko 15 min..

2. Zatim 0,5-1-2 km trcanja na traci, koliko mozes (samo po ravnom, nista nagibi), brzinom od 7,5 do 9 km/h. Ovo je oko 10 min.

3. Zatim lagane vjezbe zagrijavanja/razgibavanje ramena, laktova, koljena, vrata i kukova, uz vjezbe istezanja nogu i ledja. Ovo je oko 5-6 min.

4. Zatim se 4-5x objesis da visis na necemu, na rukama, po 5-6 sec., kako bi istegla kicmu nakon prethodnih vjezbi, pa se lagano spustis na noge, bez skokova. Moze i neko da te podigne drzeci te oko kukova, a zatim lagano spusti istim hvatom.

5. Zatim idu lagane vjezbe s tegovima, iskljucivo POVLACECE po vertikali i GURAJUCE i POVLACECE po horizontali, a nikako GURAJUCE i DIZUCE dok sjedis u vertikalnom polozaju ledja ili stojis.
- Radis po 3-4 serije od po 8-10 ponavljanja s tezinama do 60% svoje tezine, sto znaci s tezinama do 35 kg a vjezbe su sljedece:
- - Vratilo je jedna od najbitnijih, pogotovo u pocetku. Imas u teretanama sprave za to, na kojima se moze dodati tezina. Ti dodas 30-40kg, koliko vec mozes sebe povuci, i radis tako. Ovo je odlicna vjezba jer istovremeno jacas ledjne i ramene misice, i istezes lumbalnu kicmu.
- - Benc klupa - jacanje grudnog kosa (no sikiriki, nece sike nigdje :D )
- - Veslanje - jasanje ledja, i djelimicno stomaka
- - Sjedece vratilo - jacanje gornjeg dijela ledja i ramena
- - Noge, zadnje loze - jacanje goozova i donjeg dijela ledja

6. Zatim predjes na stomak, za sta postoje razne vjezbe. Radis ih sve - duboke na ravnoj i kosoj klupi, plitke na ravnoj i kosoj klupi, duboke i plitke na podu, dizanje i spustanje nogu, na masini... Radis po 2-3 serije po vjezbi, po 10 ponavljanja u seriji. Slika pokazuje varijante:
Image

7. Zatim ides na pod, i radis vjezbe za donji dio ledja. BITNO - radi(te)s samo RAVNE vjezbe, tj. one u kojima se ne uvrce tijelo na bilo koju stranu. Na slikama su te vjezbe.
Image
Ovdje zanemarite vjezbu br. 5 (uvrcuca):
Image

Kad sve ovo zavrsis, idemo takvi smrdljivi na fuka :D
Last edited by Dozer on 10/10/2016 15:41, edited 1 time in total.
Post Reply