Neregistrirani wrote:Pitanje za "plinase" koji imaju starija vozila: isplati li se uloziti 1000-1400 maraka u instalaciju plina u staro vozilo?
Moj auto je 1997. godiste i nemam ga namjeru jos mijenjati. Realno, nemam mu nikakve zamjerke, osim vece potrosnje. Sve ostalo nije dovoljno dobar razlog da se rijesim auta u koje se mogu pouzdati. Jako puno se koristi po gradu, a nisu nam strane ni medjugradske relacije od oko 200 km u jednom pravcu. Kontao sam da ugradim plin, ne bi mi to bilo neko dodatno zaduzivanje, imam neke pare koje gledam kako da ulozim, ali nije dovoljan iznos da dodam na neku cijenu koju bi dobio za auto, pa da kupim nesto mladje. Logicno, palo mi na um da mu samo rijesim pitanje velikih troskova za gorivo.
Neko ugradjivao plin u to godiste, kakva su iskustva?
Ja sam 2007. godine ugradio plin u vento 1996.god 1.6 74kw.......tad ugradnja placena 770KM danas takva instalacija ne kosta preko 500KM (vjerovatno i manje).
Mnogi su govorili sta ce ti to,ima da crkne motor,suh plin poderace ga,te ovo te ono......taj auto ide i dan danas......bas mi ga zao bilo prodat....za odrzavanje skoro da se i ne zna.....potrosnja 8l plina na 100km.
Za 8 godina vozanja na plinu jednom sam promijenio isparivac 100KM lovato,promijenio bocu jer je istekao atest (mislim oko 60KM),i svake godine stavim nove svjecice (mislim nesto kao bosch fr6 ili slicno) kostaju 5KM po komadu.Svjecice ne moram mijenjati svake godine,ali zelim,nisu skupe a obezbijedis dobru struju,jer plin zna malo zezat ako nije dobra struja,valjda.
Uglavnom.....ovaj auto je svakako odradio svoje davno.....vrijeme ga pregazilo......presao je oko 350-400 hiljada km .....ali plin je svakako dobro dosao jer sad taj auto kad bi bacio on se otplatio pravo kroz posve jeftinu voznju.KAd su se svi zalili na skupo gorivo mi smo se s njim do dzaba vozali.
Neki kazu da je bolje ugradit sekvent sistem......neki kazu da nije jer je komplikovanije radi kvarova na tome.......ja ne znam ko je u pravu......ali znam da je kod mene neki obicni sistem i da radi posao vec 8 godina bez problema.
Jos da spomenem da o performansama ne znam bas precizno.......jer ovo je auto kojim se putuje na posao i nazad i ne ide se na trke.....i mi nismo primijetili neku razliku plin-benzin.......ako ima razlike onda je mala.