Kur'anske mudzize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Optimus Prime

#501 Re: Kur'anske mudzize

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
Optimus Prime wrote:
Kad ces ti nauciti da retroaktivno trazenje nebuloznih poveznica nije nista drugo no jeftin, numeroloski trik i kao takav moze samo potpunim idiotima predstavljati neki argument.

Ako mislis da u kuranu postoje prorocanstva, molio bih te da nam predstavis barem jedno koje ce se obistiniti u sljedecih par godina.
Kad ces ti nauciti da retroaktivno trazenje nebuloznih poveznica nije nista drugo no jeftin, numeroloski trik i kao takav moze samo potpunim idiotima predstavljati neki argument.
Pa ova brojcana prorocanstva su upravo konstruisana da budu otkrivena retroaktivno a ne da se sa njima prorokuje buducnost. jer su uradjena na jedan takav nemoguc nacin za prorokovati buducnost, ali su uradjena da se mogu lahko naci kad se prorokovan dogadjaj dogodi.

kazes numeroloski trik, pa majka mu stara nemoze na hiljade primjera biti numeroloski trik, jer imamo brojcano programiranje teksta na niskom i na visokom kompliciranom nivou, tako da nema sumnje da se uopste radi o namjernim programiranjima.

Ako mislis da u kuranu postoje prorocanstva, molio bih te da nam predstavis barem jedno koje ce se obistiniti u sljedecih par godina
kazerm ti nisu uradjena da budu otkrivena, ali zato imamo hadise koji nas usmjeravaju sta ce da se desava u buducnosti kao sto sam ja preko hadisa znao neke stvari da ce se desiti iako mi je tesko bilo svariti dok nisam nekad 2009 ili 2010 vidio to prvi put ono sto je hadis nagovjestio da ce biti.
Smrle, neda mi se sa tobom vise natezati.

Ti jednostavno intelektualno nisi sposoban da shvatis koliko je jednostavno naci retroaktivne poveznice.
Optimus Prime

#502 Re: Kur'anske mudzize

Post by Optimus Prime »

fatamorgana wrote:Retroaktivna proročanstva, pa ovo nema ni u Saudijskoj Arabiji! :lol: :sax:
Gdje se Smrle pojavi, tu logika prestaje.

ali ovo za S.Arabiju vjerovatno nije tacno:
belfy

#503 Re: Kur'anske mudzize

Post by belfy »

Smrcak15 wrote: ...kazes numeroloski trik, pa majka mu stara nemoze na hiljade primjera biti numeroloski trik, jer imamo brojcano programiranje teksta na niskom i na visokom kompliciranom nivou, tako da nema sumnje da se uopste radi o namjernim programiranjima.

Ako mislis da u kuranu postoje prorocanstva, molio bih te da nam predstavis barem jedno koje ce se obistiniti u sljedecih par godina
kazerm ti nisu uradjena da budu otkrivena, ali zato imamo hadise koji nas usmjeravaju sta ce da se desava u buducnosti kao sto sam ja preko hadisa znao neke stvari da ce se desiti iako mi je tesko bilo svariti dok nisam nekad 2009 ili 2010 vidio to prvi put ono sto je hadis nagovjestio da ce biti.
jebes sudoku, znao sam da je to japanska podvala, ali evo novih viceva dana... nisu uradjena da budu otkrivena, ali...
Smrcak15

#504 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

nastavljamo sa brojcanim cudima u Kuranu, nakon desetine prezentiranih suprotnih rijecih i slicnih rijeci sto se ponavljaju u Kuranu da dodamo toj listi jos malo stvari :)

Istok/Istcni izlazak sunca -16 puta
Zapad/Zapadni zalazak sunca - 16 puta
Image

Kraljevstvo/vladavina (Al-MULK) (sa odredjenim clanom eng. The arapski Al)
Prijestolje(Al-Arsh) (sa odredjenim clanom eng. The arapski Al)
Image
Last edited by Smrcak15 on 09/11/2016 22:40, edited 1 time in total.
Smrcak15

#505 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

fatamorgana wrote:Retroaktivna proročanstva, pa ovo nema ni u Saudijskoj Arabiji! :lol: :sax:
evo da te pitam kad se tako slatko smijes

Ima li smisla sa retroaktivnim prorocanstvima?
Smrcak15

#506 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:
Optimus Prime wrote:

Ako mislis da u kuranu postoje prorocanstva, molio bih te da nam predstavis barem jedno koje ce se obistiniti u sljedecih par godina.
Pa ova brojcana prorocanstva su upravo konstruisana da budu otkrivena retroaktivno a ne da se sa njima prorokuje buducnost. jer su uradjena na jedan takav nemoguc nacin za prorokovati buducnost, ali su uradjena da se mogu lahko naci kad se prorokovan dogadjaj dogodi.

kazes numeroloski trik, pa majka mu stara nemoze na hiljade primjera biti numeroloski trik, jer imamo brojcano programiranje teksta na niskom i na visokom kompliciranom nivou, tako da nema sumnje da se uopste radi o namjernim programiranjima.

Ti jednostavno intelektualno nisi sposoban da shvatis koliko je jednostavno naci retroaktivne poveznice.
do sad sam nasao oko 47 ili 48 retroakvitnih poveznica sa dogadjajima iz naseg vremena.
nemoj da bjezis, kad volis da osporavas , neka te ovdje da rastabirimo to.
Smrcak15

#507 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

belfy wrote:
Smrcak15 wrote: ...kazes numeroloski trik, pa majka mu stara nemoze na hiljade primjera biti numeroloski trik, jer imamo brojcano programiranje teksta na niskom i na visokom kompliciranom nivou, tako da nema sumnje da se uopste radi o namjernim programiranjima.

jebes sudoku, znao sam da je to japanska podvala, ali evo novih viceva dana... nisu uradjena da budu otkrivena, ali...
moja greska u pisanju

Nisu uradjena da bi mi prorokovali buducnost sa njima(sto se nije desilo), nego su uradjena da kad se desi nesto da to tek primjetimo u Kuranu poslije tog dogadjaja.
Smrcak15

#508 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

Brojcana cuda Kur'ana o Isusu i njegovih 33 godine zivota
Image

Sura Marija
ajeti 30-33 o prvom Isusovom govoru u zivotu i nagovjestaju svoje smrti i Uskrsnuca(na sudnjem danu)

ovi ajeti zajedno imaju 33 rijeci totalno u orginalnom tekstu Kur'ana

30. "Ja sam Allahov rob" - ono(dijete Isus) reče - "meni će On Knjigu dati i vjerovjesnikom me učiniti <-------Isusova misija pocela u 30 godini zivota
31. i učiniće me, gdje god budem, blagoslovljenim, i narediće mi da dok sam živ molitvu obavljam i milostinju udjeljujem,
32. i da majci svojoj budem dobar, a neće mi dopustiti da budem drzak i nepristojan.
33. I neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i na dan kada budem umro i na dan kada budem iz mrtvih ustajao!"
<----Isus bio uzdignut na nebo kad su ga htjeli ubiti, njegov zivot zavrsen na zemlji u 33 godini zivota

isto tako na drugom mjestu gdje Allah govori o Isusovom uzdignucu :

Sura Zene
157....(Pocinje Allahov govor ovdje o njemu) A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili,
158. već ga je Allah uzdigao Sebi. - A Allah je silan i mudar.

U ovim Allahovim rijecima ima totalno 33 rijeci, sto se podudara opet sa 33 godine koliko je Isus bio na zemlji

Patriote , ima li nesto ovako u tvojoj bibliji, nebih ja rekao, cak sta vise nema te ni poglavlje Marija da se zove a Kur'an ga ima a kamoli ovakve stvari kao brojcana cuda da se nalaze u biblije....
ortodont

#509 Kur'anske mudzize

Post by ortodont »

Optimus Prime wrote:
U kuranu ne postoji niti jedno jedino prorocanstvo koje se ispunilo.

Simpsonovi su za razliku od kurana imali njih nekoliko :D
Kur'an je mudziza odnosno nadnaravni fenomen, za one razumom obdarene dakako. To nije knjiga prorocanstava vec Uputa koja izmedju ostalog i iznosi fakte koje je nauka potvrdila 1400 godina kasnije. Brojni su primjeri, od sirenja svemira, spolnosti biljaka, pcele, ljekovitost meda, stvaranju covjeka, velikom prasku, barijeri izmedju mora, sfernom obliku zemlje, zemljinim slojevima, kloniranju, otisku prsta itd., itd. Dakle, kao sto kolega iznad rece, ovo mozes smatrati prorocanstvima jer su u tom vremenu upravo tako i izgledala.

Ne iznenadjuje tvoje (ili vase) poricanje cinjenica iz Kur'ana u pogledu nadnaravnosti, sklada, matematickih relacija itd. kad uzmemo u obzir da npr. ni Isa-u a.s. nisu vjerovali i smatrali ga vracem iako je imao mudzizu i pred njihovom ocima voljom Gospodara ozivljavao mrtve. Prema tome ne iznenadjuje da neko dovodi u pitanje "samo" knjigu.

Ipak, treba mnogo energije za poreci ovo sve i napisati nesto bolje (sto nikada niko nece moci) i naci jedan jedini nedostatak Allahovom govoru.
Optimus Prime

#510 Re: Kur'anske mudzize

Post by Optimus Prime »

ortodont wrote: Kur'an je mudziza odnosno nadnaravni fenomen, za one razumom obdarene dakako.
Naucno gledano, ova tvrdnja je daleko od istine.

Cinjenica da muslimani vjeruju da se radi o nadnaravnom fenomenu i da su oni jedini koji su razumom obdareni, naravno ne implicira da je to stvarno tako
ortodont wrote: To nije knjiga prorocanstava
Vidis, to sam vise puta pokusao da objasnim Smrletu, ali nikako da skonta :D
ortodont wrote: vec Uputa koja izmedju ostalog i iznosi fakte koje je nauka potvrdila 1400 godina kasnije. Brojni su primjeri, od sirenja svemira, spolnosti biljaka, pcele, ljekovitost meda, stvaranju covjeka, velikom prasku, barijeri izmedju mora, sfernom obliku zemlje, zemljinim slojevima itd., itd.

U kuranu naravno ne postoji nikakvo tajno znanje. Sto se tice primjera koje si naveo, tu se radi ili o znanju koje je vec bilo poznato ranijim civilizacijama ili o semantickim manipulacijama uz nakaradno, proizvoljno tumacenje i silovanje tekstova u cilju stvaranja asocijacija sa nedavno otkrivenim fenomenima.

To je i razlog zasto niko od muslimana nije poznavao te fenomene prije no sto su ih cafiri provalili.

Budi siguran, da u kuranu ( ili u bilo kojoj drugoj knjizi iz srednjeg vijeka ili antickog doba) postoji i najmanja naznaka za precizne opise nekih fenomena za koje se nije moglo znati prije modernog doba, ta knjiga bi vec odavno bila predmet istrazivanja u vodecim naucnim institutima. Ti sebi postavi pitanje, zasto kuran ni u jednom naucnom institutu, pa cak ni onima u islamskom svijetu, ne igra ama bas nikakvu ulogu, ako su tvoje navodne tvrdnje tacne.

ortodont wrote: Ne iznenadjuje tvoje (ili vase) poricanje cinjenica iz Kur'ana u pogledu nadnaravnosti, sklada, matematickih relacija itd. kad uzmemo u obzir da npr. ni Isa-u a.s. nisu vjerovali i smatrali ga vracem iako je imao mudzizu i pred njihovom ocima voljom Gospodara ozivljavao mrtve.

Treba mnogo energije za poreci ovo sve i napisati nesto bolje (sto nikada niko nece moci) i naci jedan jedini nedostatak Allahovom govoru.
Isus ozivljavao mrtve? Imas li kakve dokaze za to?

Ove navijacke parole ne bih da komentarisem
Last edited by Optimus Prime on 10/11/2016 00:45, edited 1 time in total.
Horcrux

#511 Re: Kur'anske mudzize

Post by Horcrux »

Smrcak15 wrote:Brojcana cuda Kur'ana o Isusu i njegovih 33 godine zivota
Image

Sura Marija
ajeti 30-33 o prvom Isusovom govoru u zivotu i nagovjestaju svoje smrti i Uskrsnuca(na sudnjem danu)

30. "Ja sam Allahov rob" - ono(dijete Isus) reče - "meni će On Knjigu dati i vjerovjesnikom me učiniti <-------Isusova misija pocela u 30 godini zivota
31. i učiniće me, gdje god budem, blagoslovljenim, i narediće mi da dok sam živ molitvu obavljam i milostinju udjeljujem,
32. i da majci svojoj budem dobar, a neće mi dopustiti da budem drzak i nepristojan.
33. I neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i na dan kada budem umro i na dan kada budem iz mrtvih ustajao!"
<----Isus bio uzdignut na nebo kad su ga htjeli ubiti, njegov zivot zavrsen na zemlji u 33 godini zivota

Sura Zene
157....(Pocinje Allahov govor ovdje o njemu) A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili,

U ovim Allahovim rijecima ima totalno 33 rijeci, sto se podudara opet sa 33 godine koliko je Isus bio na zemlji

Patriote , ima li nesto ovako u tvojoj bibliji, nebih ja rekao, cak sta vise nema te ni poglavlje Marija da se zove a Kur'an ga ima a kamoli ovakve stvari kao brojcana cuda da se nalaze u biblije....
Jesi li upravo bazirao "brojcano cudo" iz Kur'ana, na broj iz Biblije, za koju mi, muslimani, smatramo da je iskrivljena? Moglo bi se onda reci i da je cudo: "iskrivljeno brojcano cudo".
Smrcak15

#512 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
ortodont wrote: Kur'an je mudziza odnosno nadnaravni fenomen, za one razumom obdarene dakako.

Cinjenica da muslimani vjeruju da se radi o nadnaravnom fenomenu i da su oni jedini koji su razumom obdareni, naravno ne implicira da je to stvarno tako
ortodont wrote: To nije knjiga prorocanstava
ortodont wrote: vec Uputa koja izmedju ostalog i iznosi fakte koje je nauka potvrdila 1400 godina kasnije. Brojni su primjeri, od sirenja svemira, spolnosti biljaka, pcele, ljekovitost meda, stvaranju covjeka, velikom prasku, barijeri izmedju mora, sfernom obliku zemlje, zemljinim slojevima itd., itd.

U kuranu naravno ne postoji nikakvo tajno znanje. Sto se tice primjera koje si naveo, tu se radi ili o znanju koje je vec bilo poznato ranijim civilizacijama ili o semantickim manipulacijama uz nakaradno, proizvoljno tumacenje i silovanje tekstova u cilju stvaranja asocijacija sa nedavno otkrivenim fenomenima.

To je i razlog zasto niko od muslimana nije poznavao te fenomene prije no sto su ih cafiri provalili.

Budi siguran, da u kuranu ( ili u bilo kojoj drugoj knjizi iz srednjeg vijeka ili antickog doba) postoji i najmanja naznaka za precizne opise nekih fenomena za koje se nije moglo znati prije modernog doba, ta knjiga bi vec odavno bila predmet istrazivanja u vodecim naucnim institutima. Ti sebi postavi pitanje, zasto kuran ni u jednom naucnom institutu, pa cak ni onima u islamskom svijetu, ne igra ama bas nikakvu ulogu, ako su tvoje navodne tvrdnje tacne.

ortodont wrote: Ne iznenadjuje tvoje (ili vase) poricanje cinjenica iz Kur'ana u pogledu nadnaravnosti, sklada, matematickih relacija itd. kad uzmemo u obzir da npr. ni Isa-u a.s. nisu vjerovali i smatrali ga vracem iako je imao mudzizu i pred njihovom ocima voljom Gospodara ozivljavao mrtve.

Treba mnogo energije za poreci ovo sve i napisati nesto bolje (sto nikada niko nece moci) i naci jedan jedini nedostatak Allahovom govoru.

Ove navijacke parole ne bih da komentarisem

ti covjce uopste naucno ne prilazis mojim argumentim,a iako sam ti fino naznacio kko ces da bi osporio to, jos ti pomazem protiv sebe i opet nisi u stanju da to osporis valjanim argumentima i dokazima. znas ono: nisi upravo zbog toga i toga, dokaz je to i to.

kad budes tako znao samnom argumentirati onda ce tvoji postovi biti vrijedni paznje, a Ovako mlataranje na suho...ne ide to pasha moj.

ma nemoj, sta rece i ostade ziv :lol:

kad cemo docekati dan ta ti nama barem jedno samo jednom doneses dokaz pa da koliko toliko te uzmem za ozbiljno umjesto suhih mlataranja bez pokrica , ovo si covjce ti: "To je greska zato sto ja kazem to." sva tvoja prica se ide tim sablonom.

jeli mislis naucne dokaze ili da ti mozda prilozim youtube klip iz isusovog vremena gdje je narod snimao to sto se deavalo?
Smrcak15

#513 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

Horcrux wrote:
Image

Sura Marija

Sura Zene

Jesi li upravo bazirao "brojcano cudo" iz Kur'ana, na broj iz Biblije, za koju mi, muslimani, smatramo da je iskrivljena? Moglo bi se onda reci i da je cudo: "iskrivljeno brojcano cudo".
stani malo, niko od muslimana nevjeruje da je sva biblija pogresna, nego iskrivljena na dosta mjesta, a da je 100% pogresna, nije

jer kad bi vjerovao da je 100% pogresno sve u bibliji onda bi i Allaha optuzio za laz jer kaze:

Allah kaze:
21:7.I prije Tebe(Muhammede) smo samo ljude slali kojima smo objavljivali, zato pitajte sljedbenike Knjige(zidove i krscane) ako ne znate vi!

7:157. onima koji će slijediti Poslanika(Muhammeda), vjerovjesnika, koji neće znati čitati ni pisati, kojeg oni kod sebe, u Tevratu(stari zavjet) i Indžilu(Evandjelju), zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi. Zato će oni koji budu u njega vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili - postići ono što budu željeli.

ako je 100% pogresna zasto bi onda Allah referirao na Bibliju da provjerimo tamo ako je sva pogresna? zapitaj se.
vejza00

#514 Re: Kur'anske mudzize

Post by vejza00 »

nemas pojma na koliko se univerziteta proucava Kur'an, jedan od njih je i Oxford
Smrcak15

#515 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

Nema vise interesantnije knjige od ove knjige Kurana na planeti zemlji, toliko toga ima da ponudi od svojih cari koje oduseljavaju cijelo vrijeme

nastavljamo sa brojcanim cudima u Kuranu, nakon desetine prezentiranih suprotnih rijecih i slicnih rijeci sto se ponavljaju u Kuranu da dodamo toj listi jos malo stvari :)

Fraza
"Sedan nebesa" spomenuta u Kuranu 7 puta
Isto tako Stvaranje Nebesa - 7 puta
i to nije sve, konekcija izmedju fraze Stvaranje nebesa i uzvisivanja nad prijestoljem
7:54. Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju u šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda se Uzivisio nad Prijestoljem (Istawa Alal Arsh);
Uzvisio se nad Prijestoljem- 7 puta
Image

Magarac- 2 puta
Oni koji su nosili Tevrat(Toru) - 2 Puta

ajet poveznica izmedju tog dvoga:
62:5. Oni kojima je dato da nose Tevratu/Tori , pa ga nosili nisu, slični su magarcu koji knjige nosi. O kako su loši oni koji poriču Allahove ajete! – A Allah neće ukazati na pravi put narodu koji neće da vjeruje
Image

Tama/Mrak - 9 puta
Potpaljivati vatru - 9 puta

ajet poveznica izmedju tog dvoga:
2:17. Slični su onima koji potpale vatru, i kad ona osvjetli njihovu okolicu, Allah im oduzme svjetlo i ostavi ih u mraku, i oni ništa ne vide!
Image
Image

Pauk- 2 puta
Oni koji, mimo Allaha, zaštitnike uzimaju - 2 puta
Oni koji, mimo Njega, zaštitnike uzimaju- 2 puta

ajet poveznica izmedju te 3 konekcije
29:41. Oni koji, mimo Allaha, zaštitnike uzimaju slični su pauku koji sebi isplete kuću, a najslabija je kuća, uistinu, paukova kuća, neka znaju!
Image
Last edited by Smrcak15 on 10/11/2016 09:29, edited 1 time in total.
Smrcak15

#516 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote: Budi siguran, da u kuranu ( ili u bilo kojoj drugoj knjizi iz srednjeg vijeka ili antickog doba) postoji i najmanja naznaka za precizne opise nekih fenomena za koje se nije moglo znati prije modernog doba, ta knjiga bi vec odavno bila predmet istrazivanja u vodecim naucnim institutima. Ti sebi postavi pitanje, zasto kuran ni u jednom naucnom institutu, pa cak ni onima u islamskom svijetu, ne igra ama bas nikakvu ulogu, ako su tvoje navodne tvrdnje tacne.
teska tama/mraka zablude se nadvio nad tobom sinko

Oxford
Quran studies
http://www.oxfordislamicstudies.com/art ... t125/e1945

Harward
Harvard Recognises Quranic Verse as One of the Greatest Expressions of Justice
http://www.thedeenshow.com/harvard-reco ... f-justice/

Yale
Islamic Studies
Islamic scripture and tradition (focusing on the composition, redaction and interpretation of Qur’an and Hadith);
http://religiousstudies.yale.edu/academ ... ic-studies

Edinburgh UNiveristy
Journal of Qur'anic Studies
http://www.euppublishing.com/loi/jqs?wi ... f2aa0cdd9a

tezak si ti slucaj da bi ti se prosvijetlio put da vidis neke stvari, tebi samo Bog moze pomoci
postavi pitanje,
a ti postavi sam sebi pitanje

"Zasto sam ja u ovakoj zabludi"
r_faruk

#517 Re: Kur'anske mudzize

Post by r_faruk »

svaka enciklopedija je interesantnija od kurana, i za razliku od kurana enciklopedije nude konkretne stvari. nema potrebe da se analiziraju ovi tvoji "dokazi", vec smo ti napisali kako si dosao do njih. ti ne zelis da shvatis da ti u biti konstruises dokaze kako bi odgovarali napisanom tekstu. vec smo ti rekli da postavis hipotezu i nastojis da je potvrdis po svaku cijenu te se pozivas na nauku. u nauci se to tako ne radi!

naci ces "dokaz" u kuranu i u jezevoj kucici na isti nacin na koji ti do dokaza dolazis!!! jednostavno nemamo snage da se ubjedjujemo sa odraslim ljudima o stvarima koje su jasne i djeci u osnovnoj skoli.

mene fascinira cinjenica da bi ti i dalje vjerovao u boga pa i onda kada bi se dokazalo da on ne postoji... sa druge strane, mi cafiri bi naravno bili svjesni njegovog postojanja onoga trenutka kada se isto i dokaze, odnosno rekli bismo, ok ti postojis. hajde nam sada odgovori na par pitanja zivota ti!
r_faruk

#518 Re: Kur'anske mudzize

Post by r_faruk »

...The final, authoritative version was completed and fixed under the direction of the third caliph, Uthman , within twenty years after Muhammad's death.
znaci dvadeset godina poslije muhamedove smrti nego je odlucio da printa kuran po svojim smjernicama?
...The Quran serves as both record and guide for the Muslim community, transcending time and space. Muslims have dedicated their best minds and talents to the exegesis and recitation of the Quran. Because the Quran is the criterion by which everything else is to be judged, all movements, whether of radical reform or of moderate change, whether originating at the center or at the periphery of the Islamic world, have grounded their programs in the Quran and used it as a support.
ok, pokazao si nam da se na oxfordu pise i raspravlja o kuranu (ovo smo i mi znali), ali isti nije predmet istrazivanja u svrhu potvrdjivanja naucnih cinjenica. mislim da je pitanje bilo u tom kontekstu. pa i u nasim skolama se o vjerskim knjigama uci na isti nacin... sad smo k'o oxford....

boldirano je bitno, ostale linkove nisam ni pogledao...
Smrcak15

#519 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:svaka enciklopedija je interesantnija od kurana, i za razliku od kurana enciklopedije nude konkretne stvari. nema potrebe da se analiziraju ovi tvoji "dokazi", vec smo ti napisali kako si dosao do njih. ti ne zelis da shvatis da ti u biti konstruises dokaze kako bi odgovarali napisanom tekstu. vec smo ti rekli da postavis hipotezu i nastojis da je potvrdis po svaku cijenu te se pozivas na nauku. u nauci se to tako ne radi!

naci ces "dokaz" u kuranu i u jezevoj kucici na isti nacin na koji ti do dokaza dolazis!!! jednostavno nemamo snage da se ubjedjujemo sa odraslim ljudima o stvarima koje su jasne i djeci u osnovnoj skoli.

mene fascinira cinjenica da bi ti i dalje vjerovao u boga pa i onda kada bi se dokazalo da on ne postoji... sa druge strane, mi cafiri bi naravno bili svjesni njegovog postojanja onoga trenutka kada se isto i dokaze, odnosno rekli bismo, ok ti postojis. hajde nam sada odgovori na par pitanja zivota ti!
nebi, jer jedini nacin da se vidi imali Boga ili nema je da kad covjek umre, a svjestan si sebe poslije smrti, kao dusa, vidis novi svijet, nista se nedesesava , nema Boga nema andjela, nema sudnjeg dana, onda bi sa razlogom se pitao, gdje je taj Bog ako ga ima, obecava se da ce biti nesto poslije smrti a gle, nigdje nista. to bi za mene bilo dokaz da nema Boga, drugo nista.
sa druge strane, mi cafiri bi naravno bili svjesni njegovog postojanja onoga trenutka kada se isto i dokaze, odnosno rekli bismo, ok ti postojis.
kada bi sad dokazao postojanje Boga naucno, to jeste , kada bi ga vidio nekako, kad bi ga cuo nekako, svrha zivota bi prestala , presatala bi slobodna volja i nebi se bas moglo komotno zivjeti bez straha.

Znaci ima svrha u tom sto se ne pokazuje, jer da ti se pokaze daleko bi gori bio belaj za tebe i za mene da ga vidimo sad.
Smrcak15

#520 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:
...The final, authoritative version was completed and fixed under the direction of the third caliph, Uthman , within twenty years after Muhammad's death.
znaci dvadeset godina poslije muhamedove smrti nego je odlucio da printa kuran po svojim smjernicama?
...The Quran serves as both record and guide for the Muslim community, transcending time and space. Muslims have dedicated their best minds and talents to the exegesis and recitation of the Quran. Because the Quran is the criterion by which everything else is to be judged, all movements, whether of radical reform or of moderate change, whether originating at the center or at the periphery of the Islamic world, have grounded their programs in the Quran and used it as a support.
ok, pokazao si nam da se na oxfordu pise i raspravlja o kuranu (ovo smo i mi znali), ali isti nije predmet istrazivanja u svrhu potvrdjivanja naucnih cinjenica. mislim da je pitanje bilo u tom kontekstu. pa i u nasim skolama se o vjerskim knjigama uci na isti nacin... sad smo k'o oxford....

boldirano je bitno, ostale linkove nisam ni pogledao...
kakva zabluda majko mila, pa Kuran je pisan za vrijeme poslanika POD NJEGOVIM nadzorom gdje je trazio od svoji pisara da mu procitaju svaki put kad napisu nesto da vidi ima li gresaka, kakvih ba 20 Godina, nije bio napisan u jednom formatu to jeste papir za njegova zivota, nego je bio pisan na razne materijale, kao zivotinjska suha koza, kosti, kamenje, keramici , po koji papir, i ostalo do cega se dolazilo. a tek poslije muhammedovo smrti cijeli Kuran je prebacen sa ovih materijala u jedan format, to jeste papirna knjiga.

sta kaze glavni pisar objave Kurana kako je Kuran zapisivan:

عن زيد بن ثابت قال: كنت أكتب الوحي لرسول الله صلى الله عليه وسلم، وكان «إذا نزل عليه أخذته برحاء شديدة، وعرق عرقا شديدا مثل الجمان، ثم سري عنه» ، فكنت أدخل عليه بقطعة الكتف أو كسرة، فأكتب وهو يملي علي، فما أفرغ حتى تكاد رجلي تنكسر من ثقل القرآن، وحتى أقول: لا أمشي على رجلي أبدا، فإذا فرغت قال: «اقرأه» ، فأقرؤه، فإن كان فيه سقط أقامه، ثم أخرج به إلى الناس

Hadith :
Zaid bin Thabit, one of the chief scribes relates: "I used to write down the revelation for the Holy Prophet, may the peace and blessings of Allah be upon him. When the revelation came to him he felt intense heat and drops of perspiration used to roll down his body like pearls. When this state was over I used to fetch a shoulder bone or a piece of something else. He used to go on dictating and I used to write it down. When I finished writing the sheer weight of transcription gave me the feeling that my leg would break and I would not be able to walk anymore. Anyhow when I finished writing, he would say, 'Read!' and I would read it back to him. If there was an omission or error he used to correct it and then let it be brought before the people."[4]
[4] Mu'jam Al-Tabarani Al-Awst, Hadith 1913. Dar al-Haramain, Cairo, 1415 AH
Authenticated by Al-Haithmi in Majma’ Al-Zawaid 8/257, Hadith 13938

Poslanik bi, nakon što bi mu ajeti bili objavljeni, pozvao nekog od svojih pisara objave a zatim bi mu rekao: ’’Stavite ovaj ajet u suri u kojoj se spominje to i to.’’ (Bilježi Hakim u Mustedreku)

Slična predaja se bilježi od Zejda bin Sabita r.a.: ’’Bili smo kod Poslanika s.a.w.s. i sastavljali smo Kur’an iz onoga što smo (prethodno) napisali na listovima od kože.’’ (Bilježi Hakim u Mustedreku)

nakon sto sam elaborirao ovu konstataciju i to sa dokazima, sad nam ti pojasni , zasto namjerno ili nenamjerno lazes ovdje? ako pricas na pamet bez da lazes, zasto pricas o stvarima koje nepoznajes, ja poznajem i kako i nebi poznavao kad sam u islamu Preko 20 Godina i to haman pa konstantnog ucenja islama. Zasto pricas o stvarima o kojim nisi upucen, to isto kad bi ja kao padobranac uletio na forum hindusa i budista i poceo njima palamudit o njihopvj vjeri a tamo ljudi koji su cijeli svoj zivot proveli izucavajuci te vjere. Ti covjce upadas u minsko polje kao padobranac bez da znas da je to minsko polje, samo mozes da nastaradas intelektualno ako budes nastavio tako
r_faruk

#521 Re: Kur'anske mudzize

Post by r_faruk »

da li si ti uopste procitao one linkove koje si postavio. pa dao sam ti citat iz tih linkova, sa oksforda, i ti meni kazes da namjerno ili nenamjerno lazem. zaista nevjerovatno. u tom linku ti stoji ovo sto sam citirao, to nisu moje rijeci, zato i stoji citat. TI si nas uputio na linkove koji su ti sada sporni

ako si se vec dovoljno osilio da nekoga nazoves lazovom, nemoj to raditi na osnovu citiranog teksta...

hajde zivota ti procitaj onaj sadrzaj na linkovima, sada ni ovi na oxford-u nemaju pojma!

ako je kuran pisan po raznim materijalima, da li je moguce da su ljudi uspjeli sve to sacuvati. da se nista nije izgubilo, polomila kost, istopila koza?

to sto si u islamu preko 20 godina ne znaci da ga poznajes, kao sto smo i ovdje nebrojeno puta primijetili. ima ljudi koji voze cijeli zivot pa opet ne znaju voziti kako treba!

eno ti onih bradonja koji kazu da je zemlja ravna ploca a u islamu su duze od tebe i jos su nekakvi autoriteti, imas onih koji piju mokracu kamile i umivaju se istom a u islamu su duze od tebe, a imas i ove koji rezu glave svakome ko ne misli kao i oni, a i oni su u islamu duze od tebe, imas ove koji siluju djecu, i oni su u islamu duze od tebe.... tako da zaista ne vidim sta to ti znas bolje od ljudi rodjenih i odraslih u islamu!

vecina nas je mnogo vise upucena u stvari o kojima govoris od samih vjernika...
tvoj problem je sto nisi nista drugo ucio osim islama, zato i ne znas elementarne stvari...
ako si dovoljno citao o hindusima mogao bi i o tome raspravljati... medjutim ti citas samo o islamu...
padobranci ne upadaju u minska polja tako lako, u glavnom znaju gdje trebaju da padnu...
od tebe intelektualno ne mogu nastradati, od nekih drugih forumasa mogu, ali od tebe tesko, od tebe se moze samo fizicki nastradati!

tvoj nacin izrazavanja govori sasvim dovoljno o onome sto izucavas i o tvom obrazovanju. poredjenja koja ubacujes u tekst kada necije misljenje zelis da prikazes pogresnim su na nivou djeteta iz sedmog razreda osnovne skole. na taj nacin se ni sa djecom ne raspravlja. ne govorim o gramatici ni o otome da nisi dugo vremena proveo na nasim govornim prostorima, to je nevazno, i ja pisem sve malim slovima, ali tvoje konstrukcije recenica pokazuju da si vjerovatno zavrsio osnovnu u teksasu, u srednju nisi ni isao, vjerovatno medresa u cikagu, a fakultet, ako zaista jesi, u ISIL-u.... (jesam li pogodio za medresu?)

hajde ti nama sada pojasni zasto ne citas linkove koje postavljas? kako ocekujes da te ozbiljno shvatimo kada linkove koje postavljas, kako bi nas u nesto ubijedio, veoma brzo nastojis prikazati netacnim.
Horcrux

#522 Re: Kur'anske mudzize

Post by Horcrux »

Smrcak15 wrote:
Horcrux wrote:
Image

Sura Marija

Sura Zene

stani malo, niko od muslimana nevjeruje da je sva biblija pogresna, nego iskrivljena na dosta mjesta, a da je 100% pogresna, nije
Da, tako sam i ja mislio ili tako su i mene ucili, nije sva pogresna. Svejedno, mozes li dokazati da broj koji je baziran na Bibliji, i koji koristis u dokazu cuda, nije fabriciran?
Horcrux

#523 Re: Kur'anske mudzize

Post by Horcrux »

Smrcak15 wrote:Nema vise interesantnije knjige od ove knjige Kurana na planeti zemlji
Takvo razmisljanje je nas, muslimane, je i dovelo u ovakvu nezavidnu situaciju u svijetu. Nizak nivo prosvijecenosti, siromastvo, ratovi po muslimanskim zemljama, medjusobni sukobi itd itd - sve zato sto je "Kur'an interesantniji od svake knjige" ili sto sam jos cuo negdje "ne treba citati ni jednu knjigu osim Kur'ana". Toliko se volimo hvaliti kako je Islam srednji put, a ne pokazujemo nicim to. Jer bolje je otici na dzumu nego na fakultet. Jer bolje je citati Kur'an, nego enciklopediju. Toliko se volimo hvaliti kako je Islam donio prosperitet u Europu, i dok je Eurpoa bila u mracnom dobu u islamskim zemljama je vladao procvat misli i nauke, a nicim danas pokazujemo da tako moze biti i danas. Ne pokazujemo, jer danas u Islamskom svijetu, nauka i misao je jako nisko na listi prioriteta. Ne citaj nista osim Kur'ana i ne misli nista, jer ima ko da za tebe misli ili postoji neko ko je vec mislio pa cemo po njihovom.
Optimus Prime

#524 Re: Kur'anske mudzize

Post by Optimus Prime »

vejza00 wrote:
nemas pojma na koliko se univerziteta proucava Kur'an, jedan od njih je i Oxford
Procitaj jos jednom u kojem kontekstu sam ja spominjao da se Kur'an ne proucava na naucnim institutima. :-)

To sto je kuran predmet izucavanja na teoloskim institutima ili u kontekstu nekih historijskih istrazivanja ne igra nikakvu ulogu u ovoj raspravi.

Problem je u tome sto niko nikada u historiji covjecanstva nije naucno dokazao da je kuran nadprirodnog porijekla.
Zato i sve ove naucne i numeroloske "mudzize" kao navodni dokaz o nadprirodnom porijeklu kurana padaju u vodu i mogu se svesti samo pod "Wishful thinking".

Dakle bez obzira koliko islamski apologeti ponavljali da u kuranu postoje opisi nedavno otkrivenih naucnih fenomena ili neka kodirana prorocanstva ,jedino sto je sigurno je to da sa naucnog aspekta ta tvrdnja pada u vodu.
Smrcak15

#525 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

Horcrux wrote: Da, tako sam i ja mislio ili tako su i mene ucili, nije sva pogresna. Svejedno, mozes li dokazati da broj koji je baziran na Bibliji, i koji koristis u dokazu cuda, nije fabriciran?
mogu, to recimo da je zivio 33 godine se moze izvuci iz poslanikovih hadisa

Jedan hadis kaze da ce zivjeti na zemlji 40 Godina drugi hadis kaze da ce zivjeti na zemlji 7 Godina

7 godina
Prophet Mohammad صلى الله عليه وسلم said: "The Daijal (Anti-Christ) will appear in my Ummah (nation), and will live for forty. Then Allah will send Jesus son of Mary عليه السلام. He (Jesus عليه السلام) will closely resemble 'Urwah bin Masud (a Companion of Prophet Mohammad صلى الله عليه وسلم ). He (Jesus عليه السلام) will pursue him (Anti-Christ) and kill him. Then, for seven years, the people will live in such a state that there will be no ill-will or enmity between any two individuals of them." (Sahih Muslim).

Abdullah bin 'Amr narrated that the Prophet صلى الله عليه وسلم said, " The Dajjal (Anti-Christ) will appear in my Ummah, and will remain for forty - I cannot say whether he meant forty days, forty months or forty years. Then Allah will send Jesus son of Mary, who looks like Urwah bin Masud. He (Jesus) will chase the Dajjal and kill him. Then, people will stay for seven years during which there will be no enmity between any two persons. Then, Allah will send a cool wind from the direction of AshSham (Greater Syria), which will take the soul of everyone who has the slightest speck of good or faith in his heart. Even if one of you were to enter the heart of a mountain, the wind would reach him there and take his soul. Only the most wicked people will be left; they will be as careless as birds, with the characteristics of beasts, and will have no concern for right and wrong. Then, Satan will come to them in human form and say: 'Don't you respond?' And they will say: 'What do you order us to do?' And he (Satan) will order them to worship the idols but, in spite of this, they will have abundance of sustenance and lead comfortable lives. Then, the trumpet will be blown and no one will hear that but he will bend his neck and raise it. He (the Prophet) said 'The first one to hear that trumpet will be the person who will be busy repairing the water reservoir for his camels (to drink). He will be struck and the other people will also struck, then Allah will send or He (the Prophet) said will bring down rain which will be like men's semen, out of which the bodies of the (dead) people will grow. Then the trumpet will be blown another time and they (dead people) will be resurrected and be looking around.' Then it will be said: 'O people, go to your Lord (God)'. Then he (the Prophet) mentioned verse 24 of Chapter 37: 'Stop them for they must be questioned.' He (the Prophet) said "Then it will be said 'Bring out the groups of Hell-Fire'. It will be said 'How many ? ' It will be said: 'Out of every one thousand, nine hundred ninety nine.' Then, He (the Prophet) said: 'That is the day (and he mentioned the end of verse 17 of Chapter 73) that makes children turn grey-haired.' Then he mentioned the end of verse 42 of Chapter 68: 'The day that reveals the great affliction, and they will be called to prostrate, but they can not.' " (Sahih Muslim)

40 godina
Abû Hurayrah also relates that the Prophet (peace be upon him) also said [Sunan Abî Dâwûd (4324) and Musnad Ahmad (8902)]:
Both in this world and in the Hereafter, I am the nearest of all the people to Jesus, the son of Mary. The Prophets are brothers of the same father with different mothers, and their religion is one. I am the closest in relationship to Jesus, the son of Mary, because there was no prophet between him and me.
Jesus will descend. If you see him, then know him. He is a man of a moderately ruddy complexion. He will be wearing two faintly yellow garments. His hair will seem to have drops of water upon it, even though it will not be wet.
He will strive with the people for Islam. He will break the cross, kill the swine, and abolish the poll-tax. Allah will make all sects to come to an end during his time except Islam, and Allah will cause the Antichrist to perish.
Jesus will live for forty years, and then he shall die. The Muslims will conduct his (funeral) prayer and bury him.

40 i 7 Godina

kako razumjeti, fino i jkednostavno, isus je vec zivio 33 godine, pa kad dodje u buducnosti jos zivjeti 7 Godina , i bit ce 40 Godina totalno na zemlji dok i on ne umre i dok ga muslimani ne sahrane pored poslanika Muhammeda u medini, cak ima i mjesto rezervisano za Isusa pored poslanika MUhammeda u Medini

a za to da je pocela njegova misija u 30 godini zivota nemam dokaza osim Biblije
Locked